leven veranderden

7 momenten die het afgelopen jaar mijn leven veranderden

 • 10 april 2020
 • 23 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Door de waan van de dag vergeten we weleens dat er soms bijzondere dingen gebeuren. Mijlpalen of gewoon kleine momentjes die achteraf gezien je leven hebben veranderd. Lenneke (haar blog is trouwens echt een aanrader!) inspireerde me om daar eens extra bij stil te staan. Op haar blog schreef ze over momenten die haar leven veranderden. Voordat ik het wist, stelde ik mezelf dezelfde vraag: welke momenten hebben de afgelopen 365 dagen mijn leven veranderd?

1. Een eigen huis, een plek onder de zon

Ik had nooit verwacht dat verhuizen me haast een ander mens zouden maken. Ik kwam hier te wonen als een nog ietwat onzeker meisje dat met trillende handjes haar handtekening onder het koopcontract had gezet. Alleen wonen vond ik nogal spannend en van het huishouden had ik absoluut geen pap gegeten.

Wat ben ik blij dat ik deze stap heb gezet! Juist door in een “nieuw” dorp te gaan wonen en een plekje voor mezelf te hebben, heb ik mijn eigen leventje opgebouwd. Ik ben er zelfverzekerder, volwassener en vooral sterker door geworden. Ook leerde ik beter voor mezelf zorgen en ging vooral ook mezelf en mijn eigen gezelschap meer waarderen. In dat opzicht heeft mijn eigen huis misschien ook wel veel andere stappen uit dit lijstje mogelijk gemaakt.

2. Hallo Pippa!

Nog geen drie weken nadat ik in mijn huis ging wonen, kreeg ik er een huisgenoot bij. Een bijzonder harige huisgenoot die ik helemaal uit het oosten van het land ben gaan ophalen: Pippa. Zij is met stip op één het mooiste “cadeautje” dat ik ooit heb gekregen. Heel spannend vond ik het om vanaf 26 mei plotseling verantwoordelijk te zijn voor een kat. Gelukkig is het helemaal goed gekomen, durf ik wel te zeggen met mijn blik gericht op een spinnende Pippa die op de vensterbank ligt te zonnen. Ze heeft mijn leven nog leuker gemaakt. En vooral een stuk gezelliger. Zeker nu ik veel thuiswerk, ben ik maar wat blij dat ik hier een pluizig meisje om me heen heb lopen. En ik heb het idee dat zij er hetzelfde over denkt.

Foto gemaakt door Jessica Brouwers voor een artikel in Viva.

3. Mijn aanmelding op een datingsite

Zou ik het nog een kans geven, dat hele datinggedoe? Een beetje twijfelachtig besloot ik toch maar een profiel aan te maken op Parship. Vrouw (26 jaar) zoekt leuke jongen. Ik had nooit kunnen vermoeden dat die ene stap me een enorm lieve vriend zou opleveren. Niet verwacht, wel vurig gehoopt. Ik herinner me nog heel goed de eerste keer dat ik op Amsterdam CS op hem stond te wachten, tijdens de hittegolf. Ik in een blauwe jurk, hij in een groen T-shirt. En kijk ons nu, zo’n 9 maanden later. Ik had me geen fijnere en lievere vriend kunnen voorstellen. Heel bijzonder dat die ene aanmelding me zo’n leuke jongen, heel veel leuke belevenissen, grapjes (de een iets beter dan de ander!), fijne gesprekken en vooral talloze mooie momenten heeft opgeleverd. Op naar nog veel meer van dat alles!

4. Naar de loopbaancoach

Midden vorig jaar liep ik vast. Ik miste iets in mijn werkzame leven. Wat extra uitdaging? Afwisseling? Ik kon er mijn vinger niet op leggen. Het enige wat ik wist, was dat ik het anders wilde. Die gedachten brachten me bij een loopbaancoach, waar ik na een paar maanden met een rugzak vol nieuwe inzichten en heel veel frisse energie mijn traject afsloot. Na een tijdje ploeteren wist ik 100% zeker wat ik wilde: me volledig op mijn werk als freelance tekstschrijver gaan storten. Of nee, ik wilde in eerste instantie kijken waar dat me zou brengen. Toen had ik nog geen idee dat dat besluit me sneller dan verwacht heel veel moois zou brengen.

mijn ondernemersverhaal
Foto gemaakt door Iris Zaagman.

5. Een uitnodiging die mijn leven veranderde

Een dag na het laatste gesprek met mijn coach lag er een uitnodiging in de brievenbus. De gemeente stuurde me eens geen incasso of enquête, maar een informatiebrief over een gratis coachingstraject voor startende ondernemers. Een intensief traject waarbij je samen met 19 andere startende ondernemers aan de slag gaat om alles uit je onderneming te halen. Inclusief 1-op-1-coaching, intervisies, masterclasses en heel veel leuke contacten. Niet veel later gaf ik een pitch en kreeg ik leuk nieuws: ik zat erbij!

Dat coachingstraject gaf me wel honderd duwtjes in de juiste richting, net als de fijne ondernemers met wie ik in contact kwam. Dat alles vormde het begin van mijn ondernemingsavontuur. Ik werkte aan mijn zelfvertrouwen, ging mezelf verkopen in plaats van verstoppen én ik besloot vooral om het allemaal een tikkeltje professioneler aan te pakken (onder andere met een eigen site).

6. Dag loondienst, hallo fulltime onderneming!

En dat alles bracht me uiteindelijk bij dit punt: mijn baan opzeggen en 100% voor mijn onderneming gaan. Dat was wel duizend keer spannender dan welk ongemakkelijke sollicitatiegesprek dan ook. Het betekende aan de ene kant mensen teleurstellen en een comfortabele wereld verlaten. Maar aan de andere kant betekende het ook kiezen voor mezelf en doen waar ik gelukkig van word. Mijn baan opzeggen staat voor mij dan ook niet alleen voor een andere daginvulling, maar vooral voor aan mezelf laten zien dat ik mijn hart mag volgen. Tja, minder cheesy kan ik het niet maken.

7. Mijn eerste stappen in de sportschool

Begin dit jaar besloot ik dat ik sommige dingen anders wilde. Nee, ik had geen voornemens om gezonder te eten of mezelf af te matten in de sportschool. Mijn doel was juist om liever voor mezelf te zijn, onder andere doen door meer in contact te komen met mijn lijf. Niet meer de hele dag dóór- en dóórgaan, maar meer stilstaan bij wat ik voel en merk. Beginnen met pilates was daarvoor een belangrijke stap voor mij.

De pilates zelf is natuurlijk niet levensveranderend, maar het heeft wel een zaadje in mij geplant. Het heeft me doen beseffen dat ik lief mag zijn voor mijn lijf, er trots op mag zijn en ernaar mag luisteren. Dat gezondheid belangrijker is dan wat dan ook. En ook dat ik mag voelen in plaats van altijd maar door te rennen. Dat ik niet altijd de stoere kan-het-allemaal-wel-zelf-vrouw hoef uit te hangen, maar best mag breken. Ook – of nee, juist – als er iemand bij me is.

Dank je wel, Lenneke, voor de mooie vraag en inzichten!

Wat was de afgelopen maanden jouw grootste levensverandering?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 10 april 2020 op 7:32 am - Beantwoord

  Dit is wel waarom ik je blog nog steeds lees. Ik vond het zo leuk om je online re zien groeien. En natuurlijk besef ik dat je ook ongerust, soms verdrietig en onzeker bent, net als ik en alle anderen. Maar dat hoort bij groeien. Mooi toch? Je mag trots zijn.
  Er zijn te veel belangrijke beslissingen geweest om op te noemen, te veel dingen die gebeurd zijn, om op te noemen. Laat ik dan maar zeggen… besluiten om geen carrière switch door re zetten heeft mij veel opgeleverd. Dat kan ook.

 2. Shirley 10 april 2020 op 7:53 am - Beantwoord

  Wat een opsomming en dat allemaal binnen een jaar. Het is heel bijzonder om via je blog die groei mee te krijgen. Je hebt zoveel stappen gezet. Mijn grootste stap was emigreren,maar dat was uiteindelijk niet zo levensveranderend.

 3. Darina 10 april 2020 op 8:04 am - Beantwoord

  Hele mooie veranderingen heb je doorgemaakt en binnen één jaar! Mag je zeker trots op zijn.

 4. Audrey 10 april 2020 op 8:31 am - Beantwoord

  Zoveel in slechts een jaar! Echt bizar.

 5. Silke 10 april 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Wauw, als je het zo allemaal op een rij ziet is het echt veel hé! Heel veel om trots op te zijn Romy 😀
  Mijn grootste levensverandering afgelopen maanden? Verhuizen, nieuwe baan, nieuwe opleiding, het reizen. Het gaat allemaal zo snel als je er over nadenkt.

 6. Meaghan 10 april 2020 op 9:16 am - Beantwoord

  Heel mooi overzicht! En ook super gaaf om al die mooie ontwikkelingen van het afgelopen jaar gezien te hebben op je blog! Allemaal ontwikkelingen waar je zeker heel trots op mag zijn! Bizar ook hoe veel er in een jaar kan gebeuren. Echt leuk om te volgen!

 7. Naomi 10 april 2020 op 9:34 am - Beantwoord

  En dan te bedenken dat al deze enorme mijlpalen in 365 dagen plaats hebben gevonden! Wat gebeurt er dan eigenlijk veel in één zo’n jaar.

  • Lianne 10 april 2020 op 9:50 am - Beantwoord

   Wauw, maar jij hebt ook echt wel enorm veel meegemaakt het afgelopen jaar! Inderdaad veel mijlpalen en levensveranderende dingen om trots op te zijn! Ik heb helaas dit afgelopen jaar niet zoveel meegemaakt dat écht levensveranderend is. Maar toch heb ik, door als fulltime ZZP’er door het leven te gaan, me gerealiseerd dat ik nooit meer terug in loondienst wil, omdat dat niet iets is dat mij ooit gelukkig maakte. En dat is ook al een hele mooie wijze les die me mezelf beter heeft leren kennen!

 8. Lenneke 10 april 2020 op 10:20 am - Beantwoord

  Heyyy, zo leuk dit! Ik hoop dat meer mensen zulke blogposts gaan schrijven — vet leuk om te lezen. 🙂 En bedankt voor de credits!

 9. Hermien - KouweKleren 10 april 2020 op 10:28 am - Beantwoord

  Wat een bijzonder jaar heb je achter de rug! Veelomvattende stappen die heel belangrijke en waardevolle terreinen in jouw leven beslaan. Mooi om daarbij stil te staan.

 10. Janne 10 april 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Ik werd helemaal blij van de foto aan het begin van dit artikel. Dat is een portret om in te lijsten! Je ziet er zo stralend uit en Pippa laat haar hele kattenpersoonlijkheid zien.

  Ik ben blij voor je dat je al deze mijlpalen hebt bereikt dit jaar. Goed voor jezelf zorgen en je dromen najagen is heel mooi.

  Het moment dat mijn leven het afgelopen jaar het meest ingrijpend veranderde, is toen ik opgenomen werd. Afgelopen zomer ben ik twee maanden opgenomen geweest op een open afdeling psychiatrie. Ik heb daar zo veel geleerd: milder zijn naar mezelf, een verbinding maken met mensen waarvan ik eerst dacht dat ze me vast niet zouden mogen, op tijd hulp vragen en hulp aanvaarden, accepteren dat het lang gaat duren om beter te worden maar dat kleine stappen al feestjes waard zijn, en nog veel meer. Opgenomen worden klinkt heel heftig en misschien ook naar, maar uiteindelijk kan het een enorme zet in de juiste richting zijn.

 11. Jessica J. 10 april 2020 op 11:29 am - Beantwoord

  Ik vind het echt zó dapper van je dat je je fulltimebaan opgezegd hebt. Dit lijkt echt wel de juiste stap voor jou te zijn. Ik ben oprecht ontzettend blij voor je!
  Hoe leuk dat jij en je vriend elkaar op een datingsite leren kennen hebben! Mijn moeder heeft haar man ook op die manier ontmoet.

 12. Wies | Nature of Happiness 10 april 2020 op 12:01 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je je vriend via zo’n datingapp hebt gevonden! En veel grote veranderingen in een jaar, maar wel positief gelukkig! 🙂

 13. Giovanna Jansen 10 april 2020 op 12:13 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Dat zijn echt hele mooie mijlpalen! Voor mij is het belangrijkste moment van de afgelopen maanden ook het van parttime ondernemer naar fulltime ondernemer gaan.

 14. Simone 10 april 2020 op 1:31 pm - Beantwoord

  Prachtig om te lezen dat je zoveel mijlpalen hebt bereikt en er zo op kunt reflecteren. You go girl! Mijn grootste levensverandering is een nieuwe baan en weer single zijn. Beide positieve en negatieve kanten, maar ik ga proberen er dit jaar het beste van te maken!

 15. Kristel 10 april 2020 op 2:17 pm - Beantwoord

  Ik heb vorige week je blog ontdekt. Ik was opzoek naar “okergele decoratie en accessoires”. En sindsdien kom ik al elke dag terug. Je hebt een inspirerende blog. Doe zo voort.

 16. Rachel Kromdijk 10 april 2020 op 4:07 pm - Beantwoord

  Wat heb je toch mooie dingen meegemaakt en ‘aan begonnen’ tof! kan ik alleen maar respect voor hebben. Sowieso is beginnen met fitness echt een hele stap. Plus het volhouden is nog knapper! Verder moet ik ook zeggen dat een harige vriend ook op ons verlanglijstje staat, probleem is alleen dat de hond die wij willen niet 1,2,3 voor je deur kan staan. Hier gaan soms 1 of 2 jaar overheen tot er zo’n nestje beschikbaar komt. Enorm veel respect heb ik voor je dat je je eigen onderneming bent gestart.

 17. Johanna 10 april 2020 op 4:47 pm - Beantwoord

  Zo veel positieve dingen in 1 jaar. Nu hopen dat je volgend jaar ook weer zo’n lijstje kunt maken. Maar het hangt er ook vanaf of je het glas half vol of half leeg ziet. En jij ziet (of zo presenteer je je) het leven positief. En dat vind ik een hele verademing. Mijn jaar, ach, het een BSc Economics afgesloten, en dat op mijn leeftijd, daar ben ik trots op. Maar verder moet ik eens goed kijken, waar ik veel positiefs vind. Ik ben het jaar met veel energie en ideen gestart, maar door de crisis is er een beetje de klad in gekomen.

  Verder moet ik je bedanken voor de link naar Lenneke. Ik ken haar blog niet, maar zag dat ze veel dingen beschrijft, die voor mij ook van toepassing waren of zijn. Dus daar ga ik nog eens uitgebreid lezen.
  Vrolijk Pasen. En natuurlijk een super foto van jou en Pippa (of is het Pippa en jou?)

 18. bychristiana 11 april 2020 op 7:45 am - Beantwoord

  Je mag zo ontzettend trots zijn op jezelf! Wat een enorme mijlpalen allemaal, en dat is zo’n relatief korte tijd. Tja, de grootste verandering van het afgelopen jaar bij ons was natuurlijk de komst van onze pomeriaan pup Sketch! Ik sta er eigenlijk dagelijks bij stil, hoe bijzonder het is en hoe ze ons leven verrijkt;-)

 19. Anouk 11 april 2020 op 5:12 pm - Beantwoord

  Wat een bijzonder jaar is het geweest met zoveel veranderingen! Mijn leven is niet zo bizar veel veranderd, ik haalde mijn bachelor en ging een master doen maar dat was niet zo bizar anders, nog steeds student 🙂

 20. Zo simpel is dan geluk 12 april 2020 op 2:39 pm - Beantwoord

  Zoveel mooie en positieve veranderingen in een jaar. Daar mag je heel trots op zijn. Erg mooi om te lezen!

 21. Anna 13 april 2020 op 9:50 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel! En wat een mooie foto van jou en Pippa, echt te schattig <3 En wat bizar als je je bedenkt hoeveel er eigenlijk kan gebeuren in een jaar… Ik vind het echt zo tof dat je als fulltime ondernemer aan de slag gaat! 😀

 22. Saskia 13 april 2020 op 5:23 pm - Beantwoord

  Prachtig om zo een terugblik te zien met hoogte punten <3
  Je klinkt heel gelukkig en daar werd ik dan weer gelukkig van achter mijn bedelscherm, want het is je allemaal zo gegund!

Recente blogs

26 simpele self-care ideeën (voor doodnormale dagen)

18 februari 2021|Lifestyle, Zelfliefde|

Selfcare, moet je daarvoor niet naar een meditatieretraite onder de Spaanse zon vertrekken? Of op z'n minst een Happinez-abonnement aanschaffen? Nee hoor, niets van dat alles. Dus niet wegklikken als het woord 'self-care' in jouw allergische hoek zit. Ik denk dat self-care (dingen doen die goed voor je zijn) hem zit in de meest eenvoudige handelingen. Dingen die je vaak zelfs dagelijks kunt doen. Ik heb best wel wat fijne gewoontes, tips en leesvoer ontdekt om op een simpele manier voor meer zelfzorg te zorgen. Dit zijn mijn 26 self-care ideeën.

35 belangrijke en minder belangrijke lessen die ik leerde in 2022

16 december 2022|Persoonlijke groei, Persoonlijk|

Al aanrommelend word je elke dag een beetje wijzer. De ene keer ontdek je een nieuw woord dat je vast nooit meer gebruikt, de andere dag leer je door een smurrie-resultaat dat je bananenbrood zéker niet te waterig moet maken en de volgende dag word je een indrukwekkende levenles rijker. Nu de laatste dagen van 2022 in zicht zijn, vond ik het tijd om de balans op te maken. Terugkijkend op dit jaar, zijn dit de 32 belangrijkste lessen die ik heb geleerd. Van belangrijke filosofische wijsheden tot doodsimpele praktische ontdekkingen en een paar "Mind is blown"-vondsten die ik je niet wil onthouden.

New in | Blauwe waterkoker, roze dekbed & kringloopvondsten

13 augustus 2020|Lifestyle|

De afgelopen tijd deed ik een aantal leuke (online) aankopen. Een paar waren bijzonder hard nodig; een paar - ahum - ietsje minder. Zo scoorde ik voor het eerst weer een paar kringloopkoopjes, kon ik mijn kapotte waterkoker vervangen door een nieuw exemplaar en deed ik een wel heel goede vondst bij Action waar ik mijn eigen DIY-project van maakte. Kijk je mee naar mijn nieuwe en tweedehands aanwinsten?