7 goede gewoontes die ik kan aanraden

25 okt 2019 | Lifestyle, Zelfliefde | 32 reacties

goede gewoontes

Zo nu en dan probeer ik mezelf weer eens een gewoonte aan te leren. De ene keer mislukt dat totaal (zoals de zoveelste poging om elke avond te lezen), de andere keer gaat het me wel verrassend goed af. Vandaag wil ik me richten op de gewoontes uit die laatste categorie. Want soms blijken gewoontes zo fijn dat ik ze maar wat graag vasthoud. Dit zijn 7 kleine goede gewoontes die ik zeker kan aanraden. (Hopelijk zonder als een weet-het-allemaal-wel-persoon te klinken. Want hé, ik heb ook genoeg slechte gewoontes die ik je niet bepaald zal aanbevelen.)

 1. Ruim op tijd opstaan. Als er iets is waar ik niet tegen kan, dan is het wel de dag gestrest beginnen. Daarom zet ik mijn wekker het liefst een uur voordat ik de deur uit moet. Niet omdat ik zo graag om zeven uur naast mijn bed sta, maar omdat ik graag rustig wil kunnen ontbijten en de tijd wil hebben voor een eventuele crisis voor mijn kledingkast of mijn-sleutel-is-weer-eens-kwijt-situaties. En – ik geef het toe – om tijdens het brood eten een paar blogartikelen te lezen. Mijn favoriete ochtendritueel!
 2. Altijd een flesje water meenemen. Al zolang ik me kan herinneren, vergeet ik om genoeg te drinken. Vooral als ik onderweg of op het werk was, kon ik gerust urenlang niet drinken. Geen aanrader! Sinds een paar maanden heb ik mijn leven – soort van – gebeterd. Er zit nu standaard een flesje water in mijn tas. Daardoor drink ik zeker een halve liter water per dag meer en hoef ik nooit meer aan het eind van de dag te concluderen dat ik alweer te weinig heb gedronken.
 3. Na een drukke dag eerst even zitten. Oké, voor de moeders onder ons is dit misschien wat lastiger. Maar als je de kans hebt, neem bij thuiskomst na een drukke dag eerst de tijd om bij te komen. Ik had altijd de neiging om na het werk meteen de stofzuiger te pakken, mijn mail te beantwoorden en andere niet al te ontspannende klusjes acuut op te pakken. Tegenwoordig laat ik nog maar één ding voorgaan op mijn rustmoment: Pippa eten geven. Daarna is het tijd voor ontspanning voordat ik me op nieuwe “moetjes” stort.
 4. Trakteer jezelf soms op iets moois. Als ergens een prijskaartje aan hangt, kan ik soms wel dagen of zelfs weken twijfelen of ik die aankoop het geld waard vind. De laatste tijd stap ik daar heel af en toe van af als ik iets écht moois zie waarvan ik zeker weet dat ik er heel lang plezier van heb. Jezelf soms op iets moois trakteren, bijvoorbeeld om een succes te vieren, is zo’n slecht idee nog niet. Zo heb ik gisteren toch maar wel die ene mooie okergele winterjas gekocht. Een welverdiend cadeautje van mij voor mij!
 5. Maak vage plannen concreet. Écht concreet. Een aparte website maken voor mijn onderneming stond al wekenlang op mijn planning. Voor binnenkort. Een coach leerde me voor dat soort “binnenkort”-dingen een handige gewoonte: plan bewust een specifieke datum (of zelfs een tijdstip) waarop je jouw plannen moet hebben waargemaakt. Ongemerkt hebben we het al snel over “dit weekend”, “volgende week” of (nog erger) “binnenkort”. Ik probeer sindsdien vaker op die manier plannen héél concreet te maken. Het werkt echt, omdat afspraken met mezelf daardoor veel minder vrijblijvend zijn.
 6. Beantwoord e-mails en appjes niet à la minute. Mijn eerste neiging als ik een e-mail of appje krijg, is om direct iets terug te sturen. Inmiddels heb ik mezelf dat afgeleerd. Als ik bijvoorbeeld een belangrijke e-mail of een verzoekje via WhatsApp krijg, laat ik het eerst even bezinken. Vaak denk ik in eerste instantie “Ja hoor, dat doe ik wel!”, terwijl ik soms tien seconden later al denk “Ik ben gekke Henkie niet!”. Antwoord daarom bij belangrijke berichtjes niet à la minute. Nog een voordeel: door even te wachten met antwoorden, geef je niet het signaal af dat je 24/7 voor klanten of collega’s klaarstaat. Dat werkt vaak in je eigen voordeel.
 7. Elke dag naar buiten gaan. Ja, zelfs als het hard regent. De paraplu’s zijn niet voor niets uitgevonden. Ook op druilerige zondagen zorg ik ervoor dat ik een kwartiertje buitenshuis ben en ga ik bijvoorbeeld even naar de supermarkt of naar het park. Ik merk dat ik daar juist op grauwe dagen nogal van opfleur. Frisse lucht kan je echt goed doen, net als de extra dosis vitamine D die je erbij cadeau krijgt. Een dikke aanrader dus, deze gewoonte, juist als je niet zo goed in je vel zit!

Welke goede gewoonte zou jij mij aanraden?

Goede gewoontes
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

32 Reacties

 1. Naomi

  Bijna al deze goede gewoontes pas ik inmiddels ook toe. De lastigste vind ik nog wel om niet gelijk door te gaan met ‘moetjes’, maar soms tussendoor rust te nemen. Ik heb de neiging eerst m’n lijstje af te werken en dan pas rust te pakken.
  En tip voor een goede gewoonte? Tegenwoordig ga ik, voor ik bijvoorbeeld naar een verjaardag ga, heel bewust even rustig zitten. Ik vind dat echt super werken. Je komt opgeladen aan op de verjaardag en dat rustmomentje is natuurlijk stiekem ook heerlijk. Oja, en als je denkt dat dat niet altijd kan, is er ook een oplossing: Gewoon iets later naar die verjaardag;).

  Antwoord
  • Romy

   Ha, wat een mooie gewoonte zeg! En ook meteen een goede manier om uitgerust ergens aan te komen inderdaad. Ik probeer tegenwoordig wel wat vaker de starttijd van een verjaardag een beetje ruim te nemen. Eerder haastte ik me weleens suf met avondeten om maar op tijd te komen. Tegenwoordig neem ik gewoon rustig de tijd om te eten. Mensen zitten vast niet stipt half negen op mij te wachten ;)

   Antwoord
 2. Darina

  Bewust even tijd nemen is iets wat ik aan het leren ben. Soms wil ik na mijn werkdag meteen door met van alles. En appjes en mailtjes beantwoord ik ook niet altijd meteen na binnenkomst. Over sommige dingen wil ik eerst goed nadenken.

  Antwoord
 3. Tineke

  Mijzelf op iets moois trakteren zou ik wel vaker moeten doen. Leuke blog weer, zitten erg handige tips tussen.

  Antwoord
 4. Lenneke

  Bewuster en langzaam leven, vaker offline zijn, meer investeren in mezelf… Goed om hier weer eens over na te denken. Ze verslappen bij mij toch wel vaak weer.

  Antwoord
  • Romy

   Stuk voor stuk mooie gewoontes om bewust bij stil te staan – ook al is het soms inderdaad een uitdaging op zich om ze ook echt vast te houden.

   Antwoord
 5. Johanne

  Vind het zo knap dat je ruim op tijd opstaat! Dat lukt mij nog steeds niet, ondanks dat het me wel écht heel lekker lijkt. Vaker offline zijn vind ik zelf een hele belangrijke. Soms lukt het, soms niet. Maar als het wel lukt, geeft dat zo veel rust.

  Antwoord
  • Romy

   Eerlijk is eerlijk, als ik al heel vroeg de deur uit moet, vind ik het ook weleens lastig om al ruim van tevoren op te staan ;) Maar ik merk wel dat ik er echt baat bij heb om dat wel te doen.
   Wel goed dat jij regelmatig probeert minder vaak online te zijn. Ook een heel mooie gewoonte!

   Antwoord
 6. Ilse

  Mooie voornemens! Van vroeg opstaan kan ik echt genieten, ik kan er niet tegen als ik moet haasten ‘s ochtends. Met na een drukke dag eerst even zitten heb ik dan wel weer moeite, ik ga het liefst maar door en door…

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Op tijd wakker zijn en nog even kunnen zitten ‘s ochtends is wel zo fijn aan het begin van de dag.
   Dat lange doorgaan aan het eind van de dag is voor mij ook herkenbaar. Maar ik merk echt dat het helpt om heel even te zitten met een kop thee voordat ik verder ga, ook al is het maar een kwartiertje.

   Antwoord
 7. Shirley

  Een wandeling maken in de lunchpauze is denk mijn favoriete goede aangeleerde gewoonte. Ik zag je okergele winterjas voorbij komen. Past hij? Ik hoop het, want hij zou je volgens mij heel mooi staan.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie gewoonte, die lunchwandeling! Dat zou ik eigenlijk ook eens moeten doen, al is het maar om de gigantische after-lunchdip, die bij mij bijna elke dag aanwezig is, te voorkomen ;)
   De okergele winterjas past perfect :) Leuk dat je het vraagt! Ik ben er onwijs blij mee en hoop hem binnenkort op mijn blog te laten zien.

   Antwoord
 8. Tamara

  Mooi lijstje! Vooral dat op tijd op staan vind ik knap van je! Ik heb daar iedere ochtend weer moeite mee, en snooze de wekker veel te vaak. Het gevolg: zonder ontbijt en make-up op plekken waar het niet hoort de deur uit. Je hebt mij een reden gegeven voor een goed voornemen. Iedere dag naar buiten gaan doe ik wel, ongeacht het weer. Al is het maar een half uurtje, het houd je mentaal fris.

  Antwoord
  • Romy

   Wat jij beschrijft over zonder ontbijt en niet helemaal netjes opgemaakt de deur uitgaan, komt mij uit het verleden heel bekend voor. Juist dat waren voor mij redenen om wat vroeger op te staan. Ik merk dat dat echt helpt om de dag wat frisser te beginnen.
   Wel heel goed trouwens dat je elke dag trouw even naar buiten gaat. Dat kan inderdaad zo fijn zijn, zelfs als het regent.

   Antwoord
 9. Evelyne

  Op tijd opstaan lijkt me meer en meer te lukken. Hoera! Applaus voor de langslaper in mij ;) Omdat ik tijdens de week eigenlijk vroeg uit de veren moet (enfin, voor mij vroeg, voor een ander een gewoon tijdstip) probeer ik tijdens vrije dagen en het weekend eveneens op tijd op te staan ipv te blijven liggen tot een uur in de voormiddag. Ik merk wel dat mijn ritme hierdoor beter is.

  Antwoord
  • Romy

   You go girl! Goed bezig met het vroege opstaan, ook op niet-werkdagen :) Ik denk inderdaad dat zo’n vast ritme, ook buiten de werkdagen om, helpt om elke dag wat frisser je bed uit te komen.

   Antwoord
 10. Wendy

  Elke dag naar buiten gaan, al is het maar even, maakt inderdaad een wereld van verschil. :)

  De goede gewoonte die mij de laatste tijd heel erg helpt (al lukt het me niet altijd om me eraan te houden) is om het eerste uur nadat ik wakker word NIET op een scherm te kijken. Dus geen telefoon, geen laptop… Als ik dat doe, begint mijn dag veel opgeruimder en productiever dan wanneer ik me meteen laat opslokken door allerlei “urgente” zaken.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie gewoonte om de dag mee te beginnen, zeg! Ik kan me goed voorstellen dat dat een veel rustigere start van de dag oplevert. En zo kun je nog eens écht ontspannen van je ontbijtje genieten.

   Antwoord
 11. Giovanna Jansen

  Mooi lijstje! Punt 3 zou ik ook moeten leren toepassen denk ik… Ik ga ook altijd eerst stofzuigen/koken/was draaien of wat dan ook als ik na een drukke dag thuis kom. Eerst rust nemen klinkt als een veel betere gewoonte!

  Antwoord
 12. Anna

  Wat een fijn lijstje! Het is inderdaad heel belangrijk om elke dag naar buiten te gaan, maar soms komt het voor dat ik gewoon vergeet om naar buiten te gaan. Dan ben ik lekker aan het werk en is het ineens alweer avond, haha.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, als je lekker aan het werk bent kan de dag inderdaad voorbij zijn voordat je er erg in hebt. In het verleden had ik vaak luie zondagen waarop ik nog net andere kleding dan mijn pyjama had aangetrokken, maar verder de hele tijd aan mijn laptop vastgeplakt zat. Ik merk wel dat het helpt sinds ik daar meer op let. Zelfs een kwartiertje buiten lopen kan soms al helpen om weer wat frisser te zijn.

   Antwoord
 13. Els

  Tracteer jezelf soms op iets moois… Dat is een hele goed :-). Ik moet dat echt voor mijzelf eens doen. Meestal moet ik van mijzelf echt wachten op een aanbieding en als die niet komt, koop ik het niet. Maar ik ben het natuurlijk wel waard ;-).

  Antwoord
  • Romy

   Zeker wel! Natuurlijk is het fijn om iets in de aanbieding te scoren, maar soms heeft het juist iets extra bijzonders als je jezelf op iets moois trakteert nadat je er hard voor hebt gewerkt en hebt gespaard :)

   Antwoord
 14. Anouk

  Ik sluit me helemaal aan bij deze goede gewoontes! Die van plannen echt concreet maken moet ik ook echt eens gaan doen, zoals een vast dagdeel plannen om aan mijn blog te werken. dat lijkt me zo fijn. Iets wat ik ook nog een hele goede gewoonte vind naast optijd opstaan, optijd naar bed gaan zodat ik niet vermoeid uit bed hoef als de wekker gaat.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een goede gewoonte inderdaad dat je ook op tijd je bed opzoekt. Dat is dan weer stiekem iets waar ik nog aan moet werken ;)

   Antwoord
 15. bychristiana

  Ik vind het rustig zitten als je thuis komt wel een heel goede gewoonte. Ik wil altijd eerst nog zo’n honderd dingen doen voordat ik ‘rustig ga zitten’. Gelukkig is Andre altijd eerder uit het werk en dan kookt hij lekker voor ons, dat is echt HEERLIJK;-) Enne, jezelf trakteren op iets moois…DAT doe ik genoeg, haha;-)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, heerlijk toch dat je jezelf regelmatig op iets moois trakteert?! En wat fijn dat André vaak al lekker heeft gekookt als je uit werk komt. Dat is een extra reden om wel even rustig te kunnen zitten.

   Antwoord
 16. Jessica J.

  Wat een mooi lijstje, Romy! Dat ruim op tijd opstaan, lukt me niet altijd even goed, maar ik doe wel m’n best! Ik vind het namelijk erg fijn om voor het opstaan eerst nog even een half uurtje te lezen, maar soms ben ik echt nog te moe en verzet ik de wekker, oeps. ?
  Ik ben dan weer het omgekeerde van dat niet onmiddellijk op appjes reageren. Als ik niet meteen reageer, vergéét ik het soms en reageer ik bijgevolg een paar dagen later, wanneer mijn antwoord totaal niet meer relevant is, haha. Ik moet die gulden middenweg nog zien te vinden. ?

  Antwoord
  • Romy

   Wat heerlijk om door ‘s ochtends wat te lezen echt rustig wakker te kunnen worden. Dat is pas een goede gewoonte :)
   Ik moest wel lachen om je gewoonte met appjes. Ik heb een vriend die dat ook altijd doet. Vaak kom ik hem tegen in de bus (hij werkt vlak bij mij) voordat hij op mijn appjes heeft gereageerd. Dan pakt hij zijn telefoon erbij en gaat hij alle appjes maar mondeling in de bus bespreken :P

   Antwoord
 17. Suzanne

  Ik vergeet het soms inderdaad om even te gaan zitten na een lange dag, het liefst wil ik meteen weer door omdat ik dan net zo goed in de flow zit!

  Antwoord
 18. Nikita

  Vroeger was het altijd rushen en op het laatste moment de deur uit. Ik plande mij reistijd ook veel te krap op elkaar in waardoor ik altijd moest haasten om van bus naar trein te gaan. Maar dat doe ik nu niet meer. Ook als ik de late shift heb rush ik ‘s morgens niet meer maar neem ik ruimschoots de tijd om wakker te worden, op te staan en iets te eten. Ik ben een stuk rustiger. Ook sta ik met plezier iets eerder op omdat ik dan alles op mijn gemak kan doen. Voornamelijk op zondag is dat het geval. Ik heb door mijn middelbare school trouwens het talent gecreeërd om me ‘s morgens snel en efficient klaar te maken. Nu is dat niet meer nodig omdat ik meer tijd heb. Maar doordat ik in een halfuurtje klaar ben heb ik dus wel meer tijd om eventjes lekker te gaan zitten en blogs te lezen of iets anders te doen. Dus het is wel fijn. Vroeger bij de middelbare had ik maar een half uur tijd om me klaar te maken, maar ik had wel een busrit van anderhalfuur waarin ik kon wakker worden en blogs lezen of een boek lezen. Die heb ik nu niet meer, dus dat compenseer ik dan zo. Sommige gewoontes leer je nu eenmaal niet meer af ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je nu meer de tijd neemt als je ‘s ochtends de deur uit moet. Dat scheelt al zo veel haast en geeft een stuk meer rust in je hoofd. Heerlijk trouwens dat je nu door je snelle ochtendroutine alsnog ‘s ochtends van het lezen van blogs kunt genieten. Dat blijft voor mij ook een fijn begin van de dag.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs