dingen niet over piekeren

7 dingen om vooral NIET meer over te piekeren

 • 13 maart 2020
 • 25 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Slapeloze nachten. Lijstjes met voor- en nadelen. Of een hoofd vol zorgen en stress. Ik ben vast niet de enige die weleens aan het piekeren slaat. Je wilt het niet, maar voordat je het weet schiet je hoofd in de overdenkmodus en je lijf in standje stress. Dat terwijl veel piekergedachten nog geen minuut van je tijd verdienen. Tja, ik weet er alles van. En omdat bewustzijn altijd stap 1 is naar verandering, deel ik 7 dingen die het gepieker niet waard zijn.

 1. “Had ik dit maar anders aangepakt!” Misschien is er iets uit je mond gefloept wat je liever niet had gezegd. Of je hebt iets gedaan wat je achteraf beter niet had kunnen doen. Ja, dat is balen. Ja, het zou fijn zijn geweest als je de tijd kon terugdraaien. Maar nee, helaas zijn tijdsmachines nog steeds niet uitgevonden. Je druk maken over wat is gebeurd, heeft weinig zin. Stilstaan bij je fouten (niet te lang bij voorkeur!) en ervan leren is het beste wat je kunt doen. Met blijven piekeren over hoe je het graag had veranderd, kom je sowieso geen stap verder.
 2. “Wat nu als…?” Er kunnen altijd vervelende dingen gebeuren. Je fantasie gaat misschien los op vreselijke doemscenario’s. Ja, die zouden heel misschien ooit kunnen uitkomen. Er is zelfs een kans dat er ooit iets vervelends gebeurt waar je nu nog helemaal geen rekening mee houdt. Maar waarom zou je leven in angst over alles waar je misschien mee te maken kunt krijgen?! Veel van de dingen die zouden kunnen gebeuren, gebeuren waarschijnlijk toch niet. En hoe zonde is het dan als jij úren zoet bent geweest met die scenario’s tot in detail uitdenken? Het mooie is: het kan net zo goed veel mooier en leuker uitpakken dan je denkt.
 3. “Vinden andere mensen me wel leuk?” Sorry, ik moet je teleurstellen. De kans is groot dat niet iedere persoon die op deze aarde rondloopt jou 100% leuk vindt. Als jij keuzes maakt, zal er vast iemand zijn die het daar niet mee eens is. En als jij gewoon bent wie je bent, is er vast ergens op aarde iemand die dat alsnog irritant vindt. Hoe hard je je best ook doet, je zult nooit iedereen te vriend houden. Maak je dus niet te druk over wat anderen van je vinden. Ja, de mening van de mensen die dicht bij je staan, is belangrijk. Maar daarbuiten hoeft niet iedereen het met je eens te zijn.
 4. “Doe ik het wel goed genoeg?” Perfectionisme? Ook ik heb er een handje van. En ja, ik maak me er regelmatig druk over of ik dingen wel goed genoeg doe. Wat nu als iemand niet tevreden is ? Kan ik dit eigenlijk wel? Moet ik dit wel proberen? Straks mislukt het… Maar in plaats van je druk te maken over of je wel aan de verwachtingen kunt voldoen en perfect werk levert, kun je beter actie ondernemen. Probeer het. Met piekeren over hoe je dat gaat doen kom je geen stap verder, met concrete acties wel.
 5. “Hoe kan ik dit ooit allemaal gedaan krijgen?” De eindeloze to-do-list die voor je neus ligt, zou best eens een bron van gepieker kunnen zijn. Hoe kun je ooit alles gedaan krijgen als het werk zich maar opstapelt? Dat is een piekergedachte die ook bij mij weleens de kop op steekt. Het mooie is: jij kunt daar wat aan doen. Je “moet” helemaal niet zo veel. Hoe bevrijdend is het dat jij zelf degene bent die een groot kruis door sommige taken kan zetten. En dat jij met drie – helaas niet zo simpele – letters (“Nee”) kunt voorkomen dat je to-do-list alsmaar groeit. Stop met piekeren en stressen over je volle planning. Maak keuzes, zeg nee en durf te schrappen. Door piekeren van je to-do-list te schrappen, bespaar je meteen al heel wat tijd.
 6. “Komt het nog wel goed met mijn doelen?” Tot een paar jaar geleden kon ik soms eindeloos piekeren over de stappen die ik (nog) niet had gezet. Ooit had ik een plan voor mijn leven uitgestippeld en ik vond dat ik daarmee vergeleken “achter liep”. Ik woonde nog thuis, worstelde met dingen waar andere begin-twintigers totaal geen last van leken te hebben en had destijds dé droombaan nog niet gevonden. Ik was pas 24, maar deed soms alsof ik als een bejaarde op haar leven terugkeek en allerlei kansen had gemist. Broekie ! De clue van het verhaal? Maak je niet druk als jouw pad niet is zoals je had verwacht. Niet alles is te plannen. Volg jouw tempo, zet de stappen die jij op dit moment wilt en kunt zetten, blijf werken aan je doelen en heb vertrouwen. En als jouw plannen onderweg wijzigen (dat deden die van mij ook!), dan is dat ook helemaal oké.
 7. “Maak ik wel de juiste keuzes?” Voor- en nadelen naast elkaar zetten, wikken en wegen, en eindeloos dubben en advies vragen – ik ben er soms een kei in. Begrijp me niet verkeerd: ik ben groot voorstander van weloverwogen keuzes. Maar als je al vijf keer je dilemma op tafel hebt gegooid en de knoop half hebt doorgehakt, is het misschien tijd om het laatste draadje van je knoop ook nog door te snijden. Je weet nooit van tevoren of jouw keuze de juiste is, maar met eindeloos piekeren kom je zeker niet verder. Mijn stap naar het ondernemerschap is daar hét voorbeeld van. Je kunt wel proberen alles – maar dan ook echt ALLES – mee te nemen om tot de perfecte beslissing te komen. Maar alsnog heb je geen zekerheid. Het enige wat je kunt doen is besluiten ervoor te gaan, vertrouwen te hebben en er het beste van te maken.

Stoppen met piekeren dus! Maar ja, natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag. Ik zal de laatste zijn die dat beweert. Maar je kunt leren jouw gepieker te minderen en je hoofd leger te maken. Ook bij mij is het gepieker al zo veel minder dan jaren geleden. Onder meer deze 5 tips helpen mij om minder te piekeren.

Welke piekergedachte houdt jou weleens bezig?

dingen om niet over te piekeren

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 13 maart 2020 op 6:44 am - Beantwoord

  Piekeren is iets wat ik ook regelmatig doe en dan vooral ‘wat nu als…’ maar probeer dan zoveel mogelijk om te denken. Vaak lukt dat dan ook.

 2. Lianne 13 maart 2020 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik pieker nog wel eens. Al die dingen die je benoemt zijn heel herkenbaar. Ik kreeg van een coach een hele mooie wijsheid mee: zo’n beetje alle dingen waar we over piekeren gaan of over het verleden of over de toekomst. Dingen die totaal nog niet meer of nog niet relevant zijn en waar we geen invloed op hebben. De kunst is echt in het nu te leven en blij zijn met hoe het nu gaat. Dat is moeilijk, maar het lukt me gelukkig steeds beter.

  • Romy 13 maart 2020 op 11:36 pm - Beantwoord

   Wat onwijs mooi gezegd! Je coach heeft helemaal gelijk. Op het verleden en de toekomst heb je op dit moment geen invloed. Het mooiste wat je kunt doen is leven in het nu en je focussen op waar je op dit moment invloed op hebt. Niet altijd makkelijk, maar wel heel waardevol. Wat knap dat je daar zo bewust aan werkt en dat het je steeds wat beter afgaat! 🙂

 3. Naomi 13 maart 2020 op 7:43 am - Beantwoord

  Pff, ja, ‘wat als’ en ‘als…dan’ hebben mij al heel wat tijd gekost. Tijd die ik beter voor leukere dingen had kunnen gebruiken. Dus dank voor deze reminder, want je hebt helemaal gelijk!

 4. johanna 13 maart 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Idee is goed, maar de huidige situatie hier is het regendeel. Geb ik wel genoeg voorraden in huis? Heeft onte kat genoeg voer dst ze lust op voorraad? Hoe overleef ik zonder klanten? Etc. Etc. Veel succes

  • Romy 13 maart 2020 op 11:40 pm - Beantwoord

   Nu met het Corona-virus ligt de situatie inderdaad net wat anders. Ik vind het ook best lastig hoe daarmee om te gaan. Moet je je zorgen maken over de toekomst of erop vertrouwen dat het goed komt en vooral leven in het nu? Lastig…

 5. Mirjam 13 maart 2020 op 10:08 am - Beantwoord

  Wat is dit allemaal herkenbaar! En vooral puntje 6. Als ik (teveel) op LinkedIn kijk en al die succesvolle oudklasgenoten zie, dan voel ik me zo achterlopen op iedereen. Ik ben 27 en woon nog op de zolder bij m’n ouders. Maar aan de andere kant, ik heb het er echt naar mijn zin en het gaat (bijna) altijd goed. En verder kan ik ook zo piekeren over die eindeloze to-do list. Maar weet je … veel werk wordt vanzelf minder als je eenmaal begint 😉

  • Romy 13 maart 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat besef hebt! Vooral social media kunnen je nogal een vertekend beeld van de werkelijkheid geven. Want ook de successen die je ziet op LinkedIn hebben vaak wel een keerzijde of er is iets wat jij hebt en die anderen niet. Mooi dat je er ook zo in kunt staan. Als je het op dit moment goed hebt en het naar je zin hebt bij je ouders, is er niets mis met thuis wonen, toch?! 🙂

 6. Rosanne 13 maart 2020 op 11:05 am - Beantwoord

  Ik kan heel goed doemscenario’s bedenken en dat is zo rot! Vaak denk ik als ik iets heb dat ik wat ergs heb en ik kan mezelf daar helemaal gek over maken. Wat ik vaak doe is het proberen los te laten en vragen wat andere ervan vinden. Vaak zie ik dan in dat ik nogal goed kan overdrijven en dat ik weer eens drama maak.

  • Romy 13 maart 2020 op 11:44 pm - Beantwoord

   Lastig zijn dat soort situaties! Soms kun je iets in je hoofd heel groot maken of je druk maken over het ergste. Alleen al naar de mening van een ander vragen om het te relativeren kan dan inderdaad al helpen.

 7. Simone 13 maart 2020 op 11:12 am - Beantwoord

  Deze komt even binnen hoor! Vooral punt 6. Ik vergeet ook heel vaak wat ik dan wél heb en kan heel erg wegzakken in het ‘het komt nooit meer goed’. Thanks voor het delen van deze mooie inzichten!

 8. Ilona Wielinga 13 maart 2020 op 11:16 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Piekeren ben ik ontzettend goed in, alhoewel ik wel al aardig heb geleerd piekeren om te zetten in nadenken. Kan ik er niks aan veranderen dan probeer ik er ook niet bij stil te staan. En soms werkt domweg afleiding zoeken ook heel goed. Gewoon even bezig blijf zodat je hoofd eventjes tot rust komt. Daarnaast probeer ik zo min mogelijk op social media rond te hangen, wat me heel goed bevalt. Zo ben ik niet constant aan het vergelijken en leef ik gewoon mijn leven met de dag.

  • Romy 13 maart 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Heel mooi om te lezen hoe jij omgaat met dat soort piekergedachten! Afleiding is inderdaad ook nog weleens een goede methode. Soms kun je het beste maar je verstand op nul zetten om even niet met het piekeren bezig te zijn.

 9. Anna 13 maart 2020 op 11:27 am - Beantwoord

  Wat een mooi en herkenbaar artikel! Ik vind de gedachte ‘wat als…’ ook zo irritant, haha. Je kunt niet terug in de tijd, dus dit soort gedachten zijn compleet zinloos. Mijn leven verloopt ook niet helemaal hoe ik het ooit voor ogen had, maar ik ben nu eigenlijk wel heel blij met hoe het nu is!

  • Romy 13 maart 2020 op 11:47 pm - Beantwoord

   Hoe mooi om dat te horen! Soms lopen dingen totaal anders dan gepland of verwacht, maar pakken ze juist daardoor zo mooi uit.

 10. Giovanna Jansen 13 maart 2020 op 2:05 pm - Beantwoord

  Zeker herkenbaar! Piekeren is mij helaas niet vreemd… ‘Doe ik het wel goed genoeg’, ‘had ik het maar anders aangepakt’ en ‘hoe kan ik dit ooit allemaal gedaan krijgen’ passeren hier best wel eens de revue. Bij voorkeur ’s nachts, natuurlijk. Ik probeer tegenwoordig mijn gedachten weer naar het hier en nu te brengen (want al die piekerdingen liggen ik het verleden (had ik maar…) of in de toekomst) en aan beide kun je niets veranderen.

  • Romy 13 maart 2020 op 11:49 pm - Beantwoord

   Blijft rot hè, dat soort piekergedachten ’s nachts? Wat goed dat je tegenwoordig beter in het nu kunt leven. Je hebt helemaal gelijk: het verleden en de toekomst zijn niet te veranderen. Het enige waar je wat aan kunt doen, is het nu.

 11. Anna 13 maart 2020 op 4:43 pm - Beantwoord

  Als ik pieker kan ik het voor mezelf het beste gelijk het met iemand delen. Dat maakt het voor mij minder en laat verschillende perspectieven zien! Liefs

  • Romy 13 maart 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

   Goed punt! Dat is zeker ook iets wat mij vaak helpt. Soms kunnen anderen je net even op weg helpen om dingen te relativeren.

 12. Rachel Kromdijk 13 maart 2020 op 5:06 pm - Beantwoord

  Vinden andere mensen mij wel leuk, daar heb ik echt jaren tegenaan gelopen.. maar tegenwoordig doet dat me niks meer.
  Ik ben wie ik ben en gelukkig houden veel mensen van mij en wanneer mensen voor mij gaan, ga ik ook voor hun door het vuur! Goed artikel heb je er weer van gemaakt, fijn weekend meis

  • Romy 13 maart 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat prachtig dat je dat nu beter kunt loslaten en nu vooral koestert dat er heel wat mensen om je heen zijn die je goed vinden zoals je bent. Dat is veel belangrijker dan of iedereen je wel leuk en goed genoeg vindt.

 13. Mariska 13 maart 2020 op 9:01 pm - Beantwoord

  Dit zijn inderdaad precies dingen die je beter los kunt laten in plaats van over te piekeren. Niet iedereen kan je leuk vinden, dus je kunt beter jezelf zijn 🙂

 14. Simone 14 maart 2020 op 9:15 am - Beantwoord

  Vooral puntje 3 en ook wel puntje 4 zijn voor mij nog altijd een ding. Wel grappig want mijn man hoor ik nu alweer in mijn oor tetteren dat het er niet toe doet wat een ander vind. Heeft ie gelijk in, maar op de één of andere manier kan ik dat moeilijk los laten…

 15. Nikita 15 maart 2020 op 9:40 pm - Beantwoord

  Voor mijn eigen rust ben ik ermee gestopt om me druk te maken in allerlei dingen waar ik geen controle over heb. Dat is mooi gezegd, maar dat betekent daarom niet dat ik het nooit meer heb. Er zijn nog altijd dagen dat ik loop te piekeren over het verleden of andere dingen. Maar ik leer mijn energie wel nuttig besteden. Ik ben ook stilletjes aan mijn verleden aan het loslaten en dat voelt wel heel goed. Het was namelijk de muur die tussen mij en mijn zelfliefde stond. En ik ben hem baksteen voor baksteen aan het losmaken. Heel poëtisch gezegd, maar zo is het wel.

  • Romy 6 april 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat heb je dat prachtig én raak verwoord! Juist door afscheid te nemen van het verleden, kun je inderdaad met meer liefde naar jezelf in het nu kijken. Ontzettend mooi dat je dat muurtje aan het afbrokkelen bent en juist op die manier meer dan ooit leert te houden van jezelf.

Recente blogs

Dagje fotograferen bij Vlinders aan de Vliet

4 april 2017|Lifestyle|

Herinner je je mijn bucketlist voor de lente nog? Dit weekend kon ik een groot vinkje achter een van mijn plannen zetten. Bezoekje aan de vlindertuin? Check! Ik ontving namelijk van Josephine van My Inner Victorian een mailtje of het me leuk leek om samen naar Vlinders aan de Vliet te gaan in Leidschendam. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Het is heerlijk om een passie te delen met iemand en Josephine en ik delen er zelfs drie: een passie voor taal, voor bloggen en voor fotograferen. Het werd een gezellige middag met als resultaat een SD-kaart vol met 250 vlinderfoto's. In dit artikel laat ik je een paar foto's zien en vertel ik je meer over Vlinders aan de Vliet.

Uit je hoofd komen | 9 tips waarmee mij dat wél lukt

21 juli 2019|Persoonlijke groei|

Als ik mijn hoofd niet af en toe een halt toe zou roepen, dan zou die grijze hersenpan van mij gerust de hele dag op volle toeren draaien. Stom ding! Ik ben zo iemand die het presteert om tijdens een mindfulnesscursus meer aan mijn boodschappenlijstje te denken dan aan mijn ademhaling. Lig ik in een ongemakkelijke yogapose? Grote kans dat ik in mijn hoofd al met mijn taken voor die middag bezig ben. Sufferd die ik ben! Ik heb het al vaker benoemd, maar uit je hoofd komen kan knap lastig zijn. Zeker als je van nature nogal een denker bent. Dit zijn 9 tips waarmee het zelfs mij lukt om mijn hoofd even op pauze te zetten. En dus misschien jou ook wel!

Crazy cat lady | Waarom ik gek ben op katten!

18 maart 2018|Lifestyle|

Wat zou ik moeten zonder kat? Al zolang ik leef, woon ik in een huis met een of twee harige vriendjes die ons gezin gezelschap houden. Beertje dartelt nu bijna 16 jaar rond bij ons thuis en Paco alweer bijna 11 jaar. Ik zou me bijna geen leven zonder hen kunnen voorstellen. Wat zou het saai zijn zonder de enthousiaste begroetingen bij thuiskomst door onze witte wildebras Paco en wat zou ik moeten zonder de persoonlijke schootverwarming van Beertje?! In dit artikel hang ik met plezier de crazy cat lady uit. Dit zijn 5 redenen waarom ik gek ben op katten.