niet door laten tegenhouden

7 dingen om je vooral NIET door te laten tegenhouden

 • 8 mei 2020
 • 14 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Hoe mooi zou het zijn als je in één rechte lijn razendsnel op je doelen af kunt gaan?! Je zet twee kleine stappen, doet een gek dansje, knipt een keer met je vingers…et voilà: doel bereikt. Champagne, confetti en ballonnen! Maar nee, zo gaat dat meestal niet. Er zijn vaak wel obstakels onderweg. Of mensen die je proberen iets uit je hoofd te praten. Irritant? Dat zeker! Leerzaam? Dat ook! Dit zijn 7 dingen om je vooral niet door te laten tegenhouden bij jouw mooie doel, droom of project.

 1. Mensen die niet in je geloven. Geloof me (lekkere woordkeuze!): die mensen zullen er altijd zijn. Of je nu ondernemer wilt worden, op jezelf gaat wonen, een boek wilt schrijven of simpelweg een Ikea-kast in elkaar hoopt te zetten, er zullen altijd mensen zijn die denken dat het je niet lukt. Zij houden misschien vast aan een hokje waar ze je (onterecht) in hebben gestopt. Of misschien zijn ze gewoon een tikkeltje jaloers en hopen ze dat iets wat zij niet kunnen jou ook niet lukt. Wat de reden ook is, laat je niet uit het veld slaan. Kijk naar de andere mensen die wel in je geloven. En belangrijker nog: durf vooral in jezelf te geloven.
 2. Obstakels onderweg en beren op de weg. Er is vast nog nooit een grote Ikea-kast in elkaar gezet zonder dat iemand ook maar even twijfelde over dat ene schroefje. Ook grote projecten zal je bijna nooit zonder enig obstakel tot een succes brengen. Er komen vast momenten waarop het tegenzit. Misschien zelfs problemen waarmee je ook in je meest gedetailleerde plan geen rekening had gehouden. In zo’n geval kun je twee dingen doen: 1) je door het obstakel laten tegenhouden en vol op de rem trappen, of 2) diep ademhalen, vol gas geven en hard je best doen om over het obstakel heen te crossen (eventueel door op plan B over te gaan). Kost wat extra uithoudingsvermogen, maar levert je daarna wel een extra shotje kracht op.
 3. Foutjes. Laat fouten je er niet van weerhouden om dóór te gaan. Sterker nog, mijn ervaring is dat je soms fouten nodig hebt om je doel te bereiken. Je fouten van vandaag zijn je lessen voor morgen. Zelf heb ik in mijn eerste twee jaar ondernemerschap bijvoorbeeld heel wat suffe acties begaan, maar uiteindelijk heb ik juist dáárdoor kunnen leren hoe je het wél moet aanpakken (en eerlijk, ik blijf dat alles leren – want foutjes blijf ook ik maken – nieuwe fouten, dat wel!). Als je een keer iets verkeerd doet, kritiek krijgt of een onhandige beslissing maakt, brengt dat je soms juist een stap dichter bij je doel. Je moet ook weten wat niet wérkt om een doel te behalen.
niet door laten tegenhouden 2
 1. Baalmomentjes en off-days. We hebben allemaal weleens van die dagen die je het liefst met je hoofd onder een kussen doorbrengt. Alles lijkt tegen te zitten en je doel lijkt niet veel meer te zijn dan een stip op de verre horizon… Met de nadruk op “lijkt”! Zolang jij stappen zet en dingen doet om je doel waar te maken, kom je steeds een beetje dichterbij waar je wilt zijn. Natuurlijk mag je een uurtje of zelfs vier dagen balen, maar blijf niet in die kussen-over-je-hoofd-fase zitten. Zoek afleiding, praat met iemand die je inspireert, en vergeet vooral niet om daarna jezelf weer bij elkaar te rapen en verder te gaan. Morgen een nieuwe dag met nieuwe kansen.
 2. Jaloezie. Ik hoor weleens dat mensen het lastig vinden als anderen een succes behalen waar zij ook al heel lang naar streven. Iemand anders heeft bijvoorbeeld wél dat droomhuis, terwijl jij al maandenlang zonder succes op Funda rondkijkt. Zie je wel: het gaat haar altijd voor de wind, terwijl jij helemaal niets hebt. Maar wees eens eerlijk: daar klopt in de meeste gevallen weinig van. En nog iets: er is niets zo zonde als je door het succes van anderen laten demotiveren. Zijn successen van anderen niet juist een inspiratiebron om er ook zelf voor te gaan? Andere mensen laten je zien dat het mogelijk is. Waarom zou jij het dan niet óók kunnen?
 3. “Niet goed genoeg”-gedachten. Ik ben vast niet de enige perfectionist die altijd verbeterpuntjes ziet. Inmiddels kan ik mijn perfectionistische ik best prima tot de orde moet roepen, maar eerder presteerde ik het soms om úren bezig te zijn met de puntjes op de ‘i’. Dan wilde ik eerst een tot in de puntjes uitgestippeld plan hebben voordat ik ook maar zou beginnen. Lekker suf en niet echt bevorderlijk voor je frisse zin om ermee aan de slag te gaan. Het beste advies is toch echt het advies dat Nike op zijn sneakers laat drukken: “Just do it!”. Probeer de “niet goed genoeg”-gedachten uit je hoofd te schudden, laat de stemmetjes los die je vertellen dat je eerst nóg beter moet worden. Ga ervoor – met vallen en opstaan – en vertrouw erop dat je gaandeweg een heel eind komt.
 4. Momenten die niet perfect lijken. Ook bij mij komt het nog weleens voor dat het ergens in mijn ogen “het moment niet voor” is. Ik wil wel nieuwe klanten benaderen, maar nu is de coronacrisis. Ik wil wel gedichten schrijven, maar ik heb al duizend dingen te doen. Ik wil wel die en die vaardigheid verbeteren, maar ik heb nu al zo veel aan mijn hoofd. Mijn belangrijkste ontdekking van al die van-uitstel-komt-afstel-situaties? Het juiste moment is het nóóit. Nee, ook niet als je nog drie jaar wacht. Als je iets echt wilt, dan is NU een beter moment dan morgen om ervoor te gaan. Coronacrisis, volle agenda en kapotte wasmachine of niet, maak er ruimte voor vrij. Maak een plan, ga ervoor en GENIET.

Door welke van deze 7 dingen laat jij je weleens tegenhouden?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 8 mei 2020 op 7:21 am - Beantwoord

  Obstakels onderweg en momenten die niet perfect lijken zijn zeker herkenbaar en houden mij weleens tegen. Ook kan ik hierdoor heel veel uitstellen of juist helemaal niet meer doen en dan krijg ik er spijt van dat ik niet heb doorgezet. Maar al doende leert men 🙂

 2. Naomi 8 mei 2020 op 7:55 am - Beantwoord

  Phoe, vooral mensen die niet in me geloven kunnen mij behoorlijk tegenhouden. Die persoon zal er in mijn beleving een goede reden voor hebben, blabla. Aan de andere kant is het ook juist fijn om die mensen te laten zien wat je dus wél kan. Maar zeker weten goed om je door die mensen niet tegen te laten houden. Goede les voor mij weer even.

 3. Irene 8 mei 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Bij mij zijn het vooral fouten. Als ik een fout maak krijg ik daar al snel een beetje een naar gevoel van, ook al weet ik dat het compleet normaal is om fouten te maken en dat er helemaal niets mis mee is. Maar het hangt er ook wel weer van af wat voor fout en in welke omstandigheden.
  Over het algemeen laat ik me niet zo tegenhouden door mensen die niet in me geloven, tenzij het mijn vriend zou zijn omdat die het dichtst bij me staat.

 4. Audrey 8 mei 2020 op 9:14 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Mijn perfectionisme zit me regelmatig in de weg inderdaad…

 5. Ilona Wielinga 8 mei 2020 op 9:35 am - Beantwoord

  Onwijs mooi artikel. En ik laat me niet langer tegenhouden door mensen die niet in me geloven. Helemaal prima, ik laat je zien dat ik het wel kan. En die ‘niet goed genoeg’ gedachten probeer ik ook lekker te laten zien dat ik het wel kan, hoe eng ik het soms ook vind.

 6. Evelyne 8 mei 2020 op 10:47 am - Beantwoord

  Het eerste puntje is zo herkenbaar bij mij. Hierdoor geloof ik ook amper in mezelf. En durf ik eens een fout te maken, heb ik het gevoel dat iedereen mij er op afstraft. Terwijl ik niets liever wil om de fout recht te trekken en mij duizend en nog veel meer keer zal excuseren. Terwijl dat eigenlijk ook niet hoeft.. Mooi artikel!

 7. Iris 8 mei 2020 op 10:57 am - Beantwoord

  Goed lijstje! Eigenlijk zou je iedere ochtend even dit lijstje door moeten lezen. Het geeft zo veel positieve energie om er voor te gaan!

 8. johanna 8 mei 2020 op 12:09 pm - Beantwoord

  Nu vooral van beren heb ik last. Verder eerder een combinatie van punten. En er zijn vaak nog zoveel dingen die makelijker of sneller te doen zijn, en zich dus als afleiding prima aanbieden, met gevolg dat de eigenlijke aktie weer wordt verschoven. De reden ligt dan vermoedelijk in een van de bovengenoemde punten en niet in de afleiding zelf.
  Ik ga mee ook eens vaker met dit lijstje bezighouden.

 9. Anouk 8 mei 2020 op 2:21 pm - Beantwoord

  Off-days is echt zo’n goede, vaak gaat het de volgende dag ineens weer allemaal goed als je toch doorgaat!

 10. Saskia 8 mei 2020 op 2:46 pm - Beantwoord

  Zeker wel herkenbaar… perfectionisme heb ik een beetje los gelaten want dat zat me vaak in de weg. Ook juist al die beren, waarbij je er later achter komt dat het helemaal niet nodig was geweest. Ik probeer er het steeds meer los te laten, maar lastig is het wel.

 11. Rachel 8 mei 2020 op 9:56 pm - Beantwoord

  Ik leer altijd weer iets uit jouw artikelen, of gewoon meerdere eye-openers.. bedankt daarvoor!
  Veel is herkenbaar wat ik in jouw teksten lees.. perfectionisme zit ook echt wel in me en ik probeer dat steeds meer los te laten. Vaak zit het ook alleen maar in de weg.

 12. Giovanna Jansen 9 mei 2020 op 10:42 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Foutjes maken is wel iets wat mij raakt en mij van mijn doel af kan houden. Perfectionisme kun je denk ik nooit helemaal uit je krijgen… We willen het toch goed doen.

  • Romy 23 mei 2020 op 12:39 pm - Beantwoord

   Klopt, toch jammer dat perfectionisme kwijtraken makkelijker gezegd dan gedaan is. Ik heb zelf laatst een cursus tegen perfectionisme gevolgd en leerde daar dat het vooral zaak is om je perfectionisme op een positieve manier in te zetten. Je kunt er ook heel veel goeds mee bereiken door wel te streven naar goed, maar je doelen niet onhaalbaar te maken. Ook makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar toch 😉

 13. Simone 9 mei 2020 op 8:23 pm - Beantwoord

  Goed lijstje! Ik kan me nogal eens laten tegenhouden door de mening van een ander. Probeer ik wel echt op te letten en vooral naar mezelf te luisteren, maar het blijft toch “verleidelijk” om naar andere meningen te luisteren…

Recente blogs

Vergeten beautyproducten in de spotlights

20 oktober 2016|Positiviteit|

Ik kan altijd ontzettend blij worden van mooie beautyproducten in de winkelschappen. Al die kleuren, geuren en leuke verpakkingen bij elkaar maken het al snel verleidelijk om iets nieuws te kopen. Daardoor heb ik inmiddels een aardige voorraad beautyproducten opgebouwd, waarvan ik een groot deel na een tijdje alweer vergeten ben. Daarom vond ik het tijd om mijn beautycase uit te mesten en een aantal onterecht vergeten producten in de spotlights te zetten. Deze 6 producten wil ik de komende maanden weer meer gaan gebruiken.

Je kwetsbaar opstellen online | Mijn dilemma's en overwegingen

8 februari 2019|Persoonlijk|

Je kwetsbaar opstellen. De een vindt het een ware uitdaging, de ander doet het vrijwel automatisch. Ik heb in de afgelopen jaren wel geleerd om open te zijn over mijn gevoelens, onzekerheden en struggles. Maar je kwetsbaar opstellen in een online wereld? Dat is toch wel wat anders! Hoe stel je je kwetsbaar op ten overstaan van honderden of zelfs duizenden lezers? Hoe ver durf je te gaan met je online kwetsbaar opstellen? Wat deel je wel en wat juist niet? Allemaal overwegingen die mij bezighouden. Ik schreef er dit artikel over!

Weekendoverzicht | Bloesempark, geel kastje & Creative Life

1 april 2019|Persoonlijk|

1 april! Nee, dit blogartikel is niet één grote grap. Maar ik moet het wel even laten bezinken dat de maand april alweer is aangebroken. Meestal plaats ik op de eerste dag van een nieuwe maand een maandoverzicht. Maar aangezien het grootste deel van mijn maand maart is samen te vatten met de woorden "werken, klussen, opruimen", zal ik je dat overzicht dit keer besparen. Wel vertel ik je graag meer over het heerlijke weekend vol hoogtepunten waarmee ik de maand maart afsloot. Inclusief een bezoekje aan het bloesempark, een geel kastje en een creatief uitje.