1 26

Mijn 7 tips tegen onzekerheid | Onzekerheid, weg ermee!

 • 6 november 2018
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Onzekerheid, wie kampt er niet mee, zo af en toe of iets te vaak? Ook ik kan bij tijd en wijle heel onzeker zijn. Over hoe ik er uitzie, over wat andere mensen van me vinden of over of ik dingen wel goed doe. Best vervelend en vaak nergens voor nodig! Nog steeds ben ik onzeker, maar gelukkig hebben een aantal dingen mij wel hebben geholpen om minder onzeker te worden. Ik deel 7 tips tegen onzekerheid waarmee ik mijn onzekerheid een subtiele schop onder zijn kont heb gegeven. Hopelijk heb jij er ook iets aan!

tips voor minder onzekerheid

Mijn 7 tips tegen onzekerheid

Klaar om jouw onzekerheid er flink langs te geven? Deze 7 tips tegen onzekerheid hebben mij geholpen!

1. Draag kleding waar jij je fijn in voelt

Kleding is niet alleen bedoeld als middel tegen naaktloperij en kippenvel. Het ontdekken van je eigen kledingstijl kan je ook zekerder van jezelf maken. Daarmee bedoel ik niet dat je T-shirts met arrogante quotes moet dragen. Maar trek bijvoorbeeld je mooiste jurk aan als je je niet oké voelt. Of draag felle kleuren als dat is wat jou blij maakt. Of hoge hakken – voor een zelfverzekerde houding! Draag in ieder geval kleding die het beste in jou naar boven haalt, of die nu trending is of niet.

2. Neem jezelf niet zo serieus

Humor is absoluut onmisbaar in mijn lijstje met tips tegen onzekerheid! Wees niet zo kritisch en serieus naar jezelf, maar zie soms de lol in van dingen. Glimlach om je eigen imperfecties of steek eens lekker de draak met jezelf als iets voor de zoveelste keer niet lukt. Het doen van een domme uitspraak – mij niet geheel onbekend – wordt bijvoorbeeld al minder beladen als je er de humor van inziet. Stop met jezelf druk maken om kleine dingen. Lachen maakt het leven luchtiger.

3. Doe dingen die je spannend vindt

Ja maar, hoe kun je nu minder onzeker worden als je nog spannende dingen doet ook? Dat gáát toch niet?! Oh jawel! Zolang je binnen je comfortzone blijft, kun je jezelf ook niet in positieve zin verrassen. Mijn tip tegen onzekerheid? Duw jezelf soms over het randje van je comfortzone. Juist buiten je veilige haven kun je succeservaringen verzamelen door te ervaren dat je meer kunt dan je denkt. Dat mag best spannend zijn of niet meteen gaan zoals je wilt. Als je het maar probeert!

4. Geef jezelf de tijd

Een kanttekening bij mijn vorige tip tegen onzekerheid: het hoeft niet in één keer. Geduld is – nog steeds – een schone zaak. Leg de lat niet in één keer torenhoog. Je onzekerheid overwinnen gaat niet van de ene op de andere dag. Besef daarom dat stap voor stap ook prima is. En weet je wat het mooie is? Naarmate je ouder (of “ouder”) wordt, word je door levenservaring vanzelf minder onzeker. Tja, als vijftienjarige met puberhormonen wilde ik dat natuurlijk ook niet geloven. Maar inmiddels geef ik toe: “Mam, je had gelijk!”.

tips voor minder onzekerheid

5. Omring jezelf met mensen die jou stimuleren

Nog een tip tegen onzekerheid: onderschat de impact van je omgeving niet! In positieve of negatieve zin. De truc is om mensen die jou stimuleren om je heen te verzamelen. Die mensen zijn goud waard, juist als je iets spannends doet. Negatieve mensen zijn daarentegen eerder een vervelende trigger, waar je weinig mee kunt. Zij weten het ongetwijfeld beter of zien beren op de weg. Laat die mensen liever links liggen of geef eerlijk aan dat hun opmerkingen verre van helpend zijn.

6. Ontwikkel je talenten

Niet alleen is het goed om nieuwe, spannende dingen te doen. Ga ook zeker verder met dingen waar je al goed in bent en waar je al vertrouwen in hebt. Kijk wat jouw grootste kracht is en doe daar iets mee. Of ontwikkel je verder in een hobby die jou goed afgaat. Teksten schrijven bijvoorbeeld of tekenen of overheerlijke maaltijden op tafel toveren. Alleen al stilstaan bij wat je goed kunt, is overigens een remedie tegen onzekerheid op zich.

Extra tip tegen onzekerheid: Haal jezelf niet naar beneden. Woorden als “een klein beetje”, “iets met” en “ofzo” zijn funest voor je zelfvertrouwen. Probeer die te vermijden als je het hebt over de dingen die jij doet. 

7. Fake it till you make it

De laatste van mijn tips tegen onzekerheid is om te doen alsoje niet onzeker bent. Vergelijk het met hoe je je bij een sollicitatiegesprek opstelt. Natuurlijk ben je tijdens zo’n gesprek onzeker over dingen. Misschien twijfel je of de functie bij jou past of was je totaal verrast dat je werd uitgenodigd. Toch laat je dat in het gesprek niet merken en doe je alsof je zeker weet dat jij juiste kandidaat bent.

Dat kun je ook in andere situaties toepassen. Loop tóch zelfverzekerd en rechtop, ook al ben je onzeker. Ga tóch uitdagingen aan. En herhaal desnoods in jezelf dat je wél gelooft dat je iets kunt. Hoe vaker je het doet, hoe meer je daar zelf in gaat geloven. Onzekerheid, wat is dat?! 

Heb jij weleens last van onzekerheid?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Veronique 6 november 2018 op 6:58 am - Beantwoord

  Ja. Ik ben regelmatig stik onzeker. Voor nieuwe projecten, voor nieuwe ideetjes. ?

  • Romy 6 november 2018 op 6:23 pm - Beantwoord

   Dat soort nieuwe stappen kunnen ook wel echt onzekerheid met zich meebrengen. Toch altijd jammer dat onzekerheid juist dan om de hoek komt kijken!

 2. Iris 6 november 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Humor vind ik een leuke tip. Dit helpt mij ook wel graag om mijn onzeker te zijn.

 3. Mirjam 6 november 2018 op 8:22 am - Beantwoord

  Ik heb me jaren onzeker gevoeld, maar merk echt dat dit als je ouder wordt en succeservaringen hebt, minder wordt. Bedankt voor je overige tips! Als het een dagje minder gaat denk ik er zeker aan terug.

  • Romy 6 november 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook merkt dat je onzekerheid minder wordt! Eigenlijk wel heel mooi dat ouder worden daar een flinke bijdrage aan kan leveren 🙂

 4. marije 6 november 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Een wit boek bijhouden van je overwinningen heeft mij ontzettend geholpen met mijn onzekerheid. En soms idd fake it till you make it.

  • Romy 7 november 2018 op 7:42 am - Beantwoord

   Wat een mooie tip, zo’n boek met overwinningen! Ik kan me voorstellen dat je daar veel aan hebt. Sowieso is het goed om bij je succeservaringen stil te staan. Dat kan je soms al wat extra geloof in jezelf opleveren.

 5. Anna 6 november 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, goede tips geef je! Soms is doen alsof de beste manier, vaak ga je er dan zelf ook in geloven! Ik merk ook dat ik minder onzeker ben dan vroeger, al komen er ook nieuwe onzekerheden voor in de plaats, bijvoorbeeld op werk-gebied.

  • Romy 7 november 2018 op 7:44 am - Beantwoord

   Herkenbaar wat je zegt! Nieuwe fases brengen inderdaad ook weer nieuwe onzekerheden met zich mee. Gelukkig kun je daar vaak na een tijdje wel meer je weg in vinden. En tot die tijd is doen alsof gelukkig vaak al een manier om er beter in te worden 😉

 6. Hermien- KouweKleren 6 november 2018 op 11:06 am - Beantwoord

  Allemaal mooi en waardevol, deze tips. Alleen je taalgebruik heeft inderdaad al zo’n impact, het is nergens voor nodig om jezelf klein te houden (al vind ik een beetje bescheidenheid best een mooie eigenschap). Je staat trouwens echt prachtig op de foto’s!

  • Romy 7 november 2018 op 7:46 am - Beantwoord

   Dankjewel, zowel voor je compliment over mijn artikel als voor je lieve reactie op de foto’s! 🙂 Zelf vind ik bescheidenheid ook zeker een mooie eigenschap. Zolang je jezelf er niet volledig mee wegcijfert, is het eigenlijk wel heel mooi als iemand niet zo hoog van de toren blaast 🙂

 7. Ilona Wielinga 6 november 2018 op 11:50 am - Beantwoord

  Erg mooi artikel! Ik ben tegenwoordig niet zo onzeker meer over mezelf, maar ik merk wel dat ik nog erg onzeker ben over de dingen die ik maak. Daarom probeer ik tegenwoordig te kijken naar de dingen die goed gingen, in plaats van de dingen die nog wel een beetje beter hadden gekund.

  • Romy 7 november 2018 op 7:47 am - Beantwoord

   Wat goed dat je op die manier met je onzekerheid omgaat! Dat klinkt zeker als een goede methode. Focus op wat wél lukt, geeft je vanzelf al een beetje meer vertrouwen in jezelf 🙂

 8. Darina 6 november 2018 op 1:25 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik merk wel, nu ik ouder word, dat de onzekerheid ook wel minder word. Ik word wat makkelijk in sommige dingen, maar helemaal verdwijnen doet het ook niet.

 9. Els 6 november 2018 op 1:50 pm - Beantwoord

  Goede tips! Vooral je laatste tip is zo leuk met een knipoog!

 10. Forever38.com (Vera) 6 november 2018 op 1:53 pm - Beantwoord

  Goede tips hoor, ik heb ze allemaal wel eens uit de kast gehaald. Wel merk ik aan mezelf dat ik, naarmate ik ouder word, me steeds minder aantrek van de mening van anderen. Ik hoor dat ook van leeftijdsgenoten om me heen.

  • Romy 7 november 2018 op 7:48 am - Beantwoord

   Wat goed dat je onzekerheid minder wordt naarmate je ouder wordt! Dat is inderdaad ook iets wat ik zelf merk (ook al ben ik pas 25 ;)) en waar ik absoluut heel blij mee ben 🙂

 11. Simone 6 november 2018 op 5:12 pm - Beantwoord

  Ja zeker ben ik nog wel eens onzeker! Gelukkig wel een stuk minder. Ik denk ook dat dat naar mate je ouder wordt ook minder wordt. Zo voelt dat in elk geval wel. En ik denk ook dat ik de afgelopen paar jaar de juiste mensen om mij heen heb verzameld die mij zekerder laten voelen 🙂

  • Romy 7 november 2018 op 7:49 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat de mensen om je heen je al meer zelfverzekerheid hebben gegeven. En inderdaad ook heel mooi dat onzekerheid vanzelf wat lijkt af te nemen naarmate je ouder wordt!

 12. Daenelia 6 november 2018 op 5:29 pm - Beantwoord

  Hoi. Ik zie een typootje: Of hoge hakken – perfect voor een rechte rug! Dat moet natuurlijk zijn hoge hakken – perfect voor een slechte rug. Je rug wordt er niet recht van, je bekken en je heupen kantelen onnatuurlijk, je voetzolen verkrampen, je spieren in je onderbeen worden korter, waardoor je na het dragen van hakken even niet normaal kan lopen.
  Draag vooral hakken als je het leuk vind, maar nee: het is absoluut niet goed voor je rug.
  Absoluut niet. 🙂 Dat helpt je zelfverzekerheid ook niet, trouwens: een hernia.

  • Romy 7 november 2018 op 7:50 am - Beantwoord

   Haha, ik moest hardop lachen om je reactie! Daar zit wat in inderdaad! Ik heb de zin voor de volledigheid maar even aangepast. Kunnen mensen niet bij mij aankloppen als ze door die tip over 10 jaar rugklachten hebben 😛

 13. Nikita 6 november 2018 op 8:05 pm - Beantwoord

  Ik ben elk moment onzeker. Echt vanaf de seconde dat ik opsta, tot de seconde dat ik ga slapen en dat is enorm vermoeiend. We hadden twee weken terug een ‘workshop’ over talenten en je talenten herkennen op school en ineens besefte ik welke dingen ik altijd voor vanzelfsprekend neem terwijl dat gewoon talenten zijn. Ik moest er nog een reflectietekst over uitwerken (door mijn laptop en andere omstandigheden is dat eventjes op de achtergrond geraakt) en dat heb ik vandaag gedaan. Ineens besefte ik dat ik gewoon een fantastische tekenstijl heb en ik daar oprecht trots op mag zijn. Ik had toen voor die workshop een illustratief zelfportret gemaakt en ik denk eraan om hem online te zetten. Omdat ik altijd heel onzeker ben en niet naar buiten durf te komen met tekeningen omdat ik altijd wel vind dat er iets beter moet. Terwijl mijn tekeningen altijd met heel veel enthousiasme worden ontvangen, ook buiten de online wereld. Mijn mentor was onder de indruk van mijn werk toen voor de workshop. Ik merk wel dat die onzekerheid me steeds meer kapotmaakt. Zeker met alle andere dingen die ik de laatste tijd heb gehad (waarover ik gemaild heb). Ik ben mentaal op gewoon en ik merk het aan heel veel dingen. Gisteren op mijn examen kreeg ik een inwendige paniekaanval waardoor ik hem bijna verpest heb en vandaag begon ik bijna te huilen omdat ik niet direct de juiste koptelefoon vond in de MediaMarkt. Zijn beide dingen die niet helemaal oke zijn. Gelukkig heb ik wel een goede koptelefoon gevonden en hij is geluidsdempend. Doordat ik naast de alledaagse stress als hoogsensitieve heel veel prikkels over me heen krijg verlies ik nog meer energie terwijl ik die nu echt wel kan gebruiken. Het goeie is wel dat mijn laptop binnen is bij de Mediamarkt en ik nu enkel maar te wachten heb op een antwoord van hen. Die zaak heb ik wel helemaal alleen geregeld. Het lijkt iets kleins, maar voor mij was het eng want ik was bang dat ik me weer voorwaarden ging laten aansmeren waarmee ik het nog erger maakte. Trouwens, als ik mijn examenresultaat heb, heb ik mezelf beloofd dat ik mijn vertrouwenspersoon mag mailen met de resultaten en ook hoe het met mij gaat. Dat houdt me enigszins overeind deze tijd 🙂

  • Romy 7 november 2018 op 6:53 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend rot om te horen dat je zo onzeker bent! Ik hoop echt dat je die onzekerheid in de loop der tijd stapje voor stapje achter je kunt laten. Wat betreft dat zelfportret online zetten, zeker doen! Ik weet zeker dat de tekening prachtig zal zijn en hopelijk helpt jou dat ook een beetje om trots op jezelf te kunnen zijn. Net als de laptop die je toch maar mooi zelf hebt geregeld – dat is toch een geweldige succeservaring! 🙂
   Ik vind het wel echt heel naar dat je onzekerheid zo veel invloed heeft op hoe je je voelt. Een paniekaanval is niet niks en ik kan me voorstellen dat dat slopend is, zeker in combinatie met hoogsensitiviteit! Ik hoop echt dat je misschien wat professionele hulp kunt krijgen om met je onzekerheid aan de slag te gaan. Uit alles blijkt dat het je leven zo veel fijner zou maken als je onzekerheid ook maar een klein beetje minder zou worden. Heel veel sterkte en pas goed op jezelf! <3

 14. chucky1012 7 november 2018 op 5:52 am - Beantwoord

  Jarenlang had ik mij ook zo onzeker gevoeld en daar ben ik vanaf door te doen wat ik leuk vindt, je te kleden wat bij mij past, dagelijks te lachen en in de spiegel te kijken en te zeggen tegen mezelf ik kan het…. ?
  Door jarenlang gepest te zijn geweest.

  Xoxo

  • Romy 7 november 2018 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je zo bent gepest! Ik kan me voorstellen dat dat veel impact heeft gehad op je. Juist daarom is het zo goed dat je nu minder onzeker bent en manieren hebt gevonden om daarmee om te gaan. Complimenten voor jou!

 15. Mariska 7 november 2018 op 7:12 am - Beantwoord

  Talenten ontwikkelen is inderdaad een hele goede en daar ben ik ook mee bezig. Toevallig schreef ik een paar dagen geleden nog op Facebook dat ik het afgelopen jaar minder onzeker ben geworden en dat me (zakelijk ook) helpt 🙂

  • Romy 7 november 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

   Onwijs goed dat je de afgelopen jaren minder onzeker bent geworden! Zeker ook op zakelijk vlak heb je daar heel veel aan 🙂

 16. Irene 7 november 2018 op 9:50 am - Beantwoord

  Ik ben ook wel vaak onzeker. De laatste tijd heb ik er ook heel erg last van op mijn werk. Voor mij helpt het om er over te praten met mijn coach en naar dingen zoeken die ik kan doen om die onzekerheid weg te nemen. Je moet er echt actief mee bezig zijn soms om er van af te raken. Maar de onzekerheden die ik nu ervaar zijn wel heel anders dan vroeger. Toen was ik vooral onzeker over mezelf: ben ik wel een leuk mens? Dat soort dingen. Dat is nu véél minder, net door ouder te worden denk ik.

  • Romy 7 november 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je coach je op weg kan helpen met je onzekerheid! Iemand die je daarbij helpt, kan alleen al superfijn zijn. Het feit dat je minder onzeker bent geworden over jezelf, is wel al een goed teken. Als datzelfde geldt voor je onzekerheid over het werk, dan zou dat natuurlijk al helemaal geweldig zijn 🙂

 17. Evelien 8 november 2018 op 3:15 pm - Beantwoord

  Heel fijn artikel (weer!), ik begin steeds verliefder te raken op je blog. Ik kan alles beamen in je artikel en heb er niets aan toe te voegen. Gewoon een héérlijk artikel. Ik was als puber zijnde verschrikkelijk onzeker. Tot depressief aan toe. Inmiddels ben ik 31 en kijk ik terug, en denk ik soms, jeetje.. meisje, wat had jij het moeilijk. Jezelf vergelijken met iedereen. Zo’n zonde. Ik ben uniek en ik mag er zijn, net als ieder ander. We zijn allemaal mooi.

  • Romy 8 november 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat een mooie woorden over mijn blog en over dit artikel! Daar word ik vrolijk van. Dankjewel!
   Heftig trouwens dat je als puber zo onzeker was dat het ook je stemming negatief beïnvloedde. Wel heel mooi dat je nu een stuk positiever naar jezelf kijkt en zekerder bent. Je hebt helemaal gelijk: je mag er zijn, precies zoals je bent! 🙂

 18. Zo simpel is dan geluk 8 november 2018 op 5:18 pm - Beantwoord

  Super goed tips. Zelf ben ik vooral heel erg onzeker in vriendschappen, ik weet alleen niet goed hoe ik dat los moet laten omdat het elke keer weer gebeurd dat vriendengroepjes ineens geen contact meer willen en ik elke keer maar geen feedback krijg waar dat aan ligt. Zo lastig.

  • Romy 8 november 2018 op 7:34 pm - Beantwoord

   Wat een lastige en vervelende situatie! Ik kan me voorstellen dat het je onzeker maakt als je dat een aantal keer is overkomen. Weet wel dat je niet de enige bent die sommige vrienden helaas niet meer ziet en die daar onzeker over is. Zoiets overkomt helaas best wel veel mensen (ook mij). Wees dus echt niet bang dat het alleen aan jou ligt! Misschien is het meer een kwestie geweest van uit elkaar groeien geweest en dat heeft niets met jou persoonlijk te maken. Ik weet het natuurlijk ook niet precies, maar ik hoop wel dat je een stukje van die onzekerheid over vriendschappen achter je kunt laten <3

 19. Giovanna Jansen 8 november 2018 op 8:50 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Hier steekt onzekerheid ook van tijd tot tijd op. Over mijn uiterlijk, mijn onderneming, etc. Gelukkig leer ik er ook steeds beter mee om te gaan, maar puntjes 2 en 4 moet ik nog wel wat werken. 😉

  • Romy 9 november 2018 op 11:58 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat je onzekerheid langzaamaan wat minder wordt! Onzekerheid over je eigen onderneming is zeker in het begin ook wel begrijpelijk, maar hopelijk merk je al snel dat die onzekerheid nergens voor nodig is en dat je het hartstikke goed doet 🙂

Recente blogs

Blij Lijstje #71 | Puppycursus (waar ik niets van afwist), pannenzegels & pakstress overleven

4 januari 2024|Persoonlijk|

Alle blije momenten verzamelen! Ik blijf het (al 71 lijstjes lang) fijn vinden om zo nu en dan mijn lievelingsdingen van de afgelopen tijd neer te pennen. Gewoon omdat zo'n lijstje je laat beseffen dat er áltijd (zelfs als je in een mindere periode zou zitten) dingen zijn waar je om kunt glimlachen. Soms zijn dat grappige opmerkingen, dan weer leuke tv-programma's, ervaringen of fijne meevallers. Dit keer schittert in mijn Blije Lijstje onder andere een bijzonder telefoongesprek over een puppycursus, emo-gedoe rond de jaarwisseling en het grote stop-je-hele-huis-in-dozen-project.

Een rustgevend avondritueel? Mijn 7 tips om de dag rustiger te eindigen!

23 augustus 2021|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Mijn nachten waren een tijdje vrij belabberd. Ik ging met een vol hoofd naar bed, had vaak last van een opgeblazen buik en lag vervolgens een paar uur te woelen in bed. Het tripje naar dromenland liet dan een tijdje op zich wachten. Dat moest anders. Daarom heb ik mijn avondritueel flink op de schop gegooid. Tijd om je er een inkijkje in te geven! Dit zijn 7 dingen die ik anders ben gaan doen om met een leeg hoofd en rustige darmen de nacht te starten.