5 tips tegen een baaldag (voor als alles tegenzit)

21 jun 2017 | Persoonlijke groei | 42 reacties

De meeste dagen hebben wel iets positiefs in zich, als je er maar hard genoeg naar op zoek gaat. Maar wat als op een dag echt alles tegenzit en je niet anders kunt dan klagen? Over de bus die weer te laat is gekomen, over de Hollandse regenbui en over de kat die (tot overmaat van ramp) voor de vijfde keer moest overgeven. Op zo’n dag wil je misschien niet anders dan op de bank zitten met een zwaar gefrustreerd gevoel. Maar hoe ga je nu om met zo’n baaldag? Wat als alles tegenzit? Dit zijn 5 tips tegen een baaldag.

tips tegen een baaldag als alles tegenzit

1. Klagen mag, maar klaag met mate

Als je een baaldag hebt, dan wil je daar misschien je ei over kwijt. Een goed gesprek kan zeker helpen als het gaat om een probleem waarover je je hart moet luchten. Maar wat nu als er eigenlijk niets te doen is tegen het probleem waarover je klaagt? Heel lang klagen over de gemiste trein heeft in zo’n geval bijvoorbeeld niet altijd zin. Probeer op een baaldag eens om je ‘klaagtijd’ te beperken tot zo’n vijf of tien minuten als het om iets vervelends gaat wat niet je leven beheerst. Na vijf minuten spreek je jezelf streng toe: “Oké, onderwerp afgesloten!”. Misschien helpt het je om niet in die negatieve spiraal te blijven hangen.

2. Maak op je baaldag tijd voor iets leuks

Je negatieve stemming omdraaien door aan iets positiefs te denken, helpt op een baaldag niet altijd. Misschien is er wel simpelweg helemaal niets leuks gebeurd op zo’n dag. Wel kun je in dat geval heel bewust iets leuks inplannen. De dag is nog niet ten einde, dus probeer er ’s avonds nog iets van te maken. Zet bijvoorbeeld je favoriete serie op, neem een heerlijke uitgebreide douche of ga er bewust even op uit. Of bel die vriendin op voor een gezellige avond samen films kijken. Natuurlijk gaat die baaldag dan niet zomaar weg, maar het kan je wel helpen om even je zinnen te verzetten.

3. Kijk bewust terug op iets wat wél leuk was

Misschien had deze baaldag helemaal niets leuks in zich. Maar er zijn vast momenten waar je wel met plezier aan terugdenkt. Denk aan vakanties, dagjes weg of bijzondere mijlpalen in je leven. Kijk bijvoorbeeld eens foto’s terug of pak er weer een tekst of lijstje bij dat je op dat moment hebt geschreven. Herinneringen ophalen kan ervoor zorgen dat je weer even het fijne gevoel van dat moment terughaalt. Ook al is het misschien maar een klein beetje, soms is dat net wat je nodig hebt.

4. Zoek positiviteit op

Op een baaldag zie je misschien zelf niet zoveel positiefs. Wil je toch wat positiever naar de dag kijken? Zoek dan eens heel doelgericht positiviteit op. Hoe? Nou, je kunt bijvoorbeeld een comedyserie kijken, blogs lezen waar je blij van wordt of er een grappig boek bij pakken. Natuurlijk slaat je stemming dan niet in één keer om, maar het zou al leuk zijn als zoiets je weer een heel voorzichtige glimlach op je gezicht bezorgt. In ieder geval zeker het proberen waard wat mij betreft!

5. Ga vroeg naar bed

Heb je al van alles geprobeerd en ben je helemaal klaar met deze baaldag? Dan is er altijd nog een redmiddel om echt een einde te maken aan je dag. Accepteer dan gewoon dat je dag niet zo fijn was. Zoek op tijd je bed op en stel alvast een lijstje samen voor de (leukere) dingen die je morgen wilt gaan doen. Soms is de gedachte “Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen” zo slecht nog niet. Misschien moet je gewoon de dag net iets vroeger afsluiten om de volgende dag hopelijk een minder vervelende dag te beleven.

Wat doe jij als je een baaldag hebt?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

42 Reacties

 1. marije

  Ik laat een baaldag er soms gewoon zijn. Het is namelijk helemaal niet erg om af en toe zo’n dag te hebben en het jezelf toe te staan om ook zo’n dag te hebben. Zolang ze maar niet de overhand krijgen.

  Antwoord
  • Romy

   Gelijk heb je! Soms zit er even niets anders op dan een beetje te balen. Dan maar de volgende dag nieuwe ronde, nieuwe kansen!

   Antwoord
 2. Els

  Een baaldag heeft iedereen wel eens denk ik dan :-). Morgen weer een dag!

  Antwoord
 3. Maaike

  Soms kan een dag echt vreselijk zijn. Al zijn het vaak alle kleine dingen die tegen zitten . Ik laat het vaak gewoon maar zoals hetvis en ik probeer dan op tijd naar bed te gaan.

  Antwoord
  • Romy

   Gelijk heb je! Sommige dagen kun je maar beter zo snel mogelijk vergeten om dan de volgende dag te hopen op een iets fijnere dag.

   Antwoord
 4. Neverdullmoments

  Voor mij wordt een dag pas een baaldag als ik dat in mijn hoofd voor mezelf bevestig. Als ik gewoon bkikf lachen om de gebeurtenissen en mijn schouders ophaal, kom ik nooit écht tot de acceptatie dat het een baaldag is. Uiteraard is dit de theorie ;) stukje chocola en een kopje thee doet wonderen! Of even een avondwandeling!

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt eigenlijk best als een goede theorie! Hoe vaker je eraan denkt dat het echt een slechte dag is, hoe groter de baaldag in je hoofd ook wordt. Soms kun je dan inderdaad maar beter je schouders ophalen. En die kop thee of een fijne wandeling kunnen de dag ook al net iets leuker maken :)

   Antwoord
 5. Susan

  Voor mij help vroeg naar bed gaan het allerbeste.Dan ben ik de volgende dag vroeg wakker en kan ik goed, opnieuw beginnen!

  Antwoord
 6. Darina

  Een baaldag hoort erbij. Ik probeer altijd mijn gedachten op andere zaken te richten of om het op te schrijven wat me dwarszit.

  Antwoord
 7. Danique

  Wat een super fijne tips! Ik pak dit artikel er zeker bij wanneer ik weer eens een baaldag heb, ik kan ze zeker goed gebruiken!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Hopelijk heb je ze de komende tijd niet nodig ;) Het zou jammer zijn als je een baaldag krijgt!

   Antwoord
 8. Nesrin

  Nou ik had dit gister moeten lezen ;-) ik had namelijk een baaldag. Gelukkig liet ik het niet escaleren en ben ik op dit soort dagen toch “blij” dat ik geen ergere problemen heb, want hoe erg is dat de trein even stilstaat en dat ik met het verkeerde been uit bed ben gestapt?

  Antwoord
  • Romy

   Wat jammer dat je gisteren zo’n dag had waarop alles tegenzit. Het kan inderdaad altijd erger en een paar kleine dingen die tegenzitten zijn zo erg nog niet. Alhoewel het op zo’n moment soms aanvoelt als iets heel groots ;)

   Antwoord
 9. Sandra

  Sowieso stipt op nummer 1 bij mij: zoek positiviteit op. Dat blijft bij mij echt the key naar een betere mindset! Gewoon kijken naar wat er allemaal wél goed gaat en waar je blij mee bent in je leven helpt voor mij heel goed. Voor mij heeft bijvoorbeeld vroeg naar bed gaan geen zin, want moet het eerst voor mezelf in mijn hoofd oplossen. Althans, daar dwing ik mezelf toe haha, want anders val ik toch niet in slaap. :p

  Antwoord
  • Romy

   Daar zit zeker wat in! Soms kun je ook pas echt slapen als je een dag voor jezelf goed hebt afgesloten. Positiviteit is dan iets wat je ver kan brengen, juist op een dag waarop alles tegen lijkt te zitten. Ik vind het ook fijn om me dan toch te richten op dat ene kleine lichtpuntje dat van de dag toch nog iets leuks maakt :)

   Antwoord
 10. Claire

  Goed lijstje! Ik zoek ook altijd positiviteit op. Ook al gaat een dag niet goed, ik probeer er altijd iets moois van te maken. Al is het iets simpels als een lekker wijntje of even er tussenuit. En anders ga ik vroeg naar bed haha. Dan denk ik: oké, morgen weer een dag ;)

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi dat je er op die manier tegenaan kijkt! Ik denk ook dat positiviteit je juist op zo’n dag heel erg helpt. Gewoon zelf toch een fijn momentje creëren om de rest een beetje van je af te zetten. En anders lekker vroeg je bed in om je voor te bereiden op een nieuwe dag inderdaad ;)

   Antwoord
 11. Loes

  Dit soort dagen herken ik wel! Ik geef meestal even over aan het rotgevoel door lekker op de bank te kruipen met een film en op tijd naar bed te gaan. Even klagen en dan de volgende dag weer een fris begin!

  Antwoord
  • Romy

   Ik denk inderdaad dat je overgeven aan een baaldag soms maar het beste is. Dan maar een minder leuke dag en even van je af klagen om de volgende dag er weer tegenaan te gaan.

   Antwoord
 12. Anne

  Soms is een baaldagje hebben wel even lekker, maar ik probeer dan inderdaad toch nog de positieve kanten te blijven zien.

  Antwoord
 13. Annika

  Het nadeel van een baaldag met kinderen, is dat ze je stemming zo lekker overnemen. Dan kom je opeens in een hele nare cirkel terecht. Ik kies er dan soms voor om maar even iets heel anders te gaan doen, even losgaan in de speeltuin, of koekjes bakken. En dan maar hopen dat de bui overwaait. Is een beetje een combinatie van tip 2 en 4.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat een baaldag met kinderen extra lastig is, zeker als zij je stemming snel overnemen. Goed idee om je dan maar op iets heel anders te focussen. Zoiets simpels als koekjes bakken kan je in ieder geval helpen om je gedachten even te verzetten.

   Antwoord
 14. Johanne

  Echte volle baaldagen heb ik meestal niet. Op het moment dat ik echt even goed baal probeer ik er toch een grapje van te maken. Dan wordt het vaak iets minder moeilijk. En als ik één keer goed heb gelucht, dan voelt het vaak ook al een stuk beter. Fijne tips! Vooral vroeg naar bed gaan is zo fijn als de dag gewoon voorbij mag zijn.

  Antwoord
  • Romy

   Gelukkig maar dat je nooit echt erge baaldagen hebt! En er een grapje van maken kan altijd helpen om er iets luchtiger tegenaan te kijken. Een wandeling/even luchten vind ik ook altijd fijn. Dat kan echt even een oppepper zijn.

   Antwoord
 15. Simone

  Vroeg naar bed helpt bij mij ook altijd! En als het kan even de deur uit en bezig zijn met wat anders. Ik probeer er in elk geval niet in te blijven hangen.

  Antwoord
  • Romy

   Goed dat je je best doet om er niet in te blijven hangen! Dat is ook een van de grootste valkuilen op een baaldag, denk ik. Het is dan veel fijner om je gedachten even te verzetten en bijvoorbeeld de deur uit te gaan.

   Antwoord
 16. Rianne

  Ik heb vaak dat ik op een baaldag vaak denk: wat heb ik een rotdag! En daarmee maak ik het voor mezelf alleen maar erger… voor mij helpt het om s avonds lekker op de bank te kruipen met thee en Youtube en even rust te nemen, omdat ik vaak hartstikke moe ben na zo’n dag brommen. En dan probeer ik het morgen gewoon opnieuw! :)

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Hoe meer je erbij stilstaat wat een rotdag het is, des te erger het in je hoofd vaak wordt. Goed dat je dan een moment neemt om even bij te komen en het morgen gewoon nog een keer probeert. Nieuwe ronde, nieuwe kansen :)

   Antwoord
 17. Daniëlle Springer

  Goede tips! Als ik een baaldag heb dan kijk ik ook altijd een comedyserie zoals How I Met Your Mother. Even niet nadenken over alles.

  Antwoord
 18. Nikita

  We hebben allemaal wel die dagen dat het niet lukt, en hoe sneller je er vrede mee neemt, hoe beter je die dagen doorkomt ;) Wat ik zelf altijd doe is dan lief voor mezelf zijn, kijken wat ik kan doen om het voor mezelf iets beter te maken. Mezelf extra verwennen met iets wat ik leuk of lekker vind. Het kan heel ruim gaan, maar dan probeer ik mezelf goed te verzorgen.

  Antwoord
  • Romy

   Goed idee om op zo’n baaldag vooral lief voor jezelf te zijn! Dat heb je ook wel verdiend na zo’n dag en het kan helpen om je alweer iets beter te voelen. Zoiets als een douchebeurt kan mij bijvoorbeeld ook al helpen om iets beter in mijn vel te zitten, gewoon omdat ik mezelf dan even verzorg.

   Antwoord
 19. Benthe

  Wat een fijne tips weer, Romy ?! Klagen kan inderdaad een heel fijne uitlaatklep zijn. Meestal probeer ik op zo’n dag – zoals je in tip 2 beschrijft – even lekker iets leuks te doen voor mezelf en grijp ik inderdaad naar Netflix of een leuk tijdschrift. En een reep Tony Chocolonely, haha. Even lekker janken helpt bij mij soms ook, bijvoorbeeld door zielige muziek of een heerlijke huilfilm op te zetten. Kun je daarna weer opgelucht ademhalen dat dat er uit is gekomen ?.

  Antwoord
  • Romy

   Netflix, tijdschriften en iets lekkers zijn inderdaad ook onmisbare ingrediënten voor een baaldag ;) Grappig dat jij juist een zielige film aanzet in plaats van iets om te lachen! ;) Dat zou ook nog best eens kunnen helpen om juist uit te huilen en er de volgende dag weer opgelucht tegenaan te kunnen.

   Antwoord
 20. Donna

  Ik vind vroeg naar bed gaan dan ook zo fijn! Lekker je hoofd even leegmaken en lekker slapen. De dag kan niet snel genoeg over zijn dan.

  Antwoord
  • Romy

   Helemaal mee eens! Sommige dagen moet je gewoon op tijd afsluiten om de volgende dag een nieuwe kans te krijgen om er een mooiere dag van te maken :)

   Antwoord
 21. Joanne

  Soms is het fijn om op zo’n dag even alles eruit te gooien en precies te vertellen wat er allemaal wel niet zo vreselijk is aan de situatie. Daarna is er meestal weer ruimte om gewoon te ademen haha!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, daar heb je gelijk in! Klagen is soms best fijn, zodat je daarna weer gewoon verder kunt.

   Antwoord
 22. Priscilla

  Fijne tips! De meeste liggen voor de hand maar dat kun je nog wel eens vergeten als je aan ‘t balen hebt. Ik heb de laatste tijd heel veel baaldagen maar probeer iedere avond met mijn man te bespreken wat WEL leuk was aan onze dag. Dat werkt echt!

  Antwoord
  • Romy

   Wat rot om te horen dat je zoveel last hebt van baaldagen de laatste tijd! <3 Des te knapper is het dat je toch bewust stilstaat bij de mooie momenten. Door ze ook nog hardop te zetten, blijf je ze ook echt onthouden :)

   Antwoord
 23. Maaike

  Oh dat zijn handige tips! Ik weet nooit zo goed hoe ik met mezelf moet omgaan met een baaldag, maar deze tips zouden best kunnen helpen :D

  Antwoord
 24. Wendy (B)

  Op een baaldag zou ik in principe niet veel doen: tv kijken, wat internetten, rommelen in huis.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs