unnamed file 25

7 redenen om meer van jezelf te houden

 • 13 maart 2017
 • 42 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Houden van jezelf? Huh, wat? Ja, er zijn heel veel redenen te bedenken om jezelf te omarmen in plaats van naar beneden te halen. Ieder mens heeft immers recht op liefde en wie kan die liefde nu beter geven dan jijzelf? Ook ik zou weleens meer liefde aan mezelf mogen geven in plaats van steeds zo hard te zijn. Maar hoe doe je dat, houden van jezelf? Ik besloot eens te beginnen met een paar redenen bedenken waarom zelfliefde hard nodig is. Dit zijn 7 redenen waarom ook jij meer van jezelf zou mogen houden.

 1. Liefde van anderen. Mensen zeggen weleens dat je pas liefde van anderen kunt ontvangen als je van jezelf houdt. Als je jezelf vaak naar beneden haalt, dan zul je ook niet snel openstaan voor complimentjes en oprechte liefde van een ander. Wanneer je probeert om meer om jezelf te geven, zul je daar sneller wel voor openstaan. Zou het niet mooi zijn om die liefde en mooie woorden eens écht te kunnen ontvangen?
 2. Je moet het zelf doen. Eigenlijk ben je je hele leven lang vooral op jezelf aan gewezen. Jij bent jouw eigen gids door het leven en jij kunt je eigen reddende engel zijn. Andere mensen komen en gaan en staan misschien niet altijd voor je klaar. Jij bent de enige stabiele factor in jouw bestaan en jij kunt jezelf op weg helpen. Daarvoor is een beetje liefde voor jezelf alleen wel basisingrediënt no. 1.
 3. Jouw geluk maakt anderen gelukkig. Ik heb weleens de neiging om mezelf weg te cijferen en af te zonderen in de hoop mensen om me heen meer geluk te gunnen. Inmiddels besef ik dat dat vaak averechts werkt. Juist door voor jezelf te kiezen en voor je eigen geluk te gaan, maak je de mensen om je heen ook een stukje gelukkiger. Zij willen namelijk niets liever dan jou met een oprechte glimlach zien.
 4. Behandel jezelf zoals anderen. Dit is een redenatie die mij soms helpt om anders naar mezelf te kijken. Er is immers niets wat jou minder mooi, leuk, aantrekkelijk, slim of interessant maakt dan alle anderen op de wereld. Waarom zou je dan zo kritisch zijn op jezelf? Gun jezelf eens al die dingen die je een ander ook niet zou misgunnen. En ja, daar hoort ook liefde bij.
 5. Omgaan met meningen van anderen. Als jij van jezelf houdt, heb je niet continu de bevestiging van anderen nodig dat je er mag zijn. Wanneer je probeert om jezelf meer te accepteren zoals je bent, dan kun je misschien ook meer loslaten wat iemand anders van je vindt. Je kunt proberen je eigen pad te volgen en te doen wat voor jou goed voelt. Zou dat niet verrekte fijn zijn?
 6. Wat van binnen zit, straal je uit. Als je van binnen een beetje liefde voor jezelf voelt, dan zul je dat ook snel uitstralen. Je komt misschien zelfverzekerder of sterker over en dat inspireert anderen. Mensen met zelfvertrouwen trekken anderen vaak op een positieve manier aan. Houden van jezelf heeft dus ook invloed op de wereld om je heen.
 7. Waarom niet? Nu heb ik 6 redenen opgesomd waarom houden van jezelf hard nodig is. Toen besefte ik me: waarom zou je ook eigenlijk niet houden van jezelf? Je ontwikkelt je elke dag weer als mens, bent uniek door je talenten en zwaktes en bent gewoon een waardevol persoon. Liefde voor jezelf is niet makkelijk of vanzelfsprekend, maar je bent het meer dan waard om daar hard aan te werken.

Dus…ga jij vandaag iets doen om liever voor jezelf te zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 13 maart 2017 op 8:09 am - Beantwoord

  Zelfliefde is het allerbelangrijkste in het leven. Het helpt je op weg en zorgt ervoor dat je stevig in je schoenen staat.

  Leuk artikel!

 2. Aneta 13 maart 2017 op 8:16 am - Beantwoord

  Wat een mooie verwoording: jij bent de gids van je eigen leven. En ja, daar word ik me ook steeds bewuster van. Ik ken zoveel mensen en dat zijn vooral vrouwen, die zich laten leven door wat zij hebben maar eigenlijk niet doen wat ze echt willen doen. En dan eigenlijk van zichzelf balen en de situatie de schuld geven. Maar de enige die er wat aan kan doen zijn zij

  • Romy 13 maart 2017 op 9:27 am - Beantwoord

   Het is zo waar wat je zegt. Ik heb de laatste tijd zelf ook weleens gebaald van bepaalde situaties, maar merk dat ik eigenlijk de enige ben die het roer kan omgooien en er iets aan kan doen. Je bent zelf de enige die het heft in handen kunt nemen en je leven kunt sturen, hoe lastig dat soms ook is.

 3. Josephine 13 maart 2017 op 8:19 am - Beantwoord

  Je verwoordt het weer mooi, Romy. Ik vind het eigenlijk wel verdrietig als mensen niet van zichzelf houden. Iedereen is toch de moeite waard? Veel van deze goede punten spreken trouwens ook ‘gewoon’ weinig zelfvertrouwen aan, en ik denk (hoop) dat dit makkelijker op te vijzelen is dan een gebrek aan liefde voor jezelf.

  (PS bij mij laadt je afbeelding niet)

  • Romy 13 maart 2017 op 9:30 am - Beantwoord

   Dankjewel voor de tip over de afbeelding! Ik heb het meteen opgelost 🙂
   Ik denk inderdaad dat iets meer zelfvertrouwen al veel met je kan doen. Je hoeft jezelf niet geweldig te voelen, maar een beetje compassie voor jezelf en vertrouwen in wie je bent, kan je een eind op weg helpen in het leven 🙂

 4. Kim 13 maart 2017 op 8:33 am - Beantwoord

  Mooi verwoord Romy!

 5. Nathalie 13 maart 2017 op 8:53 am - Beantwoord

  Je hebt ook gelijk!!
  We staan er soms alleen niet helemaal bij stil dat het zo belangrijk is om van jezelf te houden.

  Liefs, Nathalie

 6. Susan 13 maart 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Mooi artikel Romy!

 7. Nesrin 13 maart 2017 op 9:03 am - Beantwoord

  Mooi verwoord. Ik word steeds liever en vooral zachter voor mezelf.

 8. Mylène 13 maart 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Ik kan alleen maar zeggen: liefde voor jouw woorden

 9. jonna@burgertrutjes 13 maart 2017 op 10:13 am - Beantwoord

  j

 10. evelien 13 maart 2017 op 10:25 am - Beantwoord

  Wauw onwijs mooi artikel en ben het er helemaal mee eens.
  Terwijl ik het best wel eens vaker mag doen. <3
  Liefs,
  Evelien

 11. laura 13 maart 2017 op 10:33 am - Beantwoord

  Mooie tips, vooral behandel jezelf zoals anders vind ik erg mooi. Ook best diepzinnig, deze pas ik soms niet toe, dus misschien moet ik dat maar eens vaker doen.

 12. Lisa 13 maart 2017 op 10:50 am - Beantwoord

  Ja, dit is allemaal zo waar! Ik moest ook zo lachen om de laatste reden, want inderdaad, waarom zouden we niet van onszelf houden? Toch is het altijd wat gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus deze redenen komen zeker van pas 🙂

 13. Claire 13 maart 2017 op 11:27 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk! Zo gek dat we het moeilijk vinden om van onszelf te houden. Als je bedenkt wat je soms tegen jezelf zegt.. zoiets zou je nooit tegen een vriendin zeggen toch?! Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat ik er echt wel mag zijn <3 🙂

 14. Bente 13 maart 2017 op 11:47 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik moet zeggen dat ik al redelijk lief ben voor mezelf, ik durf ook best te zeggen dat ik best leuk ben! Al voelt dat dan toch wel weer raar om zo te typen..

  • Romy 13 maart 2017 op 10:58 pm - Beantwoord

   Hartstikke mooi juist dat je dat durft te zeggen en ook lief kunt zijn voor jezelf! Een beetje liefde kunnen hebben voor jezelf is iets waar je best trots op mag zijn 🙂

 15. Marsha 13 maart 2017 op 1:31 pm - Beantwoord

  Bij nummer 1 had ik gelijk al iets van Yup, daar begint het mee hihi. Heel mooi artikel heb je geschreven!

 16. Sofie 13 maart 2017 op 2:47 pm - Beantwoord

  Tegen jezelf doen zoals je tegen een ander zou doen, dat zeg ik altijd tegen anderen die ermee worstelen. En toch moet ik het soms misschien ook eens tegen mezelf zeggen 😉

 17. Klaske 13 maart 2017 op 6:19 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Van jezelf houden is echt zo belangrijk, maar we ervaren het vaak als zo lastig. En het helpt juist zo erg voor je zelfverzekerdheid! Toen ik nog puber was (haha) vond ik het superlastig om van mezelf te houden. Inmiddels kan ik gelukkig zeggen dat ik mezelf wél leuk vind (ook al voelt het soms toch arrogant omdat te zeggen, waarom eigenlijk?). Hoe dan ook, je hebt het heel goed verwoord in deze post. 🙂

  • Romy 13 maart 2017 op 10:59 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

  • Romy 13 maart 2017 op 11:01 pm - Beantwoord

   Haha, heel herkenbaar! Ik ben soms ook beter in anderen helpen met lief zijn voor mezelf dan in dat daadwerkelijk zelf toepassen 😉 Hopelijk lukt het ons allebei om ook voor onszelf net iets liever te worden 🙂

 18. Merel 13 maart 2017 op 6:40 pm - Beantwoord

  Struggle waar ik erg mee zit. Liever zijn voor mezelf. Mooi hoe jij het verwoord! Ik probeer er elke dag wel een keer bij stil te staan. Soms ga ik dan ook op een hele andere boeg over in plaats van hoe ik dat ‘normaal’ voor mezelf zou aanpakken. Als je van je zelf houd tot hele nieuwe inzichten!

  • Romy 13 maart 2017 op 11:24 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad echt heel lastig om van jezelf te leren houden of liever te zijn voor jezelf. Ik worstel er ook regelmatig mee, maar merk dat het me zoveel goed doet als ik een beetje liefde voor mezelf toon 🙂

 19. Benthe 13 maart 2017 op 7:40 pm - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, zo belangrijk! En dat zijn inderdaad genoeg redenen om het gewoon te doen. Vanavond trakteer ik mezelf op een paar afleveringen van Modern Family ?.

  • Romy 13 maart 2017 op 11:25 pm - Beantwoord

   Yes, dat klinkt als een goede manier om lief te zijn voor jezelf 🙂 Hopelijk heb je ervan genoten!

 20. Simone 13 maart 2017 op 8:37 pm - Beantwoord

  Ik kan me soms best druk maken om wat een ander vind van wat ik doe/zeg/of wat dan ook. Terwijl het eigenlijk helemaal niet aan de orde is wat een ander ervan vind. Maar krijg het voor alsnog niet afgeleerd.

  • Romy 13 maart 2017 op 11:28 pm - Beantwoord

   Het is ook niet makkelijk om zo’n gewoonte in een keer aan de kant te zetten. Ik ben zelf helaas ook iemand die zich vaak druk maakt over wat anderen van me vinden of zeggen. Wat mij helpt, is om dingen in perspectief te zetten of om naar de situatie te kijken zoals iemand anders dat zou doen. Is het realistisch dat iemand anders dat van me vindt? Als ik naar mezelf kijk alsof ik een buitenstaander ben, zou ik het daar dan oprecht mee eens zijn of niet? Ook G-schema’s heb ik weleens geprobeerd (waarschijnlijk is daar wel een voorbeeld van op internet te vinden). Die kunnen me ook nog weleens helpen.

 21. Lilian 13 maart 2017 op 9:02 pm - Beantwoord

  Mooi opsomming! Met mijn zelfliefde is het meestal wel goed, totdat ik me heel erg ga ergeren aan anderen. Uiteindelijk blijk ik me dan vooral de ergeren aan dingen die ik van mezelf niet goed vind. Hoe blijer in met mezelf ben, hoe leuker de buitenwereld is 🙂

  • Romy 13 maart 2017 op 11:29 pm - Beantwoord

   Mooie uitspraak, dat laatste! En volgens mij komt het bij veel mensen voor dat ergernis voor anderen soms juist voortkomt uit dingen waar je zelf mee worstelt.

 22. Charel 13 maart 2017 op 9:28 pm - Beantwoord

  Heel erg mooi! haha ga mn best doen om liever voor mezelf te zijn!

 23. Sara | MevrouwMiauw 13 maart 2017 op 11:05 pm - Beantwoord

  Van jezelf houden is zó essentieel. Heel goed dus dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik ben er ook van overtuigd dat je pas echt alles kan geven aan een ander, als je ook van jezelf houdt. En dat kan de onderlinge relatie natuurlijk alleen maar ten goede komen.

 24. Nikita 14 maart 2017 op 8:48 pm - Beantwoord

  Ik heb het afgelopen jaar beseft hoe erg die zelfliefde een deuk had gekregen, maar ik ben de deuk eruit aan het halen. Want ja, ook ik verdien liefde van mezelf. Ik ga vanavond extra lief zijn voor mezelf, heb een stressy-day gehad en ben doodmoe. Maar ik heb mijn best gedaan vandaag, dus ik verdien een beloning 🙂

  • Romy 14 maart 2017 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wauw, wat ontzettend stoer en mooi om te horen dat je hard aan het werk bent om meer zelfliefde te krijgen! Dat heb je meer dan verdiend! En wat goed dat je er ook vandaag hard mee aan de slag bent gegaan. Geniet van deze fijne avond 🙂

   • Selita 10 april 2022 op 11:55 am - Beantwoord

    Ik vind het zo ontzettend moeilijk om van me zelf te houden maar nu ik deze 7 tips heb gelezen zijn er 2 die ik altijd heb gehad en eigenlijk nooit heeft verlaten maar heb nog 5 redenen waar ik hard an werk ik heb eindelijk geaccepteerd dat ik anders ben en dat dat ook echt mag mijn twinkeling in me ogen zijn weer terug en mijn lach is ook weer oprecht dus ik ben enorm aan het werken om op dat belangrijke punt te komen om van me zelf te houden en dat dat Okey is

    • Romy 22 april 2022 op 9:46 pm - Beantwoord

     Wat prachtig om dat te lezen <3 Zelfacceptatie is al zo'n belangrijke stap. Je bent supergoed bezig, zo te horen.

Recente blogs

Overprikkeling voorkomen? Zo vind je stilte in jezelf (9 tips)!

17 januari 2022|Zelfliefde|

Soms lijkt het alsof rust en stilte er niet meer bij zijn. Als je niet uitkijkt, word je de hele dag bestookt met berichtjes, telefoontjes en e-mails. Overal waar je kijkt zijn mensen, geluiden en dingen te zien. En dan is het ook nog vaak lastig om de stilte in jezelf te vinden. We moeten vaak van alles - en als je niets moet van anderen, dan heb je vaak zelf wel iets wat moet. Maar het goede nieuws: jij kunt temidden van de drukte overprikkeling voorkomen en de stilte in jezelf vinden. Deze 9 tips helpen mij daarbij; jou hopelijk ook.

Kletsblog | Nieuwe dingen, eerste keren & huizenjacht

23 november 2018|Persoonlijk|

Ik ben gek op kletsen. Nadat ik eerst de kat uit de boom heb gekeken, kan ik een enorme klessebes zijn. Wat een mazzel dat ik er op mijn blog ook flink op los kan "kletsen"! Het is alweer een tijdje geleden dat ik een persoonlijke update heb geplaatst, dus ik vond het hoog tijd om je bij te praten. De afgelopen maanden stonden in het teken van heel wat nieuwe dingen en eerste keren: een nieuwe baan, een eerste auto en op zoek gaan naar mijn allereerste huis. Dus, wat houdt mij zoal bezig de laatste tijd? Pak een kop thee en lees mee.

Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!

12 oktober 2018|Lifestyle|

Al een tijdje geleden kocht ik het boek 'Een vraag per dag' als verjaardagscadeau voor iemand anders. Maar – zoals dat bij mij wel vaker gaat met cadeaus – ik vond het boek zó leuk dat ik het ook graag aan mezelf cadeau wilde doen. In dit leuke, roze boek beantwoord je vijf jaar lang elke dag een vraag. Ieder jaar krijg je op dezelfde datum (bijvoorbeeld 12 augustus) dezelfde vraag voorgelegd. Zo heb je na vijf jaar een heel boek vol met antwoorden en herinneringen. Leuk om te geven of om lekker zelf te houden! Omdat ik zelf vrolijk word van dit boek, geef ik je graag een inkijkje in 'Een vraag per dag'.