7x waar het leven eigenlijk te kort voor is

Pluk de dag. Geniet van het nu. Beleef elke dag alsof het je laatste dag is. Zomaar een paar ietwat cheesy quotes om je zo nu en dan bij de les te houden. Het leven is namelijk niet eindeloos. Soms gebeuren er dingen waardoor ook ik weer even met beide benen op de grond leer te staan. Mensen die te vroeg overlijden, de gebeurtenissen in Londen of iemand die plotseling wordt geveld door een ernstige ziekte. Juist omdat je nooit weet hoe het leven loopt, is het tijd om te genieten. En wel nu. Daarom in dit artikel een lijst met 7 dingen waar het leven eigenlijk te kort voor is.

het leven is te kort voor

Het leven is te kort om…

 1. …jezelf te vergelijken met anderen. Anderen die het beter lijken te doen, mooier lijken te zijn of een perfecter leven lijken te leiden. Het is zo zonde. Probeer je te concentreren op jouw leven en wat je daarin wilt beleven. Maak je eigen keuzes en laat je niet negatief beïnvloeden door hoe een ander de dingen aanpakt. Leef jouw leven en probeer dáár met volle teugen van te genieten.
 2. …je te laten tegenhouden door angst. Angst is vaak een slechte raadgever als het je ervan weerhoudt om iets te doen wat je eigenlijk wel zou willen. Ben je bang om te vliegen, maar wil je wel naar Amerika reizen? Ben je bang voor autorijden, maar wil je wel vaker Nederland door crossen? Ga er dan voor en bedenk een plan om je angst eens echt een schop onder zijn kont te geven.
 3. …je dromen ‘onhaalbaar’ te noemen. We hebben allemaal dromen, waarvan sommige misschien irreëel lijken. En toch zou het jammer zijn om zo’n droom meteen als ‘onhaalbaar’ te bestempelen. Dromen zijn er om waar te maken of in ieder geval om je best daarvoor te doen. Kijk wat er mogelijk is, stel doelen en ga ervoor als je het echt wilt. Waar een wil is, is een weg.
 4. …spijt te hebben van dingen die je hebt gedaan. Been there, done that. Maar spijt hebben van wat er is gebeurd, is hartstikke zonde. In mijn ogen leer je van je grootste fouten vaak de meest wijze lessen. Aan het verleden kun je niets veranderen, maar je kunt er wel heel veel van leren om in de toekomst te voorkomen. Spijt brengt je vaak niet veel verder. Richt je blik liever op het nu en op wat je in de toekomst anders wilt doen.
 5. …geen tijd vrij te maken voor iets leuks. Met werken kun je ver komen en met keihard studeren ook. Toch is het leven te kort om niet regelmatig iets leuks te ondernemen. Het is goed om te kunnen lachen, te kletsen, gek te doen en herinneringen te creëren die je voor altijd bijblijven. Het is ook belangrijk om die reis te maken waar je al zo lang naar hunkert. Kortom, maak tijd vrij om onvergetelijke momenten te beleven.
 6. …te blijven hangen in kleine negatieve dingen. We hebben allemaal weleens een baaldag of een opeenstapeling van pechmomenten. Natuurlijk is dat hartstikke rot. Maar is het niet eigenlijk zonde om te lang stil te staan bij die vervelende dingen? We hebben allemaal dingen die tegenzitten, vervelende collega’s of mensen die je teleurstellen. Laat het niet je leven bepalen, maar zoek afleiding en focus je op wat écht belangrijk is.
 7. …je te laten leiden door wat je denkt dat anderen denken. Dit is een punt waar ik mezelf regelmatig schuldig aan maak. Denken voor andere mensen. Eigenlijk is het zo zonde (en onmogelijk!) om de gedachten van anderen in te vullen en vooral om dat soms je leven te laten beïnvloeden. We kunnen niet weten wat een ander denkt. En al zou iemand anders iets denken, eigenlijk is het jouw leven en is het belangrijkste dat jij doet wat jouw hart je ingeeft.

Kun jij mijn lijstje aanvullen? Waar is volgens jou het leven te kort voor?

Volg:
Deel:

43 Reacties

 1. 26 juni 2017 / 07:13

  Wat een fijn lijstje weer! Je leven laten leiden door angst is inderdaad een goede. Het is makkelijk om dingen uit te stellen omdat ze eng lijken maar als je ze eenmaal hebt overwonnen voelt dat zó goed. Hoe klein of groot ook!
  Claire blogde over…Hotspot: The Dutch Weed Burger Joint

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:16

   Ja, het voelt echt zo heerlijk als je dan toch tegen je angst in bent gegaan. Ik kan bijvoorbeeld echt een kick krijgen van een ‘enge’ autorit die dan toch goed is gegaan. Ik hoop dat jij ook met zo’n overwinnaarsgevoel thuis bent gekomen van je eerste werkdag <3

 2. 26 juni 2017 / 07:52

  … iets te blijven doen waar je je ongelukkig door voelt. Niet alles kan altijd even leuk zijn, maar als het iets is dat aanhoudt, is het tijd om actie te ondernemen.
  Shirley blogde over…24x doen in Jordanië

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:17

   Mooi punt en zeker waar! Het is zonde als je iets blijft doen waar je niet blij van wordt. Dat is dan eigenlijk een teken dat er echt iets moet veranderen.

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:17

   Dat is ook een mooie inderdaad! Het is zonde als je dingen niet aanpakt uit angst er spijt van te krijgen. Dan maar beter een beetje spijt achteraf dan altijd leven met de gedachte ‘wat als?’.

 3. Maaike
  26 juni 2017 / 09:17

  … je te veel laten leiden door wat normaal is en wat er verwacht wordt.
  Goed lijstje hoor! Ik zag laatst nog zo’n leuke quote op pinterest over dat je je inderdaad niet te veel moet bezighouden met de dingen die niet goed gaan. Iets van: did you have a whole bad day or a few bad minutes in the morning that you milked all day?
  Maaike blogde over…DIY project: raamtekening

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:19

   Mooie aanvulling! Daar kan ik me zeker in vinden. Het is zonde om altijd te voldoen aan wat je denkt dat anderen van je verwachten in plaats van je eigen keuzes te maken. Die quote vind ik ook heel raak trouwens! Eigenlijk is een rotdag vaak inderdaad meer één vervelend moment waar je de hele dag over inzit.

 4. Sylvia
  26 juni 2017 / 09:45

  Een superlijstje! Ik probeer nu ook wat meer te doen wat ik echt leuk vind ook in het motto wat jij zegt. Liever geprobeerd en niet gelukt dan niet geprobeerd en later de vraag wat als..
  Sylvia blogde over…About last week..#25

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:20

   Wat mooi om te horen dat je daar zo actief mee bezig probeert te zijn. Je kunt inderdaad beter spijt hebben van iets wat je in ieder geval hebt geprobeerd. Dan weet je hoe het is gelopen en kun je niet blijven spelen met de vraag ‘wat als ik het wel had gedaan?’.

 5. Donna
  26 juni 2017 / 10:30

  Helemaal mee eens! Toch is dit altijd wel even lastig, helemaal als je gewoon bang bent voor bepaalde dingen. Het is dan wel meteen een mooie challenge om jezelf over de angst heen te zetten!
  Donna blogde over…They Shoot Pictures, Don’t They? #25

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:22

   Klopt, helaas zijn alle 7 punten soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het al mooi om jezelf er van bewust te zijn. En je kunt angsten inderdaad ook zien als een uitdaging. Je hoeft ze niet in één keer te overwinnen, maar kunt wel stapje voor stapje uitdagen waar je bang voor bent. Om uiteindelijk vaak te merken dat het toch minder eng is dan je van tevoren dacht :)

 6. 26 juni 2017 / 10:31

  Ik kan me hier zo erg aan vinden! Ik maak me denk ik aan allemaal wel schuldig, maar je hebt er inderdaad niets aan. Je kan beter genieten van ieder moment en je dromen najagen.
  Loes blogde over…Levende Loes #19 – 17 tot 23 juni

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:23

   Ook ik maak me aan veel dingen wel schuldig, maar het is echt zo zonde eigenlijk, zeker als je je bedenkt hoe kort het leven eigenlijk maar is. Inderdaad: genieten, dromen en doen! :)

 7. 26 juni 2017 / 11:20

  Dit is zo’n lijstje die ik eigenlijk boven mijn bed moet hangen. Zulke goede reminders om alles uit je leven te halen. Want waarom zou je het niet doen? Bij overheerst angst vaak nog. Maar ik heb altijd duidelijk voor ogen gehad dat ik nergens spijt van moet hebben. Alles wat ik in mijn leven heb gedaan, heeft mij uiteindelijk op dit punt gebracht. Ik kan eigenlijk niet één dingen benoemen, want ik vind dat jouw zeven punten eigenlijk wel de spijker op de kop slaan.
  Johanne blogde over…Hoe je NIET moet omgaan met stress

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:24

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat angst soms een lastig ding is om mee te dealen. Het kan je soms echt van mooie en waardevolle dingen weerhouden. Goed om te horen dat je van spijt in ieder geval geen last hebt. En terecht! Wat je zegt, uiteindelijk hebben zelfs de slechtste beslissingen of fouten je gebracht waar je nu staat :)

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:25

   Dankjewel voor je lieve reactie :)

 8. 26 juni 2017 / 11:51

  Wat een mooi lijstje! Ik ben het helemaal met je eens! Dit was weer een goede reminder om elke dag aan te denken, dat zo’n dingen het niet waard zijn om triest over te zijn!
  Laurine blogde over…9 Dingen die je elke dag moet doen

 9. 26 juni 2017 / 14:14

  Mooi lijstje, en het klopt helemaal. Ik had dat eerst ook heel erg. Onzeker zijn over wat anderen van mij en mijn dromen vinden en te vaak in het negatieve blijven hangen. Mede dankzij jou kan ik dit nu veel beter opzij zetten. Ik leef in het nu, ik ga mijn dromen waarmaken en het maakt niet uit wat anderen daarvan vinden, want het gaat om mij en het is mijn hart dat ik wil volgen. Mijn vriend zegt wel eens: je kan alleen spijt hebben van de dingen die je niet gedaan hebt. En dat is ook zo. Het leven is te kort om je over alles op dit lijstje druk te maken!

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:26

   Wauw, wat een mooi compliment dat ik er een beetje aan heb kunnen bijdragen dat je die gedachten meer opzij zet. En wat verwoord je dat mooi! Het is inderdaad zo belangrijk dat je voor jouw dromen gaat, wat anderen daar ook van vinden, en dat je doet wat jouw hart je ingeeft. Inderdaad: doe vooral wat goed voelt, ook al zou je daar spijt van kunnen krijgen. Beter een beetje spijt dan altijd maar denken ‘wat als?’ :)

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 19:28

   Het is al hartstikke knap dat het langzaamaan iets beter gaat, toch? Ook kleine vooruitgang is vooruitgang! Ik maak me zelf ook aan al deze punten weleens schuldig, maar het voelt alleen al fijn om me daar een beetje bewust van te zijn. Je mag in ieder geval al hartstikke trots zijn op wat tot nu toe wel iets beter gaat, hoe groot of klein die stappen ook zijn :)

 10. 26 juni 2017 / 20:54

  Mooi artikel Romy, complimenten!
  Ook ik heb een paar jaar geleden geleerd de mening van anderen los te laten. Anders doe je het toch nooit goed. En wat is goed? Leven en laten leven en jezelf accepteren zoals je bent. Je kan alleen jezelf gelukkig maken.
  jonna@burgertrutjes blogde over…De sportschool maagd – awkward!

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 23:37

   Dankjewel voor je compliment! En wat mooi om te horen dat het jou lukt om je minder van meningen van anderen aan te trekken. Je hebt ook helemaal gelijk: mensen hebben altijd meningen over je en je kunt het nooit in de ogen van iedereen goed doen. Dan kun je maar beter doen wat voor jezelf goed voelt.

 11. 26 juni 2017 / 22:35

  Ik vind het elke keer weer knap geschreven en mooi verwoord. Ik ben het helemaal eens met jouw lijstje en vooral nummer 1 is zo zonde.

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 23:38

   Dankjewel voor je mooie compliment! :)

 12. 26 juni 2017 / 22:56

  Wat een mooi lijstje zeg! En o zo waar. Het leven is veel te kort om op dit soort dingen “vast te lopen” of minder plezier te beleven. Ik word me daar ook steeds meer van bewust.
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…Show Your Cat | Brigand

  • Romy
   Auteur
   26 juni 2017 / 23:39

   Wat mooi om te horen dat jij je ook steeds meer van deze dingen bewust wordt! Ik merk ook dat ik er steeds een beetje in groei, naarmate ik ‘ouder’ word en dat is zo fijn om te ervaren.

 13. 27 juni 2017 / 10:06

  So true! Ik wilde het een en ander noemen, maar denk dat ik alles wel onder deze dingen kan scharen. Je hebt gewoon helemaal gelijk. Het leven is al kort genoeg, waarom nog moeilijk doen en niet gewoon genieten van alles dat er is en wat je kunt doen <3

  • Romy
   Auteur
   27 juni 2017 / 21:54

   Mooi gezegd! Genieten is inderdaad zo belangrijk. Niet altijd zit alles mee, maar eigenlijk is het ook op die momenten zo belangrijk om stil te staan bij alles wat er is en wat je kunt doen :)

 14. 27 juni 2017 / 15:38

  Zo waar! Het leven is ook te kort om te blijven hangen waar je je niet goed voelt. Word je ongelukkig van je job? Zoek dan een andere! Blijven mensen je kwetsen? Ban ze uit je leven! Dat zijn erg moeilijke knopen om door te hakken, maar soms moet het nu eenmaal gebeuren…
  Jessica J. blogde over…My scentful life #59 • Rodeofest en optreden in een sauna

  • Romy
   Auteur
   27 juni 2017 / 22:07

   Helemaal mee eens! Ik ben zelf ook lange tijd iemand geweest die baalde van hoe dingen gingen en daar in bleef hangen. Maar soms moet je inderdaad knopen doorhakken en gaan voor wat je echt wilt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge