7 redenen om meer van jezelf te houden

13 mrt 2017 | Zelfliefde | 42 reacties

Houden van jezelf? Huh, wat? Ja, er zijn heel veel redenen te bedenken om jezelf te omarmen in plaats van naar beneden te halen. Ieder mens heeft immers recht op liefde en wie kan die liefde nu beter geven dan jijzelf? Ook ik zou weleens meer liefde aan mezelf mogen geven in plaats van steeds zo hard te zijn. Maar hoe doe je dat, houden van jezelf? Ik besloot eens te beginnen met een paar redenen bedenken waarom zelfliefde hard nodig is. Dit zijn 7 redenen waarom ook jij meer van jezelf zou mogen houden.

 1. Liefde van anderen. Mensen zeggen weleens dat je pas liefde van anderen kunt ontvangen als je van jezelf houdt. Als je jezelf vaak naar beneden haalt, dan zul je ook niet snel openstaan voor complimentjes en oprechte liefde van een ander. Wanneer je probeert om meer om jezelf te geven, zul je daar sneller wel voor openstaan. Zou het niet mooi zijn om die liefde en mooie woorden eens écht te kunnen ontvangen?
 2. Je moet het zelf doen. Eigenlijk ben je je hele leven lang vooral op jezelf aan gewezen. Jij bent jouw eigen gids door het leven en jij kunt je eigen reddende engel zijn. Andere mensen komen en gaan en staan misschien niet altijd voor je klaar. Jij bent de enige stabiele factor in jouw bestaan en jij kunt jezelf op weg helpen. Daarvoor is een beetje liefde voor jezelf alleen wel basisingrediënt no. 1.
 3. Jouw geluk maakt anderen gelukkig. Ik heb weleens de neiging om mezelf weg te cijferen en af te zonderen in de hoop mensen om me heen meer geluk te gunnen. Inmiddels besef ik dat dat vaak averechts werkt. Juist door voor jezelf te kiezen en voor je eigen geluk te gaan, maak je de mensen om je heen ook een stukje gelukkiger. Zij willen namelijk niets liever dan jou met een oprechte glimlach zien.
 4. Behandel jezelf zoals anderen. Dit is een redenatie die mij soms helpt om anders naar mezelf te kijken. Er is immers niets wat jou minder mooi, leuk, aantrekkelijk, slim of interessant maakt dan alle anderen op de wereld. Waarom zou je dan zo kritisch zijn op jezelf? Gun jezelf eens al die dingen die je een ander ook niet zou misgunnen. En ja, daar hoort ook liefde bij.
 5. Omgaan met meningen van anderen. Als jij van jezelf houdt, heb je niet continu de bevestiging van anderen nodig dat je er mag zijn. Wanneer je probeert om jezelf meer te accepteren zoals je bent, dan kun je misschien ook meer loslaten wat iemand anders van je vindt. Je kunt proberen je eigen pad te volgen en te doen wat voor jou goed voelt. Zou dat niet verrekte fijn zijn?
 6. Wat van binnen zit, straal je uit. Als je van binnen een beetje liefde voor jezelf voelt, dan zul je dat ook snel uitstralen. Je komt misschien zelfverzekerder of sterker over en dat inspireert anderen. Mensen met zelfvertrouwen trekken anderen vaak op een positieve manier aan. Houden van jezelf heeft dus ook invloed op de wereld om je heen.
 7. Waarom niet? Nu heb ik 6 redenen opgesomd waarom houden van jezelf hard nodig is. Toen besefte ik me: waarom zou je ook eigenlijk niet houden van jezelf? Je ontwikkelt je elke dag weer als mens, bent uniek door je talenten en zwaktes en bent gewoon een waardevol persoon. Liefde voor jezelf is niet makkelijk of vanzelfsprekend, maar je bent het meer dan waard om daar hard aan te werken.

Dus…ga jij vandaag iets doen om liever voor jezelf te zijn?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

42 Reacties

 1. marije

  Zelfliefde is het allerbelangrijkste in het leven. Het helpt je op weg en zorgt ervoor dat je stevig in je schoenen staat.

  Leuk artikel!

  Antwoord
 2. Josephine

  Je verwoordt het weer mooi, Romy. Ik vind het eigenlijk wel verdrietig als mensen niet van zichzelf houden. Iedereen is toch de moeite waard? Veel van deze goede punten spreken trouwens ook ‘gewoon’ weinig zelfvertrouwen aan, en ik denk (hoop) dat dit makkelijker op te vijzelen is dan een gebrek aan liefde voor jezelf.

  (PS bij mij laadt je afbeelding niet)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor de tip over de afbeelding! Ik heb het meteen opgelost :)
   Ik denk inderdaad dat iets meer zelfvertrouwen al veel met je kan doen. Je hoeft jezelf niet geweldig te voelen, maar een beetje compassie voor jezelf en vertrouwen in wie je bent, kan je een eind op weg helpen in het leven :)

   Antwoord
 3. Kim

  Mooi verwoord Romy!

  Antwoord
 4. Nathalie

  Je hebt ook gelijk!!
  We staan er soms alleen niet helemaal bij stil dat het zo belangrijk is om van jezelf te houden.

  Liefs, Nathalie

  Antwoord
 5. Nesrin

  Mooi verwoord. Ik word steeds liever en vooral zachter voor mezelf.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat het je lukt om steeds iets liever voor jezelf te zijn. Dat is zo belangrijk en waardevol in het leven.

   Antwoord
 6. Aneta

  Wat een mooie verwoording: jij bent de gids van je eigen leven. En ja, daar word ik me ook steeds bewuster van. Ik ken zoveel mensen en dat zijn vooral vrouwen, die zich laten leven door wat zij hebben maar eigenlijk niet doen wat ze echt willen doen. En dan eigenlijk van zichzelf balen en de situatie de schuld geven. Maar de enige die er wat aan kan doen zijn zij

  Antwoord
  • Romy

   Het is zo waar wat je zegt. Ik heb de laatste tijd zelf ook weleens gebaald van bepaalde situaties, maar merk dat ik eigenlijk de enige ben die het roer kan omgooien en er iets aan kan doen. Je bent zelf de enige die het heft in handen kunt nemen en je leven kunt sturen, hoe lastig dat soms ook is.

   Antwoord
 7. Mylène

  Ik kan alleen maar zeggen: liefde voor jouw woorden

  Antwoord
 8. evelien

  Wauw onwijs mooi artikel en ben het er helemaal mee eens.
  Terwijl ik het best wel eens vaker mag doen. <3
  Liefs,
  Evelien

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En zeker vaker doen! Je bent het meer dan waard <3

   Antwoord
 9. laura

  Mooie tips, vooral behandel jezelf zoals anders vind ik erg mooi. Ook best diepzinnig, deze pas ik soms niet toe, dus misschien moet ik dat maar eens vaker doen.

  Antwoord
 10. Lisa

  Ja, dit is allemaal zo waar! Ik moest ook zo lachen om de laatste reden, want inderdaad, waarom zouden we niet van onszelf houden? Toch is het altijd wat gemakkelijker gezegd dan gedaan, dus deze redenen komen zeker van pas :-)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ik vond het zelf wel een toepasselijk punt, want eigenlijk zijn er geen redenen om niet van jezelf te houden, toch? Maar het is en blijft inderdaad wel lastig om echt van jezelf te houden. Ik heb er zelf ook moeite mee. Daarom bedacht ik dit lijstje om me er in ieder geval van bewust te zijn dat zelfliefde eigenlijk hartstikke nodig is :)

   Antwoord
 11. Claire

  Je hebt helemaal gelijk! Zo gek dat we het moeilijk vinden om van onszelf te houden. Als je bedenkt wat je soms tegen jezelf zegt.. zoiets zou je nooit tegen een vriendin zeggen toch?! Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat ik er echt wel mag zijn <3 :)

  Antwoord
  • Romy

   Ja precies! Ik struggle er zelf ook onwijs mee, maar door dit lijstje besefte ik me dat het eigenlijk stom is dat ik niet iets meer van mezelf probeer te houden. Wat mooi om te horen dat jij steeds iets meer beseft dat je er mag zijn. En dat mag je ook echt! <3

   Antwoord
 12. Bente

  Mooi artikel! Ik moet zeggen dat ik al redelijk lief ben voor mezelf, ik durf ook best te zeggen dat ik best leuk ben! Al voelt dat dan toch wel weer raar om zo te typen..

  Antwoord
  • Romy

   Hartstikke mooi juist dat je dat durft te zeggen en ook lief kunt zijn voor jezelf! Een beetje liefde kunnen hebben voor jezelf is iets waar je best trots op mag zijn :)

   Antwoord
 13. Marsha

  Bij nummer 1 had ik gelijk al iets van Yup, daar begint het mee hihi. Heel mooi artikel heb je geschreven!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie :)

   Antwoord
 14. Sofie

  Tegen jezelf doen zoals je tegen een ander zou doen, dat zeg ik altijd tegen anderen die ermee worstelen. En toch moet ik het soms misschien ook eens tegen mezelf zeggen ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Haha, heel herkenbaar! Ik ben soms ook beter in anderen helpen met lief zijn voor mezelf dan in dat daadwerkelijk zelf toepassen ;) Hopelijk lukt het ons allebei om ook voor onszelf net iets liever te worden :)

   Antwoord
 15. Klaske

  Wat een mooi artikel! Van jezelf houden is echt zo belangrijk, maar we ervaren het vaak als zo lastig. En het helpt juist zo erg voor je zelfverzekerdheid! Toen ik nog puber was (haha) vond ik het superlastig om van mezelf te houden. Inmiddels kan ik gelukkig zeggen dat ik mezelf wél leuk vind (ook al voelt het soms toch arrogant omdat te zeggen, waarom eigenlijk?). Hoe dan ook, je hebt het heel goed verwoord in deze post. :)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En wat onwijs mooi om te horen dat het jou in de loop der jaren beter lukt om van jezelf te houden! Ik denk ook dat zoiets groeit naarmate je je als persoon ontwikkelt. En alleen maar prachtig om te lezen dat je jezelf nu wél leuk vindt! Voor zover ik je ken via het bloggen, ben je dat ook echt :)

   Antwoord
 16. Benthe

  Je hebt helemaal gelijk, zo belangrijk! En dat zijn inderdaad genoeg redenen om het gewoon te doen. Vanavond trakteer ik mezelf op een paar afleveringen van Modern Family ?.

  Antwoord
  • Romy

   Yes, dat klinkt als een goede manier om lief te zijn voor jezelf :) Hopelijk heb je ervan genoten!

   Antwoord
 17. Merel

  Struggle waar ik erg mee zit. Liever zijn voor mezelf. Mooi hoe jij het verwoord! Ik probeer er elke dag wel een keer bij stil te staan. Soms ga ik dan ook op een hele andere boeg over in plaats van hoe ik dat ‘normaal’ voor mezelf zou aanpakken. Als je van je zelf houd tot hele nieuwe inzichten!

  Antwoord
  • Romy

   Het is inderdaad echt heel lastig om van jezelf te leren houden of liever te zijn voor jezelf. Ik worstel er ook regelmatig mee, maar merk dat het me zoveel goed doet als ik een beetje liefde voor mezelf toon :)

   Antwoord
 18. Lilian

  Mooi opsomming! Met mijn zelfliefde is het meestal wel goed, totdat ik me heel erg ga ergeren aan anderen. Uiteindelijk blijk ik me dan vooral de ergeren aan dingen die ik van mezelf niet goed vind. Hoe blijer in met mezelf ben, hoe leuker de buitenwereld is :-)

  Antwoord
  • Romy

   Mooie uitspraak, dat laatste! En volgens mij komt het bij veel mensen voor dat ergernis voor anderen soms juist voortkomt uit dingen waar je zelf mee worstelt.

   Antwoord
 19. Simone

  Ik kan me soms best druk maken om wat een ander vind van wat ik doe/zeg/of wat dan ook. Terwijl het eigenlijk helemaal niet aan de orde is wat een ander ervan vind. Maar krijg het voor alsnog niet afgeleerd.

  Antwoord
  • Romy

   Het is ook niet makkelijk om zo’n gewoonte in een keer aan de kant te zetten. Ik ben zelf helaas ook iemand die zich vaak druk maakt over wat anderen van me vinden of zeggen. Wat mij helpt, is om dingen in perspectief te zetten of om naar de situatie te kijken zoals iemand anders dat zou doen. Is het realistisch dat iemand anders dat van me vindt? Als ik naar mezelf kijk alsof ik een buitenstaander ben, zou ik het daar dan oprecht mee eens zijn of niet? Ook G-schema’s heb ik weleens geprobeerd (waarschijnlijk is daar wel een voorbeeld van op internet te vinden). Die kunnen me ook nog weleens helpen.

   Antwoord
 20. Charel

  Heel erg mooi! haha ga mn best doen om liever voor mezelf te zijn!

  Antwoord
 21. Sara | MevrouwMiauw

  Van jezelf houden is zó essentieel. Heel goed dus dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik ben er ook van overtuigd dat je pas echt alles kan geven aan een ander, als je ook van jezelf houdt. En dat kan de onderlinge relatie natuurlijk alleen maar ten goede komen.

  Antwoord
 22. Nikita

  Ik heb het afgelopen jaar beseft hoe erg die zelfliefde een deuk had gekregen, maar ik ben de deuk eruit aan het halen. Want ja, ook ik verdien liefde van mezelf. Ik ga vanavond extra lief zijn voor mezelf, heb een stressy-day gehad en ben doodmoe. Maar ik heb mijn best gedaan vandaag, dus ik verdien een beloning :)

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat ontzettend stoer en mooi om te horen dat je hard aan het werk bent om meer zelfliefde te krijgen! Dat heb je meer dan verdiend! En wat goed dat je er ook vandaag hard mee aan de slag bent gegaan. Geniet van deze fijne avond :)

   Antwoord
   • Selita

    Ik vind het zo ontzettend moeilijk om van me zelf te houden maar nu ik deze 7 tips heb gelezen zijn er 2 die ik altijd heb gehad en eigenlijk nooit heeft verlaten maar heb nog 5 redenen waar ik hard an werk ik heb eindelijk geaccepteerd dat ik anders ben en dat dat ook echt mag mijn twinkeling in me ogen zijn weer terug en mijn lach is ook weer oprecht dus ik ben enorm aan het werken om op dat belangrijke punt te komen om van me zelf te houden en dat dat Okey is

    Antwoord
    • Romy

     Wat prachtig om dat te lezen <3 Zelfacceptatie is al zo'n belangrijke stap. Je bent supergoed bezig, zo te horen.

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs