Maandag betekent het begin van een nieuwe week. Het is een frisse start, een schone lei of hoe je het ook wilt noemen. Toch zou ik liegen als ik zou zeggen dat ik elke maandag stralend en met het goede been mijn bed uit stap. Maandag betekent immers ook weer wakker worden door de wekker, je haasten voor de bus en werk dat op je wacht. Hoe kun je toch zorgen voor een goede start van de week? Dit zijn 7 ingrediënten om de week meteen goed mee van start te gaan.

goede start van de week

 1. Begin de dag op tijd. Zou het niet fijn zijn als je op maandagochtend nog even tijd hebt voor jezelf? Zet je wekker dan eens een kwartiertje eerder en besteed die 15 minuten aan iets ontspannends. Lees een hoofdstuk uit een boek, neem een warme douche of maak een virtueel rondje langs je favoriete blogs. Sla ook vooral niet een goed ontbijt over. Nog een tip voor de fanatiekelingen onder ons: een half uur hardlopen kan ook een frisse start van de dag zijn (maar is niet voor iedereen even ontspannend!).
 2. Trek iets leuks aan. Hoe je eruitziet, heeft vaak directe invloed op hoe je je voelt. Haal dus eens dat ene leuke jurkje of je favoriete kleurrijke vest uit de kast in plaats van je standaard casual outfit. Je hoeft er niet uit te zien om door een ringetje te halen, maar kies in ieder geval voor iets waar jij je goed en zelfverzekerd in voelt. Fijne kleding en mooie make-up kan je meteen, ook psychisch, een oppepper geven. Wie weet krijg je er ook nog een leuk compliment over.
 3. Begin met een positief lijstje. Schrijf eens op maandagochtend op wat je leuk vond aan het weekend. Wat heb je meegemaakt, wie heb je gesproken en wat heb je gezien, gegeten en gedaan? Het weekend mag dan voorbij zijn, maar die herinneringen kun je met zo’n happy list nog even vasthouden.
 4. Zet muziek aan. Niet iedereen wordt ’s ochtends even vrolijk van een gesprek. Muziek kan dan een fijnere manier zijn om toch wat geluid om je heen te hebben aan het begin van de dag. Luister naar Spotify in de auto of zet ’s ochtends vroeg een van de radioshows aan. Dat kan zorgen voor net een beetje reuring in de stille kamer of auto.
 5. Maak een plan voor de dag. Zoals ik in dit artikel al verraadde, vind ik het fijn om de dag te beginnen met een goed plan voor de dag. Dat geeft me rust en zorgt ervoor dat ik weet hoe laat ik begin met werken, hoe laat ik pauze neem en wanneer ik weer stop. Zorg ervoor dat je weet waar je aan toe bent en zorg op die manier voor een goede start van de week.
 6. Zoek de buitenlucht op. De buitenlucht en de frisse wind kunnen een mens echt goed doen, zeker op maandagochtend. Neem dus eens de fiets naar je werk of maak een korte wandeling ’s ochtends. Parkeer je auto desnoods iets verder of stap een halte eerder uit, zodat je gedwongen wordt om de dag te beginnen met een frisse neus. Daar kan soms geen sterke kop koffie tegenop.
 7. Neem op tijd pauze. Het mag dan weer tijd zijn om aan de slag te gaan, maar dat betekent niet dat je meteen aan een stuk door hoeft te werken. Een pauze op z’n tijd maakt de overgang na het weekend iets minder groot. Vergeet dus vooral niet om ook je rust te pakken tussendoor en momenten te creëren waarop je dat weekendgevoel even terug kunt halen.

Maak er een mooie maandag van!

Wat is jouw ultieme tip voor een goede start van de week?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 20 februari 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Ik heb nooit zo’n probleem met de maandag. Just another day maar misschien komt dat ook omdat ik me gewoon aan mijn vaste schema houd.

  Goede tips die voor elke dag gelden.

  • Romy 20 februari 2017 op 8:58 am - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je ook de maandag wel kan waarderen 🙂 Fijne dag vandaag!

 2. Irene 20 februari 2017 op 7:50 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Vooral de laatste zou ik vaker moeten doen. Ik werk vaak te lang door waardoor er daarna niets meer uit mijn handen komt.

 3. Klaske 20 februari 2017 op 8:07 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben nooit zo dol op maandag, omdat ik van m’n ouderlijk huis naar mijn studentenkamer moet reizen. Tijd om deze tips in de praktijk te brengen, dus! 🙂

  • Romy 20 februari 2017 op 8:59 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat dat de overgang van weekend naar maandag al helemaal even lastig maakt. Hopelijk kun je iets met een van de tips 🙂 Zet hem op vandaag!

 4. Vanessa 20 februari 2017 op 8:27 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb ’s morgens best veel tijd nodig om rustig wakker te worden. Het helpt wel om me mooi op te maken. Verder hecht ik ook veel belang aan een goede planning.

 5. Lisa 20 februari 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Ah, daar zijn we weer op de maandag… ook nooit mijn favoriete dag. Maar inderdaad, iets eerder opstaan en even tijd voor jezelf nemen werkt bij mij geweldig! Hierdoor begin je je week zoveel relaxter! Ik ga ook zeker wat meer de buitenlucht opzoeken, goede tip :-). Fijne dag xx

  • Romy 20 februari 2017 op 9:00 am - Beantwoord

   Dankjewel! Fijn om te horen dat je iets kunt met die tip 🙂 Jij ook een mooie dag vandaag! xx

 6. Mariëlle 20 februari 2017 op 8:58 am - Beantwoord

  Hele goede punten weer hihi! Ik kan me hier echt in vinden ♡

 7. Iris 20 februari 2017 op 8:59 am - Beantwoord

  Ik ben vanmorgen iets eerder opgestaan en het voelde best goed! Ik ga proberen dit vol te houden. En een doel van de dag stellen vind ik ook een heel goed idee.

  • Romy 20 februari 2017 op 9:00 am - Beantwoord

   Ja, dat kan echt zo fijn zijn! Ik sta ook sinds kort iets eerder op en merk dat ik daardoor de dag fijn en rustig kan beginnen. Fijne dag vandaag!

 8. Sofie 20 februari 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Vooral tip 1 kan ik aan iedereen aanraden. Ik vond het altijd heerlijk om mijn wekker veel te vroeg te zetten om dan rustig, ontspannen en op mijn dooie gemak klaar te geraken voor ee dag. Ik hou van dat ochtendsfeertje!

  • Romy 20 februari 2017 op 7:37 pm - Beantwoord

   Ja echt hè? Ik kan daar ook zo van genieten! Soms lig ik in bed onder mijn dekentje alvast wat blogs te lezen. Een ander vindt het misschien gek, maar ik vind het heerlijk!

 9. Claire 20 februari 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Goeie tips! Gister was ik toevallig al op m’n stage dus ik heb nu echt zo’n dinsdag gevoel haha. Ik vind het ook fijn om alles klaar te leggen voor de volgende dag zodat ik me s ochtends niet hoef te haasten. Bijv. kleding maar ook het koffieapparaat (alleen nog maar op het knopje drukken in de ochtend) en mijn ontbijt.

  • Romy 20 februari 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, dat kan ik me voorstellen! Bikkel ben je dat je zelfs op zondag aan je stage zit! 🙂 Dingen klaarleggen is inderdaad ook een goede! Vaak vergeet ik dat, maar het kan zo fijn zijn om niet ’s ochtends nog alles klaar te hoeven leggen.

 10. Sylvia 20 februari 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Lekker knuffelend met mijn dochtertje op de bank tekenfilms kijken. Heerlijk ontspannen wakker worden. Na een tekenfilm begint voor mij de hectiek ontbijt maken douchen aankleden, huis opruimen want als mn vriend naar zijn werk is komt er weinig van terecht. Omdat mn dochtertje dan graag aandacht wil.

  • Romy 20 februari 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het met een klein kind al helemaal flink aanpakken is, niet alleen doordeweeks, maar eigenlijk elke dag 😉 Tekenfilms kijken is wel een heerlijk begin van de dag! Echt jeugdsentiment voor mij 🙂

 11. Susan 20 februari 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Goede tips! Bij mij gaat het gelukkig altijd wel redelijk haha.

 12. Sandra 20 februari 2017 op 10:15 am - Beantwoord

  Iets leuks aandoen is al een ding waar ik blij van word aan het begin van de dag, hihi! Ik vind de buitenlucht opzoeken en optijd pauze nemen ook erg belangrijk. Dat laatste kan er nog wel eens bij inschieten. ;’)

 13. Liset 20 februari 2017 op 10:37 am - Beantwoord

  Op tijd opstaan vind ik altijd heel fijn. Het geeft rust en je hoeft je niet zo te haasten. Zeker met twee kids die ik in de ochtend ook nog klaar moet maken, is het altijd een hoop gestress om iedereen klaar te krijgen. De tijd nemen om te ontbijten, aan te kleden en dat soort dingen, is dan fijn. Dan heb je tijd over voor onverwachte dingen (die zijn er altijd met kinderen, haha).

  • Romy 20 februari 2017 op 8:21 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zo’n momentje voor jezelf ’s ochtends vooral met kinderen wel heel fijn is. Het lijkt me echt spitsuur ’s ochtends als je kinderen hebt. Broodtrommeltjes klaar, op tijd naar school etc. etc.

 14. Nadine 20 februari 2017 op 10:37 am - Beantwoord

  Ik heb zelf nooit zo’n probleem met de maandag omdat ik het de fijnste dag van de week vind. Veel mensen verklaren me voor gek, haha. Toen ik nog werkte begon ik pas om 16.00 waardoor ik overdag lekker op mijn gemak het huis aan kant kon maken en de weekboodschappen kon doen, dat was fijn. Wel goede tips!

  • Romy 20 februari 2017 op 8:24 pm - Beantwoord

   Haha, dat heb ik nog niet vaak gehoord inderdaad 😉 Maar juist heerlijk dat je ook van de maandag zo kunt genieten!

 15. Esmee 20 februari 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Wat een leuk, positief artikel! Het is aan het begin van de week (zeker als het zo grijs en miezerig is) altijd wel lastig om die motivatie te vinden, maar toch werkt het uiteindelijk voor iedereen het beste om er gewoon het beste van te maken en te blijven lachen! Fijne maandag 🙂

  • Romy 20 februari 2017 op 8:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En je hebt helemaal gelijk! Keep on smiling en dan lacht de wereld met je mee 🙂 Ik hoop dat je een fijne maandag hebt gehad!

 16. Josephine 20 februari 2017 op 11:08 am - Beantwoord

  Nuttige tips! Ik ga toch het meeste voor een kwartiertje eerder opstaan. En dan lekker rustig thee drinken, en lekker wat blogs lezen. Ik begin altijd met die van jou (niet gelogen!). 😉

 17. Bettie 20 februari 2017 op 11:21 am - Beantwoord

  Fijne tips, ik heb er soms wel een beetje moeite mee met die maandagen en andere werkdagen, haha.

 18. priscilla 20 februari 2017 op 11:21 am - Beantwoord

  Ik heb nooit zo’n probleem met de maandag. Maar dat komt omdat ik momenteel niet meer fulltime werk. Mijn dagen zijn eigenlijk een beetje hetzelfde en met Sofie sta ik altijd al vroeg op, hihi. Meestal heb ik wel een doel voor de dag en vaak heeft dat te maken met iets opruimen/schoonmaken of iets voor mijn blog. Handige tips geef je! Ik denk dat veel meiden hier wat aan zullen hebben :).

  • Romy 20 februari 2017 op 10:28 pm - Beantwoord

   Lief! Dankjewel 🙂 En wat fijn om te horen dat jij de maandag eigenlijk ook wel prima vindt. Ik kan me voorstellen dat uitslapen er met een kleintje ook in het weekend niet echt bij is 😉

 19. laura 20 februari 2017 op 12:27 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips, ik zal ze zeker toepassen op mijn week/dag !

 20. Anke 20 februari 2017 op 12:41 pm - Beantwoord

  Super handige tips! Mooie kleding helpt inderdaad echt, dan voel ik me een stuk zelfverzekerder en blijer! Dat van het positieve lijstje moet ik misschien ook maar eens gaan proberen, trouwens. 🙂

 21. Irene 20 februari 2017 op 12:42 pm - Beantwoord

  Hé m’n hele reactie is weg 🙁 Oké, even opnieuw dan!
  Mijn weekend ligt op maandag en dinsdag dus ik blijf lekker tot 9u in bed dan. In de week vind ik het wel fijn om vroeger op te staan en even wat extra tijd te hebben voor mezelf 🙂 En inderdaad iets leuks aantrekken helpt ook altijd om je net wat klaarder te voelen!

  • Romy 20 februari 2017 op 8:25 pm - Beantwoord

   Ah, wat onwijs leuk om te horen! Dat vind ik echt een mooi compliment! 🙂

  • Romy 20 februari 2017 op 10:29 pm - Beantwoord

   Ik ben er inmiddels achter wat er misgaat bij een paar mensen: de CommentLuv plug-in werkte niet helemaal goed 🙁 Ik heb hem nu opnieuw geïnstalleerd, dus waarschijnlijk gebeurt het nu niet meer dat je opnieuw een reactie moet achterlaten. Lief dat je dat toch hebt gedaan 🙂

 22. Rachel Kromdijk 20 februari 2017 op 12:55 pm - Beantwoord

  Wat een mega fijne tips, vooral muziek.. dat kan mij echt zo helpen in de mood te komen! liefs

 23. Patricia 20 februari 2017 op 2:01 pm - Beantwoord

  Goede tips. Ik ben maandag altijd vrij maar wel de hectiek van de ochtendspits met de kids. Eerder opstaan is dan zeker een goede haha. Maar mijn bed is dan ook nog zo lekker warm.

  • Romy 20 februari 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Haha, dat van het warme bed herken ik 😉 Dat is ook altijd mijn dilemma, dus soms lees ik gewoon heerlijk blogjes in mijn bed onder mijn warme dekbed 😉

 24. Charel 20 februari 2017 op 3:37 pm - Beantwoord

  Ik vind het altijd fijn om te denken aan de avond heerlijk een relax avondje voor mezelf haha! Dat sleept me de dag door!

 25. Marsha 20 februari 2017 op 4:15 pm - Beantwoord

  Handige tips heb je gegeven! Een positief lijstje klinkt ook erg handig!

 26. marleen 20 februari 2017 op 4:38 pm - Beantwoord

  Goeie tip! Ik loop ’s ochtends voordat ik naar mijn werk ga zo’n 40 minuten buiten met de hond. Dat werkt inderdaad écht, even buitenlucht! (en wel nodig als je de hele dag op kantoor werkt)

  • Romy 20 februari 2017 op 10:32 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heerlijke start van de dag! Een hond lijkt me ook echt een geweldige motivatie om even naar buiten te gaan 🙂

 27. Chantal Janssen 20 februari 2017 op 4:49 pm - Beantwoord

  Wat een leuke post! Hier word je echt vrolijk van! liefs

  • Romy 20 februari 2017 op 10:33 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk om te horen 🙂

 28. Evelyne 20 februari 2017 op 5:12 pm - Beantwoord

  Op maandag (maar ook soms in het weekend als ik moet werken) loopt mijn wekker om 6u30 af. Dan denk ik meestal, oh nee is ’t alweer zo laat? Nu ja, niets aan te doen. De plicht roept. Normaal kan ik op maandag nooit verlof nemen (behalve vandaag) en sta ik ook meestal alleen. Dat is soms wel eens balen, maar ja..

 29. Aneta 20 februari 2017 op 5:42 pm - Beantwoord

  Heerlijk de dag op tijd beginnen. Ik maak elke ochtend tijd voor het ontbijt, lees mijn favo blogs als ik daar nog tijd voor over heb. Iets leuks aantrekken is een hele goede tip , maakt je dag een stuk gezellig. Ik heb niet echt een tip. Alle fijne tips heb jij al mooi beschreven.

 30. Dalinka 20 februari 2017 op 6:12 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik vond het heerlijk om ’s ochtends vroeg te gaan hardlopen. Begin je de dag lekker vroeg en je bent meteen een stuk actiever na het hardlopen. Alleen toen kwam de winter eraan…hahaha. Van de zomer maar weer. Ik verheug me er nu al op!
  Muziek luisteren ’s ochtends vind ik heel fijn en ontbijt kan ik nooit overslaan. Ik ben overigens absoluut geen ochtendmens, maar als ik iets lekkers of nieuws haal om mee te ontbijten kan ik daar heel blij van worden en makkelijker mijn bed uit komen.

 31. Suzanne 20 februari 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik vind de maandag eigenlijk nooit zo’n ramp, gekgenoeg vind ik de woensdag juist vaak zo’n lange lastigere dag. 😀

  • Romy 20 februari 2017 op 10:34 pm - Beantwoord

   Dat lijkt me inderdaad wel even een lastige start van de week. Ik sta ook nooit echt te springen op maandagochtend om half zeven 😉 Maar gelukkig wordt het vanzelf weer weekend, bedenk ik mezelf dan altijd maar 😉

  • Romy 20 februari 2017 op 10:35 pm - Beantwoord

   Ah dankjewel 🙂 En jouw ochtendroutine klinkt net als die van mij. Lekker ontbijt en onder het genot van mijn ontbijtje en leuke blogs 🙂

  • Romy 20 februari 2017 op 10:36 pm - Beantwoord

   Haha, winter en hardlopen zijn inderdaad niet echt de meest aantrekkelijke combinatie 😉 Maar in de zomer lijkt het me zo fijn om ’s ochtends vroeg een rondje te lopen! Ik kan me voorstellen dat je van een speciaal ontbijtje ook altijd blij wordt. Een goede reden om je bed uit te gaan, zelfs op maandag!

  • Romy 20 februari 2017 op 10:37 pm - Beantwoord

   Grappig om te horen dat dat per persoon zo verschilt! Misschien komt het doordat woensdag het verst van het weekend af ligt. Dat heb ik weleens gelezen ergens 😉

 32. Danique 20 februari 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ikzelf heb ook altijd moeite met de maandag, maar als de eerste paar uur voorbij zijn, valt het altijd wel mee. Gewoon even doorbijten dan maar..

  • Romy 20 februari 2017 op 10:38 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Vooral de vroege maandagochtend is niet zo’n feestje, maar daarna vind ik het eigenlijk ook best een prima dag 🙂

 33. Beautyjuf 20 februari 2017 op 7:44 pm - Beantwoord

  De maandag vind ik persoonlijk een fijne dag van de week! Dan ben ik heerlijk uitgerust na een weekend waardoor ik voldoende energie heb om de week starten. De laatste paar dagen van de week vind ik juist lastiger. Dan ben ik wat meer vermoeid en beginnen de kriebels voor het weekend te komen.

 34. Lilian 20 februari 2017 op 9:11 pm - Beantwoord

  Nou, ik doe het dus écht precies zo. Ik hou van de maandag, lekker structuur en je hebt nog de illusie dat alles je gaat lukken wat je van plan was 😉 Ik doe alleen zondagavond al wat voorwerk, dan doe ik mijn wekelijks onderhoud (GTD: ofwel een to-do lijst en planning maken). En dan lekker op tijd naar bed.

  • Romy 20 februari 2017 op 10:39 pm - Beantwoord

   Daar zit eigenlijk ook wel wat in! Ik kan me voorstellen dat je, zeker in het onderwijs, op vrijdag een stuk meer vermoeid bent dan op maandag. Zo’n weekend geeft dan toch ook wel weer positieve energie om de week fijn te beginnen 🙂

  • Romy 20 februari 2017 op 11:12 pm - Beantwoord

   Haha, precies! De maandag is eigenlijk een lekker begin van de week en een heerlijke schone lei. Goed plan om de dag van tevoren al wat dingen voor te bereiden, zodat je de week nog iets uitgeruster kunt beginnen.

 35. Renate 20 februari 2017 op 11:05 pm - Beantwoord

  Goede tips! Voor mij helpt vooral om inderdaad de dag te beginnen met een half uurtje ongeveer om iets voor mezelf te doen. Als ik weg moet gebruik ik het vaak voor een warme douche en anders kies ik voor een aflevering van een serie of wat favoriete blogs te lezen! Dit helpt voor mij altijd. Ook om een planning voor de dag te maken en muziek te luisteren helpt voor mij.

  • Romy 21 februari 2017 op 7:51 am - Beantwoord

   Even wat tijd nemen voor jezelf kan inderdaad zo fijn zijn ’s ochtends. Ik herken dat helemaal bij mezelf, vooral in de vorm van een rondje blogs lezen 🙂