Dingen om te doen als je je rot voelt

65 fijne dingen om te doen als je je rot voelt

 • 21 maart 2019
 • 27 Reacties

Hoe geweldig het ook zou zijn als het wel zo was, niet elke dag is helaas een feestje. Sommige dagen worden gekenmerkt door een gebrek aan slingers, confetti en ballonnen. Je voelt je rot. Omdat er iets vervelends is gebeurd, omdat je het even niet meer weet of gewoon zonder verklaarbare reden. Juist als je je rot voelt, is het belangrijk om extra lief voor jezelf te zijn. Om je een kleine oppepper te geven op een vervelende dag, inspireer ik je graag met 65 dingen om te doen als je je rot voelt.

65 dingen om te doen als je je rot voelt

 1. Zet je favoriete nummer op en maak een dansje door de kamer.
 2. Bel een dierbaar familielid en voer een uitgebreid gesprek zonder je druk te maken over de tijd.
 3. Schrijf een brief aan je 10 jaar oudere ik en zet op die manier je mooiste dromen en wensen op papier.
 4. Ga naar buiten en zet (met een camera of met je telefoon) alle mooie bloemen of andere dingen om je heen op de foto.
 5. Trakteer jezelf op een kop koffie of thee of een flinke mok warme chocolademelk buiten de deur.
 6. Ga op Pinterest op zoek naar droombestemmingen en fantaseer erover hoe het zou zijn als je die reis zou maken (check hier mijn droombestemmingen!).
 7. Maak een moodboard waarop je je grootste dromen voor over 5 jaar in beelden laat zien.
 8. Koop een plantje en verdiep je in de verzorging ervan. Maak van dat gedroomde moestuintje of die ene groene strook in huis een feit!
 9. Ruim je kledingkast op en begin een Vinted-account of doneer je oude kleding aan vrienden of aan de kringloopwinkel. Ruimt lekker op, ook in je hoofd!
 10. Kijk online een paar TED talks terug en laat je inspireren.
Dingen om te doen als je je rot voelt
 1. Surf naar Funda en vrolijk jezelf op door ongestoord bij mensen naar binnen te gluren. Of je dat nu doet bij miljoenenvilla’s of juist bij zwaar verwaarloosde appartementen.
 2. Schrijf op waar je mee zit. Zo gedetailleerd als je maar wilt. Verfrommel die pagina vervolgens en gooi hem in de prullenbak.
 3. Pak er een zelfhulpboek bij waar jij wat uit denkt te kunnen halen.
 4. Kies het meest uitdagende recept dat je op Pinterest hebt staan en duik een middag de keuken in om daar wat van te bakken.
 5. Begin een bullet journal en maak daarin alvast één lijstje met 3 blijmakers van vandaag.
 6. Neem rust en gun het jezelf om eens een half uur op de bank of op bed te liggen. Wie weet doet het je goed.
 7. Schrijf 5 fijne dingen op waar je de komende tijd naar uitziet. Tref alvast voorbereidingen om de kriebels nóg verder aan te wakkeren.
 8. Kijk foto’s terug van momenten waar je nog steeds met plezier aan terugdenkt, bijvoorbeeld een onvergetelijke vakantie of een geslaagd dagje weg.
 9. Pak de bus of trein naar een plek die je niet zo goed kent. Geniet van de mooie omgeving en maak er een (mini) dagje weg van.
 10. Koop voor jezelf een bosje bloemen om de salontafel of vensterbank mee op te vrolijken. En jezelf!
Dingen om te doen als je je rot voelt 2
 1. Ga een stukje fietsen. Zelfs met tegenwind kan dat fijn zijn om te doen als je je rot voelt.
 2. Kijk naar het aanbod aan cursussen bij jou in de buurt. Zit er iets leuks bij waarvoor jij je ter afleiding wilt aanmelden?
 3. Bak een taart, een cake of iets anders lekkers. Vandaag is misschien geen feestje, maar je mag er wel een klein feestje voor jezelf van maken.
 4. Bezoek een plek waar dieren zijn. Of dat nu de vriendin is die gek is op katten of een kinderboerderij. Dieren kunnen je soms een beetje opfleuren of juist troost bieden. Juist omdat ze niets vragen of zeggen.
 5. Neem een warme douche of een heerlijk bad. Pak je fijnste producten erbij en maak er een verwenmoment van. Zo lang als jij maar nodig hebt!
 6. Stel een bucketlist op of bekijk je oude bucketlist om te bepalen of je die kunt aanpassen of aanvullen.
 7. Of beter: bepaal hoe je nu iets van jouw bucketlist kunt waarmaken of daar alvast een eerste stap voor kunt zetten. Ja, juist nu.
 8. Ga naar de kapper of schoonheidsspecialiste. Zelfs als je je rot voelt, kan dat je misschien oppeppen.
 9. Lees verhalen van mensen die jij inspirerend vindt en waar jij graag een voorbeeld aan neemt.
 10. Spreek met een vriend(in), familielid of kennis af dat je bij hem of haar blijft eten. Kun je mooi even bijkomen in goed gezelschap!
 11. Ga sporten om je gedachten te verzetten. Hardlopen, fietsen, skaten, zwemmen – allemaal goed, zolang het jou maar blij maakt.
 12. Maak voor jezelf een gezonde maaltijd. Juist als je je rot voelt, is gezond eten belangrijk. Duik de keuken in en maak iets gezonds en lekkers voor jezelf klaar. Al is het maar een salade.

*

 1. Kijk een film die jij passend vindt. Een echte tranentrekker, een duistere thriller of juist een flauwe komedie waar je hard om moet lachen. Jij weet vast wel wat jij nu het meest fijn vindt.
 2. Trek een outfit uit de kast die je juist heel blij maakt en een goed gevoel geeft. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, wie weet vrolijkt het je een beetje op.
 3. Noteer 5 dingen die je kunt waarderen aan jezelf. Wees daar trots op!
 4. Houd een dag een stop van social media. Scrol even niet door foto’s van anderen en maak je eens niet druk om berichten of foto’s die je nog “moet” plaatsen. Je moet even helemaal niets!
 5. Versier je kamer of woning met kleine decoratie. Enkel een paar kaarsjes op je salontafel kunnen je al een fijner gevoel geven.
 6. Verdiep je op internet in een onderwerp waar je meer over wilt weten. Nieuwe dingen leren is een goede afleiding als je je rot voelt.
 7. Doe spontaan iets waar jij vandaag zin in hebt. Zonder nadenken en mitsen en maren.
 8. Bezoek een rommelmarkt of kringloopwinkel. Zo kun je aan “shoptherapie” doen zonder dat je een fortuin kwijt bent.
 9. Maak een overzicht van jouw planning voor deze week. Wees lief voor jezelf en ga na wat je van je planning kunt schrappen nu je je niet zo goed voelt.
 10. Haal een stapel kaarten of briefjes tevoorschijn met mooie woorden. Laat de boodschap nog eens tot je doordringen.
 11. Drink voldoende. Water, koffie of thee, die keuze is aan jou.
 12. Zoek de buitenlucht op. Al is het maar voor een blokje om, de zonnestralen en de wind kunnen je goed doen als je je rot voelt.
 13. Doe iets creatiefs. Bekijk bijvoorbeeld deze 15 ontspannende hobby’s ter inspiratie.
Dingen om te doen als je je rot voelt 2
 1. Zoek mensen op met kinderen. Misschien ligt het aan mij, maar ik word er altijd vrolijk van als ik bij jonge kinderen in de buurt ben.
 2. Stijl je haren vandaag wat uitgebreider. Klinkt misschien tegenstrijdig als je je rot voelt en het liefst met een ontploft vogelnest op je hoofd rondloopt. Maar maak juist vandaag extra werk van je uiterlijk.
 3. Kijk een filmpje op YouTube dat je hoe dan ook een lachbui bezorgt.
 4. Schrijf 10 dingen op die jij al hebt bereikt en waar jij trots op bent.
 5. Trek op tijd aan de bel en vraag gerust om hulp of om een arm om je heen aan iemand die je dierbaar is. Een van de belangrijkste dingen om te doen als je je rot voelt!
 6. Knuffel met iemand van wie je houdt. Of met je huisdier, dat kan natuurlijk ook!
 7. Voorzie je muur van een kleurtje. Een kleine opvrolijker op zich en een leuk project om mee bezig te zijn!
 8. Zeg ‘nee’ als iemand vraagt of je verzoekje X kunt uitvoeren of vraag Y kunt beantwoorden. Geef eerlijk aan dat dat nu niet lukt.
 9. Ga in stilte op je bed zitten. Adem in, adem uit en neem eens een kwartier volledig rust. Hoe je het ook noemt (yoga, meditatie, stilzitten), neem het ervan.
 10. Doe eens gek! Eet havermoutpannenkoeken als ontbijt, ga op dinsdagavond naar de film of neem de fiets naar je werk in plaats van de bus. Het doorbreken van de sleur kan soms al fijn zijn als je je rot voelt.

*

 1. Uit je boosheid of verdriet. Sla eens hard tegen een kussen aan, scheur een vel papier of een foto in duizend stukjes of fiets zo hard als je maar kunt. Het is goed om iets te doen met je verdriet of boosheid. (Let wel even op waar je hardhandig mee omgaat. Het is zonde als je op de eerste hulp eindigt of als je favoriete servies door een woedebui in de vuilnisbak belandt.)
 2. Ga drastisch schoonmaken. Niet omdat het moet, maar omdat het je misschien een opgeruimd gevoel geeft.
 3. Stort je op iets waar je je hersenen bij nodig hebt. Met deze 12 tips kun jij je gedachten verzetten.
 4. Zet je favoriete serie op. Ook al kijk je tien afleveringen achter elkaar, dat mag best een keer.
 5. Bezoek je favoriete plek in het dorp of in de stad ter afleiding.
 6. Koop een paar bollen wol en maak een begin met een mooie deken voor jezelf.
 7. Doe een visualisatie-oefening, waarbij je 5 minuten je ogen sluit en je voorstelt hoe het zou zijn als jouw mooiste droom uitkomt. Maak het zo levendig mogelijk.
 8. Bel iemand op die je al een tijdje niet hebt gesproken. Spreek af om bij te kletsen.
 9. Schrijf je angsten of vervelende gedachtes op en probeer die om te denken of in ieder geval te relativeren.
 10. Gun jezelf de tijd. Als je je rot voelt, is dat natuurlijk verre van fijn. Maar besef dat dit gevoel er ook mag zijn en laat het gevoel toe. Er komt heus weer een moment waarop jij je beter voelt!

Wat is voor jou het beste om te doen als je je rot voelt?

Dingen om te doen als je je rot voelt 2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Silke 21 maart 2019 op 6:57 am - Beantwoord

  Weer origineel én lang! Het zou voor mij ook een lijst kunnen zijn voor ‘wat te doen in een vakantie’ haha 🙂 Er staan namelijk allerlei dingen op die ik sowieso graag zou doen. Als ik mij rot voel vind ik het naar buiten gaan lastig maar het kan zeker heel goed zijn! Eigenlijk schrijf ik standaard wanneer ik me rot voel en dat helpt altijd!

  • Romy 21 maart 2019 op 7:58 am - Beantwoord

   Haha, er staan inderdaad ook wel leuke dingen op om in de vakantie te gaan doen. Een multifunctioneel lijstje 😉

 2. chucky1012 21 maart 2019 op 7:25 am - Beantwoord

  Fijne en leuke tips 😉
  Dat bij mensen naar binnengluren en woningen bekijken doe ik zeker….
  Al zijn het soms villa’s in een buurland….

  Een fijne dag…..

  • Romy 21 maart 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Heerlijk om zo nu en dan te doen, dat binnengluren! En dat kun je inderdaad ook prima doen in villa’s in het buitenland. Misschien is dat zelfs wel nóg leuker 🙂
   Fijne dag!

 3. Josephine 21 maart 2019 op 7:39 am - Beantwoord

  Wow, wat heb jij een boel inspiratie! Gewoon even spontaan doen waar je zin in hebt, dat vind ik het fijnste idee. Waarschijnlijk is dat op zichzelf dan weer een ander punt op je lijst, zoals chocolademelk in dat leuke café, koekjes bakken of met een fijn boek op de bank!

  • Romy 21 maart 2019 op 2:22 pm - Beantwoord

   De lijst was 65 punten lang voordat ik er erg in had 😉 En inderdaad, spontane acties zijn vaak de beste, zeker als je je even niet geweldig voelt. En dat kan al iets kleins zijn als met een kol thee en een boek op de bank neerploffen.

 4. Audrey 21 maart 2019 op 7:57 am - Beantwoord

  Zo, wat een lijst! Goede tips zijn het. Voor mij helpt de combinatie van even rusten en voelen wat ik voel met daarna even iets fysieks doen dat me afleidt.

  • Romy 21 maart 2019 op 2:24 pm - Beantwoord

   Een fijne combinatie van dingen om te doen tegen een vervelend gevoel zo te horen! Afleiding en rust zijn altijd goed ?

 5. Tineke 21 maart 2019 op 8:12 am - Beantwoord

  Ik zet altijd mijn favoriete muziek op of heb even een dikke knuffel van mijn vriend of kinderen nodig. Handig lijstje!
  Liefs

  • Romy 21 maart 2019 op 2:26 pm - Beantwoord

   Een heerlijke knuffel en fijne muziek doen inderdaad altijd wonderen 🙂

 6. Naomi 21 maart 2019 op 8:12 am - Beantwoord

  Haha, op Funda kijken doe ik ook. Maar dan wil ik vervolgens wel gelijk verbouwen of verhuizen;). En verder helpt bij mij vooral een muziekje op en een kleurplaat erbij.

  • Romy 21 maart 2019 op 2:28 pm - Beantwoord

   Kleuren is inderdaad ook een fijne bezigheid ter afleiding. Haha, als even rondneuzen op Funda je ook verbouwplannen voor jezelf oplevert, dan is het nog een dure bezigheid ?

 7. Ilona Wielinga 21 maart 2019 op 9:19 am - Beantwoord

  Wat een fijne lijst weer. Ik vind het zelf ook altijd heerlijk om uitgebreid mee te blèren (zingen is het niet te noemen) met mijn favoriete, positieve nummers. Of om lekker met een kop thee en een boek weg te kruipen in een hoekje van de bank. En van me afschrijven of lekker gaan boksen helpt me ook altijd wel.

  • Romy 21 maart 2019 op 2:29 pm - Beantwoord

   Mooie punten noem je op! Toch fijn dat er heel wat fijne dingen te bedenken zijn die helpen als je wat minder voelt 🙂

 8. Yvonne 21 maart 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Hihi, ook al voel ik me absoluut niet rot, ik krijg toch zin om heel veel dingen van dit lijstje te doen. Gewoon omdat het zo leuk is 😀

  • Romy 21 maart 2019 op 2:31 pm - Beantwoord

   Haha, dat kan natuurlijk ook! Juist een goed teken dat je zin hebt om iets hiervan gewoon te doen omdat het je blij maakt 🙂

 9. Evelyne 21 maart 2019 op 2:17 pm - Beantwoord

  Wanneer ik mij rot voel, knoop ik een gesprek aan met mijn bff die me altijd een tikkeltje beter doet voelen ookal begrijpt ze me niet altijd even goed. Ondanks dat zal ze me altijd in alles steunen en wanneer ik mij rot voel zal dat altijd helpen. Er staan in je lijstje ook wel enkele dingen op die ik al doe, zoals een lekkere kop koffie (met veel melk voor mij :p ) of hot chocolate te drinken buitenshuis 😉 Altijd een goed idee, haha.

  • Romy 21 maart 2019 op 2:51 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je aan je beste vriendin echt een fijne steun hebt! Dat soort vriendschappen zijn veel waard!
   En een drankje doen buitenshuis is inderdaad nooit een slecht idee 🙂

 10. Darina 21 maart 2019 op 2:19 pm - Beantwoord

  Prachtige lijst vol inspiratie die ik zeker ga bewaren voor inspiratie.

 11. natascha 21 maart 2019 op 5:35 pm - Beantwoord

  Het artikel komt op juiste moment!
  Dankjewel.

 12. Rachel 21 maart 2019 op 8:04 pm - Beantwoord

  Dit is wel een hele fijne lijst, bedankt voor het delen Romy 🙂

  Ik moet altijd muziek luisteren of even mediteren of ik schrijf het van me af.

 13. Nikita 21 maart 2019 op 9:35 pm - Beantwoord

  Als ik ’s morgens down opsta (wat helaas heel vaak gebeurd, omdat ik zoveel op mijn bordje heb gehad de laatste tijd) dan probeer ik vaak van alles om me beter te doen voelen. Sommige dagen werkt dat, sommige ook niet. En dan probeer ik dat te aanvaarden. Ik vind het lastig als er dagen zijn dat ik zo moe ben dat ik niks kan doen. Dat is de vermoeidheid die nasleep van school. En ik haat dat, want ik ben niet graag ‘lui’ terwijl ik het nu wel broodnodig heb. Ik begin de dag meestal door mijn bed op te maken, een outfit aan te doen waar ik me goed in voel en goed te ontbijten. Juist door die zelfzorg voel ik me meestal wel beter. En als dat niet lukt? Dan aanvaard ik mijn gevoel en ga ik een serie kijken. Meestal zijn dat de dagen waarop ik echt te moe ben om iets productiefs te doen. Als ik me slecht voel, ga ik ook soms tekenen of schilderen. Ik zeg wel eens vaker dat creativiteit soms alle therapie is die ik nodig heb, en vaak klopt dat ook. Maar ik teken en schilder natuurlijk ook als ik me goed voel, dan versterkt dat gevoel altijd. Ik weet mezelf meestal wel op te beuren, maar ik moet soms eens leren accepteren dat het niet alle dagen feest kan zijn, en het best oke is om mezelf te laten rusten. Daar heb ik het vooral lastig mee nu, maar het moet wel. Ik zit nog steeds heel dicht bij een burn-out, hoewel ik me wel al veel beter voel. En als ik me echt rot voel? Dan denk ik aan het feit dat het nog een maandje is, en dan is het opendeurdag in mijn middelbare school. En daar kijk ik heel zwaar naar uit!

  • Romy 24 maart 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je regelmatig down opstaat in deze lastige periode! Zelfzorg en vooral heel veel rust is dan inderdaad een van de beste dingen die je kunt doen. Wat mooi dat creativiteit ook veel goeds voor je doet! Ik heb dat zelf ook met creatieve bezigheden. Een fijne uitlaatklep is dat!
   En voor de andere dagen is inderdaad soms maar het beste om te accepteren dat die dag niet fijn is. De dag erna is er gelukkig altijd weer een nieuwe dag, die hopelijk een stuk beter is <3

 14. Lisa 22 maart 2019 op 7:06 am - Beantwoord

  Dit is weer een super lijst! En ook weer linkjes naar andere lijstjes, top. Eerste punt wat ik de volgende keer ga doen als ik me rot voel: deze blog checken. En daaruit m’n eigen lijstje maken. Lekkere thee drinken helpt bij mij, maar dan moet ik die wel rustig kunnen drinken. Plantjes vertroetelen ook.

  • Romy 24 maart 2019 op 9:04 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn lijstje hebt, in ieder geval voor de momenten waarop je je rot voelt 🙂

 15. Saskia 22 maart 2019 op 8:59 pm - Beantwoord

  Zeker een fijn lijstje! Ik voelde me niet top afgelopen Donderdag, de dag na de echo en had een erg lange dag. Ik besloot zelf even heerlijk een tosti met kopje thee te halen en even een kleine break voor mezelf te nemen. Heerlijk!

  • Romy 24 maart 2019 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat donderdag niet zo jouw dag was! Goed dat je voor jezelf een klein rustmomentje hebt ingepland. Hopelijk voel je je inmiddels weer wat beter <3

Recente blogs

Romige bloemkool met kerrie, mango & kikkererwten (vegan)

24 april 2024|Recepten|

De combinatie van bloemkool met kerrie is je vast niet onbekend. Dit gouden duo staat vaker samen op tafel. Meestal in combinatie met aardappels en een dikke laag gesmolten kaas uit de oven. Maar voor dit gerecht gooi ik het over een andere boeg. Bij dit recept steek je bloemkool met kerrie in een lekker romig jasje dankzij een paar flinke scheuten kokosmelk. Mango geeft de bloemkool daarnaast een heerlijk zoet tintje. Deze rijst met bloemkool, kerrie en kikkererwten kost je hooguit 30 minuten om te maken, barst van de groenten én smaakt zoals je dat van bloemkool met kerrie kent: smeuïg, romig en vooral GOED.

Outfit | In mijn groene blouse tussen het groen

20 juni 2020|Outfits|

Groen. Het is een van de kleuren waar ik lange tijd vrij weinig mee had. Ik ben gek op groene planten en heb een knalgroene auto, maar in mijn kledingkast was maar weinig groens te ontdekken. Hooguit een paar sokken. Dat was totdat ik een jaar geleden deze blouse tegenkwam bij Costes. Vrolijk gestippeld - daar scoor je bij mij punten mee. Daarom loop ik er tegenwoordig een stuk vaker in het groen bij. Toen ik gisteren met mijn moeder langs een net zo groene oprijlaan liep, kon ik het niet laten daar een paar foto's te (laten) maken. Deze outfitpost is het resultaat.

Outfits | Gestipt en gebloemd in jurken van Tantilly

16 april 2021|Outfits|

Klaar voor een post vol kleurrijke outfits, vrolijke jurkjes en nog leukere prints? Ik zag er zo naar uit om deze twee jurken op mijn blog te showen. Al eerder mocht ik met een grote lach op mijn gezicht een verrassingspakketje van Tantilly uitpakken. Toen het vorige week weer zover was, verscheen er wederom een glimlach van oor tot oor. Bloemen, stippen, vrolijkheid en heerlijk zachte stofjes? Oh yes, deze outfits zijn weer helemaal mijn ding. En lenteproof qua prints. Want als de lente zich nog niet van zijn beste kant laat zien, dan halen we de lente toch gewoon zelf in huis?