5 tips voor meer positieve energie (zónder Red Bull en cafeïne)

tips voor meer positieve energie

Niets zo krachtig als positief denken. Dat heb ik ook de afgelopen dagen meer dan ooit ervaren. Het kostte me dit weekend even om mijn zorgen en verdriet te laten plaatsmaken voor positievere vibes. Maar toen ik eenmaal een paar nieuwe kansen zag, begon de positieve energie in mij weer te stromen. Juist in deze tijd ben je aangewezen op jezelf en op jouw mindset. Positieve energie is daarom héél belangrijk. Juist nu. Dit zijn 5 tips voor meer positieve energie die voor mij goed werken. Kun jij ook wel wat positiviteit gebruiken? Hopelijk helpen mijn tips jou dan ook op weg.

1. Start een nieuw project

Binnenblijven beperkt je natuurlijk in de mogelijkheden. Maar aan de andere kant biedt noodgedwongen thuis zitten ook nieuwe kansen. Ik weet haast zeker dat er iets is wat je al heel lang wilt doen, maar wat er nooit van komt. Een boek schrijven, je tuin opknappen, vrijwilligerswerk doen of meer experimenteren met koken bijvoorbeeld. Het zijn stuk voor stuk dingen waar juist een lastige periode tijd voor biedt én waar je veel positiviteit uit kunt halen. Iets nieuws oppakken geeft je frisse energie, afleiding en een reden om ‘s ochtends vrolijk je bed uit te komen.

Zo heb ik eindelijk een aantal spullen bij Ikea besteld om binnenkort mijn langverwachte slaapkamerupgrade te realiseren. Ook ben ik na lange tijd uitstellen werk gaan maken van mijn zakelijke blog, waarop ik binnenkort “toffe taaltips en slimme schrijffeitjes” ga delen. En ik besloot een aanbod te doen via LinkedIn voor andere ondernemers, iets waar ik nu al heel veel energie uit haal. Alle drie geven me een flinke lading nieuwe energie – meer dan twee blikjes Red Bull ooit teweeg kunnen brengen.

Een paar andere ideetjes voor een nieuw project dat je kunt oppakken:

 • Begin een blog. Ik zeg: doen!
 • Schrijf een boek. Of maak daar in ieder geval een plan voor.
 • Start met een cursus. Er zijn genoeg cursussen die (tijdelijk) gratis aangeboden worden.
 • Verdiep je in beleggen, leeg je goed in en waag een kans (het liefst niet met té veel geld natuurlijk).
 • Maak een ondernemingsplan om (nu of later) je eigen bedrijf te beginnen.
 • Bedenk een leuke zelfmaakhobby die je vandaag nog kunt oppakken. Breien, haken, kleding maken, schilderen, kaarten maken… Mogelijkheden genoeg!
 • Verf de muren in je woning en geef je hele huis een mooie opknapbeurt.
 • Pimp een van je meubelstukken. Zaag, schilder en knutsel er lustig op los.
 • Daag jezelf uit met een kookchallenge. Kook elke dag iets nieuws wat je nog nooit hebt gegeten.
 • Of waag je aan een van deze 30-dagen-uitdagingen. Ben je zeker 30 dagen mee zoet!

2. Doe iets liefs voor een ander

Een ander blij maken betekent twee mensen blij maken: de ander en jouzelf. Een glimlach van een ander is nogal wat waard, ook voor je eigen positiviteit. Bedenk daarom een manier waarop jij iets voor een ander kunt betekenen. Dat kan geheel op jouw manier zijn. Je kunt simpelweg iemand bellen die jouw telefoontje vast goed kan gebruiken, maar je kunt ook op heel wat andere manieren een goede daad verrichten.

Andere ideeën zijn bijvoorbeeld:

 • Haal boodschappen voor iemand die dat op dit moment niet zelf kan.
 • Vraag aan iemand die je al een tijdje niet hebt gesproken uit oprechte interesse hoe het met diegene gaat.
 • Stuur een kaartje naar iemand die dat goed kan gebruiken.
 • Of doe het nog uitgebreider en stuur een handgeschreven brief naar iemand die je dierbaar is.
 • Plaats een bestelling bij een unieke webshop (of lokale ondernemer) en laat die bezorgen bij iemand die een cadeautje verdient.
 • Bak een taart of iets anders lekkers en verras daar iemand mee (voor de deur afzetten kan ook!).
 • Stuur iemand een lief appje – recht vanuit het hart.
 • Of pas een van deze Random Acts of Kindness toe.

3. Leer bewust genieten van kleine dingen

Tegenwoordig (ahum, nu klink ik als een bejaarde!) genieten we vooral van dingen die groots, grootser, grootst zijn. Vakanties, etentjes, grootse feesten en festivals. Maar eigenlijk hoeven er echt geen grote dingen te gebeuren om te kunnen genieten. De truc is juist om oog te hebben voor kleine dingen die minstens zo mooi zijn. Want ook als het tegenzit, zijn de kleine geluksmomentjes er. Je moet er alleen wel bewust bij stilstaan om ze te kunnen spotten.

Een praktische tip daarvoor is om een dag lang alles in je telefoon te noteren waarvan jij die dag moest glimlachen. Dat kan variëren van een goed gelukt avondmaal tot een fris schoongemaakte badkamer. Schrijf al die dingen op en lees je (hopelijk ellenlange) lijst ‘s avonds nog eens door. Je zult merken dat er veel meer is om blij van te worden dan je je soms realiseert. En hoe vaker je hiermee oefent, hoe beter je erin zult worden de kleine gelukjes van de dag direct zelf te ervaren.

tips voor meer positieve energie

4. Ga na waar jij behoefte aan hebt

Als je positieve energie met de noorderzon lijkt te zijn vertrokken, is daar vast een reden voor. Waarschijnlijk heb je een behoefte waarin je nu niet (100%) wordt voorzien. Dat kan van alles zijn. De een mist misschien sociaal contact, een ander wil graag meer afwisseling en weer een ander heeft meer rust nodig of zoekt een manier om zijn hoofd te legen.

Ik merkte zelf dat ik wat sociaal contact en leuke nieuwe uitdagingen miste. Alleen al door een paar mensen te bellen en een tof nieuw project qua werk te bedenken, kreeg ik pijlsnel veel meer energie.

Dus ga eens bij jezelf na: wat is de reden dat jij je zo voelt? En vooral: wat zou jou helpen om dat om te keren? Maak het zo concreet mogelijk. En maak het liefst een plan waarmee jij vandaag nog aan de slag kunt gaan. Denk in mogelijkheden. Er zijn altijd wel manieren om aan jouw behoeften te werken.

5. Meer positieve energie? Zoek positiviteit op!

Het positiviteitsvirus is hartstikke besmettelijk. Gelukkig maar! Het is een van de weinige virussen waarmee je wél besmet wilt raken. Het is een stuk makkelijker om positiviteit te trainen als je kunt meeliften op de positieve mindset van anderen. Probeer daarom positiviteit op te zoeken. En probeer daarnaast negativiteit zoveel mogelijk te vermijden. Dat is namelijk – helaas – net zo besmettelijk als positieve energie.

Een voorbeeld: ik merkte aan mezelf dat ik wel vier keer op een dag de NOS-nieuwsupdates over het coronavirus keek. Elke keer werd ik verdrietig. Zelfs als ik hard mijn best deed om verder positief te denken, trok dat nieuws me weer een beetje naar beneden. Daarom bekijk ik nu bewust nog maar 1 of 2 keer per dag het journaal.

Toen ik daarna blogs ging lezen over positieve dingen en geïnspireerd raakte door een paar knappe staaltjes omdenken, ging bij mij ook het roer om. Die positiviteit stak mij aan om ook weer te focussen op wat wél leuk is en daar energie uit te putten. Meer positieve energie dus. En dat is zoiets moois!

Wat zorgt bij jou voor meer positieve energie?

tips voor meer positieve energie
Volg:
Deel:

13 Reacties

 1. 19 maart 2020 / 07:42

  Bedankt voor de tips! Ik word altijd vrolijk en energiek door het lezen van jouw blog (vaste gewoonte aan de ontbijttafel). Geniet van de grote kleine dingen en zorg goed voor jezelf en je familie!

 2. 19 maart 2020 / 07:58

  Oh, wauw, tip drie, dankjewel! Ik merk dat ik het in deze tijd met minder contacten lastig vind om positieve dingen te zien. Ik schrijf altijd wel elke dag iets op waar ik blij mee ben, maar nu breng je me op een idee. Voor april elke dag een pagina in m’n journal waar ik heel de dag door dat soort kleine dingen in op kan schrijven. Krijg er helemaal zin in!
  Naomi blogde over…Hypochonder, autist en coronacrisis

 3. 19 maart 2020 / 08:40

  Vooral veel kattenfilmpjrs kijken helpt mij :D je moet ergens je feel good vibes voeden. Kattenfilmpjes en foto’s van puppies.
  Daenelia blogde over…The cat who needed cats

 4. 19 maart 2020 / 09:32

  Bewust genieten van kleine dingen, daar sluit ik me helemaal bij aan (bij de rest van je inspirerende lijstje trouwens ook hoor;-)) Ik word zelf ook wel eens moe dat alles tegenwoordig allemaal fantastisch en groter dan groots moet zijn. Er zijn zoveel kleine dingen om van te genieten, zoals….ja, als Sketch die lieve kleine pootjes op je legt;-)
  bychristiana blogde over…Wolters regenjas voor je hond

 5. 19 maart 2020 / 09:55

  Wat een heerlijke dingen benoem je zeg en beginnen met een boek is ook enorm leuk om te doen! Ik geniet zelf juist altijd van de kleinere dingen in het leven. Straks heerlijk mijn moestuin gaan bewerken en daarvan de vruchten (en groente) gaan plukken ;) Happy me.
  Rachel Kromdijk blogde over…Waarom het Corona virus goed is voor de wereld

 6. 19 maart 2020 / 12:04

  Ik wil beginnen aan het schrijven van een boek. Ben ik twee weken geleden mee begonnen, maar het project ligt weer een tijdje stil. Heb wat tegenslagen gehad de afgelopen tijd. Wel verdiep ik me in verschillende cursussen die tijdelijk gratis zijn. Dat en het feit dat ik over een paar dagen wel weer energie heb voor het verder werken aan mijn boek zorgt voor meer positieve energie bij mij.
  Marloes blogde over…Kankerupdate 2 | Operatie Port-a-Cath

 7. 19 maart 2020 / 12:23

  Leuke tips. Ik lees vaker dat je aanraadt om een blog te starten. Ik vraag me altijd af hoe zoiets gaat naast een voltijd baan. Ben je naar je werkgever toe verplicht zoiets te melden en wat als je blog deels persoonlijk en deels zakelijk is, hoe open moet je hierin zijn naar je werkgever toe. Ik las dat je binnenkort volledig voor jezelf gaat beginnen maar toch vind ik het interessant om te lezen of je tips hebt voor het starten van een side hustle / beginnen met nevenactiviteiten. Uiteindelijk wil ik mijn blog met affiliate marketing combineren en met een webshop erbij. Mijn werkgever is zeer strikt als het om nevenactiviteiten gaat (denk aan boetes voor overtredingen en hierin niet open zijn) Ik vind het lastig om zoiets naar mijn werkgever toe te communiceren op de een of andere manier, zeker ook omdat ik ook nog niet 100% weet welke kant ik op wil met mijn blog en webshop en hierin nog wil experimenteren. Het zal in het begin een bijverdienste zijn. Vroeger toen ik nog in de horeca werkte zou ik denk gewoon zijn gestart maar met een serieuze administratieve baan vind ik dit lastiger. Ik hoop dat je tips hebt of hierover een artikel wil schrijven.

 8. 19 maart 2020 / 17:19

  Als doktersassistente ben ik wel gewoon aan het werk, rare tijden wel. Wij proberen met collega’s toch overal maar een beetje humor in te gooien, ik denk de beste manier om er mee om te gaan. En verder gewoon hard werken natuurlijk, geeft ook afleiding.
  Zo simpel is dan geluk blogde over…Welke rol speelde ik tijdens het moorddiner?

 9. 20 maart 2020 / 08:55

  Ik vind positieve energie zo lastig in deze tijd. Ik zit thuis van stage maar kan niets doen (iets met al hard aan je verslag hebben gewerkt in vrije uurtjes tussendoor en een hele praktische stage). Misschien moet ik inderdaad maar een project gaan opstarten! Dat klinkt wel fijn!
  Anouk blogde over…5 x Youtube Kijktips over o.a. Minimalisme & Mindset

 10. 20 maart 2020 / 11:30

  Mooie tips! Ik doe ook hard m’n best om positief te blijven, maar het is soms best moeilijk. Nu ben ik van mezelf al een einzelgänger dus dat is het probleem niet, maar de gevaren die op de loer liggen (en zooo dichtbij dreigen te komen) en de economie die straks op z’n gat ligt vind ik doodeng. Het helpt mij vooral om er soms flink sarcastisch over te zijn. Even hard te lachen m. En me op andere dingen te focussen. Daarvan zijn er gelukkig ook genoeg.
  Johanne blogde over…In het ziekenhuis met de tweeling en het Coronavirus om ons heen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge