Collage Dam

6 simpele tips voor iets meer zelfvertrouwen

 • 17 mei 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Laatst kreeg ik het verzoek voor een artikel met tips voor meer zelfvertrouwen. Zelf ben ik ook niet iemand die barst van het zelfvertrouwen, dus ik heb de titel ietwat voorzichtig geformuleerd. Ik denk dat problemen met je zelfvertrouwen soms diep kunnen zitten. Zelfvertrouwen is niet iets wat je zomaar van de ene op de andere dag kunt krijgen. Wel zijn er volgens mij een paar simpele dingen om je zelfvertrouwen een klein beetje op te krikken. Hoe dan? Dit zijn 6 simpele tips die mij een beetje helpen als boost om meer zelfvertrouwen te krijgen.

tips meer zelfvertrouwen

1. Draag iets waar je je prettig in voelt

Mijn eerste tip voor meer zelfvertrouwen is om je te kleden en op te maken op de manier waar jij je goed bij voelt. Kleding kan soms meer met je doen dan je denkt. Zelf voel ik me bijvoorbeeld al een stuk stoerder en volwassener als ik een blazer over mijn jurkje draag en mijn outfit combineer met hakken. Ook met make-up op voel ik me al snel iets zekerder van mezelf. Weet jij ook van jezelf dat je je bijvoorbeeld altijd iets beter voelt op met felrode lipstick op je lippen of met een kleurtje in je outfit? Doe daar dan iets mee en ervaar het verschil.

2. Neem een zelfverzekerde houding aan

Ook je houding kan veel betekenen voor je zelfvertrouwen. Ik heb daar zelf ooit tips over gekregen, omdat ik de neiging had om een beetje ingezakt te staan. Hoe tegenstrijdig het soms ook voelt, neem eens een houding aan die meer zelfverzekerd is dan je gewend bent. Misschien voelt het eerst vreemd, maar na een tijdje kan het echt verschil maken voor je zelfvertrouwen. En wat is een zelfverzekerde houding dan? Het belangrijkste is dat je je schouders naar achteren doet, je handen langs je lichaam houdt in plaats van te frunniken aan je vingers en dat je een rechte rug hebt. Na verloop van tijd kun je merken dat die houding echt iets doet voor je zelfvertrouwen.

3. Kies een focuspunt in je leven

Deze tip voor meer zelfvertrouwen klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het zeker niet. Een focuspunt is namelijk een doel waar je naartoe werkt of een bepaalde waarde waar je voor wilt staan. Denk aan “Ik wil mens en dier met respect behandelen” of “Ik wil altijd blijven leren en groeien”. Pak er eens pen en papier bij en sta een paar minuten stil bij wat jouw focuspunt is. Schrijf het op en werk het met nog iets meer informatie uit om dit focuspunt heel helder in beeld te krijgen voor jezelf. Zo’n focuspunt kan je helpen om jezelf te overtuigen van waar je naartoe wilt en waar je wel en niet energie in wilt steken. Ook zo’n overtuiging of koers is iets waar je zelfvertrouwen uit kunt halen.

4. Besteed tijd alleen

Voor meer zelfvertrouwen kan het ook helpen om tijd in je eentje te besteden. Je leert juist op waardevolle momenten alleen namelijk wat je aan jezelf hebt. Je hebt geen mensen nodig om jezelf te vermaken of om je te redden en dat is een belangrijk besef. Ga bijvoorbeeld eens zelf een dagje op stap naar een vreemde stad of maak eens een hele reis in je eentje. Dan kom je erachter dat je eigenlijk heel goed op jezelf kunt bouwen. Meer inspiratie nodig voor wat je verder in je eentje zou kunnen ondernemen? Ik schreef eerder dit artikel met 30 tips.

5. Glimlach naar je spiegelbeeld

Misschien ben je niet altijd gelukkig als je in de spiegel kijkt. Maar naast kritiek of verbeterpuntjes is er vast ook ten minste één ding waar je wel echt blij mee bent. Dat kan je grappige wipneus zijn, maar ook een mooie eigenschap of iets waar je trots op bent. Sta elke dag eens stil bij één van jouw talenten of mooie kanten en glimlach met dat in je achterhoofd naar je spiegelbeeld. Je hebt genoeg reden om blij te zijn met wie je bent en dat is wel een grote lach waard. Heel simpel eigenlijk om eens te doen, maar het kan soms echt effect hebben op je zelfvertrouwen.

6. Doe iets waar jij voldoening uit haalt

Een laatste tip voor meer zelfvertrouwen is om iets te doen waar jij een goed gevoel aan overhoudt. Dat kan werk zijn, maar ook een hobby (bijvoorbeeld bloggen) of vrijwilligerswerk. ]Zoek de uitdaging op in je leven en zorg ervoor dat je iets hebt waar je een voldaan gevoel door kunt krijgen als het lukt. Ik haal bijvoorbeeld elke dag veel voldoening uit mijn blog en voel me dankzij mijn blog ook iets zekerder van mezelf. Hetzelfde geldt voor mijn werk en eerder voor mijn opleiding. Als je even trots kunt zijn op jezelf, komt dat je zelfvertrouwen alleen maar ten goede.

Heb jij veel zelfvertrouwen of heb je hier ook weleens moeite mee?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 17 mei 2017 op 6:17 am - Beantwoord

  Ik struggle zelf ook met zelfvertrouwen maar 1 tip die ik heb meegekregen is om elke dag iets positiefs op te schrijven wat jij zelf hebt gedaan. Zo krijg je dus een mooi lijstje met acties waarop je dan met trots kan terug kijken en waarvan je zelf vetrouwen groeit.

  • Romy 17 mei 2017 op 5:21 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip! Ik denk inderdaad dat zo’n lijstje en daar bewust mee bezig zijn echt kan helpen om iets meer vertrouwen in jezelf te krijgen.

 2. Els 17 mei 2017 op 6:18 am - Beantwoord

  Wat een goede tips. Vooral glimlach naar je spiegelbeeld ben ik enthousiast over. Je hebt helemaal gelijk!

  • Romy 17 mei 2017 op 5:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Die tip van een glimlach klinkt soms wat simpel, maar bij mij helpt het echt een beetje 🙂

 3. Danique 17 mei 2017 op 7:25 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips. Ik barst ook niet van het zelfvertrouwen en dat vind ik soms behoorlijk lastig. Het is voor mij erg belangrijk om in te zien dat ik het wel waard ben en dat ik in sommige dingen best goed ben. Zodra ik wat zekerder ben over mezelf en over mijn eigen kunnen, straal ik dat ook uit in de vorm van zelfvertrouwen. Nu moet ik alleen nog proberen om dat besef meer te krijgen.

  • Romy 17 mei 2017 op 5:23 pm - Beantwoord

   Heel lastig en herkenbaar wat je beschrijft! Zelfvertrouwen is iets wat je vaak echt uitstraalt als je het hebt en daardoor word je uiteindelijk alleen maar nog meer positief gestimuleerd in het besef dat je iets waard bent. Voor zover ik je ken, mag je hartstikke trots zijn op jezelf. Je hebt een fijne schrijfstijl, komt heel lief over en bent een mooie meid. Ik weet dat zelfvertrouwen niemand komt aanwaaien, maar ik hoop dat je toch het besef krijgt dat je er echt mag zijn 🙂

 4. Klaske 17 mei 2017 op 7:37 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel Romy! Vergeleken met een aantal jaar geleden heb ik gelukkig al veel meer zelfvertrouwen, maar ik struggle er nog weleens mee. Alles wat je schrijft, klopt echt helemaal. Oh en ik wil even zeggen dat ik je zo leuk op die eerste foto vind staan. Die bloemetjeslaarzen rock jij echt! <3

 5. Josephine 17 mei 2017 op 8:49 am - Beantwoord

  Goede tips hoor! Ik vind het trouwens heel inzichtelijk geschreven hoe je dan bijvoorbeeld ook twijfelt over de titel.
  Ik kan soms ook wel onzeker zijn, maar ik ben blij dat dat in de loop der jaren steeds minder is geworden.

 6. Elbrich Abma 17 mei 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Wat fijn! Vroeger heb ik zo’n weerbaarheid training gedaan, dat heeft mij altijd erg geholpen!

  • Romy 17 mei 2017 op 5:25 pm - Beantwoord

   Superlief! Dankjewel voor je compliment over de foto! Ik ben ook zó blij met die laarsjes 🙂 En wat fijn om te horen dat je al meer zelfvertrouwen hebt dan eerder. Nu hopen dat ook die struggles zo nu en dan snel een beetje afnemen <3

 7. Darina 17 mei 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik had nooit zelfvertrouwen, de laastste paar jaren is dat wel gegroeid (gelukkig!) Ik probeer positieve dingen op te schrijven voor mezelf en nieuwe dingen te ondernemen.

  • Romy 17 mei 2017 op 5:30 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jouw zelfvertrouwen de afgelopen tijd is toegenomen! Jouw methode klinkt als een fijne manier om iets meer zelfvertrouwen te krijgen.

 8. Johanne 17 mei 2017 op 9:04 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik heb jarenlang heel weinig zelfvertrouwen gehad. Ik vertrouwde gewoonweg niet op mezelf. Dat gaat tegenwoordig een stuk beter, maar in sommige situaties zo het nog veeeel beter kunnen. Ach, ’t komt vanzelf wel. Heb in ieder geval geleerd dat als ik mijn outfit fijn vind zitten, dat een dag een stuk beter gaat!

 9. Sija 17 mei 2017 op 9:08 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Zelf merk ik meteen verschil wanneer ik iets alleen onderneem, dat geeft toch wel een boost! 🙂 Liefs, Sija

 10. Lisette 17 mei 2017 op 9:37 am - Beantwoord

  Mooi tips heb je weer opgeschreven. Op zich heb ik wel voldoende zelfvertrouwen. Iets doen waar je voldoening uithaalt helpt daar ook goed aan mee voor mij. Leuke outfit heb je aan op de foto!

 11. Bente 17 mei 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Over het algemeen zit het wel goed met mijn zelfvertrouwen. Natuurlijk ben ik ook soms wel ergens onzeker over maar over het algemeen vind ik mezelf gewoon een leuk persoon en als je jezelf leuk vind dan helpt dat enorm 😉

 12. Ayla 17 mei 2017 op 10:41 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik heb gelukkig nooit een gebrek aan zelfvertrouwen gehad, maar heb het wel op een andere manier. Als ik me niet op m’n gemak voel bij mensen dan gedraag ik me heel anders dan normaal. Of in een gesprek met de baas, dan stel ik me heel onderdanig op. Daarbij heb ik inderdaad geleerd dat bijvoorbeeld lichaamshouding heel belangrijk is. Als ik me zo onderdanig voel en ik ga heel chill op een stoel hangen dan is dat gevoel al snel verdwenen, je hangt immers alleen op een stoel als je met iemand bent die jouw gelijke is. Fijn dat je je hoofd zo in de maling kunt nemen he?!

  • Romy 17 mei 2017 op 5:31 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat het al een stuk beter gaat wat zelfvertrouwen betreft dan eerder. Nu maar hopen dat het in die specifieke situaties ook in de loop der jaren iets beter gaat. Een outfit kan inderdaad al zo’n verschil maken!

  • Romy 17 mei 2017 op 5:32 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Dit was mijn zelfvertrouwen-boost-outfit 😉 Fijn om te horen dat jij in ieder geval zelfvertrouwen hebt en daar ook dingen goed bij kunt gebruiken waar je voldoening uit haalt.

  • Romy 17 mei 2017 op 5:32 pm - Beantwoord

   Wat een supermooie insteek! Je bent ook een hartstikke leuk persoon volgens mij 🙂

  • Romy 17 mei 2017 op 5:34 pm - Beantwoord

   Oeh, dat herken ik wel een beetje van dat onderdanige. Wat fijn dat een goede lichaamshouding je daar al een beetje bij helpt. Het is inderdaad nergens voor nodig om je zo onderdanig op te stellen bij je baas en het is dan al heel positief als je dat gevoel kunt afzwakken door iets meer in de stoel te hangen.

 13. Lianne 17 mei 2017 op 1:25 pm - Beantwoord

  Dit zijn zeker goede tips! Sommigen probeer ik al te doen, alleen op mijn houding moet ik soms inderdaad nog letten. Vroeger was ik minder zelfverzekerd dan nu en hoe onzekerder ik werd, hoe meer ‘in elkaar gekropen’ in ging lopen. Dat is nu nog steeds aan me te zien, terwijl ik weet dat het nu eigenlijk nergens meer voor nodig is! Waar ik ook veel aan heb, is op onzekere momenten bedenken waar ik trots op ben en te kijken hoever ik al in mijn leven ben gekomen. Leuke foto’s heb je trouwens 🙂

  • Romy 17 mei 2017 op 5:37 pm - Beantwoord

   Dankje voor je compliment over de foto’s 🙂 Wat rot dat je soms automatisch zo’n in elkaar gekropen houding aanneemt. Heel herkenbaar, want dat doe ik in sommige situaties ook nog wel een beetje. Maar het is inderdaad eigenlijk nergens voor nodig. Het mooie is ook dat je vaak positieve opmerkingen terugkrijgt als je zelfvertrouwen uitstraalt en dat dat je zelfvertrouwen vaak nog meer een boost geeft. Een soort positieve vicieuze cirkel 🙂 Je tip van kijken waar je trots op bent, vind ik ook een goede. Dat kan zeker helpen als je even een beetje onzeker bent.

 14. Eline 17 mei 2017 op 2:01 pm - Beantwoord

  Wat een leuke foto boven aan dit artikel!

  Dingen alleen doen is zeker een goede boost voor je zelfvertrouwen. Of ik nu met de auto alleen ergens heen moet waar ik nog niet eerder ben geweest, of dat ik bij problemen met de trein toch een andere route kan bedenken waarmee ik nog wel op tijd op de plaats van bestemming kom, het is fijn als je weet dat je daar niemand anders bij nodig hebt. Vorige zomer ging ik voor het eerst alleen met het vliegtuig, dat was ook wel even spannend, maar zodra ik in Engeland geland was en in de juiste trein zat had ik het gevoel dat ik de hele wereld aankon 😉

  • Romy 17 mei 2017 op 5:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat fijn om te horen dat dingen in je eentje ondernemen je zo helpt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is net wat je zegt: het geeft zo’n goed gevoel als je jezelf weet te redden in een toch best lastige situatie.

 15. Nesrin 17 mei 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

  Helemaal mee eens! Een glimlach als je voor de spiegel staat, of een knipoog werkt ook, werkt bij mij heel goed.

  Je geeft weer mooie tips. Kleding vind ik belangrijk. Ik voel me vaak nog beter in een leuk outfitje dat lekker zit en kan me ook minder zeker voelen als mijn kleding niet fijn zit.

  • Romy 17 mei 2017 op 5:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat fijn dat een leuke outfit jou ook echt een boost kan geven. Grappig eigenlijk wat kleding met je kan doen!

 16. Sheila 18 mei 2017 op 6:10 am - Beantwoord

  Een houding doet zo veel meer, inderdaad. Ik zeg altijd maar als het iemand niet lukt, fake it until you make it. En dat helpt echt. Het idee dat je er zelf nog niet helemaal in hoeft te geloven, maar dat je gewoon doet alsof, totdat het natuurlijk is. Met een rechte houding straal je zoveel meer zelfverzekerdheid uit. Mooi dat je anderen tips geeft als je dat niet van nature hebt.

  • Romy 18 mei 2017 op 11:43 pm - Beantwoord

   Goede quote! Zelfs als je je niet zelfverzekerd voelt, doet een zelfverzekerde houding inderdaad al zoveel. Ik heb ook zelf ervaren dat ik met mijn schouders naar achteren en mijn hoofd rechtop al meteen iets zelfverzekerder in de wereld sta.

 17. Simone 18 mei 2017 op 6:44 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips. Ik heb heel lang gestruggled met mijn zelfvertrouwen. Gelukkig gaat het nu eigenlijk wel goed, over het algemeen. Maar ik denk dat iedereen wel eens een dag heeft dat het minder gaat. Dus dat neem ik mezelf dan ook niet kwalijk.

  • Romy 19 mei 2017 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat ontzettend fijn om te horen dat het nu iets beter gaat met je zelfvertrouwen. Maar het kan inderdaad ook heel erg van de dag afhangen en soms is het ook prima als je gewoon even jezelf afzondert en niet te veel doet alsof.

 18. Laurine 20 mei 2017 op 2:27 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Zeker de eerste twee zijn heel makkelijk te veranderen en zo op een simpele manier al wat meer zelfvertrouwen te krijgen! Wat knap dat je zo je best doet om veel zelfvertrouwen te hebben!

Recente blogs

Meer kleur dragen? Dat lukt met deze 7 tips!

8 januari 2019|Outfits|

Ik ben niet vies van "een beetje" kleur. Voor wie mijn blog al langer volgt, is dat vast geen geheim meer. Ik was ooit een grijs muisje in onopvallende kleding, maar tegenwoordig trek ik elke dag een kleurrijke outfit uit mijn kledingkast vol bontgekleurde items. Maar meer kleur dragen, hoe doe je dat? Die vraag kreeg ik van een aantal lezeressen. Hoera, daar vertel ik graag meer over. Nu ben ik natuurlijk geen styliste, maar ik deel graag hoe ik het heb aangepakt. Maak van je outfit een feestje! Dit zijn mijn 7 tips voor meer kleur dragen.

Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe

24 augustus 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.

Wat ik niet had verwacht toen ik dit huis kocht? (3 jaar later)

22 maart 2022|Persoonlijk|

Een eigen huis, een plek onder de zon. Wat voelde ik me drie jaar geleden groot toen ik met mijn nul huizenkoopervaring voor het eerst een eigen huis kocht. Geen idee wat me te wachten zou staan! Het enige wat ik zeker wist, was dat ik een toffe stek had gevonden. Grappig dat alles toch anders loopt dan je denkt. Deze dingen had ik drie jaar geleden nooit verwacht te doen, vinden of meemaken toen ik dit huis kocht. Van hippe koffiemachines tot uit de kluiten gewassen planten.