We hebben allemaal weleens niet onze dag, maar negatief denken kan soms ook een gewoonte worden. Het zal je misschien verbazen dat ik mezelf soms een beetje een pessimist in plaats van een optimist zou noemen. Wel heb ik, zeker de laatste tijd, geleerd om vaker vrolijk te zijn en minder snel in negatief denken te schieten. Ik geloof niet dat je per se van een rasechte pessimist hoeft te veranderen in 100% optimistisch. Maar je kunt wel proberen om minder negatief te denken. Hoe doe je dat nu, negatief denken tegengaan? Dit zijn 5 tips.

tips tegen pessimisme negatief denken

Blijf niet in kleine dingen hangen

Je bent niet de enige die soms zijn dag niet heeft. Baaldagen horen er helaas ook bij.  Het is niet zo dat alleen jij in de verkeerde rij bij de supermarkt staat, dat alleen jij de bus mist en dat alleen jij je kleding per ongeluk te heet wast. Het is niet zo dat jouw lot bepaalt dat alles alleen bij jou misgaat. Het gaat alleen om hoe je naar die dingen kijkt. Blijf je hangen in de kleine dingen waar jij je aan ergert? Of haal je je schouders op en ga je weer door? Eerder kon ik een tijdje flink balen als alles misging met het openbaar vervoer en ik daardoor een half uur vertraging had. Nu probeer ik op zo’n moment maar afleiding te zoeken en te bedenken dat het morgen vast beter zal gaan.

Signaleer en doorbreek

Negatieve gedachten zijn vaak een patroon. Je kunt bijvoorbeeld bijna routinematig in een negatieve spiraal belanden op het moment dat je alleen bent of niets omhanden hebt. Probeer eens goed op te letten wanneer jij negatief denkt en signaleer het patroon. Besef dat je op zo’n moment kunt proberen om het patroon te doorbreken. Mijn advies: raap jezelf bij elkaar en ga naar buiten voor een wandeling, bel een vriendin op om iets leuks te ondernemen of pak wat me-time en neem de bus naar een stad bij jou in de buurt. Doe iets waar jij wél energie van krijgt. Het zal niet alles oplossen, maar het kan je wel helpen om niet in je negatieve gedachten te blijven hangen.

Koester de positieve dingen

Als je snel in negatieve gedachten blijft hangen, kan het helpen om jezelf te trainen om óók positieve dingen langer te onthouden. Ik schreef al eerder een artikel over hoe je dat kunt aanpakken. Schrijf die geluksmomentjes op, blog erover, praat er met anderen over of bewaar de foto’s van zo’n bijzonder moment. Zorg er in ieder geval voor dat je die momenten niet zomaar vergeet. Hang je foto’s bijvoorbeeld op een prominente plek op of zorg ervoor dat je regelmatig je positieve lijstje nog eens bekijkt. Hoe vaker je stilstaat bij iets wat wél leuk is, hoe groter de kans dat de niet leuke dingen minder lang blijven hangen.

Zoek positiviteit op

Posiviteit is aanstekelijk. Juist als je snel in negatief denken schiet, kan het daarom helpen om posiviteit op te zoeken. Hoe je dat doet? Je kunt bijvoorbeeld mensen om je heen opzoeken die vaak positief in het leven staan. Misschien heb je wel een vriendin die je stimuleert om op een andere manier naar de situatie te kijken. Of zoek online naar inspirerende quotes, websites en blogs. Er zijn ook talloze boeken geschreven die je posiviteit aanwakkeren. Bijvoorbeeld de boeken (o.a. De geluksprofessor en Geluk is D.O.M.) van Patrick van Hees en een aantal boeken die ik eerder in dit artikel opsomde. En wat dacht je van tijdschriften als Happiness en Flow?

Doe iets wat jou energie geeft

Mijn laatste tip tegen negatief denken is om op zoek te gaan naar iets structureels wat jou energie geeft en blij maakt. Iets wat jouw passie aanwakkert en waar je positieve vibes van krijgt. Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn blog. Dat is wat mij elke dag vaker vrolijk maakt. Maar ook van mijn werk krijg ik positieve energie. Je hebt vast een passie, hoe klein of groot ook, die je kan helpen om negatieve gedachten in perspectief te zetten. Iets waar je alles in kwijt kunt en je frustraties sneller door vergeet. Twijfel niet en maak er werk van.

Meer over minder negatief denken?

Het tegenovergestelde van negatief denken is natuurlijk positief denken. En daar heb ik al eerder over geschreven. Misschien heb je iets aan de volgende artikelen:

Wat doe jij om negatief denken tegen te gaan?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Loes 8 augustus 2017 op 7:53 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik denk dat iedereen wel eens negatief denkt, maar het is vervelend om er in te blijven hangen.. Vooral stoppen met vergelijken en de focus leggen op de positieve dingen, werkt voor mij goed!

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:37 pm - Beantwoord

   Stoppen met vergelijken is inderdaad ook nog een goed punt! Juist als je even niet zo positief bent, is het belangrijk om bij jezelf te blijven en niet te kijken naar anderen die het misschien beter voor elkaar lijken te hebben.

 2. Darina 8 augustus 2017 op 8:02 am - Beantwoord

  Inspirerend artikel! Ik probeer negatieve gedachten ook zo veel mogelijk te doorbreken door iets te gaan doen, afleiding zoeken en te denken wat wel allemaal positief is 🙂

 3. Yvonne 8 augustus 2017 op 8:13 am - Beantwoord

  Fijne en handige tips weer!

 4. Sofie 8 augustus 2017 op 8:13 am - Beantwoord

  Ik had inderdaad niet verwacht dat jij eerder een pessimist bent. Zelf ben ik een echte optimist, ik kan me niet heel druk maken in kleine dingen, al vind ik bijvoorbeeld te laat komen wel heeeel irritant. Ik moet er geen bijzondere moeite voor doen om positief te denken.

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:40 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij altijd positief bent ingesteld! 🙂 Ik merk ook hoe fijn positiviteit niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf kan zijn. Ik ben blij dat ik de laatste jaren ook heb geleerd om alles een stuk optimistischer in te zien dan in het verleden 🙂

 5. Kim 8 augustus 2017 op 8:15 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik ben goed in mezelf druk maken om kleine dingetjes, haha.

 6. Donna 8 augustus 2017 op 8:33 am - Beantwoord

  Dankjewel voor de tips! Ik ben zelf echt een pessimist, maar probeer er steeds meer aan te werken om positief te denken.

 7. Susan 8 augustus 2017 op 8:35 am - Beantwoord

  Goede tips!

 8. Maaike 8 augustus 2017 op 8:45 am - Beantwoord

  Jeetje, het verbaast mij dat je jezelf een pessimist zou noemen! Maar je geeft goede tips! Probeer inderdaad altijd de mooie en goede dingen te zien, hoe klein ze soms ook zijn. Bij mij helpt erover praten vaak ook. Als je iets uitspreekt lijkt het soms al minder erg. En, humor!!! Humor relativeert!

 9. jonna@burgertrutjes 8 augustus 2017 op 8:51 am - Beantwoord

  Handige tips! Zelf probeer ik alles vanuit het positieve te benaderen. Een tegenslag kan vaak ook voor geluk zorgen. Alleen moet je hier wel open voor staan

 10. Liset - Beautydagboek 8 augustus 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Een heel fijn artikel! Ik kan me soms ook wel eens laten leiden door van die onbenullige gedachten van ‘waarom ik’ op sommige momenten. Maar je moet het gewoon relativeren inderdaad. Niet teveel bij stilstaan en beseffen dat het iedereen wel eens overkomt :).

 11. Ayla 8 augustus 2017 op 9:30 am - Beantwoord

  Vooral ‘signaleer en doorbreek’ vind ik heel belangrijk! Ik ken genoeg negatieve mensen die totaal niet doorhebben dat ze zo negatief denken. Dat zijn ook van die totale sfeersponzen die het voor iedereen minder leuk maken. Maar ja, als je het zelf niet doorhebt… Gelukkig woon ik samen met een hyper-positivo! Dus als ik even negatief vastzit dan kijk ik naar hem en hoe hij tegen dingen aankijkt en dan kan ik zelf ook ‘poef’ weer positief naar dingen kijken! Hoera!

 12. Josephine 8 augustus 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Je geeft hele goede tips! Zelf probeer ik me op een baaldag net als jij te bedenken dat het morgen vast beter zal gaan. Of ik probeer afleiding te zoeken, bijvoorbeeld in leuke plannen maken.

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:43 pm - Beantwoord

   Ja, humor is ook een goede en soms kunnen anderen je helpen om iets te relativeren als je erover praat. Dat is ook wel iets wat mij soms helpt. Ik moet zeggen dat het me wel de laatste jaren steeds beter lukt om het positieve van dingen in te zien. Een optimist zou ik mezelf nog niet noemen, maar het voelt wel heel fijn om daadwerkelijk vaker vrolijk door het leven te gaan 🙂

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:43 pm - Beantwoord

   Zeker waar! Zelfs dingen die faliekant misgaan, kunnen soms nog voordelen hebben. Eigenlijk is dat ook een soort omdenken, een techniek die mij ook weleens helpt om negatieve gedachten om te draaien 🙂

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:50 pm - Beantwoord

   Haha, ideaal om met Mr. Positivity himself samen te wonen 🙂 Ik kan me voorstellen dat dat onwijs helpt om uit die negatieve gedachten te komen. Dat signaleren is inderdaad de sleutel naar iets minder negatief denken. Vaak kun je echt zelf je gedachten omkeren, zolang je je daar maar van bewust bent. En dat helpt ook weer in het contact met anderen, voor wie je als negatieveling inderdaad soms wel een sfeerspons kunt zijn.

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

   Leuke plannen maken is zeker ook een goede tip! Het helpt als je iets leuks hebt om naar uit te zien, juist op een baaldag.

 13. Anna 8 augustus 2017 op 10:45 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik denk dat dit voor veel mensen herkenbaar is. Zelf kan ik heel erg balen van kleine dingen die misgaan, maar ik kan ook weer heel erg genieten van kleine dingen waar ik plezier aan beleef, dus dat is dan weer een beetje dubbel. Maar het houdt elkaar wel in balans! Al zou ik willen dat ik nog positiever kon zijn, iets om aan te werken dus.

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:54 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je wel een goede balans hebt van positieve en negatieve gevoelens over kleine dingen! Méér positiviteit is altijd fijn, maar het is al heel mooi dat je zo bewust van kleine positieve dingen kunt genieten.

 14. irene 8 augustus 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik vind het vaak ook helpend dat er bij iedereen weleens wat misgaat. We zijn allemaal maar mensen.

 15. Liese 8 augustus 2017 op 11:07 am - Beantwoord

  Handige tips! Een volledige optimist worden is niet nodig 🙂 Want ik denk dat een té optimistische visie teleurstellingen soms net moeilijker maakt om te verwerken.

 16. Joanne 8 augustus 2017 op 11:36 am - Beantwoord

  Ik blijf toch nog te vaak in van die kleine onbenullige negatieve dingen hangen. Stom!

 17. Sija 8 augustus 2017 op 12:41 pm - Beantwoord

  Wat een goed artikel Romy! Het is inderdaad erg belangrijk dat je het door hebt wanneer je negatief aan het denken bent, dan kun je er vaak meteen wat aan veranderen. Kost even wat oefening maar positiviteit brengt je veel meer en veel verder in het leven! 🙂

 18. Nesrin 8 augustus 2017 op 1:05 pm - Beantwoord

  Mooi gesproken. Een bad vibe en negatieve gevoelens mogen er zijn maar het gaat er juist om hier bewust van te zijn zoals je zegt om eruit te stappen of in ieder geval een andere draai aan te geven.

 19. nicolekatjecreatief 8 augustus 2017 op 1:13 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven en ik heb er zeker wat aan soms kan ik ook erg negatief zijn maar probeer dan ook wel,
  positief te blijven.

  • Romy 8 augustus 2017 op 11:55 pm - Beantwoord

   Daar zit ook zeker wat in inderdaad! Ik geloof ook niet dat 100% optimisme bestaat. Het mooiste is om een goede balans voor jezelf te vinden en om ook als pessimist het positieve te kunnen waarderen en het negatieve soms iets te kunnen minderen.

 20. Evelien 8 augustus 2017 op 2:21 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik heb jarenlang alleen maar negatieve gedachten gehad en nog steeds heb ik wel eens de neiging enkel negatief te denken. Negatieve gebeurtenissen en/of gedachten wegen voor mij vaak 10 keer zwaarder dan positieve gebeurtenissen/gedachten. Wat ik zelf altijd probeer, is me bewust worden van het feit dat mijn gedachten te sturen/om te buigen zijn. Dat klinkt misschien super stom, maar bij een cognitieve therapie die ik in mijn puberteit volgde leerden we het principe van de 5G’s en door negatieve gedachten om te zetten in positieve, worden je uiteindelijke gevoelens en gedrag ook veel positiever!
  Omdenken helpt me ook wel eens. ‘Oh ik heb de bus gemist?’ ‘Nouja, dan kan ik nog een half uurtje extra genieten van mijn boek of PokémonGo op het station.’ 🙂

  • Romy 9 augustus 2017 op 12:44 am - Beantwoord

   Wat ontzettend knap om te horen dat je, ondanks dat je negatieve gedachten soms zo heftig zijn, toch hebt geleerd om er op een andere manier naar te kijken. Het is zeker zo dat het alleen al helpt om je te realiseren dat jij jouw gedachten soms kunt sturen. En inderdaad, ook omdenken kan goed helpen! Van de G-schema’s heb ik ook weleens gehoord. Volgens mij is dat ook een hele fijne methode om bijvoorbeeld van doemscenario’s in je hoofd af te komen.

 21. Priscilla 8 augustus 2017 op 2:31 pm - Beantwoord

  Ik ben ook een pessimist maar gelukkig woon ik met een optimist in huis en dat is heel erg fijn. Hij geeft me sturing waar nodig en daarmee voorkomen we samen dat ik blijf hangen in m’n negativiteit. Ik ben sowieso de laatste tijd veel bezig met mindfulness en weet ondertussen dat er dingen gebeuren in het leven die niet leuk zijn en waar je geen of weinig invloed in hebt. Accepteren en je focus verleggen is dan de oplossing. Soms lukt dat snel, soms niet… maar we proberen het iig wel.

  • Romy 9 augustus 2017 op 6:42 am - Beantwoord

   Ideaal als je als pessimist een enorme optimist in huis hebt wonen, die je helpt om niet te negatief te denken. Wat goed dat je ook zo bezig bent met positiever denken door bijvoorbeeld mindfulness. Ik kan me voorstellen dat heel bewust met je gedachten bezig zijn een goede manier is om je negatieve gedachten te beperken.

 22. Nikita 8 augustus 2017 op 3:34 pm - Beantwoord

  Zulke artikels vind ik altijd enorm interessant. Omdat ik heb moeten leren positiever denken wou ik mezelf er wat bovenop krijgen. Vooral dit schooljaar toen oma stierf heb ik veel ‘zwarte’ dagen zal ik maar zeggen. En als ik me iets beter wou voelen (buiten het verdriet om) had ik geen andere keuze dan de dingen wat positiever bekijken. En dat heeft effectief geholpen. Het is niet dat ik mezelf niet toelaat om te treuren, maar het ondersteunt het rouwproces zal ik maar zeggen. Verder ben ik dankbaarder geworden voor wat ik heb of krijg. Een mooi voorbeeld is dat er in elk lessenrooster wel een dag zit die je niet zo leuk vindt, en vroeger dacht ik dan altijd negatief en had ik er geen zin in. Nu denk ik meestal zo; ‘de hele week vliegt altijd voorbij, dat zal die dag ook wel doen’. En inderdaad, toen ik zo ging denken vloog de dag om en zat ik alweer op de bus naar huis. Dat hele schooljaar is trouwens echt voorbij gevlamd. De vijf tips die je gaf, zijn dingen die ik het afgelopen jaar onbewust zelf heb toegepast, dus ik kan je vertellen dat ze wel degelijk goed zijn 🙂 Want ze helpen echt.

  Een tijdje terug heb ik trouwens toen ik een enorm dipje had ook iets goeds gevonden. Ik zag niks meer zitten, had nergens meer moed voor. Die dipjes komen niet vaak omdat er altijd wel iets is wat mij hoop geeft. Toch komen ze helaas soms toch wel. Toen heb ik pen en papier gepakt en alles opgeschreven waar ik dankbaar voor ben, maar ook de dingen die er binnenkort aankwamen waar ik energie van kreeg. En toen had ik zoiets van; ‘nog even doorbijten Nikita, de leuke dingen komen er zo aan’,. En zo kon ik weer verder! Dat probeer ik altijd te doen, of ik ga tekenen of schilderen, want na een (paar) uurtjes creatief zijn voel ik me altijd lichter 🙂

  • Romy 9 augustus 2017 op 6:47 am - Beantwoord

   Wat ontzettend knap dat je, zelfs na iets heel verdrietigs (het overlijden van je oma), zo je best hebt gedaan om positiever naar dingen te kijken. Zeker een mooi voorbeeld van hoe je positiever naar zo’n minder leuke dag kunt kijken. Wat fijn dat al deze dingen je echt hebben geholpen om sommige dingen iets zonniger in te zien.

   Supergoede tip trouwens, zo’n dankbaarheidslijstje of je leuke vooruitzichten opschrijven. Ik kan me voorstellen dat dat heel erg helpt om met een niet zo leuke periode te dealen. Heel mooi dat je jezelf die positieve ‘schop onder je kont’ kon geven 🙂

 23. Sandra 8 augustus 2017 op 3:39 pm - Beantwoord

  Gelukkig ben ik door middel van therapie van een pessimist in een optimist veranderd. Ik zie nu alles zo positief mogelijk en probeer altijd de goede kanten ergens van te zien. Wat bij mij negatieve gedachten tegengaat is, wat jij schrijft, de mooie momenten en positieve dingen koesteren, maar ook dingen doen die mij positief maken. Daarbij denk ik als eerst aan bloggen, wandelen en mijn familie en vrienden. Deze dingen geven mij positieve energie en zorgen er voor dat het negatieve niet de overmacht neemt. Wat jij zegt over niet in kleine dingen blijven hangen herken ik ook heel erg. Ik kon dat als de beste, maar gelukkig doe ik dit nu al jaren niet meer. Ah man, nu ik dit allemaal typ besef ik mij weer al te goed dat die zware therapie van toen echt het beste ooit was. 😀

  • Romy 9 augustus 2017 op 6:48 am - Beantwoord

   Jeetje, wat onwijs knap dat je je mindset zo hebt kunnen veranderen door de therapie! Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk was, maar het is zo fijn dat je nu echt heel veel positiever kunt denken. Daar mag je echt trots op zijn 🙂

 24. Oui Nathalie 8 augustus 2017 op 3:53 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Soms heb je wel eens van die buien.. dan kan dit artikel wel eens van pas komen!<3

  liefs, Nathalie

 25. Nienke 8 augustus 2017 op 6:09 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik vind er over praten altijd erg goed, zo belicht je het negatieve vaak van meerdere kanten en probeer je er positiefs uit te halen.

 26. Mariëlle 8 augustus 2017 op 8:35 pm - Beantwoord

  Heerlijke post 🙂 Ik denk eigenlijk niet meer zo vaak negatief, dat is zo fijn!

 27. Rebecca 8 augustus 2017 op 9:41 pm - Beantwoord

  Handige en vooral eerlijke en bruikbare tips! Opzoek gaan naar dingen waar je echt blij van word is heel erg goed om te doen!

 28. Nicole 9 augustus 2017 op 12:54 am - Beantwoord

  Wat een goede tips zeg! Ik ben zelf echt een doemdenker en vaak ook overwegend positief. Ik ben de laatste tijd wel steeds meer bezig met positiever denken omdat het leven dan gewoon een stuk leuker lijkt, dus ik ga deze tips zeker toepassen!

  • Romy 9 augustus 2017 op 6:51 am - Beantwoord

   Wat goed dat je zo actief bezig bent met positiever denken! Het kan zo fijn voelen voor jezelf en voor anderen als je sommige dingen een positieve draai kunt geven 🙂

 29. Johanne 9 augustus 2017 op 11:56 am - Beantwoord

  Ik ben een rasechte pessimist, maar gelukkig nog altijd minder erg dan mijn vader en mijn vriend, haha. Ik kan vaak na een hele korte periode van doemdenken wel weer uit dat negatieve komen. Gewoon, omdat je toch nooit weet hoe dingen zullen lopen. Klinkt stom misschien, maar het helpt me wel als ik zie hoe mijn vriend soms is. Dan denk ik: hmm, dan val ik wel weer mee! Vooral als ik hem ervan probeer te overtuigen dat het allemaal wel meevalt, merk ik dat ik daar ook veel meer positiviteit uit haal. Plus blogs zoals de jouwe zijn ook heel fijn!

  • Romy 10 augustus 2017 op 7:38 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf regelmatig uit het doemdenken en het negatieve kunt trekken! En ik kan me voorstellen dat het jouzelf ook helpt als je een ander helpt om positiever te zijn. Ik had dat ook in mijn vorige relatie, waarin ik best wel kriegel werd van het negatieve gedoe van mijn ex 😉 Dat hielp mij dan om vooral te denken dat ik niet zo wilde worden.
   En wat een mooi compliment dat mijn blog je ook helpt om positiever te zijn 🙂

 30. Saskia 9 augustus 2017 op 9:03 pm - Beantwoord

  Mooi artikel met erg fijne tips. Gelukkig ben ik echt een positiviteits-persoon dus denk erg weinig negatief. En als ik dat toch doe, buig ik het zo snel mogelijk weer om. Voor alles is immers een reden denk ik dan 🙂

  • Romy 10 augustus 2017 op 7:41 am - Beantwoord

   Dankjewel! En wat mooi om te horen dat jij zo positief bent ingesteld en zo te horen ook heel goed bent in omdenken 🙂

 31. Danique 10 augustus 2017 op 4:00 pm - Beantwoord

  Dit artikel is echt voor mij bedoeld haha. Ik ben ook meer een pessimist dan een optimist, al is het negatieve denken in de afgelopen jaren al een heel stuk afgenomen. Bedankt voor de fijne tips!