Action1 1

Lekker tegenstrijdig?! | 6 tegenstellingen in mij

 • 19 oktober 2017
 • 43 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Toen iemand laatst vroeg of ik mezelf kon omschrijven, merkte ik dat ik vooral in tegenstellingen praatte. Zo ben ik gestructureerd en chaotisch tegelijk, maar ook zowel actief als een tikkeltje lui. Ook ben ik een huismus, maar wel een die graag iets avontuurlijks doet op z’n tijd. Ik ben vaak niet alleen het ene uiterste, maar heb dan ook wel iets van het andere uiterste in me zitten. En soms is het eigenlijk wel zo fijn dat het elkaar zo een beetje opheft. Geïnspireerd door Cynthia’s artikel geef ik je graag een inkijkje in een paar van mijn tegengestelde eigenschappen.

mijn tegenstellingen

1. Extraverte introvert

Aan de ene kant ben ik een echte introvert, maar op z’n tijd kan ik ook wel extravert zijn. Op Johannes blog leerde ik dat dit zelfs een naam heeft: blijkbaar ben ik ambivert. Enerzijds ben ik niet iemand die graag opvalt tussen de massa. Vooral in grote, onbekende groepen of nieuwe omgevingen houd ik me vaak een beetje op de achtergrond. Ik zal dan ook niet snel het hoogste woord hebben op een feestje. En praat iemand door me heen? Dan ben ik degene die haar mond houdt in plaats van haar stem te verheffen. Aan de andere kant kan ik ook juist opleven in contact met anderen. Zodra ik me ergens op mijn gemak voel, kan ik zelfs een flinke kletskous zijn. Zelf noem ik mezelf dan ook eerder een kat-uit-de-boom-kijker dan een typische introvert.

2. Einzelgänger en gezelschapsdier

Deze tegenstelling borduurt een beetje voort op de vorige. Ik ben een einzelgänger én een gezelschapsdier. Ik vind het aan de ene kant fijn om onder de mensen te zijn en doe dagjes weg het liefst samen met een vriendin of familielid. Als ik lange tijd helemaal niemand spreek, merk ik ook dat ik contact met anderen echt wel mis. Zo vind ik het veel fijner om nu op kantoor met fijne collega’s samen te werken in plaats van vanuit huis alleen aan het werk te zijn. Aan de andere kant heb ik ook graag tijd voor mezelf. Zo vind ik het weleens fijn om me na een dagje weg terug te trekken op mijn kamer en aan mijn blog te werken. Ook me-time in de vorm van in mijn eentje wandelen of winkelen kan ik altijd wel waarderen.

3. Impulsieve controlfreak

Structuur vind ik toch wel een van de fijnste dingen. Ik maak elke dag lijstjes met wat ik nog moet doen, heb bepaalde vaste routines en neem bijvoorbeeld elke dag dezelfde bus naar mijn werk. Niet over nadenken, gewoon doen! Ook als ik een grote opdracht heb, vind ik het fijn om met een vooraf opgesteld plan te werken. Toch is er ook een kant in mij die een beetje impulsiviteit wel kan waarderen. Als alles uitgestippeld is en er nooit iets spontaans gebeurt, kan dat me zelfs irriteren. Ik vind het heerlijk om zo nu en dan iets te doen wat niet helemaal van tevoren uitgedacht is. Bijvoorbeeld spontaan een dagje weg, een vriendin die plotseling langskomt of bepaalde wilde plannen zonder nadenken gewoon eens uitvoeren.

4. Realistische dromer

Als er iemand dol is op dromen, dan ben ik het wel. Dromen kunnen mij vaak niet groot genoeg zijn en ik kan mezelf echt verliezen in de meest fantastische gedachten over wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren. Zelfs tijdens serieuze activiteiten droom ik nog weleens weg, denkend aan de mooiste romantische komedies werkelijkheid kunnen worden. Toch ben ik op veel vlakken de nuchterheid zelve. Met spiritualiteit heb ik bijvoorbeeld niet zoveel, maar ik ben ook een realist die zichzelf bij bepaalde wel héle grote dromen al snel met beide benen op de grond zet.

5. Bezig bijtje en (soms) een beetje lui

Ik vind het geweldig om altijd bezig te zijn. Stilzitten is niet zo mijn ding en verveling komt in mijn woordenboek niet voor. Ik weet altijd wel dingen te doen en vind het ook fijn om, ook op een vrije dag, lekker in de weer te zijn. Juist daarom is het wel bijzonder dat ik zo af en toe ook een luie kantheb. Zo vind ik het heerlijk als ik ’s avonds boven kan blijven zitten en mijn moeder een kop thee voor me pakt. Vrijdagavonden besteed ik graag in pyjama lekker thuis. Zelf humus maken? Nee hoor, ik koop het wel gewoon bij Albert Heijn! En naar de bushalte (die 5 minuten wandelen is vanaf mijn huis) ga ik elke ochtend met de fiets. Of is dat niet lui, maar gewoon efficiënt?

6. Serieus en cynisch

Een van de tegenstellingen in mezelf die ik toch wel het leukst vind, is dat veel mensen door mijn vaak serieuze instelling niet verwachten dat ik ook best wel cynisch kan zijn op z’n tijd. Vooral als ik schrijf, vind ik het heerlijk om bijvoorbeeld een beetje de draak met mezelf te steken en om het leven allemaal niet zo serieus te nemen. Ook kom ik soms in gesprekken graag cynisch uit de hoek, ook al verwachten mensen dat vaak niet van mij. Dit is niet een kant die iedereen van me zal kennen, maar eigenlijk is het een tegenstelling die ik zelf best wel kan waarderen.

Herken jij je in een van deze tegenstellingen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 19 oktober 2017 op 7:33 am - Beantwoord

  Wat een interessant artikel zeg! Ik herken in mij wel in meerdere dingen. Grappig om te realiseren dat je van beide kanten wat hebt.

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

   Grappig om te horen dat je zoveel herkent in mijn tegenstellingen! Ik vond het ook heel leuk om eens bij stil te staan hoe tegenstrijdig sommige dingen in mij eigenlijk zijn.

 2. Marije 19 oktober 2017 op 7:50 am - Beantwoord

  Oh jee .. ik herken mijzelf in meerdere dingen. Grappig om te lezen en dan iedere keer zo’n “oh ja” moment te hebben

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je zoveel herkent in mijn tegenstellingen 🙂

 3. Loes 19 oktober 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Grappig lijstje, ik denk dat iedereen wel een aantal tegenstellingen in zich heeft zitten! Ik kan me vooral vinden in nr. 2. Ik vind het heerlijk om alleen te zijn, maar na een tijdje kan ik ook verlangen naar gezelschap!

 4. Darina 19 oktober 2017 op 8:11 am - Beantwoord

  Een heel leuk artikel! Ik herken mijzelf in realistische dromer en kat uit de boom kijker, en soms ben ik ook wel echt een einzelgänger.

 5. Sofie 19 oktober 2017 op 8:18 am - Beantwoord

  Hihi, herkenbaar hoor. Het hoeft ook niet altijd zwart of wit te zijn hè, allebei of dingen tussenin kunnen ook!

 6. Kim 19 oktober 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Lekker herkenbaar en leuk om te lezen. Ik herken me in 1, 2 en 4 heel erg!

 7. Shirley 19 oktober 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Ik ben soms te lui om mijn fiets te pakken, waardoor ik juist lopend ga. Fietsen zou wel efficiënter zijn. Ik vulde laatst een persoonlijkheidstest in en merkte dat de antwoorden best wisselend waren. Soms hangt het gewoon van de situatie af hoe ik zou reageren en die reacties kunnen best tegenovergesteld van elkaar zijn.

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:52 pm - Beantwoord

   Dat denk ik ook inderdaad. En het is ook alleen maar goed dat je meestal niet óf helemaal het ene óf helemaal het andere uiterste bent. Juist die afwisseling tussen soms alleen zijn en soms genieten van gezelschap is bijvoorbeeld zo fijn 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:53 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen in welke punten en tegenstellingen je je herkent!

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:53 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal! Je kunt ook prima tussen de twee uitersten in zitten en dat is misschien ook alleen maar fijn voor jezelf en voor de mensen om je heen 😉

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:55 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat zelfs uit een persoonlijkheidstest kan blijken dat je zulke verschillende kanten in jezelf hebt. Eigenlijk heel normaal, toch, als je je reactie of gedrag op een situatie aanpast? 🙂
   En wat betreft het fietsen, zo kun je het ook bekijken inderdaad. In die zin kan wandelen ook luier zijn dan fietsen 😉

 8. Kim de Vries 19 oktober 2017 op 10:49 am - Beantwoord

  Herkenbaar hoor! Vooral nummer 1, 2 en 4 🙂

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:55 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen in welke tegenstellingen jij je herkent 🙂

 9. Johanne 19 oktober 2017 op 11:06 am - Beantwoord

  Yaaay, ik word genoemd! Leuk! Ik herken eigenlijk alle tegenstellingen, behalve nummer vijf. Ik ben een rasechte luilak en kan heel goed de hele dag niets doen. En met niets doen bedoel ik dan beetje lezen, beetje series kijken, beetje aankloten. Echt actief ben ik niet haha, terwijl ik dat stiekem wel iets meer wil zijn. Ben ook een echte ambivert en kan mega cynisch, sarcastisch en tegelijkertijd positief en serieus zijn.

 10. Nienke 19 oktober 2017 op 12:51 pm - Beantwoord

  Haha, ik herken er heel veel van mezelf in. Het is ook vaak het één, of helemaal het ander. Geen tussenweg. Leuk artikel!

 11. Sarah 19 oktober 2017 op 2:15 pm - Beantwoord

  Ja, ik herken me heel erg in nummertje 4. Ik ben ook zo’n realistische dromer. In mijn hoofd is àlles mogelijk en kunnen mijn dromen niet groots genoeg zijn, maar als het erop aankomt dan kan ik toch super nuchter blijven. Heel gek eigenlijk.

 12. Sam - singlereadytomingleblog 19 oktober 2017 op 2:43 pm - Beantwoord

  Ik denk dat iedereen zich wel een beetje in elk uiterste herkent, hangt ook gewoon af van het moment 🙂 Behalve voor puntje 5 zou ik mezelf wel echt als een luierik omschrijven, oeps, hahaha!

  • Romy 19 oktober 2017 op 11:57 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je zoveel herkent van mijn tegenstellingen! En ik moest wel lachen om je bekentenis over lui zijn. Maar hé, met een drukke baan, een blog én een sociaal leven, mag je jezelf af en toe ook wel wat luiheid gunnen, toch? 🙂

 13. Vivian 19 oktober 2017 op 3:48 pm - Beantwoord

  Wat een leuke lijst dit! Ik vind alleen het lezen van de kopjes al heel leuk, het heeft ook iets tofs op taalgebied. En yay voor ambivert zijn! Ik herken mezelf trouwens in bijna alle punten wel, en juist die tegenstrijdigheden maken het leuk om te zijn wie we zijn 🙂

  • Romy 20 oktober 2017 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je ook mijn kopjes met plezier hebt gelezen. Ik vond het ook wel leuk om er namen/stempeltjes voor te bedenken 🙂
   Je hebt trouwens helemaal gelijk wat betreft de tegenstellingen. Juist doordat we vaak niet óf altijd het ene óf altijd het andere zijn, is het leven leuk en maak je het voor jezelf en voor anderen lekker afwisselend 🙂

 14. Justine 19 oktober 2017 op 4:46 pm - Beantwoord

  hahaha zo herkenbaar dit, vooral de eerste paar!
  De grootste tegenstelling die ik nu dagelijks tegen kom is dat ik aan de ene kant heel erg plan en dingen wil uitstippelen – lijstjes yeassss – maar aan de andere kant juist alles enorm laat gaan. Ik heb een ticket geboekt, maar ik zie wel wat er daar gebeurt. Staat toch weer in tegenstelling met dat ik hier tot op mijn laatste dag al dingen aan het inplannen ben haha.

  • Romy 20 oktober 2017 op 12:03 am - Beantwoord

   Wat grappig dat je wat betreft het plannen en impulsiviteit zulke duidelijke tegenstrijdigheden hebt. Zo te horen heb je inderdaad wel iets van beide uitersten. En juist dat zorgt er misschien voor dat je zoveel plezier beleeft op reis! Soms is impulsiviteit wel zo fijn als je iets wilt beleven, maar een strak plan kan dan ook wel erg fijn zijn om zo’n impulsief plan verder uit te stippelen 🙂

 15. Kirsten 19 oktober 2017 op 6:12 pm - Beantwoord

  Hoe herkenbaar dit! Ik merk ook heel vaak dat ik, wanneer ik over mezelf praat, vaak aanvul met ‘maar aan de andere kant…’ Vooral nummers 2 en 5 herken ik volledig 🙂

  • Romy 20 oktober 2017 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat grappig dat je de tegenstellingen ook herkent in hoe je jezelf voorstelt! Ik betrapte mezelf er laatst op hoe moeilijk het soms eigenlijk is om jezelf met een paar eigenschappen te beschrijven als je eigenlijk een beetje van beide uitersten hebt 🙂

 16. Kreanimo 19 oktober 2017 op 6:36 pm - Beantwoord

  Wat grappig ik herken hier echt dingen in van mezelf!
  Vooral dat bezig bijtje met een lui kantje! hahahaha

 17. Nikita 19 oktober 2017 op 7:27 pm - Beantwoord

  Mijn soort van tegenstelling is dat ik heel goed ben in vertellen wat anderen moeten doen. Dan bedoel ik niet als betweter, maar als mensen zich down voelen of blijven piekeren over een onvoldoende of weet ik veel wat, dan ben ik de eerste om te zeggen dat iedereen wel eens een onvoldoende heeft en je goed voor jezelf moet zorgen. Maar als ik zelf een onvoldoende heb of lief voor mezelf moet zijn? Dat is een heel ander verhaal… Ik luister vaak naar ‘Learn to let go’ van Kesha, want dat liedje sluit perfect op mijn reactie aan. Verder heb ik niet echt tegenstellingen denk ik…

  • Romy 20 oktober 2017 op 12:06 am - Beantwoord

   Oeh, de tegenstelling die jij noemt, herken ik eigenlijk ook wel een beetje. Soms is het zoveel makkelijker om de situatie van iemand anders te analyseren en een ander te helpen dan om dat bij jezelf te doen. Hopelijk is je blog toch een mooie stap om ook jezelf iets bewuster te maken van de lieve dingen die je tegen andere mensen wilt zeggen. Want ook jij bent die lieve woorden en tips meer dan waard!

 18. Nesrin 19 oktober 2017 op 9:24 pm - Beantwoord

  De term ambivert ken ik niet, ik klik dadelijk op het linkje want ik wil er meer over lezen. Wat een leuk artikel. Ik herken mezelf in nummer 2 en 4.

 19. zwartraafje 20 oktober 2017 op 1:19 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf in bijna elk van de puntjes op je lijstje. Zo heb ik overal lijstjes liggen met opdrachten, boodschappen, zaken die ik nog moet regelen maar vind ik het ook erg leuk om gewoon een dagje weg te gaan met mijn nicht en dan een stadje te bezoeken zonder dat we iets specifieks hebben gepland of opgezocht. Ook ben ik een ambivert, kan ik honderduit praten met iemand die ik voor het eerst ontmoet maar val ik stil in een groep onbekenden, ik kan genieten van zowel rustig thuis zitten als onder de mensen komen (zolang ik niet in de spotlight sta alleszins), ik blijf dromen maar ben ook realistisch genoeg om te beseffen dat vrijwel elk van die dromen een droom blijft.

  Er zijn ook nog enkele andere tegenstrijdige zaken die me bij mezelf opvallen. Zo geniet ik zowel van het versturen van post als het ontvangen (dat telt trouwens ook voor het uitkiezen van pakjes voor iemand anders en er zelf krijgen). Oh en ik ben heel kritisch voor mezelf maar niet naar anderen toe.

  • Romy 20 oktober 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen in welke tegenstellingen je je herkent. Grappig dat sommige tegenstellingen eigenlijk zoveel vaker voorkomen dan ik van tevoren dacht 🙂 Ik herken namelijk precies de voorbeelden die jij beschrijft.
   Dat van het kritisch zijn naar jezelf, maar niet zo naar anderen, komt me trouwens ook wel bekend voor. Dat is dan ook de enige tegenstrijdigheid waar ik eigenlijk nog weleens iets aan zou willen doen 😉

 20. Anna 20 oktober 2017 op 1:46 pm - Beantwoord

  Oh dit is echt heel herkenbaar haha, wat grappig! Ik kan soms ook heel erg druk bezig zijn met van alles en nog wat, ineens heb ik dan zo’n drive, maar soms heb ik ook gewoon helemaal nergens zin in haha. Verveling komt trouwens ook niet in mijn woordenboek voor!

 21. Dinja 20 oktober 2017 op 3:19 pm - Beantwoord

  Het klinkt allemaal best herkenbaar! Vooral punt 2, ik ben vrij stil van mezelf maar als ik rondom vrienden ben die ik al goed ken sta ik wel graag in het middelpunt. Ook probeer ik steeds vaker wat ‘uit m’n schulp’ te kruipen en contact te zoeken met onbekenden. Maar ook in punt 3 herken ik wel iets, ik maak dagelijks lijstjes maar kan ook net zo vaak afwijken omdat ik dan zin heb om een patatje te halen ipv het grote gerecht klaarmaken wat ik op het menu had gezet 😉

 22. Marielle 20 oktober 2017 op 3:36 pm - Beantwoord

  Wat grappig om te lezen! Ik denk dat iedereen zo wel wat tegenstrijdigheden in zich heeft 🙂

 23. Irene 20 oktober 2017 op 11:13 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Ik ben ook zo’n vat vol tegenstrijdigheden. Ik vind het soms zelfs lastig dat ik niet gewoon zus of zo kan zijn. Haha :p

  • Romy 22 oktober 2017 op 9:55 am - Beantwoord

   Haha, soms zou het inderdaad makkelijker zijn als je gewoon lekker zwart óf wit bent, ook voor de mensen om je heen 😉 Maar gelukkig kan ik het zelf wel waarderen als ikzelf of anderen twee kanten hebben.

 24. Saskia 22 oktober 2017 op 10:28 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen en tof idee ook voor een artikel! 2 heb ik ook, ik ben heel graag alleen maar vind gezelschap ook altijd wel fijn.

 25. Nele | Pizzapartyfridaynight 6 november 2017 op 6:50 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf superhard in jouw tegenstrijdheden! 😛 Ik denk dat ik mezelf ook wel een ambivert kan noemen, ik had er nog nooit van gehoord! Ik ben best graag alleen, tot het genoeg is, en dan wil ik mensen rondom mij heen. Ook, zal ik, net als jij nooit het hoogste woord hebben in een grote groep, tenzij ik in een groep terecht kom met vrienden die ik al jaren ken en mij helemaal op m’n gemak voel, dan durf ik me al eens te laten gaan 😀 Ik hou van avontuur, als het gestructureerd en gepland is 😀 Ik hou van rust en routine, tot ik me verveel en weer avontuur wil 😀 haha!

  • Romy 7 november 2017 op 7:21 am - Beantwoord

   Heel leuk om over jouw tegenstrijdigheden te horen! Het klinkt heel herkenbaar wat je omschrijft. Vooral dat met de rust en routine. Ik heb daar veel baat bij, maar het moet inderdaad niet gaan vervelen 😉 Zelf vind ik het ook juist wel mooi als je twee uitersten in je hebt zitten. Dat heft elkaar ook wel een beetje op, toch? 🙂

Recente blogs