Travel Diary | 7 redenen voor een stedentrip naar Lissabon

De afgelopen 10 jaar heb ik met ons gezin al heel wat Europese steden mogen bewonderen. Van Barcelona tot Londen en van Boedapest tot Rome. Alleen Lissabon was nooit eerder in me opgekomen als bestemming voor een stedentrip. Dat was totdat ik opeens van meerdere mensen wel heel enthousiaste verhalen over de Portugese hoofdstad hoorde. Na afgelopen week een lang weekend in Lissabon te hebben doorgebracht, kan ik al die mensen niet anders dan gelijk geven. Lissabon heeft zoveel meer te bieden dan ik altijd dacht. Er zijn wel 1001 redenen te noemen om op stedentrip naar Lissabon te gaan, maar laten we eens beginnen met 7 redenen.

stedentrip naar lissabonstedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabonstedentrip naar lissabonstedentrip naar lissabon

1. Gekleurde huizen en schattige straatjes

Wil je graag een kleurrijke Instagram-feed of heb je ook daarbuiten een voorliefde voor authentieke straatjes met huizen in alle kleuren van de regenboog? Dan is Lissabon absoluut the place to be. Door de hele stad vind je huizen, winkelpanden en andere gebouwen in paars, blauw, roze (YAY!), geel en zelfs oranje. Daarnaast zijn sommige gebouwen voorzien van keramieken tegeltjes, soms zelfs in kleuren die me aan Delfts blauw deden denken. De gekleurde gebouwen vormen trouwens een prachtige skyline als je ze vanaf de hoofdweg op de heuvel – soms schots en scheef door elkaar – ziet staan. Echt een prachtig gezicht!

2. Betaalbare stad

Vergeleken met veel andere steden die ik heb bezocht, is Lissabon een hele betaalbare stad. Zo betaalden wij voor onze AirB&B (met keuken en twee tweepersoonsbedden) maar € 150 voor twee personen en drie nachten. Oké, je hebt dan geen heel luxe appartement, maar het was voor een paar nachten prima te doen. Ook restaurants, taxi’s en het openbaar vervoer zijn in Lissabon over het algemeen niet duur. Voor de trein naar Sintra vanaf Lissabon (40 minuten reizen) betaal je bijvoorbeeld minder dan € 5,- voor een retourtje. Kijk, daar kan de NS nog iets van leren! Alleen sommige souvenirs zijn redelijk aan de prijs. Maar hé, je moet iets overhebben voor dat keramieken tegeltje dat je voor altijd aan de stad herinnert.

stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon

3. Bezienswaardigheden

Op bijna alle boekjes en kaarten van Lissabon zag ik alleen de beroemde tram 28 staan als bezienswaardigheid. Maar de Portugese hoofdstad heeft echt veel meer te bieden dan dat. Tijdens een stedentrip naar Lissabon van een paar dagen zul je je prima vermaken. Wij gingen 3,5 dag naar Lissabon, maar hadden daar eigenlijk niet genoeg aan om alles te bekijken. Zo is het Castello de São Jorge een must-see, maar ook het bekende Praça do Comércio, de vele authentieke straten en (iets verder buiten de stad) Sintra zijn een aanrader. Voor een eventueel tweede bezoek aan Lissabon staan de toren van Belém, de lift en het strand bij Cascais hoog op mijn lijstje. Kortom, in Lissabon hoef je je niet te vervelen. En verveel je je wel? Dan zijn er genoeg leuke terrasjes om van de Portugese zon te genieten.

stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon

4. Grootse uitzichten

Lissabon is een nogal heuvelachtige stad, dus een paar goede sneakers is zeker geen overbodige luxe als je ergens lopend naartoe gaat. Dankzij de heuvels heb je overigens heel veel mooie uitzichtpunten over de stad. Zelf bewonderden wij het grootse uitzicht vanaf het Castello de São Jorge, een burcht op een hoge heuvel. Zeker een aanrader! Maar ook vanaf straatjes hoger op een heuvel kun je soms al goed uitkijken over de stad. Het is soms een flinke klimtocht over kleine, gladde steentjes, maar het is de klim uiteindelijk meer dan waard. Ook tram 28 kan je trouwens naar de top van een berg brengen. Zo heb je er meteen een onvergetelijk ritje in een piepkleine en authentieke Lissabons vervoersmiddel op zitten.

stedentrip naar lissabon stedentrip naar lissabon

5. Sintra

Mijn absolute hoogtepunt van onze stedentrip naar Lissabon was een bezoek aan Sintra. Hierover komt nog een apart artikel online, maar ik kan alvast verklappen dat dit oprecht het allermooiste is dat ik in mijn leven heb gezien. Sintra is een dorpje ongeveer 40 minuten reizen per trein vanaf Lissabon en staat op de Werelderfgoedlijst. Je vindt er een burcht (Castelo dos Mouros), maar ook het Palaco de Pena (het imposante en kleurrijke paleis op de foto’s hierboven) en prachtige parken tegen de heuvel. Alleen al voor een bezoekje aan Sintra kan ik je een paar dagen in Lissabon zeker aanraden.

stedentrip naar lissabonstedentrip naar lissabonstedentrip naar lissabon

6. Mooie natuur

In Lissabon is, naast de vele mooie gebouwen, ook genoeg natuur te ontdekken. Vooral in combinatie met de mooie blauwe luchten zijn de kleurrijke bloemen, de bomen en parken in Lissabon prachtig. Ik geloof dat wij nog niet een kwart van alle moois hebben gezien dat er aan natuur in de stad te ontdekken is. De foto’s hierboven zijn trouwens ook gemaakt bij het Castello de São Jorge. Ook die burcht is omringd door mooie grasvelden en bloemen, waar het goed vertoeven is en je tijdens een wandeling tussen de muren echt van kunt genieten.

7. Het klimaat en de cultuur

Zelf heb ik inmiddels een zwak voor de Zuid-Europese cultuur en voor het heerlijke klimaat in landen als Portugal en Spanje. Even ter illustratie: wij hadden eind september temperaturen van gemiddeld 26-27 graden overdag. ’s Avonds koelde het dan flink af, waardoor je alsnog niet ligt te zweten en te puffen door de hitte als je ’s nachts onder de dekens ligt. Daarnaast vond ik de mensen in Lissabon (voor zover wij daar na 3,5 dag een oordeel over kunnen vellen) heel aardig. De meeste mensen spreken ook nog eens goed Engels. En de keren dat wij fout liepen (ja ja, het was weer zover!), was er altijd wel iemand die ons hielp om de weg te vinden.

Lissabon, wat ben je mooi ♥

Ben jij weleens op stedentrip naar Lissabon geweest?

Volg:
Deel:

48 Reacties

 1. 5 oktober 2017 / 06:39

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik krijg er heimwee van! Ik vind het een hele gezellige stad. Sintra vond ik ook erg mooi. Die trein vond ik alleen meer een metro (40 minuten over 30 kilometer?). Op vakantie niet erg, want dan geniet ik van het veranderende uitzicht, maar ik ben toch blij dat de NS het wat sneller doet, haha.
  Shirley blogde over…Drijven in de Dode Zee in Jordanië

  • Romy
   Auteur
   5 oktober 2017 / 07:21

   Haha, ik had er echt nooit bij stil gestaan dat de afstand maar 30 kilometer is naar Sintra. Dan is NS wat dat betreft toch wel een stuk sneller :P

  • Romy
   Auteur
   5 oktober 2017 / 07:21

   Dankjewel! :) Ja, Lissabon is echt een grote aanrader!

 2. 5 oktober 2017 / 06:46

  Oe okee, nu komt Lissabon zeker op mijn lijstje! Heerlijk die kleurtjes, ik kan me niet voorstellen dat mensen daar chagrijnig kunnen zijn ;) Op naar de volgende citytrip?!
  Neverdullmoments blogde over…Het krappe straatje

  • Romy
   Auteur
   5 oktober 2017 / 07:22

   Haha, de kleurtjes in Lissabon maken je inderdaad bijna meteen vrolijk. Zo leuk om te zien! En ik kan stiekem inderdaad al niet wachten tot de volgende stedentrip :)

  • Romy
   Auteur
   5 oktober 2017 / 07:22

   Dankjewel! En wat leuk om te horen dat jij nu ook zo enthousiast bent over Lissabon :)

 3. 5 oktober 2017 / 08:00

  Het ziet er echt heel gaaf uit! En ik vind die gekleurde gebouwen zo leuk!!
  Je lijkt erg op je moeder trouwens
  Iris blogde over…Herfst Wishlist (2017)

  • Romy
   Auteur
   6 oktober 2017 / 18:01

   Ja, de gekleurde gebouwen vond ik ook echt het allerleukste aan Lissabon. Leuk dat je dat zegt over mij en mijn moeder. Dat krijgen we inderdaad vaker te horen ?

 4. evelien
  5 oktober 2017 / 08:02

  Lissabon stond al op mijn must-see lijstje en nu al helemaal! Wat een prachtige stad.
  Ik ben benieuwd naar je aparte artikel over Sintra want het ziet er prachtig uit. <3
  Liefs,
  Evelien
  evelien blogde over…Take a walk on the wild side

 5. 5 oktober 2017 / 08:07

  Wow, wat een prachtige foto’s! Ik wist niet dat Lissabon zo mooi en kleurig was! Ik zal dit zeker onthouden als wij nog eens een stedentrip willen maken. Die temperaturen in de nazomer spreken me ook wel erg aan… :)

  Nieuwsgierige vraag: Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan tram 28?

  Wat heb je trouwens mooie jurkjes aan op alle foto’s!
  Josephine blogde over…Een sneak peak in mijn collectie modeplaten

  • Romy
   Auteur
   6 oktober 2017 / 18:05

   Leuk om te horen dat ik je enthousiast heb gemaakt over Lissabon. Ik kan je de stad zeker aanraden, juist in het najaar ?
   Dankjewel voor je compliment over mijn jurkjes!
   Tram 28 is zo bekend omdat hij je een uitgebreide sightseeing door veel verschillende wijken van de stad geeft en ook de steile heuvels opgaat. Het was overigens wel een erg drukke bedoening in de tram en je moet er juist daarom goed uitkijken voor zakkenrollers. Maar verder vonden wij de tramrit erg leuk.

 6. Maaike
  5 oktober 2017 / 08:50

  Ohhh echt te gek die foto’s! En leuk dat je je verhalen en foto’s verspreid over meerdere blogs. Gek hoe je van sommige grote steden echt een totaal verkeerd beeld kunt hebben. Ik dacht dat Lissabon een beetje Barcelona achtig zou zijn. Waarom weet ik niet, het zijn immers twee verschillende landen, maar dat beeld zat in mijn hoofd. Maar Lissabon heeft dus veel meer kleur!
  Maaike blogde over…Shoplog: kleding voor grote jongens

  • Romy
   Auteur
   6 oktober 2017 / 21:18

   Ja klopt, Lissabon is veel kleurrijker dan Barcelona. Er zijn volgens mij ook wat meer heuvels en ik vond het een stuk minder toeristisch. Maar Barcelona blijf ik ook geweldig vinden :)

 7. 5 oktober 2017 / 08:50

  Ik dacht serieus altijd dat Lissabon, een beetje saai-ig was. Jij bewijst wel dat Lissabon echt fantastisch is. Hele mooie kleurrijke foto’s! Past ook goed bij je blog haha! Ik hoop dat je een heerlijke tijd hebt gehad! En je lijkt op je moeder zeg!

  Liefs,
  Rosita Elise
  Rosita Elise blogde over…Terug van weggeweest | Rosita Elise

  • Romy
   Auteur
   6 oktober 2017 / 21:19

   Haha, Lissabon past qua kleuren inderdaad perfect bij mijn blog. Extra pluspuntje ;) Ik had van tevoren ook nooit verwacht dat het zó mooi en leuk zou zijn.
   En leuk dat je dat zegt over mijn moeder en mij. Dat krijgen we inderdaad regelmatig te horen ;)

 8. 5 oktober 2017 / 09:55

  Sintra is mooi hé! Dat paleis lokt wel tegenstrijdige reacties op, heb ik al gemerkt. Ik vond het prachtig, maar ik ken ook echt iemand die er niets aan vond. Toen ik het bezocht was het wel ook heel mooi en zonnig weer: ik denk dat die kleuren dan wel pas echt tot z’n recht komen :-)
  Sam – singlereadytomingleblog blogde over…Tinder Plus

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:21

   Ja, Sintra is echt prachtig! Ik kan me bijna niet voorstellen dat iemand anders het helemaal niets vond ;) Maar ik moet toegeven dat wij inderdaad geweldig weer hadden toen we Sintra bezochten en dat de kleuren van het paleis dan nóg mooier zijn.

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:22

   Wat leuk om te horen dat je ons zo op elkaar vind lijken :) Dat horen we inderdaad regelmatig.
   En dat Palaco is inderdaad echt geweldig! Zo bijzonder om dat prachtige paleis bezocht te hebben!

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:23

   Dankjewel! :) Lissabon is echt een leuke stad! Ik werd er ook helemaal vrolijk van om tussen zoveel mooie, gekleurde gebouwen te lopen :)

 9. Madelon
  5 oktober 2017 / 10:16

  Oh wat een prachtige foto’s, ziet er inderdaad heel mooi uit! En jouw zeven redenen zijn overtuigend genoeg, daar zijn er geen 1001 voor nodig haha. Ik zet Lissabon op mijn lijstje :)
  Madelon blogde over…Tag: Kinderboekenweek

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:22

   Yay, leuk om te horen dat Lissabon ook op jouw lijstje komt :)

 10. Liese
  5 oktober 2017 / 10:34

  Wauuuw, supermooie en kleurige foto’s! Ik ging 11 jaar geleden een week naar Lissabon met een vriendin, enkele weken voor mijn afstuderen (en de deadline van mijn thesis). Bedoel je met ‘lift’ de Santa Justa lift? Daar is inderdaad nog zo’n extra mooi uitzicht :) Verder vond ik het eten er enorm lekker en voelde het (toen) niet te toeristisch aan. Sintra hebben we helaas aan ons voorbij laten gaan. Zou je er voor langer dan een dag naartoe kunnen?
  Liese blogde over…spijt en hoe de juiste keuze maken

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:26

   Dankjewel voor je compliment! Wat leuk dat je ook eens naar Lissabon bent geweest! Ik denk inderdaad dat het de Santa Justa-lift is. Het lijkt me geweldig om daar nog eens mee naar boven te gaan en daarmee nóg een mooi uitzichtpunt te hebben.
   Ik weet wel dat er hotels zijn in Sintra en volgens mij kun je je er wel twee dagen vermaken als je bijvoorbeeld één dag naar het paleis gaat en het dorpje bezoekt en één dag naar de mooie parken gaat. Wij waren er zelf alleen één middag, maar moesten daardoor Quinta de Regaleira (een mooi park) overslaan. Dat schijnt ook een echte aanrader te zijn.

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:26

   Wat leuk om te horen! Dankjewel :) En het weer in Portugal was inderdaad echt een verademing vergeleken met de Hollandse regen ;)

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:27

   Ja, genoten hebben we zeker :) Dankjewel voor je compliment!

 11. Nikita
  5 oktober 2017 / 19:19

  Wow, dat zijn echt mooie foto’s! Ik krijg zin om te reizen dankzij jou! Maar ik ben wel heel blij dat je genoten hebt van Lissabon, je hebt er lang genoeg naar uitgekeken en afgeteld :)
  Nikita blogde over…Rome is niet in een dag gebouwd

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:27

   Ja, zeker weten! Ik heb zo lang uitgekeken naar deze stedentrip :) Wat leuk om te horen dat jij er ook helemaal reiszin van krijgt!

 12. 5 oktober 2017 / 23:46

  Prachtige foto’s Romy! Fijn dat je het zo naar je zin hebt gehad in Lissabon, het lijkt mij echt heerlijk om nog even te genieten van warm zonnig weer als het weer hier in Nederland het tegenovergestelde is.
  Nesrin blogde over…Unboxing Beauty Goodiebag & beauty winactie

  • Romy
   Auteur
   7 oktober 2017 / 00:28

   Dankjewel! Ja, het weer daar was zeker genieten. Echt heerlijk om nog even wat zonnestralen te hebben terwijl in Nederland de herfst al volop is begonnen.

 13. Sylvia - alovelyadventure
  9 oktober 2017 / 08:30

  Wauw prachtig zeg! Ik ga zeker een weekendje naar Lissabon zodra we in Portugal wonen.
  Sylvia – alovelyadventure blogde over…About last week.. #40

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:06

   Zeker als je straks in Portugal woont, mag een weekendje Lissabon echt niet ontbreken :) Ik ben zo benieuwd wat je ervan vindt!

 14. yvonne
  9 oktober 2017 / 22:15

  Wat lijk jij op je moeder! En je had blote benen!! Ik krijg nu al zin om naar Lissabon te gaan. Staat nog niet op de planning maar staat zeker op mijn wishlist.

  • Romy
   Auteur
   10 oktober 2017 / 00:22

   Ja klopt, ik had me in de warmte in Lissabon weer eens een dag aan blote benen gewaagd :) Leuk om te horen dat jij nu ook enthousiast bent over Lissabon. Het is zeker een aanrader om eens te bezoeken.

  • Romy
   Auteur
   17 november 2017 / 23:47

   Van alle steden die ik heb gezien, is Lissabon inderdaad helaas wel een van de minst rolstoelvriendelijke steden. Er liggen nogal wat keitjes en het is ook veel heuvel op en heuvel af gaan. Maar met een beetje puzzelen moet het er vast ook met een rolstoel goed te doen zijn. Ik kan je Lissabon in ieder geval zeker aanraden voor een mooie stedentrip :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge