7 positieve reminders om deze Blue Monday minder blauw te maken

18 jan 2021 | Positiviteit | 13 reacties

positiviteit corona

Het is maandag. Volgens ene Amerikaanse psycholoog niet zomaar een maandag. Hij bombardeerde deze maandag op basis van formules tot Blue Monday: de meest sombere dag van het jaar. Tja, wat zal ik zeggen? Somberheid en blijdschap laten zich niet bepalen door wetenschappelijke formules. Laten we ons best doen om hoe dan ook iets mooiers van deze dag te maken. Daarom 7 positieve reminders die ik jou en mezelf juist op deze blauwe maandag in coronatijd wil meegeven.

 • Je kunt een ander niet veranderen. Alles begint bij jezelf. Of jij je nu enorm druk maakt over het gedrag van een ander of je daar totaal niet mee bezighoudt, het verandert niets aan de situatie. Dus irriteert het je mateloos wat anderen doen? Probeer vooral in contact te blijven met jezelf en met de mensen die je wél energie geven. Frustratie over anderen kost je bakken met energie en helaas kun je er vaak vrij weinig mee (zeker als je ergens simpelweg anders in staat dan een ander).
 • Zorg in de eerste plaats voor jezelf. Deze periode heeft impact op ons allemaal. Zoals Rutte laatst al zei: ieder heeft zijn eigen coronaverhaal. De een heeft een dierbare verloren, de ander voelt zich eenzaam, weer een ander houdt financieel net aan het hoofd boven water, en dan zijn er ook nog mensen die zich juist een slag in de rondte moeten werken. We hebben allemaal onze eigen problemen en zorgen. Het is heel waardevol om er voor elkaar te zijn, maar verlies daarbij jezelf niet uit het oog. Ook jouw verdriet en zorgen doen ertoe. Verhalen van anderen kunnen je veel energie kosten – energie die je ook weer ergens moet opladen. Dus besef dat ook jij er mag zijn. Dat ook jouw verhaal telt. En dat jouw zorgen er net zo goed toedoen.
 • Je mag tijd voor jezelf vragen – juist in deze op-elkaars-lip-tijd. Een moment waarop je niet bezig bent met het nieuws, met werk, met zorgen of met de mensen om je heen – we hebben het allemaal nodig. Ook al zijn we nu aan huis gekluisterd en heb je daardoor misschien minder ruimte om alleen te zijn, pak toch een moment voor jezelf. Ook als je de hele dag met je partner aan één tafel doorbrengt, regelmatig de kinderen moet entertainen of met huisgenoten een klein studentenhuis deelt, kun je tijd voor jezelf nemen. Plak desnoods een briefje op de deur, zet je koptelefoon op en doe even iets waar jij behoefte aan hebt. Een uitgebreide douchebeurt of een film kijken die alleen jij leuk vindt, doet al wonderen.
 • Omdenken maakt meer mogelijk dan je denkt. Als het hele coronagedoe mij even wat veel wordt, is dit voor mij dé oppepper: nadenken hoe ik onmogelijkheden kan omdraaien naar dingen die wél kunnen. Blijkt vaak nog verrassend veel te zijn, zeker als je een beetje creatief bent! Haal een lekkere bagel af nu je niet aan een tafeltje kunt aanschuiven. Houd een Skype-lunch met vrienden in plaats van elkaar live te zien. Of plan een gezellige 1,5 meter-wandeldate in plaats van samen op de bank te zitten. Meteen goed voor de stappenteller! Ook kun je natuurlijk een nieuwe lockdownhobby in het leven roepen. Iets nieuws leren is altijd een goed idee.
 • Stop je verdriet niet weg. Zelfzorg *sorry voor het jeukwoord* gaat niet alleen over vrolijk en blij zijn. Juist niet. Ook je verdriet mag er zijn. Vergeet dat je met een permanente big smile door het leven moet gaan. Kruip gerust een keer met een doos tissues op de bank en bel iemand op als je je verdrietig voelt. Anderen kunnen niet vanaf een afstandje ruiken dat jij een virtuele arm om je heen nodig hebt (gelukkig maar, slechte deo’s zijn ook geen feest!). Weet dat je niet altijd sterk hoeft te zijn. Of nee, beter gezegd: het is juist sterk om je tranen toe te laten.
 • Je mag het positief inzien. Deze periode roept best wel wat negativiteit op. Het nieuws is over het algemeen niet heel vrolijk en er zijn natuurlijk ook vele verdrietige verhalen van anderen. Maar besef dat jij ondanks alles ook wél de lichtpuntjes mag inzien. Klinkt misschien gek, maar ik voelde me weleens schuldig dat het met mijn bedrijf wel goed gaat en dat ik best oké in mijn vel zit. Alsof dat niet kon en mocht. Alsof dat gek was. Want ik wilde toch empathisch zijn? En ik had toch ook heel veel meegemaakt? Nu zie ik het anders in. Mensen om je heen hebben er veel meer aan als je dicht bij jezelf blijft. Zij kunnen juist troost putten uit je verhaal (tenminste, zolang je het tactisch brengt). Elke emotie mag er zijn: van enorme huilbuien tot huilen van het lachen.
 • Je bent sterk. Ook al voelt het misschien niet zo of ben je de hoop even verloren, ook dit zal voorbijgaan. Als er iemand is die jou kan geven wat je nodig hebt, dan ben jij het. En als er iemand is op wie je daarom kunt bouwen, dan is dat de persoon die je nu in de spiegel ziet. Of je nu =een blij ei bent of er helemaal doorheen zit, jij bent sterk. Sterk in kwetsbaarheid, sterk in wat je aankan, sterk in hoe je je grenzen aangeeft, sterk in hoe je jezelf staande houdt. En ook sterker dan je zelf waarschijnlijk denkt.

Wat maakt deze “blauwe maandag” voor jou beter?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

13 Reacties

 1. Darina

  Hele goede tips. Inzien dat ik een ander niet kan veranderen is er nu wel een die er speelt. Soms best lastig maar zie nu wel in dat het niet anders is.

  Antwoord
 2. Naomi

  Natuurlijk mag jij oké in je vel zitten. Ik denk juist dat dat heel erg kan helpen om er ook voor anderen te kunnen zijn in deze rare tijd. En verder doe ik niet aan blue monday. Mijn stemming bepaalt wel wanneer ik een ‘blue …day’ heb. Laat ik me door niemand voorschrijven;).

  Antwoord
 3. Audrey

  Ik doe niet aan Blue Monday, haha. Je gevoelens de ruimte geven is inderdaad heel belangrijk!

  Antwoord
 4. Johanna

  Nooit van Blue Monday gehoord. Nu ken ik Black Friday ook pas een paar jaar, en het meeste wat uit Amerika overwaait heb ik niet nodig. Dus geen Blue of Black day! Ik probeer elke dag goed voor mezelf en mijn omgeving te zijn. Lukt niet altijd even goed, maar momenteel wel. Dus veel succes met deze blue week… overigens zegt het nederlandse begrip ‘een blauwe maandag’ iets heel andrrs!

  Antwoord
 5. Anna

  Wat een mooi artikel! Dat schuldig voelen herken ik helaas wel. In 2020 heb ik me best weleens schuldig gevoeld en dat vond ik zwaar om met me mee te dragen. Ik probeer er nu anders naar te kijken en er anders mee om te gaan.

  Antwoord
 6. bychristiana

  Ik moet zeggen dat ik niet echt last heb van een blue monday vandaag! Maar ik ken het gevoel wel. Ik vind je stukje over dingen positief inzien mooi. Zeker in deze tijden durf je soms bijna niet te zeggen dat het met jou gewoon goed gaat.

  Antwoord
 7. Daenelia

  Eigenlijk voelt deze blauwe maandag juist aan als een perfect nieuw begin van het jaar. Ja, we hebben ook onze problemen en issues, eigenlijk net als altijd en net als iedereen op dit moment. Maar we ondernemen wel stappen om gewoon verder te leven en niet stil te blijven staan. En dat is belangrijk.
  Blue Monday klinkt leuk, maar bestaat niet echt :P Het is wel een heel leuk liedje.

  Antwoord
 8. Evelyne - Gouden Momenten

  Zo herkenbaar dit artikel. Niet dat ik last heb van een blauwe maandag ;) Maar doorheen het jaar maken we allemaal wel dingen mee waar we minder goed in ons vel zitten. En dan is het belangrijk dat je ofwel een sein geeft ofwel de ander zomaar even een schouderklopje geeft. Hele fijne positieve reminders waar we allemaal wel eens moeten aan herinnert worden ;)

  Antwoord
 9. Giovanna Jansen

  Mooi artikel! Ik heb gelukkig nooit las van Blue Monday, noch van een winterdepressie, maar dit is toch wel een pittige tijd waarin het goed is om bewust voor positieve dingen te blijven kiezen – en in de eerste plaats voor jezelf te zorgen. Ik moet gelijk denken aan wat ze in het vliegtuig altijd zeiden voor het opstijgen, bij de uitleg over het zuurstofmasker etc. ‘Doe eerst je eigen masker op voor je anderen probeert te redden.’ Door goed voor jezelf te zorgen kan je pas echt goed voor anderen zorgen.

  Antwoord
 10. Simone

  Oh hier geen blauwe maandag hoor! Maar gewoon een maandag zoals altijd voor mij. En vaak zijn mijn maandagen brak haha. Net als vandaag. Dan was het toch in het weekend weer te laat geworden… Oepsie. Eigen schuld…

  Antwoord
 11. Tamara

  Mooi beschreven en ik denk ook zeker dat dit punten zijn die niet alleen op blauwe maandag handig zijn. In deze bizarre coronatijden denk ik dat dit je basis moet worden. Ik probeer, hoe moeilijk het soms ook is, altijd positief te blijven en zo de situatie ook te benaderen. Is het moeilijk om met een 4 jarige thuis te werken en haar tegelijkertijd te begeleiden met schoolwerkjes? Zeker! Had ik liever gehad dat ze op school zat? Ook dat zeker weten! Maar de tijd die ik nu met haar krijg zie ik ook als een cadeautje en brengt veel gezelligheid met zich mee. Niemand kan die extra tijd samen nog van ons afpakken ;)

  Antwoord
 12. Justine

  Mooie post! Ik moet eerlijk toegeven dat ik het allerliefst gewoon wegblijf van dingen zoals blue monday. Waarom die negativiteit opzoeken en er zo over nadenken als je ook een ‘gewone’ maandag kan hebben, toch!? Laten we Happy Monday in het leven roepen!

  Antwoord
 13. Zo simpel is dan geluk

  Gelukkig heb ik helemaal geen last gehad van Blue Monday.
  ‘Je mag het positief inzien’ vind ik echt een hele mooie. Zelf voel ik me ook wel eens schuldig dat ik niet zoveel last heb van de coronacrisis (hoewel ook ik echt genoeg heb meegemaakt). Inderdaad een mooie reminder dat positief zijn ook gewoon mag!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs