unnamed file 15 5

Zelfliefde | 5 redenen om van jezelf te houden

 • 19 augustus 2017
 • 37 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Durf jij te zeggen dat je van jezelf houdt? Of in ieder geval jezelf een beetje te waarderen? Daarmee bedoel ik niet dat je kapsones hebt, jezelf liefdesbrieven schrijft of hartjes tekent in het zand met jouw eigen voorletter in het midden. Nee, ik bedoel dat je af en toe kunt glimlachen naar je spiegelbeeld en trots kunt zijn op wie jij bent. Ik ben zelf best wel onzeker ingesteld, maar toch ben ik mezelf de laatste jaren iets meer gaan waarderen. Omdat ik denk dat het belangrijk is om in ieder geval een beetje van jezelf te houden, vandaag een pleidooi voor een klein beetje (of een beetje boel!) zelfliefde. Dit zijn 5 redenen om van jezelf te houden.

redenen om van jezelf te houden

Deze foto is gemaakt door de lieve en getalenteerde Klaske.

Jij bent het waard!

Eigenlijk is het niet eens nodig om jezelf af te vragen waarom je van jezelf zou moeten houden. Ik denk dat jij en ik grappiger, slimmer en leuker zijn dan we zelf misschien denken. Je kunt mensen troosten, liefhebben, blij maken met jouw woorden en een glimlach bezorgen – gewoon door er te zijn. Je hebt waarschijnlijk je eigen imperfecties en eigenaardigheden, maar juist die maken je tot wie je bent. Wat andere mensen ook zeggen of doen voorkomen, er zijn zeker dingen waar je trots op mag zijn en eigenschappen die van jou een mooi mens maken. Vind je het desondanks lastig om van jezelf te houden? Ik geef je graag nog 4 redenen waarom van jezelf houden zo belangrijk is.

Niet van jezelf houden levert je niets op

Dat je het je hele leven met jezelf moet doen, is een feit.  Juist daarom is het zo belangrijk om van jezelf te houden. Voor je eigen innerlijke criticus kun je alleen moeilijk je vingers in je oren steken. Wel kun je je afvragen wat het je brengt om niet van jezelf te houden. Je durft je dan misschien minder open te stellen naar anderen toe of verliest een stukje van je spontaniteit. Het klinkt wellicht té simpel, maar besef dat jij zelf soms een keuze hebt in hoe je naar jezelf kijkt. Probeer bij negatieve gedachten over jezelf, je aandacht eens bewust op iets positiefs te vestigen. Geef jezelf misschien juist een compliment of stel een lijstje op met waar jij wél blij mee of trots op bent.

Onafhankelijkheid

Iets wat ik persoonlijk heb geleerd, is dat houden van jezelf je een stukje onafhankelijkheid geeft. Door van jezelf te houden, neem je namelijk zelf de verantwoordelijkheid om gelukkig te zijn. Je hebt daardoor niet per se de bevestiging van anderen nodig dat je leuk en goed genoeg bent, maar kunt jezelf die bevestiging geven. Vriendschappen of relaties zijn in dat geval een mooie aanvulling in plaats van een must om je staande te houden. En dat is een heel fijn gevoel!

Je trekt andere mensen aan

Als je van jezelf houdt, dan straal je dat vaak uit. Daarmee bedoel ik niet dat je heel bewust heupwiegend door de straat loopt of met je armen over elkaar geslagen een enorm zelfverzekerde houding aanneemt. Nee, je kunt gewoon letterlijk een beetje stralen in je gezicht en happier overkomen als je van jezelf houdt. Het schijnt een natuurlijk proces te zijn dat mensen ook eerder afstappen op anderen die zelfliefde voelen. Misschien juist omdat je dan de bevestiging van de ander niet nodig hebt om blij te zijn met wie je bent. Je stelt je daardoor bijvoorbeeld gelijkwaardiger op en dat is voor de ander alleen maar fijn. Nog een reden om van jezelf te houden dus!

Het geeft je kracht

Verder is het belangrijk om van jezelf te houden, omdat het je kracht kan geven. Blij zijn met wie je bent, zal je meer zelfvertrouwen geven en helpen om liever te zijn voor jezelf. Ook kan een beetje zelfliefde je helpen om meer te staan voor wat je graag wilt. Als je van jezelf houdt, voel je misschien eerder de neiging om opkomen voor jouw wensen en meningen. Natuurlijk kun je het ook met zelfliefde niet helemaal zonder anderen af en neemt het niet alle onzekerheid weg. Maar het kan je wel helpen om net iets krachtiger met beide benen op de grond te vechten voor wat jij wilt. Jij doet er immers toe! ♥

Durf jij weleens te zeggen (of denken) dat je van jezelf houdt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 19 augustus 2017 op 8:13 am - Beantwoord

  Bedankt voor deze eyeopeners! Vooral nummer drie is zo waar! Ik ben ook onzeker over veel dingen en over mezelf. Zo’n lijstje is dan wel heel fijn om te lezen. Dat ik van mezelf houd zeg ik eigenlijk nooit tegen mezelf. Ik zeg wel eens dat ik iets goed gedaan heb, dus het begin is er!

  • Maaike 19 augustus 2017 op 8:20 am - Beantwoord

   PS, bij nummer twee verandert de lettergrootte opeens een beetje 🙂

  • Romy 19 augustus 2017 op 8:29 am - Beantwoord

   Wat een mooi compliment dat je het artikel een eyeopener vindt! En inderdaad, het is al een mooi begin dat je jezelf af en toe een complimentje kunt geven. Zeker als je onzeker bent over jezelf, is het al heel fijn als je af en toe gewoon eens kunt denken dat je iets wél goed hebt gedaan.
   Dankje voor de tip over de lettergrootte! Ik zie het nu ook inderdaad en heb het meteen even aangepast 🙂

 2. Simone 19 augustus 2017 op 8:37 am - Beantwoord

  Ik kan niet echt zeggen dat ik mezelf echt lief heb, zoals je omschrijft. Het voelt voor mij een beetje raar juist. Maar ik ben wel een stuk zekerder van mezelf sinds korte tijd en dat werpt ook zijn vruchten af. Ik heb ineens een druk(ker) sociaal leven, wat ik voorheen niet echt had. Nu zit mijn agenda gewoon overvol! Echt super leuk dat positiviteit ook weer positiviteit aantrekt en het werk ook echt. Nu klink ik wel een beetje als iemand die het boek The Secret heeft geschreven 😛

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:42 pm - Beantwoord

   Met zelfverzekerdheid kom je al een heel eind! Wat fijn dat je sinds kort zoveel beter in je vel zit door onder andere je baan. Haha, dan klinkt het maar alsof je The Secret hebt geschreven, maar ik geloof ook wel in de theorie in dat boek. Volgens mij trek je juist met jouw positieve houding door alle mooie dingen die er gebeuren ook veel positiviteit aan. En dat is alleen maar superfijn! 🙂

 3. Josephine 19 augustus 2017 op 9:33 am - Beantwoord

  Goh, in zulke woorden had ik er nog niet over nagedacht. Maar ik ben in de laatste 10 jaar best wat zelfverzekerder geworden, en dat valt hier ook wel onder, denk ik. Ik ben blij met dingen die ik geleerd heb, heb ondernomen en waar mijn sterke punten liggen. Me daar bewust van zijn is heel fijn.

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:22 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je de laatste jaren een stuk zelfverzekerder bent geworden! Ik denk inderdaad dat dat toch wel het belangrijkste onderdeel is van houden van jezelf: blij zijn met wat je kunt en hebt geleerd en daardoor blij zijn met wie je bent als mens.

 4. Yvonne 19 augustus 2017 op 9:46 am - Beantwoord

  Nummer 3! Zo waar! Er is niemand anders verantwoordelijk voor jouw geluk dan jijzelf. Inderdaad, dat begint met jezelf accepteren. Ik kan gelukkig echt lol hebben met mezelf 😀

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:23 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen! Om jezelf kunnen lachen en je vermaken als je alleen bent, is al zoiets waardevols en kan er echt voor zorgen dat je blij bent met wie je bent 🙂

 5. evelien 19 augustus 2017 op 10:33 am - Beantwoord

  Wat een goed en fijn artikel, de laatste jaren ben ik van mezelf steeds meer gaan houden, zo belangrijk!
  Ik merk doordat ik mezelf beter accepteer zelfverzekerder voel en oprecht blij ben met wie ik ben. <3
  Liefs,
  Evelien

 6. Laurine 19 augustus 2017 op 10:57 am - Beantwoord

  Weer een heel fijn artikel, Romy! Het is zo belangrijk om jezelf te waarderen. Want als jij jezelf niet eens waardeert, waarom zouden anderen het dan doen? Hele goede puntjes om even bij stil te staan!

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En inderdaad, heel veel dingen beginnen eigenlijk bij houden van jezelf. Ik geloof ook dat als je jezelf niet kunt waarderen, het ook lastig is om de waardering vanuit andere mensen voor jou aan te nemen.

 7. Nesrin 19 augustus 2017 op 11:34 am - Beantwoord

  Mooi, raak en scherp gesproken Romy. Zelfwaardering kan een mensen maken of kraken. Het is zo belangrijk om van jezelf te houden, je minder fijne en mooie eigenschappen te omarmen.

 8. Marloes 19 augustus 2017 op 11:41 am - Beantwoord

  Wat kan je dat weer goed verwoorden. Dit is zeker iets waar ik vaker stil bij zou kunnen staan. Zo’n artikel als dit is een fijne reminder 🙂

 9. Oui Nathalie 19 augustus 2017 op 11:51 am - Beantwoord

  Soms vind ik het wel eens fijn om een bevestiging te krijgen van een ander om dat stukje geluk naar boven te brengen. Maar je hebt wel gelijk. Het begint als eerste bij jezelf:-)

  Liefs, Nathalie

 10. Liese 19 augustus 2017 op 11:55 am - Beantwoord

  In something’s gotta give zegt Diane Keaton op een bepaald moment ‘I like that about me’. Mooier kan het niet, toch? Vooral het luik ‘onafhankelijkheid’ spreekt me vandaag aan. Niet alleen de verantwoordelijkheid, maar ook het respect dat je voor jezelf opbrengt.

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Wat een mooie uitspraak inderdaad! En ik ben het met je eens: respect voor jezelf is misschien wel een van de belangrijkste dingen. Eigenlijk gaat het erom dat je jezelf behandelt zoals je een ander ook zou behandelen: op een fijne en respectvolle manier 🙂

 11. bychristiana 19 augustus 2017 op 11:59 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, ik vind vooral ‘niet van jezelf houden levert niets op’ en ‘onafhankelijkheid’ erg treffend. Toen ik jonger was, was ik echt verschrikkelijk onzeker, ik heb echt geleerd om meer voor mezelf op te komen en de dingen die ik doe, bereikt heb, heb en de persoon die ik ben steeds meer te waarderen. Het is gewoon écht zo dat je veel beter in je vel zit als je blij bent met de persoon die je bent. Ja, ik vind dit ECHT een mooi artikel. Goed geschreven!

 12. Nikita 19 augustus 2017 op 12:06 pm - Beantwoord

  Ik had als 13-jarige altijd problemen met mezelf. Zowel uiterlijk als innerlijk. Ik vond mezelf lelijk en nlks kunnen. Nu heb ik een zwarte periode gehad waardoor die zelfliefde weer zoek was. Maar hij is terug. Ik merk als ik een superleuke outfit heb aangedaan dat ik mezelf echt kan vertellen dat ik er leuk uitzie vandaag. En als ik mijn profielfoto verander op sociale media dan ben ik ook blij met het meisje dat ik daar zie. Ben eigenlijk wel heel trots op de persoon die ik nu ben geworden ondanks alles <3

 13. Irene 19 augustus 2017 op 12:32 pm - Beantwoord

  Wat een mooie post Romy! Ik houd wel van mezelf. Ondanks dat ik over veel dingen onzeker ben. Ik vind mezelf een leuk mens. Maar dat heeft toch ook wel wat moeite gekost hoor. Ben wel blij dat ik zover ben geraakt want het is gewoon inderdaad veel beter voor je!

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:32 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je superlieve compliment over mijn artikel! Wat mooi om te horen dat je in de loop der jaren zoveel stappen hebt gezet om meer van jezelf te houden en voor jezelf op te komen. Zeker als je onzeker bent, is dat best wel een weg om af te leggen. Maar het kan je zoveel brengen als je jezelf weet te waarderen 🙂

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:33 pm - Beantwoord

   Wat super-supermooi wat je zegt! Je mag ook heel blij zijn met en trots zijn op de persoon die je bent geworden. Supermooi dat je jezelf juist na een lastig verleden en al die onzekerheid nu wel de waardering kunt geven die je verdient!

 14. Paula | MustMag.nl 19 augustus 2017 op 8:51 pm - Beantwoord

  Mooie blogpost! Ik probeer ook steeds meer van mezelf te houden en gewoon te accepteren hoe ik ben. Al kan dat op sommige punten best lastig zijn, omdat ik perfectionistisch ben bijvoorbeeld. Maar ik accepteer het nu ook meer als ik fouten maak. Dat is namelijk niet het einde van de wereld (gelukkig maar). En na een fout ben ik nog steeds dezelfde persoon, niet opeens minder waard. 🙂

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:37 pm - Beantwoord

   Zeker met perfectionisme is het inderdaad niet vanzelfsprekend om van jezelf te houden. Zelfliefde is ook een lastig iets, dat volgens mij ook in de loop der jaren moet groeien. Het is al een hele mooie stap dat je nu beter je fouten kunt accepteren. Een fout is inderdaad vaak zo erg nog niet. Sterker nog, soms leer je er nog veel van ook en brengt het je juist verder in het leven 🙂

 15. Saskia 19 augustus 2017 op 9:32 pm - Beantwoord

  Mooie blogpost! Je moet het inderdaad lang met jezelf doen, dus zelf liefde is heel belangrijk. Ik kan nu oprecht van mijzelf zeggen dat ik blij ben met mezelf. Trots, gelukkig en mezelf omarm. In mijn tienerjaren was dit zeker niet zo. Iedereen is uniek en zou zichzelf moeten accepteren. De maatschappij tegenwoordig heeft een ‘standaard’ en leeft veel voor ‘wat anderen denken’… Zou niet zo moeten zijn!

  • Romy 19 augustus 2017 op 10:39 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat je sinds je tienerjaren zoveel stappen hebt gezet tot waar je nu staat, als iemand die echt blij kan zijn met zichzelf. Ik vind het ook jammer dat het denken voor anderen soms zo’n grote rol lijkt te spelen (ook weleens bij mij). Het zou fijn zijn als er geen druk wordt opgelegd om een bepaald persoon te zijn of een bepaald leven te leiden.

 16. Mariska 20 augustus 2017 op 9:54 am - Beantwoord

  Ik vind het knap hoe jij altijd zo zelfbewust kan schrijven en daarbij dan ook nog mooie tips kan geven! Dankjewel 🙂
  ‘Niet van jezelf houden levert niets op’, zo waar! Ik ben er nog niet zo goed in, maar dat gaat vast nog komen.

  • Romy 20 augustus 2017 op 2:09 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! 🙂 En van jezelf houden lukt ook niet van de ene op de andere dag. Ik ben daar ook nog wel zoekende in. Maar naarmate ik iets meer levenservaring heb, lukt het me wel steeds iets beter. Ik hoop dat het bij jou met die zelfwaardering ook helemaal goed gaat komen. Vast wel! 🙂

 17. Nina Simplynspecial 20 augustus 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

  Eigenlijk denk ik daar nooit zo over na… Maar diep van binnen denk ik dat ik niet super veel van mezelf hou. Omdat ik vaak te negatief denk over mezelf en vaak onzeker ben. Gelukkig gaat dit allemaal steeds beter en gaat het met mijn zelfvertrouwen ook steeds beter.

  • Romy 22 augustus 2017 op 6:48 am - Beantwoord

   Wat fijn dat het steeds iets beter gaat met je zelfvertrouwen! Het is niet makkelijk als je vaak negatief over jezelf bent, maar wat mooi dat het steeds een beetje beter gaat 🙂

 18. Jessica J. 23 augustus 2017 op 12:03 pm - Beantwoord

  Wat schrijf jij toch altijd mooie artikels. Ik beken dat ik moeite heb met zelfliefde en -vertrouwen, maar ik werk eraan! Wat een upliftende blogpost, dit. ♥

  • Romy 24 augustus 2017 op 7:14 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment! <3 En wat goed dat je in ieder geval zo bewust aan het werk bent om je zelfliefde te vergroten! 🙂

Recente blogs

Mijn review van het boek '999 vragen aan jezelf'

10 februari 2017|Lifestyle|

Vraag jij jezelf weleens iets af? Het leek mij leuk om mezelf 999 keer iets af te vragen. Toen ik mezelf afgelopen week iets inspirerends cadeau wilde doen, kocht ik daarom het boek '999 vragen aan jezelf'. Dat deed ik onder andere op aanraden van een paar van jullie. Mijn pakketje lag deze week op de deurmat en enthousiast ging ik aan de slag met het beantwoorden van een aantal vragen. Wat kun je precies van dit boek verwachten en ben ik nog steeds zo enthousiast? Je leest het in deze review.

Mijn open kast inrichten | Het kleurrijke resultaat!

27 februari 2020|Interieur|

Wat doe je als je nog een lege hoek naast je tv-kast hebt? Juist, een open kast neerzetten. Net als zo'n beetje de helft van Nederland, moest en zou ook ik een open kast inrichten en een mooi plekje geven. En een feestje dat het was om de kast te vullen! Plantjes, kussens, fotolijstjes en heel wat andere decoratie (a.k.a. prullaria) wisten hun weg naar mijn open kast te vinden. Inmiddels is de kast helemaal naar mijn zin ingericht. Tijd om je een inkijkje te geven!

Grenzen stellen is broodnodig – hoe doe je het? (9 tips)

27 februari 2024|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Van géén grenzen stellen wordt niemand leuker. Je dendert daarmee af op een volle agenda, een lege energietank en veel irritatie. En je gaat jezelf er misschien ook nog kleiner door voelen. Dat is zonde. Voor jezelf, maar ook voor alle mensen om je heen. Grenzen stellen klinkt misschien alsof je je kickbokshandschoenen erbij moet pakken en je meest lage stem moet opzetten voor een flinke schreeuwpartij. Maar nee hoor, grenzen stellen is zo groots nog niet. Maak het makkelijker door het op jóuw manier te doen. Met veel valpartijen, opkrabbelacties en boeken lezen over dit onderwerp word ik er zelf steeds ietsje handiger mee. Tijd om de grenzen-stellen-tips te delen die voor mij veel verschil maakten.