Denken voor anderen? Met deze 5 tips voorkom je het!

 • 9 oktober 2017
 • 36 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Niet-spiritueel als ik ben, geloof ik niet zo in gedachten lezen. Toch maak ik me regelmatig schuldig aan denken voor anderen. “Wat zal hij nu wel niet van me denken?” of “Zij vindt me vast heel raar.” Heb jij er ook weleens last van dat je denkt voor anderen? Misschien laat je je door die invulgedachten tegenhouden om een bepaalde keuze te maken, een hobby uit te oefenen of een droomreis te maken. Of durf je een bepaalde studie niet te kiezen, een outfit niet aan te trekken of jouw mening niet te geven? Wat het gevolg ook is, het is hartstikke zonde om te denken voor anderen. Daarom geef ik 5 tips die bij mij goed helpen tegen invulgedachten.

denken voor anderen

Besef dat anderen niet bezig zijn met jou

Eigenlijk zijn de meeste mensen vooral bezig met zichzelf in plaats van met anderen. Dat inzicht klinkt misschien hard, maar heeft mij wel geholpen om minder te denken voor anderen. Zelf leg je waarschijnlijk je eigen gedrag, uitspraken en keuzes onder een vergrootglas. Je kunt misschien úren piekeren over iets wat je hebt gezegd, maar een ander is dat waarschijnlijk allang vergeten. Bedenk dat jij ook met talloze mensen te maken hebt op een dag. Hoe groot is dan bijvoorbeeld de kans dat dat ene meisje van vanochtend in de bus zich nog herinnert dat jij wat onhandig zat te klungelen met je ID-kaart? Of dat die klant bezig is met wat jij met je handen doet of met je formulering van die ene zin tijdens een gesprek van een half uur? Tja, die kans is vrij klein. Wellicht helpt dat inzicht al een beetje om minder snel te gaan denken voor anderen.

Check je gedachten

Tip 2 tegen denken voor anderen is om een reality check te doen. Wat jij invult voor anderen, strookt waarschijnlijk helemaal niet met wat de ander daadwerkelijk denkt. Zo heb ik weleens de neiging om mezelf te verantwoorden voor dingen waar een ander niet eens bij stilstaat. Je kunt daar je hoofd dan volledig over breken, maar je kunt ook besluiten om het gewoon eens te checken. Zeker als je gedachten flink met je aan de haal gaan, kan het helpen om de ander te vragen of je invulgedachte klopt. Natuurlijk is het niet verstandig om dat de hele dag door te doen, maar zo nu en dan kan zo’n check je zeker helpen.

Kijk vanuit jouw perspectief

In plaats van te denken voor anderen heb je er veel meer aan om dicht bij jezelf te blijven. Ja maar, hoe dan?! Ik ben ervan overtuigd dat je je gedachten soms (met een beetje moeite!) zelf kunt bijsturen. Je kunt waarschijnlijk wel signaleren wanneer je voor een ander denkt in plaats van vanuit jezelf. Merk je dat dit gebeurt? Sta dan eens heel bewust stil bij jouw mening over de situatie. Wat vindt jij? Wat wil jij? Als je in jezelf gelooft en zelf staat achter wat je doet, is de kans al kleiner dat je je afvraagt wat een ander daar wel niet van vindt. Ook een klein beetje meer zelfvertrouwen is in dit geval zeker niet weg.

Analyseer je gedachten

Ook kun je zelf analyseren hoe realistisch het is wat jij voor een ander denkt. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand dit nu van jou vindt? Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht dat iemand anders ook weleens juist positief over jou zou kunnen denken? Stel: jij komt voor jezelf op door een bioscoopuitstapje af te zeggen. “Pff, ze zullen me wel weer saai vinden!”, denk je. Maar nee, misschien denken de andere bioscoopgangers wel juist “Wat stoer dat ze dat gewoon zegt! Ik zou willen dat ik dat kon.”

Waarschijnlijk vul je alleen de gedachten in van anderen als het om iets negatiefs gaat. Net zoals mensen vaak geneigd zijn om 1 kritiekpunt eerder te onthouden dan 10 complimenten. Probeer je te bedenken dat er vaak zat mensen zijn die iets positiefs over je denken. Wellicht helpt dat inzicht je om je gedachten te toetsen. Hoe groot is de kans dat een ander écht zo over je denkt?

Denk voor anderen? Let it go, let it go…

De laatste tip is een inkoppertje, maar wel helemaal waar. Ben je veel bezig met denken voor anderen? Probeer het los te laten. Wat doet het er eigenlijk toe wat een ander ervan vindt als het jouw leven is? Je kunt niet iedereen tevreden houden en blij maken. Daarom kun je maar beter de keuze maken waar jij in ieder geval achter staat of doen wat voor jou goed voelt. Er zullen altijd mensen zijn die daar iets van vinden. Maar het zou zonde zijn als je je energie gebruikt om het voor iedereen leuk te maken behalve voor jezelf. Dus, denk je voor andere mensen? Roep jezelf tot de orde, luister naar je eigen hart en let it go, let it góóóó…

Heb jij de neiging om te denken voor anderen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 9 oktober 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Soms heb ik die gedachten maar het is wel veel minder aan het worden. Gelukkig!

 2. Marije 9 oktober 2017 op 7:09 am - Beantwoord

  Met de eerste tip sla je meteen de spijker op zijn kop: meeste mensen zijn met zichzelf bezig. Dus je kan het wel invullen maar 9 van de 10 keer is het niet zo.

 3. Neverdullmoments 9 oktober 2017 op 7:18 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk inderdaad. Best wel rustgevend eigenlijk, dat iedereen toch maar met zichzelf bezig is, haha. Gelukkig merk ik dat het met de jaren wel minder wordt, dat invullen voor anderen!

  • Romy 9 oktober 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je merkt dat het denken voor anderen bij jou al minder is geworden in de loop der jaren. En inderdaad, het is best een geruststellende gedachte dat je zelf niet het centrum van het universum bent voor anderen. Dat zou toch best awkward zijn 😉

 4. Yvonne 9 oktober 2017 op 7:25 am - Beantwoord

  Inderdaad, die 1e! Veel mensen die onzeker zijn, hebben dit veel te weinig door. (Eigenlijk wel een grappige paradox: daarvoor zijn ze teveel met zichzelf bezig ;)) Ik vond dit inderdaad ook best een ‘harde’ realisatie maar wel een hele goede.

  • Romy 9 oktober 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Wat een mooie paradox eigenlijk inderdaad! Het is ook een gedachte die mij heel erg helpt. Het is toch een fijn idee dat niet iedereen op jou gefocust is, ondanks dat dat soms een verleidelijke gedachte is om in te geloven.

 5. Josephine 9 oktober 2017 op 8:09 am - Beantwoord

  Ik herken het wel een beetje, ja, Toch heb ik de afgelopen jaren wel meer afgeleerd om alles te analyseren. In sommige tips die jij geeft (die overigens goed zijn!) kun je natuurlijk ook blijven hangen. Maar goed , daar heb je ook al blogs over geschreven die daar weer tegen helpen. 😉

  Overigens heb ik het zelf heel makkelijk met een man die goed kan luisteren en dan vol overtuiging zegt: neehee, dat is helemaal niet zo! Opgelost! 😀

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:05 am - Beantwoord

   Te veel analyseren is inderdaad ook weer niet goed als het omslaat in piekeren of te veel in je gedachten blijven hangen. Jouw man klinkt wel als het perfecte middel tegen denken voor andere mensen. Sowieso is een beetje mannelijke nuchterheid of eerlijkheid op z’n tijd soms best handig 🙂

 6. evelien 9 oktober 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Ik heb zeker weleens de neiging om voor anderen te denken, heel vervelend maar ik betrap mij er soms wel op.
  Zo heb ik ook geleerd dat het vaak helemaal niet waar is en dat ik het dus verkeerd invul, nu vul ik het de laatste tijd gelukkig minder in en trek ik weinig aan van de meningen van anderen, als ik er maar plezier in heb of het leuk vindt. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 7. Katrien 9 oktober 2017 op 8:57 am - Beantwoord

  Je eerste tip houd ik steeds meer in gedachten en die helpt me echt wel om los te laten wat anderen eventueel over me zouden kunnen denken.

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:07 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat dat inzicht je zoveel heeft gebracht 🙂

 8. Maaike 9 oktober 2017 op 9:09 am - Beantwoord

  Vooral de eerste vind ik een eyeopener. En wat hierboven ook al wordt gezegd, het is een soort paradox. Iedereen is vooral met zichzelf bezig, maar denkt dat iedereen met jou bezig is. Ingewikkeld!

 9. Simone 9 oktober 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Fijne tips, heel bruikbaar ook. Gek he, dat je in je hoofd zo met de mening van anderen kunt bezig zijn en dat dit dan invloed kan hebben op je hele stemming.

 10. Sija 9 oktober 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips Romy! Ik doe dit best wel vaak en probeer dan inderdaad ook te denken dat iedereen met zichzelf bezig is. Pff gedachten zijn soms zo vermoeiend haha!

 11. Liese 9 oktober 2017 op 9:34 am - Beantwoord

  Mooi weer! Iets om te laten bezinken 🙂 Wat mij helpt: je kan nooit het perfecte gedrag leveren voor iedereen, en dat is oké. Verder probeer ik ook het onderscheid te maken tussen wat ik werkelijk observeer vs. wat ik zelf invul: hoeveel van mijn ‘verhaal’ is echt waar?

 12. Simone 9 oktober 2017 op 9:35 am - Beantwoord

  Oh dit doe ik ook zo vaak! En ik help mezelf er helemaal niet mee ook. Echt super stom, maar het gaat ook wel een beetje automatisch. Dankjewel voor de tips, misschien kan ik die automatische piloot zo uitschakelen 🙂

 13. Lies 9 oktober 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Ik maak me daar echt geregeld schuldig aan. Niet zo makkelijk om af te leren. Maar je tips zijn wel spot on.

 14. Loes 9 oktober 2017 op 10:31 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Vooral het loslaten is bij mij best wel een dingetje, maar bedenken dat anderen zich er waarschijnlijk totaal niet mee bezig houden, helpt vaak wel.

 15. Anna 9 oktober 2017 op 12:52 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, dit is zo herkenbaar! Ik vind het bijvoorbeeld altijd super irritant wanneer mensen me aanstaren in het openbaar, bijvoorbeeld in de trein. Terwijl diegene misschien juist denkt oh wat een leuke outfit, of iets dergelijks. Het hoeft inderdaad niet per se negatief te zijn. Maar goed, mensen zijn inderdaad vooral met zichzelf bezig dus ik denk dat iedereen deze gedachten wel heeft!

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:08 am - Beantwoord

   Precies dat inderdaad! Het is eigenlijk best apart hoe we allemaal denken dat iedereen op ons gefocust is, terwijl wijzelf ook vooral bezig zijn met wat anderen van ons vinden in plaats van wat wij van anderen vinden.

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:09 am - Beantwoord

   Dat onderscheid is inderdaad heel belangrijk. Vaak denken we hele andere dingen te zien dan wat in werkelijkheid het geval is. En inderdaad, je kunt het nooit voor iedereen perfect doen. Dan kun je maar het beste doen wat voor jóu goed voelt in plaats van iedereen tevreden te willen stellen 🙂

 16. Talitha 9 oktober 2017 op 3:24 pm - Beantwoord

  Wat grappig, iheb letterlijk gisteravond een blogpostconcept geschreven over die eerste tip! Het is advies dat ik ook een tijdje geleden kreeg en ik heb er zo veel aan gehad! Mooie term ook, ‘invulgedachten’. Goed stuk!

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:13 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ben heel benieuwd naar jouw artikel binnenkort 🙂

 17. Madelon 9 oktober 2017 op 4:53 pm - Beantwoord

  Fijn artikel en goede tips!

 18. Nikita 9 oktober 2017 op 5:26 pm - Beantwoord

  Ik denk te vaak voor anderen en bezorg mezelf daardoor onzekerheid. Ik heb dat vooral gemerkt vorige week toen ik een gesprek had met diezelfde leerkracht waarmee ik heb gepraat over oma twee weken geleden. Ik was de onzekerheid beu over mijn werk, want het begon een blokkade te vormen. En dat zou slecht aflopen, ik zou weer tegen mezelf gaan keren op den duur en dat wlde ik niet. Dus ik heb er met haar over gepraat. En ze zei toen dat mijn stijl in ontwerpen anders is, maar dat dat goed is. Hoe zou de wereld zijn als we allemaal hetzelfde ontwierpen? En dat ik zeker niet onzeker moest zijn, maar juist trots dat ik in het zevendejaar zit, want dat bewijst een heleboel. In familieverband heb ik dat ook altijd. Op school gebeuren vaak grappige dingen wat voor leuke verhalen zorgt. Ik vertel die enorm graag aan tante en nonkel. En ik dacht dat ik altijd over hetzelfde praatte, blijkt dat tante altijd heel erg uitkijkt naar mijn ‘belevenissen’ op school dus dat is ook weer mooi. En ik merk ook dat sinds ik mezelf leuker vind, ik ook steeds meer geloof dat ik een leuk persoon ben. Dat als een klasgenoot zegt dat ze mij waardeert dat ik dat ook weer echt voel, Een jaar geleden zou ik denken dat ze het toch niet meent. Terwijl dat onzin is, want die persoon meent het wel degelijk. Het hangt sterk samen, hoe goed je in je vel zit en onzekerheid. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd

  Trouwens, leuk feitje (en niet om reclame te maken haha), morgen deel ik mijn verhaal rond onzekerheid. Het voelt eng want er ligt een enorm stuk bloot van mezelf op die manier, maar het helpt me wel steeds meer accepteren wat er gebeurd is. En dat we allemaal fouten maken. Want uiteindelijk zijn we allemaal toch mensen die maar iets doen toch? 🙂

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:17 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je eigen gedrag op tijd signaleerde en er ook direct iets mee hebt gedaan door met de docent te gaan praten. Je docent heeft ook helemaal gelijk: wat zou de wereld eigenlijk saai zijn als iedereen hetzelfde zou doen en leuk zou vinden.
   Supermooi om te horen dat je nu minder last hebt van de invulgedachten bij bijvoorbeeld verhalen over belevenissen op school. Zo zie je maar hoe je invulgedachten er soms flink naast kunnen zitten. Wat lief dat je tante juist zo graag dat soort verhalen hoort! 🙂 Heel mooi gezegd ook over hoe onzekerheid en je gemoedstoestand samenhangen. Ik geloof ook zeker dat je onzekerheid direct afneemt als je jezelf iets meer leert te waarderen en gewoon blij bent met wie je bent. You go girl!
   Ik ben onwijs benieuwd naar je artikel morgen. Ik vind het zo mooi, stoer en inspirerend hoe je je zo open durft te stellen en ik ga je artikel zeker lezen 🙂

 19. Irene 9 oktober 2017 op 6:14 pm - Beantwoord

  Super goeie tips! Vooral die eerste probeer ik mezelf voor te houden als ik me onzeker voel (omdat ik dan denk dat iemand iets van me denkt. Haha)

 20. yvonne 9 oktober 2017 op 6:21 pm - Beantwoord

  Voor ik deze stappen neem denk ik altijd: NNIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt heel goed. En hoe jij het verder uitdiept ben ik het helemaal met je eens.

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:18 am - Beantwoord

   Wat slim bedacht: NIVEA. Dat is inderdaad een goede manier om bewust dat soort gedachten uit je hoofd te zetten.

 21. Evelyne 9 oktober 2017 op 6:52 pm - Beantwoord

  Ik denk vaak zo.. Helaas.. Het is geen , maar ik hield een lichtelijk trauma aan het feit dat ik 4 jaar gepest ben geweest. Zo denk ik onbewust steeds wanneer ik een groepje voorbijloop en ze stoppen wanneer ik voorbijloop dat ze het over mij hebben. Zo stonden 2 collega’s laatst bij mij in de keuken en was ik aan het werk. Ik stond met mijn rug naar hen en opeens hoor ik hen proesten. Je wil niet weten wat er toen allemaal in mij omging :/ Ik blijf dat gewoon met mij meedragen en onbewust blijf ik op deze manier verder denken.. Ik moet mezelf gewoon sterk houden en steeds zeggen ‘nee, Evelyne, het is niet op jou bedoelt’. Maar wat is dat moeilijk..

  • Romy 10 oktober 2017 op 12:20 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je zoveel van die invulgedachten hebt overgehouden aan de tijd waarin je gepest werd. Ik kan me voorstellen dat zoiets een flinke stempel heeft gedrukt op hoe je soms tegen anderen aankijkt. Hopelijk lukt het je toch steeds iets beter om je te realiseren dat zoiets als plotseling lachen of stilvallen vaak niets met jou te maken heeft. Ik heb zelf eerder ook weleens dat soort gedachten gehad, maar probeer me nu vaak erop te blijven wijzen hoe onrealistisch die gedachten eigenlijk zijn. Waarschijnlijk zijn die mensen zo druk met elkaar in gesprek dat ze jou niet eens opmerken, laat staan dat ze om jou lachen 🙂

 22. Tara 9 oktober 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

  Interessant artikel met fijne tips! Maf he dat je in je hoofd zo met de mening van anderen bezig kan zijn, dat het gelijk invloed heeft op je stemming.

 23. Nesrin 9 oktober 2017 op 10:32 pm - Beantwoord

  Dit stuk is heel welkom hier. Ik denk echt te vaak na voor anderen en hier komt vaak een stuk onzekerheid bij. Ik weet dat ik het niet moet doen maar het is hard trainen om het te laten.

 24. Marloes 12 oktober 2017 op 11:48 am - Beantwoord

  Goede tips!

Recente blogs

Recept rijstdessert met laagjes van Oreo & chocola

17 december 2022|Recepten|

Ken je nog de rijstepap van vroeger? Van die vanille-toetjes die je in een plastic bakje koopt en die romig en mierzoet tegelijk zijn? Mijn opa was er gek op en ik lustte er ook altijd wel pap van. Laatst bedacht ik me dat je zo'n rijstdessert ook prima zelf kunt maken. Gooi wat rijst, kokosyoghurt en banaan bij elkaar en kook het een tijdje, en je hebt hetzelfde toetje met een paar scheppen minder suiker. Omdat ik in de feestdagenstemming was, gaf ik er een feestelijke twist aan. Dit rijstdessert met Oreo's en chocola smaakt uiteraard op en top naar chocola met een vleugje kokos en de heerlijke rijststructuur. Maak het als je iets te vieren of juist als je, net als ik, gewoon verlangt naar een nostalgisch bakje rijstepap met een twist.

7x wanneer een smartphone toch wel handig is

7 juli 2018|Lifestyle|

Ik ben zeker geen voorstander van uren per dag bellend, append, sms'end en surfend doorbrengen. Offline is het leven immers een stuk leuker dan als je alleen maar online zit. Toch zijn er genoeg situaties waarin ik de uitvinder van de smartphone dank op mijn blote knieën voor zijn uitvinding. In sommige situaties is een telefoon gewoon ontzettend handig. Ik zet 7 situaties op een rij waarin een smartphone soms wél ideaal is. Maar let op: geniet, maar app/sms/bel met mate!

Gingers unite! | Wat vond ik van de Roodharigendag?

5 september 2017|Persoonlijk|

“Het was weer een geslaagde Roodharigendag!” Al jarenlang zie ik steeds in het eerste weekend van september die kop in de krant staan. Om me dan weer te realiseren dat ik dit een dag eerder had moeten weten en ook wel in Breda had willen zijn. Maar dit jaar was ik er op tijd bij, dankzij een lieve lezeres die me erop wees. Yay! Ik reisde af naar het zuiden van ons land om daar met duizenden andere roodharigen Breda onveilig te maken. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Maar hoe vond ik de Roodharigendag nu echt?