lessen van single zijn

5 waardevolle lessen die ik leerde van 4,5 jaar single zijn

 • 17 september 2020
 • 22 Reacties
geleerd van single zijn

“Zeg, hoe zit het eigenlijk met jouw liefdesleven?” Sinds ik met Bart samen ben, heb ik die vraag niet meer gekregen. Maar vóór die tijd werd ik er regelmatig mee geconfronteerd dat ik jarenlang geen mannelijke wederhelft aan mijn zijde had. “Is het niet eens tijd dat jij aan de man gaat?”, werd me zelfs weleens gevraagd. Achteraf ben ik juist blij dat ik meer dan 4 jaar single ben geweest. Die tijd heeft me namelijk zo veel geleerd dat ik hem voor geen goud had willen missen. Tijd om mijn single-lessen op een rij te zetten.

1. Single zijn is ook heel waardevol

Het lijkt soms wel alsof veel mensen “single zijn” associëren met “zielig”. Zeker als je de leeftijd bereikt dat leeftijdsgenoten plotsklaps gaan settelen. Eerlijk? Ik heb mezelf in het begin als single ook weleens een tikkeltje zielig gevoeld. Bijvoorbeeld als ik toezag hoe iedereen met Nieuwjaar elkaar als eerste omhelsde, terwijl ik lichtelijk awkward in mijn uppie nog maar een slok van mijn Jip-en-Janneke-glas nam. Happy new year!

Maar nee, dat ietwat wanhopige beeld van “single zijn” klopt helemaal niet per se. Gelukkig maar. Als single voelde ik me, op die paar awkward momentjes na, helemaal geen hopeloze Bridget Jones die ergens de boot had gemist. In het begin heus wel. Maar daarna begon ik mezelf veel meer te zien als een onafhankelijke vrouw die prima zelf haar boontjes kan doppen. Als die prins op het witte paard voorbij zou komen, zou ik graag achterop springen. Maar dan zonder mezelf te verliezen.

Ik had leuke vriendinnen om me heen, fijne familieleden, verveelde me in het weekend geen seconde (en dat zonder ooit naar de disco te gaan) en vond het stiekem ook wel fijn om mijn eigen ding te doen (roze stoelen in huis halen en slechte romcoms kijken enzo). Als je echt oké bent met jezelf, is single zijn geen drama. Neemt niet weg dat ik het geweldig vind om nu samen te zijn met Bart. Maar de periode als single heeft me zo veel geleerd dat ik die ook niet had willen missen.

2. Dingen lopen soms zoals ze moeten lopen

Ik geloof zelf dat dingen vaak gebeuren met een reden. Ook het feit dat ik lange tijd single was, is achteraf gezien voor heel veel goed geweest. Ik geloof dat ik die alleentijd nodig heb gehad om te veranderen van een onzeker meisje in een vrouw die heus niet alles voor elkaar heeft, maar wel een stuk beter weet wat ze wel en niet wil. Achteraf geloof ik dat het een reden heeft dat juist ik in mijn eentje een huis kocht in plaats van meteen samen te wonen.

En dat ik Bart pas daarna heb ontmoet, toen ik al heel veel over mezelf had geleerd. Want toen ik dit huis kocht, had ik nog niet op mezelf had gewoond. Ik was nog zoekende wat ik wilde met werk, met relaties, met familie en vooral ook met mezelf. Al die dingen heb ik in vogelvlucht moeten ontdekken toen ik op mezelf aangewezen was. Naast het feit dat het best handig is dat ik nu zelf een lampje kan vervangen en voor Ikea-kastjes niet per se een stoere helpende hand nodig heb.

3. Don’t settle for less

Laatst keek ik een mooie video van Tiger Elise over single zijn. Haar belangrijkste boodschap is Don’t settle for less. Er loopt ergens iemand rond die echt de juiste voor je is. Denk niet dat je een relatie moet hebben om jezelf staande te houden. Of om in allerlei “plaatjes” te passen. Het moet 100% goed voelen; iemand moet jou écht gelukkiger maken dan dat jij bent zonder relatie. Dat is ook wel wat ik leerde van single zijn. Hoe langer ik single was, hoe meer ik besefte dat ik ook in mijn eentje al heel veel had. Dat ik ook alleen gelukkig kon zijn en een te gek leven had. Pas toen ik dat besef had, kwam er een liefde op mijn pad.

Nog iets wat ik me door mensen om me heen ging realiseren, is dat een relatie op zich niet hét succesrecept voor een roze wolk is. Ik heb genoeg mensen na jarenlang ongelukkig zijn uit elkaar zien gaan. Een relatie betekent ook rekening houden met elkaar, slingerende onderbroeken opruimen en zo nu en dan wat frustraties. Als het goed is, krijg je daar nog veel meer voor terug. Maar toch, ik vond dat zelf wel een waardevol inzicht als ik met kerst alleen voor All You Need Is Love zat te snotteren.

geleerd van single zijn

4. Je bent nooit alleen

Natuurlijk zijn er momenten waarop single zijn compleet ruk is. De “En, waar is jouw date voor het kerstdiner?”-vragen van nieuwsgierige familieleden waren niet mijn favoriet. En nee, het moment waarop ik midden in het Vondelpark werd gedumpt tussen de hand in hand lopende stelletjes, stond ook niet bovenaan mijn bucketlist. Maar ook daarin ben je nooit alleen.

Juist omdat je als single niet altijd één persoon hebt aan wie je alles vertelt, ben ik meer gaan delen met andere mensen om me heen. Je bent dan misschien single maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Weet dat jouw struggles – ook als independent (wo)man – er ook mogen zijn. En dat het soms best ruk mag zijn dat jij het op Oud & Nieuw zonder die kus van een geliefde moet stellen. Maar ook in dat soort verdriet ben je nooit alleen. Ook voor jouw verhaal en verdriet is ruimte.

5. Leren wat je aan jezelf hebt is ook heel waardevol

Ik denk dat 4,5 jaar single zijn me oprecht heel veel heeft gebracht. Niet alleen de lieve vriend die nu in mijn leven is, maar ook heel veel waardevolle lessen. Het allerbelangrijkste is dat ik heb geleerd wat ik aan mezelf heb. Ik ben blij dat ik weet dat mocht ik ooit – door een of andere gekke buitenaardse ramp – iedereen om me heen verliezen, ik zelfs dan niet in één keer omver val. Vriendschappen kunnen verwateren, dierbaren kunnen overlijden, relaties kunnen eindigen, collega’s veranderen van werk en buren verhuizen. De enige met wie jij altijd opgescheept zit, ben jijzelf. Dan kun je er maar beter voor zorgen dat jij aan jezelf leuk gezelschap hebt, toch?!

Wat is de belangrijkste les die single zijn jou leert/heeft geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 17 september 2020 op 8:15 am - Beantwoord

  Wat een prachtige lessen! Ik herken wel wat van die ongemakkelijke momentjes die je beschrijft. Maar ‘don’t settle for less’ vind ik een heel belangrijk punt.

 2. Meaghan 17 september 2020 op 9:23 am - Beantwoord

  Mooie lessen Romy! Heel goed om te lezen dat je het single zijn achteraf als positief hebt ervaren. Vooral de derde vind ik een mooi inzicht en de vijfde is iets wat ik ook heel erg kon waarderen toen ik nog single was. Nu ben inmiddels al bijna zes jaar niet meer single en kan ik me haast niet meer voorstellen hoe het is om geen wederhelft te hebben, maar ik weet nog goed dat ik de periode tussen mijn ex en mijn huidige vriend ook gebruikte om te leren wat ik aan mezelf heb en om te zien dat single zijn ook grote voordelen heeft en dat je je los van een ander kunt ontwikkelen. De derde les, don’t settle for less, is daarbij heel erg van toepassing, want bij mijn ex wilde ik ook heel erg in het plaatje passen en een vriendje hebben, omdat al mijn vriendinnen er ook eentje hadden. Heel stom natuurlijk, want ik was niet gelukkig met die jongen. Ik denk ook echt wel dat ik die tijd als single nodig heb gehad om nu zo’n sterke en stabiele relatie aan te gaan en dat ik heb geleerd van de fouten uit mijn vorige relatie.

  • Romy 19 september 2020 op 10:03 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je vorige minder goede relatie je in dat opzicht juist ook iets moois heeft gebracht. En natuurlijk mooi dat je nu een relatie hebt waarin je helemaal jezelf en heel gelukkig bent. Dat is het allerbelangrijkste <3

 3. bychristiana 17 september 2020 op 9:37 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik heb uiteraard DE boeken en DE films gezien, en ik vroeg me altijd af of dat nu ‘in het echt’ ook zo ging, dat mensen echt vragen; hoe zit het met je liefdesleven? Toch een beetje bijzonder dat het echt gebeurt….Ik ben inmiddels ook weer bijna 12 jaar samen met Andre en hiervoor zag mijn leven er natuurlijk heel anders uit, maar dat is sowieso logisch omdat ik toen ook een stuk jonger was.

  • Romy 19 september 2020 op 9:57 pm - Beantwoord

   Ja gek hè?! Dat soort vragen heb ik de afgelopen jaren zo vaak gekregen. Toch best gek eigenlijk dat mensen ervan uitgaan dat je ideale relatie zomaar opeens je leven komt binnenwandelen en dat je daar zelf invloed op hebt 😉

 4. Lianne 17 september 2020 op 9:51 am - Beantwoord

  Dat zijn zeker mooie lessen! Ik ben al sinds mijn 19e samen met Stefan (behoorlijk lange tijd al) dus ik kan het me eerlijk gezegd niet meer voorstellen hoe het is om single te zijn. Wel weet ik dat toen ik het uitmaakte met mijn ex, dat ik juist blij was dat ik even alleen maar mezelf had. Maar voor de rest… nee, Stefan is mijn wederhelft en ik kan me mijn leven echt niet meer alleen voorstellen!

  • Romy 19 september 2020 op 9:55 pm - Beantwoord

   Juist prachtig dat jullie al zo lang zo’n goede relatie hebben 🙂 Een goed teken natuurlijk! Jullie zijn dan ook echt een leuk stel <3

 5. Audrey 17 september 2020 op 10:04 am - Beantwoord

  Prachtig artikel! Uiteraard ook behoorlijk herkenbaar voor mij, omdat ik ook echt LANG single ben geweest. Ik ben ook blij dat ik mijn huis gewoon in mijn eentje heb gekocht.

  • Romy 19 september 2020 op 9:55 pm - Beantwoord

   Ik ben inderdaad ook blij dat ik mijn huis alleen heb gekocht. Alleen al omdat het zo’n bijzondere en leerzame ervaring is om een huis in je eentje te kopen.

 6. Hermien - KouweKleren 17 september 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Wijze woorden hoor! Hoewel ik zelf inmiddels 6 jaar een relatie heb, heb ik een relatie nooit als een doel op zich gezien. Ik rooide het prima met mezelf in mijn eigen leven en iemand moest wel heel leuk zijn om daar binnen te kunnen passen. Is dus zo gelopen, maar settlen for less zou niet in me opgekomen zijn!

 7. Johanna 17 september 2020 op 10:41 am - Beantwoord

  Mijn singletijdxwas veel te kort. Maar ach. Nu de omgekeerde vraag, als een echtpaar duidelijk op elkaar is uitgekeken of elkaar niet meer met respect vehandeld, stoort dat niemand. Geen vragen van: wanneef zoek je eens een interessantere man als je huidige? Nee, want het hoofddoel is bereikt, man en vrouw zijn samen. Bah… hoe bekrompen de allermeeste maatschappijen toch zijn. Wees gelukkig met of zonder partner.

  • Romy 19 september 2020 op 9:45 pm - Beantwoord

   Klopt! Er zijn volgens mij veel stellen al jarenlang getrouwd die helemaal niet zo gelukkig zijn. Je kunt dan beter in je eentje gelukkig dan samen ongelukkig zijn.

 8. Irene 17 september 2020 op 11:12 am - Beantwoord

  Super mooi artikel! Ik vind het jammer dat een relatie als hét doel wordt gezien in onze maatschappij. Stel je voor dat je alleen wil blijven… ongehoord! Ik ben eigenlijk sinds mijn 17de nooit alleen geweest (1 maand tussen twee relaties in toen ik 19 was maar ja dat telt niet echt) en ik ben 10 jaar samen met mijn huidige vriend / verloofde / papa van de baby in mijn buik. Het is wat omgekeerd gegaan zo. In het begin dacht ik dat ik hem nodig had om gelukkig te zijn. Ondertussen besef ik wel dat ik ook alleen helemaal gelukkig zou zijn maar dat hij mijn leven toch echt wel rijker en leuker maakt, ook al is het niet altijd feest. Ik vind het ook fijn dat ik tijdens deze relatie mezelf “gevonden” heb en dat hij daar getuige van was (en omgekeerd) en dat we nog altijd een goed team zijn.

  • Romy 19 september 2020 op 9:44 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij juist tijdens de relatie hebt ontdekt wie jij bent en wat jou gelukkig maakt. Dat je vriend die hele ontwikkeling zo heeft meegemaakt, is eigenlijk ook wel weer iets heel bijzonders. En natuurlijk mooi dat je iemand hebt gevonden bij wie je zo jezelf kunt zijn en die je juist in je ontwikkeling heeft gestimuleerd 🙂

 9. Daenelia 17 september 2020 op 11:31 am - Beantwoord

  Er is geen wezenlijk verschil in of je single bent of samen bent.
  Punt.
  Ja, je kookt waarschijnlijk voor 2. Misschien leuk bij het afwassen. Je hebt een vaste partner voor de intimiteit ( tenzij je poly of open bent). Maar ik ben niet ineens een ander persoon omdat ik een partner heb.
  Ook met partner doe je dingen alleen of met iemand anders.
  Neemt niet weg dat ik supergelukkig ben dat ik mijn leven intrinsiek deel met mijn gozer… Maar het is geen issue.

  • Romy 19 september 2020 op 9:40 pm - Beantwoord

   Dat zeker! In een goede relatie ben je geen ander persoon met de ander dan in je eentje. Alhoewel je wel vaak weer van een partner dingen leert die je in positieve zin kunnen veranderen. Maar dat is meer een bijkomstigheid dan een voorwaarde voor een relatie natuurlijk.

 10. Els 17 september 2020 op 1:49 pm - Beantwoord

  Nummer 3 is zo waar! De juiste persoon is zo belangrijk. Blijf ook zeker niet te lang hangen in een relatie die je meer klopt. Ik ben zo blij met mijn vriend. En ik kan het zeggen, hij is echt perfect voor mij :-)..

 11. Anouk 19 september 2020 op 10:38 am - Beantwoord

  Ik ben dus in mijn volwassen leven (wat nog niet enorm lang duurt gezien ik 22 ben) niet meer single geweest. Ik kreeg een relatie op mijn zestiende, dat ging 2.5 jaar later uit toen ik 18 was. Ik vond echter heel snel een nieuwe vriend dus ik ben nog geen maand echt single geweest sinds mijn zestiende. Bizar eigenlijk!

  • Romy 19 september 2020 op 9:21 pm - Beantwoord

   Juist mooi toch dat je al op jonge leeftijd jouw grote liefde hebt ontmoet 🙂 Dat heeft ook wel weer iets heel bijzonders en moois.

 12. Senna 19 september 2020 op 11:37 am - Beantwoord

  Ik ben mijn hele 23-jarige leven al single. Ik kan dus niet zeggen dat ik ‘weet wat ik mis’ en kan me er ook vrij weinig bij voorstellen dat je zóo veel tijd met èèn persoon zou kunnen/willen doorbrengen haha. Hoewel ik wel hoop dat ik iemand tegen ga komen die mij van het tegenovergestelde overtuigt. Gelukkig heb ik lieve vrienden en huisgenoten en hoef ik nooit alleen te eten

  • Romy 19 september 2020 op 9:21 pm - Beantwoord

   Een heel begrijpelijke gedachte, hoor! Juist in mijn single periode vond ik ook weleens een gek idee om weer met iemand samen te zijn. Ik was best wel gehecht aan mijn alleentijd. Maar eigenlijk hebben beide voor- en nadelen. En dat je met allebei gelukkig kunt zijn, is misschien wel het belangrijkste 🙂

 13. Anna 21 september 2020 op 10:48 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Het is zo belangrijk om gelukkig te zijn in je eentje, fijn dat ook jij dat hebt mogen ervaren! 🙂 Wat ik vaak merk is dat mensen een relatie idealiseren, zo van ‘dan is er altijd iemand als ik thuiskom’ of ‘een schouder om op uit te huilen’ o.i.d. Mijn ervaringen zijn totaal anders, omdat ik een relatie had met een narcist. In de relatie voelde ik mij eenzamer dan nu als single! Klinkt hard, maar op de een of andere manier heeft dit mij ook juist geholpen. Ik kan nu veel beter relativeren en ik weet dat een relatie lang niet alles is, haha.

Recente blogs

IJ-hallen shoplog | Deze 8 koopjes kocht ik voor in totaal € 26,-

25 november 2019|Lifestyle|

Mijn laatste uitstapje naar de IJ-hallen was toen ik nog zonder jas naar buiten kon. Oftewel, het was hoog tijd om weer eens die kant op te gaan. Dit keer dus in mijn dikke winterjas om de kou in de tochtige hallen te kunnen trotseren. Gelukkig waagde ik me niet voor niets aan het gure weer, want mijn buit was dit keer flink. Ik stuitte op het ene na het andere leuke item en kwam met drie tassen vol thuis. Mijn buit? Acht mooie koopjes waarvoor ik in totaal maar € 26,- hoefde af te rekenen. Ik laat je mijn tweedehands aankopen maar al te graag zien.

Gezonde chocoladecake die súperlekker is (glutenvrij)

27 mei 2022|Recepten|

Zei er iemand ‘chocola’? Als groot liefhebber word ik blij van bijna alles waar je pure chocolade of cacao in gooit. Laat dat bij deze gezonde chocoladecake nou helemaal goed zitten. Van alle cake-achtige baksels die ik heb geprobeerd, is deze donkere cake vol cacao mijn grote favoriet. Deze glutenvrije chocoladecake is heerlijk chewy, goed stevig en lekker luchtig. Elke hap smaakt naar intens pure chocola. Dat terwijl de cake een stuk gezonder is dan dat hij eruitziet. Zin in een plak (of drie)? Zo maak je deze gezonde chocoladecake zelf.

DIY | Babykaarten maken met Action 3D Die-Cut Block

14 maart 2020|DIY|

Afgelopen weekend bracht ik een dag knutselend door met een vriendin. Dat leek me het uitgelezen moment om de schaar in mijn nieuwe Action 3D Die-Cut Block te zetten. Natuurlijk niet zomaar, maar om een paar babykaarten te maken. De baby's dienen zich in mijn omgeving nog niet in massa's aan, maar je kunt de kaartjes natuurlijk maar beter vast op voorraad hebben. En - eerlijk is eerlijk - ik vond dit papierblok ook gewoon te leuk om nog langer in de kast te laten liggen. Ik laat je mijn kaarten zien en vertel je hoe ik deze kaarten met het Action 3D Die-cut block heb gemaakt.