1 25

7 sollicitatietips voor starters die ik leerde (door vallen en opstaan)

 • 3 september 2018
 • 33 Reacties

Solliciteren gaat soms met de nodige blunders of frustraties gepaard. Ik zit nu prima op mijn plek op het werk, maar ik heb sinds mijn afstuderen wel heel wat sollicitatiegesprekken moeten voeren. Er zaten teleurstellingen bij, maar ook regelrechte frustraties en soms ook heel bizarre gesprekken. Solliciteren heb ik dan ook moeten leren met vallen en opstaan. En nog een keer vallen. En weer opstaan. In dit artikel deel ik 7 sollicitatietips voor starters die ik zelf via die harde weg heb geleerd. Doe er je voordeel mee (of lach om mijn sollicitatieblunders, dat kan natuurlijk ook!).

7 sollicitatietips voor starters (na mijn eigen sollicitatie-ervaringen)

Ervaring met solliciteren als starter heb ik meer dan ik destijds had gewild. Ik studeerde af in een periode van bananencrisis: de banen lagen totaal niet voor het oprapen, zeker niet in de communicatie, terwijl tegelijkertijd heel veel starters hoopten een leuke uitdaging te vinden. Ik heb dan ook een stuk of 80 brieven geschreven, ben 7 keer op gesprek geweest. Waar de eerste gesprekken nog stroef verliepen en ik peentjes zweette, ging het na verloop van tijd steeds beter. Vooral na de laatste sollicitatie waarbij ik het werd (YES!) kon ik goed zien wat ik in het begin niet zo handig had aangepakt of een volgende keer anders zou doen.

Inmiddels vind ik solliciteren niet zo moeilijk meer en zie ik het eerder als een kennismaking. Solliciteren is echt niet zo spannend als je misschien denkt. Kwestie van vallen en opstaan, en erop vertrouwen dat je steeds beter wordt. Mijn beste sollicitatietips voor starters deel ik graag voor met je.

1. Zenuwen? Bereid je extra goed voor!

Ik ben geen natuurtalent in solliciteren, maar gelukkig kom ik met een goede voorbereiding (en wat handige sollicitatietips) een heel eind. Zonder voorbereiding zou ik zelfs mijn leeftijd nog spontaan kunnen vergeten tijdens een sollicitatiegesprek. Juist daarom vind ik het fijn om van tevoren alvast te bedenken wat ik op een paar standaardvragen zou kunnen antwoorden. Instuderen doe ik niet, maar ik zorg er bijvoorbeeld wel voor dat ik kan uitleggen waarom ik geschikt ben voor de functie en waarom de functie me aanspreekt. Soms helpt het om daar eerder goed over na te denken.

» Ook handig is onder andere dit lijstje met veelgestelde sollicitatievragen.

2. Zorg dat je een elevator pitch hebt

“Vertel eens kort iets over jezelf!” Die vraag kreeg ik bijna standaard bij sollicitatiegesprekken. In mijn eerste gesprekken vond ik het best wel een moeilijke vraag. Je cv opdreunen is niet de bedoeling, maar 10 minuten uitweiden over jezelf is ook zo wat. Na een tijdje kwam ik erachter dat het kan helpen als je voorbereidt hoe jij jezelf in 1 minuut zou willen voorstellen. Zo’n pitch is trouwens ook ná je sollicitatie handig, bijvoorbeeld als je je voorstelt aan collega’s. In mijn eerste weken deed ik ooit de onhandige uitspraak “Ik heb wel wat dingen gedaan met redigeren.” Nope! Veel beter is natuurlijk “Ik heb gewerkt als redacteur.” Je hoeft jezelf niet klein te maken.

sollicitatietips voor starters

3. Geef een stevige handdruk

Ik nam iemand de hand schudden in het begin wel heel letterlijk. Ik liet iemand vooral mijn hand vastpakken om die dan slapjes heen en weer te schudden. Maar, zo leerde ik al snel, een stevige handdruk is een belangrijke positieve eerste indruk bij een sollicitatiegesprek. Ook al heb je geen flinke biceps, zorg dat je in ieder geval een beetje kracht zet als je de hand schudt van je potentiële nieuwe werkgever. Ik heb voor mijn eerste gesprekken zelfs een keer met iemand geoefend op mijn handdruk voordat ik naar het gesprek ging.

4. Neem je cv geprint mee

Deze sollicitatietip leerde ik dankzij mijn meest bizarre sollicitatiegesprek ooit. Het gesprek vond plaats in een eetcafé en degene tegenover me at ondertussen haar verlate lunch en moest tussendoor ook nog een telefoontje plegen. Ze was per ongeluk ook nog eens totaal vergeten om mijn cv mee te nemen. En oh ja, ze wist eigenlijk ook niet meer wie van de sollicitanten ik was. Ongemakkelijkheid ten top! Van dat gesprek heb ik geleerd om altijd mijn cv geprint mee te nemen. Gewoon voor de zekerheid.

sollicitatietips voor starters

5. Bereid een paar vragen voor (en die hoeven niet kritisch te zijn!)

Dat je bij een sollicitatiegesprek altijd het beste iets te vragen kunt hebben, is vast geen eye-opener. Maar ik was eerst in de veronderstelling dat die vragen op z’n minst nogal kritisch moesten zijn. Later leerde ik dat zo’n kritisch vragenvuur voor je potentiële nieuwe werkgever nergens voor nodig is (of zelfs averechts kan werken), tenzij diegene je specifiek vraagt naar je mening natuurlijk. Het belangrijkste is dat je interesse toont. Zeker als starter is het ook prima om standaardvragen te stellen, zoals:

 • Stel dat jullie mij aannemen voor functie X, wat zou dan het eerste zijn dat ik zou oppakken?
 • Hoe ziet een werkdag er ongeveer uit?
 • Wat zoeken jullie precies in iemand met functie X?
 • Wat zijn de doorgroeimogelijkheden en mogelijkheden voor cursussen?
 • Waar hopen jullie over X jaar met het bedrijf of met de afdeling te staan?
 • Hoe is de sfeer in het bedrijf?

6. Lees de vacaturetekst nóg een keer door

Een open deur misschien, maar bij een goede voorbereiding hoort ook de vacaturetekst nog eens goed doorlezen. Wat voor persoon zoekt het bedrijf? Wat zijn de taken die bij de functie horen? En wat heb je in de sollicitatiebrief eigenlijk over jezelf en over je interesse in de functie verteld? De vacaturetekst kan ook helpen bij je antwoorden op de vragen die je krijgt. Zoekt het bedrijf iemand die secuur is, maar vragen ze naar jouw grootste uitdaging? Dan is het misschien niet handig om spontaan te vertellen dat je weleens dingen afraffelt. Natuurlijk is eerlijkheid belangrijk, maar ga jezelf ook niet naar beneden halen.

7. De belangrijkste van deze sollicitatietips: geloof in jezelf

Na mijn afstuderen was ik best wel onzeker, zeker na een paar afwijzingen. Zou er wel een werkgever zijn die mij wil hebben? Laat het niet tijdens het gesprek blijken als je aan jezelf twijfelt. Je bent namelijk echt al een heel eind als je overtuigd bent van je sterke kanten en desnoods jezelf voor de spiegel moed inpraat. Bij het gesprek voor zowel mijn vorige als mijn huidige baan geloofde ik écht dat ik hier geschikt voor zou zijn. Daardoor voelde ik me al veel meer ontspannen. Mijn belangrijkste van deze 7 sollicitatietips is dan ook: geloof in jezelf. Ook al ben je misschien eerder ooit afgewezen, wees ervan overtuigd dat zij jou moeten hebben. Dan ben je al een heel eind.

Wat zijn jouw beste sollicitatietips?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 september 2018 op 6:40 am - Beantwoord

  Solliciteren heb ik, nadat ik van school kwam, veelvuldig moeten doen. Goede tips! Vooral geloven in jezelf!

 2. Shirley 3 september 2018 op 7:40 am - Beantwoord

  Oefening baart kunst denk ik. En het is ook belangrijk dat je de moed niet verliest. Er hoeft maar 1 geschikte baan voorbij te komen. Het raarste dat ik ooit meemaakte, was dat iemand mij enthousiast belde om me uit te nodigen voor een gesprek. Ik ging alleen volgende ochtend op vakantie voor 8 dagen, dus daarna kon ik komen kennismaken. Toen ik dat zei, zei ze letterlijk: ‘oh, oh… Laat dan maar.’ Het zijn 8 dagen. Ik heb sowieso nog een opzegtermijn, dus ik kon sowieso niet gisteren beginnen. Ik was echt zo verbaasd. Het meest hilarische vond ik dat het een bedrijf in de reisbranche was :’)

  • Romy 3 september 2018 op 9:11 pm - Beantwoord

   Absoluut, moed houden dat er wel een baan komt, is misschien wel het allerbelangrijkste. Toen ik net was afgestudeerd, heb ik best wel lang moeten solliciteren. Soms zakte de moed me even in de schoenen, maar ik ben nu blij dat ik toch heb doorgezet totdat er destijds een werkgever was die wel meteen heel enthousiast was. Het bizarre is dat ik op dat moment zelfs een andere uitnodiging moest afwijzen. Ik weet nog hoe goed dat voelde na alle afwijzingen die ik zelf in die tijd had gehad, haha.
   Jouw sollicitatie-ervaring bij het reisbedrijf is ook wel heel apart inderdaad. Alsof je iemand alleen aanneemt op basis van wanneer diegene kan starten in plaats van op zijn kwaliteiten… Dan ga je ook spontaan twijfelen aan hoe goed dat bedrijf eigenlijk is 😉

 3. Judith 3 september 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  hele fijne tips! vooral dat geloven in jezelf vond ik soms lastig, maar dat komt met de tijd heb ik gemerkt 🙂

  • Romy 3 september 2018 op 9:12 pm - Beantwoord

   Klopt! Dat heb ik zelf ook gemerkt inderdaad. Naarmate ik meer sollicitatie-ervaring opdeed, leerde ik ook wel om meer te geloven in mijn kwaliteiten. Alleen al dat hielp om het er daarna iets beter van af te brengen 😉

 4. Daenelia 3 september 2018 op 10:37 am - Beantwoord

  Besef dat een afwijzing ook positief kan uitpakken, en dat het erbij hoort. Dat is de moeilijkste tip, ook nog. Maar alle afwijzingen die ik de afgelopen tijd gekregen heb, waren alleen maar goed. Of het was een afwijzing voor een functie waar ik duidelijk over-gekwalificeerd voor was, of bij een bedrijf wat eigenlijk een beetje onderbetaalde. Soms was het een afwijzing van iemand die ik ook eigenlijk liever niet wilde als baas, of bij een bedrijf waar ik me bij het binnenstappen al meteen niet thuisvoelde.
  En mijn ervaring is dat je vooral moet blijven doen waar je zelfvertrouwen van krijgt, naast het solliciteren. Dat kan zijn sporten en hardlopen, of aan je blog werken en dan op professioneel niveau, of … een etsy winkeltje openen, of … ehm, t-shirts ontwerpen. Want als je dan weer een afwijzing krijgt op een baan die je heel graag wilde, dan kan je kijken naar wat je zélf voor elkaar hebt gebokst. Het is niet dramatisch, maar het feit dat ik de afgelopen maanden bezig bleef, gaf me dat zelfvertrouwen en geloof in mijn kunnen.
  … Voor mij heeft het dus ook wat moois opgeleverd 🙂

  • Romy 3 september 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   Daar heb je zeker gelijk in! Wat een mooie tip eigenlijk! Toen ik net was afgestudeerd, kreeg ik inderdaad ook van iemand te horen dat ze me wel een goede kandidate vond, maar dat ze het gevoel had dat ik in het onderzoek thuishoorde en niet bij haar communicatiebureau. Ik weet nog hoe stom ik die opmerking vond, maar nu (2 jaar later) heeft ze dus toch gelijk gekregen 😉 Soms pakken afwijzingen uiteindelijk juist goed uit of is het maar goed ook dat het ergens niets wordt.

   Ik vind je tweede tip ook wel een mooi punt, al helemaal omdat het voor jou heeft gewerkt en het je uiteindelijk inderdaad een mooie baan heeft opgeleverd. Solliciteren is vaak niet de leukste bezigheid en ook niet altijd even goed voor je zelfvertrouwen, dus dan zijn dat soort hobby’s of andere dingen om voldoening uit te halen des te meer welkom 🙂

   Veel succes bij je nieuwe baan!

 5. Anna 3 september 2018 op 10:39 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips, waar ik zeker wat aan heb! Ik dacht altijd dat het solliciteren me best goed af ging, totdat ik ineens moest gaan solliciteren voor “echte” banen haha. Dat is toch wel even wat anders :p

  • Romy 3 september 2018 op 9:13 pm - Beantwoord

   Wat een handige tip! Die methode kende ik nog niet. Het is sowieso vaak goed om voorbeelden te hebben om je kwaliteiten te laten blijken, maar dit klinkt ook als een handige methode om die kwaliteiten te bewijzen inderdaad 🙂

  • Romy 3 september 2018 op 9:15 pm - Beantwoord

   Haha, dat is wel zo inderdaad! Ik had tot dan toe vaak baantjes via via gekregen en bij Albert Heijn hoefde ik als 16-jarige natuurlijk niet een zwaar indrukwekkend gesprek te voeren om als caissière te worden aangenomen 😉 Ik vond dat ook best even wennen toen ik later voor “echte” banen ging solliciteren.

 6. Femke 3 september 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Nog een aanvullende tip: plaats een representatieve foto op je C.V. Als ik een brief zonder foto onder ogen krijg, vind ik dat een gemis. Daarnaast heb ik al vaak gezien dat er en foto op een C.V. staat, waarna ik de persoon ga ophalen voor het gesprek en diegene er dan heel anders uit ziet. Dat is niet goed voor je eerste indruk. Enne, het stellen van vragen.. een hele goede! Gemiste kans als je als sollicitant geen vragen stelt en het verbaasd mij vaak dat hier vaak niet over wordt nagedacht. Je moet als sollicitant er namelijk ook achter komen of het bedrijf/ team/ etc. wel matchen.

  • Romy 3 september 2018 op 9:18 pm - Beantwoord

   Goed punt inderdaad van die foto! Ik weet nog dat ik ooit bij een sollicitatiegesprek te horen kreeg dat ik “zo op mijn foto leek”. Toen moest ik daar hard om lachen, maar nu snap ik wel waar die opmerking vandaan kwam 😉 Ik kan me voorstellen dat je eerste indruk toch wel apart is als iemand totaal niet lijkt op zijn foto.
   Je hebt ook helemaal gelijk wat betreft het vragen stellen. Ik heb mijn sollicitatie weleens ingetrokken na een eerste gesprek omdat ik het bedrijf niet bij mij vond passen. Een sollicitatiegesprek is inderdaad dé gelegenheid om erachter te komen of er wel of geen match is.

 7. Tamara 3 september 2018 op 11:29 am - Beantwoord

  Heel fijne tips! Het enige waar ik het moeilijk mee heb, is tip 4: je cv geprint meenemen. Eerlijk? Mocht ik solliciteren bij iemand die een verlate lunch voor me zit te eten, mijn cv niet bekeken heeft en niet eens weet wie ik ben van de sollicitanten.. Ik zou er al niet willen werken. Maar helaas komt het wel voor.

  • Romy 3 september 2018 op 9:25 pm - Beantwoord

   Ik moet zeggen dat ik er ook wel zo over dacht na dat gesprek, hoor. Ik vind zelf dat de minste moeite die je kunt doen, toch wel is dat je iemands cv even bekijkt. Ik was er ook niet heel rouwig om dat ik het bij die sollicitatie niet was geworden 😉

 8. Kirsty 3 september 2018 op 5:05 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Een goede voorbereiding is zeker belangrijk, maar op sommige vragen kun je je niet altijd voorbereiden als ze echt creatief zijn met vragen stellen. Die standaardvragen zijn wel handig om dan in ieder geval alvast te kennen.
  Het lastigste aan een stevige hand geven met sollicitatiegesprekken vind ik toch wel dat je toch een beetje zenuwachtig bent en ik ben altijd bang dat ik dan toch een beetje zweethanden heb haha.

 9. Larissa 3 september 2018 op 6:53 pm - Beantwoord

  Goede tips! Had ik zeker wat aan gehad toen ik druk bezig was met solliciteren.
  Het raarste wat ik ooit had meegemaakt… Ik verteld heel trots dat ik leiding was bij scouting en potentiële werkgevers ging helemaal los met mensen van scouting belachelijk maken. Ik was zo geschrokken dat ik nieteens ben weggelopen. Daarna heb ik wel heel vriendelijk verteld dat dit hem niet ging worden natuurlijk! Je wilt graag een baan, maar je moet ook wel jezelf kunnen blijven.

  • Romy 3 september 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

   Pff, wat een naar gesprek moet dat zijn geweest! Je komt als potentiële werkgever natuurlijk niet echt aantrekkelijk over als je meteen zo begint in gesprek met je kandidaat. Groot gelijk dat je daarna hebt afgezien van je sollicitatie. Je wilt toch niet in de lunchpauze met collega’s steeds dit soort vervelende opmerkingen krijgen over iets wat jij juist met veel passie en trots doet.

 10. Nikita 3 september 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

  Ik heb tot nu toe een paar keer gesollicteerd, een paar keer voor stageplaatsen en dit jaar voor een studentenjob. Solliciteren is eng, maar ik heb wel gemerkt (en zeker met mijn toelatingsproef nu) dat ik heel goed moet luisteren naar mijn gevoel. Als ik onderweg naar de sollicitatie of tijdens de sollicitatie op mijn ongemak ben of me echt heel paniekerig voel, dan weet ik dat ik niet op mijn plek zit. Dat is mijn tip voor mezelf. Maar mijn vorige gesprek ging wel goed. Daardoor zit ik nu nog steeds op mijn werkplaats tot ik terug naar school ga. Een hele fijne werkplek. Gisteren was er zo weinig te doen dat ik twee uur eerder naar huis mocht. Maar natuurlijk is dat niet het enige leuke aan mijn werk, ik doe het heel graag. Alleen is zo’n inkorting soms gewoon heel leuk voor iedereen.

  Wat betreft vandaag trouwens, het moet er gewoon eventjes uit. Vandaar dat ik eventjes je blogpost ‘gebruik’ als luchtingmiddeltje. Het was de eerste schooldag vandaag voor mijn broers en zusje. Voor iedereen. Maar niet voor mij, aangezien ik afgestudeerd ben en mijn eerste schooldag pas midden september is. Ik heb me nog nooit zo leeg gevoeld op de eerste schooldag. Ik mis mijn school, de mensen daar. Dit is iets waar ik mee moet leren dealen natuurlijk. Ik ga de komende dagen goed voor mezelf zorgen want zolang ik bezig ben dan voel ik me niet slecht of leeg. Het zijn de momenten waarop ik niks te doen heb dat ik terugval. En het lukt me gewoon eventjes niet om mezelf uit die put te trekken. Daarbij komend is dat het vandaag de sterfdatum van oma is. Twee jaar geleden is ze gestorven. En dat soort dagen zijn altijd lastig. Maar ik was met een goede maat van mij in de stad, iets gaan eten, bijkletsen en gewoon leuke dingen doen. En het voelt zo verkeerd. Het voelt alsof ik leuke dingen doe en dat niet mag. Terwijl ik zo goed weet dat dat niet hoeft, dat ik mezelf niet schuldig hoef te voelen. Dat het oke is om leuke dingen te doen, van het leven te genieten. Dat het juist goed is dat ik mezelf dingen gun op dagen zoals vandaag. Toch kan ik het niet loslaten en blijft het verkeerd voelen. Mijn zusje kwam vrij blij thuis en ze kwam me wel vertellen dat ze mijn vertrouwenspersoon had gezien en ik heel veel groetjes van hem had. En dat maakte mijn dag toch net iets beter. Sommige dingen zullen nooit veranderen, dit is er eentje van 🙂

  • Romy 3 september 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

   Wat een goede insteek voor een sollicitatiegesprek. Je gevoel zegt inderdaad vaak wel het juiste. Ik heb mezelf ook weleens teruggetrokken uit een sollicitatiegesprek omdat ik er geen goed gevoel bij had. Dan weet je gewoon dat het niet goed zit. Fijn om te horen dat je bij je huidige werk wel echt op je plek zit. En een keer een kortere werkdag hebben is natuurlijk nooit verkeerd!

   Ik kan me voorstellen dat een dag als vandaag je gemis van school wel extra aanwakkerde. Het verschil met toen je nog studeerde, valt nu natuurlijk extra op als mensen om je heen weer beginnen met school of met hun studie. En wat rot dat je daarbij ook nog eens de sterfdatum van je oma te verwerken had vandaag. Ik snap dat dat het er niet veel makkelijker op maakt. Je hebt echt het goede gedaan door juist nu leuke dingen te doen. Die kun je heel hard gebruiken. Je hoeft je niet schuldig te voelen, want nu heb je tenminste iets van je dag gemaakt, terwijl je anders misschien vooral heel verdrietig binnen had gezeten. Ik weet zeker dat ook je oma dat niet had gewild. ❤ Pas extra goed op jezelf, ook vanavond!

 11. Dana 3 september 2018 op 7:58 pm - Beantwoord

  Handige tips! Ook een handige tip is om voorbeelden van situaties te hebben en daarbij STAR methode te gebruiken: situation, task, action and result. Dat geeft wel een goede opbouw om voorbeelden te geven.

 12. Justine 3 september 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik kan mezelf vooral heel erg storen aan slappe handjes en wanneer iemand niet goed voorbereid is. Ik heb zelf al best wel wat gesprekken gehad en heb ook wel eens meegekeken met andere sollicitaties en wat ik daar van heb geleerd komt goed overeen met wat jij hier zegt. Een goede voorbereiding is echt al de helft van het werk. Zorg dat je weet wat je zegt, dat je er staat en dat je niet met een slap verhaal (of handje) komt aanzetten. Een goede elevator pitch is inderdaad áltijd handig, eveneens als een rijtje met vragen. Want stel ALTIJD een vraag. Maakt niet uit wat, altijd doen als ze ernaar vragen. Oh en als je drinken wordt aangeboden: ook altijd ja zeggen. Heb ik geleerd van meerdere HR managers haha.

  • Romy 4 september 2018 op 5:20 pm - Beantwoord

   Het lijkt mij ook heel interessant om eens mee te kijken met een sollicitatiegesprek of zelf aan de “werkgeverskant” van het gesprek te zitten. Dat is waarschijnlijk heel leerzaam. Leuk om te horen dat je een paar van mijn tips daar ook hebt geleerd of zelf in de praktijk hebt ervaren.
   Een vraag stellen is inderdaad zó belangrijk. Ook al is het maar een simpele vraag naar de sfeer op het werk, dat laat in ieder geval blijken dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Jouw tip van drinken aannemen is ook wel slim inderdaad. Ik denk dat je anders meteen een soort awkward situatie krijgt als je het drinken afslaat 😉

 13. bychristiana 4 september 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Goh ik kan een van mijn eerste sollicitatie gesprekken nog goed herinneren. Ik was verschrikkelijk nerveus en tja, zoiets straal je uit. Nu ben ik gelukkig een stuk zelfverzekerder en heb ik ook meer ervaring met dat soort gesprekken. Mijn beste tip is altijd om je ademhaling onder controle te krijgen. Wordt je bewust van je ademhaling , adem rustig in en uit en dan wordt je (of in ieder geval ik dan) echt vanzelf rustiger. Ik pas dat toe bij alles wat ik moeilijk of eng vind, en voor mij werkt het goed. Een goede voorbereiding is ook belangrijk. Verdiep je in het bedrijf waar je gaat solliciteren en het werk dat je moet gaan doen. Dan kun je ook al beter omgaan met (lastige) vragen die je eventueel gaat krijgen.

  • Romy 4 september 2018 op 5:25 pm - Beantwoord

   Wat een goede tip om te letten op je ademhaling! Ik was vooral bij mijn eerste gesprekken ook ontzettend zenuwachtig en weet zeker dat ik er toen veel aan had gehad als ik mijn ademhaling iets meer onder controle had gehad 😉
   En een goede voorbereiding is inderdaad echt al het halve werk en kan zeker helpen om een doordacht antwoord te geven op de vragen die je krijgt.

 14. Marlies 4 september 2018 op 3:34 pm - Beantwoord

  Ik heb, als afgestuurd leerkracht, niet heel veel moeite hoeven doen om een baan te vinden. Toch heb ik voorheen wel veel gesolliciteerd en ik kan me zeker vinden in al je tips. Nog een hele praktische: als er wordt gevraagd of je wat wil drinken, ga voor een glas water! Lekker als je snel een droge mond krijgt van de zenuwen en beter dan een warm drankje. Ik vroeg eens om een kopje thee, maar omdat ik niet wist hoe lang het gesprek ging duren wist ik ook niet hoe snel ik het op moest drinken, met als gevolg dat ik mijn mond brandde en me enorm verslikte, haha.

  • Romy 4 september 2018 op 5:45 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je snel aan een baan bent gekomen! In het onderwijs is natuurlijk veel vraag naar werknemers, dus dat is ideaal 🙂
   Haha, dat punt van een glas water nemen is wel een goede inderdaad. Zie met een verbrande mond maar eens je pokerface vast te houden 😉 Ik heb zelf overigens weleens thee genomen om vervolgens zo druk in gesprek te zijn dat ik helemaal vergat om te drinken. Oeps! Het was ook wel een beetje gênant toen ik daarna het gesprek uit liep en er nog een volle beker stond, haha.

 15. Eline 5 september 2018 op 9:58 pm - Beantwoord

  Goede tips! Een goede voorbereiding, oprechte interesse in degene die tegenover je zit en geloven in jezelf zijn denk ik de belangrijkste. Als is dat laatste best moeilijk!
  Weet ook met wie je het gesprek hebt. En dan bedoel ik niet alleen de namen, maar ook de achtergrond en ervaring. Dan kan je soms beter inschatten uit welke hoek de vragen komen én je hoeft je niet af te vragen of diegene die op je af komt lopen nou je gesprekspartner is of niet.
  Oh en als je echt heel erg plankenkoorts hebt: solliciteer op een baan die je niet wil hebben maar waarvan je weet dat je een goede kans hebt om voor een gesprek te worden uitgenodigd. Dat is natuurlijk wel een (tijds)investering maar je kan wel zonder al te hoge druk oefenen voor als het er echt om gaat.

  • Romy 6 september 2018 op 5:06 pm - Beantwoord

   Van tevoren even checken wie degene is met wie je het gesprek voert, is inderdaad ook een goede tip. Wel zo fijn, ook voor jezelf! Zelf checkte ik vaak de dag van tevoren het LinkedIn-profiel van diegene, zodat die persoon via een notificatie kon zien dat ik zijn of haar profiel had bekijken. Geen idee of het wat uitmaakt, maar ik heb er weleens een positieve reactie op gekregen tijdens het gesprek ?
   Trouwens echt wel een goed idee om ergens op te solliciteren waar je eigenlijk niet per se terecht wilt komen. Ik heb dat zelf min of meer per ongeluk gedaan. De eerste functie waar ik op reageerde, bleek tijdens het gesprek pas totaal niet iets voor mij te zijn ?

 16. Saskia 6 september 2018 op 2:59 pm - Beantwoord

  Zeker tips die ik ook altijd heb gebruikt tijdens sollicitaties. Ook altijd handig je CV en brief inderdaad geprint mee te hebben. Soms heb ik de vacature ook uitgeprint en onderstreept wat ik wil vragen. Ook vraag ik altijd bij het drinken wat water, geen thee want dan verbrand ik mijn mond altijd en ben je als het gesprek al klaar is nog niet klaar met je thee :’)

  • Romy 7 september 2018 op 12:21 am - Beantwoord

   Goed punt inderdaad van het water bestellen in plaats van thee! Dat heb ik zelf pas later in mijn “sollicitatiecarrière” ontdekt, toen ik inderdaad al klaar was met het gesprek terwijl ik nog een halve kop thee had staan. Haha, lekker ongemakkelijk! 😉

 17. Merel 15 september 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel dit! Lekker compact de belangrijkste tips en vragen bij elkaar. Voor mij op dit moment nog niet van toepassing (ik studeer nog) maar ik sla hem even op zodat ik hem erover een jaar nog eens bij kan pakken.

  • Romy 15 september 2018 op 1:58 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je misschien na je studie iets aan mijn tips hebt ? Succes nog even met je studie! ?

Recente blogs

Lentezin | 21 dingen waar ik dit seizoen naar uitkijk

28 april 2023|Persoonlijk|

In de winter verander ik ongewild vaak in een soort kluizenaar. De donkere dagen breng ik het liefst onder een dubbele plaid door met een kruik tegen mijn lijf en een beeldscherm, boek of baksel voor mijn neus. Maar zodra het maart is en de dagen wat langer zijn, kruip ik acuut u