tips voor leven in het nu|tips leven in het nu|tips voor leven in het nu

6 (nuchtere!) tips om te leven in het NU

 • 11 maart 2018
 • 21 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Leven in het nu? Het is een veelgehoord advies bij mindfulnesstrainingen, yogacursussen en lezingen over de zoektocht naar geluk. Maar zo leuk als het klinkt, zo uitdagend kan het ook zijn. Ik kan heel goed terugdenken aan het verleden en enorme sprongen maken in mijn dromen over de toekomst, maar vergeet daarbij nogal eens één moment: NU. En dat terwijl juist NU, de dag van vandaag, het allerbelangrijkst is. Maar ja, hoe kun je dan leven in het nu? Deze 6 (nuchtere!) tips helpen mij om die uitdaging aan te gaan.

tips voor leven in het nu

1. Sta elke dag even stil

Tegenwoordig rol ik bijna automatisch van de ene verplichting in de andere. En als mijn hoofd ’s avonds het kussen raakt, ben ik in een mum van tijd weg om de volgende dag een nieuwe to-do-list af te werken. Toch is het juist nu zo belangrijk om regelmatig stil te staan. Letterlijk én figuurlijk. Sta bij het opstaan bijvoorbeeld kort stil bij hoe de komende dag eruitziet. Of rond de dag ’s avonds af met 5 minuten rustig je dag overdenken, iets over je dag opschrijven of misschien wel een simpele tekening maken die jouw dag samenvat. Wat heb je gedaan vandaag? Waar was je vandaag dankbaar voor? Wat maakte je blij? En wat vond je misschien juist minder geslaagd?

2. Mobiel op stil, data uit en laptop dicht

Nog even over die telefoons en andere elektronica, hè?! Ik kan me niet eens meer indenken wanneer de laatste keer was dat ik in de trein om me heen keek. Mijn uitzicht bestaat tegenwoordig meestal uit een van mijn geliefde digitale schermen. Maar hé, zijn die Twitterberichtjes van 5 uur geleden wel echt belangrijk? Is het niet eigenlijk zonde als je met de trein door een mooi natuurgebied rijdt en dan alleen oog hebt voor de Instagramkiekjes van de huiskamer van je vriendin? En als je op een terrasje zit in de Hollandse zon, hoef je toch ook niet alle nieuws over sneeuwval op de Noordpool te lezen? Probeer daarom regelmatig te genieten van tijd offline om te leven in het nu.

3. Laat negatieve dingen los

Soms kunnen negatieve dingen ongemerkt de overhand nemen. Laatst nog ging mijn laptop kapot en moest ik onverwacht € 800 neertellen voor een nieuw exemplaar. Als ik niet uitkijk, zou ik daar gerust 3 weken later nog mee kunnen zitten. Echt veel schiet ik er alleen niet mee op om daar in te blijven hangen. Probeer daarom niet te lang stil te staan bij (kleine) vervelende dingen. Geef jezelf desnoods een tijdslimiet (10 minuten of een half uur?) voor onbenullige negatieve gedachten. Laat die tegenvallers, niet zo tactische rotopmerkingen of pechsituaties niet dagen later nog je dag verpesten, maar sta open voor de fijne dingen die vandaag ook voor je in petto heeft.

tips voor leven in het nu

4. Zet je verstand op nul (of doe een poging daartoe!)

Je verstand op nul zetten? En of dat lastig is! Ook ik vind het nog altijd een uitdaging om mijn hoofd leeg te maken, zeker omdat ik er nog niet helemaal van overtuigd ben dat mindfulness iets voor mij is. Toch kunnen ook jij en ik ongetwijfeld een manier vinden om het denken en piekeren tijdelijk los te laten. Zo zijn er ook vormen van ‘mindfulness’ op een nuchtere manier: puzzelen, lijstjes maken, stilstaan bij waar je dankbaar voor bent, etc. Of probeer langzamer te leven. Ga bijvoorbeeld naar buiten voor een wandeling en zet net iets kleinere stappen dan anders. Kijk om je heen en laat de dagelijkse beslommeringen even van je af glijden.

5. It’s all in the details

Je kunt jezelf een handje helpen met leven in het nu door je aandacht te focussen op de details. Gebruik bewust je zintuigen om te genieten van iets kleins. Zo is het logisch dat je niet altijd van de extra smeuïge pindakaas op je boterham geniet wanneer je die boterham in de auto naar werk snel in je mond propt terwijl je met je aandacht bij de file bent. Neem daar eens echt de tijd voor. Loop ook niet als een kip zonder kop van A naar B, maar kijk echt om je heen. Heb je die mooie grachtenpanden, de prachtige bloemen of dat grappige café op de hoek van de straat al eens gezien? Misschien is de plek waar jij je nu bevindt, wel eigenlijk veel mooier dan je je meestal realiseert.

6. Stop met uitstellen, start met doen om te leven in het nu

Ten slotte betekent leven in het NU ook soms keuzes maken die NU goed voelen. Stel mooie dromen niet uit, maar kijk hoe je NU kunt beginnen. Rekening houden met de toekomst is goed, maar ga je keuzes niet overanalyseren. Ja, misschien ontmoet ik over een half jaar wel een leuke jongen in Maastricht, waardoor een koophuis in Noord-Holland niet praktisch is. En wellicht pakt mijn keuze van vandaag morgen onwijs slecht uit. Maar als je overal rekening mee moet houden, dan kom je nu nergens en zal je over 5 jaar ook geen stap verder zijn. Natuurlijk is oog voor de toekomst belangrijk, maar laat je niet gek maken en volg ook je hart op dit moment. Je leeft namelijk NU.

Wat is jouw beste tip voor leven in het NU?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 11 maart 2018 op 6:16 am - Beantwoord

  Soms is het idd niet makkelijk om in het nu te leven maar wel belangrijk want je hebt alleen nu en alles wat je nu doet heeft weer invloed op de toekomst. Dat probeer ik altijd in gedachten te houden.

  • Romy 11 maart 2018 op 2:45 pm - Beantwoord

   Precies! De keuzes die je nu maakt, zijn misschien wel het allerbelangrijkste en hebben ook weer veel invloed op alles wat in de toekomst gebeurt.

 2. Sandra 11 maart 2018 op 6:38 am - Beantwoord

  Vooral vroeger had ik heel erg de neiging om niet in het nu te leven. Daar ga je echt aan onderdoor als je dat te lang doet… Ik kan het nu wel veel beter, maar alsnog is het soms wel lastig vind ik. Wat mij het meest helpt is om naar kleine gelukspuntjes te zoeken. Denk aan bijvoorbeeld de zon die schijnt wanneer ik wandel, of de mooie bloemen die ik tegenkom. Actief zoeken naar fijne dingen maakt het dat ik beter kan genieten van het nu. 🙂

 3. Aneta 11 maart 2018 op 7:50 am - Beantwoord

  Door alle drukte vind ik het soms best lastig om in het nu te leven. Maat tegenwoordig houd ik een dankbaarheidsboekje bij en schrijf ik 3 of 4 dingen op die ik fijn vond aan die dag. Zo sta ik stil bij de dag

  • Romy 11 maart 2018 op 2:50 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat het zoeken naar genietmomentjes je heeft geholpen om meer te leven in het nu. Als je te veel bezig bent met je verleden of met de toekomst, kun je daar inderdaad na een tijdje echt aan onderdoor gaan. Mijn ervaring is ook dat je wel met alles rekening kunt proberen te houden in de toekomst, maar uiteindelijk kom je nog geen stap verder richting je toekomst als je daar alleen maar mee bezig bent 😉 Dat inzicht helpt mij ook wel.

  • Romy 11 maart 2018 op 2:51 pm - Beantwoord

   Wat een mooi idee, dat dankbaarheidsboekje! Dat lijkt me een mooie manier om elke dag even stil te staan bij wat er die dag voor fijne dingen zijn gebeurd.

 4. Susan 11 maart 2018 op 8:37 am - Beantwoord

  Heerlijk! Ik houd wel van nuchtere tips, daar heb je een heleboel meer aan.

 5. Anna 11 maart 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Nuchtere tips, love it! Zelf ben ik niet van de mindfulness, maar vind ik in het nu leven toch belangrijk! Als kind was het heel makkelijk. Alles in je kunnen opnemen en vervolgens als een roos slapen. Fijne tips Romy! Liefs

  • Romy 11 maart 2018 op 2:51 pm - Beantwoord

   Soms kan ik ook wel terugverlangen naar die onbezorgde tijd als kind, waarin je helemaal niet bezig was met de toekomst. Ergens tijdens het ‘ouder’ worden, komt daar helaas toch wel een beetje verandering in 😉

 6. Darina 11 maart 2018 op 11:14 am - Beantwoord

  Soms word je zo geleefd dat het lastig is maar toch probeer ik het zoveel mogelijk. Die ene wandeling, de zon, de eerste krokusjes… het lijkt zo klein maar is wel heel belangrijk voor de bewustwording.

 7. Loes 11 maart 2018 op 12:14 pm - Beantwoord

  Zo fijn inderdaad om even je telefoon, laptop en alles weg te leggen. Ik had gisterenavond zo’n avond en dat is zo heerlijk! Echt fijn even niks en genieten van het moment.

  • Romy 11 maart 2018 op 6:38 pm - Beantwoord

   Heerlijk, zo’n avond die je even ‘schermloos’ kunt doorbrengen. Ik kan me voorstellen dat dat echt genieten was 🙂

 8. Evelyne 11 maart 2018 op 1:26 pm - Beantwoord

  Geniet van het moment! Geniet van de kleine dingen in het leven. Dat is mijn àllerbeste tip die ik iemand kan geven. Ik probeer die zelf ook toe te passen en dat lukt me wel redelijk goed.

  • Romy 11 maart 2018 op 6:40 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een mooie en waardevolle tip en ook zo waar! Wat mooi ook dat je daar zelf bewust mee bezig bent en dat het best goed lukt 🙂

 9. Ine 11 maart 2018 op 3:49 pm - Beantwoord

  Wat een goeie tips! Zelf maak ik ook veel te weinig tijd vrij om eventjes stil te staan bij de dag. Onlangs ontdekte ik de app “Headspace” die hierbij zou helpen. Maar ik vergeet soms zelf tijd te maken voor deze 5 minuutjes.. Niet goed bezig! Wat ik wel regelmatig doe, is mijn gsm aan de kant leggen en gewoon creatief bezig zijn of wandelen.

  • Romy 11 maart 2018 op 6:46 pm - Beantwoord

   Ik ga die app ook eens bekijken. Je maakt me nieuwsgierig 🙂
   Zo te horen ben je toch al wel best goed bezig, hoor. Tijd maken voor creativiteit en wandelen kan ook al goed helpen om je hoofd even leeg te maken.

 10. Nikita 11 maart 2018 op 7:57 pm - Beantwoord

  Ik ben iemand die door de dagen rusht en altijd optijd wil komen en daar doe ik mezelf vaak kwaad mee dan goed. Maar dat is ook door die criticus in mij, die de boel graag overneemt. Mijn angst voor imperfectie. Ik heb daar deze week een goed gesprek over gehad met de leerlingenbegeleiding. Ben er momenteel hulp voor aan het zoeken, want zo kan het niet verder. Maar ik probeer wel vaker eventjes te genieten en iets nutteloos te doen om even tot mezelf te komen. Zo ook vorige week donderdag. Ik had studie, er waren twee leerkrachten afwezig. En per toeval waren dat de twee leerkrachten die we op donderdagochtend hadden. Dan mag je bij ons doen wat je wil, maar er moest nog een opdracht af voor die les en die heb ik eerst gedaan om de stress achteraf te besparen. Maar daarna had ik in principe geen dringende taken. En ik wilde zo graag ontspannen en mijn favoriete programma kijken op de iPad. Maar het lukte niet. Mijn criticus bleef maar zeggen dat ik nog werk had, er nog zoveel kon gedaan worden voor mijn eindwerk en ik daar maar beter aan kon werken. En dus is het kijken naar mijn programma mislukt, want een kwartier later was ik weer aan het werk. Helaas. Maar volgende keer beter!

  • Romy 13 maart 2018 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat goed dat je professionele hulp gaat zoeken voor het probleem waar je mee worstelt! Maar genieten van het moment en iets doen wat niet per se een hoger doel dient, is ook al een heel mooie en belangrijke stap. Ik kan me voorstellen dat een programma kijken best wel een uitdaging kan zijn. Dat herken ik zelf ook wel een beetje. Wat mij vaak helpt, is om een programma met een half oog te kijken terwijl ik iets anders doe wat niet al te veel denkcapaciteit vergt 😉 Mailtjes beantwoorden bijvoorbeeld of foto’s bewerken voor een blog artikel. Maar hopelijk lukt het je binnenkort toch om die tijd voor jezelf te maken, want die heb je volgens mij meer dan verdiend tussen alle harde werken door.

 11. Anna 12 maart 2018 op 11:10 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik vind het ook best weleens lastig om te leven in het nu. De laatste tijd vind ik het wel erg fijn om ’s avonds creatief bezig te zijn en mijn laptop even dicht te klappen. Je merkt dan pas hoeveel tijd je eigenlijk besteed aan al die schermpjes…

 12. Liese 12 maart 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

  ‘wat kan ik NU doen?’ is een vraag die me helpt tegen piekeren of van die scenario’s waarbij je steeds dingen aan gaat breien (als… dan x en y en z) maar soms ook om té enthousiaste plannen even te kaderen, en dat is dus ook leven in het nu 🙂

  • Romy 13 maart 2018 op 12:29 am - Beantwoord

   Wat een goede vraag om jezelf op zo’n moment te stellen! Ik kan me voorstellen dat dat echt helpt om de dingen in perspectief te plaatsen. Je kunt inderdaad wel allerlei scenario’s invullen voor de toekomst, maar uiteindelijk kun je je maar het beste focussen op de stappen die op dit moment haalbaar zijn 🙂

Recente blogs

Essence Glitter in the Air review lipstick en blush

7 maart 2017|Lifestyle|

In het kader van buiten mijn comfortzone stappen, besloot ik om me eens aan een beauty-artikel te wagen. Toen ik dit weekend voor het schap van Essence stond bij Trekpleister, viel mijn oog namelijk op de Essence Glitter in the Air lijn. Deze lijn zag er alleen al qua vormgeving zo chic en mooi uit. Ook zit je met glitter bij mij altijd goed. Ik kon het dan ook niet laten om een paar producten mee te nemen. Ik koos voor het Strobing Blush and Highlighter Powder en voor de Velvet Lipstick. Beide producten testte ik uit voor een review.

Vandaag ben ik dankbaar dat…

16 mei 2020|Persoonlijk, Positiviteit|

Vandaag ben ik dankbaar. Niet omdat alles altijd geweldig leuk, mooi en gaaf is. Nee, eerlijk: de afgelopen week was een rollercoaster. Aan de ene kant begon deze week een geweldig nieuw avontuur als ondernemer. Aan de andere kant kreeg ik ook heel verdrietig nieuws. Juist in dat soort situaties sleurt dankbaarheid mij erdoorheen. Niet omdat verdriet en boosheid er niet mogen zijn. Maar wel omdat dankbaarheid mij helpt om, ondanks alles, positief te blijven. Daarom dit lijstje met dingen waar ik vandaag dankbaar voor ben.

Zo blijf je na de feestdagen in de feeststemming! (9 tips)

7 januari 2019|Positiviteit|

De feestdagen zijn voorbij. Het nieuwe jaar is begonnen. BAM! Weg eindeloos (na)tafelen bij het kerstdiner, weg stoofpeertjes, weg 24/7 kerstliedjes en weg oliebollen met krenten! Het normale leven begint weer en dat kan soms even wennen zijn. Maar is de overgang wel zó groot? Ook van de periode na de feestdagen kun je prima iets moois maken. Ook al duurt het nog 350 dagen tot de kerstdagen, met deze 9 tips kun jij ook op de donkere dagen na de feestdagen in de feeststemming blijven. Of kun je daar in ieder geval iets moois van maken!