Barcelona7 1 2

Met deze 7 tips kun jij genieten van kleine dingen!

 • 12 februari 2018
 • 36 Reacties

Nog even over die kop koffie of thee vanochtend, hè. Kon je daar ook zo bewust van genieten? Net als van een goed gesprek met een vriendin of van de kat die luid spinnend van vreugde op je schoot ligt te slapen? Het geluk zit hem in kleine dingen. En het zijn juist die kleine dingen die jouw dagen stralend kunnen maken. Het zijn die magisch mooie dingen die ertoe doen op dagen waarop je even geen grootse mijlpaal beleeft of een geweldig compliment ontvangt. En daarom, om vandaag al dat moois niet te vergeten, deel ik 7 tips om te genieten van kleine dingen.

genieten van kleine dingen tips

1. Sta stil 

Kleine genietmomenten worden nog wel eens vergeten in de drukte van alledag. De sleutel tot succes om te genieten van kleine dingen is om een stap terug te zetten en stil te staan. Neem hier bijvoorbeeld elke dag op een vast moment de tijd voor. Je kunt ’s ochtends de dag beginnen met een dankbaarheidslijstje of eindig juist de dag met een paar momenten waar jij ultiem van kon genieten. Denk vooral niet te groot en leg de lat niet te hoog. Ik deelde bijvoorbeeld eerder hier én hier kleine genietmomenten die jij misschien ook wel vandaag hebt meegemaakt.

2. Neem af en toe een moment van rust

Genieten kan al van zoiets als een kop koffie in de ochtend of mooie bloemen langs het wandelpad. Genieten wordt alleen een stuk lastiger wanneer je die kop koffie in alle haast achterover slaat of als je in een ik-moet-de-bus-halen-tempo langs de prachtige bloemen loopt. Probeer daarom af en toe je tempo te verlagen en de tijd te nemen voor dingen. Natuurlijk heb je verplichtingen en misschien wel een lange to do list die op je wacht, maar het is minstens zo belangrijk om daarnaast te genieten van kleine dingen. Loop dus eens iets rustiger langs de bloemen of sta er zelfs even bij stil en gun jezelf de tijd om te proeven hoe lekker die koffie ’s ochtends wel niet smaakt.

3. Doe één ding tegelijk

Multitasken lijkt geweldig, maar in feite doe je bij multitasking vaak meerdere dingen maar half. Stop dus met multitasken, want genieten van kleine dingen vraagt om focus op die kleine dingen. Lees je bijvoorbeeld een fijn boek? Zet dan je telefoon even uit en stort je volledig op het boek zonder je notificaties te checken. En belt een vriendin? Ga dan niet ondertussen verder met waar je mee bezig was om af en toe ‘ja ja’ te mompelen, maar wees gewoon met je volle aandacht bij dat gesprek. Stop met van alles tegelijk doen, start met genieten. Ook van kleine dingen!

4. Kijk om je heen

Om te genieten van kleine dingen, moet je wel de wereld in kijken. Neem bijvoorbeeld je smartphone en de andere beeldschermen die vaak om complete focus vragen. Toen ik laatst in Utrecht aankwam, kreeg ik de vraag “Goh, dat moet vast een prachtige treinreis zijn geweest door de polders met de mist?”. Tja, ik moest bekennen dat mijn mailbox op dat moment mijn aandacht volledig had opgeslokt. Zonde! Kijk om je heen en ervaar dat er meer is dan wat je vanaf een beeldscherm ziet. Pas dan zie je opeens wél dat schattige meisje dat naar je glimlacht, de voorbijganger die een grappige blooper begaat (#leedvermaak!) of de prachtige zonnestralen buiten.

genieten van kleine dingen tips

5. Vergeet vanzelfsprekendheid

Zoals ik eerder beschreef in mijn tips om te oefenen met dankbaarheid, is het belangrijk dat je dingen niet als vanzelfsprekend ziet. Het leven zit vol bijzondere dingen, maar die worden pas bijzonder als jij er op die manier naar kijkt. Neem bijvoorbeeld de maaltijd die ’s avonds al voor je klaarstaat. Of de vriendin die altijd direct op jouw berichtjes antwoordt. Stel je toch voor dat die lekkere maaltijd nooit meer voor jou klaarstaat of dat je die vriendin niet had gehad. En wat nu als jij niet in een veilig land leefde of geen auto voor de deur had staan?! Wellicht helpt dat je om bewuster te genieten van kleine dingen die je eerder als vanzelfsprekend zag.

6. Laat het negatieve los

Weet je wat eigenlijk apart is? Kleine positieve dingen vergeten we nog wel eens, terwijl kleine negatieve dingen ons heel lang kunnen bijblijven. Neem bijvoorbeeld mijn nummer 1 irritatie: flinke busvertragingen. Wanneer mijn bus een kwartier te laat is en ik daardoor mijn overstap mis, kan ik daar zo een paar uur geërgerd over zijn. Maar ga ik een keer iets te laat van huis weg en staat de bus toch voor mij klaar met een aardige chauffeur die de deuren pas sluit als ik de bus in stap? Dan ben ik dat vaak een kwartier later alweer vergeten. Zonde! De boodschap van dit verhaal: blijf niet te lang hangen in het negatieve en stel je open voor de positieve dingen die er zijn.

7. Plan bewust kleine genietmomenten in

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: schrijf op wat voor jou kleine dingen zijn om van te genieten en plan vervolgens tijd in voor die dingen. Word jij blij van blogs lezen in de ochtend? Maak daar dan 10 minuutjes tijd voor bij je ontbijt. En maakt een wandeling jou vrolijk? Ga dan na het avondeten even de hort op om een frisse neus te halen. Het voordeel is dat bewust tijd vrijmaken voor kleine dingen ook kan betekenen dat je er nog meer bij stilstaat én van geniet.

Noem eens iets kleins waar jij vandaag bewust van kon genieten.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 12 februari 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Ik probeer altijd heel erg bewust in het moment te leven en dus steeds meer stil te staan bij de kleine dingen. En dat is voor mij al heel speciaal.

 2. Darina 12 februari 2018 op 6:54 am - Beantwoord

  De kleine genietmomenten zijn voor mij heel belangrijk en ik probeer zo veel mogelijk bij deze momenten stil te staan. Een wandeling naar het werk, de zon die naar binnen schijnt… hier kan ik erg van genieten.

 3. Neverdullmoments 12 februari 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Ik probeer er heel erg bewust bij stil te staan door het bijvoorbeeld hardop te zeggen: yes, het is weekend! Die tip van het niet multitasken is ook echt een goeie! We willen tegenwoordig allemaal zo snel leven, maar dan vliegt het leven juist aan je voorbij. Take it easy!

  • Irene 12 februari 2018 op 12:04 pm - Beantwoord

   Jaa dat doe ik dus ook hé! Dingen echt uitspreken. Of echt super enthousiast zijn om iets, een beetje doen alsof als ik er toch niet echt veel zin in heb, maar het helpt om dingen meer te appreciëren.

   • Romy 12 februari 2018 op 5:55 pm - Beantwoord

    Supermooi om te horen dat je bewust meer bezig bent met genieten en daar ook anderen mee probeert te inspireren. Het kan zo veel doen voor hoe je je voelt als je de kleine dingen kunt waarderen 🙂

   • Romy 12 februari 2018 op 5:57 pm - Beantwoord

    Zeker een goed punt! Zelfs als je doet alsof je iets leuk vindt, kan dat helpen om er een stuk positiever in te gaan.

  • Romy 12 februari 2018 op 5:45 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust bij dat soort momenten stilstaat. Iets hardop zeggen is ook een slimme tip trouwens! 🙂

 4. Sofie 12 februari 2018 op 7:41 am - Beantwoord

  Eén ding tegelijk doen vind ik wel een hele goeie tip. Tegenwoordig worden we zo van alle kanten bestookt met informatie dat het soms best wat moeite vraagt om je op die ene film of dat boek te focussen. Althans, ik vind dat soms moeilijk geworden! Alleen als ik aan het bloggen of werken ben, kan ik zo de wereld om me heen vergeten ;-).

 5. Iris 12 februari 2018 op 7:50 am - Beantwoord

  Punt 4 heb ik op een armbandje staan. Vooral ‘ smorgens als de zon op komt vind ik het heerlijk om daar van te genieten.

  • Romy 12 februari 2018 op 5:47 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Het lijkt soms zo moeilijk om even echt met je aandacht bij één ding te zijn, zeker als je van alle kanten wordt bestookt met notificaties en altijd bereikbaar bent.
   Wat goed dat je tijdens het bloggen of werken wel even echt alleen daarmee bezig kunt zijn 🙂

  • Romy 12 februari 2018 op 5:48 pm - Beantwoord

   Wat een mooie boodschap om op een armbandje te hebben staan! 🙂 Ik kan me voorstellen dat dat ook al echt helpt om er elke dag bij stil te staan.

 6. Els 12 februari 2018 op 7:55 am - Beantwoord

  Bewust leven in het moment is inderdaad erg belangrijk. Genieten van kleine dingen lukt het best als je er bewust naar kijkt :-).

 7. Josephine 12 februari 2018 op 8:11 am - Beantwoord

  Hele goede tips, vooral maar één ding tegelijk doen en om je heen kijken. Dat scheelt al zo veel rust in je hoofd, en je ziet inderdaad nog eens wat moois. Als ik in de trein zit, kijk ik meestal naar buiten, maar ik heb altijd het gevoel dat ik daar de enige in ben. 😉

  Ik heb zo’n gevoel dat ik vandaag heel blij ga worden van een zelfgebakken lekkernij. 🙂

  • Romy 12 februari 2018 op 5:54 pm - Beantwoord

   Jammer eigenlijk dat het bijna niet meer voorkomt dat mensen naar buiten of om zich heen kijken als ze bijvoorbeeld in de trein zitten. Soms helpt alleen dat alleen al om meer van dingen te genieten, omdat je de bijzondere dingen dan simpelweg kúnt zien.
   Hopelijk heb je lekker genoten van de cupcakes vandaag! 🙂

 8. Mei Qi 12 februari 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik denk dat als je stil staat, je er ook bewust van bent!

 9. Aneta 12 februari 2018 op 8:56 am - Beantwoord

  Het klopt helemaal wat je schrijft. Vooral dat stilstaan en om je heen kijken, doet je leven in het hier en nu

 10. Edith-Sofia 12 februari 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, mooi geschreven. Ik moet echt proberen te genieten van de kleine dingen.

 11. Simone 12 februari 2018 op 9:49 am - Beantwoord

  Jaaaaa dit vind ik zó belangrijk! Ik ben hier zelf al een hele tijd heel bewust mee bezig en merk dat het heel veel doet voor je gemoedstoestand en dankbaarheid. Ik probeer er anderen ook mee aan te steken en dat vind ik heel leuk om te doen!

 12. Charel 12 februari 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Stil staan bij mooie momenten vind ik heel belangrijk! leven in het nu en genieten van deze dag!

 13. Sofie 12 februari 2018 op 1:07 pm - Beantwoord

  Bewust zijn en vertragen zijn heel belangrijk. Waar ik vandaag van genoten heb, is het mooie wandelingetje in de zon met mijn hondjes <3

  • Romy 12 februari 2018 op 5:58 pm - Beantwoord

   Wat een prachtig genietmoment! Ik kan me voorstellen dat je daar echt van kon genieten 🙂

 14. marleen 12 februari 2018 op 4:11 pm - Beantwoord

  Jaaa, goed artikel weer. Vooral stilstaan bij kleine dingen en om je heen kijken! Ik denk al vier stappen vooruit vaak en dat komt de positiviteit nooit echt ten goede 😉

  • Romy 12 februari 2018 op 5:59 pm - Beantwoord

   Haha, herkenbaar! Ik heb ook weleens de neiging om iets te hard te rennen 😉 Maar juist leven in het nu kan helpen om de kleine dingen die er nu om je heen zijn meer te waarderen.

 15. Anna 12 februari 2018 op 6:20 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend fijne tips! Ik moet zeggen dat ik sowieso al heel erg kan genieten van de kleine dingen, maar kleine irritaties blijven inderdaad ook weleens wat te lang hangen.

 16. Evelyne 12 februari 2018 op 6:51 pm - Beantwoord

  Ik probeer dagelijks van kleine dingen te genieten. Ik ben er mij een paar jaar geleden van bewust geworden dat het leven in 1 klap voorbij kan zijn en dat je moet genieten van het nu. En dat probeer ik ook te doen. Gewoon genieten van een simpele koffie in de dichtsbijzijnde tea-room of gewoon een gezellig samenzijn met vrienden. Gewoon, die kleine dingen in het leven.

  • Romy 13 februari 2018 op 12:28 am - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust meer probeert te genieten van kleine dingen en van wat je nu hebt. Soms zijn de kleinste dingen toch zo bijzonder.

 17. nd 12 februari 2018 op 7:43 pm - Beantwoord

  Kleine dingen kunnen je dag echt beter maken, dat is iets wat ik het afgelopen anderhalfjaar wel geleerd heb. Soms kan ik een dipje hebben en kan er iets kleins mij daar echt al uithelpen. Iets alledaags vaak. Ik kan zoveel voorbeelden opsommen. Maar een heel recent voorbeeld is vandaag. Ik heb sinds ik uit Parijs ben het een beetje lastig met mezelf, met de sfeer thuis en alles. Vandaag deed ik enkele boodschappen voor mama, en ik had een nieuwe drinkfles nodig voor mezelf (want de vorige heb ik gisteren uit frustratie neergegooid, niet hard maar blijkbaar wel hard genoeg om kapot te zijn, wat eigenlijk al een grote alarmbel is dat ik dringend iets moet doen, want ik ben anders nooit agressief en zelfs niet beginnend!) en ik deed de winkeldeur open maar ik had uit mijn ooghoeken gezien dat er nog een oudere mevrouw en haar man ook naar binnen gingen. Automatisch, altijd hou ik dan de deur open (omdat ik weet hoe rot het is om die in je gezicht te krijgen). En ik zie dat vaak als iets vanzelfsprekends en iets wat ik altijd doe. Ook vandaag, terwijl ik verder wandelde naar binnen die mevrouw ineens hoorde zeggen; ‘Kijk eens welk beleefd meisje, ze houdt tenminste de deur open voor andere mensen. Zo vind je er niet veel meer van haar leeftijd’. En eerlijk, dat compliment deed me echt wel herinneren dat ook ik goede dingen doe. Net zoals jij zei, het gaat hem vaak om kleine dingen. Maar ze maken zo’n groot verschil. Ik kan soms echt makkelijk in kleine stomme dingen blijven hangen (bv. als een persoon me gewoon afsnauwt), maar ik kan ook heel lang in positieve dingen blijven hangen. Dat is het voordeel en het nadeel van hoogsensitief zijn. En toch zou ik het niet anders willen. Want diezelfde hoogsensitiviteit zorgt er net voor dat ik deze kleine dingen dubbel goed zie en er dubbel zoveel van geniet 🙂

 18. Haydée 12 februari 2018 op 9:01 pm - Beantwoord

  Ik vond het zo fijn om een collega terug te zien die terugkwam uit vakantie! Eens bijpraten, samen lachen, vooruit geraken met ons werk,… Ik heb er echt van genoten. 🙂

  • Romy 13 februari 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Wat een mooi gebaar en al helemaal heel mooi dat de mensen je er zo’n lief compliment over gaven. Ik kan me voorstellen dat dat echt een beetje je dag maakte 🙂 Je hebt helemaal gelijk wat betreft de hoogsensitiviteit trouwens. Dat maakt ook de positieve dingen nog net iets mooier, omdat je er langer in blijft hangen 🙂
   Wel heel rot om te horen trouwens dat je sinds Parijs niet zo goed in je vel zit! Hopelijk voel je je snel weer wat beter en weer echt helemaal jezelf.

  • Romy 13 februari 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Wat een mooi punt inderdaad om bij stil te staan! Ik kan er ook echt blij van worden als ik weet dat ik de volgende dag een collega kan bijpraten over iets 🙂

 19. Lilian 12 februari 2018 op 10:13 pm - Beantwoord

  Handige tips! Sinds ik mindful ben, geniet ik veel meer van heel veel dingen. Vandaag bijvoorbeeld van het feit dat ik zo hard heb gewerkt. En toen ik vandaag op het schoolplein stond te wachten (waar ik me soms een beetje irriteer, omdat m’n dochter nooit opschiet), genoot ik van het zonnetje en van de frisse lucht. Ik vind het sowieso erg bijzonder dat een mens zonder problemen zoveel keer in z’n leven kan ademen. Is toch een wonder. Oh ja en we hadden het vanmorgen over alle planeten en dat we hier kunnen leven!

  • Romy 13 februari 2018 op 12:33 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je door het mindful zijn meer stilstaat bij de kleine dingen. Zo te horen had je vandaag genoeg fijne dingen om bij stil te staan 🙂 En inderdaad, soms is het ook heel mooi om je eens te verbazen over zoiets als de planeet die wij hebben of het land waarin we leven.

 20. Nesrin 12 februari 2018 op 11:05 pm - Beantwoord

  Die kleine dingen zijn oh zo belangrijk! Vanochtend was ik erg blij met mij homemade coffee to go in mijn handen op weg naar de auto. En ik genoot van het witte uitzicht terwijl ik de ruiten van mijn auto aan het krabben was, ook al voelde dit heel zwaar aan op de maandagochtend.

 21. Anouk 13 februari 2018 op 5:05 pm - Beantwoord

  Genietmomentjes plannen is zeker een goede tip, ik ga op het moment door een hele stressvolle periode. En helaas lees ik daardoor ook veel minder blogjes. Misschien moet ik die tip eens toepassen!

  • Romy 13 februari 2018 op 7:09 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je zo’n stressvolle tijd doormaakt. Hopelijk wordt het snel iets makkelijker en kun je dan weer meer van de fijne, kleine dingen genieten.

Recente blogs

Pasta met doperwtensaus, geitenkaas & groene groenten

27 april 2021|Recepten|

Geef mij een bord vol met groenten, pasta en kaas, en ik ben al snel gelukkig. Maar toen een creatieve kookbui laatst verrassend lekker uitpakte, was ik al helemaal een gelukkig mens. Doperwtjes zijn hier favoriet, maar ik had ze nog nooit gepureerd gegeten (behalve vroeger in de Olvarit-hapjes dan). Tot afgelopen weekend dus. Deze pasta met doperwtensaus bleek een groot succes, zeker in combinatie met geitenkaas. Zin in een simpele, lekkere en goed gevulde maaltijd? Ik deel dit recept met tortellini graag met je.

Nieuw in huis! | Pilea's, poezenspul en persoonlijke touches

24 juni 2019|Interieur|

Nu ik officieel in mijn eigen huisje woon, ben ik nog steeds langzaamaan spullen bij elkaar aan het sprokkelen. Je ontdekt toch vaak pas als je er woont wat er nog ontbreekt. Vooral wat persoonlijke touches leken mij geen overbodige luxe, maar ook een felgekleurde prullenbak en een knalblauwe vaas moesten wat mij betreft nog in huis komen te staan. Ik laat je graag mijn nieuwste aanwinsten van de afgelopen tijd zien. En ik sluit niet uit dat het hierbij zal blijven. Interieurfanaat in wording hier!

Lentefoto's & kletspraatjes | Mijn nieuwe woonplaats ontdekken

25 maart 2019|Persoonlijk|

Als ik omwegen maak zonder dat ik ben verdwaald, dan zegt dat wel wat. Ik rijd of loop tegenwoordig graag een stukje verder om nog net een glimp van mijn gloednieuwe omgeving op te vangen. Bijvoorbeeld van de prachtige magnolia's, bloesem en lentebloemen die ik al vaker vanachter mijn autoraam had bewonderd. Hoog tijd om daar zonder een ruit ertussen van te kunnen genieten, in goed gezelschap van mijn camera. En daarom vandaag een foto- en kletsartikel! Met vele lenteplaatjes en gezellig geklets over mijn nieuwe woonplaats, vakantiegevoel in eigen dorp en de kringloopwinkel om de hoek.