7 tips voor leren houden van je lichaam (+mijn zoektocht!)

 • 9 februari 2018
 • 31 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Te dik? Te dun? Te lang? Te klein? Te veel vrouwelijke vormen? Of juist te weinig? Onzekerheid over mijn uiterlijk is voor mij al lange tijd een ding. Ik ben onzeker over mijn te knokige knieën, over mijn benen en over mijn lichaam in het algemeen. Over die onzekerheid wil ik het in dit artikel hebben, omdat ik weet dat ik niet de enige ben die daarmee worstelt. In mijn zoektocht naar leren houden van mijn lichaam heb ik namelijk wel de nodige ’trucjes’ geleerd om mijn lichaam meer te accepteren. Natuurlijk is mijn onzekerheid niet volledig weg, maar alle beetjes helpen! Daarom in dit artikel 7 tips om te leren houden van je lichaam.

van je lichaam houden tips

1. Verzorg je lichaam goed

Ik zal je de “Je lichaam is je tempel”-uitspraken besparen. Maar een goede verzorging van je lichaam is zeker belangrijk. Het is niet voor niets dat de vrouwen in reclames van cosmeticaproducten vaak stralen als ze de nieuwste fles bodylotion uit de kast pakken. Oké, alle gekheid op een stokje, maar je kunt wel degelijk leren houden van je lichaam door jouw lichaam goed te verzorgen. Laat bijvoorbeeld die voorraad crèmes niet onaangeroerd in de kast staan, gebruik een shampoo die je haren meer laat stralen en pak regelmatig iets te drinken. Kortom, geef je lichaam waar het behoefte aan heeft.

2. Beweeg

Sporten of bewegen is niet alleen iets wat je kunt doen om gewicht te verliezen. Nee, je kunt ook bewegen om meer van je lichaam te houden. Door te bewegen, ben je namelijk op een functionele manier met je lichaam bezig. Je lichaam helpt je om te lopen, tegen de kou te kunnen, te fietsen, te sporten, dingen vast te pakken, te hurken of wat je er ook maar mee doet. Beweging laat me inzien hoe fijn het eigenlijk is dát ik een lichaam heb en hoeveel dingen ik kan doen dankzij mijn lichaam. Bovendien mag ik eigenlijk al blij zijn dat mijn lichaam goed functioneert. Dat is veel belangrijker dan welke putjes in mijn benen, knokige knieën of scheve vinger dan ook.

Let wel op dat je niet overmatig gaat sporten. Dat is dan weer het andere uiterste en draagt dan weer weinig bij aan lichaamsliefde.

van je lichaam houden tips

3. Draag kleding waarin je je fijn voelt

Leren houden van je lichaam kan ook door je lichaam te hullen in kleding waar jij je mooi(er) in voelt. Kies iets wat bij jou past, of dat nu een knalgele trui is of een zuurstokroze jurk. Zelf kies ik graag voor de mooie vintage jurken van bijvoorbeeld Top Vintage. Daar ga ik bijna vanzelf meer in stralen. Ook helpt het mij soms om te experimenteren met kleding die eigenlijk buiten mijn comfortzone valt. Het is al meerdere keren voorgekomen dat ik juist op die manier kleding ontdekte waarin ik echt kon stralen. Onderschat de kracht van mooie kleding niet, ook niet op een moment waarop je je eigenlijk verre van mooi voelt.

4. Luister naar je lichaam

Zelf heb ik lange tijd gedacht dat mijn lichaam een soort blok aan mijn been was. Het was iets waar ik mee opgezadeld was en waar ik me vooral druk over maakte. Eigenlijk slaat dat nergens op, want je lichaam en je hoofd vormen juist een goed team. Sterker nog, soms geeft je lichaam duidelijkere signalen af dan je hersenpan. Denk aan kippenvel, moeheid, het onderbuikgevoel dat iets niet oké is, honger, kriebels in je buik… Door vaker te luisteren naar wat je lichaam aangeeft, kun je ook leren hoe waardevol je lichaam eigenlijk is. En – of je je lichaam nu mooi vindt of niet – hoe blij je mag zijn dat je een lichaam hebt.

van je lichaam houden tips
van je lichaam houden tips

5. Trakteer jezelf op mooie lingerie

Naast mooie kleding, kan ook prachtige lingerie je meer leren houden van je lichaam. Pas in lingerie zie ik soms dat sommige onderdelen van mijn lichaam best oké zijn. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik een aantal prachtige beha’s bij LASCANA ging uitzoeken. Bij mijn bestelling zat onder andere de mooie roze kanten beha bij die je hierboven ziet. Ik keek zelfs oprecht blij in de spiegel nadat ik mijn vrij bescheiden voorgevel in deze mooie strapless beha had gehuld. Lingerie lijkt misschien maar een klein detail van je outfit, maar ik kan me er echt een stuk mooier voelen in goed zittende lingerie.

6. Focus op wat je wél mooi vindt

Mijn neiging is vaak om vooral te kijken naar delen van mijn lichaam die ik niet mooi vind. Maar wat nu als je jezelf eens heel bewust richt op de punten die je wél mooi vindt aan jezelf? Heb je misschien prachtige ogen? Mooie, slanke vingers? De perfecte moedervlek? Of een billenpartij waar menigeen jaloers op zou zijn? Bij mij is mijn favoriete onderdeel van mezelf mijn haar(kleur). Het duurde even voordat dit me lukte, maar het helpt me echt om elke keer dat ik kritisch in de spiegel kijk mijn focus te verleggen naar mijn haar. Wie weet kun je dan na een tijdje nog een tweede, derde of vierde punt noemen dat je ook wel kunt waarderen.

leren houden van je lichaam tips

7. Denk jezelf mooier door te leren houden van je lichaam

Mijn laatste tip is eigenlijk meer een inzicht. Wat bereik je er eigenlijk mee als je zo kritisch bent over je eigen lichaam? Mijn knieën kan ik nu eenmaal niet veranderen en ook de kringen onder mijn ogen verdwijnen sneller met een camouflagestick dan door erover te piekeren. Hoe meer je je druk maakt over je uiterlijk, hoe groter de ‘imperfecties’ in je hoofd ook worden. Kijk eens naar jezelf als persoon en naar wat jij hebt bereikt in je leven. Natuurlijk is het moeilijk om te houden van je lichaam – dat vind ik ook. Maar ik probeer mezelf soms streng toe te spreken, want heel wat dingen zijn zo veel belangrijker dan de looks hebben van een fotomodel.

Dit is jouw lichaam. Het is misschien niet perfect, maar het is wel het lichaam dat ervoor zorgt dat jij kunt knuffelen, lachen, bewegen, praten en genieten. Alleen al daarom heeft je lichaam de waardering toch meer dan verdiend?!

Wat vind jij het mooiste lichaamsdeel van jezelf?

leren houden van je lichaam

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 9 februari 2018 op 7:04 am - Beantwoord

  Ik heb door de groei van mijn benen helaas een erg slecht zelfbeeld gekregen en heb daardoor ook niet altijd goed voor mijzelf gezorgd. Iets wat ik nu aan het veranderen ben.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:12 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je lipoedeem je zelfbeeld zo negatief heeft beïnvloedt. Ik hoop dat het je lukt om toch iets beter in je vel te zitten en ik hoop natuurlijk dat je binnenkort de behandeling kunt krijgen die je echt kan helpen met je benen. Dat is je meer dan gegund! ♥

 2. Darina 9 februari 2018 op 7:12 am - Beantwoord

  Ik was vroeger heel onzeker over mijn lichaam, mede door mijn gewicht. In de loop van de jaren is dat wel wat veranderd maar het blijft een struggle. Het mooiste lichaamsdeel vind ik dan toch echt mijn ogen 🙂

 3. Marjolein 9 februari 2018 op 7:53 am - Beantwoord

  Wat een mooi en goed artikel! Ik denk dat heel veel vrouwen onzeker zijn over hun lichaam of in ieder geval een bepaald gedeelte. Fijn dat je dit artikel zo positief insteekt, denk dat dat ook de juiste denkwijze is. En mijn complimenten trouwens voor je schrijfstijl, leest lekker weg 🙂

  • Romy 9 februari 2018 op 10:14 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat je wel minder onzeker bent over je lichaam dan eerst. Toch zou het al helemaal mooi zijn als het na een tijdje helemaal geen struggle meer is. Helaas is het uiterlijk voor veel mensen toch wel een dingetje, terwijl het vaak eigenlijk nergens voor nodig is om daar zo onzeker over te zijn ♥

  • Romy 9 februari 2018 op 10:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve complimenten, zowel over het artikel als over mijn schrijfstijl 🙂 Heel lief!

 4. Iris 9 februari 2018 op 7:57 am - Beantwoord

  Punt 2 is nog een ontwikkeling voor mijzelf. En met punt 3 en 4 ben ik het helemaal eens!!

 5. Eline 9 februari 2018 op 8:30 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik kan me oprecht zelfverzekerder voelen met een mooie beha aan, en ook het dragen van mijn favoriete kleding helpt. Ik ben niet zo onzeker meer als vroeger, maar toch kan ik soms best zo’n boost gebruiken.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:15 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je je een stuk minder onzeker voelt dan eerst. Maar een beetje extra body positivity is inderdaad nooit verkeerd 🙂

 6. Loes 9 februari 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Allemaal goede tips! Ik sluit me eigenlijk bij allemaal aan. Ik wil er nog wel eentje aan toevoegen: trakteer jezelf op een bezoekje aan de kapper. Nadat ik naar de kapper ben geweest voel ik me altijd weer helemaal goed over mezelf!

  • Romy 9 februari 2018 op 10:16 pm - Beantwoord

   Goede tip inderdaad! Beautybehandelingen of gewoon een fijne kappersbeurt kan ook een fijne manier zijn om letterlijk beter in je vel te zitten 🙂

 7. Johanne 9 februari 2018 op 10:15 am - Beantwoord

  Supergoede tips, Romy. En wat een mooie beha! Ik ben ook nog steeds best onzeker over mijn lichaam. Vooral mijn cellulitus zit me eigenlijk dwars. Volgens mij heb ik niet bovengemiddeld meer dan andere vrouwen van mijn leeftijd, maar toch. Ik vind het gewoon niet cool omdat ik het tot een paar jaar geleden gewoon helemaal niet had. Maar goed, ik probeer veel water te drinken, gezond te eten (meestal dan) en ben eindelijk weer met sporten begonnen, dus wie weet! En soms moet je gewoon even over je eigen onzekerheden heen stappen en weten dat wat jij hebt goed is. We zijn allemaal mens en hebben allemaal onze dingetjes, maar die horen eigenlijk ook gewoon bij ons.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:34 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je nog best wel onzeker kunt zijn over je uiterlijk, vooral over de cellulitis. Het is inderdaad absoluut niet iets om je voor te schamen, maar ik kan me voorstellen dat dat soms makkelijker is om tegen anderen te zeggen dan om zelf in te geloven.
   Zo te horen leef je in ieder geval al best wel gezond. Wie weet helpt dat om beter in je vel te zitten en hopelijk kun je het anders accepteren en toch langzaamaan geloven dat je mooi bent zoals je bent, inclusief eventuele imperfecties 🙂

 8. Haydée 9 februari 2018 op 11:00 am - Beantwoord

  Nummer 6 is inderdaad ook erg belangrijk! Het is bijna een gewoonte om meteen te kijken naar de zaken die je niet mooi vindt aan jezelf. Ik merk dat bij mezelf ook: als ik voor de spiegel sta focus ik me meteen op de punten die ik minder vind. Maar hoe stom is dat eigenlijk? Ik neem me echt voor om mijn aandacht eens meteen te leggen op de dingen die ik leuk vind aan mezelf.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:35 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je wilt proberen om je focus bewust te verleggen naar waar je wél blij mee bent aan je lichaam! Het is inderdaad vaak zo verleidelijk om te zien waar je niet blij mee bent, maar er zijn altijd ook dingen die je wél kunt waarderen aan jezelf en die punten zijn eigenlijk zo veel belangrijker.

 9. Lianne 9 februari 2018 op 12:03 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Zo belangrijk dit! Mensen kijken vaak automatisch naar datgene wat ze niet mooi vinden (ik ook hoor, te grote neus, teveel buikvet, te klein), dat we datgene wat wel mooi is aan de kant schuiven. Terwijl onzekerheid vaak gewoon tussen de oren zit. Iets waar jij je heel erg druk over kan maken, valt een ander waarschijnlijk niet eens op. Daarom is het inderdaad zo belangrijk om van je lichaam te houden! En dat kan inderdaad al snel met een mooie jurk of een mooi setje lingerie 😉

  • Romy 9 februari 2018 op 10:41 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk! Vaak zien anderen niet eens de dingen waar jij je druk over maakt of die je niet mooi vindt aan jezelf. Als ik naar jou kijk, dan zie ik helemaal geen te grote neus, buikvet of iemand die te klein is. Je bent gewoon een lieve en mooie meid en je bent prachtig zoals je bent ♥

 10. Irene 9 februari 2018 op 12:23 pm - Beantwoord

  Superfijne tips. Voor jezelf zorgen is inderdaad een belangrijke. Ik voel me meestal wel goed over mijn lichaam. Het helpt ook als er iemand in je leven is die heel blij is met hoe je er uit ziet (hihi), al moet je het niet voor iemand anders doen natuurlijk. Maar soms heb ik ook van die dagen dat ik echt denk dat ik lelijk ben. Vooral als ik in de H&M in een pashok sta en zie dat mijn armen niet zo stevig zijn. Haha. Maar ja, kleren aan en het is weer snel vergeten. Super mooie bh trouwens!

 11. Citlali 9 februari 2018 op 2:06 pm - Beantwoord

  Zeker mee eens! Zorg voor jezelf en verwen jezelf af en toe. Ik was vroeger best onzeker over mijn lichaam. Ik weet niet zo goed hoe of wanneer dit veranderde. Maar ondertussen ben ik me heel bewust dat zelfliefde en liefde voor mijn eigen lichaam heel belangrijk en normaal zou moeten zijn. Ik heb ook liefde gevonden voor dingen die ik eerst juist niet zo mooi vond aan mijn lichaam.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:43 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het helpt om een lieve vriend of vriendin te hebben die je mooi vindt zoals je bent. Maar inderdaad, we hebben allemaal van die dagen waarop je je even écht niet mooi vindt. En pashokjes zijn helaas niet echt de setting waarin je jezelf vaak van je mooiste kant zit. Daar helpt het slechte pashokjeslicht dan ook al niet echt bij, haha.

  • Romy 9 februari 2018 op 10:44 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je in de loop der tijd anders naar jezelf en naar je lichaam bent kijken en sommige dingen aan jezelf zelfs veel meer kunt waarderen. Dat is zo veel waard!

 12. Anna 9 februari 2018 op 3:01 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, je geeft super goede en handige tips! Ik heb veel littekens op mijn rug en benen doordat ik vorig jaar een huidziekte had (en de dokter niet wist wat het was). Ik ben er eindelijk vanaf, maar ik ben bang dat de littekens blijven. Hoewel het niet gezond is, ga ik regelmatig onder de zonnebank, omdat ik mijn lichaam mooier vind met een kleurtje. De littekens vallen daardoor ook minder op, soms helpt een beetje zon ook om ze minder zichtbaar te krijgen. Maar goed, zoals jij zegt, het is veel belangrijker dat je lichaam gezond is. Ik ben ook super blij dat ik er nu vanaf ben, daar gaat het om! Tuurlijk zijn er altijd dingen die je liever anders ziet, zoals striae, putjes op de benen en ik zou ook wel graag vollere borsten hebben, maar ach…

  • Romy 9 februari 2018 op 10:47 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat de huidziekte inmiddels helemaal is verholpen, maar ik kan me voorstellen dat de littekens je ook weleens onzeker maken. Maar inderdaad, je bent zo veel meer dan dat en uiteindelijk heeft iedereen wel iets waar hij of zij niet zo blij mee is. Het maakt je geen minder mooi mens ♥

 13. Sam - singlereadytomingleblog 9 februari 2018 op 10:09 pm - Beantwoord

  Haha, grappig dat ik dit nu net lees. Ik stond vanmiddag in de Zara een sweater dress te passen en ik was in mijn ogen echt moddervet geworden, hahaha. Normaal gezien ga ik zwemmen en zit ik op mijn hometrainer, maar nu heb ik dat al een paar weken niet meer gedaan, dus alles is iets minder strak. Ik ben thuis echt gelijk op mijn hometrainer gesprongen! Lingerie koop ik ook echt vaak, al staat roze mij in de winter niet zo mooi, omdat ik dan te bleek ben 🙂

  • Romy 9 februari 2018 op 10:49 pm - Beantwoord

   Haha, kleding passen is helaas vaak niet echt goed voor je zelfvertrouwen en dat zegt volgens mij niet eens iets over hoe je lichaam eruitziet. Maar mooie lingerie kan inderdaad vaak veel goed doen. Ik draag zelf ook meestal zwarte lingerie, maar deze roze beha vond ik te mooi om te laten liggen 🙂

 14. Nikita 11 februari 2018 op 2:30 pm - Beantwoord

  Vroeger kon ik mezelf echt lelijk vinden, en dan spreek ik niet over een jaar geleden. Ik heb het op de jaren dat ik echt gepest werd. Ik vond mezelf lelijk op foto’s, in kledij. Niks was goed. Maar ik kan nu gelukkig mijn profielfoto veranderen op facebook met een positieve gedachte en echt blij zijn met het meisje dat ik daar zie. Ook als ik dolenthousiast iets uit het kledingrek van de winkel neem omdat ik het mooi vind en het pas, ben ik vaak heel blij met wat ik daar zie! Soms ook niet, maar dat ligt meestal aan het kledingstuk en niet aan het feit dat ik het zie bij mezelf.

  • Romy 11 februari 2018 op 8:20 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je een stuk positiever bent over je uiterlijk en niet meer op zo’n nare manier naar jezelf in de spiegel of op een foto kijkt. En inderdaad, niet zo geslaagde kleding komt je uiterlijk misschien niet ten goede, maar dan ligt dat meer aan de kleding dan aan hoe je eruitziet 🙂

 15. Lilian 12 februari 2018 op 10:34 pm - Beantwoord

  Ik ben erg blij met m’n huid en m’n haar. Dat eerste wordt mooi bruin en heeft eigenlijk nooit last van acne gehad. En m’n haar is mooier geworden na mijn zwangerschap.

  M’n buik daarentegen, dat komt nooit meer goed. Ben nu goed aan het sporten, maar dat is gewoon overtollig vel, dus dan kun je niet wegsporten. Maar daar leer ik ook mee leven. Het was voor een goed doel, zeggen we dan 😉
  Maar ’t is zeker belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Ik merk met sporten vaak dat ik een beetje sjokkend binnenkom (want net wakker, gehaast kind naar school gebracht) en dat ik vol zelfvertrouwen weer weg ga 🙂

  • Romy 13 februari 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Wat fijn dat het sporten je echt goed doet en je ook meer zelfvertrouwen geeft! Je noemt ook hele mooie positieve punten aan je lichaam op. Jammer van die buik inderdaad, maar het is ook een flinke prestatie te noemen dat je buik jullie dochter heeft gedragen. Dat is meer waard dan welke strakke, afgetrainde buik dan ook 🙂

 16. Giovanna Jansen 13 februari 2018 op 9:24 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en inspirerend artikel Romy!

Recente blogs

Inkiekje #63 | Zalige zoetigheid, terug thuis & op stap in eigen stad

18 juli 2022|Persoonlijk|

Waar een week thuisvakantie al niet goed voor is: ik heb in een week meer buiten de deur beleefd dan normaal in drie weken. En wat was dat heerlijk! In dit Inkiekje geef ik je een kijkje in mijn laatste vakantieweek. Eentje die we begonnen tussen de Duitse heuvels, om daarna in Nederland een dagje naar Amsterdam te gaan voor de meest briljante lunch ooit, op kraambezoek te gaan, een excursie naar de dierenarts te beleven met Pip en een nieuwe plantaardige ontdekking te doen. Ik werd emotioneel over een Funda-plaatsing, maar genoot verder vooral van het leven, de vrijheid én de pannenkoeken.

Kringloopvondsten #17 | Roze, roze & nog meer roze

3 maart 2020|Lifestyle|

"Gloednieuwe kringloopwinkel geopend met twee etages!" Tja, alleen al bij het lezen van zo'n kop sta ik als tweedehands-koopjesjager natuurlijk al te stuiteren. En dus reed ik afgelopen zondag richting de gloednieuwe kringloopwinkel in Hoofddorp om daar een paar koopjes te scoren. Een week eerder kwam ik ook al bij een andere kringloopwinkel vandaan met de nodige aanwinsten. Het toeval wil dat ik bij thuiskomst pas ontdekte dat ik beide keren wel heel veel roze op de kop heb getikt. Kijk je mee naar mijn roze kringloopkoopjes van de afgelopen weken?

Vegan speculaasbrood met frambozen (gezond, glutenvrij & vegan)

26 oktober 2022|Recepten|

Is het al tijd voor warme appeltaarten en speculaasjes om in de thee te dippen? Ik vond van wel en had intens veel zin in iets met speculaassmaak. Lang leve de koek- en speculaaskruiden van Verstegen (#nospon, I wish!)! Daarmee maakte ik dit heerlijke vegan speculaasbrood dat ik elke dag wel bij mijn kopje thee zou eten. En bij de lunch en bij het ontbijt en… Het is lekker zoet, warm van smaak en helemaal herfstachtig. Oh ja, en supermakkelijk om te maken!