5 tips om jezelf meer te gunnen

30 mei 2017 | Persoonlijke groei | 33 reacties

Mezelf rust gunnen is voor mij al tijden een actiepuntje, maar ook op andere vlakken is het nog weleens lastig om mezelf iets te gunnen. Dat ‘iets’ kan van alles zijn: een uurtje niets doen, een leuk uitje of een cadeautje voor jezelf in de winkel kopen. In mijn naaste omgeving lijkt het soms gewoon te zijn om jezelf een beetje weg te cijferen ten opzichte van anderen. Ook ik doe daar regelmatig aan mee. Tijd om dat eens aan te pakken! Voor wie het ook lastig vindt om zichzelf iets te gunnen, zet ik 5 tips op een rijtje om jezelf vaker iets leuks, ontspannends of fijns toe te staan. Gewoon omdat je het waard bent!

tips jezelf meer gunnen

1. Verplaats jezelf in een ander

Zelf gun ik anderen vaak maar al te graag alle geluk van de wereld. Als een vriendin mij zou vragen of ze een ijsje of een dagje rustig aan doen heeft verdiend, dan antwoord ik zonder twijfel met ‘ja’. En toch wordt het lastiger als het gaat om mezelf iets gunnen. Mijn eerste tip om jezelf iets te gunnen, is dan ook om je eens te verplaatsen in een ander. Stap bijvoorbeeld eens in de schoenen van je beste vriendin. Wat zou zij tegen je zeggen als je twijfelt of jij een dagje rust of een duur etentje hebt verdiend? Ze zou misschien met haar ogen rollen en zeggen “Tuurlijk mag jij dat!” of ze zou je wijzen op alles wat jij altijd voor anderen doet. Ze zou misschien zeggen dat je liever mag zijn voor jezelf. Die gedachte aan de woorden van je vriendin maakt het waarschijnlijk al iets makkelijker om jezelf iets te gunnen.

2. Probeer positiever naar jezelf te kijken

Positiever naar jezelf kijken, helpt ook om jezelf iets fijns te gunnen. Het geeft je zelfvertrouwen en daardoor denk je wellicht eerder ‘Waarom zou ik mezelf dit eigenlijk níet gunnen?!’. Deze tip klinkt misschien als ‘lekker makkelijk gezegd’. Maar echt waar, ook als je al jaren met je zelfbeeld worstelt, kun je er iets aan doen om positiever naar jezelf te kijken. Ik gaf eerder al tips voor iets meer zelfvertrouwen. Daarnaast kun je eens proberen om je heel bewust te focussen op de positieve kanten van jezelf. Stel een lijstje op met dingen waar je trots op bent of bedenk eens heel goed wat jouw best eigenschap is. Kom je er niet uit? Vraag het dan eens aan iemand die dichtbij je staat. Wedden dat je eigenlijk veel leuker, liever en mooier bent als mens dan je misschien zelf denkt!

3. Bedenk wat het je oplevert als je jezelf iets gunt 

Jezelf iets gunnen, kost niet alleen maar geld of tijd. Het levert je daarnaast vaak ook iets op. Denk aan het nodige plezier, de broodnodige tijd om bij te tanken na een drukke werkdag of misschien wel een klein beetje meer zelfvertrouwen. Jezelf iets gunnen werkt namelijk beide kanten op. Het vereist een beetje zelfvertrouwen, maar het kan je ook meer zelfvertrouwen opleveren. Dit is iets waar ik regelmatig bij probeer stil te staan als ik weer twijfel of ik mezelf een uurtje leestijd of een avondje op tijd naar bed gaan gun. Het levert me vaak zoveel meer op dan waar ik me in eerste instantie van bewust ben. Dat maakt het al iets makkelijker om het daadwerkelijk te doen en mezelf iets te gunnen.

4. Zie het als een beloning 

Ben je nog niet overtuigd dat je jezelf echt eens iets moet gunnen? Zie dat ‘iets’ dan eens als een beloning voor alles wat je doet. Voor al die keren dat je een ander hebt geholpen. Of voor alle harde werk dat je hebt geleverd. We leven in een wereld waarin niet iedereen elkaar voor alles een schouderklopje geeft. Juist daarom mag je jezelf weleens op de schouder kloppen. Gun jezelf dat weekendje weg, het uurtje op de bank hangen met de televisie aan of dat ene leuke jurkje uit de etalage. Je hebt het meer dan verdiend.

5. Niet denken, maar gewoon doen! 

Mijn laatste tip is eigenlijk heel simpel. Soms kun je situaties volledig analyseren en uren wikken en wegen of je iets wel of niet moet doen. Je hoeft alleen echt niet altijd alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Als iets jou plezier geeft of goed doet, hak dan eens gewoon de knoop door en ga ervoor. Geniet met volle teugen!

Heb jij weleens moeite om jezelf iets te gunnen? 

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

33 Reacties

 1. jonna@burgertrutjes

  Ik word er steeds beter in. Jezelf iets gunnen waar je super blij van wordt is erg belangrijk! Goed voor de positieve vibe :)

  Antwoord
 2. marije

  Ik denk dat punt 3 en 5 essentiële punten zijn in het gunnen naar jezelf toe.

  Antwoord
 3. Susan

  Mijzelf gunnen doe ik wel gelukkig! Niks is leuker dan dat :)

  Antwoord
 4. Sija

  Wat een goede tips! Ik herken me er heel erg in. Soms moet ik mezelf er aan herinneren dat het oké is om even helemaal niets te doen, en dan voelt het ook wel weer goed, niet teveel bij nadenken inderdaad :)

  Antwoord
  • Romy

   Het is soms inderdaad een kwestie van er weer even bij stilstaan dat je jezelf best iets mag gunnen. Ik kan er ook zo van genieten en merk dat het me echt een oppepper geeft als het me lukt om mezelf iets leuks of fijns te gunnen.

   Antwoord
 5. Sylvia

  Ja wederom een heel mooi artikel! Ik moet mezelf wat meer gunnen doe het te weinig. Daarom wil ik dit jaar echt wat nieuwe kleding sets voor mezelf kopen. Ik shop meestal alleen maar voor dochter of vriend nu ben ik zelf een keer aan de beurt haha

  Antwoord
  • Romy

   Wat een goed voornemen! Een paar mooie kledingstukken voor jezelf kan inderdaad al zo fijn zijn, zeker als je normaal alleen voor anderen dingen koopt.

   Antwoord
 6. Rachel

  Niet denken maar gewoon doen is een hele goede voor mij!

  Antwoord
 7. Simone

  Ik ben ook geen held met zelfvertrouwen en zeker niet in mezelf iets gunnen. Maar ik moet zeggen dat het me steeds beter af gaat. Ik heb wel een voorbeeld, maar dat is nog zo vers, dat er nog een artikel geplaatst moet worden op mijn eigen blog. Wordt vervolgt dus!

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat het je steeds iets beter afgaat! Ik ben heel benieuwd naar het voorbeeld :)

   Antwoord
 8. Sofie

  Yep, herkenbaar hoor. Ik heb het moeilijk met bijvoorbeeld geld uitgeven voor mezelf. Is dat dan wel echt nodig, vraag ik me dan af. Maar er is eigenlijk helemaal niets mis met af en toe een uitspatting!

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Soms mag je best eens wat geld in jezelf investeren. Ik vind dat zelf ook wel lastig, maar merk dat het me echt goed doet om af en toe mezelf een fijn momentje of een leuke aankoop te gunnen.

   Antwoord
 9. Loïs' Blog

  Ik vind het vaak lastig met eten. Als ik dan iets heel ongezonds eet, dan voel ik me daarna best ´schuldig´, maar ik mag het mezelf ook gunnen!

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar, dat heb ik ook met eten inderdaad. Maar net wat je zegt, soms mag je jezelf best iets lekkers gunnen.

   Antwoord
 10. Josephine

  Goh, vandaag ben ik het een keer stiekem niet zo met je eens. ;) Je schrijft: “In onze maatschappij lijkt het soms gewoon te zijn om jezelf een beetje weg te cijferen ten opzichte van anderen.” Ik heb juist het idee dat onze maatschappij sinds de jaren 1950 bol staat van het ‘laat ik mezelf maar eens een heleboel gunnen.’ Volgens mij is uit dit gedrag een maatschappelijk ellebogenwerk ontstaan waarin we veel van elkaar vragen, maar onszelf het meeste moeten gunnen. En van hieruit is dan weer de vereiste van maatschappelijk succes gegroeid, waar maar weinigen van ons aan kunnen voldoen: je moet ‘van de maatschappij’ een goede baan hebben, kinderen opvoeden, fitnessen, jezelf ontwikkelen, sociaal zijn.. en oh ja… al dan niet gelukkig zijn is ook je eigen verantwoordelijkheid. Als dit is wat je bedoelt met ‘wegcijferen ten opzichte van anderen’, dan snap ik je denk ik wel.

  Want even rust nemen na een werkdag zou geen gunnen moeten zijn, maar gewoon normaal. En we hoeven elkaar niet aan te praten dat we regelmatig iets moois voor onszelf mogen kopen; om een tevreden mens te zijn is dat namelijk helemaal niet nodig. Ik bedoel dit uiteraard niet persoonlijk naar jou Romy, want ik vind juist dat je overdachte stukken schrijft waarover de lezers kunnen nadenken. En onzekerheid is natuurlijk vervelend. Maar als ik kijk naar de algemene tendens in de samenleving, heb ik zelf eerder het idee dat mensen hun eigen wensen hoger inschalen dan die van een ander. Wanneer we dat zouden omdraaien, komen we misschien allemaal aan geluk toe.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Ik moet zeggen dat ik je wel gelijk geef in het opzicht dat mensen regelmatig meer aan zichzelf denken dan aan anderen. Even de deur openhouden, omrijden om een ander een lift te geven of een ander op een grotere manier geluk gunnen ten koste van jou, is er inderdaad niet vaak meer bij. Maar ik doelde inderdaad meer op jezelf wegcijferen voor je gezin, voor je baan, voor de prestatie die je wilt leveren etc. Dat is in ieder geval het wegcijferen dat ik bij mezelf en ook bij veel mensen om me heen zie gebeuren, vaak als gevolg van onzekerheid of een gebrek aan zelfvertrouwen. Maar je hebt gelijk dat anderen dingen gunnen ook heel belangrijk is om mensen gelukkig te maken. Maar als het op iets simpels als jezelf vrije tijd of een leuk uitje gunnen gaat, dan denk ik dat sommige mensen (in ieder geval in mijn omgeving) daar soms nog iets meer mee bezig mogen zijn.

   Antwoord
 11. Danique

  Ik probeer de laatste tijd mezelf wel meer te gunnen inderdaad. Soms mag je best eens wat vaker aan jezelf denken.

  Antwoord
 12. Anneke

  33 jaar en na ondertussen al 6 jaar thuisblijfmama te zijn begin ik dat eindelijk te kunnen :D
  Helemaal niks mis mee, heb ik ondertussen geleerd, want zo krijgen die bengels en vent hier een ontspannen mama/vrouw terug met hervonden energie ;)
  Win/win zou ik zo zeggen :D

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat het je inmiddels beter afgaat om jezelf ook iets leuks of fijns te gunnen! Inderdaad, voor je omgeving is het vaak ook fijn als jij door die dingen goed in je vel zit of net iets meer energie hebt :)

   Antwoord
 13. Darina

  De laatste tijd kan ik mezelf steeds meer gunnen. Vooral rust. Ik heb mijn leermoment wel weer gehad :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed om te horen dat het je steeds beter afgaat, ook met die rust!

   Antwoord
 14. Lianne

  Gelukkig gun ik mezelf iets vaker dingen, maar ik herken het wel hoor! Je gunt inderdaad je beste vriendin altijd net iets meer terwijl je het zelf ook nodig hebt. Soms dan twijfel ik bijvoorbeeld nog steeds of ik iets nou moet kopen/bestellen of niet, maar als ik het eenmaal doe, voelt het hartstikke goed :)

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar wat je zegt! Ik vind het ook weleens lastig om mezelf bijvoorbeeld een nieuw jurkje te gunnen, maar eigenlijk is het soms juist zo fijn om jezelf dat te gunnen. Het is eigenlijk bijzonder hoe we een vriendin soms zonder meer van alles gunnen en er dan zelf heel lang over nadenken.

   Antwoord
 15. Claire

  Wat een mooi artikel en wat een fijne tips. Toen ik nog druk bezig was met mijn scriptie had ik ook een bestelling gedaan bij een webshop onder het mom ‘treat yourself’. Ik vind het heel belangrijk om jezelf te blijven motiveren en belonen. Vooral als je iets doet wat bijvoorbeeld zwaar is of veel van jezelf vraagt. Maarehh eigenlijk is jezelf belonen ook gewoon heel leuk :)

  Antwoord
  • Romy

   Je hebt helemaal gelijk om jezelf op iets te trakteren gewoon als motivatie en beloning. Dat heb je inderdaad juist in die tijd wel even verdiend! Maar eigenlijk is jezelf belonen inderdaad altijd best wel heel fijn :)

   Antwoord
 16. Justine

  Mooi artikel! Zeker belangrijk om af en toe eens even te pauzeren en te checken of je wel lief bent voor jezelf. Even me time of jezelf ‘belonen’, het is maar net hoe je het ziet, maar belangrijk is het wel. Je moet het toch de rest van je leven met jezelf doen, dus je kan jezelf maar beter goed behandelen toch? :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat zeg je dat mooi: je moet het inderdaad voor altijd met jezelf doen en juist daarom is het zo belangrijk om jezelf ook met een beetje liefde te behandelen :)

   Antwoord
 17. Els

  Wat een goed artikel! Je hebt helemaal gelijk, gewoon doen. Al vind ik dit best een lastig punt! Ik moet mezelf ook echt meer gunnen. Ik moet van mezelf heel veel.

  Antwoord
 18. Sara | MevrouwMiauw

  Als ik mezelf iets gun dan doe ik dat ook vaak om mezelf te belonen. Dat vind ik zo’n fijn gevoel. Dan heb ik het idee dat ik het ook echt verdiend heb. Maar alsnog vind ik het ook best lastig om mezelf iets te gunnen. :)

  Antwoord
  • Romy

   Zo’n kleine beloning kan inderdaad zo’n fijn gevoel geven! Zelf worstel ik er ook wel vaak mee om mezelf iets te gunnen, al is het maar een half uurtje een boek lezen. Maar als ik het eenmaal heb gedaan, merk ik hoe fijn het eigenlijk is om jezelf even iets te gunnen.

   Antwoord
 19. Nesrin

  Mooi artikel weer Romy. Ik kan mezelf sinds een half jaar meer gunnen dan de tijd ervoor. Het mezelf iets gunnen is op het moment dat ik moeder werd echt gekrompen, nu ik werk en de kindjes wat groter zijn komt het met kleine stapjes terug.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi en fijn om te horen dat je jezelf nu steeds iets meer gaat gunnen en dat het weer een beetje terugkomt. Dat is zo belangrijk, zeker nu je moeder bent en een drukke baan hebt.

   Antwoord
 20. Jenn

  Ik heb er gelukkig steeds een beetje minder moeite mee :) Mooie tips!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs