7 dingen die ik leuk vind aan ondernemen

19 feb 2019 | Lifestyle | 33 reacties

wat is er leuk aan ondernemen

Sinds mei 2018 mag ik mezelf officieel ondernemer noemen. Ondernemer? Het klinkt alleen al heel spannend. En dat is het soms ook! Maar ik kan wel zeggen dat naast mijn baan in loondienst gaan ondernemen als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger een van mijn beste keuzes is geweest. Ben jij ook enthousiast, maar twijfel je nog een beetje of ondernemen iets voor jou is? Dan wil ik graag proberen je over de streep te trekken. Door 7 dingen te noemen die ik leuk vind aan ondernemen.

1. Ondernemen is een uitdaging

Ik ben vast niet de enige die in sollicitatiebrieven regelmatig heeft laten vallen dat ik “uitdagingen niet uit de weg ga”. En dat is echt zo! Het ondernemerschap heeft me al op veel manieren gedwongen om mezelf uit te dagen. Op een positieve manier! Zo is pitchen op opdrachten een leuke uitdaging. Maar ook nadenken over de perfecte, pakkende tekst is iets waar ik graag mijn tanden in zet. Of bedenken hoe ik een blogsamenwerking zo kan vormgeven dat het (hopelijk) nog steeds een leuk artikel is. Zelfs het uitzoeken van belastingvragen (een uitdaging op zich!) kan verrassend leuk zijn. Zeker als ik daardoor een mooi bedrag terugkrijg. True story!

2. Ondernemen geeft me zelfvertrouwen

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst met een opdrachtgever sprak aan de telefoon. De zenuwen gierden door mijn lichaam en ik tikte zijn nummer met trillende handjes in. Die spanning bleek uiteindelijk nergens voor nodig. Een uur later hing ik met een trots gevoel op. Die situatie is typerend voor alle keren dat mijn ondernemersbezigheden mij uit mijn comfortzone wisten te sleuren. En het fijne is dat al die spannende dingen steeds gewoner worden naarmate je ze vaker doet. Ondernemen heeft me in die zin het vertrouwen gegeven dat ik meer kan dan ik soms denk.

3. Elke dag is anders

Ik vind het geweldig dat ik een vaste baan en een eigen onderneming kan combineren. Dat is voor mij het beste van twee werelden. Deze combinatie zorgt ervoor dat mijn werk als ondernemer altijd afwisselend is. Maar ook mijn opdrachten op zich zijn heel gevarieerd. De ene keer schrijf ik een blogartikel voor een samenwerking, de andere keer redigeer ik een scriptie voor een student en weer een andere keer help ik een ondernemer bij het opstellen van webteksten. Een ding is zeker: als ondernemer is geen dag hetzelfde en werk ik altijd aan opdrachten waar mijn hart sneller van gaat kloppen.

4. Ondernemen betekent vrijheid

Op mijn freelancedagen kan ik helemaal zelf mijn tijd indelen. Bij mijn baan in loondienst ben ik al redelijk vrij, maar als freelancer heb ik al helemaal alle vrijheid om te bepalen hoe, waar en wanneer ik werk. Heb ik de behoefte om midden op de dag naar een woonwinkel te gaan? Geen probleem, dan pas ik mijn dagindeling daarop aan! En heb ik op zondag opeens zin om een paar uur te werken? Ook prima! Die volledige vrijheid over mijn agenda is absoluut een cadeautje.

wat is er leuk aan ondernemen

5. Uitgeleerd? Dat nooit!

Van een eigen onderneming leer je verrassend veel. Niet alleen over – jawel, daar is hij weer! – de geliefde afzender van de blauwe enveloppen, maar ook over veel andere dingen. Mijn visie? Je kunt veel dingen zelf oplossen met een beetje hulp van Google, YouTube, Facebook-groepen als Ambitieuze Meisjes of een handige broer/zus/vader/vriend. Zo ben ik inmiddels wegwijs geworden in boekhoudprogramma’s, heb ik geleerd hoe ik offertes opstel en leerde ik hoe een privacyverklaring eruitziet. Uitgeleerd ben ik nooit!

Nog een onderwerp dat ik interessant vind om me in te verdiepen als ondernemer is online privacy en veiligheid. Virussen, hackers en virtuele inbraken zijn helaas geen zeldzaamheid meer. Een whizzkid zal ik nooit worden, maar ik vind het wel interessant om simpele trucjes te leren. Zo ontdekte ik de optie voor kleine en grote ondernemers om een cyberverzekering af te sluiten, die je dekking geeft als er bijvoorbeeld op je site wordt ingebroken. Op de website achter de link lees je ook meer over cyberrisico’s. Interessant (en schokkend!) is het zeker.

6. Leuke nieuwe contacten

Mijn collega’s bij mijn baan in loondienst zou ik voor geen goud willen missen. Ondernemen is in die zin anders. Zeker wanneer je, zoals ik, als zzp’er doorgaans achter je eigen bureau werkt met hooguit een kat als gezelschap. Toch heeft ondernemen me juist veel leuke contacten opgeleverd. In mijn LinkedIn-lijst, maar ook buiten social media om. Bijvoorbeeld de bureaus met wie ik voor mijn blog heb samengewerkt, maar ook opdrachtgevers voor wie ik teksten schrijf. En natuurlijk de mede-ondernemers die een bron van ondernemersinspiratie zijn.

7. Eigen baas uithangen

Ten slotte betekent ondernemen voor mij ook een deel van de week eigen baas zijn. En dat is soms verrassend fijn! Zo wilde ik laatst een logo maken voor mijn onderneming. Lekker makkelijk! Als ik blij ben, is “het hele bedrijf” blij. Heb ik wilde ondernemersplannen? Niemand houdt me tegen. Ook heb ik geen verplichte wekelijkse bijeenkomsten of urenlange vergaderingen, maar kan ik werken op mijn manier én tempo. En kan ik me volledig richten op wat mij gelukkig maakt: werken met taal en anderen blij maken met mijn teksten.

Mocht jij nu ook ondernemersplannen hebben, ga ervoor! Geef het een kans en ervaar het zelf. Ik geloof in jou!

Wat vind jij het leukste aspect aan jouw werk?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

33 Reacties

 1. bychristiana

  Ik kan me eigenlijk in alle punten wel vinden. Ik vind het ook leuk om ondernemend bezig te zijn en nieuwe dingen te bedenken. Zo ben ik natuurlijk dit jaar een samenwerking gestart met een professionele fotografe en dat opent ook steeds weer allerlei nieuwe deuren.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om dat te horen! En inderdaad, ondernemen stimuleert je ook om nieuwe dingen te ontdekken en nieuwe wegen in te slaan. Zo leuk dat de samenwerking met de fotografe je nu al veel nieuwe mogelijkheden heeft geboden. De foto’s zijn ook echt heel erg tof!

   Antwoord
 2. Anna

  Heel tof om te lezen wat jij zo leuk vindt aan ondernemen! Toevallig heb ik een soortgelijk artikel op de planning staan, haha! Ik vind die vrijheid ook heerlijk, zo fijn dat je aan niemand (behalve je opdrachtgevers natuurlijk) verantwoording hoeft af te leggen. Super interessant trouwen, die cyberverzekering, dat klinkt nou echt als een verzekering waar je als ondernemer iets aan hebt :-).

  Antwoord
  • Romy

   Leuk, leuk! Ik ben nu al heel benieuwd naar jouw artikel :) Die vrijheid is inderdaad zo fijn. Het is heerlijk om je eigen dag te kunnen indelen en zelf te bepalen hoe en wanneer je je werk verricht.
   Die cyberverzekeringen vond ik ook echt wel interessant. Best handig voor iedere ondernemer die veel online bezig is :)

   Antwoord
 3. Marije

  Mooi dat je ondernemen kan combineren met een vaste baan. Snap dat dat de uitdaging nog groter maakt.

  Antwoord
 4. Laura Louise

  Heel leuk en intressant om te lezen allemaal. Ik kan mij in alle 7 punten wel vinden!

  Antwoord
 5. Daenelia

  Vrijheid en waardering zijn toch wel mijn grootste pluspunten in mijn vaste baan. Maar … Ik werk bij een uitzonderlijk bedrijf met geweldige voorwaarden. Daarom weet ik ook dat ik nooit meer bij een bedrijf ga werken waar de bedrijfscultuur belabberd is. Dan bedoel ik dat je bij overwerk wel een maaltijd krijgt op kosten van de zaak, maar dat die zo ongezond en slecht is, dat je toch je eigen bammetjes meenam. Of dat er niet naar goede suggesties worden geluisterd.
  Ik heb nu dus al die voordelen van voor mezelf werken en ook nog in een leuk bedrijf. Win win.
  Punt is, blijf nooit zitten in een baan waar je niet gewaardeerd wordt ?

  Antwoord
  • Romy

   Dat is absoluut waar en is ook iets wat ik in het verleden heb geleerd. Loyaliteit is een mooie eigenschap, maar maakt je leven er niet mooier op als je niet de waardering voelt die je waard bent. Wat mooi om te horen dat je zo blij bent met je huidige werkgever! Het klinkt zeker als een ideale werkplek :)

   Antwoord
 6. Irene

  Het lijkt me echt geweldig om je eigen baas te zijn. Dat is iets wat bij mij toch ook nog altijd een beetje kriebelt maar ik ben op mijn huidige werk ook heel gelukkig omdat het helemaal bij me past :) Wat ik het belangrijkste vind aan een werkgever is dat er respect en waardering is en dat je er volledig jezelf kan zijn en dat vind ik nu allemaal bij mijn werkgever. ‘t Is ook door deze job dat ik besef hoe enorm belangrijk het is om op een fijne plek te zitten dus als ik ooit nog zou veranderen van werkgever, is dat iets wat bovenaan op mijn prioriteitenlijstje staat!
  Boekhouding lijkt me heel ingewikkeld maar als je je er een beetje in verdiept valt het waarschijnlijk wel mee ( ik heb een cursus bedrijfsbeheer gedaan dus heb er wel een basis van meegekregen maar dat is ondertussen ook al een paar jaar geleden ;) ). Mijn vriend is zelfstandige en die geeft alles uit handen maar ik denk dat ik het wel graag zelf zou doen. Kwestie van alles toch zelf onder controle te hebben. Haha.

  Antwoord
  • Romy

   Wat fijn dat je het bij je huidige werkgever zo naar je zin hebt en dat je echt op je plek zit hier! Een fijne plek is inderdaad heel wat waard. Je besteedt immers wekelijks heel wat tijd op je werk :)
   Haha, ik herken je puntje van controle willen houden wel. Ik vind het zelf ook wel fijn om mijn boekhouding zelf te doen. Zelf de touwtjes in handen hebben, geeft mij vaak al een fijn gevoel op zich ;)

   Antwoord
 7. Eline Schuurmans

  Leuk om te lezen! Wat ik vooral heel leuk vind aan ondernemen is de vrijheid, als ik een hele dag de tijd wil nemen om iets nieuws te leren, dan kan dat gewoon. Hierdoor ben ik enorm aan het groeien als persoon. Soms is het ook wel overweldigend, want er is nog zoveel te leren, maar gelukkig kan je als ondernemer ook echt je eigen tempo daarin kiezen.

  Liefs,

  Eline

  Antwoord
  • Romy

   Heel mooi gezegd en daar heb je zeker een goed punt! Het is heerlijk om de vrijheid te hebben om nieuwe dingen te leren. Ondernemen heeft mij in die zin ook al veel groei opgeleverd, iets waar ik volop van geniet én dankbaar voor ben.

   Antwoord
 8. Darina

  Interessant om te lezen en fijn dat je het freelancen goed kunt combineren met je vaste baan. MIsschien dat ik ooit ook deze stap ga maken.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat de stap naar gedeeltelijk freelancen jou misschien ook wel wat lijkt. Ik vind het zelf absoluut een aanrader :)

   Antwoord
 9. evelien

  Wat een fijn artikel! Je eigen baas zijn, én helemaal vrij zijn om te staan waar je wilt is een heerlijk gevoel.
  Het is zo’n leuke uitdaging om het te combineren naast een baan in loondienst, je ontwikkeld jezelf op diverse gebieden, en krijgt natuurlijk een leuke extra.
  Liefs,
  Evelien

  Antwoord
  • Romy

   Helemaal waar wat je zegt! Juist deze combinatie van freelancen en loondienst vind ik geweldig fijn. Het beste van twee werelden en mijn freelance inkomsten zijn een mooi extraatje op mijn spaarrekening :)

   Antwoord
 10. Simone

  Ik ben ook ondernemer, zoals je weet. En ik kan me best wel aansluiten bij jou lijstje. Ik vind het echt super fijn dat ik zelf mijn tijd kan indelen. Dat is voor mij echt een uitkomst! Daarnaast heb ik een hele creatieve job waar ik echt alleen maar blij van kan worden.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat jij ook erg enthousiast bent over het ondernemerschap én over jouw werk als ondernemer. Ik kan me voorstellen dat je volop geniet van het fotograferen, zeker als deze baan je nog de nodige vrijheid geeft ook :)

   Antwoord
 11. Ilona Wielinga

  Heel tof om dit zo te lezen! Ik ben nu voor een half jaar gestopt met school en wil me dan ook (naast mijn herstel) meer gaan bezighouden met mijn illustratiekunsten en blog, want ik weet al lang dat ik graag zelf ondernemer zou willen worden maar heb nog nooit echt de stap durven te zetten.

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi dat je dit moment wilt aangrijpen om meer tijd te besteden aan het illustreren en aan je blog. En prachtig dat je al zulke mooie ondernemersplannen hebt. Als ik het zo hoor, kan het bijna niet anders dan dat het ondernemerschap je veel plezier en voldoening zal geven :)
   Ik heb zelf de stap naar een eigen onderneming ook heel lang uitgesteld, maar heb toen uiteindelijk vrij abrupt besloten om het maar gewoon te doen. Je kunt gewoon klein beginnen en hebt eigenlijk niets te verliezen. Die gedachte heeft mij toen in ieder geval over de streep getrokken om tóch naar de KvK te stappen.

   Antwoord
 12. Eline

  Erg leuk om te lezen. Vooral die vrijheid en dat elke dag anders is, lijkt mij ook zo fijn!

  Antwoord
 13. Geke

  Ik kan me ook wel vinden in je lijstje :)
  Zeker de vrije dagindeling is me de afgelopen dagen met het mooie weer al goed van pas gekomen. In de voormiddag werken aan de tuinontwerpen (nog frisjes buiten dan) en in de namiddag mezelf wat uurtjes cadeau doen om in de eigen tuin al wat klusjes te doen (maar eigenlijk is dit onrechtstreeks ook wel werkgerelateerd, de tuin moet er immers zo presentabel mogelijk uitzien als klanten naar de ontwerpbespreking komen).
  Ook met mijn energiegebrek is de eigen agenda bepalen zo fijn. Ik kan steeds (min of meer toch) inspelen op hoe ik me voel, iets wat op een andere baan natuurlijk niet zomaar kan. Wat later opstaan en wat langer doorwerken ‘s avonds vb. Of over de middag even rusten.

  Wat ik ook niet mis, zijn roddelende collega’s, die had ik op mijn vorige werk wel. Zoveel energie dat dat kost, die mis ik echt niet. En de fijne heb ik allemaal nog op fb :)

  Antwoord
  • Romy

   Juist met de zonnige namiddagen komt de vrije dagindeling inderdaad geweldig goed van pas. Heerlijk dat je daarvan kon genieten door wat werk in je eigen tuin te verrichten. En wat mooi dat je als ondernemer je werktijden ook meer kunt aanpassen op waar je lichaam om vraagt. Dat gaat als ondernemer toch een stuk makkelijker dan in loondienst en is eigenlijk ontzettend belangrijk :)
   Ik kan me voorstellen dat je de roddelende collega’s ook absoluut niet mist. Die heb je op bijna elk kantoor wel, maar kom je als ondernemer zonder collega’s dagelijks om je heen natuurlijk niet zomaar tegen. Ideaal!

   Antwoord
 14. Mariska

  Ik kan me zeker wel vinden in een aantal punten. Sowieso de vrijheid en dat het een uitdaging is, maar ook dat ik meer zelfverzekerd ben. Dan werk ik niet fulltime voor mezelf (qua uren in de week misschien wel), maar vind het heel leuk! :)

  Antwoord
  • Romy

   Mooi om te horen dat je zo enthousiast bent over het ondernemen en dat het je ook een dosis extra zelfverzekerdheid geeft. Juist dat je het zo leuk vindt wat je doet, maakt het heerlijk om er veel mee bezig te zijn :)

   Antwoord
 15. Lianne

  Bij alles kan ik me helemaal aansluiten, al ga dan binnenkort wel fulltime voor het ondernemen. Heerlijk lijkt me dat om gewoon zelf helemaal mijn eigen ding te kunnen doen en mezelf te kunnen ontwikkelen. Hopelijk krijg ik dan meer zelfvertrouwen en echte ‘ondernemersskils!’

  Antwoord
  • Romy

   Heel gaaf dat je de stap naar fulltime ondernemen binnenkort echt gaat zetten! Ik kan me voorstellen dat je daar nu al naar uitziet, ook naar alle mogelijkheden die je straks hebt om jezelf te ontwikkelen. Ik hoop dat deze stap je geweldig goed zal bevallen en je heel wat extra zelfvertrouwen én voldoening zal opleveren :)

   Antwoord
 16. Femke

  Deals sluiten :-). Waar ik eigenlijk benieuwd naar ben, hoe is de combi van in loondienst werken en ondernemen voor jou? Dan bedoel ik hoeveel uur ben je in loondienst en hoeveel uur werk je ongeveer voor jezelf?

  Antwoord
  • Romy

   Leuke vraag! :) Die beantwoord ik graag! En natuurlijk ook superleuk dat jij plannen hebt om naast je vaste baan een eigen onderneming te beginnen.

   Ik werk zelf 32 uur per week voor mijn vaste baan en de uren die ik daarnaast aan het freelancen besteed zijn best wel wisselend. Als ik mijn bloguren ook meetel voor mijn onderneming, kom ik best wel hoog uit. Maar mijn blog is deels hobby, dus dat zie ik niet allemaal als echte werkuren. Aan puur blogsamenwerkingen en mijn werk als tekstschrijver en redacteur (en acquisitie en boekhouding daarvoor) ben ik waarschijnlijk zo’n 15-20 uur per week kwijt. Vaak besteed ik ‘s daar op doordeweekse avonden zo’n 1 – 1,5 uur per avond aan en doe ik daarnaast nog wat aan acquisitie. Dat werkt voor mij prima, omdat ik het juist wel leuk vind om me na een kantoordag even op iets heel anders te storten. Op mijn vrije dag en in het weekend ben ik wat flexibeler in hoe ik mijn tijd indeel. Soms werk ik een halve vrijdag en doe ik in het weekend ook nog wat. Soms werk ik een hele vrijdag en doe ik in het weekend juist niets. Dat is een beetje afhankelijk van of ik deadlines heb. Mijn zakelijke e-mail check ik in ieder geval elke dag, zodat opdrachtgevers niet tot mijn vrije dag hoeven te wachten op een reactie.

   Lang verhaal geworden zo! Maar ik hoop dat je er iets aan hebt :) Ik weet van andere ondernemers dat je je freelance-uren ook nog wat meer kunt clusteren dan ik doe, door bijvoorbeeld echt alleen op één dag en één vaste avond aan het ondernemen te besteden. Het is net waar je je fijn bij voelt natuurlijk :)

   Antwoord
   • Femke

    Eigenlijk heel herkenbaar :-). Zo doe ik het namelijk ook, al is er nu natuurlijk ook nog een baby bij gekomen ;-).

    Antwoord
    • Romy

     Leuk om te horen dat jij het ook zo aanpakt! Alhoewel het met een baby erbij inderdaad waarschijnlijk wel wat ingewikkelder zal zijn met plannen ;)

     Antwoord
 17. Saskia

  Fijn dat het je zo bevalt, voor mij zou het denk ik niet werken dat ondernemen.
  Het leukste aan mijn job? De liefde van de kinderen, mijn super leuke team en dat geen 1 dag hetzelfde is.

  Antwoord
  • Romy

   Ik vind het zelf vooral fijn om te ondernemen in combinatie met een baan. Alleen ondernemen zie ik op dit moment niet echt voor me, alleen al omdat ik bij ben met leuke collega’s om me heen :)
   Wat mooi om te horen dat jouw werk je ook zo goed bevalt. Prachtig dat je elke dag met kinderen werkt en, mede dankzij de kinderen, elke dag wel iets anders beleeft.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs