unnamed file 50

6x tips om je concentratie te verbeteren

 • 19 oktober 2016
 • 17 Reacties

Als klein kind had ik altijd een concentratie om jaloers op te zijn. Ik had er totaal geen moeite mee om huiswerk te maken met de tv én de radio aan. In de auto las ik met gemak een schoolboek uit en zelfs in de wachtkamer bij de dokter kon ik me tussen de spelende kinderen nog een paar minuten op mijn huiswerk concentreren. Maar dat was toen… Met de komst van de mobiele telefoons en het internet is er toch een kink in mijn concentratiekabel gekomen. Nog steeds kan ik prima doen wat ik moet doen, maar ik merk dat ik regelmatig afgeleid ben. Jij ook? Dan heb je misschien iets aan deze tips voor een betere concentratie.

concentratie

De vliegtuigstand is jouw beste vriend!

Ik schreef er in mijn inleiding al iets over, maar over het algemeen komen mobiele telefoons en steeds voller rakende inboxen je concentratie niet bepaald ten goede. Met mijn mobiel aan en wifi op mijn computer heb ik vaak wel duizend redenen om met iets anders bezig te zijn dan werken. Mijn mailbox check ik het liefst elke tien minuten en er is ook altijd wel een reden om even snel op Facebook te kijken. Zelfs als ik een woord in een online woordenboek moet opzoeken, is de verleiding heel groot om nog iets anders te googlen. Alles bij elkaar zijn apps en internet echt een killer voor je concentratie. Lang leve de vliegtuigstand! Zorg ervoor dat je even offline bent, zowel op je laptop als op je mobiel, en je hebt meteen een stuk minder afleiding.

Beloon jezelf elke 60 minuten met een pauze

Lange tijd achter elkaar werken is vaak ook niet zo goed als het lijkt. Na een tijdje daalt je concentratie weer en is het goed om even te ontspannen. Neem daarom elke 30, 60 of 90 minuten een korte pauze. Zie het als een beloning voor het werk dat je hebt gedaan. Deactiveer je vliegtuigstand om even je nieuwe Instagram-updates te bekijken, loop naar de keukenkast voor een lekkere reep chocolade of lees een artikel in een tijdschrift. Na zo’n snelle pauze ben je opgeladen om weer net zo hard te knallen als daarvoor.

Bepaal jouw meest productieve moment van de dag

Ben jij echt een avondmens en schud je ‘s avonds met gemak een aantal opdrachten uit je mouw? Dan is het misschien niet zo gek dat er ‘s ochtends niet zoveel van werk terecht komt als je gapend achter je computer zit. Ga voor jezelf na wanneer jouw meest productieve moment van de dag is en plan je werkzaamheden vooral op dat moment in. Natuurlijk is het niet mogelijk om alles op dat moment in te plannen. Een studie kun je bijvoorbeeld helaas niet alleen in de avonduren volgen. Maar het helpt misschien om de tijden dat je werkt een paar uur aan te passen. Als je geen vroege vogel bent, zou je bijvoorbeeld eens om 10 uur in plaats van 9 uur achter je computer kunnen kruipen.

Wissel je taken af

Ik herinner me nog goed dat ik hele dagen achter elkaar aan mijn scriptie werkte en dat na twee uur echt even zat was. Mijn concentratie daalde dan als een skiër die van de heuvel racet. Er kwam dan ook geen zinnige gedachte meer op papier te staan. Lukt het je echt niet meer om de concentratie op te brengen voor die ene opdracht of taak, wissel dan af en ga even een uur met een andere opdracht verder. Stort je op een andere paragraaf van je scriptie, lees een ander theorieboek of maak een andere opdracht. Dat verhoogt je concentratie en zorgt ervoor dat je daarna met iets meer goede moed terug kan gaan naar je eerste project.

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt

Dit klinkt misschien vreemd, maar het is echt zo dat vocht je concentratie vergroot. Volgens onderzoek neemt je concentratie met maar liefst 25% af als je maar 5% vochttekort heb. Drink dus vooral extra grote koppen thee of zorg ervoor dat je altijd een flesje water klaar hebt staan. Dat komt je concentratie alleen maar ten goede.

Schrijf je geniale ingevingen op

Misschien ben ik de enige die dit heeft, maar voor mij zijn naast apparaten met internet ook geniale ingevingen heel slecht voor mijn concentratie. Als ik bijvoorbeeld tijdens het werk opeens een leuk idee krijg voor een blog, is de verleiding heel groot om dat idee meteen uit te werken. Niet doen! Aan de andere kant is het ook zonde om een goed idee weer te vergeten. Daarom schrijf ik dit soort ingevingen tegenwoordig op in een boekje. Zo hoef ik ze niet te vergeten, maar leiden ze me ook niet af van het werk waar ik op dat moment mee bezig ben.

Wat is jouw beste tip voor een betere concentratie?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 19 oktober 2016 op 7:54 am - Beantwoord

  Ik ben ´s avonds het meest productief. s´Ochtends ben ik eigenlijk heel moeilijk voor uit branden. Misschien moet ik dan een lekker glas fris water drinken.

  • Romy 19 oktober 2016 op 9:23 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar inderdaad! ‘s Avonds krijg ik vaak veel meer gedaan dan ‘s ochtends. Wie weet helpt dat glas water als we de wetenschap mogen geloven 😉

 2. Lieke - Life As Lieke 19 oktober 2016 op 8:51 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik ben echt een avondmens en ben dan wel productiever dan de rest van de dag 🙂

  • Romy 19 oktober 2016 op 9:23 am - Beantwoord

   Dankje 🙂 En ook ik ben echt een avondmens!

 3. Monique | WritingMonique 19 oktober 2016 op 9:06 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik moet mijn ‘geniale’ ingevingen ook meteen opschrijven, want anders vergeet ik ze weer!

  • Romy 19 oktober 2016 op 9:23 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je dat herkent! En die geniale ingevingen zijn inderdaad te mooi om zomaar te laten gaan 🙂

 4. Mariëlle 19 oktober 2016 op 9:49 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik kan me soms TE goed concentreren, dan vergeet ik alles om me heen hihi!

  • Romy 19 oktober 2016 op 12:19 pm - Beantwoord

   Haha, dat is ook nog een optie! Ik zou willen dat ik dat kon 😉

 5. Lana 19 oktober 2016 op 12:48 pm - Beantwoord

  Handige tips! Ik ben een avondmens en krijg dan ook veel meer gedaan dan overdag. Vergeet best vaak water te drinken, vooral na al die koffie’s is dat soms echt nodig haha.

  • Romy 19 oktober 2016 op 1:20 pm - Beantwoord

   Dankje! En ja, water drinken is vast naast de koffie niet zo’n slecht idee, alhoewel koffie volgens mij ook niet bepaald slecht is voor je concentratie of in ieder geval een beetje helpt om wakker te blijven 😉

 6. Sara | MevrouwMiauw 19 oktober 2016 op 3:07 pm - Beantwoord

  De “zorg er voor dat je voldoende drinkt” en “na iedere 60 minuten een break” zijn dingen die ik zó goed weet, maar gewoon nooit naleef. In de tijd dat ik aan het blokken was voor tentamens begon ik rond 10 uur ‘s morgens en zat ik soms rond 5 uur ‘s middags nog steeds op dezelfde stoel. Zonder gegeten of gedronken te hebben. Zó slecht eigenlijk. Leuke tips heb je gedeeld!

  • Romy 19 oktober 2016 op 3:36 pm - Beantwoord

   Dankje!
   Dat herken ik maar al te goed inderdaad. Ik zat altijd graag in de studiezalen op de VU en bleef dan uren achter elkaar studeren. Na een tijdje kon ik mijn ogen amper openhouden. Wat dat betreft doe ik het nu wel iets beter 😉

 7. Rebecca 19 oktober 2016 op 8:43 pm - Beantwoord

  Mezelf belonen werkt altijd erg goed ja. Gewoon door een simpele wandeling of een bakje koffie hihi

  • Romy 19 oktober 2016 op 10:15 pm - Beantwoord

   Ja precies! Het verdient ook wel een beloning als je lange tijd achter elkaar hard hebt gewerkt, al is het maar een kopje koffie 🙂

 8. Vivian 20 oktober 2016 op 12:54 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Voor mij werkt het vooral goed om precies te weten wat ik moet doen en hoe ik dat moet doen, want als het te grote taken zijn of als ik niet goed in mijn hoofd heb zitten wat ik moet/wil doen, loop ik snel vast en dan komt er niets meer uit mijn handen.

  • Romy 20 oktober 2016 op 1:11 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede tip inderdaad! Het is fijn om voor jezelf een overzicht te hebben van alles, zodat je niet door de bomen het bos niet meer ziet.

 9. Aneta | Love4seasons 24 oktober 2016 op 5:24 pm - Beantwoord

  Mooie tips Romy! Ik check mijn Instagram het liefst elke 10 minuten. Ik weet dat het nergens over gaat maar toch kan ik het niet laten hihi.

Recente blogs

Vleesvervangers in de test | Deel 5 (o.a. vega-frikandellen)

16 september 2020|Groen doen, Lifestyle|

Ik heb weer eens de "zware taak" op me genomen om een aantal vleesvervangers kritisch te testen. Geen vervelende bezigheid, want er belandde dit keer genoeg vega-lekkers op mijn bord. Ik waagde me onder andere aan vegan frikandellen, zette een spinazieburger op het menu en probeerde voor het eerst vegetarische kipspiesjes. Welke vleesvervangers een succes waren en welke niet? Dat lees je natuurlijk weer in deze review.

44 leuke dingen om te doen met washi tape

26 januari 2019|DIY|

Mijn verzameling washi tape groeit gestaag. Inmiddels heb ik in mijn kast heel wat rolletjes liggen in alle kleuren van de regenboog. Washi tape kost bijna niets, ziet er vrolijk uit en heeft ook nog eens honderden (wat zeg ik: duizenden!) doeleinden. Je kunt er nog net niet je band mee plakken. Ben jij nog op zoek naar leuke dingen om te doen met washi tape? Of zoek je gewoon een goed excuus om nóg meer rolletjes in te slaan? Dan zit je hier goed! Ik deel 44 leuke dingen om te doen met washi tape.

Lachvoer | 7x Ik kon mijn lachen niet inhouden!

8 januari 2018|Persoonlijk|

Lachen is gezond. En gelukkig heb ik regelmatig heel wat af te lachen. Dat varieert van stiekeme binnenpretjes tot samen met een vriendin keihard schaterlachen. En van leedvermaak tot eigen bloopers of geweldig foute woordgrappen. Speciaal voor al die grappige momenten besloot ik een nieuwe rubriek in het leven te roepen: 'Lachvoer'. Dit artikel is editie 1 uit deze rubriek. Hopelijk kan ik jou ook een kleine glimlach bezorgen met deze 7 grappige situaties waar mijn mondhoeken van omkrulden.