slechte adviezen

7 adviezen die ik ooit kreeg en waar ik lekker niets mee deed

 • 10 november 2019
 • 33 Reacties
slechte adviezen

Een goed advies is natuurlijk nooit weg. Maar sommige adviezen zijn – subtiel uitgedrukt – niet per se denderend te noemen. Ze zijn ongetwijfeld goedbedoeld, maar je voelt aan alles dat je ze het liefst direct door het doucheputje wilt spoelen. Ook ik heb vaker adviezen gekregen waarbij ik vriendelijk “Dank je voor de tip!” mompelde om vervolgens weer volop mijn eigen ding te doen. Dit zijn 7 adviezen waar ik lekker niets mee heb gedaan.

 • “Je zou vaker zwart moeten dragen.” Ik weet dat een volledig zwarte outfit helpt om minder vaak jonger geschat te worden. En ik weet ook dat zwart heus chic kan zijn. Maar ik ben er trots op dat ik mijn eigen kledingstijl heb ontwikkeld, dat ik een kast vol kleuren heb en dat ik niet altijd meega met de rest. Ik sta altijd open voor kledingadviezen, maar een outfit moet wel “mij” voelen.
 • “Je zou eens [vul totaal-niet-iets-voor-mij-activiteit in] moeten doen.” Dat andere mensen geweldig blij worden van twee maanden backpacken door Mexico, van bungeejumpen of van kamperen op een drukbezocht festival, betekent niet dat ik die dingen met net zo veel plezier moet doen. Als ik liever wil bankhangen, een weekendje Parijs net zo leuk vind als die exotische reis en van een politieserie kijken al genoeg spanning in mijn lijf krijg, waarom zou ik me dan op die andere activiteiten storten?!
 • “Je zou ook eens moeten drinken.” En dan bedoel ik niet water of frisdrank. Ooit had ik een date met een jongen die me maar bleef pushen om bier (of liever nog: cocktails) te drinken. Ik voelde me nogal saai met mijn kop verse muntthee op de stoel tegenover hem. Hoe vaak me al niet is gezegd dat een glaasje alcohol me vast goed zou doen! Maar zelf geloof ik nog steeds dat mensen me maar moeten nemen zoals ik ben. Als iemand me echt alleen interessant vindt met een paar glaasjes op, dan is dat vast niet de persoon die ik graag om me heen heb.
 • “Daar zou ik nog een paar jaar mee wachten.” Als Mrs. Ongeduld houd ik er niet zo van om grootse doelen jaren voor me uit te schuiven. Impulsief ben ik ook zeker niet, maar ik ben wel iemand die graag NU ergens voor gaat als ik eenmaal een keuze heb gemaakt. Ik had bijvoorbeeld ook kunnen wachten met mijn onderneming totdat ik een groter netwerk zou hebben. Ik had mijn koophuis kunnen uitstellen, omdat ik me ook heus piepjong voelde toen ik bij de notaris mijn handtekening onder het koopcontract zette. Maar waarom zou ik dromen uitstellen, alleen omdat mensen om me heen nog aan een idee moeten wennen?
 • “Dat kun je beter niet delen.” Ik ben zelf, zodra ik iemand vertrouw, nogal een open boek. Ik deel gerust met dierbare collega’s dingen waar ik mee zit of juist mooie mijlpalen in mijn privéleven. Vaak hoor ik van mensen dat dat niet verstandig zou zijn. En natuurlijk kijk ik tegen wie ik wat wel en niet vertel, maar dingen opkroppen maakte me in het verleden niet gelukkiger en mijn band met andere mensen werd er ook niet beter op. Soms deel ik misschien meer dan een ander (ook op mijn blog), maar het heeft mij alleen maar goeds gebracht.
 • “Maak je niet druk. Focus je op andere dingen.” Als eigenaar van een blog met de titel Vaker Vrolijk ben ik natuurlijk helemaal vóór positief denken. Maar ik geloof zeker niet dat het werkt om narigheid onder een zandhoopje te begraven en je allerbeste nepglimlach op te zetten alsof er niets aan de hand is. In ieder geval niet als er wél wat mankeert. In een lastige tijd kreeg ik weleens te horen dat ik me ergens niet druk om moest maken en het positieve moest inzien. Dat laatste is zeker heel belangrijk, maar daarnaast heb ik er veel aan gehad om lastige dingen bewust te verwerken en erover te praten. Zónder de nepglimlach waar niemand beter van wordt.
 • “Dat is nu eenmaal zo.” Dit vind ik misschien wel het allerslechtste advies als persoon die graag in mogelijkheden denkt. Zo heb ik jarenlang met een probleem met mijn voeten rondgelopen. Keer op keer kreeg ik te horen dat dat ik het er maar mee moest doen. Uiteindelijk bleek het probleem een naam te hebben en was de oplossing supersimpel. Hetzelfde geldt voor patronen waarin je lijkt vast te zitten. Als jij ergens van af wilt komen of als jij iets wilt bereiken, dan kun je daarvoor gaan. Belangrijker dan dat andere mensen in je geloven, is dat jij vertrouwen in jezelf hebt.

Wat is een slecht advies waar jij lekker niets mee doet?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 10 november 2019 op 6:44 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke rebelse titel;). En serieus, mensen die je adviseren te drinken? Ik vind dat vrij bijzonder. Mijn slechtste advies ooit is toch wel het advies dat ik ook nog eens jaren op heb gevolgd. Maar achteraf zie ik de fout en ben ik blij dat ik er toch mee ben gestopt. Ik was burn-out en kreeg het advies door te werken. Fulltime, want lekker afleiding. Werkt dus niet.

  • Romy 12 november 2019 op 10:23 pm - Beantwoord

   Bizar hè?! De laatste tijd valt het gelukkig mee met de vraag waarom ik niet drink, maar tot een jaar geleden kreeg ik die vraag zó vaak. Bizar dat je je haast moet verantwoorden als je geen alcohol drinkt. Tegenwoordig verschuil ik me vaak onder het excuus dat ik de BOB ben 😉
   Wat heftig trouwens dat mensen je tijdens je burn-out adviseerden om vooral door te gaan met werken als afleiding. Dat werkt inderdaad juist totaal averechts. Goed dat je uiteindelijk toch met werken bent gestopt en daarin je eigen gevoel serieus hebt genomen.

 2. Lianne 10 november 2019 op 7:46 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Inderdaad, gewoon lekker doen waar jij je fijn bij voelt 😉 Ik kreeg bij mijn vorige werkgevers, toen ik nog in loondienst was, wel eens van collega’s te horen: ‘ Ga de opleiding verpleegkundige doen!’
  ‘Hmm, misschien,’ zei ik dan om er maar vanaf te zijn, maar ik wist wel dat ik daar toch niets mee wilde doen. Ik vond mijn niveau 3 prima zo en ik wilde niet nóg een opleiding doen waar mijn hart niet lag. Daar ben ik nu heel blij mee! Ik vind schrijven en verhalen redigeren veel leuker! 🙂

  • Romy 12 november 2019 op 10:24 pm - Beantwoord

   Mooi dat je daarin altijd trouw aan jezelf bent gebleven door te doen waar jouw hart lag. Soms denken anderen een heel goede tip te geven door bijvoorbeeld een opleiding of beroep te suggereren, maar het is natuurlijk altijd aan jou of je daar iets mee wilt doen of niet 🙂

 3. Ilona Wielinga 10 november 2019 op 7:51 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. En naar sommige adviezen moet je inderdaad gewoon niet luisteren.
  Ik heb ook een lange tijd niet gedronken, en ik vind ook dat mensen dat gewoon moeten accepteren. Nu gaan er bij mij ook hooguit 2 biertjes in, en het gepusht worden tot (meer) drinken herken ik ook echt. Maar ik houd ook altijd voet bij stuk.

  • Romy 12 november 2019 op 10:25 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook voet bij stuk houdt door niet te drinken alleen omdat anderen het willen. Ik blijf het bizar vinden dat mensen er een ding van kunnen maken als je geen alcohol drinkt. Daar zou je je toch eigenlijk niet voor moeten hoeven verantwoorden.

 4. Zo simpel is dan geluk 10 november 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Goed van je dat je de adviezen waarmee je niks kan gewoon laat voor wat het is.

 5. Darina 10 november 2019 op 9:28 am - Beantwoord

  Vooral ‘je moet je niet druk maken’, die hoor ik heel vaak. Het is vast goedbedoeld en ik ben iemand die zich zeker niet overal druk om maakt, maar soms zijn er situaties die daar wel om vragen.

  • Romy 12 november 2019 op 10:27 pm - Beantwoord

   Inderdaad! “Maak je er niet druk om” is nogal een dooddoener, zeker als mensen niet weten hoe heftig een situatie misschien wel voor jou is.

 6. Els 10 november 2019 op 9:39 am - Beantwoord

  Ja, adviezen. Vaak goed bedoeld, maar je weet allang dat je er niks mee. Ik kreeg steeds het advies, ga op kamers. Maar ik studeerde in de stad waar ik woonde. Ik vond dat gewoon zonde van mijn geld, haha.

  • Romy 12 november 2019 op 10:28 pm - Beantwoord

   Wat een suf advies en voor mij ook wel herkenbaar inderdaad. Ik woonde vlak bij Amsterdam en was binnen 40 minuten met de bus op mijn werk. Ik snapte ook nooit waarom mensen me dan adviseerden voor veel geld een kamer in Amsterdam te huren. Zonde toch 😉

 7. Irene 10 november 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Ik vind ze bijna allemaal wel herkenbaar behalve die eerste, dat heeft gelukkig nog nooit iemand tegen me gezegd. Ik word daar altijd een beetje chagrijnig van als mensen me advies geven op een belerende manier. Dan heb ik net extra veel zin om het niet op die manier te doen, haha.
  Wat ik het stomste advies ooit vind: “Je moet gewoon nog even volhouden / blijven gaan / nog eens proberen / … ” Oké ja, soms moet je inderdaad doordoen maar als ik het op dat moment niet voel, ga ik het niet doen. Ik merk zelf wel waar mijn grenzen zijn en als ik ergens mee wil stoppen, dan stop ik.
  Oh of: “Ik zou dit zus of zo doen want de mensen gaan denken dat …” Ja fuck dat hé. Steek je advies waar de zon niet schijnt, denk ik dan (zou het niet zo snel luidop zeggen 😉 ).

  • Romy 12 november 2019 op 10:32 pm - Beantwoord

   Haha, dat rebelse herken ik wel een beetje. Juist als mensen met zo’n belerende toon iets zeggen waar je niet op zit te wachten, is het inderdaad verleidelijk om het tegenovergestelde te doen.
   Het advies over moeten blijven volhouden is ook nooit echt het beste advies inderdaad. Als iets voor jou niet meer goed voelt, kun je dat altijd beter zelf inschatten dan een ander vanaf een afstandje.

 8. Mirjam 10 november 2019 op 10:04 am - Beantwoord

  Goed artikel. Enne … mensen die roepen dat je vaker zwart moeten dragen, hebben nog niet begrepen dat zwart eigenlijk een kleur is die niemand staat. Ik heb ooit een kleuradviesworkshop gevolgd en de vrouw die het leidde gaf aan dat iedereen denkt dat zwart chic is en afkleedt, maar heel officieel staat het bij niemand goed. Het is veel beter als je kleuren draagt die bij je huidtint, oogkleur, haarkleur en karakter passen. En meestal zoek je automatisch al wel die kleuren uit, maar het is soms handig om daarin bevestigd te worden. Zo durf ik sinds die workshop veel meer mijn eigen ding te doen. Verder heb je natuurlijk helemaal gelijk en moet iedereen z’n eigen ding doen. Als ik advies geef, vraag ik vaak eerst of ik het mag zeggen én dat de persoon die het in ontvangst neemt, zelf mag weten wat hij/zij ermee doet. Maar dat vergeet ik ook weleens hoor, ik ben dan weer geen perfect persoon.

  “Je zou eens naar een orthomoleculair arts moeten gaan, die kan je darmproblemen genezen.” Dat is het allerslechtste advies dat ik ooit gekregen heb en ook lekker niet heb opgevolgd. Ik heb coeliakie en dat is vooralsnog niet te genezen, dus daar heb ik die persoon dan ook haarfijn op gewezen.

  • Romy 12 november 2019 op 10:42 pm - Beantwoord

   Helemaal met je eens wat betreft de kleur zwart! Er zijn best mooie zwarte kledingstukken, maar ik heb niet het idee dat zwart als kleur per se veel mooier staat dan andere kleuren bij welke persoon dan ook. Ik lijk zelf nogal pips als ik zwart draag, dus alleen al daarom volg ik dat advies maar niet op.
   Leuk, zo’n workshop op het gebied van kleuradvies! Het is bizar wat voor effect de kleurkeuze qua kleding op je uitstraling kan hebben.

   Ik kan me trouwens goed voorstellen dat je totaal niet zit te wachten op adviezen over je darmproblemen. Bij gezondheidsklachten krijg je vaak nogal wat ongevraagde adviezen naar je hoofd geslingerd, wat niet al te leuk is als je zelf al van alles en nog wat hebt uitgezocht of zelfs een diagnose hebt. Ik krijg zelf ook nog regelmatig vreemde adviezen over mijn lymfoedeem (het vreemdste advies was om weer vlees te gaan eten om het te verhelpen, terwijl lymfoedeem in mijn geval aangeboren is).

 9. Anouk 10 november 2019 op 10:49 am - Beantwoord

  Ik ben (nog) niet zo goed in adviezen negeren. Wat ik wel altijd heb genegeerd is mensen die vinden dat ik moet gaan werken want anders komt het nooit goed met je toekomstige baan/levenservaring etcetera. Mijn hoofd en leven zijn al druk genoeg met studie.

  • Romy 12 november 2019 op 10:43 pm - Beantwoord

   Goed dat je wat dat betreft je eigen plan trekt! Je voelt inderdaad zelf het beste aan wat wel en niet haalbaar en goed voor je is. Wat stom als mensen zich daarmee gaan bemoeien!

 10. Nikita 10 november 2019 op 12:02 pm - Beantwoord

  Als ik adviezen krijg, hangt het af van welke persoon het komt. Soms krijg ik adviezen van totaal onbekenden die verder niks met mij te maken hebben dan dat ze klant zijn of dat ze op dezelfde bus zitten. Maar ik neem ook niet alle adviezen even serieus. Er zijn mensen die mij al heel m’n leven vertellen dat ik zoveel mooier zou zijn in een jurkje in plaats van die jeansbroeken waar ik altijd in loop. Geen succes, want mijn kast ligt nog steeds vol. En dan mag ik altijd vertellen dat ik niet onzeker ben over mezelf, maar dat ik me gewoon niet fijn voel in een jurkje. Maar inmiddels heb ik dat opgegeven. Mensen vertellen het nog steeds, maar ik heb zoiets in mezelf van; Ja ja, doe maar. Hetzelfde over alcohol. Mensen zeggen dat ik saai ben en geen leven heb omdat ik niet drink. Maar ik heb gewoon geen drank nodig om me echt te amuseren, ik kan dat zonder. That’s who I am net als vele dingen. Natuurlijk is het lief dat mensen adviezen geven aan me en ze bedoelen het zeker weten wel goed. Maar er zijn dingen die nooit zullen veranderen, hoe vaak mensen er ook op praten. Daar zijn bovenstaande dingen zeker een voorbeeld van.

  • Romy 12 november 2019 op 10:47 pm - Beantwoord

   Heel mooi en ook belangrijk dat je wat dingen als kleding en drank betreft je eigen plant trekt. Jij weet zelf het beste wat voor jou goed is en waar jij je goed bij voelt. Dat andere mensen daarin andere keuzes maken dan jij, hoeft niet te betekenen dat je je moet verantwoorden voor jouw beslissingen. Groot gelijk heb je, hoor 🙂

 11. Giovanna Jansen 10 november 2019 op 2:14 pm - Beantwoord

  Mooie foto! En wat een leuk artikel. Goed van je dat je die adviezen niet opgevolgd hebt.
  Mensen kijken mij soms ook raar aan omdat ik geen alcohol drink, maar ik laat mij niet overhalen om toch te drinken omdat ‘het gezellig is’. Met muntthee is het minstens zo gezellig. 🙂
  Het advies dat ik ooit in de wind geslagen heb, is om de Pabo te gaan doen. Ik heb vele jaren met plezier in het onderwijs gewerkt als peuterleidster en onderwijsassistent. Maar leraar worden wilde ik niet, ik zag te veel overspannen leraren die vooral bezig waren met protocollen af te handelen, (inspectie)rapporten te schrijven en alle werkhandelingen te documenteren (voor de inspectie); kostbare tijd die ze niet met de kinderen zelf bezig kunnen zijn. Als er weer een lerarenstaking is of een nijpend tekort aan leraren, weet ik weer heel zeker dat het de juiste keus was om het niet te doen.

  • Romy 12 november 2019 op 10:49 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! doe mij ook maar een kop muntthee. Ik vind het met thee net zo gezellig als met alcohol. En als anderen daar een probleem mee hebben, dan zijn dat misschien gewoon niet mijn soort mensen 😉
   Wat goed trouwens dat je je eigen keuzes hebt gemaakt wat je werk betreft door niet de Pabo te gaan doen. Leraar worden is inderdaad niet zomaar iets. Daar komt toch heel wat bij kijken en niet voor niets worden veel leraren overspannen. Het klinkt zeker alsof je de juiste keuze hebt gemaakt door dat advies niet op te volgen.

 12. Audrey 10 november 2019 op 4:57 pm - Beantwoord

  Pfff, ik raal gewoon plaatsvervangend geïrriteerd als ik dit zo lees… Waar halen sommige mensen het lef vandaan?

  Leuk om in de reacties veel alcoholvrije meiden tegen te komen. Ik heb nog nooit alcohol gedronken, maar hoeveel discussies ik daar toch al over heb moeten voeren…

  • Romy 12 november 2019 op 10:51 pm - Beantwoord

   Echt hè?! Bij sommige adviezen blijf ik me ook afvragen waarom mensen zoiets überhaupt hardop uitspreken.
   Ik werd ook blij van de vele reacties vol herkenning van andere meiden die geen alcohol drinken, zoals jij. Bizar hoe mensen daar een punt van kunnen maken! Ik vraag me nog steeds af waarom het een ander uitmaakt wat er precies voor drankje in mijn glas zit. Zolang je zelf je alcoholvrije drankje maar lekker vindt, toch?! 🙂

 13. Evelyne 10 november 2019 op 7:03 pm - Beantwoord

  Ha, die goedbedoelde adviezen waar ik eveneens wel eens bij nadenk ‘doe ik liever niet’. Ik ben wie ik ben en je moet me maar nemen zoals ik ben (al is dat niet altijd zo simpel natuurlijk 😉 )

  • Romy 12 november 2019 op 10:51 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd! Inderdaad niet altijd makkelijk om je dan ook echt niet door die adviezen te laten leiden, maar wel goed dat je beseft dat jij jouw eigen plan mag trekken en goed bent zoals je bent.

 14. Lilian 11 november 2019 op 10:48 am - Beantwoord

  Heel goed dat je er niks mee doet! Ik moet eerlijk zeggen dat ik weinig adviezen krijg en dat ik ook weinig naast me neerleg… misschien een puntje om eens over na te denken.

 15. Suzanne 11 november 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar dit! Ik krijg inderdaad ook vaak adviezen, bijvoorbeeld van alcohol drinken.. argh! Ik doe dat niet voor niets niet en als ik het zou willen, zou ik het heus wel doen.

  • Romy 12 november 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Precies! Geen alcohol drinken is een keuze die je zelf hebt gemaakt. Zo suf eigenlijk dat mensen dan de neiging krijgen zich daarmee te bemoeien. “Waarom?”, denk ik dan.

 16. Saskia 12 november 2019 op 7:35 am - Beantwoord

  Haha ik moest wel lachen hierom en erg herkenbaar. Altijd mensen die advies weten te geven of het beter weten. Advies nr 1 bij jou: ik denk dat ik dat totaal niet Romy vind als je ineens in zwart en grijs zou lopen… Terwijl het juist weer niet bij mij past om ontzettend veel kleurtjes te dragen. Ach, al die (vaak) goedbedoelde adviezen… Ik leg er sommige ook lekker naast me neer en andere geef ik een eigen draai aan. Fijne nieuwe week!

  • Romy 12 november 2019 op 11:15 pm - Beantwoord

   Mooi dat jij je ook niet te veel door ongevraagde adviezen van anderen laat leiden. Je kunt altijd maar het beste je eigen ding doen. En inderdaad best suf dat mensen me soms adviseren om kleding te dragen die eigenlijk helemaal niet bij me past. Je weet toch zelf meestal wel het beste in welke kleding je fijn voelt, denk ik.

 17. bychristiana 12 november 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Je zou ook eens moeten drinken. Hoe vaak ik DAT ook wel niet gehoord heb, zeker een aantal jaren terug. Zo’n onzin! Ik heb nooit gedronken, ik geef er gewoon niets om. Vroeger ging ik best vaak stappen, maar ook dan gewoon met een colaatje;-)

  • Romy 12 november 2019 op 11:22 pm - Beantwoord

   Echt grote onzin inderdaad als mensen je adviseren om eens alcohol te drinken. Alcohol is niet per se goed voor je, dus extra belangrijk dat je daarin gewoon je eigen keuzes maakt. En met een colaatje of een kop thee kan het minstens zo gezellig zijn! 🙂

 18. Anna 12 november 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel Romy, zo is het maar net! Al die “goedbedoelde” adviezen, ik krijg er helemaal de kriebels van :p.

Recente blogs

Dit staat op onze (al dan niet realistische) wensenlijst voor een volgend huis

13 juli 2022|Interieur, Persoonlijk|

Als fervent ‘Kopen zonder kijken’-kijkers en Funda-spiekers weten Bart en ik aardig goed wat we zelf in een volgend huis zoeken. Of onze wensenlijst in zijn geheel realistisch is? Mwah, dat zal onze toekomstige huizenjacht uitwijzen. Maar groots dromen en beginnen met een aardig eisenlijstje kan prima om vast ergens op een moment wat concessies te doen zodat we geen geldboom in de tuin nodig hebben om het allemaal te bekostigen. Of zouden er huizen bestaan waar je de geldboom bij cadeau krijgt? Op die boom vol vijfhonderd-briefjes na, hebben we nog wel wat wensen hoog op het lijstje staan. Dit is wat wij belangrijk vinden voor ons volgende droomhuis.