5x waarom ik vrolijk word van fotograferen

Fotograferen doe ik al zolang ik me kan herinneren. Al voor het digitale-cameratijdperk was ik altijd op zoek naar de beste plekjes om mijn wegwerptoestel uit te proberen. Sinds ik mijn spiegelreflexcamera heb, is mijn passie voor fotografie alleen nog maar meer gegroeid. Deze week ontving ik van de Fotofabriek een leuk pakketje met foto’s en een fotoagenda en dat zette me aan het denken. Waarom word ik eigenlijk zo vrolijk van fotograferen en van foto’s? Dit zijn 5 redenen waarom fotograferen mij blij maakt.

fotograferen vrolijk word fotofabriek retroprints

1. Meer aandacht voor alles om me heen

Sinds ik fotografeer, ben ik me meer gaan focussen op de mooie plekken, bijzondere details en prachtige kleuren om me heen. Tijdens een wandeling heb ik bijvoorbeeld opeens oog voor een bloem langs het pad. Ook weet ik dankzij José Chan nu opeens de mooie muren meer te waarderen. Waar ik eerst langs alle mooie muren en gebouwen liep zonder ze een blik waardig te gunnen, kan ik nu dolenthousiast worden van een fotogenieke plek. Ik mag dan de hele wereld steeds vaker door mijn cameralens bekijken, maar ik ben daardoor wel alle moois om me heen veel meer gaan zien.

2. Herinneringen vastleggen

Als ik nu terugdenk aan onze vakantie naar Tenerife zonder digitale camera, dan heb ik best een beetje spijt. Digitale camera’s bestonden toen nog niet, dus veel foto’s van die prachtige reis hebben we niet liggen. Juist daarom word ik nu zo vrolijk van fotograferen. Ik kan met mijn camera alles vastleggen wat ik meemaak of zie. Dat varieert van mooie reizen en stedentrips tot de lentebloesem of winterlandschappen en van verjaardagsfeestjes tot de dierbare mensen om me heen. Allemaal zijn het momenten of personen die ik me voor altijd wil herinneren. Wat is het fijn dat dat alles dankzij mijn grote vriend van Canon nu mogelijk is.

3. Altijd blijven leren 

Ik ben best wel een leergierig type en wil het liefst altijd blijven doorleren. Laat fotograferen daar nu net perfect voor zijn. Fotografie is namelijk een eindeloos leerproces. Ik heb dankzij mijn fotografiecursus al veel mogen leren. Ik leerde wat een diafragma is en kwam erachter dat de handmatige stand niet zo eng is als ik dacht. Ook leerde ik dat een zoomlens echt alleen is bedoeld om te zoomen (klinkt logisch eigenlijk!). Nog steeds leer ik elke dag iets bij met fotograferen. Wat is een mooie compositie? Hoe leg ik mensen vast op camera? Wat doe ik met bewegende dieren? Binnenkort start ik ook met een cursus portretfotografie, iets waar ik nu al onwijs veel zin in heb.

fotograferen vrolijk word fotofabriek retroprints

4. De zoektocht naar het perfecte plaatje

Het leven is niet perfect, dat staat vast. Toch vind ik het wel iets hebben om met mijn camera juist de momenten vast te leggen die het leven zo mooi maken. Zo heb ik de liefste nichtjes die ik me maar had kunnen wensen. Wat is er dan leuker dan hen met een stralende lach in beeld te krijgen? Minuten lang kan ik in de weer zijn met mijn camera om dat ene perfecte plaatje te schieten. Ook op vakantie of in de Hollandse natuur kan ik ervan genieten om steeds van positie te veranderen om die ene mooie bloem of blauwe lucht zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

5. Creatieve uitspattingen

De laatste reden waarom ik vrolijk word van fotografie, is dat foto’s een bron zijn van creatieve uitspattingen. Zonder foto’s zou Instagram bijvoorbeeld niet bestaan, maar zou ik ook niet kunnen scrapbooken. En wat dacht je van al die vrolijke fotolijstjes of lijsten voor collages? Die zouden maar saai zijn zonder foto’s. Zelf vind ik het ook leuk om dingen te personaliseren met foto’s. Nu had ik de mazzel dat ik bij Fotofabriek een paar mooie producten mocht uitzoeken met mijn favoriete foto’s. Ik koos voor de retroprints en een schoolagenda. De retroprints, die je hierboven ziet, lijken op polaroids, maar dan van prachtige kwaliteit. Ik ben van plan om ze op mijn kamer op te hangen en er een aantal te gebruiken op mijn scrapbookcreaties.

Daarnaast koos ik dus voor een mooie schoolagenda voor 2017-2018. Een jaar na mijn afstuderen werk ik nog steeds met schoolagenda’s; dat is er nog niet helemaal uit. Wel besloot ik voor een neutrale uitstraling voor mijn agenda te gaan. Ik wil deze agenda namelijk ook voor mijn toekomstige baan gebruiken. Ik koos daarom vooral voor bloesemfoto’s die ik ooit heb gemaakt. Ik ben helemaal blij met het resultaat en kan niet wachten om deze agenda over een paar maanden in gebruik te nemen.

fotograferen vrolijk word fotofabriek schoolagenda

fotograferen vrolijk word fotofabriek schoolagenda

alles uit het weekend halen

Om je een indruk te geven van de binnenkant van de agenda, zie je hierboven ook de eerste pagina. Ik ben niet zo van de foto’s van mezelf, maar het leek me wel handig om een foto van mij aan het begin van de agenda te zetten. Zo heb ik een grotere kans dat mijn agenda weer bij mij terugkomt als ik hem zou kwijtraken. Voor de overige pagina’s gebruikte ik dus bloesem- en bloemenfoto’s en een foto van onze katten.

Wat vind jij het leukste aan fotograferen? En wat of wie fotografeer jij graag?

De fotoproducten heb ik ter review ontvangen van Fotofabriek.
Volg:
Deel:

60 Reacties

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 08:20

   Haha, precies! Door mijn blog moet ik sinds kort ook mijn sd-kaart om de haverklap leegmaken, omdat ik maar foto’s blijf maken ;)

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 08:21

   Dankjewel! Ik ben ook helemaal blij met de polaroids en de agenda :) Ik vind jouw bloesemfoto’s trouwens ook prachtig!

 1. 11 april 2017 / 08:18

  Wat heb jij een leuke producten mogen ontvangen zeg! Ik vind die retroprints ontzettend gaaf!
  Als ik moet vertellen wat ik het leukst vind aan fotograferen dan neem ik altijd een quote van Karl Lagerfeld ‘What i like about photographs is that they capture a moment that’s gone forever, impossible to reproduce.’ Dat klinkt net iets leuker dan het vastleggen van herinneringen. :)
  Zelf fotografeer ik het liefst mensen en vooral verliefde stelletjes. Liefde is zo ontzettend mooi en puur. :)
  Evelien blogde over…F*ck it! Dit ben ik en ik ga van mezelf houden

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 08:24

   Wat een mooie quote is dat! En dat is inderdaad echt de essentie van fotograferen! Wat mooi dat je zo graag verliefde mensen fotografeert. Zelf durfde ik dat nog niet echt eerder, maar het lijkt me zo bijzonder om te kunnen doen.

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 21:17

   Wat leuk om te horen dat je door te fotograferen ook zoveel meer hebt geleerd over dieren en planten. Dat is inderdaad een hele leuke bijkomstigheid. Wat is het toch ook een heerlijke hobby!

 2. Ayla
  11 april 2017 / 09:02

  Leuk! Ik herken me wel in punt 1, als ik vaker met mijn camera op pad ga dan kijk ik gewoon anders naar alles om me heen. Ik let veel meer op goede kaders of lijnen in een beeld bijvoorbeeld. De autofocus van mijn lens is kapot, daar baal ik flink van. Snel maar even laten fixen zodat ik er weer veel mee aan de slag kan!
  Ayla blogde over…Je routine terugvinden, hoe doe je dat?

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 21:38

   Wat mooi om te horen dat jij ook anders naar de wereld kijkt door fotograferen! Wel balen dat de autofocus kapot is, want handmatig focussen is volgens mij echt heel erg lastig. Hopelijk kun je snel weer lekker aan de slag met je camera :)

 3. Aneta
  11 april 2017 / 08:12

  Leuk he dat een gewone muur ineens een heel bijzonder opject wordt. Wat ontwik leuk dat je wen cursus portret fotografie gaat doen. Dat staat ook zeker nog op m’n lijstje Je hebt trouwens echt een hele mooie agenda laten afdrukken
  Aneta blogde over…Love4seasons gaat stoppen

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 08:23

   Dankjewel! Ik ben ook helemaal blij met de agenda. Wat leuk dat je ook eens een cursus portretfotografie zou willen doen. Ik vind het nog best spannend, want portretfoto’s vind ik het lastigste van alles, maar juist daarom vind ik het leuk om er meer mee te experimenteren :)

 4. 11 april 2017 / 09:14

  Fotografie is ook een grote hobby van me! Leuk dat je alles benoemt wat jou nou zo interesseert eraan. En wat bedoel je met “Ook leerde ik dat een zoomlens echt alleen is bedoeld om te zoomen”? Mag je hem niet in- en uitzoomen? Ik ben heel benieuwd wat je precies bedoeld :). Misschien leer ik nog wat ;).
  Liset – Beautydagboek blogde over…Review | Hema Matt lip cream en Lip lacquer + Lip primer

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 21:59

   Haha, nou, toen ik in het begin mijn camera kreeg, dacht ik dat je een zoomlens als kitlens kunt gebruiken. Ik ging dan dus helemaal aan de andere kant van de kamer staan om een foto van bijvoorbeeld een bloem te maken, omdat de zoomlens begint bij 100 mm en er dus heel dicht opzit. Inmiddels weet ik gelukkig dat je ook met je kitlens scherpte-diepte kunt krijgen en niet op zulke verre afstanden hoeft te staan. Je kunt hem dus gewoon in- en uitzoomen, maar mijn snuggere actie was dat ik de zoomlens als een soort standaardlens voor alles probeerde te gebruiken ;)

 5. Maaike
  11 april 2017 / 09:33

  Wat leuk dat je deze review mocht doen! Ik ben ook verslingerd aan fotograferen. En van het uitproberen van dingen zoals beweging vastleggen of spelen met licht kan ik echt genieten. En wat ik ook altijd tof vind, dat er soms zonder dat je dat verwachtte een echt fantastische foto tussen zit.
  Maaike blogde over…Mijn nieuwe macrolens

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:00

   Ja precies, juist die onverwacht goed gelukte foto’s zijn zo leuk aan fotograferen! Daar kan ik dan ook echt minuten lang vol trots naar kijken :) Wat heerlijk dat jij ook zo van fotograferen kunt genieten!

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:02

   Wat gaaf dat je nu echt een systeemcamera hebt! Bij mij is mijn liefde voor fotografie ook echt gegroeid sinds ik een betere camera heb. Daardoor is er opeens zoveel meer mogelijk :)

 6. Nadine
  11 april 2017 / 09:02

  Het is te zien dat je vrolijk word van fotograferen, want ik vind je foto’s altijd erg mooi :)! Ik maak vooral foto’s voor mijn blog, of om momenten en herinneringen vast te leggen. Ik vind het erg belangrijk om van fijne momenten foto’s te maken om daar later op terug te kijken. Daar is mijn vriend soms wat minder blij mee, haha, altijd maar foto’s van hem en ons en de omgeving willen maken. Mijn katten zijn ook altijd de pineut, mijn telefoon staat vol met crazy cat foto’s haha. Mooie agenda!
  Nadine blogde over…Mijn mening over de Netflix serie ’13 reasons why’

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 21:53

   Dankjewel voor je lieve compliment! Haha, dat van dezelfde persoon die altijd de pineut is, ken ik. Ook hier is niet iedereen een even grote fan van op de foto gaan en moeten de katten er ook regelmatig aan geloven ;)

 7. 11 april 2017 / 10:05

  Ik ben het helemaal met je eens! Fotografie maakt me ook heel blij :)

 8. Suzanne | Reading Traveller
  11 april 2017 / 09:30

  Wat een leuk artikel! Heel tof dat je zelf een agenda mocht ontwerpen. Ik ben ook dol op fotograferen dus ik snap je helemaal :)
  Suzanne | Reading Traveller blogde over…Druk, druk, druk

 9. 11 april 2017 / 11:58

  Wat leuk zo’n agenda! Ik vind het altijd erg leuk om foto’s te maken op vakantie. Niet alleen om herinneringen vast te leggen, maar ook om iets er zo mooi mogelijk op te zetten. En van bloemen fotograferen wordt ik ook altijd heel vrolijk!

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:06

   Wat leuk om te horen dat jij ook zo blij wordt van fotograferen. Ik vind het zelf ook altijd een leuke uitdaging om dingen zo mooi mogelijk vast te leggen op beeld. En inderdaad, bloemen op de foto zetten is altijd een feestje :)

 10. Merel
  11 april 2017 / 11:52

  Ik kan je helemaal in je punten herkennen. Vooral op zoek naar hét perfecte plaatje is soms zo leuk. En je leert inderdaad altijd wel van fotograferen. Ik ben tegenwoordig ook helemaal gek van de retroprints!

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:04

   Wat leuk dat je ook zo’n fan bent van retroprints! Ik vond het ook echt een ontdekking en ben helemaal blij met mijn polaroids zonder dat er een polaroidcamera aan te pas komt :)

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:07

   Dankje! Ja, wat is de bloesem toch ook geweldig om te fotograferen. Echt mijn favoriete fotografie-object van de afgelopen tijd!

 11. Charel
  11 april 2017 / 16:06

  Mooie foto’s maken is gewoon ook super goed voor de herinneringen daar doe ik het vooral voor hihi! Ben niet zo’n fototalent.
  Charel blogde over…Tassen tassen tassen!

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:08

   Hihi, ik had al zo’n vermoeden dat jij ook wel van fotograferen houdt ;) Dankjewel voor je compliment over de agenda! Ik ben er ook helemaal blij mee!

 12. Nina Simplynspecial
  11 april 2017 / 19:47

  Wat leuk zo’n persoonlijke agenda met je eigen foto’s :) Ik heb pas een passie voor fotografie ontwikkeld sinds ik aan het bloggen ben. Het is echt een leuke hobby waar je je creativiteit in kwijt kan!
  Nina Simplynspecial blogde over…Win | Kneipp Arnica set

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:09

   Wat leuk om te horen dat je door bloggen ook zo aan het fotograferen bent geslagen. Bij mij is mijn passie voor fotografie ook echt toegenomen sinds ik blog. Een heerlijke creatieve hobby inderdaad!

 13. 11 april 2017 / 19:55

  Ooh, ik heb er nooit bij nagedacht dat fotografie ook een soort van mindfulness is omdat je inderdaad veel meer kijkt om je heen, wat een mooie bijkomstigheid eigenlijk! De grootste reden waarom ik fotografeer is herinneringen vastleggen zoals je dat ook beschrijft. Wat een toffe agenda!
  Benthe blogde over…De grote social media lenteschoonmaak

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:09

   Dankje! Ik ben ook helemaal blij met de agenda :) En fotografie kan inderdaad soms net mindfulness zijn. Ik merk dat ik door foto’s te maken zoveel meer oog heb voor alles om me heen en echt kan opgaan in wat ik zie.

 14. 11 april 2017 / 20:07

  Je maakt ook superleuke en kleurrijke foto’s! Waar haal je meestal je inspiratie vandaan? Ik ben pas net begonnen met iets serieuzer fotograferen, maar ik vind het echt een uitdaging hoor. Vooral telkens iets nieuws moeten bedenken. Heb je nog tips?

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:13

   Wauw, dankjewel voor je mooie compliment! Bedoel je inspiratie voor mijn blog- en Instagramfoto’s? Eigenlijk haal ik dat vooral uit alles wat ik om me heen zie. Ik kan al dolenthousiast worden van bepaalde kleuren bij elkaar of van een bloemetje dat ergens op de voorgrond staat. Voor mijn blogfoto’s met notitieboekjes etc. haal ik mijn inspiratie vaak uit de spullen zelf en de kleuren daarvan. Ik blijf de dingen dan net zo lang anders neerleggen totdat ik tevreden ben. Ook Instagram en andere blogs vind ik heel inspirerend. Daardoor heb ik ook geleerd om anders naar fotogenieke plekken en objecten te kijken.

  • 12 april 2017 / 11:46

   Tnx! Dat bedoel ik inderdaad. Denk dat dat het grootste probleem is voor mij, om me heen kijken en de dingen die ik zie ook zo waarderen. Ik werk fulltime en merk dat ik dan toch veel om me heen mis. Ik ga in ieder geval meer mijn best doen.

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:14

   Dankjewel :) Ik ben ook echt heel blij met de agenda. Zo wordt het zelfs leuk om een tandartsafspraak op te schrijven ;)

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:14

   Dankjewel! En wat leuk dat je al zo lang fotografeert! Het is ook echt een heerlijke hobby waar je veel passie en creativiteit in kwijt kunt.

 15. 11 april 2017 / 21:55

  Wauw Romy wat een onwijs toffe samenwerking! En ik ben het met al je redenen eens. Hoewel ik het nog steeds eng vind om handmatig te fotograferen haha. De agenda met foto’s vind ik echt heel tof. Daar zou ik met liefde mijn afspraken in opschrijven.
  Claire blogde over…Vegan eetdagboek #1 van de Vegan Challenge

  • Romy
   Auteur
   11 april 2017 / 22:15

   Dankjewel voor je compliment! :) Ja, zelfs mijn doktersafspraken kan ik met liefde in deze agenda zetten. Ik ben er helemaal blij mee! En ik weet zeker dat het je binnenkort gaat lukken om handmatig te fotograferen. Ik heb ook 3 jaar lang alleen maar halfautomatisch gefotografeerd, maar durf nu ook eindelijk de handmatige stand te gebruiken :)

  • Romy
   Auteur
   12 april 2017 / 18:23

   Wauw, dankjewel voor je compliment! Wat fijn dat je nu echt een goede camera hebt. Zo leuk altijd om zo’n nieuwe camera te kunnen ontdekken :)

  • Romy
   Auteur
   12 april 2017 / 22:02

   Haha, ik ben ook bang dat ik die creatieve blik op muren niet meer kwijtraak. Maar het is wel zo’n fijne manier van kijken naar alles om je heen :)

 16. 12 april 2017 / 21:15

  Ik vind dat je altijd erg mooie foto’s maakt! Fotografie leert je echt anders kijken, onwijs leuk om te doen! Ik vind polaroid foto’s maken ook erg tof!
  Mariel blogde over…Miss Sporty Insta Glow collectie

  • Romy
   Auteur
   12 april 2017 / 22:28

   Dankjewel voor je complimentje over mijn foto’s :) En wat heerlijk dat jij ook zo kunt genieten van fotograferen!

 17. 13 april 2017 / 12:06

  Fijn lijstje! Ik vind foto’s maken ook heel leuk, maar ik doe het te weinig haha. Vooral op vakantie probeer ik er wat meer mee te doen, al zie ik het ook vaak wel terug in mijn Instagramkiekjes dat ik het eigenlijk superleuk vind om op die manier momenten en herinneringen vast te leggen!
  Vivian blogde over…Girlboss | Tips voor een spetterend girlboss-cv!

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 19:32

   Wat leuk dat jij ook zo kunt genieten van foto’s maken! Zelf deed ik het ook jarenlang veel te weinig, maar sinds ik ben begonnen met Instagram en een blog, heb ik het fotograferen weer helemaal ontdekt :) Ik vind jouw blogfoto’s trouwens ook altijd erg mooi. Ik kan zien dat je veel plezier beleeft aan het maken van die foto’s :)

 18. wendy
  13 april 2017 / 13:53

  Ik maak op het moment niet veel fotos maar ben aan het sparen voor een mooie camera.
  Jouw fotos vibd ik altijd heel mooi en vrolijk ik bekijk ze altijd aandachtig ga zo door. En wat leuk dat je een eigen agenda hebt mogen samenstellen met je eigen fotos. En nu maar wachten tot je m eindelijk kunt gaan gebruiken.
  Gr. Wendy

  • Romy
   Auteur
   13 april 2017 / 21:36

   Dankjewel voor je ontzettend lieve compliment over mijn foto’s! Het is inderdaad even wachten nu totdat het juli is en ik de agenda echt kan gaan gebruiken. Maar tot die tijd kan ik er gelukkig vaak genoeg doorheen bladeren :) Wat leuk trouwens dat je voor een goede camera aan het sparen bent. Ik weet zeker dat die zijn geld straks dubbel en dwars waard is!

 19. Arjanne
  14 april 2017 / 13:49

  Jaa zo herkenbaar! Ik heb inderdaad veel meer aandacht voor alles om me heen als ik foto’s maak!

 20. Darina
  16 april 2017 / 18:40

  Mooie foto’s Romy! Fotograferen is me met de paplepel ingegoten :) Ik hou van fotograferen omdat ik op speciale en mooie plekken kom en me meer bewust ben van de omgeving…Ook kan ik heel blij worden als ik dat perfecte plaatje heb kunnen schieten. Het is een heerlijke hobby!
  Darina blogde over…10 Reasons Why I love Amsterdam

  • Romy
   Auteur
   16 april 2017 / 23:20

   Ja zeker weten, fotograferen is echt heerlijk! Wat fijn om te horen dat jij er ook zo van kunt genieten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge