aa 1 1

7 niet zo goede gewoontes voor je eigen geluk

 • 26 juli 2017
 • 44 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Gewoontes komen in alle soorten en maten. Eerder zette ik al 7 goede gewoontes op een rijtje om het leven (nóg) leuker te maken. Laten we vandaag eens naar het tegenovergestelde kijken. Oftewel de niet zo goede gewoontes, die je soms flink in de weg kunnen zitten. Juist stilstaan bij die gewoontes kan je namelijk helpen om er iets aan te doen en stappen te zetten waar je wél blij van wordt. In dit artikel zet ik 7 niet zo fijne gewoontes op een rijtje waar ik mezelf ook weleens schuldig aan maak. Gewoon omdat het tijd is om daar eens een stokje voor te steken!

slechte gewoontes afleren gelukkig zijn

1. Negatieve gedachten blijven herhalen

Als iemand net iets negatiefs tegen je heeft gezegd of als er iets mis is gegaan, lijkt een negatieve vicieuze cirkel soms niet te vermijden. Ik kan op zo’n moment negatieve opmerkingen soms als een cassettebandje in mijn hoofd afspelen. Maar hoe meer je bij iets negatiefs stilstaat, hoe groter het vaak wordt. Net zoals je positiviteit kunt voeden, zo kun je ook negatieve gedachten voeden door ze te blijven herhalen. Merk je dat je een negatieve gedachte niet los kunt laten? Probeer dan eens om bewust die gedachte te blokkeren. Elke keer dat je eraan denkt, stuur je je gedachten bij en focus je je op iets anders. Dat klinkt misschien simpel, maar het helpt bij mij écht.

2. Jezelf volledig wegcijferen

Bied jij vaak een luisterend oor aan anderen? Of ben je geweldig in andere mensen helpen als zij ergens mee worstelen? Dat is zeker een eigenschap waar je trots op mag zijn. Aan de andere kant kan het ook een valkuil zijn om vooral bezig te zijn met anderen, omdat je jezelf daardoor misschien wel vergeet. Wellicht ben je zelfs te bescheiden om tijd voor jezelf te vragen of durf je jouw verhaal niet te doen als jij ergens mee worstelt. Heel begrijpelijk, maar ook volledig onnodig. Juist als jij altijd voor een ander klaarstaat, is er vast ook iemand die er voor jou wil zijn. Je mag die tijd en ruimte voor jezelf vragen. Je bent het meer dan waard.

3. Uitstellen van je dromen

Nog zo’n niet zo goede gewoonte is het uitstellen van je dromen. Natuurlijk kun je dromen niet altijd meteen realiseren. Soms is daar gewoon tijd voor nodig. Maar er zijn ook dromen die je wel meteen achterna kunt jagen. Droom jij al jaren van een mooie reis? Misschien kun je nu al sparen, een plan maken of is het een optie om voor weinig geld een iets kleinere reis te maken. En wil jij niets liever dan een talencursus volgen? Waarom zou je daar dan mee wachten?! Je kunt ook nu al proberen om stappen te zetten en je droom zo dichterbij te halen. Live your dreams, don’t dream your life.

4. Hollen, vliegen, rennen

Nog een slechte gewoonte waar ik me schuldig aan maak: altijd maar hollen, vliegen, rennen. Druk, druk, druk. Hoeveel je ook kunt bereiken door voortdurend druk bezig te zijn, uiteindelijk zijn genietmomenten minstens zo belangrijk. Dit zijn de momenten waarop je dingen beleeft die je leven echt mooi maken, die je inspiratie geven en waar je frisse energie van krijgt. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je een dag de boel de boel laat om iets leuks te ondernemen. Eerder het tegenovergestelde zou een schuldgevoel moeten opwekken. Zou het namelijk niet juist zonde zijn als je nu niet die waardevolle momenten pakt die later misschien onvergetelijk blijken te zijn?

5. Ja zeggen, terwijl je nee denkt

Soms is het verleidelijk om op alle verzoekjes en uitnodigingen ‘ja’ te zeggen. Daar heb ik zelf ook de nodige ervaring mee. Op zich is er niets mis mee om met dit dingen in te stemmen, maar wel als je in je hoofd eigenlijk heel hard ‘nee’ had willen roepen. Vanzelfsprekend kun je niet alleen dingen doen waar je blij van wordt, maar er is ook een gouden middenweg door af en toe naar je gevoel te luisteren en bewust ‘nee’ te zeggen. Er zitten nu eenmaal maar 24 uren in een dag, waarvan je er bij voorkeur ook nog een aantal slapend doorbrengt. Juist daarom is het zo belangrijk om die verdraaid lastige drielettercombinatie (‘NEE’) toch soms uit je lippen te persen.

6. Je druk maken over je uiterlijk

Oké, je hoeft niet elke dag in een vuilniszak de deur uit te stappen. Liever niet zelfs. Maar je druk maken over je uiterlijk wordt een slechte gewoonte als het je onzeker maakt of je er leuke dingen door laat schieten. Ook hier maak ik me helaas schuldig aan. Calorieën tellen, aan je buik plukken of een te kritische blik in de spiegel werpen. Te dikke heupen? Een te smalle kont? Puistjes? Uiteindelijk doet schoonheid er zo weinig toe. Niemand vindt je er minder leuk om als je 5 kilo meer of minder weegt. Het is eigenlijk zonde als je potentiële genietmomenten laat beïnvloeden door te streven naar een perfect lijf. Dat overigens ook nog eens niet bestaat.

7. Te veel terugkijken naar het verleden

Fouten die je hebt gemaakt, mensen die jou hebben gekwetst of keuzes waar je spijt van hebt. Het hoort er (helaas) allemaal bij. Vergeten kun je die dingen misschien niet, maar het is zonde om te veel terug te denken aan het verleden. Zie het verleden liever als een leerschool, niet als een donkere sluier die je met je mee draagt. Probeer je te focussen op wat je nu kunt doen om jou en anderen gelukkig te maken. Ja, dingen hadden anders kunnen lopen. Maar alles wat je hebt meegemaakt, heeft je gebracht tot het punt waar je nu staat. Geniet van dat punt! Het leven nu is te mooi om door je vingers te laten glippen.

Aan welke niet zo goede gewoonte maak jij je weleens schuldig?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 26 juli 2017 op 6:50 am - Beantwoord

  Hollen, rennen, vliegen kan ik afvinken. Probeer nu wel het wat rustiger aan te doen maar dat is niet makkelijk als je altijd in die modus hebt gezeten

 2. Darina 26 juli 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Oja die negatieve gedachten. Daar maak ik me ook wel schuldig aan, maar ik probeer dan zoveel mogelijk afleiding te zoeken.

 3. Aneta 26 juli 2017 op 7:05 am - Beantwoord

  Nummer 3 en 5 zijn heel herkenbaar. Daarnaast is het zo, dat hoe vaak ik ook tegen mezelf blijf zeggen dat het goed komt, ik toch beren op de weg blijf zien

  • Romy 26 juli 2017 op 9:54 pm - Beantwoord

   Oeh ja, dat is ook wel een puntje dat ik herken. Bij mij gaat het met doemdenken de laatste jaren wel een stuk beter gelukkig. Met de jaren heb ik wel geleerd dat de ergste doemscenario’s vaak totaal niet uitkomen. Maar om daar ook echt in te geloven van tevoren is vaak helaas een ander verhaal 😉

 4. Sofie 26 juli 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Negatieve gedachten toch herhalen tegen mezelf ook al zei iemand net dat ze onterecht zijn. En me druk maken om uiterlijk: zeeer slechte gewoonte van me!

  • Sofie 27 juli 2017 op 10:26 am - Beantwoord

   Wat superlief dat je dat zegt, dankjewel! Maar ja, ik ben dus echt heel onzeker over mijn uiterlijk, altijd al geweest. Er staat al lang een blogje op de planning over een deel daarvan, maar ik durf het maar niet posten. Ik ga het wel eens doen hoor, maar ben nog moed aan het verzamelen 😉

   • Romy 27 juli 2017 op 10:20 pm - Beantwoord

    Wat naar om te horen dat je zoveel onzekerheid hebt over je uiterlijk! En ik kan me voorstellen dat het wel wat moed kost om dat artikel te plaatsen. En ik meen echt wat ik zeg: als je jezelf zou zien zoals anderen je zien, dan zou je weten dat je prachtig bent <3
    Ik herken trouwens wat je zegt. Ik heb al vaak op het punt gestaan om een artikel te schrijven over mijn jarenlange struggles met mijn uiterlijk, maar toch houdt iets me tegen, omdat ik het een heel kwetsbaar en persoonlijk onderwerp vind. Maar wie weet komt het er nog eens van.

 5. Susan 26 juli 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Negatieve gedachtes wil ik nog wel eens te vaak herhalen. Zo dom en onnodig!

 6. Sylvia 26 juli 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar en ja ook ik maak me hier helaas vaak schuldig aan. Ik probeer alles met stapjes.. Zo ook vaker nee zeggen zonder het uitleggen. Nee is gewoon nee en dromen achteraan gaan jazeker. Ik ben mn blij dat ik begin dit jaar met mijn blog begonnen ben dat was zeker een droom en ik heb er nog steeds een spijt van? leuk artikel!

 7. Maaike 26 juli 2017 op 8:31 am - Beantwoord

  Helaas allemaal herkenbaar 🙁 Ik kan me ook flink beroerd voelen als ik die dingen doe. Nummer vijf gaat bij mij steeds beter trouwens. Nee zeggen vind ik moeilijk maar ipv ja probeer ik steeds vaker ‘misschien’ of ‘ik denk er even over na’ te zeggen. Waardoor ik op een later moment alsnog nee kan zeggen omdat ik me daar dan goed op voorbereid.

 8. Neverdullmoments 26 juli 2017 op 8:36 am - Beantwoord

  Slechte gewoonte: dat je net een reactie hebt getypt en de pagina dan wegklikt, grrr. Ik herken mezelf in hollen, rennen, vliegen, maar uiteindelijk maakt me dat juist wel gelukkig. Dingen doen! De tijd vliegt wel op die manier…

  • Romy 26 juli 2017 op 9:55 pm - Beantwoord

   Oeh echt, ben jij ook zo onzeker over je uiterlijk? Ik vind jou juist zo’n prachtige vrouw! 🙂

  • Romy 26 juli 2017 op 9:57 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je in stapjes bezig bent om aan dit soort niet zo fijne gewoontes te werken. En superstoer dat je de droom van je blog echt hebt gerealiseerd. Ik kan me voorstellen dat dat een beslissing is waar je nog elke dag heel blij mee bent 🙂

  • Romy 26 juli 2017 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat een slim idee om op die manier wat uitstel te vragen in plaats van meteen ja of nee te zeggen. Die tip ga ik onthouden voor mezelf! Dat maakt het inderdaad iets makkelijker om het woord ‘nee’ toch over je lippen te krijgen.

  • Romy 26 juli 2017 op 9:59 pm - Beantwoord

   Haha, dat is ook niet zo’n handige gewoonte inderdaad 😉 En ik herken me wel in wat je zegt over hollen, vliegen, rennen. Ik vermaak me prima als ik lekker druk bezig ben, maar een genietmomentje op z’n tijd doet mij ook altijd wel heel erg goed.

 9. Danique 26 juli 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Punt 1 is voor mij heel herkenbaar. Ik bevind me op dat moment altijd in een neerwaartse spiraal en het is erg lastig om daar uit te komen. Ook het te druk zijn past erg bij mij. Punten om aan te werken dus!

 10. Iris 26 juli 2017 op 8:50 am - Beantwoord

  Handige tips om bij stil te staan. Ik mag van mijzelf ook wel wat minder rennen.

 11. irene 26 juli 2017 op 9:01 am - Beantwoord

  Bijna alles is herkenbaar. Hollen vliegen rennen deed ik vroeger wel, maar nu een stuk minder. Ik vind het altijd heel lastig als je jarenlang negativiteit in je hoofd op te bouwen om daar weer uit te komen.

  • Romy 26 juli 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je die opgebouwde negativiteit niet zomaar in één keer kunt loslaten. Soms moet het ook met de jaren een beetje slijten. Ik merk dat het bij mij ook niet altijd lukt om iets negatiefs helemaal los te laten, maar wel probeer ik er dan vaak iets positiefs tegenover te zetten. Wat ging wel goed? Waar kon ik wel blij van worden? Dan verdwijnt het negatieve in ieder geval iets meer naar de achtergrond.

 12. Donna 26 juli 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Heel erg herkenbaar! Vooral uiterlijk kan ik steeds beter loslaten. Ik ben zoals ik ben en daar kan ik niks aan veranderen. Het geeft me heel veel rust en dat is erg fijn.

 13. Nikita 26 juli 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

  Er zijn een paar dingen in dit lijstje wat ik veel te vaak doe… mezelf wegcijferen is daar eentje van. Il ben zo goed in anderen helpen en raadgeven. Maar mezelf helpen? Gelukkig ben ik daar aan aan het werken. Het gaat niet altijd even goed maar ieder leerproces heeft zijn kuilen. En mezelf blijven kwetsen met fouten uit het verleden is ook een goede. Ik mag mezelf nog zo vaak vertellen dat ik daar nu niks meer aan kan veranderen, spmmige momenten helpt dat en sommige momenten lukt het niet en ben ik down erdoor. Maar dat hoort erbij. Op een dag zal ik het volledig kunnen accepteren en loslaten. Dat gehaast zijn heb ik daarnet onbewust iets aan gedaan. Normaal in de vakantie als ik wakker word ben in alweer met duizend dingen tegelijk bezig en aan het bedenken wat er nog moet gebeuren. Daarnet heb ik me een halfuur terug neergelegd met muziek in mijn oortjes en heb ik even niks gedaan dan luisteren naar de muziek. En dat op zich is een vooruitgang want dat lukt niet altijd. Ik heb dit schooljaar gewoon teveel stress gehad en momentjes van niksen, daar zal ik weer van moeten gaan houden denk ik. Maar dat komt nog wel 😉

 14. Mike 26 juli 2017 op 1:56 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje! Vele punten zo herkenbaar. Gelukkig ben ik me van veel punten al bewust en probeer ik me daarin aan te passen om nog positifer in het leven te staan. Maar dat is af en toe nog een uitdaging.

 15. Lianne 26 juli 2017 op 4:17 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, en ook heel herkenbaar! Vooral punt twee en zeven, jezelf wegcijferen en teveel in het verleden blijven hangen. Ik merk gelukkig wel al dat ik aan deze punten aan het werken ben. Ik mag er net zoals alle anderen op de wereld ook zijn, en wil mezelf niet meer op de achtergrond plaatsen, maar ook mijn mond opentrekken. Toevallig had ik vandaag ook een artikel geschreven over negatieve ervaringen uit het verleden. Ze hebben me wel gemaakt tot wie ik nu ben en daardoor weet ik wat ik wil en ga ik voor mijn dromen 🙂

  • Romy 26 juli 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je al echt met die twee punten aan de slag bent gegaan! Je blog is ook al een mooie stap om van je te laten horen 🙂 Jouw mening en jouw verhaal doen er namelijk net zoveel toe als die van ieder ander! Ik vond je artikel van vandaag ook heel erg mooi trouwens. Je hebt hele nare dingen meegemaakt in het verleden, maar die hebben je inderdaad wel gevormd tot wie je bent geworden en helpen je soms juist om in de toekomst echt te gaan voor wat jíj wilt! 🙂

 16. Katrien 26 juli 2017 op 5:08 pm - Beantwoord

  Mezelf wegcijferen en steeds een luisterend oor bieden aan anderen… is wel nog een werkpuntje voor mij. Boeiend om te lezen wat er bij jou allemaal speelt. Ik vind het zelf eigenlijk wel een positief punt dat mensen zich snel op hun gemak voelen bij mij en snel beginnen vertellen maar soms moet ik mezelf ook echt wel beschermen hiertegen én de moed hebben om zelf ook eens mijn verhaal te uiten.
  Ik wil je hierbij ook even vertellen dat ik je blog sinds kort heb ontdekt en er helemaal weg van ben. Zo’n leuke positieve vibe, ik kom graag een kijkje nemen naar wat je schrijft.

 17. Els 26 juli 2017 op 6:16 pm - Beantwoord

  Waar maak ik me niet schuldig aan ;-). Alleen druk maken over mijn uiterlijk doe ik eigenlijk heel weinig :-).

 18. Daisy Dingen 26 juli 2017 op 6:45 pm - Beantwoord

  Best erg om toe te moeten geven… Ik maak me eigenlijk aan dit hele rijtje wel eens schuldig 😀

 19. Simone 26 juli 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

  Punt 1, 2 en 7 ben ik hartstikke schuldig aan. En het heeft ook zó geen zin om daar mee bezig te zijn. Toch is het op de één of andere manier normaal om op die manier te denken. Wel probeer ik er veel meer op te letten en mezelf terug te fluiten wanneer ik het weer eens doe.

 20. Babs 26 juli 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

  Ik kan mij overal in vinden. Hoewel ik de laatste tijd gelukkig minder last heb van negatieve gedachten. Als ik blijf malen dan roep ik bewust (in mijn hoofd) Stop! Vaak helpt dat heel goed!

 21. Irene 26 juli 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

  Ik ben schuldig aan 1, 3, 5 en 6. Vroeger stond mezelf wegcijferen daar ook nog bij. Maar dat heb ik al een beetje afgeleerd. Haha. Van de rest ben ik me wel heel bewust (stap 1!) en ik probeer dan altijd om mezelf tot de orde te roepen. Niet simpel. Maar vaak werkt het wel! Ik denk dat hoe vaker je dat doet, hoe beter het gaat.

  • Romy 26 juli 2017 op 10:21 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je dat wegcijferen in ieder geval al hebt afgeleerd! En jezelf tot de orde roepen is al een hele goede stap! Hoe meer je je bewust bent van wanneer je eigenlijk net de verkeerde kant op gaat, hoe beter je je die gewoontes straks een halt toe kunt roepen.

 22. Saskia 26 juli 2017 op 7:43 pm - Beantwoord

  4 ben ik druk mee bezig om te minderen… Lukt gelukkig al aardig 🙂

 23. Evelyne 26 juli 2017 op 7:49 pm - Beantwoord

  Negatieve gedachten. Daar ben ik ook een kei in. Dan krijg ik dat soms niet uit mijn hoofd en loop ik er de ganse dag ongelukkig bij. Vooral als mensen mij persoonlijk en in mijn gezicht aanvallen. Dan moet ik soms echt moeite doen om niet in huilen uit te barsten. Daarnaast bied ik graag een luisterend oor aan iedereen die maar wil, maar merk ik soms dat het omgekeerd niet kan. Wanneer ik een luisterend oor en een schouder nodig heb dan is er precies niemand die mij dat wil schenken. Helemaal niet leuk, maar ja, that’s life zeker?

  • Romy 26 juli 2017 op 10:24 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zo’n persoonlijke aanval je niet bepaald in de koude kleren gaat zitten. Zoiets kan je gedachten helaas nogal negatief beïnvloeden. Wat bij mij op zo’n moment helpt, is om er positieve aspecten van mezelf tegenover te zetten. Misschien een complimentje dat je die dag ook hebt gekregen of iets van de dagen ervoor waar je trots op bent. Dat helpt misschien om het een beetje te relativeren.
   Wat betreft het luisterend oor, ik heb zelf geleerd dat er helaas niet altijd iemand voor je klaarstaat om je dat te bieden. Maar soms kun je er ook heel bewust om vrágen. Niet makkelijk, omdat je daarmee om iemands tijd vraagt, maar vaak staan mensen op zo’n moment echt graag voor je klaar om jou een keer te helpen.

 24. Sara | MevrouwMiauw 26 juli 2017 op 8:42 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje. Vooral met 6 ben ik echt flink aan de slag gegaan de afgelopen jaren. Met succes. Natuurlijk maak ik me nog weleens druk om mijn uiterlijk maar dat staat niet in verhouding tot hoe dat eerder ging. Het is zo’n verspilde tijd om je daar telkens druk om te maken.

  • Romy 26 juli 2017 op 10:25 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je zoveel vooruit bent gegaan wat betreft onzekerheid over je uiterlijk. En terecht, want je bent een prachtige meid 🙂

 25. Rebecca 26 juli 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

  Stiekem ben ik schuldig aan alle 7 gewoontes. Gelukkig leer ik nu stapje voor stapje hoe het anders moet en heb ik vooral veel baad bij nee leren zeggen 🙂

  • Romy 26 juli 2017 op 10:26 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daar zo hard mee aan de slag bent gegaan! Geen makkie, maar het kan je wel zo ver brengen, alleen al als je iets vaker nee durft te zeggen 🙂

Recente blogs

10 dingen waar ik (als bespaarder) wél wat meer voor betaal

15 maart 2019|Lifestyle|

Besparen op dingen doe ik graag. Ik ben nooit een big spender geweest die met gemak veel geld neertelt voor een aankoop of met tassen vol spullen thuis komt. Ik shop graag tweedehands, parkeer gerust wat verder weg om parkeerkosten te besparen en zoek graag naar aanbiedingen voor mijn uitzet. Toch heb ik in de loop der jaren wel geleerd om op specifieke aankopen juist NIET te besparen. Omdat ze langer meegaan of gewoon omdat ik er vrolijk van word. Dit zijn 10 dingen waar ik graag wat meer voor betaal.