Zeven uur ’s ochtends. De wekker gaat en je weet dat er geen tijd meer is om te snoozen. Een nieuwe dag is begonnen. Het weekend is nog niet in zicht en je hebt bergen werk te verrichten. Met die ingrediënten is het nog niet makkelijk om ’s ochtends vrolijk en blij wakker te worden. Juist dan kun je juist ’s ochtends vroeg misschien wel een oppepper gebruiken. Daarom help ik je op weg met 7 vrolijke tips tegen een ochtendhumeur.

tips tegen ochtendhumeur

Zet je wekker op tijd. Ik heb het al vaker gezegd, maar vroeg opstaan kan echt helpen. Niets zo slecht voor een frisse start van de dag als hollen, vliegen, rennen. Als je je wekker op tijd zet, heb je ’s ochtends de tijd voor een stukje wandelen of joggen, je favoriete tijdschrift, een goed ontbijt of een knuffelsessie met je huisdier. Allemaal dingen om een flinke oppepper van te krijgen. Ja, zelfs op maandagmorgen.

☼ Just smile. Er bestaat niet voor niets zoiets als lachtherapie. Het kan namelijk echt helpen om gewoon een lach op te zetten, zelfs als je die lach moet veinzen. Glimlach eens een paar dagen elke ochtend naar je spiegelbeeld. Je zult merken dat het echt iets met je doet als je je mondhoeken optrekt.

☼ Kijk of lees iets vrolijks. Het journaal of de krant hebben helaas niet altijd even vrolijk nieuws. Begin daarom eens met een luchtiger tijdschrift, een gezellige vlog (yay voor Anna Nooshin!) of desnoods een grappig YouTube-filmpje. Zelf kan ik niet meer zonder mijn vroege blogrondje, maar ook tijdschriften als Happinez, Wendy en (sinds kort) &C van Chantel Janzen vind ik fijn.

Leuke vooruitzichten. Plan op z’n minst één leuk ding in, waar je de hele dag naar uit kunt zien. Zet het groot in je agenda en focus je op dat ding in plaats van op je verplichtingen van de dag. Zelfs als je tot vanavond laat moet doorwerken aan een deadline, is er vast een moment te bedenken voor iets fijns. Denk maar aan een extra lekker broodje, een fijne serie op tv of desnoods een gezellig telefoongesprek.

Vrolijk ontbijt. Maak van je ontbijt een kleurrijk feestje om dat ochtendhumeur tegen te gaan. Op Instagram spot ik regelmatig de meest kleurrijke ontbijtsmoothies, heerlijke bananenpannenkoekjes met toppings en fotogenieke muesli met noten en bosbessen. Heb je niet zoveel tijd? Een boterham met vruchtenhagelslag is ook al een klein feestje voor het oog. Maak iets waar jij van kunt genieten en neem het er lekker van.

☼ Muziek. Ken je het liedje “Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach, want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag.”? Oké, dat is misschien iets té voor de vroege morgen. Maar muziek is wel degelijk een betere remedie tegen een ochtendhumeur dan ijzige stilte. Stel zelf een vrolijke play list samen of luister naar een ochtendshow op de radio. En zie je zo’n dansje wel zitten? Trek dan je beste moves uit de kast en laat je gaan!

Bewaar iets leuks voor de ochtend. Dit kun je interpreteren hoe jij maar wilt. Waarom zou je bijvoorbeeld niet een keer een leuk postpakketje tot de volgende ochtend laten liggen? Of ’s ochtends de restjes pannenkoek van de avond ervoor opeten? Of wat dacht je van die leuke vlog die je nog wilt kijken? Doe het eens ’s ochtends in plaats van na je werk. Zo heb je meteen iets om naar uit te zien als je ’s morgens wakker wordt.

☼ Begin de dag productief. Soms kun je een ochtendhumeur het beste voorkomen door maar gewoon aan de slag te gaan. Maak een lijstje met wat je gedaan wilt krijgen en start op tijd. Tips nodig voor productief thuiswerken of studeren? In dit artikel lees je wat mij hierbij helpt. Vergeet vooral niet om vinkjes te zetten als je klaar bent met een van je taken. Daar mag je best even bij stilstaan. Ochtenden zijn niet altijd makkelijk. Maar we can do this! 

Heb jij weleens last van een ochtendhumeur?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 27 maart 2017 op 7:24 am - Beantwoord

  Vrolijke tips die je ochtendhumeur doen vergeten. De tips waarbij je je dag productief kunt beginnen is een goede. Als je eerst de verplichtingen hebt gedaan kun je de rest van de dag leuke dingen doen. Zelf heb ik geen last van een ochtend humeur omdat ik elke dag doe wat ik leuk vind (nou ja…bijna dan) dat doet mij elke ochtend weer uit bed springen

  • Romy 27 maart 2017 op 6:18 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je zo geniet van wat je doet! Ik kan me voorstellen dat dat de ochtend meteen een stuk fijner maakt 🙂

 2. marije 27 maart 2017 op 7:31 am - Beantwoord

  Ik ben altijd op tijd wakker en goed gehumeurd. Dat onderstreep ik nog extra door de dag met lekkere muziek te beginnen. Het is zo belangrijk om de dag goed te beginnen. Goed tips weer!

 3. Iris 27 maart 2017 op 8:03 am - Beantwoord

  Leuke tips! Iets bewaren voor de volgende morgen is een goed idee! Dat ga ik eens proberen. 😀

 4. Maaike 27 maart 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik ben s ochtends niet bepaald op mijn best. Nooit geweest. Maar iets eerder opstaan waardoor er iets minder gehaast hoeft te worden helpt inderdaad wel.

 5. Susan 27 maart 2017 op 8:12 am - Beantwoord

  Wekker op tijd zetten is mijn go-to ding. Hoewel ik tegenwoordig steeds makkelijker blijf liggen..

  • Romy 27 maart 2017 op 6:18 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je zo te horen altijd met je goede been uit bed stapt. En met goede muziek kan dat alleen nog maar beter worden 🙂

  • Romy 27 maart 2017 op 6:19 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je dat eens gaat proberen! Bij mij helpt het in ieder geval echt 🙂

  • Romy 27 maart 2017 op 6:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Bij mij helpt dat in ieder geval echt om de dag iets beter te beginnen 🙂

  • Romy 27 maart 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

   Dat herken ik! Soms ligt mijn bed ook wel erg lekker, zeker nu het ’s ochtends weer wat donkerder is 😉 Maar als het lukt, geeft het me altijd echt een goed gevoel om lekker vroeg met dingen aan de slag te gaan.

 6. jonna@burgertrutjes 27 maart 2017 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik heb bijna nooit last van een ochtendhumeur. gelukkig maar 😉

  • Romy 27 maart 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je daar nooit echt last van hebt 🙂

 7. Lisa 27 maart 2017 op 8:30 am - Beantwoord

  Fijne tips! Normaal gesproken word ik ook altijd wakker met een niet zo heel goed ochtendhumeur op de maandagochtend, maar vandaag is een uitzondering. Ook weleens fijn om lekker vrolijk wakker te worden haha 🙂 Nou werkt het lekkere weer daar ook wel goed aan mee moet ik zeggen ! Liefs x

 8. Mylène 27 maart 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  En

  • Mylène 27 maart 2017 op 8:56 am - Beantwoord

   Soms word ik wakker en denk ik: okeeee dit wordt hem niet. Dan zet ik muziek op en dat wil dan nog weleens helpen. Maar soms moet ik er ook maar gewoon aan geloven dat het een mindere dag is haha.

 9. Claire 27 maart 2017 op 9:02 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer Romy. Ik heb zelf niet echt vaak last van een ochtendhumeur. Sterker nog ik ben ’s ochtends best wel vrolijk. Vooral met dit mooie zonnige weer!

 10. Manon Dijkhuizen 27 maart 2017 op 9:10 am - Beantwoord

  Toen ik een aantal maanden echt vroeg op moest voor mijn stage merkte ik echt dat een vrolijke radio show me zo opbeurde. Echt een goede tip voor iedereen! x

  • Romy 27 maart 2017 op 6:25 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je vandaag met een echt goed humeur wakker werd 🙂 Met dat zonnetje erbij kan het inderdaad ook bijna niet anders 😉 Liefs!

  • Romy 27 maart 2017 op 6:26 pm - Beantwoord

   Haha, daar zit wat in inderdaad! Helaas is niet elke dag een feestdag, maar muziek kan dan wel een beetje wonderen verrichten soms 🙂

  • Romy 27 maart 2017 op 6:26 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je vaak juist vrolijk wakker wordt 🙂 Met dit zonnetje erbij kan ik ook haast niet anders dan met een goed humeur opstaan.

  • Romy 27 maart 2017 op 6:27 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je daar echt wat aan had! Ik vind zo’n show alleen al fijn om het feit dat ik weet dat die radio-dj ook al een tijdje op is en ik blijkbaar niet de enige ben die er vroeg uit moet, hihi.

 11. Klaske 27 maart 2017 op 9:11 am - Beantwoord

  Jaa, wat een fijne tips! In de lente en zomer heb ik gelukkig niet zo veel last van een ochtendhumeur, maar in de winter wél. Een vrolijk ontbijt doet inderdaad wonderen. Ik maak mijn havermout de avond ervoor al klaar, zodat ik elke ochtend mijn ontbijtje zo uit de koelkast kan pakken. Love it! 🙂

  • Romy 27 maart 2017 op 6:28 pm - Beantwoord

   Bij mij speelt dit ook meestal in de winter inderdaad, vooral als je bed ’s ochtends zoveel warmer is dan het weer buiten 😉 Altijd handig om je ontbijtje al klaargemaakt te hebben! Dan kun je er lekker van genieten zonder er nog veel werk voor te hoeven doen 🙂

 12. Bente 27 maart 2017 op 9:52 am - Beantwoord

  B

 13. Lisette 27 maart 2017 op 10:35 am - Beantwoord

  Nee, ik heb eigenlijk nooi een ochtendhumeur. Wat dat betreft ben ik een ochtendmens. De wekker eerder zetten is een goeie tip, geen gehaast. Van de wekker Word ik alleen zo beroerd wakker, maar misschien heeft dat er ook mee te maken dat ik dan naar mijn werk toe moet?

 14. Danique 27 maart 2017 op 11:06 am - Beantwoord

  Enorm fijne tips weer! Ik was altijd een ochtendmens, maar door mijn studie (waarin ik vaak pas laat begin) heb ik nog weinig ritme in mijn leven. Het vroege opstaan is echt een punt waaraan ik echt moet gaan werken! Er is een begin, maar ik ben er nog lang niet.

 15. Monique | WritingMonique 27 maart 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Wat een onwijs leuke tips! 🙂 Ik ga sowieso proberen mijn ontbijt vrolijk te maken, dat is zo’n leuk idee! (Ik heb nu al zin in morgenochtend!)

  • Romy 27 maart 2017 op 6:35 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je die tip gaat toepassen! Ik ben benieuwd wat voor ontbijtje je gaat maken 🙂

 16. Lesley 27 maart 2017 op 12:31 pm - Beantwoord

  Ik heb niet echt last van een ochtendhumeur, ben ook echt een ochtendmens maar als ik het een keer heb dan helpt muziek altijd supergoed. Laatst heb ik gewoon alle disneysongs op youtube aangezet en ben keihard mee gaan zingen haha. Leuke tips!

  • Romy 27 maart 2017 op 6:29 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je nooit echt een ochtendhumeur hebt! De wekker is alleen inderdaad niet de meest fijne manier om wakker te worden, zeker niet als je nog een lange werkdag voor de boeg hebt 😉

  • Romy 27 maart 2017 op 6:33 pm - Beantwoord

   Het is altijd lastig om bij verandering weer een nieuw ritme te vinden. Dat merkte ik ook toen ik begon met studeren. Dat is iets om stapje voor stapje aan te werken, maar ik weet zeker dat het je gaat lukken! 🙂

 17. Kim 27 maart 2017 op 1:09 pm - Beantwoord

  Oh zo’n vrolijk ontbijt is echt een goed idee. Ik eet altijd snel maar juist een momentje voor jezelf is zo belangrijk.

 18. Jessica J. 27 maart 2017 op 2:25 pm - Beantwoord

  Vroeger opstaan doet inderdaad echt wonderen! Ik sta liever een kwartiertje vroeger op dan dat ik kan ‘uitslapen’ en me dan moet haasten om op een acceptabel uur op het werk te zijn. Lekker op het gemakje. 🙂

 19. Nienke 27 maart 2017 op 2:32 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik heb wel eens last van een ochtendhumeur. Vaak doe ik dingen omdat het maar moet, een vaste routine voor school waar ik me een beetje doorheen sla, zonder ergens bij stil te staan. Maar als ik écht geen zin in een dag heb dan heb ik wel eens last van een ochtendhumeur.

 20. Nesrin 27 maart 2017 op 5:20 pm - Beantwoord

  Just smile 😉 lachen werkt aanstekelijk, een hele goede tips vind ik. Ik heb geen ochtendhumeur maar ik heb wel moeite met opstaan.

  • Romy 27 maart 2017 op 7:09 pm - Beantwoord

   Oeh, dat herken ik. Opstaan vind ik ook geen pretje, maar gelukkig stap ik (als ik eenmaal mijn bed uit ben) wel met het goede been eruit 😉

 21. Mariëlle 27 maart 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

  Ik sta aardig vroeg op gezien hoe dichtbij ik bij mijn werk woon, maar dat doe ik bewust zodat ik al heel wat klaar heb voor ik begin met werken. Vind ik zo fijn 🙂

  • Romy 28 maart 2017 op 8:25 am - Beantwoord

   Dat vind ik ook altijd zo heerlijk! Op die manier hoef je je niet te haasten en heb je ook nog tijd voor leuke dingen. Zo fijn 🙂

 22. Benthe 27 maart 2017 op 7:47 pm - Beantwoord

  B

  • Benthe 27 maart 2017 op 7:48 pm - Beantwoord

   Hee, dat ging niet helemaal goed ?. Ik had getypt: een fijne ochtendplaylist is inderdaad mijn manier om vrolijk te worden ’s ochtends! Het liefst muziek waarvan ik wil gaan dansen, haha. Lekker energiek en vrolijk de dag beginnen. Goede tips!

   • Romy 28 maart 2017 op 8:26 am - Beantwoord

    Ja heerlijk! 🙂 Met goede muziek kan mijn ochtend ook al bijna niet meer stuk!

 23. Evelyne 27 maart 2017 op 7:57 pm - Beantwoord

  Ik heb niet echt een ochtendhumeur, maar ik heb ’s morgens wel vaak last van migraine of buikpijn. Sinds ik fulltime werk staat mijn wekker om 6u30 en moet ik ten laatste om 7u15 in de auto zitten. Veel tijd om te snoozen heb ik niet, wil ik op mijn gemak douchen en eten. Het lukt me wel, maar er zijn toch dagen dat ik het moeilijk heb om op te staan ondanks dat ik er de avond voordien op tijd in zat. Ik ben dan wel niet humeurig ’s morgens, maar je moet mij nu ook niet persé happy toezingen 😀 Laat mij maar even begaan in mijn dagelijkse ritueel en dan komt het vanzelf wel goed 😉

  • Romy 28 maart 2017 op 8:27 am - Beantwoord

   Haha, daar kan ik me iets bij voorstellen. Niet iedereen zit te wachten op vrolijke muziek op de vroege ochtend 😉 Soms moet je gewoon even in all rust ’s ochtends vroeg wakker worden.

 24. Esmee 27 maart 2017 op 9:19 pm - Beantwoord

  Wat een superleuke blog weer! Goeie tips! Die tip van iets bewaren is zo leuk! Ik bestel regelmatig op AliExpress en krijg het dan echt weken later pas, waardoor ik vaak niet weet wat ik nu weer op de mat heb liggen. Volgende keer ga ik heel hard proberen om de nieuwsgierigheid even te laten en op een chagerijnige maandag lekker pakjes open te maken!

  • Romy 28 maart 2017 op 8:27 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je met die tip aan de slag gaat 🙂 Ik heb het ook weleens gedaan met Ali-pakketjes. Zo leuk om dan op een saaie ochtend nog iets te hebben om te openen 🙂

 25. Sara | MevrouwMiauw 27 maart 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel. Je blijft altijd leuke, fijne én vrolijke tips voor allerlei dingen geven. Knap hoor! Vooral “bewaar iets leuks voor in de ochtend” vind ik echt een goede. Als ik aan een nieuwe douchegel/dagcrème/mascara o.i.d. mag beginnen die dag dan heb ik er ook meteen echt zin in!

  • Romy 28 maart 2017 op 8:29 am - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! Ook zo’n nieuwe fles douchegel of iets anders kan inderdaad zo’n fijn begin zijn van de dag 🙂

 26. Irene 27 maart 2017 op 10:15 pm - Beantwoord

  I

  • Irene 27 maart 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

   Mijn god ik snap echt niet wat ik fout doe dat ik altijd 1 letter achterlaat :’) Het is me niet gegund om te reageren op je blog denk ik. Haha.
   Ik vind het ook fijn om net iets vroeger op te staan en dan een beetje te lezen. Leuk en ontspannend!

   • Romy 28 maart 2017 op 8:31 am - Beantwoord

    Ik vind het zo vervelend dat het steeds misgaat met de reacties 🙁 Meer mensen hebben er last van en ik ben er nog niet uit of het nu aan mijn blog ligt of aan iets anders. Zo frustrerend! Ik ben er in ieder geval naar aan het kijken of ik er iets tegen kan doen 🙂

 27. Danielle 28 maart 2017 op 2:30 pm - Beantwoord

  Romy, ik kwam via via op je blog en wat een leuke en vrolijke tips. Yeeeh! Ga je zeker volgen.

  • Romy 28 maart 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Dankjewel voor je leuke reactie 🙂