Alweer minstens 10 jaar maak ik zelf kaarten. Nog steeds maak ik zeker één keer per week kaarten en durf ik bijna niet meer op verjaardagen aan te komen zonder een zelfgemaakte kaart. Met plezier overigens! Regelmatig krijg ik de vraag “Goh, hoe doe je dat toch?”. Soms denken anderen dat kaarten maken te duur of te moeilijk is. Maar dat is absoluut niet per se zo! Maar hoe pak je dat nu aan, zelf kaarten maken? Ik besloot mijn 7 beste tips te verzamelen om te beginnen met zelf kaarten maken. Zo hoop ik jou ook een beetje enthousiast te maken voor deze leuke hobby.

zelf kaarten maken beste tips

De kaarten in dit artikel heb ik zelf gemaakt.

Tip 1: Koop de juiste materialen (en koop niet té veel!)

Gelukkig hoeft kaarten maken niet duur te zijn. Al eerder deelde ik bijvoorbeeld mijn favoriete budgetproof knutselspullen van Action. Als je voor het eerst gaat kaarten maken, kan het aanbod alleen best wel overweldigend zijn. Er zijn zo veel materialen te vinden. Wat heb je nu écht nodig? Als je net begint, raad ik je aan om eerst een aantal goedkope producten te kopen bij Action of via AliExpress. Begin met een paar producten en sla niet meteen alles in. Als zelf kaarten maken je dan toch niet bevalt, heb je in ieder geval niet al te veel geld uitgegeven. Bovendien is het soms juist fijn om niet al te veel keuzestress te hebben wanneer je aan je eerste kaart begint.

Wat heb je écht nodig als je begint met kaarten maken?

✂ Een papierpakket
✂ (Linnen)karton (bijvoorbeeld het karton van Action)
✂ Dubbelzijdige tissuetape of goede papierlijm (geen Pritt-stift!)
✂ Washi-tape, leuke bedeltjes of andere versiersels
✂ Snij-apparaat (begin met een goedkoop apparaat – upgraden kan altijd nog!)
✂ Goede schaar
✂ Potlood

Tip 2: Begin met een voorbeeldkaart

Als je net begint met welke hobby dan ook, voel je je misschien een beetje inspiratieloos. Je hebt prachtige materialen, maar wat ga je daarmee maken? Daarom is mijn tweede tip voor zelf kaarten maken om er een voorbeeldkaart bij te zoeken. Zoek op blogs, op Pinterest of op Instagram naar een kaart die je mooi vindt en maak die met je eigen materialen na. Dat is misschien niet supercreatief, maar het kan een fijne opzet zijn en vaak stop je ongemerkt ook in zo’n kaart de nodige creativiteit. Naarmate je vaker kaarten maakt, zal je vanzelf meer jouw stijl ontdekken en meer creatieve ideeën krijgen.

Tip 3: Zoek van tevoren bij elkaar wat je gaat gebruiken

Heb je niet zo veel tijd om een kaart te maken? Zoek dan van tevoren alle benodigdheden bij elkaar. In het begin leek kaarten maken bij mij vaak meer een wedstrijdje traplopen. Continu liep ik trap op trap af om nieuwe spullen te halen. Selecteer dus van tevoren een aantal producten die qua kleuren of stijl bij elkaar passen. Dan kun je daarna snel aan de slag. Het voordeel van spullen bij elkaar zoeken, is ook dat je eventueel meerdere bijpassende kaarten achter elkaar kunt maken.

Tip 4: Ga pas plakken als je tevreden bent

Hoe vaak het mij in het begin wel niet is overkomen dat ik dingen niet naar mijn zin had vastgeplakt. En tja, dan blijkt het toch even niet zo geweldig te zijn dat de lijm goed blijft plakken. Daarom is mijn vierde tip om eerst je hele kaart uit te denken en op je gemak te schuiven met materialen. Plak pas alles vast zodra je helemaal tevreden bent. Ben je bang dat je niet meer weet waar je alles had neergelegd? Plak dan wel alvast het papier op de kaart en zet met een potlood punten of streepjes op de plek waar je bepaalde versiersels wilt plakken.

zelf kaarten maken beste tips

Tip 5: Maak je kaart niet te dik of zwaar

Ik vind het leuk om veel materialen op mijn kaarten te verwerken. Toch probeer ik wel op te letten dat mijn kaarten niet té vol worden. Te zware of dikke kaarten zijn namelijk moeilijker te versturen. Veel van mijn zelfgemaakte kaarten moet ik met twee postzegels versturen vanwege het gewicht. Dat is dus wel iets om rekening mee te houden. Wil je het graag bij één postzegel houden? Werk dan met lichtere materialen, zoals washitape, papier, stickers en touw. Daarnaast kun je je kaarten beter niet te dik maken, omdat je kaart daar kwetsbaarder van wordt. Of verstuur je kaart in een bubbeltjesenvelop om beschadigingen te voorkomen.

Tip 6: Gebruik geen tekst op je kaarten

Sommige kaartenmaaksters vinden het leuk om een kaart voor één specifiek persoon te maken. Het kan echter ook handig zijn als je een keer een voorraadje met kaarten hebt die voor meerdere personen kunnen, bijvoorbeeld wanneer je onverwachts een bedankkaart nodig hebt. Daarom is het slim om ook eens een kaart te maken zonder tekst. Je kunt de tekst er dan later altijd nog bij schrijven, stempelen of plakken, afgestemd op de ontvanger van de kaart.

Tip 7: Doe wat jij leuk vindt!

Mijn allerbelangrijkste tip voor zelf kaarten maken, is toch wel dat je er plezier aan beleeft en doet wat je leuk vindt. Maak vooral die kleurrijke kaart die jij in je hoofd hebt of juist het zwart-witexemplaar dat je zo leuk vindt. Houd je van glitter? Maak dan enthousiast gebruik van glitterlijm. Of ben je juist gek op clean & simple? Houd het dan bij wat papier, washitape en een simpele tekst. Laat je eigen creativiteit de vrije loop en geniet vooral van het proces.

Bonustip: Maak het gezellig

En als laatste tip: ga op zoek naar een kaartenmaakmaatje (leuk scrabblewoord!). Samen kaarten maken vind ik nog veel leuker dan alleen. En maak je toch in je eentje kaarten? Zet dan een fijne film of een luchtige serie op of luister naar een podcast om het gezelliger te maken.

Inspiratie nodig?

Ben je op zoek naar inspiratie voor zelfgemaakte kaarten? Op mijn scrapblog Scrapstuff and More kun je veel van mijn zelfgemaakte kaarten vinden. Een paar kaartenblogs die ik zelf graag bezoek en die ik je zeker kan aanraden, zijn:

M@rjans Blog
✂ By Jolanda (mijn lieve scrapvriendin!)
✂ Nobody Else (ook voor andere creatieve ideeën dan kaarten!)
✂ Marianne Design-blog
✂ Lenet

Heb jij weleens zelf kaarten gemaakt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 10 januari 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Leuk om zo creatief bezig te zijn. Ik heb nog nooit zelf kaarten gemaakt. Misschien ooit 🙂

 2. Loes 10 januari 2018 op 7:13 am - Beantwoord

  Ik maakte vroeger samen met mijn oma altijd kaarten en dat vond ik zo leuk, ze was ook zo creatief! Inmiddels heb ik het al heel lang niet meer gedaan, maar het lijkt me wel een leuke creatieve hobby.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je dat regelmatig samen met je oma deed! Hopelijk kun je zo’n creatieve hobby weer een keer oppakken 🙂 Dat zou leuk zijn!

 3. Maaike 10 januari 2018 op 7:14 am - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk nog nooit dit soort kaarten gemaakt. Ik heb vroeger wel heel veel kaarten gemaakt met gevouwen theezakjes. Dat was toen zo’n periode helemaal in. Heb toen zelfs kaarten op een markt verkocht. Iedereen spaarde theezakjes voor mij ??

  • Romy 10 januari 2018 op 11:07 pm - Beantwoord

   Wat een leuk idee! Ik heb daar inderdaad zo’n 10 jaar geleden weleens boeken over geleend bij de bibliotheek. Ik vond die kaarten er wel altijd heel leuk uitzien en het maakt kaarten maken meteen een stuk goedkoper 🙂

 4. Marije 10 januari 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  Ik ben meer een freestyler qua scrappen en kaarten maken. Dus ik doe gewoon waar ik op dat moment zin in heb. Lekker buiten de lijntjes kleuren.

 5. Aneta 10 januari 2018 op 7:24 am - Beantwoord

  Leuk hoor! Vroeger maakte ik kerstkaarten maar heb er nooi echt m’n hobby van gemaakt. Komt doordat ik altijd wel een andere hobby vond

 6. smurfige knutselfan 10 januari 2018 op 8:26 am - Beantwoord

  Leuk blog artikel, echt mijn “ding”. Ik maak al jaren kaarten maar ik heb geen dure sizzix, had m wel graag maar de kosten. En toch kun je ook dan leuke en niet dure kaarten maken. Laats had ik een kaartswap, en de ontvanger liet m zien op you-tube, zo leuk om te zien . Iedereen vond m leuk, leuke reacties erop. Hij was gemaakt van n oude kerstkaart, papier uit tijdschrift, stof en kant ( dus budgetproof). Lijkt me leuk om ook eens met jouw een kaartswap te doen Romy! Veel knutselplezier gewenst.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:08 pm - Beantwoord

   Dat is juist leuk, toch, een beetje freestylen?! Ik kan me voorstellen dat je dat graag doet en dat het een fijne manier van ontspannen is.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:11 pm - Beantwoord

   Zo leuk om te horen dat jij ook graag kaarten maakt! En wat een goed idee, zo’n swap, zeker als je daarvoor ook oude materialen kunt gebruiken! Als je kaart dan ook nog eens gedeeld wordt op YouTube, is dat al helemaal een mooi compliment 🙂 Ik vind het zelf ook een leuke uitdaging om kaarten zo budgetproof mogelijk te maken.
   Het lijkt mij trouwens ook leuk om een keer een kaartenswap te doen. Misschien een leuk idee als ik je voor je verjaardag een kaartje stuur 🙂

 7. Lilian 10 januari 2018 op 8:59 am - Beantwoord

  Wat maak je prachtige kaarten! En wat leuk dat je ze ook her en der deelt.

  Ik maak vooral met kerst zelf kaarten. Op andere momenten ook wel, maar ik maak er niet veel tijd voor. En je hebt inderdaad best veel dingen nodig. Mijn moeder maakt veel kaarten zelf en als kind hadden we ook hele bakken vol spullen om ze te maken, maar ik heb gewoon iets minder spullen. Gelukkig kom je met wat behangmonsters en zelf geprinte teksten ook een heel eind 😉

  • Romy 10 januari 2018 op 11:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂
   Wat leuk dat je met kerst vaak zelf kaarten maakt! Het kost inderdaad wel wat tijd en je hebt er wat spullen voor nodig, maar je komt inderdaad ook met budgetproof of zelfs gratis materialen soms al heel ver.

 8. Jenn 10 januari 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Leuke tips! Ik maak graag zelf kaarten, zo leuk om te doen, en heel persoonlijk 🙂

 9. Simone 10 januari 2018 op 9:13 am - Beantwoord

  Ik heb een lange tijd 3D kaarten gemaakt. Maar de laatste tijd vind ik dat niet zo heel erg leuk meer. Maar jeetje, wat maak jij prachtige kaarten zeg :O Ik ga gelijk even op je scrapblog kijken voor inspiratie!

  • Romy 10 januari 2018 op 11:13 pm - Beantwoord

   Leuk dat je zelf ook graag kaarten maakt! 🙂

  • Romy 10 januari 2018 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel voor je compliment!

 10. priscilla 10 januari 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Vroeger maakte ik ook altijd zelf kaarten. Heerlijk vond ik dat en eigenlijk ben ik dan toch nog best wel een beetje creatief. Nu heb ik er echt geen tijd meer voor en weet eigenlijk ook niet of het nog bij mij zou passen.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:15 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je lange tijd zelf kaarten hebt gemaakt! Ik kan me voorstellen dat je hobby’s soms na een tijdje plaatsmaken voor andere hobby’s en dat iets dan misschien niet meer bij je past. Dat moet ook kunnen, toch?! En het is soms ook leuk om een keer wat nieuws te proberen 🙂

 11. Liset - Beautydagboek 10 januari 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Ik wist niet dat jij ook eens scrapblog had! Daar ga ik straks even inspiratie op doen. Ik vind je kaarten echt prachtig en zou zelf ook weleens zoiets willen maken. Deed het vroeger wel veel met mijn moeder, toen ik 12 was geloof ik. Tegenwoordig heb ik er niet zoveel tijd meer voor, maar wat is het leuk om te doen!

 12. Nesrin 10 januari 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Ik wist niet dat je nog een blog had! Heb ik dit gemist?! Hoe dan? 😉
  Ik vind het tweede kaartje heel leuk geworden.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:17 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je een kijkje gaat nemen! Dankjewel voor je compliment! Het is zeker leuk om te doen, kaarten maken. Ik ben er zelf niet eens echt veel tijd aan kwijt per week en één kaart is soms sneller gemaakt dan je denkt 🙂

  • Romy 10 januari 2018 op 11:18 pm - Beantwoord

   Haha, ik weet niet zeker of ik ooit eerder de link heb gedeeld. Mijn scrapblog heb ik al een jaar of tien en is ook alleen bedoeld om foto’s van creaties te delen, niet zozeer voor leuke verhalen of zoiets 😉 Maar ik vind het wel leuk om zo zelf te kunnen terugzien wat ik in de loop der tijd heb gemaakt.
   Dankjewel voor je compliment!

 13. Johanne 10 januari 2018 op 10:26 am - Beantwoord

  Je maakt echt prachtige kaarten. Ik ga je kerstkaartje ook nooit weggooien haha. Zo mooi!

  • Romy 10 januari 2018 op 11:18 pm - Beantwoord

   Haha, leuk om te horen dat je mijn kaartje bewaart 🙂 Dankjewel voor je compliment!

 14. Madelon 10 januari 2018 op 10:34 am - Beantwoord

  Wat een leuke hobby en een leuk artikel! Ik heb even op je Scrapblog gekeken en oh wat maak je mooie dingen! Ik heb weleens vroeger kaarten gemaakt samen met mijn moeder en oma, maar daarna niet echt meer. Het lijkt me zeker leuk om een keer te proberen!

 15. Anna 10 januari 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Ik vind het zo leuk dat je zelf kaarten maakt! En wat tof dat er ook scrapbook- en kaartenblogs bestaan, lekker creatief! Jouw ontvangers zullen vast dolblij zijn met jouw mooie kaarten, zo te zien steek je er enorm veel werk in. Ik maakte een tijdje geleden weleens kaarten met een illustratie en handlettering. Zo leuk! Dat moet ik echt weer eens doen. Al stem ik die meestal wel af op de persoon die het ontvangt, haha :-).

  • Romy 10 januari 2018 op 11:19 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! Ik vind het zelf heerlijk ontspannend om nog regelmatig kaarten te maken. Het is wel een fijne hobby om je verstand even op nul te zetten, vind ik 🙂

  • Romy 10 januari 2018 op 11:20 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je op die manier zelf kaarten maakt! Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig, maar ik weet zeker dat je kaarten prachtig zijn 🙂 En juist leuk dat je de kaarten vaak afstemt op de ontvanger! Ik probeer dat ook wel af en toe te doen voor bijvoorbeeld de verjaardag van een dierbare vriendin of van mijn moeder, maar voor bijvoorbeeld bedanktkaarten maak ik vaak voor de zekerheid een minivoorraadje 😉

 16. Hilde 10 januari 2018 op 11:10 am - Beantwoord

  Echt mooi gedaan! Tips die ik zeker wil onthouden. En zelf kaarten maken is zo fijn, men legt er een stukje van zichzelf in.

  • Romy 10 januari 2018 op 11:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Zo leuk om te horen dat jij ook zo kunt genieten van kaarten maken!

 17. Lianne 10 januari 2018 op 3:07 pm - Beantwoord

  Ik vind dat jij altijd zo’n mooie en leuke kaarten maakt! Ik heb vroeger ook wel eens kaarten gemaakt, dan knipte ik uit oude kerstkaarten van voorgaande jaren en van die plaatjes maakte ik weer nieuwe kaarten. Lekker goedkoop en origineel 😉 Tegenwoordig zou ik niet meer weten waar ik de tijd vandaan moet halen om kaarten te maken (en als je een eigen woning hebt: de ruimte om al die spullen te bewaren, haha!). Maar een zelfgemaakte kaart geven of krijgen vind ik nog altijd heel bijzonder!

  • Romy 10 januari 2018 op 11:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! Wat leuk dat je ook weleens kaarten hebt gemaakt als kind. Juist leuk om het op zo’n creatieve en budgetproof manier aan te pakken 🙂 Op zich vind ik het zelf niet heel tijdrovend. Veel kaarten maak ik in ongeveer 1 tot 1,5 uur. Qua ruimte valt het me nog mee 😉 Ik heb redelijk veel spullen, maar dat past alsnog op een paar planken in mijn kast allemaal. Het hangt er een beetje van af hoe fanatiek je knutselspullen verzamelt, haha 😉

 18. Rianne 10 januari 2018 op 5:31 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik wil weer wat meer creatief bezig zijn de komende tijd, wie weet een nieuwe hobby 🙂

 19. Irene 10 januari 2018 op 8:30 pm - Beantwoord

  Supergoede tips! Ik vind je kaarten altijd heel mooi gemaakt! Als ik zelf kaartjes maak, dan handletter ik ze in plaats van te beplakken met mooie spulletjes, want daar ben ik niet zo handig in. Haha :p

  • Romy 10 januari 2018 op 11:43 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 En zo leuk dat jij zelf handletterkaartjes maakt! Dat vind ik er ook heel gaaf uitzien, maar daar ben ik dan weer niet zo’n ster in 😉

 20. Lifestyle Mommy's ~ Linda 10 januari 2018 op 9:12 pm - Beantwoord

  Ik maak elke week kaarten met een vriendin, gezellig zoals je zegt 😀 Ik heb wat van je artikelen opgeslagen op onze pinterest 😀

  • Romy 10 januari 2018 op 11:44 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je een aantal artikelen hebt opgeslagen! Dankjewel 😀 En zo leuk dat je ook graag kaarten maakt! Zeker met iemand anders samen vind ik het zelf altijd heerlijk om te doen.

 21. Nikita 11 januari 2018 op 4:51 pm - Beantwoord

  Ik vind je kerstkaart nog steeds even mooi als de dag dat ik hem kreeg. Ik ben zelf iemand die niet kaarten zou kunnen maken als jij, mijn hobby’s liggen op andere creatieve doeleinden. Maar ik vind het wel leuk dat je een keer zo uitgebreid vertelt over je hobby. Ik vind het echt knap en.je kaarten zijn prachtig. Ik illustreer mijn eigen kaarten wel en ik denk erover om eind dit jaar aan mijn mentor en hulpmentor en vertrouwenspersoon een bedankingskaartje te geven wat ik zelf heb getekend 🙂 Vooral omdat mijn hulpmentor degene is waardoor ik mijn liefde ervoor heb ontdekt

  • Romy 11 januari 2018 op 11:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment over je kaarten! En zo leuk om te horen dat je zo blij bent met mijn kaartje 🙂 Wat leuk dat je zelf kaarten illustreert en ik weet zeker dat je mentor, hulpmentor en vertrouwenspersoon onwijs blij zullen zijn met zo’n mooie en bijzondere kaart.

 22. Hilly 15 januari 2018 op 9:03 am - Beantwoord

  Ik maak ook zelf mijn kaarten, geweldige hobby.
  Soms samen met mijn zussen.

  Inderdaad is het handig om de tekst er later op te zetten.

 23. Audrey 5 juni 2020 op 6:59 pm - Beantwoord

  Oud artikel, maar ik heb toch even een vraag 😉 Wat voor papier raad jij aan als basis? Ik wil graag gehandletterde kaartjes gaan maken op gewoon stevige witte kaartjes. Veel zwaarder papier absorbeert echter weer meer inkt, wat heel irritant werkt. Wat zijn jouw budgettips hierin? Bij de Action kon ik niet direct vinden wat ik zocht.

  • Romy 12 juni 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Goede vraag! Ik gebruik zelf voor mijn gewone kaarten altijd het linnencardstock van Action. Dat werkt heel fijn en is ook van prima kwaliteit. Ik denk dat het voor inkt wat minder handig is vanwege de structuur, maar met een fineliner werkt het wel prima. Je zou misschien eens de kraftkaarten van Action kunnen proberen. Die zitten in pakjes met enveloppen erbij en schijnen prima te werken voor handletteren.

Recente blogs