Barcelona12 1 2

5 tips om te oefenen met dankbaarheid

 • 24 november 2017
 • 34 Reacties

Terwijl heel wat Nederlanders hun slag slaan op Black Friday, is het ook hét moment om stil te staan bij dankbaarheid. Gisteren (23 november) was het namelijk Thanksgiving, oftewel Dankbaarheidsdag. Dat leek me een mooi moment om eens niet te kijken naar wat ik niet heb of wat beter kan, maar naar alles waar ik wél dankbaar voor ben. Elke dag heeft namelijk wel iets in zich om dankbaar voor te zijn. Maar hoe vaak zeg jij eigenlijk dankjewel – hardop of in je hoofd – voor al die mooie en bijzondere dingen en mensen in jouw leven? Ik geef 5 tips om met dankbaarheid te oefenen.

tips oefenen met dankbaarheid

1. Spreek je dankbaarheid naar iemand uit

Je bent vast wel dankbaar voor sommige mensen in je leven. Maar spreek je dat ook weleens uit? We zeggen allemaal wel een paar keer op een dag “Dankjewel”, bijvoorbeeld tegen de caissière, tegen je vriend die het zout aangeeft of tegen de collega die je feedback stuurt. Maar spreek je ook weleens oprecht je dank uit? Bedank je bijvoorbeeld weleens je moeder bij wie je altijd terecht kunt of je beste vriendin voor haar advies? En laat je je buurvrouw weleens weten dat je het fijn vindt dat ze pakketjes voor je aanneemt? Maak die mensen eens duidelijk hoezeer je hun tijd, moeite en aandacht waardeert.

2. Beschouw niets als vanzelfsprekend

Soms realiseer ook ik me te weinig hoe bijzonder sommige ogenschijnlijk vanzelfsprekende dingen zijn. Dat doet me denken aan de opmerking die ik als kind van mijn moeder te horen kreeg als ik iets niet lustte. “De arme kinderen in Afrika zouden hier blij mee zijn.” Het is niet vanzelfsprekend dat je in een veilig land woont, dat je als vrouw ook kansen krijgt en dat je elke avond eten op tafel hebt staan. Maar ook gezondheid, lieve ouders en jouw fijne laptop met razendsnel internet zijn niet de normaalste zaak van de wereld. Sta daar eens bewust bij stil en wees dankbaar voor de kleine dingen die zo bijzonder zijn.

3. Stop met jezelf vergelijken

Als er iets killing is voor dankbaarheid, dan is het wel jezelf vergelijken met anderen. Toch focussen veel mensen zich op wat anderen wel hebben en zij niet, zeker door de komst van social media. Dat kan een eigen auto of de nieuwste iPhone zijn, maar ook bijvoorbeeld een fijne baan, een attente geliefde of een bepaald talent. Ik schreef al eerder over redenen om te stoppen met jezelf vergelijken. Want wat brengt het je om jezelf met anderen te vergelijken? Het maakt je niet gelukkiger en is vaak subjectief. Stoppen met vergelijken kan je helpen om dankbaarder te zijn. Misschien heb je niet alles wat een ander heeft, maar je hebt alsnog héél veel.

4. Sta bewust stil

Dankbaar zijn voor wat je hebt, vraagt om een moment van bezinning. Als je altijd maar doorgaat en zelfs hoogtepunten niet bewust ervaart, zal je misschien voorbijgaan aan hoe speciaal sommige dingen zijn. Dwing jezelf om stil te staan bij wat jouw leven bijzonder maakt. Schrijf het op, vertel erover, maak een kort verslag of denk gewoon eens terug aan al die dingen of mensen die jouw leven fijn maken. Dat kun je niet alleen doen terwijl je geniet van een oliebol op Oudjaarsavond, maar bijvoorbeeld ook aan het einde van elke maand. Realiseer je met terugwerkende kracht hoe dankbaar je voor sommige momenten kunt zijn.

5. Maak dankbaarheidslijstjes

Lijstjes zijn altijd goed, ook om te oefenen met dankbaarheid! Door mijn dankbaarheidslijstje ging ik bijvoorbeeld beseffen hoe bijzonder het is dat ik op mijn leeftijd nog alle vier mijn opa’s en oma’s heb. Ook jou kan ik zo’n lijstje zeker aanraden. Schrijf bijvoorbeeld elke avond 3 dingen op waar jij dankbaar voor bent. Dat kunnen zelfs de allerkleinste alledaagse dingen zijn. Bijvoorbeeld je warme bed terwijl het buiten regent, je vriend die je afzet bij een verjaardag of een lief appje van een vriendin. Maar ook de kat die ligt te spinnen, de mooie bloemen in de tuin en het dak dat je boven je hoofd hebt. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Je moet het alleen nog zien. ♥

Wat is iets waar jij dankbaar voor bent?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 24 november 2017 op 6:23 am - Beantwoord

  Beschouw niets als vanzelfsprekend .. dat vind ik een hele mooie.

  Voor mij is een belangrijke: wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.

 2. Darina 24 november 2017 op 8:00 am - Beantwoord

  Een heel mooi artikel! Vooral het stoppen jezelf te vergelijken met anderen vind ik een heel goed punt.

 3. Aneta 24 november 2017 op 9:16 am - Beantwoord

  Dankbaar zijn is wel iets waar ik regelmatig bij stil sta. Zelf ben ik erg dankbaar voor het feit dat ik de dingen mag hebben waar ik keihard voor gewerkt heb. Dat geeft zoveel energie

  • Romy 24 november 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je daar zo bewust bij stil staat! Dat is zeker iets om dankbaar voor (en trots op!) te zijn 🙂

 4. Maaike 24 november 2017 op 9:18 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Eigenlijk is het toch wel erg jammer dat Black Friday is overgewaaid, en thanksgiving niet. Ik vind Black Friday echt zo’n onzin! Ik erger mij er zelfs een beetje aan. Dankbaar zijn hangt voor mij nauw samen met tevreden zijn. Kijken naar wat je hebt en niet naar wat je mist.

  • Sija 24 november 2017 op 1:22 pm - Beantwoord

   Hier ben ik het mee eens! 🙂 Korting is altijd leuk, maar thanksgiving en black friday vind ik maar een rare combinatie. Eerst zijn ze liefdevol en dankbaar en de volgende dag slaan ze bijna iemands hersenpan in om een ‘product’.. Kijk daar altijd met verbazing naar haha! Anyway, super goed artikel Romy! Ik maak graag dankbaarheidslijstjes, ook fijn om te doen als je even in een dipje zit. Zo herinner je jezelf er weer aan wat voor moois je allemaal hebt <3

  • Romy 24 november 2017 op 11:48 pm - Beantwoord

   Eigenlijk ben ik het wel wel met je eens wat betreft Black Friday en Thanksgiving. Juist zo’n dag voor dankbaarheid is een mooi feest, terwijl de enorme uitverkoop op Black Friday daar zo’n beetje lijnrecht tegenover staat. Stiekem vind ik de korting soms wel handig als ik net iets nodig heb, maar het idee van een dag om flink in te slaan vind ik dan weer totaal niet passen bij Thanksgiving.
   Dankbaar zijn en tevredenheid zijn inderdaad twee begrippen die nauw samenhangen. Blij zijn met wat je hebt, maakt je vaak een dankbaar(der) mens 🙂

 5. jonna@burgertrutjes 24 november 2017 op 9:36 am - Beantwoord

  Leuk artikel Romy! En zeker goed om eens bij stil te staan :). Hopelijk gaat Thanksgiving ook nog een keer overwaaien naar Nederland. Ik houd er wel van!

  • Romy 24 november 2017 op 11:48 pm - Beantwoord

   Ja, dat zou leuk zijn! Ik vind het ook zo’n mooi feest en zou het fijn vinden als we in Nederland ook eens op een feestdag bewust aan dankbaarheid zouden doen.

 6. Lilian 24 november 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Wat goed dat jij zo jong al zo wijs bent. Ik hou nu twee weken een dankbaarheidslijstje bij en daar staan nu de gekste dingen op: rustige buren (na een aflevering van bonje met de buren), geen gevaar, dat ik lekker heb gegeten, … Ik vind het ook heel waardevol. Valt me overigens op dat kinderen veel dankbaarder zijn. Vanmorgen zat m’n dochter op de fiets een liedje te zingen dat ze zo blij was dat ze in Nederland woonde, omdat hier zulke mooie bomen staan en de mensen zo lief zijn. En dat ze zo blij was met haar school. 🙂

 7. Loes 24 november 2017 op 11:32 am - Beantwoord

  Mooi artikel, dankbaarheid is zo belangrijk! Ik wil ook eens zo’n dankbaarheidslijstje maken, dat lijkt me heel fijn. Of een boekje bijhouden waar je iedere dag in kan schrijven waar je dankbaar voor bent.

  • Romy 24 november 2017 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je ook zo’n dankbaarheidslijstje bijhoudt en dat je het zo waardevol vindt. Soms besef je inderdaad pas door zo’n lijstje hoe dankbaar je voor sommige dingen zou mogen zijn.
   Heel bijzonder hoe kinderen vaak veel meer kunnen stilstaan bij de kleine dingen die eigenlijk heel bijzonder zijn. Dat zet je ook als volwassene dan toch aan het denken 🙂 Zo mooi!

  • Romy 24 november 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je ook zo’n lijstje of zelfs een dankbaarheidsboekje overweegt! Ik kan het je zeker aanraden om alleen al eens een klein lijstje op te stellen voor jezelf 🙂

 8. Liese 24 november 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

  Ik ben me nu meer in het thema aan het verdiepen, en meer dankbaarheid zou meer vreugde brengen (niet omgekeerd!) zo zegt Brene Brown bijvoorbeeld. Past perfect dus in je vaker vrolijk-plaatje! Noteer je in je bladzijde per dag ook dingen waar je dankbaar voor bent?

  • Romy 24 november 2017 op 11:53 pm - Beantwoord

   Wat een mooi inzicht inderdaad! Ik geloof ook zeker dat dankbaarheid (en daarmee samenhangend ook tevredenheid) je een gelukkiger en blijer mens kan maken. Goed idee trouwens om mijn dankbaarheidspunten ook te noteren als ik mijn dag beschrijf. Dat ga ik inderdaad eens doen 🙂 Ik probeer nu wel regelmatig zo’n klein lijstje te maken, maar vind het wel een mooi idee om dat nog iets frequenter te doen.

 9. Evelyne 24 november 2017 op 12:20 pm - Beantwoord

  Ik zeg heel vaak dankjewel aan mensen die iets doen voor mij. Zoals jij zegt, de cassière, de postbode,.. Ook mijn collega’s bedank ik graag wanneer ze iets voor me doen waardoor ik makkelijker door mijn werk raak. Maar.. op het werk verwacht ik dikwijls hetzelfde terug. Ik wil ook eens een bedankje horen wanneer ik hen help en dat eigenlijk niet in mijn takenpakket hoort. En dat blijft heel dikwijls achterwege, helaas. Dan denk ik: ‘beseffen die nu niet dat ik mijn werk laat liggen om hen te helpen?’ en dat vind ik eigenlijk wel jammer, waardoor ik dan denk ‘die help ik gewoon niet meer, né’

  • Romy 24 november 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Wat vervelend om te horen dat je collega’s niet altijd hun dankbaarheid naar jou toe uiten zoals jij dat wel naar hen doet. Ik kan me voorstellen dat je daar een naar gevoel aan overhoudt. Zelf geloof ik wel dat wie goed doet uiteindelijk ook goed ontmoet. Jouw tijd gaat ook nog komen waarin jouw werk op waarde wordt geschat en mensen wél de waardering uitspreken die je hebt verdiend. Het is trouwens ook al heel mooi dat je regelmatig mensen bedankt, ook voor iets kleins en simpels. Daar mag je op zich al heel trots op zijn, zeker nu we leven in een wereld waarin dankjewel niet altijd vanzelfsprekend is.

 10. Kirsten 24 november 2017 op 1:19 pm - Beantwoord

  Dat laatste puntje probeer ik (bijna) elke avond toe te passen. Ik heb er zelfs een speciaal schriftje voor, waar ik elke dag een kort lijstje in maak.

  • Romy 24 november 2017 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat mooi en goed dat je zo regelmatig een dankbaarheidslijstje bijhoudt! Ik denk er ook aan om daarvoor eens een speciaal schriftje aan te schaffen. Ik zag laatst ook op een andere blog een speciaal ‘Dankboek’, dat onlangs is uitgebracht. Dat lijkt me ook wel wat 🙂

 11. Johanne 24 november 2017 op 4:09 pm - Beantwoord

  Wat mooi dat je hier aandacht aan besteed in plaats van aan Black Friday. Ben het met hierboven eens: zou nog veel mooier zijn als we hier ook Thanksgiving zouden vieren. Als we onze eigen Nederlandse betekenis aan geven dan ;-). We staan te weinig stil bij waar we dankbaar voor zijn denk ik , en zo’n dag (of blog!) helpt daar wel bij. Oh, een extra excuus om lekker te eten sla ik overigens ook nooit over. Ben trouwens niet tegen Black Friday, houd wel van een goed koopje 😉

  Ik ben heel dankbaar voor collega’s die me altijd bijstaan, een vriend die zegt waar het op staat, familie die er altijd voor me is, vrienden die altijd naar me luisteren en de liefste poes ter wereld 🙂

  • Romy 24 november 2017 op 11:59 pm - Beantwoord

   Hele rake opmerking inderdaad over Thanksgiving en Black Friday! Het is eigenlijk wel raar dat mensen eerst dankbaar zijn en vervolgens laten blijken dat ze niet zo tevreden zijn met wat ze hebben en nog veel meer nodig hebben 😉
   Heel mooi om te horen dat je regelmatig dankbaarheidslijstjes maakt en dat het je ook kan helpen in een dipje. Zo’n lijstje doet je dan inderdaad inzien dat je het zo slecht nog niet voor elkaar hebt en dat is al een fijn besef op zich 🙂

  • Romy 25 november 2017 op 12:00 am - Beantwoord

   Het idee om Thanksgiving naar Nederland te halen, kan ik ook niet anders dan aanmoedigen. Ik vind het een heel mooi feest en een waardevol idee om eens stil te staan bij waar je dankbaar voor kunt zijn. De traditionele kalkoen sla ik dan even over 😉 Maar verder is het volgens mij een heel mooi feest!
   Wat een mooie punten noem je op waar jij dankbaar voor bent. Dat zijn zeker dingen die je leven net iets specialer maken.

 12. Janne 24 november 2017 op 4:41 pm - Beantwoord

  Ik probeer iedere avond voor het slapengaan even te bidden, en voor mij houdt dat in dat ik een aantal dingen op een rijtje zet in mijn hoofd:
  1) waar ik dankbaar voor ben
  2) wat ik beter wil doen, waar ik mijn energie aan wil geven, waar ik kracht en hulp bij kan gebruiken
  3) de mensen die moeilijkheden hebben of bijzondere dingen gedaan hebben en een extra beetje kracht en hulp verdienen
  Het is heel fijn om zo’n ritueel te hebben. In de katholieke kerk worden in iedere mis intenties voorgebeden, dat kunnen voorbeden zijn over dankbaarheid, vragen om ondersteuning, gedenkenissen aan mensen die overleden zijn, noem maar op. Daar wordt dus altijd ook een beetje bij dankbaarheid stilgestaan en dat vind ik mooi en nuttig. Het zet de vragen om hulp en kracht die erbij komen in perspectief. Bijvoorbeeld: ik vraag om geduld met sommige mensen, maar ben me er bewust van dat mijn relatie met andere mensen veel makkelijker en fijner gaat.

  Dat was mijn kleine toevoeging aan jouw verhaal 😛
  Ik vind dat je een fijne blog hebt, dit is de enige plaats waar ik iedere dag weer zulke doordachte en originele artikelen vind! Ik vind het ontzettend knap dat je dat kunt, iedere dag een artikel plaatsen. (Als je een keer een dagje geen zin hebt wil ik wel nadenken over een verhaal, als een gastblog jou wel leuk zou lijken. Maar het is maar een idee 😉 )

  • Romy 25 november 2017 op 12:08 am - Beantwoord

   Wat een mooi moment van bezinning creëer je op die manier! Het is inderdaad heel waardevol om aan de ene kant dankbaar te zijn voor wat je hebt of kunt en om aan de andere kant stil te staan bij waar je staat en wat je misschien wilt veranderen. Ik geloof oprecht dat dat je een mooier mens kan maken en je kan helpen om jezelf (en anderen) te doen ontplooien.

   Onwijs bedankt voor je ontzettend mooie compliment trouwens! Daar ben ik dan weer heel dankbaar voor 🙂 Ik heb je reactie met een grote glimlach gelezen. Voor nu probeer ik het bij mijn eigen artikelen te houden, maar ik ga je aanbod voor een gastblog zeker onthouden. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhalen 🙂

 13. Anna 24 november 2017 op 5:27 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! We beseffen soms inderdaad te weinig hoe goed we het eigenlijk hebben, terwijl het niet vanzelfsprekend is… Wat een goed idee trouwens om iedere dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent!

 14. Nikita 24 november 2017 op 7:21 pm - Beantwoord

  Denk dat de combinatie van tevredenheide en dankbaarheid een gouden combinatie is. Ik bedank eigenlijk bijna elk uur van de dag voor de leuke dingen. Onbewust, maar ook bewust. Als het vanwege een persoon is zeg ik dat meestal, maar ook soms niet. Maar ik denk dat mensen mijn dankbaarheid sowieso wel voelen. Ook onuitgesproken. Vroeger beschouwde ik veel dingen als vanzelfsprekend maar nu kan er zoveel mijn dag goedmaken. Dat is altijd een voordeel want het maakt me gewoon blij en het geeft me zeker een positief gevoel. Zo is een echte bad day net iets minder zwaar als je op die lichtpuntjes let. Gisteren had ik een vermoeiende dag, was gewoon echt moe en dat ben ik nog steeds. En een leerkracht gisteren vroeg of ik moe was omdat ik bleek zag. En dat feit dat je er moe uitziet is niet direct een compliment, maar de bezorgheid die ze toonde maakte mij net wat energieker. Zie je? Kleine dingen. Ook als ik een dag geen zin heb in school (wat overigens echt vrij weinig gebeurt nu, wat super is natuurlijk) dan denk ik bij mezelf; Wees blij dat je de kans krijgt om naar school te gaan, dat je een opleiding hebt. Sommige mensen willen zo graag leren maar kunnen niet. Ik ben gewoon van mening dat als je die ‘vanzelfsprekende’ dingen echt waardeert, je leven nog zoveel rijker en beter wordt. Echt waar. Mijn leven is in drie jaar serieus veranderd (helaas soms negatief ook) maar de keuze om dankbaarder te zijn heeft het nog zoveel beter gemaakt. En als je dankbaarheid krijgt van een ander is dat natuurlijk even fijn. Ik deel volgende week kerstkaartjes uit aan mijn leerkrachten en in vergelijking met mijn vorige school zijn die leerkrachten zoveel dankbaarder en tonen dat ze blij zijn dat ze een kaartje krijgen en dat maakt mij enorm bij. Dus ik kan eigenlijk niet wachten tot maandag, want dan mag ik mensen blij maken 🙂

  • Romy 25 november 2017 op 12:11 am - Beantwoord

   Prachtig hoe je zo bewust stilstaat bij dingen waarvoor je dankbaar bent! Het kan je echt een blijer mens maken als je hier heel bewust aandacht aan besteedt 🙂

  • Romy 25 november 2017 op 12:24 am - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat je regelmatig met dankbaarheid bij de mooie dingen stilstaat. Kleine lichtpuntjes kunnen inderdaad zelfs een vervelende dag nog mooi maken. En ook stilstaan bij ‘vanzelfsprekende’ dingen kan je helpen om het mooiste in elke dag in te zien. Ook mij heeft die dankbaarheid zoveel verder gebracht. Eigenlijk zijn we soms veel rijker dan we denken 🙂
   Wat een lief gebaar trouwens dat je kerstkaartjes hebt uitgedeeld op je school! Ik kan me voorstellen dat dat mensen heel blij maakt en die dankbaarheid voor zo’n toch best wel bijzonder gebaar van jouw kant is meer dan verdiend 🙂

 15. yvonne 24 november 2017 op 7:54 pm - Beantwoord

  Dankbaar voor lieve vriendinnen en veel lieve kleintjes om mij heen.

  • Romy 25 november 2017 op 12:11 am - Beantwoord

   Wat een mooie dingen om dankbaar voor te zijn inderdaad!

 16. Saskia 24 november 2017 op 8:55 pm - Beantwoord

  Oh ja en amen voor dit artikel. Ik ben echt een dankbaarheids goeroe en ben dan ook elke dag met alle puntjes van hierboven bezig. Altijd het glas half vol… Ik hou ervan! En wil ook dit soort mensen om me heen.

 17. Lieke van Veen 25 november 2017 op 10:42 pm - Beantwoord

  Je mag jezelf inderdaad heel erg gelukkig prijzen dat je alle vier je opa’s en oma’s nog hebt. Nu mijn oma dit jaar gestorven is besef ik pas hoe veel ze voor me betekende en dat ik eigenlijk veel vaker bij haar langs had moeten gaan. Al ben ik wel blij dat we ondanks haar ziekte nog een hele fijne tijd samen hebben gehad en veel gepraat en gelachen hebben.

  • Romy 27 november 2017 op 9:43 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je oma dit jaar is overleden. Ik kan me voorstellen dat je juist dan beseft hoe dierbaar je oma je was en nog steeds is. Mooi om te horen dat je wel heel veel prachtige herinneringen aan haar koestert.

 18. Odetta 3 december 2017 op 10:57 am - Beantwoord

  De drie magische woorden in het leven: Dank je wel! Veel mensen vinden zoveel dingen vanzelfsprekend in hun even.
  Ik ben dankbaar voor de mensen die mij zo lief zijn in mijn leven!

Recente blogs

Door persoonlijke verzorging beter in mijn vel

19 november 2016|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Crèmes, mascara's, nagellak en douchegel... Mijn kasten puilen inmiddels uit van de beautyproducten. Toch vind ik dat ik een goed excuus heb om hier geld aan te besteden. Door meer aandacht te besteden aan persoonlijke verzorging, zit ik soms namelijk net een stukje beter in mijn vel. Zelfs op een dagen waarop ik niet bepaald met een glimlach van oor tot oor wakker wordt, kan persoonlijke verzorging ervoor zorgen dat ik me best oké voel. Waarom is het zo belangrijk om jezelf te verzorgen? Ik vertel je vandaag meer over mijn ervaringen.

Supersimpele orzo met tomaat, paprika & room (vegan!)

19 juli 2023|Recepten|

Toen laatst mijn schoonvader bleef eten, zocht ik een simpele maaltijd waaraan ik niet al te veel tijd kwijt was. Opeens dacht ik aan orzo: één van mijn vertrouwde avondeetfavorieten. Deze combinatie van orzo met tomaat, geroosterde puntpaprika en plantaardige room beviel zo goed, dat ik hem sindsdien al een paar keer in de herhaling heb gegooid. De orzo is heerlijk zoet door de tomaat, paprika en zongedroogde tomaat en tegelijkertijd lekker romig en kruidig. Veel werk heb je er ook niet aan! De oven roostert de paprika voor je, en verder is het vooral een kwestie van roeren. In maar één pan maak je deze heerlijke vegan orzo. Dit is het recept!