geleerd van vakantie 2

7 persoonlijke lessen die ik aan mijn werkvrije weken heb overgehouden

 • 16 augustus 2021
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Het lijkt logisch dat je vooral in de schoolbanken, werkend aan taken of discussiërend met collega’s of mede-ondernemers heel veel leert. Maar grappig genoeg zijn vakanties voor mij vaak de grootste leerschool. Een moment van bezinning – hoe gezapig dat ook klinkt – is soms goed voor een hoop nieuwe inzichten waar je ook in de niet-vakantieweken nog een boel aan hebt. Dit zijn 7 inzichten die ik na mijn twee werkvrije weken goed in mijn oren heb geknoopt.

1. Ik hoef niet altijd die energiebom te zijn

Typisch voor mij is dat ik nooit stilzit. Al van kinds af aan heb ik nooit een moment gehad dat ik uit pure verveling op de bank uit het raam staarde. Ik weet werkelijk altijd iets te doen. Zo ben ik zo’n type dat meteen na een werkdag naar de supermarkt racet, vervolgens een schoonmaakdoekje pakt om de badkamer te boenen, etc. “Ik heb nog energie over!” roep ik dan. Ik dacht dat dat ook echt zo was, maar laatst wees iemand me erop dat het eerder zo is dat ik mijn energieniveau zelf heb opgekrikt door langere tijd iets te veel van mezelf te vragen (in de periode dat er in mijn privé-omgeving van alles speelde).

Pas tijdens de vakantie kwam de moeheid eruit en was ik soms na een “uitstapje” naar de supermarkt en autowasstraat al vermoeid. Ik ben gaan inzien dat ik dan niet meteen op zoek hoef te gaan naar een manier om energieker te worden, maar dat ik ook aan de moeheid mag toegeven. Er is niets mis met een keer in slaap dommelen tijdens een serie of de vaat wel tot de volgende dag laten wachten. Dat maakt me niet meteen een luie donder, maar is juist gezond na een drukke periode. Én het is belangrijk om eraan toe te geven.

2. Het hoeft niet groots en druk te zijn

Eerder was ik net zo’n Amerikaanse toerist die “een weekje Europa” doet en in één week zoveel mogelijk van zijn bucketlist wil afvinken. Als je de foto’s maar hebt! Je kunt je wel voorstellen dat ik van die vakanties vaak vermoeider terugkwam dan dat ik was voordat ik ernaartoe ging. Het tempo zat er goed in en we zagen vaak weinig van het hotel of huisje zelf.

De laatste jaren sta ik daar wat anders in. Deze vakantie ontdekte ik al helemaal dat je echt niet elke dag van ‘s ochtends vroeg tot eind van de middag de hort op hoeft om nieuwe dingen te ontdekken en doen. Je kunt juist meer van uitjes genieten als je niet je hele dag volplant. Aan tafel zitten met mijn knutselspullen, op een yogamatje liggen of soms een blog tikken is juist een fijne manier om bij te tanken nadat je een paar uur weg bent geweest.

3. Ik wil meer tijd steken in persoonlijke ontwikkeling

Op de momenten dat je afstand neemt van je werk groei je juist het meest in wat je doet. Grappig hoe dat werkt! Terwijl ik twee weken geen teksten tikte voor opdrachtgevers, had ik alle tijd om over dingen na te denken. Ik kwam bijvoorbeeld tot het besef dat ik een paar uur per week in plaats van aan opdrachten aan persoonlijke ontwikkeling wil besteden.

Dat kan zijn in de vorm van cursussen (ik ga binnenkort een workshop humoristisch schrijven volgen bij De Speld, zin in!), in de vorm van coaching, boeken lezen en me verdiepen in tools die mijn leven en werk makkelijker maken. Al is het maar het kijken van een Instagram TV-video over ondernemen of het luisteren naar een podcast – ik merk dat ik op die momenten vaak meer groei dan door alleen maar als een malle aan teksten te werken.

Ik vind het namelijk mega-belangrijk om mezelf als persoon te ontwikkelen, misschien wel juist omdat ik als eigen baas zelf verantwoordelijk ben voor mijn KPI’s, Persoonlijke Ontwikkelplan, ambities, zakelijke doelen en alles wat bij werk komt kijken. Dan kan ik dat niet ergens op de backlog zetten natuurlijk.

geleerd van vakantie

4. Ik ga nog meer de structuurjunkie uithangen in mijn werk

Een structuurjunkie ben ik al wel in mijn werk. Vlak voor mijn vakantie deed ik daar nog een schepje bovenop, omdat ik natuurlijk het nodige moest plannen om vrij te kunnen nemen. Dat beviel zo goed dat ik dat er in wil houden. Zo heb ik een Excel-sheet gemaakt met al mijn lopende projecten en de status ervan, heb ik een nieuw systeem om mijn mailbox geordend te houden en ben ik eindelijk gestart met Google Calendar als extraatje naast mijn papieren planner. Het voelde heerlijk dat ik na mijn vakantie meteen wist wat ik de eerste dagen moest gaan doen, wie ik nog reminders moest sturen en welke facturen nog de deur uit moesten.

Nog meer orde in mijn werk betekent ook nog meer orde in mijn hoofd! En het gaat me vast ook helpen om een volgende vakantie net zo goed met een gerust gevoel de werkboel achter me te laten.

5. Ik verdien meer vrije vakanties

Waarom ik dat van tevoren zo’n ding vond, vakantie opnemen als ondernemer, weet ik achteraf gezien ook niet. Ik had waarschijnlijk, net als veel anderen, last van de totaal niet realistische gedachte dat mensen me vast nét in die twee weken hard nodig hebben. Beetje maf idee aangezien half Nederland in de zomervakantie minstens één of twee weken niet op zijn (thuis)kantoor doorbrengt. Ik wil dan ook vaker mezelf een vakantie of dagje vrij gunnen, zeker in de zomervakantie en rond kerst.

Of het nu voelt alsof je er hard aan toe bent of dat je voor je gevoel nog wel even door kunt, iedereen heeft vakantie nodig.

Hoe belangrijk je baan ook is, hoe hard je ook nodig bent thuis, hoeveel stapels aan taken, verbouwperikelen of andere moetjes er ook op je staan te wachten, iedereen verdient soms langdurige rust.

En ja, dat wist ik al dondersgoed. Maar ik heb het deze vakantie nog maar eens ervaren.

6. Lijstjes maken niet alles leuker

Ik probeerde het deze vakantie voor het eerst: leven zonder lijstjes. Een geheel nieuwe ervaring voor een lijstjesmeisje zoals ik, maar wel een positieve ervaring die ik zeker met een ster of vijf zou beoordelen op Trust Pilot. Dikke aanrader! Zo schreef ik zelfs de huishoudelijke taken niet op tijdens ons thuisblijfweekje en noteerde ik ook niet of ik die dag bepaalde foto’s wilde maken of blogs wilde schrijven.

Ik liet het allemaal op zijn beloop. Ik ging hardlopen als ik daar zin in had, ik schreef blogs (soms drie achter elkaar, soms twee dagen niks) als ik dat wilde, ik liet het stof soms een dag te lang liggen en ik maakte me over dat alles helemaal niet druk. Het inspireerde me om vaker in het weekend de lijstjes links te laten liggen. Voor huishoudtaken en boodschappen zijn ze handig, maar voor sommige niet-per-se-moetjes heb ik ze helemaal niet nodig. Het geeft soms al zo veel rust als er niet ergens nog een papiertje rondslingert met daarop de notitie dat je eigenlijk nog iets moet doen (wat vaak ook nog eens helemaal niet echt “moet”).

Het leven is soms een stuk leuker als er niet een papiertje rondslingert met alles wat je nog “moet” doen (maar wat eigenlijk helemaal niet moet).

7. Afspreken is niet verplicht

Tijdens vakanties voel ik vaak een soort druk om met mensen af te spreken die ik al lange tijd niet meer heb gezien. Het voelt alsof anderen dat verwachten ofzo. Want joh, als je niet werkt, heb je toch alle tijd van de wereld. Voor de duidelijkheid: niemand heeft dat ooit tegen me gezegd, dus het zijn puur mijn eigen hersenkronkels. Die besloot ik deze vakantie dan ook lekker aan de wilgen te hangen.

Ik had juist de behoefte (introvert, hoi!) om niet elke dag met anderen af te spreken, maar meer thuis te zijn en bijvoorbeeld eindelijk al het Marktplaats-spul uit mijn berging daadwerkelijk op Marktplaats te zetten. Ik heb uit mijn hoofd gezet dat dat stom is, dat ik met denderende vakantieverhalen moest terugkomen of dat mensen het me zullen aanrekenen dat ik niet langs ben geweest. Tijdens je vakantie is er maar één ding wat moet: zelf tot rust komen. Hoe zonde zou het dan zijn als je de moetjes van werk inwisselt voor sociale moetjes die je al net zozeer een druk opleggen.

En jij? Heb jij iets van deze zomervakantie geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 16 augustus 2021 op 7:08 am - Beantwoord

  Vroeger haastte ik me altijd voor alles, waarom weet ik niet maar op een gegeven moment dacht ik: waar ben ik mee bezig? Ik schoot er nl helemaal niets mee op en voelde me opgejaagder dan ooit dus mee gestopt. Het was een goede les.

 2. Shirley 16 augustus 2021 op 8:51 am - Beantwoord

  Die cursus van De Speld klinkt geweldig. Ik ben benieuwd welke wijze lessen je daar opdoet. En staat je volgende echt vrije vakantie al gepland?

  • Romy 29 augustus 2021 op 5:32 pm - Beantwoord

   Yes, de volgende vrije vakantie is een weekendje weg naar Limburg over een paar weken. Geen lange vakantie, wel heerlijk er even tussenuit.

 3. Audrey 16 augustus 2021 op 9:51 am - Beantwoord

  Wat tof, die workshop bij De Speld! Ben erg benieuwd wat je daaruit haalt. Bij mij is het nu meer mijn zwangerschap dan de vakantie die me leert dat ik gewoon veeeeel meer rust moet nemen dan ik mezelf normaal zou gunnen. En het gaat echt steeds beter!

  Vakantie en vrije dagen heb je inderdaad gewoon echt nodig. Ik vind zo’n vrije vrijdag – of een heel lang weekend vrij nemen – ook altijd zo’n heerlijke minibreak.

  • Romy 29 augustus 2021 op 5:31 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf de rust waar de tweeling je toe dwingt ook echt neemt! Ik kan me wel voorstellen dat een zwangerschap de perfecte stok achter de deur is om noodgedwongen eerder op de rem te trappen.

 4. Anouk 16 augustus 2021 op 11:51 am - Beantwoord

  Ik heb nog geen zomervakantie gehad, in september vast maar hopelijk leer ik er ook wat van 🙂

 5. Giovanna Jansen 16 augustus 2021 op 11:53 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Waar vakantie al niet goed voor is. 😉 Ik herken dat zeker, dat nooit stil zitten (en je dus ook nooit vervelen) omdat er altijd zo veel (leuks) te doen is. Maar het is zeker fijn (ook al gaat het nog niet altijd vanzelf ;-)) om af en toe even niks te hoeven, gewoon even te niksen. Zo ook met wat vaker een dag of weekje vrij inderdaad, gelijk heb je dat je je dat vaker wilt gaat gunnen (mooi geformuleerd trouwens, want dat is precies wat het is: je moet het je zelf gunnen).

 6. Johanna 16 augustus 2021 op 1:49 pm - Beantwoord

  Ongeveer zo probeer ik het ook. En dat je eerst vakantie / vrij moet nemen om werkelijk uit te slapen is voor mij bekend. Ik ben nog op zoek naar een methode om dat ook tussendoor te doen. Bv. door een langweekend of zo. Maar nog geen goede oplossing gevonden.
  Overigens punt 2 is erg nederlands. De opmerking “je hebt er voor betaald, dus moeten we nu alles doen”, ken ik alleen van daar. Dat je kunt betalen voor rust is voor velen onbekend. Meteen een reden waarom ik altijd een beetje argwanend ben als vrienden hier in de buurt vakantie houden, en ik er een dagje heen ga. Eigenlijk zou ik gewoon ergens willen gaan lunchen of zo (mooi bergrestaurant met uitzicht) en gezellig bijpraten. Maar nee, dat gezellig bijpraten kan in de auto, terwijl ik van de ene naar de andere (meestal voor mij al bekende) bezienswaardigheid wordt gekard. En dan te bedenken dat ik dat morgen of volgende week ook kan gaan bekijken. Maar dat iemand in de persoon zelf interesse heeft, is moeilijk voor velen, vooral omdat velen zich zelf wegcijferen.
  Nog een vraagje tot je excel-plan. Doe je daar alleen taken en subtaken in of ook een tijdsplanning? Want vooral dat laatste heb ik geprobeert, maar dat zet mij extreem onder druk. Of ik doe het fout. Succes!

  • Romy 29 augustus 2021 op 5:30 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar, het is soms alsof je pas merkt hoe moe je bent als je vakantie hebt én er dan ook pas echt aan toegeeft.
   Ik heb er zelf weleens aan gedacht om bijvoorbeeld mezelf op vrijdagmiddag vrij te geven of dan soms andere dingen dan werk te plannen. Is misschien een goede manier om standaard wat meer rust te hebben 🙂
   De Excel-spreadsheet is trouwens alleen voor een statusupdate (dus bij welke taak ben ik gebleven en wie is aan zet: de opdrachtgever of ik?). Anders ben ik ook bang dat ik meer tijd kwijt ben aan het maken en updaten van de sheet dan dat het me aan tijd en rust oplevert 🙂

 7. Zo simpel is dan geluk 16 augustus 2021 op 6:50 pm - Beantwoord

  Mooi lessen heb je opgedaan in je vakantie. Ik vind het ook erg belangrijk om in mijn vakantie echt even dingen voor mezelf te doen, waar ik blij van word.

 8. Lilian Visser 17 augustus 2021 op 11:14 am - Beantwoord

  Mooi lessen! Gewoon even dingen anders doen kan je al zoveel leren. Ik heb deze vakantie onder meer geleerd dat ik meer verantwoordelijkheid moet nemen voor wat er gebeurd. Met minder structuur voel ik me soms een beetje zwalken en dan denk ik daar niks aan te doen is, maar ik kan voor mezelf altijd een structuur maken. Maar daarin moet ik elke dag een balans vinden 🙂

 9. Saskia 18 augustus 2021 op 4:02 pm - Beantwoord

  Lijstjes maken zeker niet alles leuker, soms we makkelijker. Maar ik doe het steeds minder of maak het minder met ‘moeten’

 10. Anna 20 augustus 2021 op 1:20 pm - Beantwoord

  Wat een mooie inzichten! Ik vind het ook heerlijk om mijn to do lijsten af en toe overboord te gooien :p.

Recente blogs

Interieur | Een inkijkje in mijn roze slaapkamer

16 mei 2019|Interieur|

Niet veel mensen krijgen een inkijkje in mijn slaapkamer, maar voor jou als lieve bloglezer maak ik graag een uitzondering. Mijn slaapkamer is misschien wel een van de kamers waar ik het meest trots op ben. Het is geen gigantische master bed room, maar voor mij voelt hij alsnog geweldig mooi en groots. Dankzij een oudroze muur, een stapel fleurige kussens, een heel fijn kleed en een héérlijk matras kan het haast niet anders dan dat ik hier vele uren heerlijk slapend zal doorbrengen. Ik laat je dan ook graag meegenieten van het interieur in mijn (subtiel) roze slaapkamer. En van het mooie gevlochten kleed van Sukhi dat op deze kamer ligt te pronken.

Recept voor fried rice met ananas, sojabonen & cashewnoten

14 juni 2023|Recepten|

Ik ben dol op een vleugje Hawaï op mijn avondeetbord. Daarom is ananas zo'n ingrediënt dat ik regelmatig door warme maaltijden roer. Wat je ook maakt, je bereikt er altijd een tropisch tintje mee. Bij dit recept voor fried rice is ananas al helemaal een heerlijke toevoeging. De rijst heeft zowel een zoet als een kruidig tintje en ziet er op je bord geserveerd ook nog eens lekker fleurig uit. Als je houdt van knapperige rijst zoals bij nasi, dan is deze fried rice met ananas zeker een aanrader. En het is meteen een goed recept om van je restjes groenten én je restjes rijst af te komen!

Mijn ondernemersverhaal | Waarom ben ik gaan ondernemen?

2 januari 2020|Carrière en ondernemen|

Eigen baas? Voor veel mensen klinkt dat haast als een droom. Voor mij werd die droom in mei 2018 werkelijkheid. Wat begon als "wat klussen voor erbij" is inmiddels uitgegroeid tot mijn eigen tekstbureau. Een eigen onderneming! Mijn weg naar het ondernemerschap is er één geweest van vele inzichten, maar ook van valkuilen en onzekerheid. Als 26-jarige een eigen bedrijf uitbouwen was voor mij geen vanzelfsprekende keuze, maar wel een keuze die me veel heeft opgeleverd. Ik neem je graag mee in mijn ondernemersverhaal. Een verhaal dat niet alleen gaat over ondernemen, maar vooral over groeien en luisteren naar je gevoel.