Hoe zou het zijn als je opeens 10 jaar ouder bent en terugblikt op de persoon die je nu bent? Zou je jezelf dan met terugwerkende kracht iets willen bijbrengen? Of misschien wil je jezelf zelfs wel streng toespreken. Ik stelde mezelf deze vraag en realiseerde me dat ik met sommige wijze levenslessen nog liever vandaag dan morgen aan de slag zou gaan. Want waarom zou je wachten tot je 33, 45 of zelfs 70 bent om te doen wat goed voelt? Daarom zet ik 5 levenslessen op een rijtje die ik mezelf het liefst vandaag nog zou willen influisteren.

levenslessen vandaag leren

1. Go with the flow

Een van de mooiste uitspraken vind ik toch wel Go with the flow, oftewel neem het leven zoals het komt. Als er iets is wat ik heb geleerd, dan is het wel dat de dingen niet altijd uitpakken zoals je had gehoopt. En laat dat nu net zijn wat het leven zo leuk maakt! Als echte controlfreak wil ik de touwtjes echter vaak iets te strak in handen houden, terwijl de mooie momenten van het leven juist vaak onverwachts gebeuren. Daarom zou ik mezelf weleens met deze 4 simpele woorden willen toespreken. Probeer het eens te laten gebeuren en wacht af hoe het leven loopt. Dan kun je echt verrast worden door wat het leven soms voor moois voor je in petto heeft.

2. Je bent sterker dan je denkt

Ik ben een echte “wat als…?”-denker en dat komt niet altijd bijna nooit goed van pas. Wat als alles misgaat? Wat als ik dit niet aankan? Wat als mensen me tegenwerken? Ik zie regelmatig beren op de weg en durf daarom niet altijd volledig voor iets te gaan of mijn angsten aan te vechten. Toch denk ik dat ik mezelf zou verbazen als ik over 10 jaar terugblik op mijn leven. Ik heb dan vast meer doorstaan dan ik als klein meisje had kunnen verwachten. Wat zou het mooi zijn als ik mezelf dat nu al zou realiseren en me minder focus op mijn angsten. Daarom zou ik mezelf weleens willen toespreken met de woorden “Je bent sterker dan je denkt.”

3. Wees vooral eerlijk tegen jezelf

Eerlijkheid is altijd belangrijk, maar het is vooral belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf. Luisteren naar je hart en trouw blijven aan wie jij bent, is alleen niet bepaald a piece of cake. Ik koos ooit voor een studie waar ik me niet goed bij voelde. Ook wilde ik mijn passie voor schrijven bijna laten gaan voor een andere baan en maak ik in contact met mensen weleens keuzes waar ik niet achtersta. Dat is jammer, aangezien ik juist als mens ben gegroeid op de momenten waarop ik luisterde naar wat ik echt wilde. Daarom wil ik liever nog vandaag dan morgen proberen om meer af te gaan op mijn hart in plaats van op mijn hoofd. Je hart klopt immers altijd.

4. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken

Wat nu als zij me niet leuk vindt? Of wat nu als hij niet achter mijn keuzes staat? Ik kan soms best wel een pleaser zijn en dat is best lastig in een wereld waarin iedereen andere meningen heeft. Over 10 jaar heb ik waarschijnlijk wel geleerd dat je beter je angst voor de meningen van anderen kunt loslaten. Ik kan het immers nooit iedereen naar de zin maken en dat is oké. Graag zou ik mezelf eens nu al goed toespreken om meer naar mijn eigen gevoel te luisteren. Je kunt immers beter jezelf tevredenstellen dan je in allerlei bochten te wringen om aan de wensen van anderen te voldoen. Wat zou het mooi zijn als ik die gedachte me vandaag nog eigen maak.

5. Maak je niet druk over kleine dingen

Mijn moeder zegt weleens dat ze in de loop der tijd heeft geleerd om zich minder zorgen te maken over de kleinste dingen. Een puistje, putje of rolletje aan mijn lichaam bijvoorbeeld, dat er misschien niet eens zit. Eigenlijk is het jammer dat ik mijn hoofd regelmatig in beslag laat nemen door dat soort onbenullige dingen. Zou ik over 10 jaar willen terugblikken op een leven waarin ik me liet leiden door gedachtes over te dikke heupen? Nee, dan zou ik me vooral de momenten voor de geest halen waarop ik de piekergedachtes even opzij zette en plezier had. Daarom zou ik nog liever vandaag dan morgen die gedachtes uitzwaaien om me te focussen op wat er echt toedoet: écht leven.

Wat is een levensles die jij jezelf wel zou willen influisteren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 8 februari 2017 op 7:59 am - Beantwoord

  Ik denk dat eerlijk zijn naar jezelf en je niet druk maken om kleine dingen een hele belangrijke zijn. En let it go maar sie komt in de buurt van go with the flow.

 2. Klaske 8 februari 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Wat een mooie levenslessen! En ik zou ze alle vijf mezelf wel in willen fluisteren, heel herkenbaar. 🙂

 3. Inge 8 februari 2017 op 8:59 am - Beantwoord

  Mooie levenslessen en zo herkenbaar! Ik probeer hier nu ook echt aan te werken.. mijn mantra is “de wereld vergaat niet” en op de één of andere manier helpt mij dat relativeren. Sowieso ben ik al lekker bezig om uit mijn comfortzone te komen. 🙂 Succes!

  • Romy 8 februari 2017 op 8:07 pm - Beantwoord

   Ah wat goed om te horen dat je zo bezig bent met uit je comfortzone stappen. Volgens mij was het interview in de Vriendin ook een mooie stap in dat proces 🙂 En mooi mantra heb je trouwens en helemaal waar!

 4. Susan 8 februari 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Goede levenslessen! Heel herkenbaar ook, vooral druk maken om kleine dingen…

 5. Sylvia 8 februari 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Hele mooie levenslessen. Ik sluit me daar volledig bij aan.

 6. Cindy 8 februari 2017 op 9:01 am - Beantwoord

  Mooi geschreven Romy! Go with the flow en je buikgevoel volgen! En er soms gewoon instappen en maar zien wat er gebeurt! Het pakt vaak verassend goed uit! Het is vaak het onbekende… en hoe vaker je het durft hoe gewoner het wordt! Ik was (vaak nog) ook altijd de perfectionist…de touwtjes in eigen handen willen houden… waarom? Een ander kan jou vaak ook heel goed helpen zodat jij je op andere zaken kan richten!
  Let it go, let it go is dan ook zo’n mooi nummer!
  Ook jij komt er wel, stap voor stap en durf ook soms te vallen… 😉

 7. Nadine 8 februari 2017 op 9:01 am - Beantwoord

  Heel mooi lijstje heb je gemaakt en ik zou ze ook alle vijf nog willen leren. Vooral nummer twee vind ik een mooie. Kijk eens naar de afgelopen jaren, maanden of zelfs dagen. Hoeveel dingen heb je gedaan waar je tegen op keek of eng vond, maar die je toch gedaan hebt? Je bent echt sterker dan je denkt!

  Een levensles die ik wil leren is grenzen aangeven. Leren vaker nee te zeggen, om voor me zelf op te komen en niet altijd doen wat anderen willen. Mede doordat ik mijn grenzen niet aangaf zit ik nu thuis met een burn-out.

 8. Mylène 8 februari 2017 op 9:05 am - Beantwoord

  Go with the flow, een hele mooie. En daarbij dan ook eerlijk zijn tegen jezelf. Dat probeer ik wel steeds tegen mezelf te zeggen.

 9. Aneta 8 februari 2017 op 9:23 am - Beantwoord

  Mooie levenslessen! Go with the flow en de touwtjes iets minder strak houden, kan je prachtige onverwachte dingen opleveren. En ja, je kan het niet iedereen naar z’n zin maken. Dat heb ik wel geleerd door de jaren heen. Mensen komen en mensen gaan. Hoe moeilijk dit ook is: “niet iedereen hoeft mij aardig te vinden” en “ik vind het ook niet meer belangrijk om door iedereen aardig gevonden te worden.” Maar ach, ik heb weer zo mijn eigen struggles die andere (nog) niet hebben.

 10. Josephine 8 februari 2017 op 10:03 am - Beantwoord

  Interessante insteek! Ik denk dat veel mensen van 10 of 20 jaar ouder ook nog met zulke ‘problemen’ zitten, hoor. De ene persoon wordt misschien wat minder streng voor zichzelf en de ander is misschien minder bezorgd over anderen dan vroeger, maar als ik soms naar een generatie boven mij kijk, heb ik toch echt niet de indruk dat mensen massaal rustiger in hun vel zitten. Misschien ga je wel met sommige vraagstukken beter om, maar met andere weer niet. Ik denk daarom dat we het beste kunnen genieten van elke levensfase, en als we dan af en toe stil staan bij de zaken die we kunnen verbeteren (zoals jouw lijstje hierboven), dan komt het best wel goed. 🙂

  • Romy 8 februari 2017 op 8:08 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een onwijs lieve en wijze woorden in je reactie! Helemaal waar ook! Dankjewel! Het nummer ‘Let it go’ zou ik eigenlijk iets vaker moeten toepassen in plaats van het alleen een mooi nummer te vinden 😉 Soms is het gewoon een kwestie van loslaten en kijken wat er gebeurt.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

   Oh ja, grenzen aangeven is zo onwijs lastig! En wat heftig om te horen dat dat bij jou zelfs een burn-out heeft opgeleverd! Dat zet me wel aan het denken dat ik ook echt iets vaker nee zou moeten zeggen om zoiets heftigs te voorkomen. Ik hoop dat het jou lukt om jezelf op dit vlak te ontwikkelen, zodat je er stapje voor stapje bovenop kunt komen. Onthoud: je bent sterker dan je denkt 🙂

  • Romy 8 februari 2017 op 8:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je al een paar fijne lessen hebt geleerd de afgelopen jaren! De titel van jouw nieuwste blogpost is trouwens ook toepasselijk voor mij voor over een paar jaar 😉 Ik ga hem meteen even lezen.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Daar heb je ook wel een punt inderdaad! Ik geloof ook niet dat ik over 10 jaar alles op een rijtje heb en nooit meer onzeker ben, maar ik wil vooral proberen om nu al aan de puntjes te werken waar ik op dit moment tegenaan loop. Gewoon om te voorkomen dat ik ooit spijt heb dat ik er niet eerder mee aan de slag ben gegaan 🙂 Maar je hebt helemaal gelijk: het is vooral belangrijk om te genieten van elke fase, of je nu 25 bent of 35 of 75.

 11. Anne 8 februari 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Goede lessen! Het afgelopen jaar ben ik zelf ook tegen een aantal van die lessen gelopen. Wat zeg ik, tegen allemaal! Ik was een echte controlfreak en wilde (net als jij) alle touwtjes in handen hebben. Dat kon alleen niet meer. En dat is prima, maar het duurde wel even voor ik dat door had hahaha.
  Je schrijft leuk!

  • Romy 8 februari 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Wat fijn om te horen dat je toch stapje voor stapje kon inzien dat je niet altijd alles onder controle kunt houden. Ook al duurde het even voordat je het doorhad, het is echt iets om trots op te zijn 🙂

 12. Svenja 8 februari 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Weer een heel mooi en herkenbaar artikel Romy! Vooral de ‘go with the flow’ en minder druk maken om de kleine dingen, is iets waar ik ook heel hard aan moet werken. Ik ben echt iemand die graag alles plant en vervolgens teleurgesteld is als het anders loopt. Ik vind het echt moeilijk om dingen los te laten en uit handen te geven. Druk maken over kleine dingen kan ik ook als de beste, maar dit wordt bij mij gelukkig steeds minder!

  • Romy 8 februari 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar inderdaad wat je zegt! Het is soms lastig, zeker als controlfreak, wanneer iets anders loopt dan je had gehoopt of verwacht. Wat fijn om te horen dat je in ieder geval met het minder druk maken over kleine dingen goed aan de slag bent! 🙂

 13. priscilla 8 februari 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Alles wat jij beschrijft was ik tot ander halfjaar geleden. Vooral het puntje, druk maken om alles. Sinds ik moeder ben is dit zo erg veranderd. (In positieve zin). Voor mij erg herkenbaar dus.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het bij jou minder is geworden sinds je moeder bent geworden. Mijn eigen moeder heeft dat ook vaak gezegd, dat ze is veranderd en sterker is geworden sinds ze moeder is. Heel bijzonder hoe zoiets gaat!

 14. Kaylin 8 februari 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Wow Romy dit vind ik echt een van je leukste artikelen. Het is lekker persoonlijk en er zit zoveel wijsheid en waarheid in. Keep up the good work!

  • Romy 8 februari 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Dankjewel 🙂

 15. Jessica J. 8 februari 2017 op 11:51 am - Beantwoord

  Mooie levenslessen waar ik me volledig in kan vinden. De vijfde trek ik nog effe door: ik pieker ’s nachts soms over de meest banale dingen die iedereen al vergeten is of niet eens gemerkt had. Waarom maak ik me daar überhaupt druk om?!

 16. Daniëlle 8 februari 2017 op 12:18 pm - Beantwoord

  Geloof in jezelf, als jij het al niet doet waarom zouden anderen dat dan wel moeten doen? Dit fluister ik mezelf héél vaak in als ik weer eens denk iets niet te kunnen oid.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:38 pm - Beantwoord

   Wat een mooie wijze woorden en helemaal waar! Vooral met sollicitatiegesprekken of bij andere belangrijke gesprekken zou ik mezelf die les ook weleens willen influisteren.

 17. Marsha 8 februari 2017 op 2:15 pm - Beantwoord

  Super leuk geschreven zeg! Ik denk dat ik alle punten wel goed kan gebruiken.

 18. Nesrin 8 februari 2017 op 4:09 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven. Ik zie regelmatig helemaal geen beren op de weg, of ik negeer ze en dit is ook niet altijd fijn 😉 Punt 2 dat je sterker bent dan je denkt vind ik een hele mooie.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat het tegenovergestelde ook niet altijd handig is 😉

 19. Charley 8 februari 2017 op 4:30 pm - Beantwoord

  Wat leuk om te lezen! word ik weer lekker positief van 🙂

 20. Danique 8 februari 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig en herkenbaar lijstje heb je opgesteld! Ik denk dat de allerbelangrijkste levensles al deze vijf levenslessen omvat: “Wees jezelf en wees daar ook trots op!” Neem de dingen zoals ze zijn en blijf niet hangen in zogenaamde ‘perfectie’. Authenticiteit en het hebben van een eigen mening zijn veel belangrijker dan dat.

  • Romy 8 februari 2017 op 8:42 pm - Beantwoord

   Wauw, wat zeg je dat mooi! Ik denk inderdaad dat dat een goede samenvatting is van alle vijf de lessen. Het is zo belangrijk om trots te zijn op wie je bent en daar kan geen mening van anderen of piekergedachte tegenop.

 21. Denise 8 februari 2017 op 7:02 pm - Beantwoord

  Tip nummer vier is een voor heel veel mensen een moeilijke. Vooral omdat je gewoon wordt meegesleurd in een hele hoop dingen. En je bent niet de enige ‘wat als…’-denker. Ik ben daar ook zo goed in, al probeer ik er zo min mogelijk aan te denken.

 22. Sarah 8 februari 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Helemaal met je eens! Ik vind alle vijf deze lessen héél belangrijk. Wat ik de laatste tijd ook heel vaak tegen mezelf zeg is dat ik àltijd vriendelijk moet blijven, hoe mensen zich dan ook tegen mij gedragen. Vaak hoor ik weleens dat iemand een slechte dag heeft en daarom ook slecht gehumeurd rondloopt. Of dat iemand niet zo goed in zijn vel zit en je om die reden afsnauwt. Dat wil ik zelf écht niet doen. Het is niet omdat iemand een slechte dag heeft dat die een ander ook een slecht gevoel moet geven. Ik wil dus altijd vriendelijk blijven. Dat is iets dat ik ook ontzettend belangrijk vind!

  • Romy 8 februari 2017 op 9:51 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook een mooie les! Wat mooi om te horen dat jij juist je positiviteit en vriendelijkheid wil behouden, ook als je zelf even niet zo goed in je vel zit.

 23. Claire 8 februari 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Ooooh vooral nummer 2 haha. Maar dat weet je van mij. Terwijl als ik terugkijk op eerdere gebeurtenissen dan zie ik wel dat ik het kan. Hopelijk leer ik die les snel 😉

  • Romy 8 februari 2017 op 9:51 pm - Beantwoord

   Ik moest inderdaad ook aan jou denken toen ik mijn blogje teruglas 😉 Hopelijk kunnen we allebei de komende tijd goed met dat punt aan de slag 🙂

 24. Dalinka 8 februari 2017 op 7:43 pm - Beantwoord

  De go with the flow is iets waar ik nu mee bezig ben maar had ik wel eerder willen ontdekken. En je niet druk maken over kleine dingen is ook wel een dingetje. Ik maak me altijd druk over alles en dat zorgt weleens voor slapeloze nachten. Maar dat is ook een leerproces waar ik afgelopen tijd mee te maken heb (gehad). Mooi artikel Romy!

  • Romy 8 februari 2017 op 9:53 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je met dat punt aan de slag bent! Als je hier zo goed mee bezig bent, weet ik zeker dat het je ook lukt om je minder druk te maken over de kleine dingen. Zet hem op 🙂

 25. Mariska 8 februari 2017 op 8:28 pm - Beantwoord

  Ik kan mezelf ook heel druk maken om sommige dingen, maar dan denk ik altijd ‘dingen die ik niet kan veranderen, moet ik me ook niet druk om maken’ en dat heeft me best wel vaak geholpen.

 26. Ilse van Kreanimo 8 februari 2017 op 8:45 pm - Beantwoord

  Die probeer ik ook toe te passen, maar simpel is het niet hè.
  Een knopje om mijn koppie af te zetten zou soms zo handig zijn! 🙂

  • Romy 8 februari 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Zo’n knopje zou inderdaad verrekte handig zijn 😉

 27. Irene 8 februari 2017 op 9:01 pm - Beantwoord

  Hé wat mooi dat van je hart dat altijd klopt. Zo waar! 🙂 Ik heb mezelf tijdens m’n studie heel vaak verbaasd. Dacht ook altijd “Wat als ik het toch niet kan en mensen doorhebben dat ik maar wat doe?”. Als ik daar nu op terugkijk heb ik wel meer gedaan dan ook ooit van mezelf had verwacht. En dat is net super mooi! Dat je jezelf zo kan blijven verbazen.
  Niet meer druk maken in kleine dingen moet ik ook wat beter onder de knie krijgen. Haha. Leuk artikel!

  • Romy 8 februari 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Wauw, het is alsof ik mezelf hoor praten. Die gedachte had ik ook zo vaak tijdens mijn studie. Maar dat hebben we toch allebei maar mooi voor elkaar gekregen! Zo mooi om jezelf te kunnen verbazen met wat je eigenlijk in je mars hebt 🙂

 28. Mariëlle 8 februari 2017 op 9:09 pm - Beantwoord

  Ik vind dit héle goede levenslessen en ik houd me hier ook echt mee bezig!!

 29. Sara | MevrouwMiauw 8 februari 2017 op 11:32 pm - Beantwoord

  Wat een super origineel en leuk artikel! Ik kan me echt wel vinden in een aantal levenslessen die jij jezelf bij zou willen brengen. Zo zie ik ook heel vaak beren op de weg. Ook de uitspraak dat je het niet iedereen naar zijn/haar zin kan maken is een goede. Dat blijft op de één of andere manier toch lastig. Hoewel ik, als ik rationeel beredeneer, weet dat het helemaal niet erg is als mensen je niet aardig vinden.

  • Romy 9 februari 2017 op 8:50 am - Beantwoord

   Dankjewel! En het is net wat je zegt: niet iedereen kan je leuk, gezellig of aardig vinden. Soms zou het goed zijn om daar meer bij stil te staan en je eigen gevoel te volgen.

 30. Marlieke 12 februari 2017 op 1:42 am - Beantwoord

  Tja…Wat zal ik zeggen…dit artikel bevat veel wijsheid en alleen maar waarheden denk ik…
  Echt een artikel om verder over na te denken. En dat gaat hier ook zeker gebeuren! Mooi geschreven weer.

  • Romy 12 februari 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Wat mooi om te horen dat ik je aan het nadenken heb gezet 🙂