Ben jij net als ik een groot zomerliefhebber? Dan baal je misschien dat de herfst er nu toch echt aan zit te komen. Zomerjurkjes maken plaats voor dikke truien en regenponcho’s en in plaats van eeuwigdurende zomeravonden wordt het steeds iets vroeger donker. Nog steeds maak ik niet standaard een vreugdedansje als de ‘r’ weer in de maand zit en het is ook altijd even wennen als de donkere, regenachtige herfstdagen er weer aan komen. Toch ben ik de herfst de afgelopen jaren wel steeds meer gaan waarderen. Daarom, speciaal voor mede-zomerliefhebbers, 7 redenen waarom de herfst ook heel fijn kan zijn.

redenen waarom herfst leuk is

1. Herfstgarderobe

Hoe leuk de korte rokjes en slippers ook zijn, ook in je herfstgarderobe hangen vast al een paar mooie items op je te wachten. Ik heb bijvoorbeeld altijd al vóór de herfst een fijne dikke jas klaarliggen en sta vaak te popelen om die aan te trekken. Ook de gebreide truien en poncho’s en mijn leuke enkellaarsjes trek ik met plezier weer uit de kast. Bijkomend voordeel is dat je je in de herfst niet druk hoeft te maken over verbranden door de zon, melkflessen onder een rokje of behabandjes die onder een strapless jurk uit komen. Ja, die herfstgarderobe heeft eigenlijk wel wat.

2. Cocoonen

Of je nu in een fluffy onesie op de bank zit of onder een dikke plaid een film gaat kijken, de herfst is hét seizoen om te cocoonen. In de zomer is het nog weleens een innerlijke strijd of ik met de hitte onder de dekens slaap of niet, maar in de herfst gaat er zonder twijfel niets boven mijn warme dekbed. Mijn bed ligt nooit zo fijn als in de herfst en ook een kop thee smaakt nog veel beter als je ondertussen de regen tegen de ramen hoort tikken. Om over die fijne pyjama en de ietwat foute maar oh zo warme pantoffels nog maar te zwijgen. Tijd voor een avondje cocoonen!

3. Mooie natuur

Je kunt veel over de herfst zeggen, maar van alle seizoenen levert de herfst in mijn ogen toch wel de mooiste foto’s op. Bijna alles ziet er mooi uit, bedekt onder een laagje gele, oranje en bruine bladeren. Zelfs een simpel parkje is opeens veranderd in een klein herfstparadijs. Ik kan nu al niet wachten om voor het eerst mijn 50 mm-lens ook te gebruiken voor mooie herfstplaatjes. Ook als je niet zoveel om fotografie geeft, kan de natuur in de herfst trouwens een feestje zijn. Want wat is er nu leuker dan een boswandeling in een bijna sprookjesachtige omgeving?

4. Herfstachtige gezelligheid

Laatst las ik het boek ‘Hygge’ (klik hier voor mijn artikel!) over Deense gezelligheid. Maar ook de Nederlandse gezelligheid in de herfst kan ik wel waarderen. De herfst is de tijd om gezellig met vriendinnen een kop thee te drinken op de bank, om samen films en leuke series te kijken, om binnen te genieten terwijl het buiten hard waait en om je in je onesie terug te trekken op de bank. Ook is de herfst dé tijd om weer eens Rummikub te spelen, een filmavond te houden of met een maskertje op de bank te hangen. Kortom, gezelligheid ten top!

5. Geen “Was ik nu maar vrij!”-gevoel

Deze reden om van de herfst te genieten, verdient misschien wat extra uitleg. Het zit zo: in de zomer hoor ik mensen vaak zeggen “Het is zulk mooi weer en nu moet ik… [vul in: werken, studeren, naar een afspraak].” Oftewel, op een zonnige dag baal je misschien dat je niet op het strand kunt liggen, maar binnen zit te puffen van de warmte. In de herfst is zo’n dag op kantoor, op school of met verplichtingen dan toch al iets minder erg. Buiten waait het misschien hard of regent het dat het giet, maar dat zorgt er wel voor dat je jouw plekje binnen misschien wel juist gaat waarderen.

6. Het leven gaat weer door

In de zomer mis ik het weleens dat het leven over het algemeen een beetje stil ligt. Er zijn winkels en organisaties gesloten vanwege de vakantie, een tandartsafspraak is een heel ding, op kantoor zijn veel mensen afwezig en ook familieleden en vrienden gaan vaak een paar weken weg. In de herfst is het gewone leven daaarentegen weer helemaal begonnen. Afspreken is dan weer een stuk makkelijker en de out-of-office-mails zijn weer uitgeschakeld. Er zijn weer collega’s op kantoor, mensen in de winkelstraat en het leven is weer volop aan de gang in de herfst.

7. Woondecoratie

Zodra ik een eigen huis heb, zou ik wel weten waar ik mijn geld in de herfst aan moet besteden: leuke herfstdecoratie. Van beschilderde bordjes tot lampionnetjes en van eekhoornbeeldjes tot neppompoenen, in de herfst zijn er genoeg leuke decoratie-items te koop om je huis mee op te fleuren. Ik vind het er altijd zo gezellig uitzien met lichtjesslingers aan de muur en herfsttafereeltjes op tafel gemaakt van pompoenen, lampionnetjes en nepbladeren. En mocht je je huis nu al vol hebben staan met herfstprullaria mooie decoratie, dan kun je vast nog wat leuke items in de tuin of op je balkon kwijt. Alles voor een fijne herfst!

Wat vind jij het meest leuke aan de herfst?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Loes 22 september 2017 op 7:12 am - Beantwoord

  Ik ben ook dol op de herfstgarderobe, heb vandaag toevallig mijn eerste herfstige outfit gepost, haha! En ik heb ook zoveel kriebels om het huis lekker in te richten. Ik wil graag nieuwe kussenhoezen etc, om het allemaal een beetje te veranderen en herfst-proof te maken.

  • Romy 23 september 2017 op 8:43 am - Beantwoord

   Je eerste herfstoutfit is zo tof! Ik vind de herfst qua kleding echt het leukste seizoen 🙂 En wat leuk dat je ook fanatiek met woonaccessoires aan de slag gaat. Er gaat niets boven een gezellig en herfst-proof huis 🙂

 2. Neverdullmoments 22 september 2017 op 7:25 am - Beantwoord

  Herfst, I love it! Vroeger vond ik het alweer super leuk als de herfst kwam, bijna jarig! (November). En op onze verjaardag kwam Sinterklaas altijd binnen.. aanloop naar feestdagen! Mooie natuur, kastanjes, chocolademelk, laarzen… heerlijk seizoen 🙂

  • Romy 23 september 2017 op 8:44 am - Beantwoord

   Als ik jouw lijstje zo lees, word ik ook helemaal enthousiast over de herfst. Het is ook eigenlijk best een fijn seizoen en het is zo leuk dat de feestdagen en andere gezellige momenten er weer aan komen 🙂

 3. Veronique 22 september 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Heerlijk! Stampen in de plassen, blaadjes die vallen. Geweldig! Ik vind de stormen etc.heerlijk. Lekker binnenn zitten met thee en een goed boek.

 4. Sylvia - alovelyadventure 22 september 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat ik mis aan de herfst is de kleur van de mooie blaadjes, heerlijk met een dekentje op de bank en een kop warme choco je lievelingsfilms/series kijken of een goed boek lezen. De regen die op het dak klettert waar je zo snel van in slaap valt.. ach weetje na een paar weken ben ik dat ook weer zat en wil ik weer terug naar de zon

  • Romy 23 september 2017 op 8:45 am - Beantwoord

   Ja, de Nederlandse herfst heeft eigenlijk wel wat. Maar leven in de Spaanse zon terwijl hier de blaadjes van de bomen vallen, klinkt ook geweldig 🙂

 5. Oui Nathalie 22 september 2017 op 7:16 am - Beantwoord

  Ik ben ook gek op de herfst, vooral de mooie kleurtjes in de natuur en de leuke herfst garderobe!
  Liefs, Nathalie

 6. Darina 22 september 2017 op 8:33 am - Beantwoord

  Het verkleuren van de bomen vind ik altijd zo mooi en cocoonen..heerlijk!

 7. jonna@burgertrutjes 22 september 2017 op 8:34 am - Beantwoord

  Leuk artikel Romy! Ik ben ook groot fan van de herfst. Niets zo lekker als op een regenachtige of stormachtige dag binnen te zitten in je favoriete huispak met Netflix aan.

 8. marije 22 september 2017 op 8:44 am - Beantwoord

  Ik vind de herfst heerlijk. Helemaal omdat je dan gewoon niets “moet”. In de lente en zomer heb ik het gevoel dat je dan van alles moet doen aan leuke dingen.

  Plus dat ik het heerlijk vind om met een dekentje op de bank te liggen

  • Romy 23 september 2017 op 8:46 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar! In de herfst voelt het opeens heel normaal om gewoon lekker binnen te zitten en niets te doen. Dat gevoel alleen al is heerlijk 🙂

 9. Aneta 22 september 2017 op 8:48 am - Beantwoord

  De dingen die jij geschreven hebt zijn heel herkenbaar. Ik vind het weer heerlijk om laarzen aan te doen en mooie wollen jurkjes. En niet te vergeten de kaarsjes in huis. Heerlijk!

 10. Anne - Ditisanne.nl 22 september 2017 op 9:14 am - Beantwoord

  Leuk! Ik vind de herfst niet zo erg, voor mij het beste seizoen om er met de fotocamera op uit te trekken! Ik maak tijdens de zomer altijd stapels plannen voor alles wat ik straks in de koudere maanden ga doen, om er vervolgens achter te komen dat ik hopeloos tijd tekort kom!

  • Romy 23 september 2017 op 8:47 am - Beantwoord

   Haha, tijdgebrek is inderdaad een herkenbaar probleem 😉 Ik heb ook altijd bepaalde foto’s aan het eind van de herfst niet kunnen maken waarvoor ik wel een idee in mijn hoofd had. Ach ja, gelukkig komt de herfst elk jaar weer terug! 😉

 11. Josephine 22 september 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Hmmm…ik ben eigenlijk niet zo’n fan van de herfst. Maar kaarsjes aan en met een dekentje op de bank film kijken, dat vind ik dan weer wel leuk.

 12. Lies 22 september 2017 op 9:41 am - Beantwoord

  Enerzijds wil ik mijn laarzen nog niet uit de kast halen, maar anderzijds is mijn herfstgarderobe inderdaad wel heel leuk, dus kijk ik er toch een beetje naar uit om die terug te kunnen dragen.

 13. Lieke 22 september 2017 op 9:53 am - Beantwoord

  Jaa heerlijk de herfst! Vind het inderdaad zo mooi om te fotograferen! ❤

 14. Jorinde 22 september 2017 op 10:00 am - Beantwoord

  Ik ben ook dol op het weer samenstellen van mijn herfstgarderobe. Ik vind het knusse aan dit seizoen ook wel weer heel fijn. Kaarsjes aan, met een theetje en dekentje op de bank wat films weg kijken op Netflix.. prima!

 15. Johanne 22 september 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Nou, vooruit 😉 Je hebt me weer iets meer enthousiast gemaakt voor de komende paar maanden! Ik heb vooral zin in het kopen van lekkere warme winterkleren en dankzij Hygge zit ik ineens veel fijner op de bank. Moet denk ik dit weekend even naar de hema voor wat herfstinkopen voor wat meer gezelligheid in huis.

 16. Simone 22 september 2017 op 10:34 am - Beantwoord

  Ik ben ook gek op herfstkleding, ik denk dat het qua mode mijn favoriete seizoen is. Je kunt er zoveel meer mee dan met kleding voor als het heel warm is. Ook vind ik het fijn dat de structuur weer terug is, al baal ik natuurlijk wel van de drukte op de weg die hiermee terug is.

 17. Forever38.com (Vera) 22 september 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Ik ben gek op de Herfst (nou ja, behalve die regenbuien dan, die kunnen me gestolen worden). Ik denk dat ik het meest geniet van de prachtige verkleurde bladeren. De natuur wordt soms net een schilderij.

 18. Rebecca 22 september 2017 op 10:54 am - Beantwoord

  Helemaal mee eens met alle bovenstaande punten. Ik vind het heerlijk om een avondje op de bank te kruipen met mijn vriend in een berg met kussens en dekens. Kaarsjes aan, filmpje aan en een mega kop thee. Terwijl het buiten regent en waait, aaah heerlijk!

 19. evelien 22 september 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik ben gek op de herfst, super fijn seizoen vind ik het en heb helemaal zin in de leuke outfits en de mooie natuur buiten. I love it!
  Liefs,
  Evelien

 20. Elisabeth 22 september 2017 op 11:31 am - Beantwoord

  Het leukst van de herfst vind ik mijn verjaardag :). Daarnaast ben ik ook fan van de kleuren van de herfst

 21. Nienke 22 september 2017 op 1:03 pm - Beantwoord

  Herfst is toch wel mijn tweede favoriete seizoen! Ik ben gek op cozy huismussen, lekker genieten onder een dekentje.

 22. Madelon 22 september 2017 op 1:04 pm - Beantwoord

  Wat een leuke lijst en ik kan me er helemaal in vinden! In de herfst voelt het voor mij altijd een beetje alsof het ‘normale leven’ weer bezig is. Terwijl de winter vol zit met feestdagen en de zomer vol met allerlei activiteiten, mooie dagen en festivals. De herfst is lekker normaal en knus.

  • Romy 23 september 2017 op 8:50 am - Beantwoord

   Haha, YAY, missie geslaagd! Wat leuk om te horen dat je toch – al is het maar een piepklein beetje – enthousiast bent over de herfst. Veel plezier met het doen van de herfstinkopen! 🙂

  • Romy 23 september 2017 op 8:51 am - Beantwoord

   Ja, lang leve de herfstkleding. Ik vind alle laagjes en mooie truien en vesten ook zoveel fijner dan het zoeken naar wat je nog wel aan kunt in de zomerhitte. De drukte op de weg is alleen inderdaad wel weer iets minder fijn.

  • Romy 23 september 2017 op 8:52 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je jarig bent in de herfst! Dat is al meteen een extra reden om blij te worden van dit seizoen 🙂

  • Romy 23 september 2017 op 8:53 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! De herfst is soms eigenlijk wel lekker rustig vergeleken met de seizoenen eromheen. Heerlijk om even bij te komen en weer van het normale leven te genieten, vooral als je dat vanaf de bank kunt doen met een kop thee en een dekentje 🙂

 23. Evelyne 22 september 2017 op 1:53 pm - Beantwoord

  Ik vind de kleuren in de herfst prachtig! Vroeger vond ik die periode van het jaar afschuwelijk. Regen, wind, .. Ik bleef liever binnen dan dat ik buiten moest gaan. Ik ging dan wel niet op de bank liggen met een fleece (dit mocht niet van thuis), ik hield mij dan wel nuttig bezig in de living ofzo.

  • Romy 23 september 2017 op 8:54 am - Beantwoord

   De herfst is inderdaad echt een seizoen om binnen te blijven en van de warmte in huis te genieten. De kleuren van de herfst vind ik ook geweldig. Echt een feestje als je met je camera op stap gaat 🙂

 24. Anna 22 september 2017 op 2:23 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, het is heel herkenbaar voor mij! Ik ben ook een zomer-mens, maar oh, ik vind herfst kleding zo leuk! <3 Als het te warm (of te koud) is weet ik namelijk ook nooit meer hoe ik me moet kleden. Wat dat betreft zijn de herfst en de lente wel mijn favoriete seizoenen, haha!

 25. Sam - singlereadytomingle 22 september 2017 op 3:09 pm - Beantwoord

  Ik vind altijd dat de herfst er zo gezellig uitziet en een gezellig beeld heeft, maar eens hij dan begonnen is en het is koud, nat en grijs heb ik het ook alweer mee gehad ;-). Al is cocoonen inderdaad wel heerlijk!

 26. Nikita 22 september 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

  Wegkruipen in een dikke trui is altijd fijn 🙂 Word ik blij van! En dat kan je niet als het verstikkend warm is in de zomer. Ik ben ook een zomermens, maar er zijn dingen die ik waardeer aan de herfst. Van de week was ik onderweg naar het station en zag ik een paar bomen die al blaadjes gelost hadden. Het was inderdaad mooi, al die kleurtjes in het groene gras. Het waren er nog niet heel veel, maar dat maakte het juist mooi. Net als ieder seizoen heeft de herfst ook wel iets heel moois 🙂

  • Romy 23 september 2017 op 8:55 am - Beantwoord

   Jaa, de herfst is zo’n fijn seizoen om outfits samen te stellen. Niet te warm en niet te koud en je kunt fijn met laagjes combineren in plaats van rekening te moeten houden met de hitte of te kou 🙂

 27. Rianne 22 september 2017 op 6:23 pm - Beantwoord

  Ik ben echt gek op de herfst!! Zodra ik de lange broeken weer aan kan en het #sweaterweather is, ben ik helemaal in mijn sas 🙂

 28. Joanne 22 september 2017 op 7:45 pm - Beantwoord

  Stiekem is het altijd zo fijn om in grote warme truien weg te kruipen 🙂

 29. Irene 22 september 2017 op 8:32 pm - Beantwoord

  Haha mijn collega en ik zeggen bijna elke dag dat het toch echt geen weer is om te werken. Als de zon schijnt wil je liever buiten zitten en als het koud is en regent, wil je liever thuis in de zetel met een deken Netflixen :p

  • Romy 23 september 2017 op 9:00 am - Beantwoord

   Haha, daar heb je ook wel weer een beetje gelijk in 😉 Thuis zitten heeft op zo’n herfstachtige dag ook wel wat.

 30. Nesrin 22 september 2017 op 9:34 pm - Beantwoord

  De herfst en woondecoratie gaan inderdaad heel goed samen. Ik ben net als jij een zomerliefhebber en vind het heel jammer dat we dit jaar weinig zon hebben gehad. Ik hoop dat we een mooie en het liefst een zonnige en droge herfst krijgen.

  • Romy 23 september 2017 op 9:00 am - Beantwoord

   Ja, ik hoop het ook! Keeping my fingers crossed 🙂 Het zou zo fijn zijn als we de gemiste zon van de zomer in de herfst weer terugkrijgen.

 31. Loes | Gewoon iets met Loes 22 september 2017 op 9:41 pm - Beantwoord

  Oh, ik ben het helemaal met je eens! Ieder seizoen heeft zijn charme. En aan het eind van de zomer is het stiekem ook wel weer fijn als de herfst begint. Wat dat betreft doet de wereld dat goed, met 4 seizoenen. Als je er een beetje klaar mee bent, staat er zo weer een nieuw seizoen voor de deur! In de herfst vind ik het heerlijk om naar buiten te gaan. Ik kan zo genieten van hoe de natuur verandert!

  • Romy 23 september 2017 op 9:06 am - Beantwoord

   Precies! Juist doordat we vier zulke verschillende seizoenen hebben, heeft elk seizoen zo zijn charme. Na een warme zomer heb ik altijd wel zin in een iets minder warme herfst waarin de gezelligheid binnen er weer aankomt 🙂

 32. Patricia (Mommy Stories) 22 september 2017 op 9:55 pm - Beantwoord

  Ik vind de herfst ook helemaal niet erg. Heerlijk om je garderobe weer aan te vullen met mooie herfst en winteritems. En de kleuren, de gezelligheid binnen nou ja alles wat je noemt eigenlijk!!! Nee hoor echt geen straf.

 33. Hermien - KouweKleren 22 september 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

  Jaa, de herfst is ook fijn! Al is het maar om de herfstkleuren die me gewoon het beste staan (en het goed doen op foto’s). Ik houd sowieso wel van de overgangen naar een ander seizoen, welk dan ook. Genoeg om je weer op te verheugen.

  • Romy 23 september 2017 op 9:07 am - Beantwoord

   Zeker weten! Ik vind die overgangsperiodes naar een nieuw seizoen ook altijd het fijnst. Heel geleidelijk zie je de natuur en de hele sfeer veranderen en dat heeft altijd wel zo zijn charme.

 34. Hilde 23 september 2017 op 10:21 am - Beantwoord

  De herfst is toevallig m’n lievelingsseizoen. Ik kan me dus heel goed vinden in die warmte, gezelligheid, dat cocoonen wat jij hier zo mooi omschrijft. Ook over Hygge heb ik hier een mooi boek liggen (het is wel een ander boekje, wat er uiteindelijk niet toe doet). Die kleuren en geuren waar de herfst zo rijk aan is, da’s voor mij echt genieten. Kaarsjes ’s avonds terwijl we onder een fleece dekentje kruipen, een heerlijke kop warme chocolademelk, gezellig samen fotoalbums bekijken… zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat heb ik genoten van deze post! Dank-je-wel.

  • Romy 24 september 2017 op 9:24 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je mijn artikel met plezier hebt gelezen 🙂 Ik heb andersom weer jouw gezellige reactie vol herfstliefde met plezier gelezen. Het is toch eigenlijk ook wel echt een heel fijn seizoen!

 35. Laura 23 september 2017 op 11:29 am - Beantwoord

  Ik vind het ook wel fijn dat het niet meer zo heet is in de herfst. Alhoewel deze zomer ook meer herfst was dan zomer. Het maakt inderdaad niet uit of je moet werken/studeren tijdens de herfst met kans op regen! Ik draag zomer items vaak ook door met een vest erover of een panty eronder.

  • Romy 24 september 2017 op 9:27 am - Beantwoord

   Dat laatste doe ik ook graag inderdaad. Ik draag meestal mijn zomerjurkjes ook in de herfst, maar dan net iets anders gecombineerd 🙂

 36. Odetta 24 september 2017 op 7:34 am - Beantwoord

  De eerste helft van de herfst vind ik best wel te hebben. Het weer kan dan nog heel aangenaam zijn en de kleuren van de herfst in de natuur zijn prachtig. Maar daarna mag het van mij best wel weer lente worden, hahaha.

  • Romy 24 september 2017 op 9:33 am - Beantwoord

   Haha, dat herken ik wel een beetje. Drie maanden herfst of winter is soms wel wat lang, maar gelukkig wordt het uiteindelijk ook altijd weer lente 😉

 37. Mariska 24 september 2017 op 10:27 am - Beantwoord

  Het meest leuk vind ik gewoon met een dekentje op de bank, warme chocomel of thee, lekkere geurkaars of waxmelt en gewoon weinig doen 🙂 en ook wel warmere kleren 🙂

 38. Claire 24 september 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Ahh wat een fijn lijstje! Ik vind eigenlijk elk seizoen wel wat hebben. In de herfst vind ik het ook altijd heerlijk om lekker door het bos te lopen. De natuur is zo mooi als alle blaadjes van de bomen vallen. Natuurlijk met als afsluiter een kopje koffie (met slagroom!) en een taartje 🙂