7 dingen om meer de tijd voor te nemen

28 apr 2020 | Persoonlijke groei | 20 reacties

Pip denkt maar één ding: nóg meer tijd voor mij graag!

Haasten, rennen, sjezen. Soms lijken de dagen wel een race tegen de klok. Van afspraak naar afspraak. Of – zoals dat in quarantainetijd gaat – van Skype-call naar supermarktbezoekje naar wasmachine. Het is dan misschien verleidelijk om het tempo er flink in te houden. Ook voor mij. Dat terwijl meer de tijd nemen voor sommige dingen je heel veel goeds kan brengen. Niet alleen meer rust in je hoofd, maar ook een hele hoop extra genietmomenten. Dit zijn 7 dingen waar ik daarom vaker de tijd voor neem.

 1. Van A naar B gaan. Haastige spoed is zelden goed, ook als je onderweg bent. Daarmee zeg ik niet dat je met een slakkengangetje op de snelweg moet invoegen (#donttrythisathome). Wel bedoel ik dat je tijdens wandelingen of fietstochten best wat meer van de omgeving mag genieten. Neem de omgeving in je op: de geur (tenzij de koeienmestlucht overheerst natuurlijk), de beelden, de geluidn. Heb oog voor de mooie dingen om je heen. Vergeet niet te genieten!
 2. Eten. Oftewel, niet vullen maar voeden. Een tijdje geleden viel het me op dat ik soms best wel gehaast at. Dan smeerde ik snel een stapel boterhammen, at er eentje op, zette daarna alvast een kop thee en at daarna snel de rest naar binnen. Ik merkte dat ik gestrest werd van mijn eigen eettempo. Sindsdien neem ik heel bewust de tijd om te eten. Ik ga rustig zitten aan tafel, neem kleinere happen en maak er echt een momentje van. Een simpele verandering, die (vooral ‘s ochtends) een wereld van verschil maakt! De tijd nemen voor lekker koken is ook een aanrader trouwens. Bovenaan mijn baklijstje staat nu onder andere dit heerlijke bananenbrood.
 3. Het avondritueel. Zelf neem ik uitgebreid de tijd om me klaar te maken voor het slapengaan. Deels omdat ik daarmee nogal een treuzelaar ben, deels omdat ik me langzaamaan klaarmaken écht het fijnst vind. Ik maak mijn gezicht goed schoon, smeer me nog eens lekker in en rust daarna in bed eerst wat uit, bijvoorbeeld door iets op te schrijven of wat te lezen. Werkt perfect om mijn hoofd in de relaxmodus te krijgen! Pieker je nog voor het slapengaan? Dan is een piekerdagboekje (5 minuten opschrijven waar je over piekert) misschien een goed idee. Of begin een dankbaarheidslijstje om de dag positief te eindigen.
 4. Je dagelijkse douche- of badderbeurt. Tot een paar jaar geleden douchte ik altijd ‘s ochtends vlak voordat ik de deur uit moest. Veel meer dan vijf minuten had ik niet om me razendsnel op te frissen, mijn haren te wassen en daarna zo snel als ik kon met natte haren de deur uit te gaan. Inmiddels heb ik voor die gewoonte een stokje gestoken. Ik douche nu standaard ‘s avonds en kan daardoor wél uitgebreid van mijn dagelijkse douchebeurt genieten. Heb ik mooi ook nog eens de tijd om al mijn crèmes, scrubs en andere smeersels erbij te pakken! Douchen is sindsdien voor mij veranderd van een haastklusje in een echt genietmoment.
 5. Stilstaan bij wat je voelt. Als we met een blik op ons horloge en een strak tijdschema in ons hoofd van afspraak naar afspraak gaan, is stilstaan bij je gevoel waarschijnlijk niet het eerste wat je bezighoudt. Toch is het nogal belangrijk om zo nu en dan bij jezelf te checken hoe je je nu eigenlijk voelt. Alleen op die manier kun je verder komen én negatieve gevoelens je hoofd uit en het sterrenstelsel in krijgen. Ben je blij? Gelukkig? Of juist boos? Verdrietig? Teleurgesteld? Sta bijvoorbeeld elke avond stil bij 3 dingen die je leuk vond aan de dag en 1 ding dat je minder vond. Of schrijf eens van je af wat jou op dit moment bezighoudt en hoe je je daarover voelt.
 6. Je liefde delen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat je bepaalde mensen om je heen hebt. Je partner met wie je al járenlang samen bent bijvoorbeeld of die ene lieve vriendin die je al vanaf de middelbare school kent. Maar laat je diegene ook weleens oprecht weten hoeveel hij of zij voor je betekent? Bijvoorbeeld met een lief bericht, een telefoontje of zelfs alleen maar de vraag “Hé, hoe gaat het met je?”. Neem niemand voor lief, maar heb wel lief.
 7. NIETS. Hoe vaak komt het voor dat jij even gewoon zit? Zonder een scherm voor je neus of in je hand, zonder plannen én zonder schuldgevoel? Eerlijk: bij mij gebeurt dat niet al te vaak. Dat terwijl ALLES wat je nodig hebt, soms zoveel is als HELEMAAL NIETS. Oftewel, een lege agenda en een moment van rust. Laatst genoot ik met vriendlief van een kwartiertje naar de zonsondergang kijken vanaf mijn balkon. Ik merkte meteen hoe fijn zo’n moment is. Nu zal dat vast nóg fijner zijn vanuit je eigen tuin in een heerlijke stoel (zoals een Wicker tuinstoel, waarvan ik er heel wat tegenkwam op Tuinmeubelshop.nl), maar tot die tijd ben ik al heel blij met mijn 3 vierkante meter buiten. Voor die heerlijke kwartiertjes op het zonnige Balkonië hoop ik deze lente nog heel vaak tijd te nemen.

Waar wil jij bewust meer tijd voor nemen?

dingen om meer tijd voor te nemen
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

20 Reacties

 1. Darina

  Herkenbaar. Ik deed ook vaak alles gehaast en op de automatische piloot maar ik ben daar, bewust, van afgestapt en sindsdien voel ik me ook veel beter.

  Antwoord
 2. Naomi

  Oh, vooral nummer zeven. Ik vind het zó belangrijk om af en toe echt helemaal niets te doen. Veel mensen vinden dat ‘raar’, maar ik heb dat gewoon nodig. Even pauze van álles. Ik noem het voor-me-uit-staar-tijd. :)

  Antwoord
  • Romy

   Ha, wat een goede term, voor-me-uit-staar-tijd! Die houden we erin :)

   Antwoord
 3. Audrey

  Ik oefen nog steeds met niks doen… ;) Lukt maar matig, haha.

  Antwoord
 4. Iris

  Ja, tijd nemen voor alles is zo veel fijner! Vooral om even naar jezelf te luisteren. Ik keek laatst een programma en daar moesten mensen voor een spiegel staan. Niet gewoon even kijken of je haar goed zit, maar echt even naar jezelf kijken. Dit is ook wel erg fijn om te doen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een goede gewoonte inderdaad om bewust iets langer naar jezelf in de spiegel te kijken. Niet echt iets wat je standaard doet, maar eigenlijk wel iets goeds om op te pakken.

   Antwoord
 5. johanna

  Heel herkenbaar. Vooral van punt 1 en 2 geniet ik. Nu is het de vraag, hoe ik deze gewonnen rust meekannemen in de na-coronatijd. Een balans tussen rust en klantenwensen is niet altijd makkelijk. Eigenlijk zou men nu al een plan moeten maken, wat men veranderen of niet meer wil na de lockdown. Inzit is de eerste stap! En die is gemaakt! Succes met de volgende stap naar een stressvrij en gezond leven.

  Antwoord
  • Romy

   Klopt inderdaad! Het is natuurlijk stap 2 om dit soort dingen ook na corona vast te houden. Ik heb zelf hoop dat dat met de meeste punten wel zal lukken, maar een plan maken is ook zo’n slecht idee nog niet.

   Antwoord
 6. Mitchel

  Inderdaad goed om meer tijd te nemen voor eigenlijk hele alledaagse zaken. Dat probeer ik nog steeds op een goede manier in te bouwen. Zoals een boek lezen (of luisteren), maar ik merk dat ik daar niet altijd de energie voor op kan brengen. Wachten op in slaap vallen blijft dan eigenlijk over.

  Antwoord
  • Romy

   Herkenbaar wel! Soms ben ik ook te moe om voor het slapengaan nog snel een boek te lezen. Bij mij helpt het soms om dan iets eerder naar bed te gaan, zodat ik die leestijd nog wel kan pakken voordat mijn ogen dichtvallen ;)

   Antwoord
 7. Rosanne

  Heel herkenbaar dit! Vooral het puntje van de tijd nemen om te eten en het avondritueel. Het wilt nog weleens allemaal te snel gaan en dat is juist zo zonde. De tijd nemen en van die dingen te genieten zou ik wat meer mogen doen.

  Antwoord
 8. Daenelia

  Lekker vervelen, dat kost tijd maar kan zo heerlijk zijn. Ik neem vooral de tijd om nieuwe dingen te leren, zoals Japans nu. Heeft geen toegevoegde waarde, doe ik puur omdat ik het leuk vind.

  Antwoord
  • Romy

   Gaaf zeg, Japans leren! De leukste dingen zijn vaak juist de dingen die niet per se nut of toegevoegde waarde hebben. Heel veel plezier met de cursus!

   Antwoord
 9. Ilona Wielinga

  Wat een mooi artikel, goede insteek ook. Ik probeer de laatste tijd meer tijd te besteden aan lezen, dat vind ik nog altijd heerlijk. En ik probeer ook voldoende tijd te nemen voor mijzelf, bijvoorbeeld door even te relaxen met een maskertje op.

  Antwoord
 10. Evelyne

  Genieten van kleine dingen, het is zo belangrijk, zeker in deze tijd dat we nu leven

  Antwoord
 11. Giovanna Jansen

  Mooie blog en mooie reminder! Punt 7 is wel iets waar ik meer de tijd voor wil nemen. Niets doen zit niet in mijn systeem, soms lukt het wel om niets te doen, maar meestal moet ik toch wel iets doen. Lijkt mij heerlijk om eens 15 minuten alleen maar naar de zonsondergang te kijken en niets te doen. :)

  Antwoord
  • Romy

   Gek hè dat niets doen misschien wel het moeilijkste is om te doen? Voor mij blijft dat ook wel een kleine uitdaging, maar ik merk wel dat ik er langzaamaan iets beter in word. De zonsondergang helpt daar al heel goed bij :)

   Antwoord
 12. bychristiana

  Stilstaan en dankbaar zijn. En niet alles voor lief nemen of denken dat dingen vanzelfsprekend zijn, zoals gezondheid, lieve mensen om je heen, een fijne plek om je thuis te voelen. Dat zijn dingen die dus niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn en waar ik zeker regelmatig bij stil sta.

  Antwoord
 13. Anna

  Wat een fijn artikel! Ik vind het ook heerlijk om ‘s avonds te douchen, na het douchen sta ik echt ‘uit’ en doe ik helemaal niks meer. Heerlijk!

  Antwoord
 14. Saskia

  Ik neem sowieso meer de tijd voor dingen en ook wat meer gefocust. Niet meer met 10 dingen tegelijk bezig zijn, maar 1 ding en daar dan optimaal van genieten. Van een wandeling, serie, boek…

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs