veranderen 2

7 dingen die je niet kunt veranderen (helaas pindakaas!)

 • 21 januari 2020
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Als controlfreak zou ik het soms maar al te fijn vinden om de touwtjes in handen te hebben. Dat je maar aan een touwtje hoeft te trekken en dat dan alles acuut naar je zin is. Helaas voor mij (en vele anderen) werkt dat niet altijd zo. Accepteren dat het zo is, is dan het beste wat je kunt doen. Er het beste van maken zou nog beter zijn. Dit zijn 7 dingen die je niet kunt veranderen. Helaas pindakaas!

 1. Andere mensen. Hoewel sommige mensen ongetwijfeld leuker zouden worden van een verandering hier of daar, kun je helaas bijna geen enkel persoon volledig veranderen. Oké, je kunt subtiel laten vallen dat iemand wat geduldiger, aardiger, liever of meer attent zou mogen zijn. Maar met vervelende leidinggevenden, lastige “vrienden” en niet-meewerkende zakenpartners zal je helaas toch echt moeten dealen. Hopen op verandering bezorgt je vaak vooral frustratie en teleurstelling. Zoals ik leerde uit een boek over omdenken: sommige mensen moet je niet willen veranderen, maar moet je zien als de beste leerschool ooit.
 2. Domme pech. We maken allemaal weleens gevalletjes domme pech mee. Bussen die niet komen opdagen, het mooie theekopje van oma dat kapot valt, je lievelingsjurk die te klein uit de was komt of (het drama der drama’s!) de wifi die uitvalt. Aan de situatie zelf is weinig te doen. Hooguit kun je een wifispecialist inschakelen of secondelijm pakken voor het kopje. Maar aan de manier waarop je naar de situatie kijkt, kun je des te meer veranderen. Blijf je je druk maken over de situatie? Dan wordt jouw dag en die van de mensen om je heen er niet vrolijker op. Besluit je er maar het beste van te maken? Dan verdwijnt de pech een stuk sneller naar de achtergrond.
 3. Rotklusjes. Je kent ze wel: van die taken die moeten gebeuren maar die je liever uit je agenda zou schrappen. De was doen, het toilet schoonmaken, bloed laten prikken, de tandarts bezoeken of (de hel!) haren uit het doucheputje vissen. Er zullen maar weinig mensen zijn die een van die taken als hobby hebben (en als dat wel zo is, klop gerust eens bij mij aan!). Je kunt er de hele dag tegen opzien en besluiten om die dingen toch maar uit te stellen tot morgen. Of overmorgen. Of de dag erna. Maar sommige dingen in je agenda zijn nu eenmaal moetjes. Accepteer dat niet alles even leuk is en probeer die klusjes niet uit te stellen. Muziekje erbij en gaan!
 4. File. Natuurlijk is het rot om de dag te beginnen en eindigen met een hele stoet auto’s voor én achter je waar geen beweging in te krijgen is. Maar je mede-weggebruikers kun je nu eenmaal niet wegtoveren om het asfalt voor jou alleen te hebben. Hoeveel je er ook over klaagt, de file wordt er niet minder op. Óf accepteer dat de file jouw vooruitzicht in de ochtend is óf doe er iets aan (de trein nemen, een andere baan zoeken of voortaan de vroege vogel uithangen).
 5. Uiterlijke imperfecties. Ook al doen plastisch chirurgen soms anders geloven (ben ik geen fan van!), met veel aspecten van je lijf zal je het toch echt moeten doen. Vind ik soms ook best rot. Mijn scheve knieën had ik wel anders gewild, net als mijn gekke vinger en het stomme litteken bij mijn wenkbrauw. Maar veel van die dingen zijn nu eenmaal niet te veranderen. En weet je, stiekem maken juist die imperfecties je meer eigen en daarmee een beetje mooier. Dat effect kun je met geen implantaat, spuitje of ingreep bereiken.
 6. Het verleden. Heel lang heb ik gehoopt dat er een tijdmachine zou komen waarmee ik bepaalde gebeurtenissen uit het verleden zou kunnen uitgummen. Poef. Weg uit mijn hoofd. Helaas, aan het verleden kun je nu eenmaal niets veranderen. Aan het feit dat het verleden je heeft gevormd tot wie je nu bent ook niet. Maar gelukkig heb je nog een hele toekomst voor je, die je wél kunt veranderen zoals jij dat wilt. Hoe mooi is dat! En het bijzondere is dat juist de nare dingen uit het verleden soms de mooie dingen in het nu hebben veroorzaakt. Denk daar maar eens over na.
 7. De plottwists van het leven. Je kunt nog zo je hele leven uitstippelen, maar vaak heeft het leven andere ideeën voor je. Mijn prins op het witte paard kwam een paar jaar later aangehobbeld dan ik ooit hoopte, mijn carrièrepad verliep anders dan ik had uitgestippeld en ik had ook nooit voorspeld ooit alleen in een appartement op twee hoog te wonen (en dat nog leuk te vinden ook!). Conclusie: je kunt wel balen als dingen anders lopen en jezelf wanhopig de “Waarom?”-vraag blijven stellen, maar dat verandert niets aan je situatie. Als er iets is wat ik heb geleerd, dan is het wel roeien met de riemen die je hebt. En ook inzien dat de riemen die je hebt soms veel mooier zijn dan je ooit had gedacht.

Heb jij nog een mooie aanvulling op dit lijstje?

dingen die je niet kunt veranderen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Anouk 21 januari 2020 op 7:00 am - Beantwoord

  Ik vind de kleine stukjes in het putje in de keuken ook altijd heel vies, maar ja het moet wel schoon.

 2. Naomi 21 januari 2020 op 7:25 am - Beantwoord

  Pfff, putjes in wasbakken inderdaad. Hou maar op. Ik dacht, bij het lezen over file, dat je vanaf maart kunt toevoegen: 100 km per uur op de snelweg. Zal vast ook een hoop over gemopperd worden, maar ja, je verandert er (voorlopig) niks meer aan, dus ik zou zeggen: pas je aan of accepteer je boetes;).

  • Romy 21 januari 2020 op 11:40 pm - Beantwoord

   Haha, dat vind ik vind ik een mooie aanvulling! Zeker inclusief je laatste zin. Inderdaad “of pas je niet aan en accepteer de boetes”. Dat is dan meteen een mooie oplossing voor de begrotingstekorten 😉

 3. Audrey 21 januari 2020 op 7:47 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Mijn aanvulling: het weer 😉

  Bloed prikken vind ik trouwens helemaal niet erg. Ik ben plasmadonor, dus ik laat zo’n beetje elke maand vrijwillig een naald in mijn arm steken. Nu werken de beste prikkers wel bij de bloedbank en eindig ik bij gewoon bloed prikken dan soms wel met een blauwe plek terwijl ik dat bij het doneren eigenlijk nooir heb.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je plasmadonor bent! En natuurlijk fijn dat de prikkers die daar werken echt ervaren zijn! Ik heb zelf helaas nogal een ding met bloedprikken. Ik heb er tegenwoordig wat handigheidjes op gevonden, maar in het verleden werd ik bijna standaard onwel (soms tot “Mevrouw, wat ziet u groen!” aan toe) na het prikken. Misschien moet ik maar eens een succeservaring opdoen bij een écht goede prikker van de bloedbank 😉

 4. Carolien 21 januari 2020 op 8:24 am - Beantwoord

  Best confronterend, vooral puntje 7. Ik wilde altijd jong moeder worden, ben inmiddels 26, geen relatie, woon nog bij mn ouders en kinderen zijn nog niet eens in zicht. Ook die droom baan kan ik helaas niet meer verwezelijken vanwege gezondheid. Af en toe heb ik het er best moeilijk mee, meer ook omdat andere bepaalde dingen van mij verwachten wat het extra vervelend maakt. Maarja die dingen heb je nu eenmaal niet in de hand. Accepteren en door (oke, dat zal vast niet zo makkelijk gaan als dat het klinkt).

  • Romy 21 januari 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat het je soms best wel dwars zit dat sommige dingen anders zijn gelopen. Ik snap je frustratie en kan me voorstellen dat accepteren makkelijker gezegd dan gedaan is.
   Misschien goed om te weten: tot anderhalf jaar geleden, had ik eigenlijk hetzelfde gevoel als jij. Ik had altijd gedacht een droombaan te hebben en verlangde naar een leuke vriend, ooit een gezinnetje en een fijn huis voor mezelf. Op dat moment had ik ook niets van dat alles en frustreerde dat me soms. Grappig genoeg liggen slechts anderhalf jaar later veel van die dingen anders: ik heb nu wel een leuke vriend, een eigen huis en ben op weg om mijn eigen droombaan te creëren. Wat ik daarmee wil zeggen? Er kan echt heel veel in positieve zin veranderen in korte tijd. Wie weet zit jij er ook over een jaar al heel anders bij dan nu <3

 5. Anna 21 januari 2020 op 9:20 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik herken wat je zegt over het verleden wel te willen uitwissen. Het is inderdaad een hele fijne gedachte dat de toekomst nog voor ons open ligt! 🙂 Dat is juist zo mooi aan het leven, het zit vol verrassingen!

 6. bychristiana 21 januari 2020 op 9:34 am - Beantwoord

  Haha, toen ik de titel van jouw artikel zag, was het eerst wat ik dacht; Andere mensen. Bizar genoeg noem jij precies dat als eerste punt in jouw artikel. En de plottwists natuurlijk. Ik had tien jaar geleden ook niet kunnen denken dat mijn leven er zo uit zou zien als nu. Het mooie is wel dat ik nu het meest gelukkig ben, ondanks alles wat er gebeurd is en wat er op mijn pad gekomen is. Ik denk dat dat echt iets wat je leert en hoe dan ook moet accepteren als je ouder wordt. Dingen gebeuren, en vaak kun je niets aan die dingen doen, alleen er zo wijs mogelijk mee proberen om te gaan. Ik geloof dat er maar weinig mensen zijn bij wie alles precies zo loopt zoals ze gepland hadden.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:47 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Het leven neemt hoe dan ook soms gekke wendingen aan en loopt nooit volledig zoals je had verwacht. En soms is dat eigenlijk maar goed ook, want zonder verrassingen zou het leven misschien maar wat saai zijn.

 7. Rachel Kromdijk 21 januari 2020 op 9:44 am - Beantwoord

  Een heel goed artikel heb je weer geschreven, acceptatie is van de meeste dingen het belangrijkste, dan loop je in ieder geval jezelf niet in de weg!

 8. Lianne 21 januari 2020 op 10:00 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Ik kan het ook nog wel eens vervelend vinden dat sommige mensen zijn zoals ze zijn, ik wel eens in de file sta of dat ik mijn verleden niet kan veranderen. Maar inderdaad, je kunt er niets aan doen en moet ermee zien leren leven. Beter is het om je aandacht te besteden aan dingen waar je wél invloed op hebt, zoals het heden en de toekomst. Ik wil me daar ook steeds meer bewust van maken!

  • Romy 21 januari 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij daar ook meer bewust bij stilstaat! Je kunt al zo veel bereiken door je inderdaad te focussen op wat je nog wél kunt veranderen. En gelukkig is dat vaak veel meer dan je denkt, zeker met nog een heel leven voor je 🙂

 9. Ilona Wielinga 21 januari 2020 op 10:06 am - Beantwoord

  Sommige dingen kan je inderdaad geen invloed op uitoefenen. Wij hebben thuis (in de douche) wel een speciaal plastic ding (lekker duidelijk) in het putje, die alle haren en pluisjes opvangt. Hoef je het er zelf niet uit te peuteren. Want dat is inderdaad zo vies, ugh.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

   Oeh, dat ding voor het doucheputje klinkt ideaal! Ik ga eens opzoeken wat dat precies is en waar het te koop is. Dat zou weer wat rotklusjes schelen 😉

 10. nicole 21 januari 2020 op 10:57 am - Beantwoord

  Volgens mij heb je zo ongeveer alles wel genoemd wat niet te veranderen is. Ik vind dat wel eens lastig. Ik houd van controle. Vooral de plot twists die het leven met zich meebrengt vind ik wel eens lastig. Maar goed, wat je wel kunt veranderen is je reactie op dingen : )

  • Romy 21 januari 2020 op 11:49 pm - Beantwoord

   Precies! Veel situaties kun je niet veranderen, maar je kunt wel iets doen aan de manier waarop je ermee omgaat. En dat scheelt soms al een heleboel!

 11. Janne 21 januari 2020 op 11:54 am - Beantwoord

  Ik vind de was doen wel leuk, net zoals de afwas (mits het niet al een week heeft staan aankoeken). De meeste huishoudelijke klusjes vind ik niet supererg, zeker niet als het mijn eigen troep is die opgeruimd moet worden. Om een of andere reden vind ik het minder smerig om mijn eigen haar uit het putje te vissen dan andermans haar. In de keuken ram ik alle zooi gewoon door het putje heen met de afwasborstel — tot nu toe is het nog niet verstopt geraakt, prima toch? 😛 Als je echt erom verlegen zit, wil ik best een keertje die rotklusjes voor je doen, hoor. Ik heb mezelf al wel een paar keer eerder als levende afwasmachine aangeboden aan vrienden die bedolven begonnen te raken onder vuil serviesgoed. (Inmiddels hebben ze daadwerkelijk een afwasmachine.)

  Audrey reageerde hierboven al met dat het weer ook zoiets is dat je niet kunt veranderen, daar ben ik het mee eens. Er is zo’n spreuk die zegt “er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding” en vaak is dat wel zo. Een goede regenjas, een stel handschoenen, een muts en een sjaal doen vaak wonderen. Of ’s zomers een zonnebril, een pet of hoed, en dunne maar bedekkende kleding. Van erover mopperen wordt het in ieder geval geen beter weer.

  Ik merk dat ik me vaak erger aan dingen die op zijn en niet magisch weer terugkomen. Het pak koekjes dat leeg is, mijn energie die op is, ik heb geen tijd meer om dat ene ding nog te doen voor ik de deur uit moet, mijn geld is op. Spullen, geld, tijd en energie zijn nu eenmaal eindig. Vaak kun je er wel weer wat extra van regelen (nieuwe koekjes kopen, een dutje doen, je planning omgooien, werken) maar je zult iets moeten doen, en niet altijd komt dat uit. Hartstikke stom soms.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:54 pm - Beantwoord

   Haha, wat een lief aanbod! Maar een keer iets leuks doen zou misschien een gezelligere eerste ontmoeting zijn dan samen afwassen 😉
   Wat je zegt over dingen die niet meer terugkomen, is trouwens heel toepasselijk voor iets waar ik nu zelf mee worstel. Het is soms zo jammer dat je tijd en energie niet in eindeloze hoeveelheden hebt en er altijd wat aan moet doen om daar een nieuwe dosis van te krijgen. En inderdaad, vaak is dat net op het moment dat zo’n drastische ommezwaai eigenlijk niet uitkomt.

 12. Giovanna Jansen 21 januari 2020 op 11:57 am - Beantwoord

  Mooi lijstje en helemaal waar!
  Als toevoeging aan wat je niet kan veranderen: het weer en het verleden. Beide moet je ook maar gewoon accepteren; het weer dat komt zoals het komt en het verleden dat het al gebeurd is.

 13. Tamara 21 januari 2020 op 1:37 pm - Beantwoord

  Oeeeeh ja die file is er eentje bij mij hoor! Iedere dag naar werk en terug in de file, je zou me moeten zien zitten achter het stuur, altijd aan het klagen erover haha. Maar je hebt zeker een punt, klagen helpt niet, iets eraan doen wel. Door mijn frustratie bespreekbaar te maken op werk, werk ik nu een dagje thuis. Die andere dagen hang ik inderdaad de vroege vogel uit.

  • Romy 22 januari 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Wat goed dat je nu een manier hebt gevonden om niet meer dagelijks in de file te staan! En natuurlijk heel fijn dat je voortaan een dag thuis kunt werken! Scheelt files, frustratie én weer wat reistijd 🙂

 14. Justine 21 januari 2020 op 3:52 pm - Beantwoord

  Weet je, je hebt helemaal gelijk. Goed om er even bewust van te worden dat je zulke dingen gewoon meot accepteren. Het is er, accepteer het en door met je leven. Zonde om er te lang (op een negatieve manier) stil bij te staan.

  Wel grappig eigenlijk, want mijn vriend is dus zo iemand die files echt vreselijk vindt. Is het natuurlijk ook, maar hij kan zich er zo over opvreten. Misschien moet ik dit lijstje even naar hem doorsturen, haha.

  • Romy 22 januari 2020 op 12:00 am - Beantwoord

   Haha, sommige mensen lijken inderdaad écht niet tegen files te kunnen. Toch jammer dat juist die mensen er vaak in lijken te staan 😉

 15. Mirjam 21 januari 2020 op 6:41 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje zo, heel relativerend 🙂 Haren uit het doucheputje vissen vind ik echt verschrikkelijk. Ik denk dat dat me tegenhoudt om op mezelf te gaan wonen, want nu doet m’n moeder het (meestal) nog. Naar de tandarts gaan vind ik dan over het algemeen niet zo’n ramp, hoewel ik een paar jaar geleden er echt bang voor was.

  • Romy 21 januari 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Haha, haren uit het doucheputje vissen is ook zeker niet mijn favoriete onderdeel van op mezelf wonen 😉 Doe mij dan toch ook maar liever een tandartsbezoekje.

 16. Marloes 21 januari 2020 op 11:14 pm - Beantwoord

  Oh oh oh, bloed laten prikken vind ik echt ver-schrik-ke-lijk. Gelukkig gaat het steeds beter. Een afwas die al een paar dagen staat vind ik ook niet leuk om te doen. Als ik gewoon elke dag afwas is het veel minder werk dan een grote afwas van meerdere dagen. Toch krijg ik mezelf niet gemotiveerd om elke dag eventjes spullen af te wassen.

  • Romy 22 januari 2020 op 12:05 am - Beantwoord

   Dat is het lastige aan rotklusjes: ze worden altijd alleen maar vervelender als je ze laat liggen, lijkt wel. Alhoewel het waarschijnlijk wel een extra voldaan gevoel geeft als je zo’n enorme lading vaat na een paar dagen hebt afgewassen 😉

 17. Nikita 21 januari 2020 op 11:45 pm - Beantwoord

  Een mooi lijstje! En wat een wijsheid. Als je al die dingen wat meer beseft, wordt je kijk op het leven toch helemaal anders. Ik heb me erbij leren neerleggen dat ik niet altijd alle energie van de wereld heb. En dat ik misschien nooit meer helemaal de oude zal worden. Dat klinkt heel rot en pijnlijk, maar ik heb gewoon geen zin meer om me er druk in te maken. Ook dat kost energie, energie die ik soms niet heb. Ik doe mijn best om dat de aanvaarden, en er zijn ook dagen dat ik daar echt heel gefrustreerd van kan worden. Ik ben iemand die het liefst met volle passie leeft en dat ik een beetje van die passie aan de kant moet zetten doet heel veel pijn. Echt waar. Ik probeer dankbaar te zijn voor dagen dat alles oke gaat en ik genoeg energie heb. En de andere dagen probeer ik te aanvaarden dat het op een vrije dag misschien niet verder gaat dan Netflix of een boek. En dat wat je vertelt over het verleden is helemaal waar. Ik was erover aan het nadenken vandaag. Mijn verleden is niet altijd gemakkelijk geweest, maar het heeft me veel opgebracht. En ook kwaliteiten die niet alleen mij ten goede komen. Ik ben als kind gepest geweest en jaren later nog steeds. Ik heb zoveel narigheid meegemaakt met andere mensen. En toch ben ik om te beginnen een zacht persoon gebleven. Ik weiger mijn goeie hart te laten verstenen vanwege de maatschappij, daar sta ik voor. Maar daarnaast weet ik hoe het is om zo rot te worden behandeld dat ik extra lief ben voor de mensen. Als er iemand is tegen wie iedereen rottig doet wil ik de persoon zijn die dat niet doet. En ook al is dat niet veel, de kracht van een daad van liefde kan heel ver reiken. Ook dat kan ik zeggen uit ervaring

  • Romy 22 januari 2020 op 12:10 am - Beantwoord

   Ik snap dat het heel lastig is geweest (en nog steeds is) om te accepteren dat je niet altijd alle energie hebt die je zou willen. Maar wat mooi dat je dat wel deels bent gaan accepteren. Het is alleen maar heel frustrerend om steeds stil te staan bij wat niet lukt. Je hebt er dan zo veel aan om je te focussen op wat je wél kunt.
   Wat ontzettend mooi trouwens dat je ondanks alles altijd trouw aan jezelf bent gebleven door lief te zijn naar anderen toe. Ook al heb je ervaren dat niet ieder ander dat ook altijd is naar jou. Ik geloof oprecht dat een betere wereld begint bij jezelf en daar draag jij een heel mooi steentje aan bij. <3

 18. Lisa 22 januari 2020 op 8:25 am - Beantwoord

  Mooi compleet lijstje! Ik was gisteren blij met de file want anders had ik m’n podcast niet uit kunnen luisteren. Ik moet ook accepteren dat ik af en toe iets opruim, daarna niet meer terug vind en tijden later ineens zie: o ligt het daar.

  • Romy 28 januari 2020 op 11:18 pm - Beantwoord

   Dat is nog eens een mooi gevalletje omdenken! Zo kunnen vertragingen ook nog wel wat positiefs hebben 🙂

 19. Rosanne 22 januari 2020 op 3:38 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje en ik ben het er ook zeker mee eens. Ik geloof er ook wel in dat alles met een reden gebeurd.

 20. Saskia 23 januari 2020 op 8:18 am - Beantwoord

  1 en 6 is iets waar ik het zeker mee eens ben. Anderen kun je niet veranderen, begin bij hoe jij reageert op anderen. Ook het verleden is wat het is. Hoewel er nare dingen gebeuren denk ik dat het je vormt tot de persoon die je bent. En hoe stom sommige gebeurtenissen ook zijn, ik ben daar zeker wel dankbaar voor.

  • Romy 28 januari 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Inderdaad, zelfs nare gebeurtenissen kunnen uiteindelijk mooie gevolgen hebben. Ik blijf het mooi vinden hoe soms uit iets vervelends juist iets moois kan voortkomen.

Recente blogs

Verhuizen, interieur, het huis uit gaan? | Een update!

18 januari 2019|Persoonlijk|

Voor de kerstvakantie brak er voor mij een nieuw hoofdstuk aan. Ik tekende namelijk het (voorlopige) contract voor mijn allereerste koophuis. De eerste weken als toekomstig huiseigenaar waren een ontzettend spannende tijd, waarin ik helemaal wegwijs ben geworden in de wereld van hypothekers, en tientallen woonwinkels van binnen heb gezien. Verhuizen, het huis uitgaan en interieurshoppen - het brengt allemaal heel wat met zich mee. Tijd voor een kleine update! Hoe gaat het nu eigenlijk? Wat heb ik al gekocht voor mijn interieur? En wat staat er nog op mijn lange verhuis-to-do-list?