tips voor online daten

7 liefdevolle tips voor online daten (+ mijn succesverhaal)

 • 7 juli 2020
 • 26 Reacties
Categorieën: Lifestyle

De liefde van je leven, die loop je toch gewoon in de supermarkt tegen het aantrekkelijke lijf? Nope, in al mijn supermarktbezoekjes ben ik nooit dé liefde tegengekomen. Geheel tegen mijn sprookjesachtige romcom-scenario’s in, besloot ik alweer een hele tijd geleden internetdaten tóch een kans te geven. Gelukkig maar! Ik heb er namelijk mijn lieve vriend aan te danken. Destijds miste ik zelf een fijn artikel over datingsuccessen. Daarom leek het me leuk om alsnog 7 tips voor online daten te delen waar ik destijds wat aan had.

1. Online daten? Stap over de drempel heen!

Ik vond daten via internet altijd totaal onromantisch. Er zou toch vast een moment komen waarop ik geheel spontaan tegenover Mr. Right zou zitten in de trein. Dan zou hij me vanachter een krant met zijn doordringende ogen aankijken. Ofzo.

En is online daten, buiten dat onromantische om, wel veilig? Kom je daar wel de juiste types tegen? En is het niet één grote vleeskeuring? Tja, ik vond de datingwereld in eerste instantie maar een gek wereldje. Ik moest dan ook even een drempel over voordat ik – alweer een hele tijd geleden – mijn profiel online durfde te zetten.

Maar geloof me: online daten is echt zo eng nog niet. Lees je goed in en overweeg het. Als je de juiste site zoekt, niet in zeven sloten tegelijk loopt, en afgaat op je gevoel én gezond verstand, is de datingdrempel zo hoog nog niet. Kijk gewoon of het wat voor jou is. En onromantisch is het ook niet per se. Ik bedoel: je kunt van elke date zelf nog iets romantisch maken.

2. Gebruik je gezond verstand

Er gaan nogal wat horrorverhalen rond over online daten. Waarschijnlijk is niet iedereen even betrouwbaar. Juist daarom is niets zo belangrijk als je gezond verstand gebruiken. Ik klink nu vast als een oud omaatje, maar met gezond verstand kom je echt het verst. Een paar veiligheidstips voor online daten die handig kunnen zijn:

 • Spreek niet direct met iemand af die je niet hebt gesproken.
 • Plan eerste afspraakjes ergens op openbaar terrein.
 • Denk na over wat je doet.
 • Licht van tevoren mensen in dat je een date hebt.
 • Spreek niet af als je bij iemand geen goed gevoel hebt. Jouw leven, jouw grenzen.
 • Deel niet te veel informatie over jezelf op je profiel (denk aan: je werkgever, je woonplaats, je achternaam, etc.). Check ook hoe een datingsite met privacygevoelige informatie omgaat.

P.S. Lees ook dit artikel van de Consumentenbond, waarin ze een aantal valkuilen van datingsites delen. Hier kun je ook lezen hoe verschillende datingsites je privacy beschermen. Of niet dus.

tips voor online daten

3. Ook een belangrijke tip voor online daten: kies de juiste datingsite of -app

De datingsites en -apps schieten als paddenstoelen uit de grond. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn: aan keuzes geen gebrek. Aan de andere kant maakt dat het er niet makkelijker op om één site of app te kiezen. Ik heb heel wat Tinder-succesverhalen gehoord, maar was daar zelf na een avondje swipen wel klaar mee. Ik vond het maar een vervelende vleeskeuring, maar dat is natuurlijk mijn persoonlijke ervaring.

Zelf zou ik eerder een betaalde datingsite aanraden. Alleen al omdat mensen serieuzer zijn als ze geld moeten betalen om zich in te schrijven. Ik vond Parship een fijne site. Ook omdat je foto niet direct zichtbaar is (hallo privacy!) en omdat ieder lid een handige persoonlijkheidstest invult. Een nadeel van Parship vond ik de prijs en de kleine lettertjes die je héél goed moet lezen. Sluit niet zomaar een jaarabonnement af, want daar zit je dus écht een jaar aan vast. Opzeggen is er niet bij als je na twee maanden al de liefde van je leven bent gekomen 😉 Maar goed, die liefde is me die paar honderd extra euro’s wel waard geweest gelukkig.

Ik zou zeggen: kijk vooral rond op internet welke site of app voor jou fijn voelt. Zo vind je online meer informatie over Parship als je door mijn ervaring nieuwsgierig bent geworden naar die site. Verder kun je soms een gratis proefabonnement nemen om eerst onbetaald te kijken of je het wat vindt. En apps als Tinder, Bumble en Happn zijn natuurlijk altijd gratis (maar wel minder goed beschermd)!

tips voor online daten

4. Doe wat voor jou goed voelt

Wat mij over de datingdrempel heen heeft geholpen? Het idee dat ik mag doen wat voor mij goed voelt. Op internet zijn tal van goedbedoelde datingadviezen te vinden, maar uiteindelijk moet je vooral je eigen gevoel opvolgen en jouw keuzes maken. Er bestaan geen maatstaven voor hoe je daten moet aanpakken. Je mag altijd jouw keuzes maken.

 • Als jij liever niet al na één week praten in het echt afspreekt, is daar niets mis mee.
 • Chat je het liefst maar met één persoon tegelijk? Helemaal prima! Geef het gewoon eerlijk aan of negeer berichtstuurder #2.
 • Als jij er helemaal gek van wordt als iemand de hele dag door berichtjes stuurt, spreek het uit. Of houd het gewoon zelf bij 1 of 2 berichtjes per dag.
 • Geef je nummer niet als dat niet oké voelt.
 • Als je merkt dat je er even niet voor open staat, zet je profiel gewoon on hold en focus je even op andere dingen dan daten. Ook oké!

En als jouw date commentaar heeft op de manier waarop je het aanpakt, dan was het gewoon jouw ideale date niet. Jouw gevoel en grenzen zijn het belangrijkst.

Dat brengt me overigens meteen bij tip #5 uit dit lijstje met tips voor online daten.

5. Vertrouw op je gevoel

Gevoelens zijn maar een gek iets. Eén ding is zeker: gevoelens zijn niet te sturen, maar ze vertellen je wel een heleboel. Soms meer dan je gezond verstand je duidelijk kan maken. Vertrouw daarom op je gevoel. Voel je je bij iemand niet prettig, ook al is het al in het chatgesprek? Laat het direct weten! Je hoeft je niet altijd te verontschuldigen of het gesprek gaande te houden. Ook niet als de ander het al helemaal ziet zitten. Wees eerlijk naar jezelf toe en vertrouw vooral op je onderbuikgevoel. Als ook maar iets in je zegt dat het niet oké is, spreek het uit. Ja, dat kan soms kwetsend zijn. Maar je doet er niemand – en vooral niet jezelf – een plezier mee door dat voor je te houden.

6. Twijfel niet aan jezelf

Oh boy, online daten kan je een partijtje onzeker maken. Dat is alleen nergens voor nodig! Het is eigenlijk heel simpel: als iemand jou niet wil zoals je bent, dan betekent dat niet dat jij niet goed genoeg bent. Het betekent simpelweg dat die persoon niet de ware is. Ook van jouw kant uit niet. Als iemand je afwijst omdat je niet avontuurlijk genoeg bent, omdat je de verkeerde haarkleur hebt of omdat jouw leefstijl hem/haar niet aanstaat, dan is het misschien ook gewoon geen match tussen jullie. Op zich beter om daar al tijdens het daten achter te komen in plaats van als jullie eenmaal samen aan het huisje-boompje-beestje-verhaal zijn begonnen!

tips voor online daten

7. Weet dat dingen soms met een reden gebeuren

Tijdens het online daten gaf mijn vader me misschien wel het mooiste advies van alle tips voor online daten. Hij drukte me steeds op het hart dat dingen soms met een reden gebeuren. Als het met de ene date niets wordt, dan is dat vast omdat er een nog veel leuker persoon voor jou rondloopt. Iemand die er uiteindelijk voor zorgt dat je eerdere mislukte dates in één klap vergeet. Of sterker nog, iemand die ervoor zorgt dat je blij bent dat het met die eerdere dates nooit iets is geworden. Je raadt het al: mijn vader kreeg in mijn geval gelijk. Die leuke jongen die – terwijl ik dit artikel typ – tegenover me zit, is daar hét bewijs van.

Dé tip der tips voor online daten: wees jezelf!

En dan de meest onmisbare tip in dit rijtje met tips voor online daten: blijf altijd jezelf. Doe jezelf niet anders voor. Doe niet alsof je heel extravert bent als je eigenlijk introvert ben. Ga niet allerlei hippe hobby’s bedenken als je daar helemaal niet van houdt en liever Netflixend op de bank ligt. Je bent het leukst als je gewoon jezelf bent. Netflixend of niet. En als je jezelf bent, heb je ook nog eens de grootste kans dat je iemand ontmoet die jou waardeert zoals je bent. Precies zoals het zou moeten zijn!

Heb jij weleens aan online daten gedaan? Wat zijn jouw tips voor online daten?

tips voor online daten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lianne 7 juli 2020 op 6:26 am - Beantwoord

  Ik ken Stefan via een chatsite, dat is nu zo’n 8,5 jaar geleden, dus toen was iedereen om me heen nog heel huiverig over iemand online ontmoeten. ‘Pas je wel op?’ Hoorde ik van alle kanten. Maar op de een of andere manier voelde het bij hem echt vrijwel meteen goed. Ik had namelijk ook met een aantal jongens gebabbeld waarvan ik meteen al wist dat dit het niet was. Al jouw tips kan ik dus alleen maar beamen! Soms moet je er ook echt net geluk mee hebben. Zoals op zo’n chatsite, waar de meest rare types rondhangen. Het is eigenlijk ook geen plek om een vriend te zoeken, maar toch is het gebeurd, en vrij snel ook, haha!

  • Romy 19 juli 2020 op 10:23 pm - Beantwoord

   Jij en Stefan zijn echt hét bewijs dat internetdaten hartstikke succesvol kan zijn 🙂 Zo mooi dat jullie al zo’n lange tijd na jullie internetdate een stel zijn! Je hebt wel gelijk. Niet alle types die je online tegenkomt, zijn even fijn. Gelukkig zijn wij allebei toch een leuke jongen tegengekomen 🙂

 2. Mirjam 7 juli 2020 op 6:33 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ikzelf heb online daten meerdere keren een kans gegeven, maar ik ben er in mijn hoofd gewoon veel te veel mee bezig (slecht slapen is een van de gevolgen), dus hoop ik maar dat ik toch op de een of andere manier Mr. Right tegenkom 😉 Of misschien durf ik het over een tijdje wel weer aan, als ik wat minder druk met m’n twee banen ben en dus wel wat slaap kan missen 😉

  • Romy 19 juli 2020 op 10:26 pm - Beantwoord

   Als je er slapeloze nachten aan overhoudt, is internetdaten inderdaad niet het handigst 😉 Ik moet zeggen dat ik er in het begin ook een hard hoofd in had en niet per se fan was. Maar ik merkte zelf dat het al hielp om het op mijn manier te doen in plaats van me alle ongevraagde datingadviezen van kennissen aan te trekken, haha.

 3. Daenelia 7 juli 2020 op 7:24 am - Beantwoord

  Ik was niet op zoek. Ik was heel tevreden met mezelf en mijn leven. En toen kwam ik iemand tegen, online, op een site die met onze hobbies te maken had. En boem.
  Je kunt online verliefd worden, op afstand. Ook als je niet naar een datingsite gaat.
  Ik denk dat het altijd helpt als je niet op zoek bent naar iemand die jou gelukkig gaat maken, maar dat het beter is als je al blij bent met jezelf.
  Ondertussen zijn we wel weer bijna 20 jaar samen. Heel bizar dat dat alweer zo lang geleden is dat het begon. Pioniers waren we…

  • Romy 19 juli 2020 op 10:28 pm - Beantwoord

   Dat is een bijzonder ontmoetingsverhaal! Kan internet blijkbaar ook – los van datingsites – succesvolle relaties opleveren.
   Helemaal waar wat je zegt trouwens! Ik stond zelf wel op de datingsite ingeschreven, maar was er eigenlijk niet heel erg meer mee bezig en vond mijn leven ook prima zonder vriend. Ik denk dat juist daarom precies op dat moment dé jongen op mijn pad kwam.

 4. Jantine 7 juli 2020 op 8:27 am - Beantwoord

  Een van mijn vriendinnen is al ruim 16 jaar getrouwd met haar online-dating partner….zo lang bestaat het al 🙂
  Vanwege hun succesvolle match mocht ik toen ook een periode gratis lid worden en heb ik wel leuke dates gehad. Mijn lief liep ik echter ergens “ in het wild” tegen het lijf en had nooit naar boven gepopt tijdens het online daten, omdat jij niet aan de criteria die ik gesteld had voldeed (te oud, te ver weg…)
  Waar je de liefde ook vindt, het is toch geweldig als je hem vindt?
  Geniet

  • Jantine 7 juli 2020 op 8:28 am - Beantwoord

   Omdat Hij niet aan de criteria voldeed….

  • Romy 19 juli 2020 op 10:32 pm - Beantwoord

   Wauw, dat datingsites al zo lang bestaan! Mooi om te horen dat zij al zo lang gelukkig getrouwd is met haar date van toen 🙂
   En natuurlijk vooral heel mooi dat jij ook al zo lang geleden – zonder datingsite – de liefde hebt gevonden. Geniet van hem en van elkaar!

 5. Naomi 7 juli 2020 op 8:46 am - Beantwoord

  Oh wauw, wat een mooi artikel en wat een waardevolle tips. Ik ken diverse succesverhalen, dus ja, misschien is het in eerste instantie totaal niet romantisch, maar op de lange termijn kan internetdaten heel romantisch zijn;).

 6. Audrey 7 juli 2020 op 9:02 am - Beantwoord

  Niks mis met internetdaten! Ik sluit me ook helemaal aan bij wat je zegt over dat jezelf zijn het beste werkt. Zo werd tegen mij vroeger wel gezegd dat als ik niet uit zou gaan (naar kroegen oid), dat ik dan ook niemand zou vinden. Maar ik heb daar een hekel aan, dus hoe groot zou de kans zijn om daar iemand te treffen die het (eigenlijk) ook niet leuk vond…?

  En uiteindelijk heb ik mijn vriend ontmoet via… zijn moeder 😉

  • Romy 19 juli 2020 op 10:37 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar, dat ongevraagde advies over daten in het echt! Ik heb dat ook best vaak te horen gekregen. Maar ja, hoe kun je inderdaad iemand in de kroeg ontmoeten die net als jij niets met kroegen heeft…

 7. Giovanna Jansen 7 juli 2020 op 9:04 am - Beantwoord

  Jaren geleden heb ik wel eens online gedate, maar zonder succes, niet heel lang daarna kwam ik mijn lief in ‘real life’ tegen. 🙂
  Maar wat gaaf dat jij (en ook anderen lees ik hier) wél succesvol geïnternet date hebt en zo je vriend gevonden hebt!

 8. Meaghan 7 juli 2020 op 10:30 am - Beantwoord

  Hihi wat leuk om te lezen! Zelf heb ik deze goede tips niet nodig, want ik heb al bijna zes jaar een relatie met mijn vriend! Wij hebben elkaar via onze hbo-studie leren kennen. Maar ik vind het wel hele mooie en goede tips waar zeker veel mensen iets aan hebben. Ook heel leuk om jouw ervaring ermee te lezen. Zo bewijs je maar weer dat online daten echt geen schande is en ook erg romantisch kan zijn! Dat is wel te zien aan jou en Bart!

  • Romy 19 juli 2020 op 10:33 pm - Beantwoord

   Zo mooi dat jullie alweer zes jaar gelukkig met elkaar zijn! Jullie bewijzen dan weer dat de liefde in het echt ontmoeten ook zeker nog mogelijk is

 9. johanna 7 juli 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Leuke tips, maar volgens mij gelden die voor 99% ook voor offline daten. Daar lopen ook onbetrouwbare mensen rond. Het belangrijkste is “blijf jezelf” en “luister naar je buikgevoel”. Mijn partner heb ik 30 jaar geleden gewoon in onze studentenflat ontmoet. Veel succes met je datinggeluk!

  • Romy 7 juli 2020 op 7:12 pm - Beantwoord

   Klopt, deze tips gelden zeker ook voor offline daten. Ben stiekem wel blij dat ik mijn datinggeluk inmiddels heb gevonden en een lieve vriend heb 🙂 Maar vond het wel leuk om iets van mijn tips en ervaringen te delen, juist omdat veel mensen vooral online daten best spannend vinden klinken.

 10. Saskia 7 juli 2020 op 11:01 am - Beantwoord

  Fijne tips en mooi om te zien hoe dit verhaal voor jullie een succes is. Ik ben zo blij voor jullie <3
  Ik heb zelf nooit op een dating app gezeten; aangezien ik manlief via school/vriendengroep leerde kennen.

 11. Joanne 7 juli 2020 op 1:38 pm - Beantwoord

  Ik heb mijn vriend ook online ontmoet, via Tinder! En we zijn ondertussen al 5 jaar samen. Het kan dus echt! 🙂

  • Romy 19 juli 2020 op 10:38 pm - Beantwoord

   Ha wat mooi zeg! En natuurlijk vooral heel mooi dat jullie nu alweer zo lang gelukkig zijn met elkaar 🙂

 12. Tamara 7 juli 2020 op 3:17 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en openhartig artikel! Ik ben nu al 4 jaar single, en heb weleens wat online dating geprobeerd maar iedere keer bleken het sukkels te zijn. Uiteindelijk heb ik het opgegeven. Ik ben gelukkig met mijn dochter samen en heb daar niemand anders voor nodig. Op zoek ga ik niet meer, als het zo moet zijn komt het ooit wel. Het is wel mooi om te lezen dat er zoveel succesverhalen zijn op het gebied van online daten.

  • Romy 19 juli 2020 op 10:43 pm - Beantwoord

   Heel mooi dat je er op die manier in kunt staan! En eigenlijk ook wel heel terecht. Gelukkig zijn met jezelf en met je situatie is altijd het allerbelangrijkste. En met die insteek komt de ware misschien wel vanzelf een keer op je pad. En zo niet, dan ben je ook zonder de ware al gelukkig 🙂

 13. N8W8 8 juli 2020 op 1:50 pm - Beantwoord

  En je boft ook met zo’n lieve vader!

  • Romy 19 juli 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Ik bof met beide ouders 🙂

 14. Evelyne 9 juli 2020 op 11:30 am - Beantwoord

  Ik deed in het verleden (neem nu al maar 15j geleden) ooit eens mee aan online dating. Toen was er geen sprake van zo’n app (wellicht wist ik toen niet dat die bestond 😉 ). Ik weet nog dat ik bang was op de eerste afspraak. Maar helaas werd ik al na date 1 afgewezen. Twee keer is dit gebeurt en ik heb gezegd, nooit meer! Als mijn number one mij wil vinden zal hij wel via een andere weg tot bij mij raken. Maar ben toch zo ongelooflijk blij voor jou en alle andere bij wie het wel lukt en wens jullie alle geluk van de wereld toe.

  • Romy 25 juli 2020 op 4:11 pm - Beantwoord

   Wat rot zeg dat die eerste twee dates zo verliepen! Zeker als jij een tweede date wel ziet zitten, is het natuurlijk niet leuk als de ander dat anders ziet. En weet je, wie weet loop je jouw ware wel een keer spontaan tegen het lijf. Ik ken ook veel mensen die nooit een datingsite nodig hadden om de ware te vinden 🙂

Recente blogs

6 tips om minder te twijfelen aan jezelf

10 juli 2017|Zelfliefde|

Soms heb ik van die dagen waarop ik aan mezelf twijfel. Ben ik wel mooi genoeg? Leuk genoeg? Gezellig genoeg? Soms sta ik onzeker met mijn handen te friemelen en gedachten voor anderen in te vullen. Soms twijfel ik over het pad dat ik volg, de keuzes die ik maak en de meningen van anderen daarover. Heb jij ook weleens last van twijfelen aan jezelf? Kun je dan wel een hand op je schouder gebruiken? Een klein positief stemmetje dat tegen die innerlijke criticus inpraat? Speciaal voor die momenten bedacht ik 6 tips om minder te twijfelen aan jezelf. Voor mezelf en voor jou! Omdat die twijfel helemaal niet nodig is!

Recap: hoe zit het met mijn plannen voor de lente?

11 juni 2017|Persoonlijk|

In maart plaatste ik een artikel met mijn plannen voor de lente. Het leek me leuk om tegen het eind van de lente eens terug te blikken. Wat is er van mijn plannen terechtgekomen? En welke plannen blijven er staan voor de zomer? In dit artikel praat ik je helemaal bij en kan ik gelukkig al door een groot aantal plannen een streep zetten.

Persoonlijk: 10 willekeurige feiten over mij

5 oktober 2016|Persoonlijk|

Zelf ben ik nogal een nieuwsgierig aagje en dol op gekke weetjes en grappige feiten. Nu blog ik nog niet zo lang, dus leek het me leuk om vandaag 10 willekeurige feiten over mezelf te vertellen die je altijd al had willen weten (of niet...). Sommige dingen zijn misschien herkenbaar of juist grappig, beschamend of gewoon leuk. Houd je net zo van willekeurige feiten als  ik? Of ben je gewoon benieuwd naar de persoon achter alle stukjes op Vaker Vrolijk? Lees dan snel verder...