Misschien ga je deze zomer backpacken in Thailand, een rondreis maken door Europa of de Kilimanjaro beklimmen in Afrika. Maar wist je dat je ook in eigen land de leukste dingen kunt ontdekken? Vooral in de ‘goeie ouwe tijd’ waarin ik nog mijn studenten-OV had, heb ik heel wat van Nederland kunnen ontdekken. Maar ook zonder gratis OV ga ik er graag op uit in eigen land. Inspiratie nodig voor een dagje uit in Nederland in de zomer? Misschien voor een vrije dag of voor als je een staycation hebt dit jaar. Speciaal daarvoor stelde ik een lijst op met 50 tips voor een dagje uit in Nederland. Ik werd er zelf ook helemaal enthousiast van om Nederland te ontdekken!

leukste uitjes in nederland in de zomer tips

Leuke ideeën voor een dagje uit in Nederland

 1. Waan je even in een idyllische omgeving bij Kasteel de Haar, het Muiderslot of een ander kasteel.
 2. Speel, net als ik, een dag voor toerist in eigen hoofdstad en wandel een dag door Amsterdam. Mét camera natuurlijk!
 3. Bezoek de A’dam Lookout, waar je op grote hoogte kunt schommelen met uitzicht over onze hoofdstad.
 4. Maak een wandeling door de duinen, bijvoorbeeld bij Schoorl, Soest, Lisse of Zandvoort.
 5. Ga een dagje naar de Zaanse Schans om molens te bekijken en die wel heel cliché foto in klompen te maken.
 6. Ga naar een openluchtbioscoop en geniet van een film én van de buitenlucht.
 7. Bezoek de leuke boetiekjes en gezellige winkels in het centrum van Haarlem (rondom de Grote Markt).
 8. Breng een bezoekje aan de IJ-hallen om tweedehands de leukste spullen op de kop te tikken.
 9. Bezoek een kaasboerderij bij jou in de buurt en ontdek hoe kaas wordt gemaakt.
 10. Beklim de Martinitoren in Groningen en plak daar een middagje shoppen in het gezellige centrum aan vast.
 11. Adopteer een zeehond bij Pieterburen en smelt weg bij alle lieve dieren die hier worden verzorgd.
 12. Hang een dag de toerist uit in het karakteristieke Volendam. Eventueel inclusief foto in klederdracht.
 13. Bezoek de kaasmarkt in Alkmaar op vrijdag en geniet van het leuke centrum van deze gezellige stad.
 14. Ontdek de fotogenieke straatjes van Deventer en probeer meteen even de Deventer koek.
 15. Bezoek een Swan Market, oftewel een markt waar de mooiste zelfgemaakte producten te koop zijn.
 16. Ga naar de Hortus Botanicus (o.a. bij Artis of in Leiden) en geniet van de mooie planten en vlinders.
 17. Doe een dagje Giethoorn voor het ultieme Venetiëgevoel en vaar langs de vele schattige huisjes.
 18. Fiets of wandel door de mooie Drunense duinen in Brabant (echt een aanrader!).
 19. Maak een rondvaart door de Amsterdamse grachten, zodat je de stad als een toerist kunt bekijken.
 20. Huur een fiets en ontdek het natuurgebied op de Veluwe (of de Oostvaardersplassen, de Biesbosch etc.).
 21. Trakteer jezelf op een dagje Efteling om de longen uit je lijf te schreeuwen in de nieuwste attractie.
 22. Bezoek een foodtruckfestival bij jou in de buurt (klik hier voor een overzicht).
 23. Ga op safari in eigen land bij Beekse Bergen (en vergeet vooral je camera niet mee te nemen!).
 24. Neem de boot naar Texel (dat kan al voor € 5,- met de fiets) en geniet daar van bijvoorbeeld deze 5 uitjes.
 25. Ga winkelen bij Bataviastad voor de leukste outletstores.
olmenhorst1

Ook dit kun je doen tijdens een dagje uit in Nederland

 1. Neem iets lekkers, een goed boek en leuk gezelschap mee voor een dag in een park of bos in de buurt.
 2. Waan je letterlijk een klein beetje in het buitenland en bezoek het Drielandenpunt bij Vaals.
 3. Ga een dagje survivallen, bijvoorbeeld bij een bootcamp, een klimpark of een tokkelbaan.
 4. Huur een kano of een bootje om zelf een dag te gaan varen. Ideaal voor bij mooi weer!
 5. Ga een middagje wandelen langs de boulevard in Scheveningen en bestel een drankje op de mooie pier.
 6. Ga naar een openluchtzwembad of een meertje bij jou in de buurt.
 7. Fotografeer de kubuswoningen in Rotterdam en ontdek de andere mooie gebouwen in deze stad.
 8. Probeer Limburgse vlaai op het Vrijthof in Maastricht en ga daarna gezellig terrasjes pakken en winkelen.
 9. Maak een stadswandeling door Den Haag, bijvoorbeeld langs het Binnenhof.
 10. Bekijk de molens bij Kinderdijk (note to self: die moet ik ook eens bekijken!).
 11. Niet bang om vies te worden? Ga dan eens een dagje poldersporten met een paar vrienden.
 12. Maak langs de Friese kust een zeiltocht (eventueel met een knappe sailor aan het roer).
 13. Doe een dagje Zeeland en ga bijvoorbeeld naar Middelburg en naar de vuurtoren bij Westkapelle.
 14. Geniet een dagje van de rust bij het forteiland Pampus, dat gewoon vanaf Amsterdam te bereiken is.
 15. Bezoek een gezellige markt bij jou in de buurt om de lekkerste en leukste dingen in te slaan.
 16. Is het niet zomers? Bezoek een museum! Zelf vind ik het Van Goghmuseum een aanrader.
 17. Zoek een hotspot bij jou in de buurt (Google is je beste vriend!) om daar even bij te kletsen met een vriendin.
 18. Ga aardbeien plukken, picknicken of vlaai eten bij Het Aardbeienterras in Rijsbergen (Brabant).
 19. Iets echt spannends (en duurs) doen? Boek dan een ballonvaart en ontdek Nederland van boven.
 20. Ga een dagje naar het strand, bijvoorbeeld bij Langevelderslag of Bakkum.
 21. Ga naar Paleis Het Loo en maak er een dagje weg van door ook de bossen eromheen te ontdekken.
 22. Ontdek de mooie binnenstad van Nijmegen en de vele mooie dingen die daar te zien zijn.
 23. Voor de actievelingen onder ons: ga een dagje wadlopen in de Noordzee met een gids.
 24. Ga een dag naar het Amsterdamse bos: huur een kano, ga picknicken of relax aan de leuke kanovijver.
 25. En zit er nu echt niets geschikts bij de vorige 49 tips voor een dagje uit in Nederland? Dan kun je een dagje uit in Nederland ook altijd nog in jouw eigen tuin of op je eigen balkon doorbrengen.

Wat is jouw beste tip voor een dagje uit in Nederland?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Justine 10 augustus 2017 op 7:18 am - Beantwoord

  Leuke tips! Nu ik al zo lang weg ben uit NL besef ik pas wat voor mooie en leuke plekken er in NL allemaal zijn. Het is niet te vergelijken met Australië, maar wat australië niet heeft is het gemak om binnen een korte tijd op zoveel verschillende plekken (en makkelijk ook) te zijn. Toch bijzonder!

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:04 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je daar vooral bij stilstaat nu je in Australië zit! Ik denk inderdaad dat er, vooral in vergelijking met Australië, eigenlijk zoveel te doen is in ons vrij kleine landje. Dat is dan weer het voordeel van een volgebouwd land als Nederland 😉

 2. Shirley 10 augustus 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  Leuke tips! Mijn vriend woont in België en dat grijpen we aan om regelmatig toerist in eigen land(en) uit te hangen. Laatst waren we een dag in Naarden Vesting. Echt heel gezellig. Klein, maar met wat leuke eettentjes en winkeltjes. Een rondvaart om de vesting en de kerktoren beklimmen zijn leuke toeristische activiteiten daar.

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:05 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je vaak een dagje uit in Nederland doet met je vriend! Naarden Vesting klinkt zeker leuk zo! Toevallig had ik eerst ook vestingsteden op mijn lijstje staan, maar had ik dat punt op het laatst toch vervangen door een ander punt. Maar het lijkt me wel echt een mooie plek om eens te bezoeken 🙂

 3. Maaike 10 augustus 2017 op 7:28 am - Beantwoord

  Wat een lijst! Fietsen of wandelen in de Oostvaarders plassen is trouwens ook leuk. Neem dan ook je camera mee!

 4. Neverdullmoments 10 augustus 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Kinderdijk staat ook nog op mijn lijstje, lijkt me erg mooi! Ook in de winter trouwens. Wij vinden het heel leuk om gewoon random in de auto ergens heen te rijden en dan de hotspots te bekijken! We eindigen wel verdacht vaak op de Veluwe trouwens 😉 Heerlijk daar!

 5. Sofie 10 augustus 2017 op 8:09 am - Beantwoord

  Ik moet als Belg nog heeeeeel veel ontdekken in jullie land zie ik ?
  Volgens mij heb ik van dit lijstje alleen nog maar de Efteling gedaan.

 6. Beautyjuf 10 augustus 2017 op 8:21 am - Beantwoord

  Wat een leuke & handige tips! De Betuwe is trouwens ook prachtig. Met name als je een fietstocht maakt. Je kunt er ook kanoën over De Linge.

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:05 pm - Beantwoord

   Oh ja, de Oostvaardersplassen lijken me zo’n mooie plek om ooit eens te fotograferen! Ik denk inderdaad dat je daar ook prachtige wandel- of fietstochten kunt maken.

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:07 pm - Beantwoord

   Ja, zo’n roadtrip is ook altijd een leuk idee! Dat zou ik ook eens moeten proberen eigenlijk (alleen al omdat het goed is tegen de autorijangst :)). En groot gelijk hebben jullie dat jullie autoritjes vaak op de Veluwe eindigen. Het is daar zo mooi!

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:08 pm - Beantwoord

   Haha, jij hoeft de komende jaren niet te twijfelen over een vakantiebestemming: Nederland it is 🙂

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

   Goede tip! Ik denk inderdaad dat de Betuwe ook een prachtige plek is. Sowieso ben ik dol op dat soort natuurgebieden waar je fijn kunt wandelen, maar zo’n kanotocht lijkt me ook wel wat 🙂

 7. Aneta 10 augustus 2017 op 8:28 am - Beantwoord

  Oh ik ben gek op de Efteling!! Je hebt echt een hele leuke variatie aan uitjes bedacht meis. De Swanmarket en het openluchtbioscoop ga ik in de zomer ook regelmatig naar toe in Rotterdam

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:15 pm - Beantwoord

   Ja, de Efteling is altijd goed! 🙂 Wat leuk dat je regelmatig naar de Swan Market en de openluchtbioscoop gaat! Ik heb beide nog nooit bezocht, maar wil daar echt snel eens naartoe gaan.

 8. Susan 10 augustus 2017 op 8:34 am - Beantwoord

  Zo! Dat is een lange lijst. Genoeg om te doen haha!

 9. Josephine 10 augustus 2017 op 9:10 am - Beantwoord

  Wat een leuke tips! Ik wilde ook zo graag nog een keer naar Kasteel de Haar! En daarnaast staan er ook nog drie musea op mijn lijstje voor de zomer. 🙂 Paleis Het Loo is inderdaad ook mooi.

  Misschien nog een leuke tip: Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Zeker met lekker weer is het er sowieso lekker uitwaaien, en er is veel moois te zien.

 10. Sandra 10 augustus 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  De Swan Market, de IJ-hallen en veel natuurgebieden staan sowieso nog op mijn lijstje als het om Nederland gaat! Leuke ideeën heb je opgeschreven. 🙂 Oohja, wat mij nu ook te binnen schiet is dat ik ook nog een keer zou willen kanoën in de Biesbosch!

 11. Kim 10 augustus 2017 op 9:34 am - Beantwoord

  Staan leuke dingen tussen. Zelf zou ik nog wel eens naar de drunense duinen willen! En steden bezoeken is altijd leuk!

 12. Mariska 10 augustus 2017 op 10:05 am - Beantwoord

  Wat een tips! Je gaat je zeker niet vervelen deze zomer!
  Als je naar Giethoorn gaat: reserveer een bootje. In de bouwvak/zomerse dagen is het anders drama en het zou zonde zijn als je geen bootje meer kan huren.

 13. Bente 10 augustus 2017 op 10:36 am - Beantwoord

  Het maakt eigenlijk nooi zoveel waar je naartoe gaat, nieuwe omgeving, lekker wandelen en rond kijken en ik ben tevreden 🙂

 14. Jeanine 10 augustus 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Wat is er veel te doen in Nederland. Wij blijven vaak in NL om leuke dingen te doen. Weekendjes Den-Haag, Rotterdam. Dagje Utrecht en Amersfoort. Overal kom je weer leuke uitjes tegen. Onlangs een dagje Friesland gedaan. Hartstikke mooi! Wij wonen in Drenthe, dat voelt als vakantie!

  Groetjes Jeanine

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:23 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jullie graag dagjes of weekendjes weggaan binnen Nederland. Er is inderdaad zoveel te beleven in ons land 🙂

 15. Nesrin 10 augustus 2017 op 11:16 am - Beantwoord

  Ik zou heel graag een keer naar Texel willen. Ik ben er ooit als kind geweest en ik vond het toen prachtig. Mooie lijst Romy, Nederland heeft nog best aardig wat mooie plekken.

 16. Madelon 10 augustus 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Wauw wat een fijne en uitgebreide lijst met tips! Echt heel handig want ik blijf deze vakantie in Nederland en wil zoveel mogelijk in eigen land ontdekken 🙂

 17. Loes 10 augustus 2017 op 11:23 am - Beantwoord

  Super leuke en handige tips! Ik vind het zo leuk om ook dingen te ontdekken in eigen land.

 18. Darina 10 augustus 2017 op 11:26 am - Beantwoord

  Wat een mooie lijst! Ik zou graag terug willen naar Texel! Prachtig eiland!

 19. Anna 10 augustus 2017 op 11:46 am - Beantwoord

  Wauw, wat veel leuke tips! En yay, Groningen staat er ook bij <3 Ik heb vorige week mijn studenten OV stopgezet en ik mis het nu al! Ik ga vanmiddag mijn vriend ophalen van Schiphol en dat is nu opeens best wel prijzig (vanuit Groningen is alles ver weg haha, mweh).

 20. Lianne 10 augustus 2017 op 1:44 pm - Beantwoord

  Leuke tips! In Nederland zijn ook genoeg leuke dingen te doen en mooie plekken te bezoeken, daar hoef je niet perse voor op vakantie. Ik zou nog wel eens naar Volendam, Madurodam of de Waddeneilanden willen, allemaal plekken waar ik nog niet ben geweest en toch eens wil ontdekken 🙂 Een jaar lang elke maand een hoofdstad bezoeken is ook een goede manier om Nederland te leren kennen!

 21. Marloes 10 augustus 2017 op 2:26 pm - Beantwoord

  Wat veel tips! Leuke dingen staat er tussen zeg. Ik ga nooit vaak een dagje uit in Nederland, maar dat zou ik wel moeten doen. Larissa kwam met het idee om een dagje naar Walibi te gaan, want wij zijn toch nog vrij als de scholen weer beginnen, haha.

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:24 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn lijst hebt 🙂 Geniet van je vakantie en van alle leuke dingen die je nog kunt doen in Nederland dit jaar! 🙂

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:25 pm - Beantwoord

   Ah wat jammer dat je het nu zonder studenten-OV moet doen! Ik vond dat vorig jaar ook echt afkicken. Opeens blijkt het OV zoveel duurder te zijn dan ik al die jaren dacht, haha.

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:26 pm - Beantwoord

   Jouw idee om elke maand een hoofdstad te bezoeken, vind ik ook echt superleuk bedacht! Zo kom je nog eens op plekken waar je anders niet zo snel zou komen 🙂 En inderdaad, je hoeft niet per se ver weg op vakantie voor een leuk dagje of weekendje weg!

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:26 pm - Beantwoord

   Superleuk idee, zo’n dagje Walibi, zeker op een dag waarop het grootste deel van Nederland op school of op het werk zit. Dan is het lekker rustig 🙂

 22. Nathalie 10 augustus 2017 op 3:25 pm - Beantwoord

  Woooow wat veel tips! En stuk voor stuk hele leuke!

  Liefs, Nathalie

 23. Danique 10 augustus 2017 op 3:54 pm - Beantwoord

  Wat een toffe ideeën! Ik ben nu zelf op vakantie, maar als ik terugkom geldt mijn studenten ov weer, dus dan kan ik mooi nog een paar dagen gebruiken om rond te reizen door Nederland!

  • Romy 10 augustus 2017 op 11:27 pm - Beantwoord

   Ideaal, die studenten-OV! 🙂 Ik heb daar ook jaren lekker van geprofiteerd met reisjes naar de uithoeken van Nederland. Heerlijk om zo een dagje rond te reizen in eigen land!

 24. Patricia 10 augustus 2017 op 7:06 pm - Beantwoord

  Wat een leuke tips. Daar kunnen we wat mee. Een dagje dierentuin vind ik erg leuk met de kids. Vooral Burgers Zoo. Die staat nog op mijn lijst.

 25. Evelien 10 augustus 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

  Een leuk lijstje! Voor mij en als Drentse dame, die tegenwoordig in Almelo woont, zijn de meeste uitjes die jij benoemt (en ook de uitjes die op andere sites/blogs vermeld staan) zo’n eind weg. 🙁
  In Drenthe/Overijssel kom ik helaas ook meestal niet verder dan fotograferen in een natuurgebied of een dagje pretpark.

 26. Jenn 10 augustus 2017 op 7:53 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Veel heb ik al eens gedaan, maar OMG IK WIL NR 3 DOEN!!

 27. Simone 10 augustus 2017 op 8:41 pm - Beantwoord

  Wat staan er een leuke dingen in je lijstje! De Beekse Bergen komen wij wel eens. Het is namelijk voor ons erg vlakbij en het blijft leuk.

 28. Mylou 10 augustus 2017 op 9:06 pm - Beantwoord

  Leuke lijst! Ik wil nog graag naar de IJ-hallen en naar Texel 🙂

 29. Priscilla 11 augustus 2017 op 12:39 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke tips! Ik moet bekennen dat ik veel van de dingen op jouw lijstje nog nooit gedaan heb. Maar de laatste tijd probeer ik er wel meer op uit te trekken. Onlangs zijn we naar het blote voetenpad in Twello geweest en maakten we een prachtige wandeling over de veluwe.

  • Romy 12 augustus 2017 op 1:23 am - Beantwoord

   Wat een leuke tip, dat blote-voetenpad! Dat lijkt me ook heel bijzonder en heerlijk ontspannend om eens te doen 🙂

 30. Katrien 11 augustus 2017 op 5:12 pm - Beantwoord

  Wauw, veel leuke tips. Ik woon in België en heb al een paar van de steden die je opnoemt bezocht (Amsterdam, Den Haag en Maastricht, alle drie super, met elk hun eigen charme). Over een maand trekken we er een paar dagen op uit naar de Veluwe en gaan we misschien ook Het Loo bezoeken (naar ik hoorde zou dat volgend jaar voor een hele tijd voor renovatiewerken sluiten voor het publiek). Je lijstje houd ik zeker bij voor weekendjes weg.

  • Romy 12 augustus 2017 op 1:47 am - Beantwoord

   Wat superleuk dat je al drie mooie steden in Nederland hebt bezocht! En wat een mooi vooruitzicht, een paar dagen naar de Veluwe en mischien naar Het Loo. Alvast heel veel plezier daar! En ik hoop dat je nog veel meer leuke weekendjes in Nederland zult beleven 🙂

 31. Claire 13 augustus 2017 op 9:23 pm - Beantwoord

  Wow wat ontzettend veel leuke tips! Ik vind ze ook allemaal betaalbaar, super handig. Ik vind botanische tuinen altijd super leuk om heen te gaan. Je waant jezelf echt in een andere wereld haha. Daarnaast is gewoon wandelen in het bos ook heerlijk. Ik zou willen dat ik dichtbij het strand woonde, dat lijkt me heerlijk!

  • Romy 13 augustus 2017 op 11:34 pm - Beantwoord

   Ja, die botanische tuinen wil ik ook echt nog een keer bezoeken. Het lijkt me zo mooi om daar rond te lopen! Zwolle lijkt mij trouwens ook nog een leuke stad voor een dagje uit. Volgens mij is daar ook genoeg te beleven 🙂 Dat kun je over Uithoorn dan weer niet zeggen voor een hele dag eropuit, haha.

 32. Vivian 25 september 2017 op 5:58 pm - Beantwoord

  Wat een leuk overzicht! Giethoorn lijkt me erg tof om te bezoeken, en een ballonvaart staat stiekem ook nog op mijn bucketlist haha.