7 dingen om vooral achter te laten in 2017

 • 28 december 2017
 • 40 Reacties

Wat neem je mee en wat laat je achter? Naar het nieuwe jaar 2018 wil ik heel wat mooie inzichten, ervaringen en momenten meenemen. Maar er zijn ook dingen die ik liever ritueel verbrand, doormidden scheur of met een vuurpijl de lucht in stuur. Oké, genoeg gewelddadig gedoe. You get the point. Sommige neigingen of dingen wil je gewoon liever achter je laten om het nieuwe jaar mooi te beginnen. Dit zijn 7 dingen die ik maar al te graag uitzwaai aan het begin van 2018.

achterlaten in 2017

 1. Gekkenwerk. Na mijn werk doorracen naar een afspraak, mijn volledige privémailbox die dag nog willen beantwoorden, voor ’s avonds een taak op de planning hebben staan en alsnog ‘ja’ zeggen als er iets tussendoor komt? Rennen, vliegen, doorgaan… Een bezig bijtje zal ik altijd blijven, maar de nodige gekkenwerkcapriolen wil ik maar wat graag achter me laten. Soms mag het wel een tandje minder.
 2. Te lange to do lists. Ken je de to do lists die alsmaar lijken te groeien en waarbij er met een vinkje achter het ene item weer een nieuw item bij komt? Het bevalt me eigenlijk wel om daar iets losser mee om te gaan en niet elk weekend een race tegen de klok te hebben. De notitieboekjesverzameling en lijstjesgekte blijven, maar de to do lists mogen iets minder heftig zijn, zoals ik in dit artikel al beschreef.
 3. Spiegelstress. Zit hier een minuscuul vetje? Wat een lelijke plek op mijn knie! En mijn haar zit suf vandaag! Niets frustrerender dan kritisch naar je eigen spiegelbeeld kijken. Dat is iets wat ik graag in 2017 achter me laat. Spiegels zijn er om te checken of je mascara wel op je wimpers zit, of je kleding enigszins matcht en of er nog iets van een scheiding te ontdekken is in je haren. Gewoon lekker functioneel! Die kritische blik is nergens voor nodig en zal je niet blijer maken. Dat mag gerust achterblijven in 2017.
 4. Zorgen over de toekomst. “Help, ik ben 24! Ik heb geen relatie en ik wil wel een huis kopen. Maar wat nu als mijn huis in waarde daalt of als ik iemand ontmoet aan de andere kant van het land?” Oké, stoppen! Je weet niet hoe het zal uitpakken over één, vijf of tien jaar. Of zelfs over een maand. Begin 2017 maakte ik me druk of ik überhaupt een baan zou vinden. Inmiddels heb ik tegen al mijn verwachtingen in een vast contract op zak. Natuurlijk kunnen dingen soms negatief uitpakken, maar het kan ook geweldig positief aflopen. Het beste wat je kunt doen, is leven in het nu. Dus zorgen over de toekomst? Die laat ik liever achter me.
 5. Perfectionisme. Als ik iets doe, dan doe ik het graag goed. Wat zeg ik – perfect! Op zich een mooie eigenschap, maar het is niet altijd handig. Leuk als ik zelfgemaakte kaarten wil versturen bijvoorbeeld. Maar die vage kennissen van 3 jaar geleden mag ik best overslaan. En die hoeven niet ook nog een persoonlijke boodschap, een versierde envelop én het mooiste van het mooiste te ontvangen. Een stukje van dat perfectionisme zou ik graag lozen in 2017. Tijd voor iets minder perfect!
 6. Te veel spullen. Het afgelopen jaar heb ik heel wat opgeruimd. Nu zal ik nooit een minimalist of een groot voorbeeld voor opruimgoeroe Marie Kondo worden. Wel verkocht ik dit jaar heel wat oude spullen en bracht ik de nodige vuilniszakken vol naar de kringloopwinkel. Tijd om 2018 iets opgeruimder in te gaan! Al is het alleen al om ooit mijn toekomstige huis met een normaal aantal verhuisdozen te betrekken.
 7. Frustratie. Naast dat ik heb geleerd om positiever te denken, probeer ik ook anders om te gaan met frustraties. Sommige mensen en situaties kun je helaas niet veranderen, wat betekent dat je erbij neerleggen de beste optie is. De busregeling wordt er bijvoorbeeld niet beter op als ik daar thuis dagelijks over klaag. Inmiddels heb ik me erbij neergelegd dat er ergere dingen bestaan, ga ik eerder van huis weg en heb ik me voorgenomen om voor een eigen huis dan maar in een ander dorp of stad te gaan kijken. Ook in 2018 hoop ik frustraties achter me te laten en me te focussen op het positieve. Op naar een vrolijk 2018!

Wat wil jij graag in 2017 achterlaten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 28 december 2017 op 6:28 am - Beantwoord

  Mooi lijstje. Ik ben toevallig ook aan het opruimen geslagen en rommel is iets wat ik echt achter wil laten.

  Plus negatieve mensen en mijn onzekerheden.

  • Romy 28 december 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Goede punten noem je op! Onzekerheid is inderdaad ook iets wat eigenlijk nergens voor nodig is om mee te nemen naar het nieuwe jaar 🙂 Be happy with who you are!

 2. Hennie 28 december 2017 op 6:33 am - Beantwoord

  Nummer 1 is eigenlijk heel erg herkenbaar. Gekkenwerk. Ik wil dat ook graag achter me laten, maar dat is nog wel een dingetje. Ik heb nu twee weken vakantie maar ben gister toch weer aan het werk geweest (ingelogd vanaf huis). Om ‘nog even’ wat te doen. Nog even werd drie uur. Ik wil dit ook achter me laten in het nieuwe jaar, dus ik geef je hierbij de hand van herkenning!

  • Romy 28 december 2017 op 7:06 pm - Beantwoord

   Zo herkenbaar inderdaad! Het kan heel lastig zijn om werk te laten voor wat het is. Zelf heb ik ook de neiging om bijvoorbeeld veel dingen rondom mijn blog perfect te willen doen, waardoor er nog weleens na mijn werk heel wat tijd in gaat zitten. Eigenlijk nergens voor nodig, maar het is nog best lastig om dat allemaal te laten voor wat het is. Maar toch, tijd voor iets minder gekkenwerk voor ons allebei in 2018 🙂

 3. Kristel 28 december 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik herken mezelf ook wel erg in jouw lijstje, dus dit is meteen een goede reminder 😉 Vooral focussen op de positieve dingen maakt je leven zoveel leuker, dit is ook echt mijn goal voor 2018. En dat opruimen is ook helemaal geen gek idee, aangezien de kledingkast hier niet eens meer dichtgaat van alle kleding (die ik niet draag). Op naar een vrolijk én opgeruimd nieuw jaar inderdaad 😉

  • Romy 28 december 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat een mooi doel voor 2018 om je meer te focussen op het positieve! En spullen opruimen kan je ook zo’n fijn en (letterlijk) opgeruimd gevoel geven. Op naar een mooi nieuw jaar! 🙂

 4. Iris 28 december 2017 op 7:52 am - Beantwoord

  Jaaa!! Goed plan! Vooral 1 en 3 ga ik achterlaten ?

 5. Darina 28 december 2017 op 8:01 am - Beantwoord

  Een mooi lijstje! Ik wil vooral onzekerheid achter me laten als ook nummer 1.

 6. Veronique 28 december 2017 op 9:12 am - Beantwoord

  Goede dingen om achter te laten ?

 7. Loes 28 december 2017 op 9:12 am - Beantwoord

  Heel mooi lijstje! Je hebt ook helemaal gelijk, onrealistische en te perfectionistische doelen maken je niet veel gelukkiger, tijd om dat achter ons te laten inderdaad.

 8. Josephine 28 december 2017 op 9:43 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, ik zou daar ook eens over na moeten denken. Ik denk dat ik net als jij wat minder perfectionistisch mag zijn. En de te lange to-do-lists, daar wil ik ook wel wat aan doen. Lijkt me wel moeilijk, hoor… 😉

 9. Rianne 28 december 2017 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat goed dat je deze dingen voor jezelf op een rijtje zet! Een soort omgekeerde goede voornemens: niet wat je wil doen, maar juist wat je wil laten. Ik ga denk ik ook zo’n lijstje maken, als ik er dan naar kan kijken kan het een stuk makkelijker zijn om naar mijn goals te werken, bedankt voor de inspiratie!

  • Romy 28 december 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad niet bepaald makkelijk om dingen als perfectionisme of te lange to do lists echt achter je te laten. Wat zou het ideaal zijn als je die dingen zo aan een vuurpijl kunt vastmaken en de lucht in kunt schieten om er geen last meer van te hebben 😉 Maar bewustzijn en er iets aan willen doen, is al stap 1, toch?!

  • Romy 28 december 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je ook zo’n lijstje voor jezelf wilt opstellen! Ik merkte dat het me best wel hielp om er eens op deze manier naar te kijken. Elk jaar heeft leuke dingen, maar er zijn ook genoeg dingen die je beter niet kunt meenemen om er volgend jaar nog net iets mooiers van te maken 😉

 10. Judith 28 december 2017 op 10:47 am - Beantwoord

  mooi eyeopener 🙂 wat een goed lijstje!

 11. Lianne 28 december 2017 op 11:33 am - Beantwoord

  Helemaal gelijk! Dat zijn nou ook dingen die ik in dit jaar wil achterlaten. Ook het gepieker over wat anderen wel niet van me vinden mag voor mij ook wel eens afgelopen zijn. Het is gelukkig al een heel stuk minder geworden, maar het kan soms nog steeds heel erg mijn gedachten beheersen en dat mag toch wel eens afgelopen zijn! Minder zorgeloos en vooral meer stressvrij het nieuwe jaar in 🙂

  • Romy 28 december 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

   Wat een mooi streven voor het nieuwe jaar! Gedachten invullen voor anderen is inderdaad ook voor mij nog wel een actiepuntje. Dat mogen we allebei hard gaan proberen los te laten in het nieuwe jaar. Op naar een heel mooi en piekervrij 2018! 🙂

 12. Liese 28 december 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Nummer 7 springt er voor me uit! Loslaten van frustraties kan heel wat energie, tijd, een andere blik,… opleveren. Vroeger wilde ik ook altijd graag andermans frustratie oplossen, dat heb ik het afgelopen jaar kunnen loslaten (want ook dat werkt niet)

  • Romy 28 december 2017 op 7:15 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je de neiging om frustraties van anderen op te lossen al meer hebt kunnen loslaten. Ik kan me voorstellen dat het je flink in de weg zit wanneer je de dingen van anderen wilt verhelpen, terwijl dat eigenlijk niet mogelijk is. Hopelijk kun je in 2018 ook jouw eigen frustraties vaker laten plaatsmaken voor leuke dingen. Dat kan zo fijn zijn 🙂

 13. Charel 28 december 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Weggooien en op naar een fris 2018! Ik ga zeker het een en ander weggooien en was daar al mee bezig

 14. Sam - singlereadytomingleblog 28 december 2017 op 2:00 pm - Beantwoord

  Haha, ja dat gekkenwerk herken ik! Soms moet ik na mijn werk nog naar de winkel, wil ik dan nog met de trein naar Leuven, beslis ik halsoverkop om daar te blijven slapen en moet ik ’s ochtends weer op mijn werk geraken, haha! Nooit echt spijt van, maar goed, niet altijd even makkelijk!

  • Romy 28 december 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat zo’n waslijst met dingen om te doen na je werk niet echt je rust ten goede komt. Ik kamp ook met een chronisch tijdgebrek, waardoor ik altijd te veel dingen wil doen in te weinig tijd. Dat leidt regelmatig tot het nodige gekkenwerk, wat niet altijd superhandig is 😉

 15. Simone 28 december 2017 op 4:38 pm - Beantwoord

  Ik hoop dat ik de negatieve ervaring op mijn vorige werk achter me kan laten. Het heeft me erg onzeker gemaakt en ik ben bang dat het nog eens negatief uitpakt in de toekomst. Hopelijk kan ik dat volgend jaar los laten.

 16. Els 28 december 2017 op 5:34 pm - Beantwoord

  Wow, goed bezig! Succes in 2018. Maar dat moet goed komen, benoemen is een goede stap :-).

  Ik wil me minder druk maken.. maar of dat lukt… Ik ben namelijk kei goed in me druk maken ;-).

  • Romy 28 december 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat de negatieve ervaring op je werk best wel een stempel op je heeft gedrukt. Ik hoop dat je volgend jaar snel een leuke nieuwe baan vindt, die je doet inzien dat je niet bang of onzeker hoeft te zijn en het eigenlijk hartstikke goed doet.

  • Romy 28 december 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Haha, je druk maken is inderdaad best verleidelijk soms. Hopelijk lukt het je toch om dat te minderen in 2018. Het is zo’n opluchting als je meer kunt genieten in plaats van te piekeren over dingen 😉

 17. Evelyne 28 december 2017 op 6:11 pm - Beantwoord

  Ik wil vooral de stress op het werk achterlaten. Of dat zal lukken is een andere vraag.

 18. Astrid 28 december 2017 op 7:43 pm - Beantwoord

  Supergoed dat je je voorneemt om deze dingen in 2017 te laten en niet mee te nemen je verdere leven in. Vooral zorgen om de toekomst en frustratie/negatief denken herken ik.

 19. Aneta 28 december 2017 op 8:56 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Wat ik vooral achter mij wil laten is de onzekerheid. Begin van het jaar was ik zo onzeker over mijn scriptie ‘kan ik het wel?’ Dat zelfde was met het zoeken van een baan…en kijk nu waar ik sta!

  • Romy 30 december 2017 op 10:25 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je die onzekerheid wilt achterlaten! Die is inderdaad nergens voor nodig, zeker als je kijkt waar je nu staat met een baan en je diploma op zak. Je mag supertrots zijn op jezelf 🙂

 20. Mariëlle 28 december 2017 op 9:09 pm - Beantwoord

  ON POINT! Echt helemaal mee eens haha 🙂

 21. Johanne 28 december 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

  Dit klinkt als een lijstje die ik zo kan overnemen! Op de grote to-do lists na dan. Want daar ben ik niet zo goed in ;-). Wat ik achter me wil laten…mijn onzekerheid, mijn luidheid en mijn emotionele uitspattingen, haha.

  • Romy 30 december 2017 op 10:25 am - Beantwoord

   Mooie dingen die je wilt achterlaten! Ik hoop dat jij ook een geweldig 2018 tegemoet gaat 🙂

 22. Anna 28 december 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

  Leuk geschreven en heel herkenbaar! Ik heb ook zo ontzettend veel spullen, haha… En perfectionistisch, dat ben ik eigenlijk ook wel. Soms heel frustrerend inderdaad!

 23. Saskia 28 december 2017 op 10:41 pm - Beantwoord

  Een prachtig artikel<3
  Mooi ook om over na te denken. Sommige punten zijn zeker wel herkenbaar en ga ik in 2018 proberen achter te laten.
  Ik wil meer rust, meer sporten (skaten/wandelen) en meer bewust kiezen voor mezelf. Echter ben ik daar nu al een aantal maanden mee bezig.

  • Romy 30 december 2017 op 10:26 am - Beantwoord

   Je noemt mooie dingen op. Met die punten om aan te werken in het vooruitzicht kan het bijna niet anders dan een mooi 2018 worden 🙂

 24. Irene 29 december 2017 op 12:47 pm - Beantwoord

  Ik wil mij ook minder zorgen maken over de toekomst. Uiteindelijk kan je toch niet voorspellen hoe dingen gaan, hoe goed uitgedacht sommige plannen ook zijn. En als het moment daar is, zal het zichzelf wel uitwijzen 🙂

  • Romy 30 december 2017 op 10:32 am - Beantwoord

   Precies! Uiteindelijk help je jezelf er niet verder mee door je druk te maken over de toekomst en lopen dingen toch vaak anders dan je in gedachten had. En soms pakt dat zelfs mooier uit dan je van tevoren had verwacht 🙂

 25. Nikita 30 december 2017 op 11:08 pm - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Dit zijn inderdaad mooie pijlers om achter te laten in 2017. Puntje 4 & 5 zijn dingen die ik herken trouwens. Maar aan de andere kant, ik heb afgelopen week eindelijk ontdekt wat ik na school wil gaan doen. En het is waarschijnlijk ook mogelijk. Ik ga er nog wel over praten met mijn leerkrachten, maar het feit dat ik er zo opgelucht en opgewonden over ben zegt eigenlijk ook al heel veel. Mijn gevoel is de eerste die goed moet zitten voor ik een stap zet. Maar het gaat pijn doen om afscheid te nemen, vandaar dat ik nog wel wil genieten van de rest van het schooljaar. Want het zal al zo snel gaan.

  Wat ik achter me wil laten is de negatieve commentaren die ik in 2017 kreeg. De meeste zitten niet meer zo vers in mijn geheugen. En dat is maar goed ook, want het doet mijn zelfvertrouwen zeker geen goed. Maar ik heb soms echt grove dingen naar mijn hoofd gesmeten gekregen waarvan ik me soms echt afvraag waar mensen het halen. De twee ergste zijn geweest dat ik egocentrisch en egoïstisch ben, en dat ik een dramaqueen ben. Ik bedoel, komaan. Inmiddels sta ik wel boven die commentaar, maar ik heb echt een paar keer moeten slikken.

  • Romy 31 december 2017 op 10:13 am - Beantwoord

   Wat gaaf dat je inmiddels weet wat je graag na je school wilt gaan doen. Ik ben heel benieuwd, maar vind het mooi dat je hierover nadenkt en tegelijkertijd nog vooral geniet van de paar fijne schoolmaanden die je nog te gaan hebt.
   Heftig om te horen trouwens wat je voor nare opmerkingen naar je hoofd geslingerd hebt gekregen in 2017. Ik vind het knap dat je daarboven weet te staan, hoe moeilijk die opmerkingen ook zijn. Dat zijn zeker twee opmerkingen die je maar beter in 2017 kunt achterlaten om een positiever jaar tegemoet te gaan 🙂

Recente blogs

Wat zit er in mijn survivalkit voor de herfst?

24 oktober 2017|Lifestyle|

De herfst is de periode van vallende blaadjes, cocoonen onder een dekentje en genieten van de regen die tegen de ramen tikt. Maar ook betekent de herfst dat de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de files weer opdoemen. Een paar dingen die voor mij helaas geen reden tot een vreugdedansje zijn. Toch zit ik in de herfst gelukkig niet mokkend op de bank. Met een goed survivalpakket is de herfst namelijk ook prima door te komen. Benieuwd welke items er in het ‘Help-Romy-de-herfst-door-pakket’ zitten? Ik laat je 7 producten zien waar ik niet zonder kan in de herfst.