lessen over geluk

5 lessen over geluk die ik in 10 jaar tijd leerde

 • 5 juni 2020
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Je kent ze vast wel. Van die wijsheden van je oma, moeder of oudtante waarbij je als kind niet anders kon dan hard je hoofd schudden. Heb je háár weer. En dan opeens, 10 jaar later, kom je tot een besef. Had die persoon al die tijd tóch gelijk! Ik betrapte mezelf er laatst op. In mijn pubertijd zat ik een tijdje aardig met mezelf in de knoop. Sommige dingen konden mensen tien keer tegen me zeggen. En nu pas, tien jaar later, besef ik dat er al die tijd een kern van waarheid in zat. Dit zijn 5 mooie wijsheden over geluk die ik inmiddels hard ja-knikkend kan beamen.

1. Je mag kiezen voor jouw geluk

Sterker nog, jij bent de enige die die keuze voor jou kan maken.

Als je niet gelukkig bent op je werk, kun je morgen besluiten om je te oriënteren op andere opties. Als je flink overhoop ligt met jezelf, kun jij de stap zetten naar professionele hulp. En als een relatie je meer kwaad doet dan goed, dan kun je er zelf voor kiezen die te verbreken (of op een laag pitje te zetten). Oftewel, jij kunt op ieder moment beslissen om dingen anders te doen. Of om tenminste naar mogelijkheden daarvoor te zoeken.

Als puber heb ik vooral veel keuzes gemaakt vanuit de gedachte “dat het zo hoorde”. Omdat ze de makkelijkste weg waren. Pleasen was ik dan ook een kei in. Pas sinds een paar jaar durf ik echt voor mijn eigen geluk te kiezen. Bijvoorbeeld door – ondanks dat mensen “daar wat van vinden” – mijn leven op mijn eigen blog te delen en mijn eigen bedrijf te starten. Maar ook door mijn leven op sommige punten anders in te richten dan ik eerder had geleerd. Of het altijd makkelijk was? Neuh! Of ik er gelukkiger door ben geworden? Hell yeah!

2. Geluk gaat vooral over jouw blik op je leven

Ik herinner me nog dat ik als puber mijn geluk vaak zocht in externe dingen. En dan vooral in dingen die ik op dat moment nog niet had. Als ik dé droombaan zou hebben, dan zou ik vast dolgelukkig zijn. Met een high school-liefje aan mijn zijde zou het geluk me vast continu toelachen. En als ik cum laude voor het vwo zou slagen? Nou, dan was mijn geluk wel echt compleet! Wist ik veel dat al die dingen echt geen garantie zijn voor geluk. Sterker nog, zelfs mensen uit mijn omgeving die dat alles hadden, waren helemaal niet altijd gelukkig. Veel belangrijker is hoe jij omgaat met wat er in je leven gebeurt.

Zo spelen er op dit moment best wel wat zorgen in mijn omgeving en is corona niet altijd een feest. Toch zijn er heel wat momenten waarop ik oprecht heel gelukkig ben. Geluk zit hem namelijk niet alleen in mijlpalen, prestaties en altijd wind mee hebben. Het gaat meer om roeien met de riemen die je hebt. En daar wat moois van (proberen te) maken. Of je nu op een luxe cruiseschip rondvaart of in een gammel roeibootje zit.

lessen over geluk

3. Alles begint met oké zijn met jezelf

Deze uitspraak heb ik in mijn leven tientallen keren gehoord. Niet gek overigens, want lange tijd deed ik van alles voor iedereen, maar deed ik tegelijk bar weinig voor mezelf. Ooit leerde ik dat jezelf tot het uiterste drijven een manier is om te compenseren dat je jezelf niet goed genoeg voelt. Want als je een 10 haalt voor een tentamen, dan heb je tenminste zwart op wit staan dat je iets goed kunt. En als jij altijd hard voor anderen rent, dan zal je in ieder geval waardering van die mensen krijgen.

Tja, je kunt natuurlijk wel keihard doordenderen om het voor iedereen goed genoeg te doen, maar uiteindelijk is het veel belangrijker dat jij jezelf goed genoeg vindt. Ook als je een keer “nee” zegt en daarvoor een boos mailtje in plaats van een lofzang terugkrijgt. Ik merk zelf dat ik, nu ik mezelf meer accepteer, ook makkelijker voor mijn eigen geluk durf te kiezen. En dat ik niet meer de hele dag van alles “moet”. Simpelweg omdat ik mezelf ook zonder dat gekkenwerk oké vind.

Lang verhaal kort: wees lief voor jezelf en leer jezelf accepteren. En als dat je nog niet lukt, dan loont het zeker om daaraan te werken.

4. Lastige periodes zijn nooit eindeloos

“Over een jaar kan alles anders zijn” is een zin die een coach járen geleden tegen me zei. Daarmee bedoelde ze “anders” in positieve zin. Ik weet nog dat ik na mijn verkeerde studiekeuze wekenlang in een dipje zat. Zou ik me ooit weer een beetje mezelf voelen? En ja hoor, al een paar maanden later ging het beter. Een tijdje later zat ik niet lekker op mijn werk. Ook toen bleek in een jaar tijd heel veel te kunnen veranderen.

Maar zelfs in heftige tijden die misschien bijna uitzichtloos lijken, kan in een jaar tijd heel veel anders zijn. Dat heb ik zelf ervaren. Blijf vechten, blijf luisteren naar wat voor jou goed is en blijf vooral hopen. Want ook al is over een jaar je situatie misschien niet volkomen opgelost, dan kan de hoop je tenminste door die periode heen slepen.

5. Klein geluk is er altijd

Daar heb je die spreekwoordelijke silver lining weer. Een van mijn lievelingswoorden! Geluk zit in een klein hoekje en is er écht altijd. Zelfs op een dag die ronduit ruk is, zijn er dingen die wél heel mooi zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je acuut je tranen moet deppen en voor blij ei moet spelen. Maar ik ben me wel gaan realiseren dat geluk 9 van de 10 keer niets met grootse mijlpalen, mooie successen, promoties, grote complimenten en bijzondere prestaties te maken heeft. Meestal zit het hem in de kleine dagelijkse dingen.

Weet je wat misschien wel het allermooiste is? Juist als je weet wat het is om een tijdje niet gelukkig te zijn, kun je die kleine gelukjes meer waarderen dan ooit. Ik weet nog dat ik alweer jaren geleden voor het eerst na een lastig jaar meezong met een liedje op de autoradio. Mijn vingers tikkend op het stuur. Een glimlach op mijn gezicht. Plotseling overviel het me: een momentje van intens geluk. En gelukkig is het sindsdien niet bij dat ene moment gebleven. Ik kan er meer van genieten dan ooit.

Welke van deze lessen herken jij? Of heb je misschien zelf nog een andere les?

lessen over geluk

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lianne 5 juni 2020 op 6:40 am - Beantwoord

  Heel mooi gezegd! En alles is voor mij heel herkenbaar! Lange tijd dacht ik dat alles zo hoorde en omdat je gewoon geld moet verdienen en anderen nou eenmaal tevreden moet houden. Het is echt pas sinds een paar jaar dat ik voor mijn eigen geluk ga. Ik ben nog niet daar waar ik wil zijn, maar ik ben nu wel liever voor mezelf en dankbaar voor wat ik heb, nu ik weet dat dingen niet vanzelfsprekend zijn.

  • Romy 11 juni 2020 op 11:53 pm - Beantwoord

   Je hebt zulke mooie ontwikkelingen doorgemaakt de afgelopen jaren! <3 Echt prachtig om te zien hoe je gegroeid bent en nog steeds groeit!

 2. Shirley 5 juni 2020 op 7:50 am - Beantwoord

  Ik denk dat de pubertijd de ultieme tijd is om met jezelf in de knoop te zitten. Achteraf zie je pas hoe moeilijk je het jezelf eigenlijk hebt gemaakt. Maar waarschijnlijk is het wel belangrijk in het proces van jezelf ontdekken en leren kennen. Mooi dat je in de loop der jaren zoveel lessen over geluk hebt geleerd.

  • Romy 11 juni 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Ja gek hè dat je vaak pas veel later merkt hoe moeilijk je het jezelf als puber kunt maken. Soms zou ik best de puberale versie van mezelf willen toespreken met terugwerkende kracht. Ach, gelukkig komt aan de puberteit altijd een einde en kom je er altijd weer wat wijzer (en minder hormonaal) uit 😉

 3. Audrey 5 juni 2020 op 8:26 am - Beantwoord

  Ja, zeker herkenbaar! Ik voel me af en toe ook wel oud als ik bepaalde dingen uit mijn mond hoor komen als ik tegen jongere mensen praat…

 4. Mirjam 5 juni 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Wat een mooie blog weer! Ze zijn allemaal heel herkenbaar! Alleen de opmerking van over een jaar kan alles anders zijn had ik nog niet eerder zo gelezen/geïnterpreteerd. Ik kijk vaak terug en dan zie ik inderdaad dat er in een jaar veel veranderd is, dat ik veranderd ben. Maar dat het je ook overeind kan helpen als het even lastig is, daar had ik nog niet over nagedacht 🙂

  • Romy 11 juni 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Leuk om te lezen dat je er zo nog niet eerder naar had gekeken! Ik kijk zelf ook meestal terug op wat ik heb bereikt en hoe ik in een bepaalde tijd ben veranderd, maar je kunt het dus ook omdraaien. Die gedachte sleept mij in ieder geval vaak door lastige periodes heen.

 5. Darina 5 juni 2020 op 8:52 am - Beantwoord

  Een hele mooie blog en zo herkenbaar en dan het vooral oké zijn met jezelf. Dat heeft bij mij wel eventjes geduurd maar met de jaren en de ervaringen heb ik geleerd hiermee om te gaan.

 6. Daenelia 5 juni 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Ik denk dat je wel meer dan 5 dingen over geluk geleerd hebt, maar dit zijn wel 5 kernpunten.
  Geluk is ook relatief. Ik ben eigenlijk gewoon tevreden. En dat is genoeg.

  • Romy 11 juni 2020 op 11:57 pm - Beantwoord

   Yes, er zijn heel wat meer lessen dan 5 te leren gelukkig. Nog genoeg te leren voor mij de komende jaren – gelukkig maar, ik zie ernaar uit 🙂

 7. Giovanna Jansen 5 juni 2020 op 9:57 am - Beantwoord

  Mooie punten/lessen! Ik denk ook dat geluk niet zo zeer je situatie is (vervelende dingen gebeuren nou eenmaal) maar wel hoe jij er naar kijkt en mee omgaat.

 8. Meaghan 5 juni 2020 op 10:31 am - Beantwoord

  Prachtig om al deze lessen te lezen! Wat een mooie inzichten. Vooral in 1 en 2 herken ik mij ontzettend, omdat het voor mij een aardige tijd duurde voordat ik die lessen had geleerd. Maar de overige lessen kan ik mij ook wel in vinden! Hoewel dat nog niet zonder slag of stoot gaat, ben ik mij er wel bewust van en probeer ik alles wat meer los te laten. Geluk is maar inderdaad hoe je er tegenaan kijkt en dat zit hem niet altijd in cum laude slagen, de beste cijfers halen, promotie maken of verre reizen maken, maar vaak in, net wat jij aangeeft, de kleine dingetjes. Zo kan ik intens gelukkig worden van mijn lievelingseten, een kus van mijn vriend, dieren aaien, mijn favoriete muziek of yoga. Ik denk ook dat zodra je stopt met jezelf te vergelijken met anderen of jezelf te willen bewijzen tegenover anderen om erbij te horen, dat je dan al een stuk gelukkiger bent, omdat je voor jezelf kiest!

  • Romy 12 juni 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je zo bewust bezig bent met dingen loslaten en ook meer voor jouw geluk kiezen. Ook bij mij gaat dat niet altijd in éen keer van een leien dakje, maar het is al heel wat om er zo mee bezig te zijn.
   Wat je zegt over stoppen met jezelf vergelijken en jezelf bewijzen klopt wel inderdaad. Als je daarmee stopt, is het al zo veel eenvoudiger om te gaan voor wat jou gelukkig maakt.

 9. johanna 5 juni 2020 op 10:38 am - Beantwoord

  Mooi lijstje. En eigenlijk herken ik ze allemaal, en aan de meeste ben ik nog aan het werk. Vooral belangrijk vind ik, dat mensen weten dat ze hun eigen situatie zelf in de hand hebben en dus ook uitsluitend zelf kunnen veranderen. Door op anderen te wijzen, verander je je eigen situatie niet. Natuurlijk speelt geluk een rol, maar meestal is het geen echt geluk (zoals een lotto winnen met je eerste lot) want meestal is het een gevolg van hoe je je opsteld, wat je voor voorwerk hebt gedaan etc.
  Ook ik ben opgevoed met “doe het nu maar zo” en “zorg dat je net bent”, maar of dat uiteindelijk een gelukkig en uitgewogen mens maakt, daar twijfel ik sterk aan.

  Dus weer zo’n lijste van jou, om te bewaren.

  • Romy 12 juni 2020 op 12:18 am - Beantwoord

   Klopt helemaal wat je zegt! Uiteindelijk heb je zelf voor een groot deel je geluk in de hand. Ook als andere mensen je tegenwerken (of als dat zo lijkt) kun je vaak zelf andere keuzes maken. Kost wel veel moeite (daar weet ik veel van), maar het kan je wel zó veel opleveren.

 10. Naomi 5 juni 2020 op 10:40 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel! Vooral nummer 2, 4 en 5 zijn heel herkenbaar voor me. Het lastige blijft wel dat je ín een lastige periode niet altijd kunt voelen dat die periode niet eindeloos is. Je wéét het wel, maar dat is iets anders dan het ook zo voelen.

  • Romy 12 juni 2020 op 12:14 am - Beantwoord

   Klopt, dingen weten is toch anders dan er echt in geloven en het ook voelen. Sommige van deze lessen leerde ik zelf ook juist pas na lastige periodes. Gek (en ook wel jammer) dat je het soms veel beter ziet als je erop terugkijkt dan als je er middenin zit.

 11. Zo simpel is dan geluk 5 juni 2020 op 11:57 am - Beantwoord

  Ik vind het altijd lastig om op dit soort blogs te reageren, gewoonweg omdat ik eigenlijk niet anders kan zeggen dan dat het zo waar is wat je schrijft! Beetje saaie reactie dus, haha.

  • Romy 12 juni 2020 op 12:10 am - Beantwoord

   Niets saais aan je reactie, hoor! Juist verre van! Vind het heel mooi om dat te lezen 🙂 Dank je wel!

 12. Anna 5 juni 2020 op 12:11 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig en herkenbaar artikel! Vroeger dacht ik ook dat ik vast heel gelukkig zou worden van cum laude slagen, en werkte ik me uit de naad op het HBO. Ik hopte van mijlpaal naar mijlpaal en toen ik afstudeerde, was er ineens niets meer. Nu moest ik echt mijn eigen leven gaan vormgeven en doen waar ik gelukkig van word. Best een lastige periode, maar ik ben heel blij dat mijn leven steeds meer de richting opgaat die ik wil.

  • Romy 12 juni 2020 op 12:10 am - Beantwoord

   Ja, best pittig is het hè als je na al die mijlpalen afgestudeerd bent en opeens zelf veel meer keuzes moet gaan maken. Ik viel voor mijn gevoel ook echt wel even in een soort gat na mijn afstuderen. Nu ben ik juist blij dat ik niet meer studeer en veel meer mijn eigen leven kan vormgeven. Dat biedt zo veel meer kansen en helpt wel om echt iets te vinden waar jij blij van wordt.

 13. Els 5 juni 2020 op 1:48 pm - Beantwoord

  Inderdaad jij bent de enige die kan weten wat je gelukkig maakt. Mooi inspireerde tekst heb je geschreven.

 14. N 7 juni 2020 op 1:10 pm - Beantwoord

  Grappig, ik heb juist gemerkt dat dingen als een mooier huis, meer geld, afstuderen, een relatie, afvallen me wel gelukkiger hebben gemaakt. Ben ik nu jubelend en juichend gelukkig? Nee (en dat hoeft ook niet). Maar er is wel meer ruimte om aan te werken, terwijl ik eerst alleen bezig was met die praktische dingen en ik geeneens toekwam aan echt naar mezelf en mijn eigen houding kijken.

 15. Saskia 7 juni 2020 op 4:22 pm - Beantwoord

  Wat mooi om zulke lessen allemaal op een rijtje te zetten. Alles begint met oké zijn met jezelf is een hele goede en belangrijke. Ik denk dat daar alles mee begint.

 16. Nikita 9 juni 2020 op 11:22 am - Beantwoord

  Dit is echt zo’n mooi artikel. Ik had het direct gelezen toen het in mijn feed van Feedly stond. Maar je hebt gelijk en het zijn lessen waarbij ik denk; Ja! Herkenbaar! Het is ook een artikel dat doet beseffen dat geluk eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn en dat geluk vooral niet alleen draait om verre reizen, nieuwe kleren, dure etentjes. Het gaat om heel andere dingen dan dat.

  Ik denk dat ik nog wel het meest van al geleerd heb dat jezelf accepteren de sleutel tot bijna alles is. Er zijn nog dagen dat ik mezelf wel eens vervloek, maar volgens mij is dat menselijk. Meest van de tijd aanvaard ik wie ik zelf ben en dat maakt alles een stuk simpeler. Geluk is voornamelijk leren accepteren wat je niet kan veranderen. Mijn energie en lijf zullen nooit meer helemaal worden zoals vroeger en ik vond en vind dat lastig. Maar ik heb geen zin om de rest van mijn leven daarmee te vechten. Dus ik ben het stilletjes aan aan het aanvaarden. Dat ik soms problemen heb met mijn energie maakt mij geen minder waardevol mens. Uiteindelijk leer ik roeien met de riemen die ik heb. Vroeger wilde ik ook altijd een wild leven met reizen en drukte. Nu jaren later weet ik dat dat me niet gelukkig maakt. Want de drukte is precies de reden dat ik gestopt ben met mijn studie. Mensen kunnen daar wel wat van vinden, dat ik een rustig leven heb. Maar uiteindelijk is het mijn leven en ben ik de persoon die er gelukkig mee moet zijn. En buiten de crisis om ben ik best wel gelukkig. En dat telt.

  • Romy 25 juni 2020 op 11:01 pm - Beantwoord

   Wat een mooi besef, Nikita! Je hebt helemaal gelijk! Het allerbelangrijkste is dat je jezelf accepteert en accepteert dat de dingen soms lopen zoals ze lopen, ook al is dat niet altijd zoals je had gehoopt. Je bent goed genoeg. Precies zoals je bent 🙂

Recente blogs

Favorieten | Verhuisdieren, bloemetjestrui & zeezoutspray

5 mei 2019|Lifestyle|

Op deze mooie zondag heb ik weer wat nieuwe favorieten met je te delen. Wees gerust, dit artikel is niet bedoeld om je met mijn beste Tell Sell-stem allerlei beautyproducten te verkopen. Daar heb ik de kennis en de stem niet voor. Wel zet ik aantal dingen, plekken, websites en programma's in het zonnetje die wat mij betreft een plaats in dit lijstje waard zijn. Met dit keer onder andere een site die katten matcht met nieuwe baasjes, een goedkoop luchtje en mijn favoriete liedje op de radio.

5 dingen die ik graag al op mijn 20e had geweten

6 januari 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Dat perfectie niet alles is. Dat het leven om meer draait dan door iedereen aardig gevonden worden. En dat je echt niet elke cent van je zuurverdiende loon op je spaarrekening hoeft te laten staan. Het zijn zomaar wat dingen waar ik op mijn 20e nog geen flauw benul van had. Al scrollend door mijn oude Facebook-foto's besefte ik dat sommige inzichten nu gelukkig wel tot me zijn doorgedrongen die ik mijn 20-jarige zelf graag zou meegeven. In het echie gaat dat niet meer, op de blog gelukkig wel.

9 creatieve hobby's die ik nog graag zou proberen

15 december 2019|Lifestyle|

Een bezige bij kun je mij wel noemen. Zeker als het op creatieve hobby’s aankomt. Fotograferen, bloggen, kaarten maken, scrapbooken, handletteren, interieurstyling… ik vind het allemaal leuk. Het luxeprobleem waar ik mee worstel? Ik heb “iets” te veel hobby’s voor de tijd die ik heb. En dan te bedenken dat ik nog heel wat hobby’s kan opsommen die ik óók eens wil proberen. Als iemand me een doosje extra tijd cadeau zou doen, staan deze 9 creatieve hobby's zeker op mijn lijstje om ook op te pakken.