Eenzaamheid komt vaker voor dan veel mensen denken. Een eenzaam gevoel betekent namelijk niet per se dat je vriendloos of helemaal alleen bent. Zelfs als je een grote vriendenkring hebt en veel onder de mensen bent, kun je je zo nu en dan eenzaam voelen. Misschien heb je wel veel vrienden, maar kun je bij niemand écht je verhaal kwijt. Of wellicht wonen je vrienden aan de andere kant van Nederland of zie je hen door tijdgebrek weinig. Ook ik ervaar als mensen-mens weleens een gevoel van eenzaamheid. Inmiddels heb ik de nodige handvatten die helpen op zo’n moment. En die handvatten deel ik graag met je in de vorm van 6 tips tegen eenzaamheid.

tips tegen eenzaamheid

1. Zoek mensen op

Er is één nogal voor de hand liggende tip tegen eenzaamheid: mensen opzoeken. Helaas kun je niet zomaar een blik vol mensen opentrekken en lijkt dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch heb je vaak meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Meld je bijvoorbeeld aan voor vrijwilligerswerk, een sportclub of een cursus. Of ga wél naar de verjaardag waar je eigenlijk niet zo’n zin in hebt, omdat je niemand kent. Zelfs iets als een busreis naar de stad of een bezoekje aan de bakker kan al helpen. Je houdt er waarschijnlijk niet direct een vriendschap voor het leven aan over, maar het is soms alleen al fijn om even onder de mensen te zijn.

2. Denk niet voor anderen

Als je je eenzaam voelt, kan denken voor anderen je er soms van weerhouden om mijn eerste tip tegen eenzaamheid uit te voeren. “Waarom zouden anderen mij leuk vinden?”, “Ben ik niet het vijfde wiel aan de wagen?” en “Zeg ik niet net de verkeerde dingen?”. Realiseer je dat al die gedachten invulgedachten zijn. Ga het aan, verleg je grenzen en ervaar wat dat je kan opleveren. Natuurlijk kan iemand je kwetsen of teleurstellen of kun je een vriendschappelijk blauwtje lopen (bestaat dat eigenlijk?), maar soms moet je de sprong in het diepe wagen om te ervaren of het je niet juist iets moois kan opleveren.

3. Minder op social media

Je zou misschien denken dat social media hartstikke sociaal zijn. Maar what’s in a name? Het is misschien wel hartstikke leuk om door gezellige foto’s en statusupdates van verre vrienden en vage kennissen te scrollen, maar het meeste contact via social media blijft vrij oppervlakkig. Je kunt je zelfs met 2000 Facebook-vrienden of met 8000 Instagram-volgers heel eenzaam voelen. Klikt het heel goed met iemand via social media? Spreek dan eens in het echt met diegene af. Maar voor daarnaast is mijn tip tegen eenzaamheid juist om tijd op social media te beperken. Stop met scrollen, begin met hollen. Ga eropuit en leer mensen kennen die jouw offline leven mooier maken.

tips tegen eenzaamheid

4. Blaas oude contacten nieuw leven in

Er zijn vast mensen die je al een tijdje niet hebt gesproken, die je graag nog eens zou willen zien. Bijna iedereen heeft wel contacten die in de loop der jaren zijn verwaterd. Misschien verhuist een dierbare naar een andere stad, krijgt je beste vriendin een relatie of een drukke baan of zijn er zorgen waardoor de ander even geen tijd in jou kan steken. Het is heel verdrietig als je elkaar daardoor misschien zelfs helemaal uit het oog verliest. Maar als je die vriendin toch tussen je Facebook-contacten hebt staan, waarom zou je haar dan niet alsnog eens appen om te vragen hoe het gaat? Je hebt niets te verliezen!

5. Leg de lat niet te hoog

Als je je eenzaam voelt, verlang je misschien wel naar het tegenovergestelde daarvan. Denk aan een huis vol vrienden, elk weekend samen op stap gaan of iemand die precies op het goede moment aanvoelt dat er iets aan de hand is. Natuurlijk zou dat geweldig zijn, maar probeer de lat niet te hoog te leggen. Het contact dat je met iemand hebt, zal nooit precies voldoen aan het ideaalbeeld in je hoofd. Stop met fantaseren over hoeveel mooier en leuker het allemaal zou kunnen. Ook een huis vol visite heb je niet zomaar bij elkaar, maar eigenlijk is het minstens zo fijn om één hele goede vriendin te hebben?

6. Alleen is niet per se eenzaam

Bij alle bovenstaande tips tegen eenzaamheid ligt de focus op contact leggen. Daarnaast is het soms goed om je te beseffen dat alleen zijn niet per se gelijkstaat aan eenzaamheid. Leer om jezelf uit de put te krijgen, om zelf afleiding te zoeken en om je verhaal misschien in een dagboek kwijt te kunnen. Ik zette eerder al 30 dingen op een rij die je kunt doen als je alleen bent. Daarnaast kun je natuurlijk me-time plannen en doen wat je het liefste doet. Of dat nu alleen shoppen is, die ene hele slechte serie kijken of met een maskertje relaxen. Wees lief voor jezelf en wees een klein beetje jouw eigen beste vriendin!

Wat doe jij als je je eenzaam voelt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 8 november 2017 op 7:42 am - Beantwoord

  Vrijwilligerswerk doen is ook een goede denk ik. Ik ken via mijn vrijwilligerswerk in de wijk nu ook wat mensen in de wijk. Verder is het denk ik belangrijk om je over je schroom heen te zetten en gewoon te vragen of iemand wil komen eten bijvoorbeeld. Ik heb toevallig vorig jaar het contact met twee mensen van de middelbare school weer aangehaald en dat is ook verrassend leuk.

  • Romy 8 november 2017 op 8:24 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het vrijwilligerswerk je ook veel goeds heeft gebracht qua contacten.
   En heel bijzonder dat je sinds vorig jaar weer zulk goed contact hebt met mensen van de middelbare school! Ik heb zelf een vriendin die ik al vanaf de basisschool ken, maar die ik in de onderbouw op de middelbare school nooit meer heb gesproken. Toen we in de vierde opeens bij elkaar in de klas bleken te zitten, was het alsof we elkaar nooit uit het oog waren verloren. Nog altijd zijn we hele goede vriendinnen. Heel speciaal hoe vriendschap soms jaren zonder contact kan ‘overleven’:)

 2. Aneta 8 november 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Zelf ben ik ook wel iemand die mensen op zoekt. Alleen zijn is prima maar na drie dagen in m’n uppie te zijn geweest vind ik het wel prima om weer mensen te zien

 3. Janne 8 november 2017 op 8:27 am - Beantwoord

  Tipje: het zijn handvatten met twee T’s 😉

  Fijn artikel is dit. Ik ben er in de loop van de tijd achter gekomen dat het beste helpt om me op mijn gemak te voelen met mezelf, 1) om comfortabel alleen te kunnen zijn en 2) als ik mezelf leuk vind, vinden anderen me ook eerder leuk gezelschap.
  Dat is alleen op sommige momenten makkelijker gezegd dan gedaan, zoals nu, dus je timing is weer prachtig. Dit is zo’n dag waarop ik tot 21:00 vanavond volgepland zit, maar eigenlijk het liefste de hele dag met thee en een goed boek in mijn bed zou liggen. Fijn contact met andere mensen zou me energie geven, maar dat heb ik nu niet. Nou ja, even doorbijten en dan kan ik het hele weekend in bed liggen met thee en boek 😛

  • Romy 8 november 2017 op 8:22 pm - Beantwoord

   Dankje voor de tip! 😉 Ik ging even twijfelen, maar zowel ‘handvaten’ als ‘handvatten’ is correct. Ik heb het aangepast, omdat ik ‘handvatten’ net iets mooier vind. Maar officieel is het dus allebei goed 🙂 https://onzetaal.nl/taaladvies/handvatten-handvaten
   Wat rot om te horen dat je vandaag het contact miste waar je eigenlijk zoveel behoefte aan hebt. Hopelijk kun je straks extra van je welverdiende weekend met rust genieten!
   Wat betreft het op je gemak voelen met jezelf heb je helemaal gelijk. Ook voor andere mensen is het vaak fijner als je je oké voelt met jezelf. Dan straal je dat meestal ook uit.

  • Janne 8 november 2017 op 9:10 pm - Beantwoord

   Oeps, dat wist ik niet. Volgende keer eerst googelen voordat ik wat roep.
   Op dit moment heb je beide versies in je artikel staan trouwens, in de laatste zin van de eerste alinea nog een keer 😉

   Uiteindelijk viel vandaag nog wel mee. Ik heb het mezelf maar niet al te moeilijk gemaakt en meer gedaan gekregen dan ik op basis daarvan had verwacht. Dat is het voordeel van denken dat je dag ellendig wordt, dan kan het alleen nog maar beter 😛

   • Romy 10 november 2017 op 7:25 am - Beantwoord

    Geen probleem, hoor 😉 Ik vind het alleen maar leuk dat je net zo’n taalfanaat bent als ik 🙂 Ik heb het nu in de laatste zin ook even aangepast. Dankjewel voor de tip!
    Fijn om te horen dat het woensdag uiteindelijk meeviel!

 4. Sofie 8 november 2017 op 8:43 am - Beantwoord

  Niet voor een ander denken en de social media vind ik zeer goede tips! Hoewel in mijn ziekste periodes social media juist het enige zijn dat nog een beetje een sociaal gevoel geeft, is het toch niet hetzelfde.

  • Romy 8 november 2017 op 8:40 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat social media soms ook de enige manier kunnen zijn om toch contact te hebben met anderen. Het lijkt me heel naar dat je op die momenten geen anderen in het echt kunt spreken, maar ik snap dat social media dan misschien ook wel juist als een uitkomst voelen.

 5. Anna 8 november 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik spreek regelmatig af met vriendinnen maar ik kan ook heel goed alleen zijn. Sommige mensen kunnen dat juist helemaal niet en zullen zich misschien sneller eenzaam voelen. Als ik me wel eens eenzaam voel kijk ik graag YouTube video’s haha, vind dat altijd zo gezellig. Maar eigenlijk kijk ik die video’s ook als ik me niet eenzaam voel, haha. Ik merk wel dat ik na een dag thuis behoefte heb om mensen te zien en dingen te ondernemen.

  • Romy 8 november 2017 op 8:42 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat jij ook graag YouTube-filmpjes kijkt als je je eenzaam voelt. Ik doe dat namelijk ook vaak op zo’n moment. Het is alleen al fijn om even iemand te horen praten, ook al praat diegene eigenlijk tegen een camera 😉

 6. Sandra 8 november 2017 op 8:58 am - Beantwoord

  Het denken voor anderen heeft mij echt in de weg gezeten in mijn tienerjaren, maarr gelukkig inmiddels al heel lang niet meer. Ik voel me eigenlijk nooit meer eenzaam! Ik had bijvoorbeeld heel vaak het gevoel dat ik van alles miste door mijn chronische ziekte, vooral als ik op sociale media van alles voorbij zag komen, maar eogenlijk heb ik mezelf hier overheen gezet en ben ik ook minder op social media mezelf gaan vergelijken. Ook zit ik veeeel minder op social media. Helpende tops hoor! Hier kunnen veel mensen zeker iets mee denk ik. Het is zeker fijn om alles eens door te lezen en te onthouden voor als ik me in de toekomst op een moment een beetje eenzaam voel. 🙂

  • Romy 8 november 2017 op 8:44 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je in de loop der jaren zoveel stappen hebt gezet om je beter te voelen en ook minder eenzaamheid te hebben. Jezelf niet meer vergelijken, zeker niet met anderen op social media, is al zo’n fijne eerste stap.
   Wat een mooi compliment dat je mijn tips helpend vindt 🙂

 7. Iris 8 november 2017 op 9:27 am - Beantwoord

  Het denken voor anderen vind ik ook een lastige. Helemaal als je ergens nieuw bent. Gelukkig kan ik mij daar steeds beter tegen afzetten.

 8. Darina 8 november 2017 op 10:51 am - Beantwoord

  Goede tips! gelukkig voel ik me bijna nooit eenzaam. Ik kan heel goed alleen zijn gelukkig!

 9. Loes 8 november 2017 op 10:58 am - Beantwoord

  Vooral met die allerlaatste ben ik het zo eens, als je alleen bent hoef je niet per se eenzaam te zijn! En dat denken voor anderen is vooral zo’n grote valkuil.. Ik betrap me daar helaas ook nog regelmatig op.

 10. Liese 8 november 2017 op 11:18 am - Beantwoord

  Vrijwilligerswerk kan voor meer contacten zorgen, maar ook voor emotionele eenzaamheid, door voor iets te kiezen waar je hart in ligt, ontmoet je misschien gelijkgestemden! Alleen voelt het voor iedereen anders aan, de oplossing is dan ook een stuk maatwerk denk ik.

 11. Lianne 8 november 2017 op 11:32 am - Beantwoord

  Oh zo herkenbaar dit! Toen ik in Eindhoven woonde, heb ik me ook wel eens heel eenzaam gevoeld. Gewoon omdat vriendinnen wat verder weg woonde en ik niemand had om mee naar de stad te gaan. Ik probeerde wel vriendinnen uit de buurt te maken via zo’n soort website, maar meestal lieten ze me uiteindelijk toch vallen, en ik inderdaad begon te denken: ‘Wat is er toch mis met mij?’ Maar misschien deed ik te hard mijn best. Gelukkig had ik erg sociaal werk, waardoor ik blij cliënten kwam, meteen weer leuke gesprekken had en het wel weer wat beter ging. Met een paar heb ik nog steeds contact. Gelukkig hoef ik me nu, doordat ik zoveel contacten heb met mensen die schrijven, me niet echt meer eenzaam te voelen. Door mensen te ontmoeten met dezelfde passie kun je jezelf enorm uit die ‘eenzaamheidsput’ halen, ook al heb ik sommigen dan nooit in het echt gezien, ik voel me al veel minder eenzaam dan twee jaar geleden!

  • Romy 8 november 2017 op 8:46 pm - Beantwoord

   Het klopt zeker dat een oplossing tegen eenzaamheid voor iedereen anders is. De een heeft behoefte aan het een en de ander aan het ander. Ik geloof inderdaad dat je al een heel eind komt als je vooral je hart volgt en dingen onderneemt waar jij je fijn bij voelt. Dan kom je ook eerder mensen tegen die echt bij jou passen.

  • Romy 8 november 2017 op 8:49 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend fijn om te horen dat je je nu veel minder eenzaam voelt dan twee jaar geleden! ♥ Zeker als je ver bij iedereen vandaan woont, kan ik me voorstellen dat je vaak niet de mensen om je heen hebt die je graag bij je in de buurt zou willen hebben. En dat moet best lastig zijn geweest! Fijn om te horen dat je door je passie zoveel nieuwe mensen hebt ontmoet met wie je fijn contact hebt. Ik merk zelf ook dat bloggen me heel veel goeds heeft gebracht. Het is zo fijn om mensen te ontmoeten met dezelfde interesses die er echt voor je zijn ♥

 12. Sam - singlereadytomingleblog 8 november 2017 op 11:42 am - Beantwoord

  Ik merk dat ik er inderdaad echt behoefte aan heb om +/- 3x per week ’s avonds af te spreken met vrienden. Ik vind het niet erg om alleen te zijn als ik ook iets heb om weer naar uit te kijken 🙂

  • Romy 8 november 2017 op 8:50 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Alleen zijn vind ik ook prima, maar het is fijn om in ieder geval een paar keer per week gezellig met iemand af te spreken 🙂

 13. Astrid 8 november 2017 op 1:29 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik heb bijna geen vrienden en denk vaak dat mensen mij toch niet aardig zullen vinde. Tja,d ie gedachte helpt natuurlijk niet. Ik ben eht wat etreft social media deesl met je eens. Online contact is ook contact en kan soms best diep gaan maar inderdaad is zomaar door statussens crollen niet echt helpend.

  • Astrid 8 november 2017 op 1:30 pm - Beantwoord

   Oei, sorry voor al mijn typefouten. Ben een beetje afgeleid.

 14. Johanne 8 november 2017 op 1:34 pm - Beantwoord

  Ik voel me eigenlijk bijna nooit eenzaam of alleen. Als einzelganger (met puntjes) heb ik nooit zo veel behoefte om sociaal te zijn. Ja, ik vind het leuk om mijn vrienden te zien, maar niet te vaak. Mijn ouders en broertjes zie ik liever wel iets vaker, maar dat is misschien ook niet zo gek. VInd je laatste tip vooral heel goed, want alleen zijn staat niet gelijk aan eenzaam zijn!

  • Romy 8 november 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend rot om te hroen dat je niet zoveel vrienden hebt en dat je je niet heel zeker voelt over jezelf als persoon. Dat zijn gevoelens die helaas niet van de ene op de andere dag slijten, maar het kan wel helpen om toch actie te ondernemen. Kijk eens naar waar jouw passie ligt en zoek bijvoorbeeld naar een cursus op dat vlak. Misschien ontmoet je daar wel mensen met wie het goed klikt. En probeer je soms over je onzekerheid heen te zetten. Ik weet zeker dat het beeld van jezelf totaal anders zal zijn dan het beeld dat anderen van je hebben. Ook jij bent ongetwijfeld heel waardevol als vriendin 🙂

  • Romy 8 november 2017 op 8:54 pm - Beantwoord

   Alleen maar mooi om te horen dat je je niet zo vaak eenzaam of alleen voelt! Het is fijn als je daar voor jezelf een weg in hebt gevonden, waarbij je de tijd met jezelf hebt, maar ook zo nu en dan prettig contact ehbt met vrienden of familie 🙂

 15. Charel 8 november 2017 op 3:24 pm - Beantwoord

  Soms kan ik me best eenzaam voelen, terwijl ik dat helemaal niet ben, vreemd he! Misschien mis ik dan toch iets…

  • Romy 8 november 2017 op 8:56 pm - Beantwoord

   Dat is zeker niet vreemd, hoor. Het kan zelfs zo zijn dat je je in een groep mensen eenzaam voelt, omdat je je bijvoorbeeld niet zo op je gemak voelt.

 16. Mariska 8 november 2017 op 5:22 pm - Beantwoord

  Wat voor mij erg heeft geholpen toen ik me vaak eenzaam voelde, is een kat uit het asiel halen. Had nooit zelf een huisdier gehad, maar het heeft me zo enorm geholpen. Er is altijd zo’n lief beestje om je heen, je gaat tegen hem praten (ja, wie niet haha!), er loopt altijd iemand bij je in huis en je kunt ook aandacht geven door met het diertje te spelen. Daarbij heeft zo’n diertje een fijn nieuw huis en nieuw leven, win win situatie denk ik 🙂

  • Romy 8 november 2017 op 8:58 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen hoe je kat je zo heeft geholpen op de eenzame momenten! Ik herken je verhaal heel goed van mezelf inderdaad. Ik heb zelf een tijdje thuis gewerkt voordat ik een baan had en dat voelde best wel eenzaam. Op die thuiswerkdagen was het heerlijk dat in ieder geval de kat om me heen rondliep in de huiskamer en dat ik mijn verhaal bij hem kwijt kan. Of nou ja, soort van 😉

 17. Irene 8 november 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

  Toen ik ziek was vorige week en helemaal alleen thuis was, voelde ik me wel even eenzaam. Haha. Ouders op reis, David al op verlengd weekend. En dan ziek in de zetel liggen. Maar voor de rest voel ik me eigenlijk nooit eenzaam. Ik ben heel graag alleen maar dat staat er inderdaad niet gelijk aan. Ik zie m’n vrienden en familie heel graag, maar ik hoef ze niet per se elke week te zien.

  • Romy 8 november 2017 op 8:59 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het een naar moment was om helemaal op jezelf aangewezen te zijn, terwijl je ook nog ziek was. Gelukkig voel je je verder niet zo vaak eenzaam en kun je het ook juist wel waarderen om op z’n tijd even alleen te zijn 🙂

 18. Evelyne 8 november 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk altijd mensen rond mij. Zowel op het werk als thuis en toch voel ik mij ondanks dat eenzaam. Op het werk voel ik mij eenzaam wanneer er niet naar mij geluisterd word. Ik ben dan wel geen bazig type, maar heb ook graag eens iets in de pap te brokken wanneer ik vind dat iets moet gemeld worden. Wanneer men dan niet naar mij luistert of gewoon lachend wegloopt voel ik een vlaag van eenzaamheid over mij heen waaien. Thuis zijn mijn ouders altijd thuis, maar soms gebeurt het wel eens (zelden eigenlijk) dat er niemand thuis is en ik mij precies wat verloren voel. Dat gevoel mag niet te lang duren of ik ga me echt eenzaam voelen 🙂 Wanneer ik mij eenzaam voel thuis, ga ik al snel mijn bff’s appen, gewoon om iemand te horen.

 19. Nikita 8 november 2017 op 7:52 pm - Beantwoord

  Ik ben iemand die enorm graag alleen is, en ik moet eerlijk toegeven dat toen ik nieuw was in mijn school mijn leerkrachten daar best bezorgd om waren. Mijn vertrouwenspersoon is daar denk ik nog altijd een beetje bezorgd over, want telkens als ik hem spreek vraagt hij of ik goed in de klas lig. Gelukkig is dit wel het geval. Ik denk soms nog te vaak voor anderen en voel me dan onzeker en dat is helemaal niet nodig. Want de mensen in de klas waar ik zo ‘vast’ mee omga vinden mij een supertof persoon en komen vanzelf naar me toe als ze op school aankomen. Ik leg de lat vaak niet te hoog voor een ander, maar wel voor mezelf. En dat ben ik aan het leren afbouwen. Ik kan wel vertellen dat ik opener ben geworden. Ben in 2015 veranderd van school door mijn opleiding en toen ik pas aankwam in mijn klas was ik een stil en braaf meisje dat amper een woord zei. Nu ben ik nog steeds een stil en rustig persoon (en braaf ook trouwens) maar ik ben opener. Ik praat meer tegen klasgenoten en een dag zoals vandaag mag er elke dag zijn. Ik heb me kapot gelachen met mijn klasgenoten en het was geweldig gewoon. Ik ben nog aan het nagenieten van een topdag!

  En ik heb me vroeger vaak eenzaam gevoeld tussen veel mensen, maar ik heb gemerkt dat dat gewoon is omdat ik niet gemaakt ben om in een grote groep te participeren. Ik ben gemaakt om tegen maximum vier mensen tegelijk te praten, anders word ik gek en voel ik me ongemakkelijk. Een gesprek is voor mij fijner in kleine groepen dat in megagrote groepen. En over sociale media, de uitspraak die mijn vertrouwenspersoon ooit gebruikte is een feit. Toen gaf hij nog les aan ons en hij heeft dit ons ooit een keer gezegd; Sociale media maakt asociaal, niet sociaal. Hij heeft een punt. Dus het gaat de goede kant op met mij 🙂 Goed artikel trouwens! Ik weet dat eenzaamheid of je plekje niet vinden heel ellendig kan zijn, maar op een dag komt het allemaal goed

  • Romy 8 november 2017 op 9:01 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je je regelmatig eenzaam voelt, ondanks dat je dat niet altijd bent. Ik kan me ook goed voorstellen dat je dat gevoel hebt wanneer mensen niet naar je luisteren. Dat moet onwijs naar voelen en ik vind het eerlijk gezegd ook ronduit onbeschoft dat mensen zo met je omgaan als je iets inbrengt. Laat je vooral niet op je kop zitten en blijf dingen aankaarten die voor jou belangrijk zijn. Die mensen zijn het niet waard om over jou heen te lopen!
   Mooi om te horen dat je fijne vriendinnen hebt om te appen wanneer je je thuis eenzaam voelt. Het is altijd fijn om op zo’n moment even met iemand te kunnen praten, ook als dat over de app gaat 🙂

  • Romy 8 november 2017 op 9:05 pm - Beantwoord

   Het is hartstikke prima toch als je soms gewoon graag op jezelf bent?! En zo te horen ben je daarnaast ook een heel sociaal persoon, die kan genieten van contact met anderen. Fijn om te horen dat je wel nog steeds jezelf bent, maar ook opener bent geworden en meer van jezelf durft te laten zien. Dat is zo waardevol en kan je inderdaad een topdag als vandaag bezorgen 🙂
   Wat je zegt over grote groepen, herken ik zelf heel goed trouwens. Ik klap zelf ook vaak dicht in hele grote groepen en durf dan niet zo goed mijn mond open te trekken. In kleine groepjes of tweetallen praat ik daarentegen wel graag gezellig mee. Ik heb gemerkt dat zo’n hele grote groep gewoon niet zo mijn ding is en dat is ook helemaal oké.

 20. Lilian 8 november 2017 op 10:40 pm - Beantwoord

  Wat een interessante tips. Ik heb fulltime een kind en man, ik ben echt nooit eenzaam. Ik geniet er juist enorm van als ik alleen ben. Maar ik weet dat dit maar zolang duurt als m’n dochter klein is, dus ik kan je tips zeker gebruiken.

  Overigens heb ik vanavond een vrouw van 96 ervan proberen te overtuigen om whatsapp te nemen, zodat ze makkelijker contact kan maken (ze kan niet goed lopen en niet goed horen). Voor oudere mensen zijn social media wel een uitkomst hoor denk ik. Als je niet meer zo mobiel bent. Maar goed, dat is niet de doelgroep van je blog natuurlijk 😉

  Oh en de 96-jarige wilde niet, ze vindt het al moeilijk om de tv aan te doen 😉

  • Romy 10 november 2017 op 7:26 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je een 96-jarige vrouw bijna aan de WhatsApp hebt geholpen! Ik kan me voorstellen dat social media wel handig zijn als je als oudere aan huis gekluisterd bent. Hopelijk gaat deze vrouw toch nog een keer overstag 😉

 21. Nesrin 8 november 2017 op 11:03 pm - Beantwoord

  Heel mooi geschreven en zelfs met duizenden (of honderdduizenden) volgers op social media kan een mens zich nog altijd eenzaam voelen.

  Ik heb mij toen ik net moeder was wel eenzaam gevoeld, ik was de enige in mijn omgeving met een baby en kon de struggles van het moederschap niet altijd delen met de “juiste” persoon en voelde mij in die situatie soms eenzaam.

  • Romy 10 november 2017 op 7:27 am - Beantwoord

   Wat lastig dat je je als kersverse moeder best wel eenzaam voelde. Ik kan me voorstellen dat je op zo’n moment behoefte hebt om je ervaringen te delen en dat het moeilijk is als er geen mensen zijn om ervaringen mee uit te wisselen.

 22. Oui Nathalie 9 november 2017 op 6:47 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje om te lezen. Ik denk dat dit voor iedereen wel eens herkenbaar zal zijn! Ik denk zeker dat minder social media kan helpen, daardoor kan je een hoop om je heen missen en dus ook misschien dat stukje sociale contacten!
  Liefs, Nathalie

 23. Rosita Elise 9 november 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

  Eenzaamheid is zoiets kuts; zei ze dat nou hardop? ja. Helaas hebben heel veel mensen er last van; en je kunt er ook zo van in de put raken. Ik heb dit zelf ook erg gehad; en naja nog steeds. Ik heb die eenzaamheid geprobeerd te ontwijken; werkt niet. Nu steek ik mijn energie in mijn blog inplaats van dat ik me zorgen zit te maken over hoe eenzaam ik mij voel. Ik stop mijn energie dus in iets wat me wel blij maakt op dat moment. Ik kan me namelijk ook heel eenzaam voelen als ik bij vrienden ben. Maar ook met vrienden afspreken is dan altijd fijn!

  LIEFS

  • Romy 10 november 2017 op 7:41 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je jezelf regelmatig eenzaam hebt gevoeld en dat je je nog steeds soms eenzaam voelt. Ik herken wat je zegt over dat je jezelf ook onder vrienden nog eenzaam kunt voelen. Des te mooier is het dat je in je blog een fijne manier hebt gevonden om jezelf blij te maken en om energie te krijgen. Dat is al een hartstikke mooie stap op zich!

 24. Wendy (B) 12 november 2017 op 11:20 am - Beantwoord

  Ik sluit mij op en chillen: internet, tv, opruimen.
  Of ik ga naar de stad en koop iets om me te troosten.