aankopen3 2

5 lessen die ik leerde van mijn loopbaancoach

 • 12 november 2019
 • 32 Reacties

Huilend in een grote stoel zitten met een pak tissues naast je en een grijzende man voor je die niet veel meer doet dan “ja” mompelen. Dat is het stereotypebeeld dat vaak rond psychologen en coaches hangt. Geheel onterecht! Ik ben ervan overtuigd dat met een coach werken aan je persoonlijke ontwikkeling nooit een slecht idee is. Zelf heb ik onlangs een traject voor loopbaancoaching gevolgd om te ontdekken welk werk in de toekomst goed bij mij zou passen. Het traject heeft me zo veel inzichten opgeleverd dat ik het niet kon laten mijn 5 belangrijkste lessen met je te delen.

geleerd van loopbaancoach

1. Analyseer beren op de weg

Te veel spreekwoordelijke beren op de weg is voor mij een van de redenen om bepaalde doelen te laten vallen. Zonde, want hoe weet je of iets wel echt een beer op de weg is om ergens voor te gaan?

Mijn loopbaancoach leerde me om niet meteen in al die hobbels en onmogelijkheden te geloven, maar ze eerst te analyseren. Wat zijn concreet mijn drempels? Waarom zijn die drempels voor mij zo’n ding? Zijn die drempels wel echt onoverkomelijk of is er toch een way out?

In mijn geval bleek dat die beren vooral voortkwamen uit mijn eigen onzekerheid. Door heel concreet te maken waar ik bang voor ben en hoe realistisch dat is, durfde ik weer te geloven in de eeuwenoude wijsheid “Gaan met die banaan!”.

2. Bekijk wat je wel en niet wilt ontwikkelen

Mijn loopbaancoach leerde me dat je vaardigheden kunt onderverdelen in vier categorieën:

 1. Dingen waar je goed in bent en die je energie geven
 2. Dingen waar je niet goed in bent en die je nog wilt ontwikkelen
 3. Dingen waar je niet goed in bent en die je ook niet wilt ontwikkelen (mijn zangkunsten bijvoorbeeld!)
 4. Dingen waar je goed in bent, maar waar je geen energie van krijgt

Als je vastloopt op je werk of in je eigen bedrijf, komt dat vaak door punt 4. Stel: je werkgever heeft ontdekt dat je heel goed bent in dingen organiseren, maar je vindt daar eigenlijk geen bal aan. Zolang je dat niet aangeeft, is de kans groot dat je steeds – tegen je zin in – regeltaken in je maag gesplitst krijgt.

De ideale functie is een combinatie van vooral punt 1 en 2, hoewel dé droombaan zonder ook maar één energieslurpende taak natuurlijk niet bestaat. Geef het aan als je iets wilt leren of als een bepaalde taak je geen energie geeft. Een leidinggevende kan dat niet ruiken.

Is er geen mogelijkheid om je te ontwikkelen in punten waar jij beter in wilt worden? Of überhaupt om je takenpakket te veranderen? Dan kun je die mogelijkheden misschien beter elders zoeken: in een andere baan of bijvoorbeeld in vrijwilligerswerk of een eigen bedrijf naast je baan.

3. Veel dingen leuk vinden is géén zwakte

Altijd al wist ik dat ik veel afwisseling nodig heb om energie uit mijn werk te halen. Ik vind van alles leuk en houd me niet graag met maar één ding bezig. Vaak vond ik dat maar een slechte eigenschap. “Snel verveeld zijn” noemde ik het. Lekker negatief uitgelegd!

Van mijn coach leerde ik dat het juist een gave kan zijn als je veel dingen leuk vindt en steeds nieuwe uitdagingen opzoekt. Het betekent dat je je wilt blijven ontwikkelen. Ik leerde van haar dat het de kunst is om werk te vinden waar je blijvend uitdaging uit kunt halen. Waarschijnlijk beleef ik juist daarom veel plezier aan de combinatie van mijn baan en mijn onderneming. Zo kan ik mijn uitdaging en afwisseling deels zelf creëren.

4. Zorg dat JIJ achter je keuzes staat

Soms voel je je misschien bij bepaalde keuzes geremd om jouw eigen pad te volgen. Je bent bang dat anderen wat van je vinden. Of je krijgt zelfs daadwerkelijk kritiek op je afgevuurd. Mijn loopbaancoach leerde me dat die kritiek alleen iets met je doet als je zelf nog twijfels hebt. Als jij je door de mitsen en maren van anderen laat leiden, dan komt dat vaak doordat je zelf nog niet zeker genoeg bent van je zaak. Beter dan je veel aantrekken van anderen, kun je uitzoeken waar je eigen twijfels vandaan komen. Als jij 100% zeker weet dat een keuze voor jou de juiste is, dan laat je je ook niet zo makkelijk door anderen uit het veld slaan.

5. Praat met mensen die jou inspireren

Ten slotte leerde mijn loopbaancoach me om vaker in contact te gaan met andere mensen die mij inspireren. Bijvoorbeeld omdat ze een functie hebben die ik ook wel zou willen of omdat ze een visie hebben die me aanspreekt. Stuur eens een LinkedIn-berichtje of stel voor een keer te bellen. Je weet maar nooit! Natuurlijk staat het internet bomvol met praktische tips, maar er gaat niets boven een echt (inspirerend) gesprek.

Ben jij weleens naar een (loopbaan)coach gegaan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 november 2019 op 7:04 am - Beantwoord

  Hele mooie lessen! Ik heb ook eens een gesprek gehad met een coach en dat vond ik heel verhelderend. Vooral welke punten ik meer wilde gaan ontwikkelen en dus welke richting ik op kon gaan. Heel interessant.

 2. Naomi 12 november 2019 op 7:36 am - Beantwoord

  Dankjewel voor deze lessen! Vooral die vier categorieën vaardigheden zijn heel leerzaam voor mij. Ik deed veel van categorie vier. Dan loop je dus vast. Iemand moet het doen, dat snap ik, maar dan mogen ze in het vervolg dus wel iemand zoeken die er ook energie van krijgt. Beter voor iedereen.

  • Romy 12 november 2019 op 11:16 pm - Beantwoord

   Dat overzicht van die vier categorieën vond ik zelf ook onwijs verhelderend. De vierde categorie is ook waar ik weleens op ben vastgelopen. Goed dat je je daar achteraf van bewust bent en nu beseft dat dit niet de baan was waar jij gelukkig van wordt en energie van krijgt.

 3. Sanne 12 november 2019 op 7:55 am - Beantwoord

  Super interessant om te lezen dit! Bedankt voor het delen. 🙂 Ik vind het tweede punt heel verhelderend. Het is eigenlijk ontzettend logisch, maar toch had ik er nog nooit zo naar gekeken. Erg herkenbaar allemaal, tot de zangkunsten aan toe (al zou ik stiekem best willen dat ik een beetje kon zingen, gewoon voor mijn eigen oren).

  • Romy 12 november 2019 op 11:17 pm - Beantwoord

   Goed kunnen zingen lijkt mij ook zeker geen straf. Gelukkig maar dat zangkunst niet heel vaak in het eisenlijstje in vacatures staat 😉

 4. Jantine 12 november 2019 op 8:13 am - Beantwoord

  Toevallig ben ik ook net bezig met een loopbaancoach, het is vooral al leuk om te sparren en op een andere manier over dingen na te denken vind ik! Mooi, herkenbaar artikel dit!

  • Romy 12 november 2019 op 11:17 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij op dit moment ook gesprekken voert met een loopbaancoach. Heel waardevol en ook leuk, zo’n traject! Veel succes en ook plezier tijdens jouw traject! 🙂

 5. Shirley 12 november 2019 op 8:40 am - Beantwoord

  Wat een mooie inzichten. Over sommige heb ik nooit eerder nagedacht. Ik heb nog nooit met een loopbaancoach gewerkt, maar het lijkt me heel erg leerzaam.

 6. Anouk 12 november 2019 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik ben nog nooit bij een coach geweest, wel bij psychologen maar dat is toch wat anders. Wie weet in de toekomst, een loopbaan coach heb ik nog even niet nodig want ik studeer nog een paar jaar.

 7. Audrey 12 november 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  Interessant! Het is inderdaad enorm belangrijk om dingen te doen die je energie geven.

 8. Wendy 12 november 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Goede lessen! Ik heb een tijdje bij een loopbaancoach/psycholoog gezeten, alleen lag de nadruk toen vooral op die tweede tak van sport. 😉 Wel handig om hem alvast te kennen, voor als ik straks weer een tijdje aan het werk ben en behoefte krijg aan coaching. Ik vond het in elk geval (ook) fijn om iemand te hebben die me op mijn eigen denkfouten wijst enzo.

  • Romy 12 november 2019 op 11:23 pm - Beantwoord

   Gesprekken voeren met een coach of psycholoog is inderdaad altijd heel fijn. Zo iemand kan je toch veel inzichten geven en soms ook een paar stappen vooruit helpen. Mooi om te horen dat jij ook veel aan je loopbaancoach/psycholoog hebt gehad!

 9. Irene 12 november 2019 op 10:25 am - Beantwoord

  Mooi dat je dit deelt en ik vind het heel waardevolle inzichten! Ik heb zelf ook loopbaancoaching gevolgd en heb daar ook veel aan gehad. Ik leerde van mijn coach vooral dat ik niet per se mijn droomjob moet doen om gelukkig te zijn en dat het ook niet erg is als je geen droomjob kunt bedenken. En dat je de dingen die je mist in je job moet aanvullen met hobby’s om de balans positief te houden.

  • Romy 12 november 2019 op 11:24 pm - Beantwoord

   Wat een mooie inzichten! Zeker goede dingen om over na te denken. Alleen al beseffen dat je soms dingen voor jezelf nodig hebt naast een baan, kan heel fijn zijn om minder druk te voelen om die ene droombaan te vinden. Die bestaat misschien gewoon niet, maar dan nog kun je wel een baan vinden waarin je het langere tijd goed genoeg naar je zin hebt. Mooi om te lezen hoe jij erin staat 🙂

 10. Lilian 12 november 2019 op 10:51 am - Beantwoord

  Lijkt mij ook erg fijn, maar dan in mijn geval een businesscoach. Maar daar moet ik nog even voor sparen 😉

  Maar jouw lessen ook al heel erg interessant, ik heb ze opgeslagen, zodat ik mijn ‘beren’ etc ook eens kan onderzoeken 🙂

  • Romy 12 november 2019 op 11:25 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je ook als ondernemer iets aan mijn lessen hebt! Mijn loopbaancoach heeft me trouwens ook veel adviezen voor mijn onderneming gegeven. Maar ik kan me voorstellen dat dat per coach weer verschilt. Net als de prijs van de coaching natuurlijk 😉

 11. Lianne 12 november 2019 op 10:55 am - Beantwoord

  Wat inspirerend, deze lessen! Lijkt me heel waardevol, zo’n loopbaancoach! Jezelf ontwikkelen is nooit verkeerd. Punt 2 is echt een eye-opener. Ik heb lang in categorie 4 gezeten. Gelukkig kan ik nu door middel van het zzp’en en het schrijven wel steeds meer bezig zijn met punt 1 en 2. Ik ben net als jij, ook constant op zoek naar uitdaging omdat ik zoveel dingen wil proberen en zoveel dingen leuk vind. Goed om te weten dat het juist geen zwakte is, maar dat je jezelf dan kunt blijven ontwikkelen!

  • Romy 12 november 2019 op 11:27 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook iets aan de lessen van mijn coach hebt. Zelf vond ik punt 2 met de vier categorieën ook het belangrijkste inzicht. Dat verklaarde voor mij best wel veel over werk waarbij ik in het verleden vastliep en ook over dingen waar ik juist wel voldoening uit haal.
   En wat je zegt, het is juist mooi om veel dingen leuk te vinden en je steeds te willen blijven ontwikkelen. Niet elke werkgever kan daar goed mee omgaan, maar dat is dan meer een zwakte van de werkgever. In feite is het namelijk juist een mooi talent.

 12. Anna 12 november 2019 op 11:33 am - Beantwoord

  Wat een fantastisch artikel met prachtige lessen! Ik vind het soms nog lastig om het als talent te zien dat ik zoveel dingen leuk vind. Ik ben niet zo van de lang lopende projecten, omdat ik al gauw weer iets nieuws in mijn hoofd heb. Gelukkig ervaar ik nu ook heel veel afwisseling wat betreft mijn baan en mijn eigen bedrijf. Binnen mijn eigen bedrijf ben ik mezelf nog steeds aan het ontdekken, maar wie weet komt er nooit iets waarbij ik denk: DIT IS HET! En dat is ook oke. Ik vind het inderdaad wel een mooi uitgangspunt dat je jezelf juist blijft ontwikkelen als je veel dingen probeert!

  • Romy 12 november 2019 op 11:29 pm - Beantwoord

   Prachtig om te lezen hoe jij erin staat en ook heel mooi om te merken dat je onderneming je de afwisseling en nieuwe uitdagingen geeft die je zocht. Zeker als je niet zo bent van de langlopende projecten (dat herken ik wel), is een eigen onderneming (eventueel in combinatie met een baan) vaak een van de beste opties.

 13. Eveline Fleur 12 november 2019 op 12:40 pm - Beantwoord

  Wat een fijne inzichten. Het is altijd goed om je te laten inspireren en jezelf te blijven ontwikkelen, vind ik dan. 🙂

 14. Sabine 12 november 2019 op 2:36 pm - Beantwoord

  Wat een mooi blog! Leuk dat je de categorieën benoemd. Dit klinkt eigenlijk heel logisch, maar je moet je er wel even bewust van zijn. Fijn om te horen dat je er veel aan hebt gehad.!

 15. Evelyne 12 november 2019 op 8:25 pm - Beantwoord

  Wanneer ik je artikel lees is het net alsof ik terug bij mijn loopbaancoach zit 😉 Ik ben blij dat ik indertijd die stap heb gemaakt en ben gekomen waar ik nu ben. Ze belde laatst nog naar mij om te vragen hoe het met mij ging. Hoe leuk is dat?! Uiteraard vond ze het fijn dat ik nu dolenthousiast antwoordde dat ik nu opnieuw de job heb die ik wou. En alhoewel ik het begin er toch wat twijfelachtig tegenover stond, toch ben ik heel blij dat ik daarin doorgezet heb. Ik zou het echt iedereen aanraden!

  • Romy 12 november 2019 op 11:30 pm - Beantwoord

   Hoe lief dat je coach je laatst spontaan opbelde om te vragen hoe het gaat. En vooral geweldig dat je inmiddels een nieuwe baan hebt waarin je het echt naar je zin hebt. Heel stoer dat je, ondanks je twijfels, toch voor de loopbaancoaching bent gegaan. Het kan je zo veel opleveren, alleen al qua nieuwe inzichten.

 16. evelien 13 november 2019 op 10:05 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je dit deelt, heel erg inspirerend!
  Ik ben van mening dat je door hulp van een coach of een psycholoog nieuwe inzichten kan krijgen (als je er open voor staat!), en nieuwe inzichten kan krijgen. <3
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 20 november 2019 op 10:09 pm - Beantwoord

   Absoluut! Daar kan ik me helemaal in vinden. Een psycholoog of coach is ontzettend waardevol en natuurlijk vooral als je ervoor openstaat van hem of haar te leren. Ik ben heel dankbaar dat ik die kans heb gekregen.

 17. Nikita 13 november 2019 op 10:29 am - Beantwoord

  Ik doe mijn job nu bij de supermarkt en doe mijn job oprecht graag. Maar ik weet ook dat als ik in mijn vrije tijd aan het tekenen ben dat dat een geluksgevoel geeft dat niks anders kan. Dus ook dat is een teken. Mijn droom blijft gewoon om illustrator te worden. En ik ga er op een dag zeker iets mee doen. Absoluut. Het valt gewoon niet onder woorden te brengen hoe gelukkig ik word als ik aan het tekenen ben. Het voelt dan alsof alles klopt. Als ik verdrietig ben ga ik tekenen en dan valt mijn verdriet eventjes weg, het is letterlijk mijn ontsnapping. Vroeger dacht ik altijd dat het veeleisend was om een job te hebben waar je je goed voelt en die je graag doet. En ik voelde me een aansteller en dacht dat dat allemaal overbodige vereisten was. Nu een paar jaar verder en veel wijsheid verder weet ik dat dat geen aanstellerij is of veeleisendheid. Dat dat normaal is en we allemaal recht hebben op een job en werkplek waar we gelukkig zijn. En dat bewaak ik dan ook. Maar zoals ik al zei, gelukkig ben ik blij met mijn werk en doe ik het graag.

  • Romy 20 november 2019 op 10:14 pm - Beantwoord

   Het is prachtig om te horen hoe groot je passie voor tekenen is. Alleen al dat laat zien dat dit echt iets is waar je iets mee zou moeten doen. En ik ben ervan overtuigd dat die droom ooit werkelijkheid zal worden.
   Je hebt overigens helemaal gelijk dat een baan waarin je het naar je zin hebt ontzettend belangrijk is. Er is niets veeleisends aan als je een baan wilt hebben waarin je het echt naar je zin hebt. Al is het maar omdat je uiteindelijk natuurlijk een groot deel van je tijd doorbrengt op het werk.

 18. Mariska 13 november 2019 op 2:24 pm - Beantwoord

  Ja heel mooi artikel dit! Ik herken vooral het een na laatste punt over kritiek van anderen. De keuze die ik nu gemaakt heb (om vanaf 1 november fulltime te ondernemen), meer vrijheid en een flexibele baan ernaast te doen hadden een aantal hun vraagtekens bij maar tot nu toe bevalt het mij echt super goed. Er blijven altijd spannende zaken rondom fulltime ondernemen, maar vrije tijd en eigen tijd indelen is mij zoveel waard na al die jaren parttime en fulltime te hebben gewerkt.

  • Romy 20 november 2019 op 10:22 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat de keuze voor ondernemen met een flexibele baan ernaast je tot nu toe zo goed bevalt. Mensen zullen altijd hun mening hebben over de keuzes die je maakt, dus het belangrijkste is dat je kiest voor wat voor jou goed voelt. En zo te horen is dit in alle opzichten een goede keuze voor jou geweest.

 19. Suzanne 14 november 2019 op 3:36 pm - Beantwoord

  Heel belangrijk dat je inderdaad zelf achter je keuzes staat. Ik merk ook dat ik vaak dingen doen, omdat het van een ander ‘moet’. Uiteindelijk kost het mij zoveel moeite of energie of ben ik helemaal niet blij met mijn keus. Dit kunnen grote dingen zijn, maar ook kleine dingen. Wanneer ik bijvoorbeeld in de winkel sta met mijn moeder en zij een outfit helemaal geweldig vind bij mij, ik moet het dragen en ik moet mij daar fijn in voelen. Anders draag ik het toch met tegenzin of helemaal niet!

  • Romy 20 november 2019 op 10:55 pm - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Het is zonde als je bijvoorbeeld een outfit mee naar huis neemt alleen maar omdat iemand anders je die kleding aanraadt. Welke keuze je ook maakt, het meest belangrijke is altijd dat je er zelf achter staat.

Recente blogs

Voor jezelf opkomen? 7 praktische tips voor assertief zijn!

11 oktober 2018|Persoonlijke groei|

De afgelopen vier weken heb ik een assertiviteitscursus gevolgd. “Ik kan er allicht nog iets van opsteken”, was mijn redenatie daarachter. En aan jezelf werken is nooit verkeerd, toch?! Het is niet zo dat voor mezelf opkomen me totaal niet lukt, maar het kan altijd nog iets beter. Ik klap bijvoorbeeld weleens dicht in lastige situaties, praat vrij zacht en eens flink mijn mening uiten is niet bepaald mijn grote kracht. Ik heb dan ook nog heel wat opgestoken over assertief zijn dankzij de cursus. Daarom deel ik 7 (lekker praktische) tips voor assertief zijn. Wie weet helpen ze ook jou met voor jezelf opkomen!

Wat staat er in mijn badkamerkastje?

24 januari 2020|Lifestyle|

Zelf vind ik niets leuker dan bij andere bloggers meespieken in hun huis. Of beter nog: in hun kastjes en lades. Ervan uitgaande dat ik vast niet het enige nieuwsgierige aagje ben, geef ik je graag een inkijkje in een van mijn kastjes. Mijn badkamerkastje! Tijdens het inrichten van mijn huis vond ik het uitstallen van mijn bij elkaar verzamelde voorraad potjes, smeersels en tubes misschien wel een van de leukste bezigheden. Er gaat dan ook geen ochtend voorbij zonder dat ik met een glimlach de producten achter de deur van dit kastje bekijk. Ik laat je graag zien wat er zoal achter mijn kastdeurtje schuilgaat.

Zomaar 10 dingen om vandaag vrolijk van te worden

16 maart 2017|Positiviteit|

Op sommige dagen kun je wel wat vrolijkheid gebruiken. Wat zeg ik? Elke dag zou eigenlijk iets vrolijks moeten hebben. Gelukkig hoeft het helemaal niet lastig te zijn om je dag net iets leuker te maken. De leukste blijmakers kunnen soms al in de kleinste dingen zitten. En ook vandaag zijn er talloze dingen te bedenken om vrolijk van te worden. Met deze tips tover jij vandaag een glimlach op je gezicht.