Mindfuck?! | 5 tips tegen denken voor anderen

Niet-spiritueel als ik ben, geloof ik niet zo in gedachten lezen. En toch maak ik me nog weleens schuldig aan denken voor anderen. “Wat zal hij nu wel niet van me denken?” of “Zij vindt me vast heel raar.” Heb jij er ook weleens last van dat je denkt voor anderen? Misschien laat je je door die invulgedachten tegenhouden om een bepaalde keuze te maken, een hobby uit te oefenen of een droomreis te maken. Of durf je een bepaalde studie niet te kiezen, een outfit niet aan te trekken of jouw mening niet te geven? Wat het gevolg ook is, het is hartstikke zonde om te denken voor anderen. Daarom geef ik 5 tips die bij mij goed helpen tegen invulgedachten.

tips gedachten voor de gek houden

Besef dat anderen niet bezig zijn met jou

Eigenlijk zijn de meeste mensen vooral bezig met zichzelf in plaats van met anderen. Dat inzicht klinkt misschien hard, maar heeft mij wel geholpen om minder te denken voor anderen. Zelf leg je waarschijnlijk je eigen gedrag, uitspraken en keuzes onder een vergrootglas. Je kunt misschien úren piekeren over iets wat je hebt gezegd, maar een ander is dat waarschijnlijk allang vergeten. Bedenk je dat jij ook met talloze mensen te maken hebt op een dag. Hoe groot is dan bijvoorbeeld de kans dat je je dat ene meisje van vanochtend in de bus ‘s avonds nog herinnert? Wellicht helpt dat inzicht al een beetje om minder snel te gaan denken voor anderen.

Check je gedachten!

Tip nummer twee tegen denken voor anderen is om een reality check te doen. Als jij gedachten invult voor andere mensen, is de kans groot dat die gedachten helemaal niet stroken met wat de ander daadwerkelijk denkt. Zo heb ik weleens de neiging om mezelf te verantwoorden voor dingen waar een ander niet eens bij stilstaat. Je kunt daar je hoofd dan volledig over breken, maar je kunt ook besluiten om het gewoon eens te checken. Zeker als je gedachten flink met je aan de haal gaan, kan het helpen om de ander te vragen of je invulgedachte klopt. Natuurlijk is het niet verstandig om dat de hele dag door te doen, maar zo nu en dan kan zo’n check je zeker helpen.

Kijk vanuit jouw perspectief

In plaats van te denken voor anderen heb je er veel meer aan om dicht bij jezelf te blijven. Ja maar, hoe dan?! Ik ben ervan overtuigd dat je je gedachten soms (met een beetje moeite!) zelf kunt bijsturen. Je kunt waarschijnlijk wel signaleren wanneer je voor een ander denkt in plaats van vanuit jezelf. Merk je dat dit gebeurt? Sta dan eens heel bewust stil bij jouw mening over de situatie. Wat vindt jij? Wat wil jij? Als je in jezelf gelooft en zelf staat achter wat je doet, is de kans al kleiner dat je je afvraagt wat een ander daar wel niet van vindt. Ook een klein beetje extra zelfvertrouwen is in dit geval zeker niet weg. Daarover schreef ik eerder dit artikel met 6 simpele tips.

Analyseer je gedachten

Ook kun je zelf analyseren hoe realistisch het eigenlijk is wat jij voor een ander denkt. Hoe waarschijnlijk is het dat iemand dit nu van jou vindt? Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht dat iemand anders ook weleens juist positief over jou zou kunnen denken? Misschien vul je wel alleen de gedachten in van anderen als het om iets negatiefs gaat. Net zoals mensen vaak geneigd zijn om 1 kritiekpunt eerder te onthouden dan 10 complimenten. Probeer je eens te bedenken dat er ook vaak zat mensen zijn die iets positiefs over je denken. Wellicht helpt dat inzicht je om je gedachten te toetsen. Hoe groot is de kans dat een ander écht zo over je denkt?

Let it go, let it go…

De laatste tip is een inkoppertje, maar wel helemaal waar. Ben je veel bezig met denken voor anderen? Probeer het te laten gaan. Wat doet het er eigenlijk toe wat een ander ervan vindt als het jouw leven is? Je kunt niet iedereen tevreden houden en blij maken. Daarom kun je maar beter de keuze maken waar jij in ieder geval achter staat of doen wat voor jou goed voelt. Er zullen altijd wel mensen zijn die daar iets van vinden. Maar het zou zonde zijn als je je energie gebruikt om het voor iedereen leuk te maken behalve voor jezelf. Dus denk je voor andere mensen? Roep jezelf dan eens tot de orde, luister naar je eigen hart en let it go, let it góóóó…

Heb jij weleens de neiging om te denken voor anderen?

Volg:
Deel:

36 Reacties

 1. 9 oktober 2017 / 07:09

  Met de eerste tip sla je meteen de spijker op zijn kop: meeste mensen zijn met zichzelf bezig. Dus je kan het wel invullen maar 9 van de 10 keer is het niet zo.
  Marije blogde over…Lieve Burgemeester van der Laan

 2. 9 oktober 2017 / 07:18

  Je hebt helemaal gelijk inderdaad. Best wel rustgevend eigenlijk, dat iedereen toch maar met zichzelf bezig is, haha. Gelukkig merk ik dat het met de jaren wel minder wordt, dat invullen voor anderen!
  Neverdullmoments blogde over…Creatief gamen

  • Romy
   Auteur
   9 oktober 2017 / 23:56

   Wat fijn dat je merkt dat het denken voor anderen bij jou al minder is geworden in de loop der jaren. En inderdaad, het is best een geruststellende gedachte dat je zelf niet het centrum van het universum bent voor anderen. Dat zou toch best awkward zijn ;)

  • Romy
   Auteur
   9 oktober 2017 / 23:56

   Wat een mooie paradox eigenlijk inderdaad! Het is ook een gedachte die mij heel erg helpt. Het is toch een fijn idee dat niet iedereen op jou gefocust is, ondanks dat dat soms een verleidelijke gedachte is om in te geloven.

 3. 9 oktober 2017 / 08:09

  Ik herken het wel een beetje, ja, Toch heb ik de afgelopen jaren wel meer afgeleerd om alles te analyseren. In sommige tips die jij geeft (die overigens goed zijn!) kun je natuurlijk ook blijven hangen. Maar goed , daar heb je ook al blogs over geschreven die daar weer tegen helpen. ;)

  Overigens heb ik het zelf heel makkelijk met een man die goed kan luisteren en dan vol overtuiging zegt: neehee, dat is helemaal niet zo! Opgelost! :D
  Josephine blogde over…Ik ben een brocante–snob!

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:05

   Te veel analyseren is inderdaad ook weer niet goed als het omslaat in piekeren of te veel in je gedachten blijven hangen. Jouw man klinkt wel als het perfecte middel tegen denken voor andere mensen. Sowieso is een beetje mannelijke nuchterheid of eerlijkheid op z’n tijd soms best handig :)

 4. evelien
  9 oktober 2017 / 08:39

  Ik heb zeker weleens de neiging om voor anderen te denken, heel vervelend maar ik betrap mij er soms wel op.
  Zo heb ik ook geleerd dat het vaak helemaal niet waar is en dat ik het dus verkeerd invul, nu vul ik het de laatste tijd gelukkig minder in en trek ik weinig aan van de meningen van anderen, als ik er maar plezier in heb of het leuk vindt. :)
  Liefs,
  Evelien
  evelien blogde over…Fashion inspiratie | Teddy coats!

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:06

   Wat mooi dat je dat inzicht hebt gekregen en nu veel meer van jezelf durft uit te gaan. Dat is inderdaad het belangrijkste bij keuzes die je maakt en dingen die je doet :)

 5. Katrien
  9 oktober 2017 / 08:57

  Je eerste tip houd ik steeds meer in gedachten en die helpt me echt wel om los te laten wat anderen eventueel over me zouden kunnen denken.

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:07

   Wat mooi om te horen dat dat inzicht je zoveel heeft gebracht :)

 6. Maaike
  9 oktober 2017 / 09:09

  Vooral de eerste vind ik een eyeopener. En wat hierboven ook al wordt gezegd, het is een soort paradox. Iedereen is vooral met zichzelf bezig, maar denkt dat iedereen met jou bezig is. Ingewikkeld!
  Maaike blogde over…Als je iemand voor altijd moet missen

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:08

   Precies dat inderdaad! Het is eigenlijk best apart hoe we allemaal denken dat iedereen op ons gefocust is, terwijl wijzelf ook vooral bezig zijn met wat anderen van ons vinden in plaats van wat wij van anderen vinden.

 7. Sija
  9 oktober 2017 / 09:18

  Wat een fijne tips Romy! Ik doe dit best wel vaak en probeer dan inderdaad ook te denken dat iedereen met zichzelf bezig is. Pff gedachten zijn soms zo vermoeiend haha!
  Sija blogde over…6x Parfums met freesia bloemen

 8. 9 oktober 2017 / 10:27

  Ik maak me daar echt geregeld schuldig aan. Niet zo makkelijk om af te leren. Maar je tips zijn wel spot on.

 9. Liese
  9 oktober 2017 / 09:34

  Mooi weer! Iets om te laten bezinken :) Wat mij helpt: je kan nooit het perfecte gedrag leveren voor iedereen, en dat is oké. Verder probeer ik ook het onderscheid te maken tussen wat ik werkelijk observeer vs. wat ik zelf invul: hoeveel van mijn ‘verhaal’ is echt waar?
  Liese blogde over…het einde van mijn contract

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:09

   Dat onderscheid is inderdaad heel belangrijk. Vaak denken we hele andere dingen te zien dan wat in werkelijkheid het geval is. En inderdaad, je kunt het nooit voor iedereen perfect doen. Dan kun je maar het beste doen wat voor jóu goed voelt in plaats van iedereen tevreden te willen stellen :)

 10. Simone
  9 oktober 2017 / 09:35

  Oh dit doe ik ook zo vaak! En ik help mezelf er helemaal niet mee ook. Echt super stom, maar het gaat ook wel een beetje automatisch. Dankjewel voor de tips, misschien kan ik die automatische piloot zo uitschakelen :)
  Simone blogde over…TAG | Let’s get very personal

 11. 9 oktober 2017 / 12:52

  Wat een fijn artikel, dit is zo herkenbaar! Ik vind het bijvoorbeeld altijd super irritant wanneer mensen me aanstaren in het openbaar, bijvoorbeeld in de trein. Terwijl diegene misschien juist denkt oh wat een leuke outfit, of iets dergelijks. Het hoeft inderdaad niet per se negatief te zijn. Maar goed, mensen zijn inderdaad vooral met zichzelf bezig dus ik denk dat iedereen deze gedachten wel heeft!

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:10

   Heel herkenbaar wat je zegt inderdaad! Ik denk ook nog weleens dat mensen iets van me vinden als ze in de trein of bus naar me kijken. Maar het kan eigenlijk net zo goed zijn dat ze gewoon staren of misschien wel iets positiefs over je denken.

 12. 9 oktober 2017 / 15:24

  Wat grappig, iheb letterlijk gisteravond een blogpostconcept geschreven over die eerste tip! Het is advies dat ik ook een tijdje geleden kreeg en ik heb er zo veel aan gehad! Mooie term ook, ‘invulgedachten’. Goed stuk!

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:13

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ben heel benieuwd naar jouw artikel binnenkort :)

 13. yvonne
  9 oktober 2017 / 18:21

  Voor ik deze stappen neem denk ik altijd: NNIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) werkt heel goed. En hoe jij het verder uitdiept ben ik het helemaal met je eens.

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:18

   Wat slim bedacht: NIVEA. Dat is inderdaad een goede manier om bewust dat soort gedachten uit je hoofd te zetten.

 14. Nikita
  9 oktober 2017 / 17:26

  Ik denk te vaak voor anderen en bezorg mezelf daardoor onzekerheid. Ik heb dat vooral gemerkt vorige week toen ik een gesprek had met diezelfde leerkracht waarmee ik heb gepraat over oma twee weken geleden. Ik was de onzekerheid beu over mijn werk, want het begon een blokkade te vormen. En dat zou slecht aflopen, ik zou weer tegen mezelf gaan keren op den duur en dat wlde ik niet. Dus ik heb er met haar over gepraat. En ze zei toen dat mijn stijl in ontwerpen anders is, maar dat dat goed is. Hoe zou de wereld zijn als we allemaal hetzelfde ontwierpen? En dat ik zeker niet onzeker moest zijn, maar juist trots dat ik in het zevendejaar zit, want dat bewijst een heleboel. In familieverband heb ik dat ook altijd. Op school gebeuren vaak grappige dingen wat voor leuke verhalen zorgt. Ik vertel die enorm graag aan tante en nonkel. En ik dacht dat ik altijd over hetzelfde praatte, blijkt dat tante altijd heel erg uitkijkt naar mijn ‘belevenissen’ op school dus dat is ook weer mooi. En ik merk ook dat sinds ik mezelf leuker vind, ik ook steeds meer geloof dat ik een leuk persoon ben. Dat als een klasgenoot zegt dat ze mij waardeert dat ik dat ook weer echt voel, Een jaar geleden zou ik denken dat ze het toch niet meent. Terwijl dat onzin is, want die persoon meent het wel degelijk. Het hangt sterk samen, hoe goed je in je vel zit en onzekerheid. Dat heb ik wel geleerd de afgelopen tijd

  Trouwens, leuk feitje (en niet om reclame te maken haha), morgen deel ik mijn verhaal rond onzekerheid. Het voelt eng want er ligt een enorm stuk bloot van mezelf op die manier, maar het helpt me wel steeds meer accepteren wat er gebeurd is. En dat we allemaal fouten maken. Want uiteindelijk zijn we allemaal toch mensen die maar iets doen toch? :)
  Nikita blogde over…Rome is niet in een dag gebouwd

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:17

   Wat goed dat je je eigen gedrag op tijd signaleerde en er ook direct iets mee hebt gedaan door met de docent te gaan praten. Je docent heeft ook helemaal gelijk: wat zou de wereld eigenlijk saai zijn als iedereen hetzelfde zou doen en leuk zou vinden.
   Supermooi om te horen dat je nu minder last hebt van de invulgedachten bij bijvoorbeeld verhalen over belevenissen op school. Zo zie je maar hoe je invulgedachten er soms flink naast kunnen zitten. Wat lief dat je tante juist zo graag dat soort verhalen hoort! :) Heel mooi gezegd ook over hoe onzekerheid en je gemoedstoestand samenhangen. Ik geloof ook zeker dat je onzekerheid direct afneemt als je jezelf iets meer leert te waarderen en gewoon blij bent met wie je bent. You go girl!
   Ik ben onwijs benieuwd naar je artikel morgen. Ik vind het zo mooi, stoer en inspirerend hoe je je zo open durft te stellen en ik ga je artikel zeker lezen :)

 15. 9 oktober 2017 / 18:52

  Ik denk vaak zo.. Helaas.. Het is geen , maar ik hield een lichtelijk trauma aan het feit dat ik 4 jaar gepest ben geweest. Zo denk ik onbewust steeds wanneer ik een groepje voorbijloop en ze stoppen wanneer ik voorbijloop dat ze het over mij hebben. Zo stonden 2 collega’s laatst bij mij in de keuken en was ik aan het werk. Ik stond met mijn rug naar hen en opeens hoor ik hen proesten. Je wil niet weten wat er toen allemaal in mij omging :/ Ik blijf dat gewoon met mij meedragen en onbewust blijf ik op deze manier verder denken.. Ik moet mezelf gewoon sterk houden en steeds zeggen ‘nee, Evelyne, het is niet op jou bedoelt’. Maar wat is dat moeilijk..
  Evelyne blogde over…Mijn 365daysofphotography-project | week#40

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:20

   Wat naar om te horen dat je zoveel van die invulgedachten hebt overgehouden aan de tijd waarin je gepest werd. Ik kan me voorstellen dat zoiets een flinke stempel heeft gedrukt op hoe je soms tegen anderen aankijkt. Hopelijk lukt het je toch steeds iets beter om je te realiseren dat zoiets als plotseling lachen of stilvallen vaak niets met jou te maken heeft. Ik heb zelf eerder ook weleens dat soort gedachten gehad, maar probeer me nu vaak erop te blijven wijzen hoe onrealistisch die gedachten eigenlijk zijn. Waarschijnlijk zijn die mensen zo druk met elkaar in gesprek dat ze jou niet eens opmerken, laat staan dat ze om jou lachen :)

 16. 9 oktober 2017 / 20:35

  Interessant artikel met fijne tips! Maf he dat je in je hoofd zo met de mening van anderen bezig kan zijn, dat het gelijk invloed heeft op je stemming.

 17. 9 oktober 2017 / 22:32

  Dit stuk is heel welkom hier. Ik denk echt te vaak na voor anderen en hier komt vaak een stuk onzekerheid bij. Ik weet dat ik het niet moet doen maar het is hard trainen om het te laten.
  Nesrin blogde over…Ik word hier zo moe van

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge