1 4 3

5 tips om piekeren een halt toe te roepen

  • 12 februari 2017
  • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Ben ik wel leuk genoeg? Doe ik het allemaal wel goed? Wat als het allemaal verkeerd uitpakt? Piekeren is helaas iets waar ook ik me regelmatig schuldig aan maak. Soms breken we ons mooie hoofdje onterecht over dingen waar we eigenlijk niet zoveel aan kunnen veranderen. En dat is knap lastig! Nu ben ik helaas nog geen kampioen in piekergedachten wegbonjouren, maar er zijn wel een aantal dingen die mij hebben geholpen om het piekeren te verminderen. Vandaag deel ik 5 tips met jou.

tips piekeren
Analyseer en relativeer je piekergedachtes

Het kan goed zijn om eens onder de loep te nemen waar je nu eigenlijk over piekert. Ga eens na hoe realistisch (op een schaal van 1 tot 10) het eigenlijk is dat je piekergedachten kloppend zijn. Heeft die verkeerde opmerking wel echt zulke grote gevolgen? En hoe waarschijnlijk is het dat jouw doemscenario werkelijkheid wordt? Een beetje relativering kan nooit kwaad en kan je helpen om het gepieker een halt toe te roepen. Een andere optie is om te analyseren of er een directe oplossing voor een situatie is. Is die oplossing er niet? Dan brengt het piekeren je eigenlijk niet zoveel verder en kun je er misschien maar beter mee stoppen. Maar goed, makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kunnen de 4 tips hieronder je daar misschien bij helpen.

Schrijf de piekergedachtes ergens op

Als je ergens over piekert, leidt dat vaak tot een hoofd vol nare gedachtekronkels. Zelf raak ik die gedachtes alleen nooit kwijt als ik ze niet ergens achterlaat. Met achterlaten bedoel ik dat je de gedachtes letterlijk ergens ‘dumpt’. Schrijf je piekergedachtes bijvoorbeeld eens op in een notitieboekje dat je omtovert tot een heus ‘piekerboek’. Of maak een documentje in je telefoon aan en zet daarin de gedachtes die jou aan het piekeren zetten. Je hoofd raakt daardoor iets leger en er komt meer plaats voor andere, leukere dingen. Tien bonuspunten als je dat boekje vervolgens ook nog eens een keer ritueel verbrandt of het documentje even later netjes verwijdert!

Doe iets waar je je hersenen hard bij nodig hebt

Als ik aan het piekeren ben, is het voor mij hard nodig dat ik iets doe waarbij ik mijn hoofd flink aan het werk zet. Andere activiteiten gaan vaak maar lastig, omdat het piekeren dan op de achtergrond gewoon doorgaat. Misschien helpt het je om je hersenen eens voor iets anders in te zetten. Maak bijvoorbeeld een sudoku, schrijf een blogartikel, stort je op een lastige werkklus, kijk een ingewikkelde film of serie of maak een positief lijstje van dit lijstjes-lijstje. Het kan je helpen om je gedachten te verzetten en daarmee de piekergedachten te laten voor wat ze zijn.

Verplaats je in de schoenen van iemand anders

Over deze tip heb ik al eerder een heel artikel geschreven. Soms kan het goed zijn om een situatie eens vanuit de ogen van iemand anders, zoals je beste vriendin, te bekijken. Zou diegene het ook een probleem vinden? Zou ze ook een probleem in de situatie zien of zou ze het probleem voor je relativeren? Of beter nog: vraag het die vriendin gewoon zelf wat zij van de situatie vindt. Vaak maken we onszelf een stuk drukker over iets dan anderen zouden doen. Door eens in de schoenen van die ander te gaan staan, kun je je gedachtekronkels beter in perspectief zetten.

Verplaats je in jezelf over 10 jaar

Terwijl voor jou op dit moment al die piekergedachten je tijd meer dan waard lijken, zie je dat misschien over 10 jaar wel heel anders. Daarom helpt het mij tegen piekeren om even een sprong in de tijd te maken. Hierover schreef ik eerder deze week al dit artikel. Zou je je over 10 jaar die ene keer herinneren dat je een verkeerde opmerking maakte? Of zou je op dat moment nog stilstaan bij een mislukte opdracht? Waarschijnlijk ligt je focus dan wel ergens anders. Probeer eens dat perspectief naar voren te halen en te copy-pasten op de situatie zoals die nu is.

Wat helpt jou tegen piekeren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. marije 12 februari 2017 op 9:48 am - Beantwoord

    Goede tips!

    Een piekerkwartier of uur helpt ook heel goed. Je pieker gedachten verzamelen en dat in een bepaalde periode . En het dan ook echt afsluiten na die periode.

    • Romy 12 februari 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

      Dat is ook een goed idee inderdaad! Die tip ga ik zeker onthouden.

  2. Nadine 12 februari 2017 op 10:03 am - Beantwoord

    Wat heb je toch weer goede tips! Ik merk vaak dat het achteraf helemaal niet nodig was dat ik zo erg over iets piekerde, dan denk ik ‘waar heb ik me druk om gemaakt?!’ Maar op het moment van piekeren of op stress momenten vind ik het lastig om ergens anders mee bezig te zijn. Ik denk dat vooral afleiding helpt. Sporten, opruimen of iets doen waarbij je aan andere dingen moet denken.

  3. Sylvia 12 februari 2017 op 10:04 am - Beantwoord

    Wat een goede tips en die van Marije ook. Als ik zit te piekeren over twee dingen dan gooi ik altijd een kop en munt muntje en meestal weet ik het antwoord al zodra het muntje in de lucht is. Fijne zondag!

  4. Josephine 12 februari 2017 op 10:35 am - Beantwoord

    Goede tips! Ik vind het zelf het beste werken om mijn piekergedachten even de ruimte te geven, ze eventueel met iemand te bespreken en dan weer verder te gaan. Naast piekeren ben ik gelukkig ook goed in vergeten. 🙂

  5. Marlieke 12 februari 2017 op 10:50 am - Beantwoord

    Ook dit is allemaal weer zo waar…
    En zo herkenbaar…
    Alleen, zelfs na het noteren van mijn piekergedachten, blijven ze (momenteel) in mijn hoofd zitten . Ben nu sinds kort een soort van Bullet Journal begonnen. Met weliswaar daarin opgenomen de positieve dingen die er tegenover staan. Hopelijk gaat dat rust en inzicht geven.

    • Romy 12 februari 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

      Heel herkenbaar wat je zegt inderdaad! En afleiding zoeken is zeker een goede tip. Bij mij helpt het ook om bijvoorbeeld mijn kamer op te ruimen en mijn gedachten even helemaal daarop te focussen.

    • Romy 12 februari 2017 op 7:42 pm - Beantwoord

      Dat is ook een goede tip inderdaad. Om jezelf te dwingen om snel een keuze te maken, maar ook om eventueel de keuze even niet zelf te hoeven maken. Bedankt voor de tip 🙂 Fijne zondagavond nog!

    • Romy 12 februari 2017 op 7:44 pm - Beantwoord

      Wat goed om te horen dat je ook heel goed kunt vergeten in plaats van alleen maar te piekeren. Dat is zó belangrijk! Goede tip ook inderdaad om even de tijd te nemen voor je piekergedachten. Ze volledig negeren werkt vaak ook niet, dus dan kun je er beter even tijd aan besteden en vervolgens je taken weer oppakken.

    • Romy 12 februari 2017 op 7:45 pm - Beantwoord

      Wat lastig om te horen dat het noteren bij jou ook niet helpt om van de gedachten af te komen. Ik denk dat zo’n boekje met positieve punten om ertegenover te zetten, inderdaad wel goed zou kunnen helpen. Anders helpt misschien mijn tip om iets te doen waar je je hoofd hard voor nodig hebt. Ik merk zelf weleens dat ik juist door bijvoorbeeld een simpele serie te kijken maar door blijf piekeren. De hele serie gaat dan langs me heen. Als ik me op een lastige puzzel stort of iets ingewikkelders kijk, merk ik dat de piekergedachten wel echt wegblijven.

  6. Claire 12 februari 2017 op 11:10 am - Beantwoord

    Goeie tips Romy. Ik merk ook dat als ik mijn piekergedachten aan iemand vertelt dat diegene denkt: Maak je je daar druk om? Ik denk dat je in je hoofd het altijd groter maakt dan dat het is. Bij mij werkt een beetje beweging zoals wandelen ook wel vaak (:

    • Romy 12 februari 2017 op 7:46 pm - Beantwoord

      Oh ja, wandelen kan ook heel fijn zijn! De buitenlucht doet mij ook altijd goed. Het is toch wel apart altijd om te merken dat je de dingen zelf zoveel groter kan maken dan dat ze zijn voor anderen. Een beetje relativering van iemand anders is daarom vaak zo fijn!

  7. Mariëlle 12 februari 2017 op 11:13 am - Beantwoord

    Wat een goede tips toch weer 🙂 Ik heb héél veel gepiekerd, maar ik merk naarmate ik ouder word, ik dit steeds beter los kan laten!

  8. Irene 12 februari 2017 op 1:40 pm - Beantwoord

    Wat een goede tips! Ik ben iemand die veel piekert. Ik vind het dan ook fijn om een sudoku te doen. Dit klinkt heel gek, maar dit geeft een soort rust in mijn hoofd.

  9. Danique 12 februari 2017 op 2:40 pm - Beantwoord

    Fijne tips! Ik ben ook echt een piekerkont en dan voornamelijk ’s avonds als ik in bed lig. Op mijn nachtkastje ligt een boekje wat ik gebruik om alles van me af te schrijven. Dit vind ik echt een fijne ‘oplossing’ en werkt voor mij het beste. Achteraf vraag ik mezelf altijd af waar ik me toch zo druk om maakte. Ik geloof er in dat alles wat ooit fout is gegaan, altijd weer goedkomt. Keep the faith!

    • Romy 12 februari 2017 op 7:47 pm - Beantwoord

      Wat fijn om te horen dat je het nu meer los kunt laten! Mijn moeder zegt ook vaak dat het steeds minder wordt naarmate je ouder wordt. Dat geeft hoop 😉

    • Romy 12 februari 2017 op 7:48 pm - Beantwoord

      Heel herkenbaar wat je zegt! Juist een ingewikkeld puzzeltje kan zo goed helpen om je gedachten even helemaal ergens anders op te focussen.

  10. Eva 12 februari 2017 op 2:47 pm - Beantwoord

    Wat een goede tips geef je! Jezelf verplaatsen naar over 10 jaar is inderdaad wel een goede tip: dan denk je al snel, waar maak ik me toch druk om?

    Liefs 🙂

    • Eva 12 februari 2017 op 2:48 pm - Beantwoord

      Dat eerdere artikel over jezelf verplaatsen in de schoenen van iemand anders is ook zo’n fijn artikel!

      • Romy 12 februari 2017 op 7:52 pm - Beantwoord

        Dankjewel! Wat leuk om te horen dat je het een goed artikel vindt 🙂

  11. Rebecca 12 februari 2017 op 4:03 pm - Beantwoord

    Ik ben echt dol op de artikels die schrijft met tips. Ik pieker niet vaak maar toch merk ik bij mezelf dat ik het steeds vaker doe. Mezelf eens verplaatsen naar een paar jaar later is best een goed idee.

  12. Charel 12 februari 2017 op 5:10 pm - Beantwoord

    Heerlijk je artikel weer! Altijd van die goede tips! Dankje Romy X

  13. Aneta 12 februari 2017 op 5:20 pm - Beantwoord

    Mooie tips! Piekeren….daar maak ik me regelmatig schuldig aan. En waarom? Ik los er niks mee op. Wat mij vaak goed doet is sporten. Daarna lijken die gekke gedachten te zijn verdwenen.

  14. Nesrin 12 februari 2017 op 6:04 pm - Beantwoord

    Je geeft zeker goede tips! Ik pieker niet regelmatig maar als ik pieker dan kan best lang blijven hangen.

    • Romy 12 februari 2017 op 7:55 pm - Beantwoord

      Dankjewel! Wat fijn om te horen dat je zelf niet zo vaak piekert, maar toch kan zo’n lange piekerbui wel erg vervelend zijn.

  15. Sofia 12 februari 2017 op 6:08 pm - Beantwoord

    Wat een fijne tips geef je in dit artikel en wat leuk dat ik jouw blog nu heb gevonden!
    Ik ga zeker eens verder lezen met een dikke glimlach op mn gezicht! 🙂

    • Romy 12 februari 2017 op 7:55 pm - Beantwoord

      Wat een ontzettend lieve reactie! Dankjewel! Zo leuk om te horen dat je mijn blog met een glimlach leest 🙂

  16. Jessica J. 12 februari 2017 op 10:33 pm - Beantwoord

    Goede tips. Ik ben iemand die ’s nachts vaak piekert over dingen die iedereen al een eeuwigheid vergeten is of die hen zelfs nooit opgevallen zijn… In de lagere school hebben wij zo eens een lesje gehad; we moesten iets dat ons dwarszat op een papiertje schrijven, al die papiertjes samen in een schaal leggen en toen werden alle papiertjes in brand gestoken en tot as herleid. Erg symbolisch. 🙂

    • Romy 13 februari 2017 op 9:05 am - Beantwoord

      Wat lastig dat je vaak ’s nachts aan het piekeren bent! Die opdracht op de lagere school klinkt echt heel goed. Het kan zo fijn zijn om je piekergedachten letterlijk ergens achter te laten of te verbranden.

  17. Merel 13 februari 2017 op 3:30 pm - Beantwoord

    Handige tips! Van jongs af aan heeft mij moeder mij geleerd om altijd even na te denken ‘Oke, wat is het ergste wat er mis kan gaan? En zou je, je hier volgend jaar nog druk om maken?’ Dat geeft nog steeds best veel inzicht in gepieker en daardoor kan ik dingen makkelijker los laten. Ik hoop dat je andere hiermee helpt 🙂 Liefs, Merel

    • Romy 13 februari 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

      Wat een mooie les van je moeder om het piekeren tegen te gaan! Ik denk inderdaad dat het goed is om even in de toekomst te proberen te kijken en je piekergedachtes op die manier te zien, of dat nu over één jaar is of over tien jaar.

  18. Maaike 13 februari 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

    Ik pieker vaak. Maar deze tips kunnen me best goed helpen! Vooral in de nacht pieker ik makkelijk. Dus ik ga zeker aan deze tips denken. Dank je voor het delen! 😀

    • Romy 14 februari 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

      Graag gedaan! Wat fijn om te horen dat je er misschien iets aan hebt 🙂

  19. Merel 16 februari 2017 op 1:05 pm - Beantwoord

    Goede tips! Vooral jezelf in iemand anders verplaatsen werkt super goed 🙂

Recente blogs

Persoonlijk | Wat je niet ziet op mijn blog?

4 januari 2018|Persoonlijk|

Zoals een foto maar een momentopname is, zo is ook een blog maar een fractie van de werkelijkheid. Poeh, wat een cryptische zin om een blogartikel mee te beginnen! Toch doe ik het. De afgelopen weken schoten er namelijk allerlei hersenspinsels door mijn hoofd over één onderwerp: wat deel ik wel en niet op mijn blog? Geef ik geen verkeerd beeld van mezelf als een stuiterend blij ei? Er zijn namelijk heel wat dingen die je bewust niet ziet op mijn blog, maar die er absoluut wel zijn. En bij wijze van uitzondering ga ik in dit artikel eens juist op die onderwerpen in. En vertel ik waarom ik bepaalde dingen bewust niet deel.

Vaker Vrolijkheid #8: schommelen en "Oh ja"-momenten

15 mei 2017|Persoonlijk|

Yay! Het is weer tijd voor een nieuwe editie van Vaker Vrolijkheid met mijn blijmakers van de afgelopen weken. Ik merkte dat er wat overlap is tussen mijn maandoverzichten en Vaker Vrolijkheid. Daarom probeer ik vanaf nu om ook kleinere blijmakers in Vaker Vrolijkheid te bespreken. Geluk zit immers soms in een klein hoekje. Deze maand werd ik onder andere blij van een schommel op hele grote hoogte, van mijn eigen stuntelige acties en van onverwachte kortingen. Lees je mee?

Omgaan met kritiek? Dat kun jij! (met deze 7 tips)

13 november 2018|Persoonlijke groei|

Altijd overladen worden met complimenten? Niets anders dan lovende woorden krijgen omdat je zo goed, slim, aantrekkelijk, leuk, sociaal én ook nog eens perfect bent? Tja, in het echte leven hoort kritiek op z'n tijd er toch echt bij, terecht of niet. Kritiek kan soms heel vervelend zijn, zeker als je je kritiek persoonlijk aantrekt. Ook voor mij is omgaan met kritiek altijd een leerschool geweest. Maar als het mij beter afgaat dan eerst, dan kun jij dat ook bereiken! Daarom deel ik 7 tips voor omgaan met kritiek. Doe er je voordeel mee (en vat het vooral niet te kritisch op!).

Ga naar de bovenkant