50mm

Been there, done that! | 7 "fouten" om van te leren

 • 5 juni 2018
 • 29 Reacties

Fouten maken. Dat doet niemand graag. Toch kunnen misstappen je soms heel veel leren. Juist door een keer onderuit te gaan (én weer op te staan!), leer je vaak hoe je dingen beter kunt aanpakken. Zonder fouten, onhandige keuzes en struikelen en weer opkrabbelen, had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Zonder onderuit te gaan, had ik bepaalde dingen nooit kunnen leren. Daarom deel ik in dit artikel 7 misstappen die voor mij juist een mooie leerschool waren en die ik niet nog eens zal begaan. Been there, done that! 

fouten om niet meer te maken

 1. Jezelf wegcijferen. Een relatie (vriendschappelijk, zakelijk of op liefdesgebied) is een kwestie van geven en nemen. Dat zegt eigenlijk al genoeg: het is niet de bedoeling dat je daarbij jezelf verliest. Het is voor jezelf én voor de ander fijner als je je grenzen aangeeft en trouw blijft aan wie jij bent. En werkt de relatie op die manier niet? Dan kun je misschien het beste voor jezelf kiezen. Hoe moeilijk dat ook is.
 2. Afwachten tot iemand je komt “redden”. In het verleden hoopte ik in benarde situaties soms dat iemand me daar uit zou helpen. Natuurlijk is het niet erg om hulp te krijgen, maar vaak zal je toch vooral zelf stappen moeten zetten. Dat is moeilijk, eng en onwijs spannend. Maar het trotse gevoel en het effect dat het je achteraf kan opleveren, is het echt meer dan waard. Onderneem dus zelf actie en wacht niet af tot het juiste moment of totdat iemand anders jouw knopen doorhakt.
 3. Je gevoel niet serieus nemen. In het verleden ben ik weleens lang doorgegaan met dingen die niet oké voelden. Ik moest me er vast “gewoon” overheen zetten. Dacht ik. Maar nee, zo’n onderbuikgevoel wil je vaak iets vertellen. Als ik voel dat iets niet oké is, dan onderneem ik nu veel eerder actie. Soms betekent dat spannende keuzes maken of stoppen met dingen die vertrouwd waren, maar dat zijn dan wel stappen die je op de lange termijn gelukkig(er) maken.
 4. Energie blijven steken in energieslurpers. Het is natuurlijk goed om niet meteen op te geven. Dat zeker! Ook met bijvoorbeeld vriendschappen of uitdagingen. Maar het is belangrijk dat een uitdaging of een persoon ook energie oplevert en niet alleen maar energie uit je zuigt. Zonde van je schaarse energie! Je kunt je dan bijvoorbeeld beter focussen op de mensen van wie je wél energie krijgt. Want die zijn er vast en zeker.
 5. Van uitstel komt afstel. Je passie volgen? Uitdagingen aangaan? Fijne dingen ondernemen? Morgen weer een dag! En overmorgen ook! Het is soms verleidelijk om te wachten op “hét juiste moment” voordat je actie onderneemt. Gelukkig sta ik daar nu heel anders in dan een paar jaar geleden. Als ik een doel voor ogen heb, ga ik daar echt voor. Natuurlijk moet ik me soms mentaal voorbereiden op iets spannends, maar ik zal niet snel maandenlang wachten voordat ik in ieder geval stap 1 zet om een droom te realiseren.
 6. Solliciteren op een functie die je niet wilt. Toen ik 2 jaar geleden voor het eerst solliciteerde, heb ik weleens gesolliciteerd op functies om het solliciteren. Te weinig uitdaging, een bedrijf zonder doorgroeimogelijkheden of slechte arbeidsomstandigheden (denk aan: 20 uur werken verdeeld over 5 dagen bij een bedrijf dat 1,5 uur reizen bij mij vandaan lag, ha!). Gelukkig sta ik daar nu totaal anders in. Tegenwoordig zou ik alleen solliciteren als ik oprecht heel enthousiast ben over een functie.
 7. Alles zelf willen doen. “Ikke zelluf doen!”. Eigenwijs als ik ben, heb ik in het verleden heel wat dingen geprobeerd zelf op te lossen. Ik wilde liever zelf alle vuile werk opknappen dan mijn struggles te delen. Niet altijd even handig! Gelukkig zijn mijn ideeën in dat opzicht 180 graden gedraaid. Ik ben nu juist vrij openhartig en schroom ook niet om het eerlijk te zeggen als iets niet lekker loopt. Of dat nu privé is of op een ander vlak. Een les waar ik heel veel aan heb gehad!

Wat is een “fout” waar jij veel van hebt geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 5 juni 2018 op 6:10 am - Beantwoord

  Het had zo mijn eigen lijstje kunnen zijn. Voor mij is over mijn grenzen heen laten gaan door anderen ook wel een puntje.

 2. Darina 5 juni 2018 op 7:00 am - Beantwoord

  Ja hier herken ik wel het e.e.a in. Al doende leert men 🙂

 3. Neverdullmoments 5 juni 2018 op 7:15 am - Beantwoord

  Herkenbaar lijstje, maar het hoort er inderdaad ook allemaal een beetje bij. Uiteindelijk word je er alleen maar sterker van!

  • Romy 6 juni 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

   Dat zeker! Fouten maken is nooit fijn, maar gelukkig leer je er regelmatig ook wel weer heel veel van. In die zin zijn fouten zo erg nog niet 😉

 4. chucky1012 5 juni 2018 op 7:46 am - Beantwoord

  Goed lijstje!
  Zo herkenbaar.
  Ik heb ervan geleerd ?

  Fijne dag ?

 5. Josephine 5 juni 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Het klinkt allemaal heel bekend. 😉 Ik heb me vroeger wel eens meer laten leiden door wat anderen van mij verwachtten, dan dat ik op dat moment zelf wilde. Gelukkig heb ik uiteindelijk toch de juiste keuze gemaakt.

  • Romy 6 juni 2018 op 7:03 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel een herkenbare “fout” voor mij. Gelukkig maar dat je uiteindelijk toch je eigen keuze hebt kunnen maken, ongeacht de meningen van anderen. Een mooie stap om je eigen gelukspad te volgen 🙂

 6. Anna 5 juni 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Redelijk herkenbaar dit, alles zelf willen doen… Ben ik heel goed in 😉 Andere mensen om hulp vragen voelt voor mij soms als falen, wat het natuurlijk helemaal niet is. Maar ja! Zeker een goed leerproces!

 7. Jenn 5 juni 2018 op 9:28 am - Beantwoord

  Mooi lijstje. De meeste herken ik wel ja.

 8. Daenelia 5 juni 2018 op 10:03 am - Beantwoord

  Je bent al zoveel wijzer dan ik op jou leeftijd 🙂 Alle dingen die je opnoemt heb ik ook geleerd, een eerlijk: ik maak die fouten nog wel eens.
  Over het aangeven van je grenzen en willen (of soms eisen) dat mensen je nemen zoals je bent heb ik wel aanvullend geleerd dat dat ook andersoms geldt: je moet ook van andere mensen accepteren dat ze zijn zoals ze zijn. En dan kun je compromisen sluiten. Als het dan een echte stevige basis heeft, blijft die relatie daardoor wel overeind. Juist door compromisen voor elkaar over te hebben blijf je aangeven dat de ander in de relatie belangrijk voor je is.

  • Romy 6 juni 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Lastig punt inderdaad! Eigenlijk getuigt het juist van krachtig zijn als je aangeeft dat je iets niet alleen kunt en hulp van anderen nodig hebt. Maar lastig is dat zeker!

  • Romy 6 juni 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Bedankt voor je mooie compliment! Natuurlijk maak ik sommige van deze fouten ook nog weleens, maar het is alleen al heel wat waard om je te beseffen dat deze dingen niet zo handig zijn om te doen 😉
   Je kaart wel een goed punt aan inderdaad. Accepteren dat andere mensen zijn zoals ze zijn, kan je ook heel veel rust brengen. Je kunt anderen nu eenmaal niet veranderen en het komt je relatie (of vriendschap) zeker ten goede als je er ook respect voor hebt dat de ander nu eenmaal anders is dan jij.

 9. Loes 5 juni 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Sommige dingen zijn aardig herkenbaar, vooral het energie stoppen in relaties die een eenrichtingsweg zijn.. vreselijk is dat!

  • Romy 6 juni 2018 op 7:10 pm - Beantwoord

   Ja, lastig is dat hè?! Het is zo vervelend als het allemaal vanuit jouw kant moet komen. En het besef dat jij meer voor de ander doet dan diegene voor jou kan ook best wel pijn doen. Het heeft mij zeker wel heel erg goed gedaan toen ik om die reden besloot om in sommige relaties/vriendschappen minder energie te steken.

 10. Johanne 5 juni 2018 op 1:18 pm - Beantwoord

  Hele wijze lessen! Knap dat je al deze inzichten hebt opgedaan. Ik loop soms ook nog wel tegen bovenstaande dingen aan, maar leer gelukkiger steeds beter prioriteiten te stellen, voor mezelf op te komen en om hulp te vragen. Want laatste is ook zo belangrijk!

 11. Mariléne 5 juni 2018 op 4:27 pm - Beantwoord

  Nou, in sommige fouten val ik nog wel eens. Thanks voor dit lijstje!

 12. Mariska 5 juni 2018 op 8:25 pm - Beantwoord

  Jezelf wegcijferen is op zich best een slechte eigenschap, ik heb het ook best wel vaak gedaan omdat ik mezelf niet durfde te laten zien. Gelukkig gaat het nu veel beter 🙂

  • Romy 6 juni 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Wat goed om te horen dat je op het gebied van jezelf wegcijferen wel mooie stappen hebt gezet. Het is inderdaad zo zonde als je jezelf en jouw mening of idealen naar de achtergrond verdringt, terwijl die minstens zo belangrijk zijn als de meningen en idealen van anderen.

 13. Alex 5 juni 2018 op 9:47 pm - Beantwoord

  Zo herkenbaar! Vooral alles zelf willen doen…die fout maakte ik wel vaker voordat ik door had dat het zo niet kan lukken 🙂

  • Romy 6 juni 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Goed dat je je er in ieder geval nu bewust van bent dat alles zelf doen vaak niet zo goed werkt. Hulp vragen is onwijs belangrijk, maar soms ook best lastig.

 14. Sara | MevrouwMiauw 5 juni 2018 op 10:27 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je deze momentjes deelt! Alles zelf willen doen is best herkenbaar ja! 🙂 En uitstellen is ook zoiets waar ik soms best goed in ben. Ik merk vaak dat het bij mij voortkomt uit onzekerheid. Zo zou ik best wat meer met fotografie willen doen maar vind ik eigenlijk dat ik nog niet goed genoeg ben. Om goed te worden, moet ik oefenen. En om te oefenen heb ik mensen nodig. En die mensen willen dan graag de foto’s zien. En ik ben dan bang dat ik lelijke foto’s moet laten zien. Lekker cirkeltje is dat..

  • Romy 6 juni 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

   Lastig, zo’n vicieus cirkeltje van onzekerheid en uitstellen! Ik herken het wel een beetje inderdaad. Als iets spannend is, is het des te moeilijker om toch de daad bij het woord te voegen en ervoor te gaan. Wat mij op zo’n moment vaak helpt, is om klein te beginnen. Je hoeft niet meteen een enorm spannende shoot van een vriendin met hoge verwachtingen te doen. Je kent vast wel iemand die niet zulke hoge verwachtingen heeft, waardoor een shoot al meer laagdrempelig is 🙂
   Trouwens, jouw foto’s zijn altijd zo ontzettend mooi. Volgens mij heb je echt geen enkele reden om onzeker te zijn.

 15. Elisabeth 8 juni 2018 op 12:56 pm - Beantwoord

  Allemaal heel herkenbare fouten, die ik in het verleden ook maakte. Nu probeer ik ze niet meer te maken, wat ik soms wel lastig vind. Zoals uitstellen..

 16. Nikita 9 juni 2018 op 6:51 pm - Beantwoord

  Dat alles alleen doen niet mogelijk is. Zeker met mijn perfectionisme heb ik dat geleerd, maar in meer dan dat. Ik wil altijd alles alleen oplossen net als jij. Maar ik heb door de jaren heen geleerd dat dat niet mogelijk is. En ik ben blij ook, want doordat ik bij problemen eventjes aanklopte bij mijn vertrouwenspersoon kon hij me advies geven waardoor ik verder kon. Het is dan niet meteen opgelost, maar ik heb er dan een goede kijk op. Het zijn zijn woorden die me verder hebben geholpen telkens weer. Hij heeft me geleerd dat het oke is om voor mezelf te kiezen en mijn eigen momentjes in te plannen. En dat ik perfect ben zoals ik ben. Hij heeft me ook geleerd dat ik gewoon een lief meisje ben en geen slechterik. Hij heeft wat mij betreft mijn zelfvertrouwen heel hard de lucht ingeholpen en momenteel staat dat ook nog hoog. Ik had vorige week een fout gemaakt omdat ik ruzie wilde vermijden. Dat was niet de juiste keuze. En achteraf heb ik erom gehuild en ben ik heel gefrustreerd geweest. Maar ik heb voor het eerst in jaren mezelf niet verweten. Ik heb het mezelf laten verwerken en daarna heb ik mezelf verteld dat we allemaal fouten maken. Het maakt ons mensen. Er is zo een quote die ik altijd onthou. ”Everyone makes mistakes in life, but that doesn’t mean they have to pay for them the rest of their life. Sometimes GOOD people make BAD choices. It doesn’t mean they’re bad. It means the’re HUMAN!”

  En met die quote kon ik mezelf vergeven en ook lief zijn voor mezelf omdat ik van slag ben geweest. Dus dat heb ik geleerd en dat is een van de lessen waar ik het meest aan zal hebben in mijn verdere leven, want ik kan mezelf echt hard afbreken als ik boos ben op mezelf. En echt, dat verdient niemand. Ook ik niet.

  • Romy 10 juni 2018 op 1:39 am - Beantwoord

   Ik vind het prachtig om te lezen dat je hebt geleerd om ook om hulp te vragen. En het is nog mooier dat je zo veel hebt gehad aan de hulp van je vertrouwenspersoon! Zo te horen heeft hij je heel veel waardevolle inzichten gegeven. En wat een prachtige quote haal je trouwens aan! Die is absoluut helemaal waar. Ik hoop dat je, mede dankzij die quote, inderdaad kunt leren dat ook jij goed bent zoals je bent, ook al ben je niet perfect. Je hebt dat stukje liefde van jezelf echt meer dan verdiend.

 17. Saskia 11 juni 2018 op 12:48 pm - Beantwoord

  3,4 en 6. Ja. Allemaal gedaan en ben ik nu steeds bewuster mee om aan het gaan. Van fouten leer je, ik ga liever op mijn plaat dan dat alles prefect gaat. Uit fouten haal je waardevolle lessen, en die lessen hebben bijgedragen aan degene die ik nu vandaag de dag ben<3 Dankbaar!

  • Romy 12 juni 2018 op 7:14 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en dat is zeker waar! Als je nooit fouten zou maken, zou je ook weinig mogelijkheden hebben om wijze lessen te leren 🙂 Ik ben uiteindelijk ook dankbaar dat dit soort niet zo handige stappen mij juist hebben gemaakt tot wie ik nu ben.

 18. Vivian 16 juli 2018 op 11:23 am - Beantwoord

  Yup, onwijs herkenbaar! Gelukkig leveren juist deze misstappen mooie lessen en wijsheden op 🙂

Recente blogs

Mijn 7 favoriete momenten op zondag

3 december 2017|Persoonlijk|

Zondagse kneuterigheid? Ik ben er dol op! Stiekem heb ik mijn hart een beetje verloren aan de zondag. Op zaterdag vlieg ik vaak van hot naar her, maar mijn zondagen besteed ik graag iets rustiger. Of nou ja, ik ben niet zo van de luie zondagen. Wel vind ik het fijn om op zondag alles net iets minder gehaast te doen. Dan geniet ik met vriendinnen, familie of soms juist alleen van de laatste dag van de week. Benieuwd waarom ik zo dol ben op de zondag? Ik deelgraag mijn 7 favoriete zondagmomenten met je. Om ook jou te inspireren van vandaag een geweldige zondag te maken!

4 inzichten over januarikriebels, levensvragen & voornemens

16 januari 2020|Persoonlijk|

Van de januariblues heb ik gelukkig geen last, wel van de besmettelijke januarikriebels. Oftewel, aan het begin van het jaar wil ik - aangestoken door alle goede-voornemensgedoe - plotseling van alles en nog wat totaal anders doen. Tel daar heel wat onnodige levensvragen bij op waar ik plotseling iets te hard over ging nadenken, en je kunt je vast voorstellen dat mijn vorige week hoofd overuren maakte. Soms heel mooi, soms vooral onhandig. Heb jij ook weleens last van de januarikriebels, van levensvragen die in januari plotseling opdoemen of van goede-voornemensstress? Dit zijn 4 geruststellende zinnen die ik mezelf vorige week maar eens toefluisterde.

Morning pages | 12 tips voor vrolijke schrijfopdrachten

16 oktober 2017|Positiviteit|

Een tijdje geleden kwam ik de term ‘morning pages’ voor het eerst tegen. Officieel houdt het in dat je iedere dag begint met 3 A4-tjes vol schrijven met alles wat er op dat moment in je hoofd omgaat. Dat vond ik zelf wel erg ambitieus, maar ik bedacht me dat je ook een heel eigen draai kunt geven aan morning pages. Daarom besloot ik het voor mezelf in een ander jasje te gieten: elke dag 5 minuten werken aan een vrolijke schrijfopdracht. Gewoon om aan de vroege ochtend een positieve draai te geven. Daarom zet ik 12 tips voor morning pages op een rijtje. Voor 's ochtends in bed, tijdens je ontbijt of desnoods in de bus. Notitieboekje klaar? Schrijven maar!