thuiswerken 2

7 tips om thuiswerken leuker en productiever te maken

 • 26 november 2019
 • 32 Reacties

Verse lunch, mijn harige collega (a.k.a. poes Pippa) op schoot en zelf mijn dag indelen. Prima arbeidsvoorwaarden, toch?! Ja hoor, thuiswerken is wel aan mij besteed. Toch is dat weleens anders geweest. Zeker toen ik na mijn studie noodgedwongen maandenlang vanuit huis werkte in mijn zoektocht naar een baan, kwamen de muren op me af. Ik wilde niets liever dan ook maar één dag op kantoor zitten met collega’s. Inmiddels vind ik thuiswerken juist héérlijk. Ik heb daar zo mijn handigheidjes voor gevonden. Dit zijn 7 tips om thuiswerken productiever en leuker te maken.

1. Maak van tevoren een planning

Joe, heb je haar weer met haar planning. Jazeker! Een takenlijstje is mijn redder in nood, ook op thuiswerkdagen. Ik start mijn thuiswerkdag standaard met een grove planning. Natuurlijk heb ik daarin niet alles van minuut tot minuut gepland. Wel heb ik graag in grote lijnen helder waar ik die dag aan wil werken. Ik maak daarbij onderscheid tussen wat ik ’s ochtends en ’s middags (of ’s avonds) wil gaan doen en plan dat om eventuele vaststaande afspraken heen. Zo kan ik goed inschatten of mijn planning wel realistisch is.

Een paar tips voor thuiswerken op het gebied van plannen:

 • Houd rekening met je productiviteit. Ik ben bijvoorbeeld meestal tussen 1 en 2 uur ’s middags het minst productief. Op een thuiswerkdag ga ik daarom vaak om die tijd boodschappen doen of de was opvouwen. Nadenktaken plan ik juist ’s ochtends of aan het eind van de middag, wanneer ik op mijn productiefst ben.
 • Schrijf zo concreet mogelijk op wat je gaat doen. Dus niet ‘Webteksten schrijven’, maar ‘5 alinea’s voor pagina X schrijven’. Dat zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je doelen kunt behalen.
 • Houd je planning realistisch. Maak bijvoorbeeld ook ruimte vrij voor het beantwoorden van je mail of het bellen van een klant.
 • Probeer flexibel om te gaan met je planning. Merk je dat je vastloopt op die ene opdracht? Ga dan met iets anders aan de slag. Houd je niet volledig vast aan de planning die je hebt gemaakt.

2. Ga elke dag even naar buiten

Op een thuiswerkdag is de verleiding groot om te eindigen met 200 stappen op de teller. Nu zal ik de laatste zijn die beweert dat 10.000 stappen zetten realistisch is met een (thuis)kantoorbaan, maar er bestaat ook een middenweg. Zorg ervoor dat je in ieder geval even buiten bent. Een frisse neus is niet alleen goed voor je vitamine D-gehalte, maar geeft je ook nieuwe energie. Probeer zeker elke dag een kwartiertje buiten te zijn en dan bij voorkeur op een moment dat het nog licht is. Als je alleen woont, is dat ook nog eens een goede manier om tussen het alleen werken door toch met mensen in contact te zijn.

3. Creëer je eigen thuiswerkfeestje

Of je nu thuis werkt of op kantoor, ik merk dat het altijd fijn is om een verheugmoment te hebben. En nee, dan heb ik het niet over het feestje dat je misschien viert als de klok eindelijk vijf uur slaat en je je laptop kunt dichtklappen. Zorg ervoor dat je ook op de werkdag zelf iets leuks hebt.

Een paar voorbeelden zijn:

 • Maak een extra lekkere lunch voor jezelf. Verse soep of rijkelijk belegde broodjes doen het toch beter dan de kleffe bammetjes die al een paar uur in je broodtrommel zitten.
 • Plan een belafspraak in waar je naar kunt uitzien. Bijvoorbeeld met iemand die om dezelfde tijd pauze heeft als jij.
 • Of ga de deur uit om ergens te lunchen of iets te drinken. Je kunt eventueel ook je laptop meenemen om je thuiskantoor tijdelijk in te ruilen voor een superhip tentje waar de thee lekkerder smaakt dan bij jou thuis.
 • Kijk tijdens je lunchpauze een aflevering van een serie of een leuke YouTube-video.
 • Gun jezelf een Instagram- of blogkwartiertje waarin je leuke foto’s van anderen bekijkt of blogartikelen leest.
 • Ga even naar de supermarkt of naar een winkel in de buurt om daar rond te neuzen.
 • Sport midden op de dag. Ga bijvoorbeeld tussen het werken door hardlopen. Het hardlopen zelf is misschien geen leuk vooruitzicht, maar terugkomen na het sporten is dat vast wel.
 • Lees een hoofdstuk uit een boek.
tips voor thuiswerken

4. Ga op zoek naar mede-thuiswerkers

Voor deze tip voor thuiswerken heb je mede-thuiswerkers nodig. Heb je vriend(inn)en of familieleden die ook zo nu en dan thuis aan het werk zijn? Trommel dan mensen op met wie je er samen een gezellig thuiswerkfeestje van kunt maken. Zoek bij voorkeur wel iemand die er hetzelfde werkritme op nahoudt als jij. Als jij van plan bent flink door te pakken, dan is het misschien niet zo handig als je thuiswerkcollega vooral om een praatje verlegen zit.

5. Maak van je thuiswerkplek een fijne plek

Het handige van thuiswerken is dat je zelf het Hoofd Interieur, de Chef hoe-hoog-staat-de-verwarming en de Head of Catering bent. Een groot deel van het thuiswerkplezier begint bij een fijne werkplek, waarin jij je thuis voelt en lekker kunt werken. Of je dat nu graag op de bank doet met een fleece deken om en een kop erwtensoep naast je of dat je liever plaatsneemt op een degelijke bureaustoel met een simpele boterham naast je – jij bent de baas. Ga na wat jij fijn vindt en zorg ervoor dat aan jouw wensen wordt voldaan.

6. Zet je werkmodus aan

Ik hoor weleens van mensen om me heen dat ze het lastig vinden om thuis in de werkmodus te komen en te blijven. Er ligt nog een stapel was in het zicht, de knop naar Netflix is opeens akelig dichtbij en er is niemand die er iets van vindt als jij elke vijf minuten naar je telefoon grijpt. In mijn geval is dat deels een kwestie van mindset. Door op tijd op te staan en de dag te starten met een heldere planning, net zoals op een gewone werkdag, kom ik al een heel eind. Maak voor jezelf duidelijk wat je aan het eind van de dag gedaan wilt krijgen en werk daarnaartoe.

Extra tip voor thuiswerken: werk met structurele pauzes, bijvoorbeeld elk half uur drie minuten. Dat komt je concentratie alleen maar ten goede.

7. Eindig de werkdag op tijd

Een goede thuiswerkdag kent ook een eind. Hoe verleidelijk het ook is om aan het werk te blijven tot ver na kantoortijden, probeer er voor jezelf na een X aantal uur toch echt een einde aan te breien. Op kantoor zijn er misschien collega’s of is er een baas die je goedenavond zwaait en die je eraan helpt herinneren dat de werkdag ten einde is. Op een thuiswerkdag ben jij zelf degene die de dag voor afgesloten moet verklaren en die laptop moet dichtklappen. Roep jezelf op tijd een halt toe, zodat je jezelf niet kapot werkt. Aan jou de taak op je thuiswerkdag de werk-privébalans te bewaken.

Heb jij nog goede tips voor thuiswerken?

tips voor productief thuiswerken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Edith-Sofia 26 november 2019 op 7:09 am - Beantwoord

  Handige tips! Ik ben ook gek op thuiswerken. Een planning maken is voor mij echt een must. Ik vind het fijn dat als ik thuiswerk ik een lekkere verse lunch kan maken. Broodje gezond met een vers gekookt eitje, wie wil dat nou niet!

  • Romy 28 november 2019 op 10:42 pm - Beantwoord

   Precies! Zo’n verse lunch is toch wel een heel groot voordeel van lekker thuiswerken.

 2. Naomi 26 november 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Heel erg fijne tips. Toen ik nog werkte, mocht dat niet thuis. Toch ging ik buiten schooltijden graag zo vroeg mogelijk weg. Ik was thuis veel productiever dan op kantoor. Constant mensen die binnen kwamen vallen met vragen, afleiding van herrie op de gang, enz. Als ik me echt moest concentreren, werkte ik thuis. Vaak trouwens ook ’s morgens een uurtje voor ik naar mijn werk ging. Voor mij is thuiswerken (vanwege veel minder prikkels dan op een kantoor) echt ideaal.

  • Romy 28 november 2019 op 10:44 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat op kantoor werken zeker op een school nogal wat prikkels geeft. Mensen weten je altijd wel te vinden, waardoor er nooit echt volledige rust is. Goed dat je daarin je eigen ritme wist te vinden door soms toch thuis te werken! Ik blijf het bizar vinden dat thuiswerken van sommige werkgevers niet mag, terwijl er niet altijd sprake is van privacyreden o.i.d. om het te verbieden.

 3. bychristiana 26 november 2019 op 7:47 am - Beantwoord

  Ik werk natuurlijk ook enkele dagen vanuit huis en alles is heel herkenbaar. Omdat onze zolder momenteel verbouwd wordt, staan alle spullen van zolder nu in mijn werkkamer, dus ik zit met computer en alles nu tijdelijk aan de keukentafel. Ik merk echt dat ik dat minder fijn vind werken, als ik niet op mijn vaste, georganiseerde plekje zit. Ik herken die productieve uren ook. Ik ben bijvoorbeeld vooral in de ochtend altijd heel productief.

  • Romy 28 november 2019 op 10:45 pm - Beantwoord

   Heel begrijpelijk dat je je minder goed kunt concentreren als je niet op je vertrouwde plek kunt werken met je eigen spullen om je heen. Hopelijk is de verbouwing het meer dan waard en kun je straks extra genieten van je werkkamer zodra die weer leeg is.

 4. Saskia 26 november 2019 op 7:59 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik heb geen werk (meer) dat ik thuis kan werken 🙂 Vind dat ook juist wel fijn, werk is op werk, thuis is lekker thuis.

  • Romy 28 november 2019 op 10:45 pm - Beantwoord

   Die verdeling tussen thuis en werk heeft inderdaad ook juist wel wat. En begrijpelijk dat je jouw werk niet echt vanuit huis kunt uitvoeren 😉

 5. Audrey 26 november 2019 op 8:34 am - Beantwoord

  Ik woon nu zo dicht bij mijn werk dat thuiswerken voor mij nu eigenlijk niet echt zin heeft. Maar wie weet is het ooit wel handig!

  O, enne: fleechedeken -> fleecedeken 😉

  • Romy 28 november 2019 op 10:46 pm - Beantwoord

   Een werkplek zo dicht bij huis is natuurlijk al helemaal ideaal! Bofkont! 😉
   Enne, dank je voor de tip! Ik heb de ‘h’ uit dat woord maar meteen even verwijderd.

 6. Lilian Visser 26 november 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Hele handige tips! Ik werk elke dag thuis, dus ’t is goed dat ik de Netflix-knop dan niet weet te vinden 😉 Maar goed, als je voor jezelf werkt is dat vast makkelijker dan als je in loondienst thuis werkt. Ik hou inderdaad ook rekening met de tijden dat ik productief ben, eind van de middag doe ik meestal het huishouden etc. (dat komt mooi uit, omdat Anna dan thuis komt.

  • Romy 28 november 2019 op 10:47 pm - Beantwoord

   Ideaal dat je door je eigen onderneming zelf je werktijden kunt bepalen en daardoor ook rekening kunt houden met wanneer Anna thuis komt. Dat vind ik zelf toch ook wel een van de grote voordelen van ondernemen.

 7. Femke 26 november 2019 op 9:26 am - Beantwoord

  Lijstjes in lijstjes! Heerlijk! Ik ben tot aan februari nog veel thuis, maar vanaf dan zit ik vier dagen per weer op kantoor voor het afstuderen en die vijfde is voor het schrijven van mijn scriptie. Om dat goed in te plannen, kan ik je lijstjes wel heel goed gebruiken 🙂

  • Romy 28 november 2019 op 10:48 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn lijstje met tips hebt! Spannend dat je binnenkort echt gaat afstuderen. Een bijzondere maar ook leuke periode 🙂

 8. Lianne 26 november 2019 op 9:42 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik werk ’s middags altijd thuis, als ik mijn thuiszorgroute heb gehad ’s ochtends. Ik probeer wel te plannen, maar ik merk wel dat ik mijn tijd iets beter in moet delen qua rustpauzes tussendoor nemen. Eventjes naar buiten gaan is misschien ook wel een goeie. Maar ja, met die regen van de laatste tijd doe je dat niet zo snel 😉 Dus wat voor mij het fijnste werkt moet ik nog even uit gaan zoeken!

  • Romy 28 november 2019 op 10:50 pm - Beantwoord

   Deze regenachtige dagen nodigen inderdaad niet echt uit om eens lekker naar buiten te gaan 😉 Ik houd weleens Buienradar in de gaten om een zeldzaam droog moment te vinden. En anders helpt het bij mij vaak ook al om als een soort pauze even boodschappen te doen of zoiets. Dan ben ik er toch nog even tussenuit.

 9. Iris 26 november 2019 op 12:47 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Ik werk veel thuis, dus deze tips komen heel goed van pas 😀

 10. Sanne 26 november 2019 op 6:43 pm - Beantwoord

  Ik heb geen ervaring met thuis werken, of althans… Ik maag weleens thuis een taakje af bij uitzondering, maar verder werk ik thuis alleen aan mijn blog en het huishouden. 😉 Dat thuis werken lijkt me voor- en nadelen hebben. Lijkt me wel fijn om even te kunnen wandelen als je daar behoefte aan hebt of om tussendoor te kunnen sporten.

  • Romy 28 november 2019 op 10:51 pm - Beantwoord

   Het huishouden doen is natuurlijk in zekere zin ook een vorm van thuiswerken, maar dan wel een vorm die weer andere uitdagingen met zich meebrengt 😉
   Thuiswerken heeft inderdaad voor- en nadelen. Soms vind ik het fijn om op mijn werk de boel de boel te kunnen laten, maar aan de andere kant is de vrijheid van thuiswerken wel weer heel fijn.

 11. Geke 26 november 2019 op 9:37 pm - Beantwoord

  Heel goeie tips, dank je wel! Het meeste pas ik intussen wel toe, alleen dat einde werkdag is soms een lastige, zeker als er deadlines in het verschiet liggen.
  En zo fijn dat ik sedert we hier wonen, ik mijn eigen werkkamer heb in plaats van een gedeelde met mijn man! Dus geen geklaag als mijn latten wat teveel lawaai maken op de tafel of als ik heen en weer loop terwijl ik over een aspect van mijn ontwerp nadenk.

  Nog een tip: kleed je toch aan alsof je de deur uit moet, dat helpt mij wel bij het in werkmodus komen. Afin, hier een compromis van kleding weliswaar, want met mijn rotringpennen en inkt die er niet uitwast, doe ik beter niet mijn mooiste blouse of trui aan 😉

  • Romy 28 november 2019 op 10:54 pm - Beantwoord

   Echt heel fijn dat je tegenwoordig je eigen werkkamer hebt! Zeker bij een creatief beroep is het wel fijn om lekker je eigen gang te kunnen gaan.
   Jouw tip is ook een goede trouwens! Toen ik een paar jaar geleden aan mijn scriptie werkte, liep ik weleens de hele dag in pyjama rond. Echt productief werd ik daar inderdaad niet van. Tegenwoordig kleed ik me elke dag netjes aan, ook omdat dat een extra stimulans is om eventjes de deur uit te gaan 😉

 12. Giovanna Jansen 27 november 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Fijne tips! Goed idee om dingen zo concreet mogelijk op je to do list te zetten (niet: werken aan website, maar ‘5 alinea’s voor pagina x schrijven’). Ik merk nu inderdaad nog wel eens dat wanneer er iets op mijn lijstje staat vaag als ‘aan website werken’ ik het dan niet doe. Komt nog wel, denk ik dan.
  Ik ben het helderst ’s ochtends vroeg en ik heb geleerd om dan de dingen te doen waar ik of de meeste concentratie voor nodig heb, of wat ik het meest uitstel. Als ik het meteen dan doe heb ik het vaak snel gedaan, terwijl als ik het later op de dag wil doen, ik het ga uitstellen tot de volgende dag. En de volgende dag hetzelfde verhaal. 😉

  • Romy 28 november 2019 op 10:56 pm - Beantwoord

   Slim om meteen te beginnen met de dingen waar je tegen opziet of waar je je concentratie hard bij nodig hebt. ‘Eat that frog’, noemen de Engelsen dat volgens mij. Ik kan me voorstellen dat dat goed helpt. Ook omdat je dan na de ochtend al lekker in de werkflow zit.

 13. Anna 27 november 2019 op 9:53 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel met heel veel handige tips! Vandaag werk ik weer thuis, inderdaad heerlijk die afwisseling. Ik ga vanmiddag wel naar de kapper en ik kreeg gister een last minute opdracht binnen dus ik heb een strakke planning ;-). Pauze nemen is inderdaad heel belangrijk, ik vind dat nog weleens lastig (ook op kantoor trouwens). Ik doe dan lekker mijn oordopjes in en voor ik het weet zijn er weer heel wat uren voorbij. Maar ik merk wel dat ik dan aan het einde van de dag niks meer waard ben, zeker niet nu het zo vroeg donker is. Iets om aan te werken dus!

  • Romy 28 november 2019 op 11:02 pm - Beantwoord

   Zeker als je zelf je tijd kunt indelen, is het inderdaad nog weleens verleidelijk om aan één stuk door te werken. Op zich een goed teken natuurlijk dat er voordat je het weet heel wat uren voorbij zijn, maar een pauze op z’n tijd is ook wat waard. Ik vind dat ook nog weleens lastig, maar merk dat bij mij thuiswerken in die zin juist beter werkt. Bij ons op kantoor neemt namelijk bijna niemand pauze, waardoor ik sneller geneigd ben een broodje achter mijn laptop te eten.

 14. Mariska 27 november 2019 op 10:07 am - Beantwoord

  Ik werk heel veel thuis natuurlijk nu en ik vind het toch wel erg lastig om een goede planning te maken. Denk dat ik er nog even moet inkomen, hoewel ik nu zo’n maand vanuit huis werk. Het zal wel goed komen natuurlijk maar je tips zijn wel fijn 🙂

  • Romy 28 november 2019 op 11:05 pm - Beantwoord

   Thuiswerken is ook echt wel even wennen als je gewend bent op kantoor te werken. Je moet natuurlijk veel meer zelf een ritme ontdekken en daar je weg in vinden. Maar dat gaat vast wel goed komen! Wie weet zit je er over een paar weken al helemaal in 🙂

 15. nicole 27 november 2019 op 10:29 am - Beantwoord

  Ik werk vanuit huis als fulltime blogger, en voor mij werkt het goed om een duidelijk ritme te hebben. Dat volg ik dan trouw : ) En ’s ochtends begin ik met hardlopen zodat ik daarna goed kan zitten op mijn werkplek.

  • Romy 28 november 2019 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat een slim idee om de dag te starten met sporten! Ik kan me voorstellen dat dat je productiviteit ten goede komt en dat je dan daarna ook makkelijker lang achter elkaar zittend werk kunt doen.

 16. Suzanne 28 november 2019 op 10:04 am - Beantwoord

  Hele handige tips! Sporten tussendoor (of juist voordat ik begin) werkt voor mij ook heel motiverend!

 17. Nikita 3 december 2019 op 6:40 am - Beantwoord

  Ik werk niet thuis, gaat nogal moeilijk als supermarktmedewerker. Stel je voor dat ik ineens rekken of de kassa meeneem naar huis. Maar ik werk wel aan een eigen boek en dat ligt momenteel een beetje plat door het overlijden van opa. Maar ik wil het binnenkort wel weer oppakken. Ik kan alleen maar geconcentreerd werken als ik muziek aan heb staan, maar er zijn mensen die dat bloedirritant vinden. Bij mij is dat een gewoonte uit mijn studietijd. Ik studeerde altijd met muziek en was zo in mijn eigen bubbel en geconcentreerd. En je kan zeggen wat je wilt, maar aan het eind van mijn studiesessie kende ik mijn leerstof wel.

  Maar wat ik wel merk is dat ik alleen geconcentreerd en diehard door kan werken als ik het graag doe. Een job die ik niet leuk vind geef ik al snel op. Dus mijn tip; zorg dat je je job graag doet. Ik wil later het liefst illustrator worden en dat zal waarschijnlijk ook thuiswerk zijn. Ik droom nu al van de uurtjes tekenen en helemaal op gaan in mijn werk. Als ik nu een lastige werkdag heb dan is dat vaak door opa zijn overlijden of door mijn eigen verleden. Ik doe er dan alles aan om er toch een goeie dag van te maken en beloon mezelf ‘s avonds. Een keer was er een zondag dat het echt lastig was en het was ook nog eens heel druk. Maar het was gelukt. Toen heb ik voor ik de trein op ging mezelf beloond met een muffin uit de Starbucks. Niet goedkoop, maar soms moet dat kunnen

  • Romy 9 december 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Haha, thuiswerken zou in jouw geval inderdaad vrij knap zijn 😉
   Wat bijzonder trouwens dat muziek jou goed helpt om je te kunnen concentreren. Ik kan zelf juist minder goed werken met muziek erbij, tenzij het instrumentale muziek is. Anders ga ik zo op in de muziektekst dat ik mijn werk helemaal vergeet, haha.
   Je tip om werk te zoeken waar je blij van wordt, is wel een hele mooie en belangrijke trouwens. Als je dingen doet die je niet gelukkig maken, duurt een dag gewoon een stuk langer. En een lastige werkdag leuker maken met een leuke of lekkere beloning is inderdaad ook altijd een heel goed idee. Groot gelijk dat je voor jezelf een heerlijke muffin hebt gehaald na een lastige dag!

Recente blogs

Blij Lijstje #72 | 58202 dozen, 50 bloembollen, 5 traprensessies & 1 mooi besef

25 januari 2024|Persoonlijk|

Zo. De afgelopen weken waren een tamelijke achtbaan. Tussen de korte nachten en "In welke doos zit dít nu weer?"-zoekacties door een heel mooie achtbaan eigenlijk vooral. Ik schreef driftig mee met alle fijne, blije en grappige momenten die op mijn pad kwamen. Van bijna-overdatum-chocotoetjes (wat jammer nu!) tot cadeaus voor mezelf. Van baby's bij vriendinnen tot balletjes bij IKEA. En van volle tv-gidsen tot een heel mooi besefmoment. Dit is al mijn blijheid van de afgelopen weken op een rij.