tips voor vroeg opstaan

7 tips voor vroeg opstaan (ook voor niet-vroege vogels)

 • 4 februari 2020
 • 33 Reacties

Al zolang ik me kan herinneren, ben ik een vroege vogel. Als kind al vond ik het een ware uitdaging om tot acht uur te moeten “uitslapen”. En nog steeds vindt mijn biologische klok het, zelfs in het weekend, vaak tussen half acht en half negen wel mooi geweest. Opstaan vóór zeven uur vind ik dan weer een minder groot feest. Hoe ik dan toch fris en fruitig mijn bed uitkom? Dit zijn 7 tips voor vroeg opstaan waarmee ik mezelf ’s ochtends, ook vér voor mijn ideale bedtijd, toch nog enigszins vrolijk mijn bed uit krijg.

7 tips voor vroeg opstaan

 1. Ga op tijd naar bed. Vroeg opstaan begint natuurlijk met op een fatsoenlijk tijdstip je bed opzoeken. Als ik de avond ervoor pas om half twee in bed lag, ben ook ik niet al te fris en fruitig om half zeven ’s ochtends. Zoek dus voor jezelf uit hoeveel slaap jij nodig hebt en stem je bedtijd daarop af. Ik doe het zelf het beste op ongeveer 7 uur slaap en in het weekend vaak 8 uur. Meestal zoek ik mijn bedtijd daarop uit. Een half uur minder slaap kan daarbij soms echt al killing zijn voor je humeur in de vroege ochtend.
 2. Neem de tijd om wakker te worden. Ho wacht, hiermee bedoel ik niet dat je tien keer op de snooze-knop drukt. Ik bedoel dat je je wekker op tijd zet, zodat je alle tijd hebt om jezelf klaar te maken voor de dag. Wat ook kan helpen als je liever geen afscheid neemt van het snoozen: zet twee wekkers. Eén wekker zet je vijf minuten voordat je moet opstaan en één wekker zet je op de juiste tijd. Kun je jezelf toch nog vijf minuten omdraaien voordat je aan de dag begint!
 3. Doe wat voorwerk. Om zeven uur ’s ochtends werkt mijn brein meestal niet op z’n best. Daarom tref ik graag de avond van tevoren alvast de nodige voorbereidingen om mijn hoofd ’s ochtends te sparen. Zo eindig ik de dag altijd met een to-do-list voor de volgende dag. Kan ik daar mooi de dag mee starten als mijn hoofd nog niet helemaal optimaal functioneert. Ook heb ik bijna altijd al een setje kleding klaarliggen, zodat de kledingcrisis in de ochtenduren me bespaard blijft. Verder ben ik zelf een avonddoucher – scheelt weer tijd! (Lees hier nog 10 tips voor tijd besparen in de ochtend.)
 4. Neem de tijd voor je ontbijt. Ha, dat rijmt! Een lekker ontbijtje is toch al een goede reden op zich om enthousiast uit bed te komen?! Vind ik wel in ieder geval. Een van mijn beste tips om fris op te staan, is jezelf een goed ontbijt gunnen en daar ook de tijd voor nemen. Ja, ook als je écht vroeg de deur uit moet. Prop niet in alle haast onderweg een boterham naar binnen, maar probeer er echt voor te gaan zitten.
 5. Ontwikkel een fijne ochtendroutine. Mijn doordeweekse ochtenden zien er haast altijd hetzelfde uit: opstaan, aankleden, opmaken, ontbijten, thee drinken, blogs lezen, tas inpakken en weg (met het lezen van blogartikelen natuurlijk als mijn favoriete onderdeel!). Zelf ga ik echt goed op ochtend- en avondrituelen. Niet omdat ik zo neurotisch ben dat alles altijd hetzelfde moet verlopen, maar wel omdat ik inmiddels weet dat ik het nogal goed doe op dit vaste riedeltje.
 6. Maak het opstaan aangena(a)mer. Ook ik word er in de winter niet per se heel enthousiast van als ik mijn warme bed moet verruilen voor de donkere en koude kamer. Daarom is een van mijn tips voor vroeg opstaan om het jezelf aangenamer te maken. Zo heb ik een warm kleedje naast mijn bed liggen om koude voeten te voorkomen. Ook trek ik vaak snel mijn warme kleding aan en zorg ik ervoor dat ik altijd iets heb om ’s ochtends naar uit te zien (naast een lekker ontbijtje!). Een enthousiaste kat die op me afgestormd komt zodra ze me ’s ochtends ziet, helpt daar natuurlijk ook bij.
 7. Doe niet meteen alle lampen aan. Dit puntje heb ik de laatste tijd ontdekt tijdens de donkere decemberdagen. Bij mijn ouders thuis had ik altijd een enorm felle lamp, waarvan zelfs de kat ’s ochtends wakker schrok. Inmiddels let ik er meer op dat ik alleen subtiele verlichting gebruik na het opstaan. Zo gebruik ik in de woonkamer altijd mijn minst felle lamp en gebruik ik verder zo min mogelijk licht. Raar maar waar: ik ga ’s ochtends zelfs naar het toilet met alleen het ganglicht aan (en de deur open dus – het voordeel van alleen wonen!).

Dat betekent natuurlijk niet dat ik vandaag dolenthousiast om kwart voor zeven naast mijn bed stond. Maar met deze tips voor vroeg opstaan lukt het me wel een stuk beter om alsnog (oké, met een klein laagje concealer onder mijn ogen) fris en fruitig richting de bus te gaan. Klaar voor de dag! Sort of.

Meer lezen over vroeg opstaan?

Ik schreef eerder deze artikelen:

Ben jij een vroege vogel?

tips voor vroeg opstaan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Tineke 4 februari 2020 op 6:13 am - Beantwoord

  Goede tips, vroeg naar bed gaan en geen tv en mobiel meer vlak voor het slapen helpt bij mij het allerbeste.

 2. Anouk 4 februari 2020 op 6:55 am - Beantwoord

  Ik doe de meeste van deze dingen eigenlijk volautomatisch, het enige probleem is dat nu ik stage loop ik zelden de voor mij nodige 8-9 uur slaap krijg. Ik sta om zes uur op en ben om vijf uur weer thuis, maar om dan al om negen uur te gaan slapen dat is geen doen. Maar ach op 7-8 uur slaap overleef ik ook wel

  • Romy 16 februari 2020 op 10:01 pm - Beantwoord

   Hmm, ik kan me voorstellen dat je stage wat roet in het eten gooit met op tijd naar bed gaan. Best lastig inderdaad! Hopelijk lukt het om langzaamaan een beetje aan het ritme te wennen.

 3. Shirley 4 februari 2020 op 7:13 am - Beantwoord

  Ik ben momenteel een geforceerde vroege vogel. Ik sta om 06.15 op en dat is echt iets te vroeg voor mij. Doordat ik laat thuis ben en ook van mijn avonden wil genieten, faal ik ook een beetje met op tijd gaan slapen. Ik had dat een beetje onderschat, haha. Wat voor mij helpt, is om niet te snoozen. Nu ben ik sowieso niet echt een snoozer.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:02 pm - Beantwoord

   Ai, da’s wel heel vroeg inderdaad! Zo’n flinke reistijd lijkt mij ook best pittig, zeker als je graag wat aan je avond hebt. Dan voel ik me toch wel een bofkont dat ik voor mijn onderneming grotendeels vanuit huis kan werken.

 4. Darina 4 februari 2020 op 8:05 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik zorg altijd dat ik ’s avonds alles klaar heb liggen voor de ochtend, dat scheelt enorm. En ik ga meestal wel op tijd naar bed.

 5. Naomi 4 februari 2020 op 8:21 am - Beantwoord

  Zes herkenbare tips. Alleen tip zeven is voor mij andersom. Ik zet graag veel licht aan ’s morgens, om een beetje écht wakker te worden. Zo grappig hoe dat voor iedereen anders werkt.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:03 pm - Beantwoord

   Wat grappig inderdaad hoe voor iedereen weer wat anders werkt! Ik kan me ook wel weer voorstellen dat fel licht juist helpt om snel écht wakker te worden.

 6. bychristiana 4 februari 2020 op 8:28 am - Beantwoord

  Haha, oh jee, ik heb precies hetzelfde artikel in mijn concept teksten staan;-) Met inderdaad heel veel van de punten die jij ook noemt. Ik moet zeggen dat ik wel echt een ochtendmens bent. Ik geloof ook wel in ‘ochtendmensen’ en ‘avondmensen’. Dat je het een of het ander bent. Ik probeer bijvoorbeeld soms echt wel om wat later op te blijven omdat dat gezellig is voor Andre, maar ik hou het gewoon niet vol. Terwijl ik bijvoorbeeld vanochtend om 06.15 uur opgestaan ben, met Sketch uit geweest ben en daarna al allemaal diverse huishoudelijke klusjes gedaan heb. Ja, in de ochtend heb ik altijd veel meer energie.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:08 pm - Beantwoord

   Haha, ik heb jouw artikel over vroeg opstaan ook met heel veel plezier gelezen! Great minds thinking alike 🙂
   Grappig om te lezen dat jij en André van nature een wat ander ritme hebben, want dat herken ik wel bij mij en Bart. Ik heb aan 7 uur slaap meestal genoeg, dus echt vroeg lig ik niet in bed. Maar ik ben wel veel minder een uitslaper dan Bart. In het begin probeerde ik het nog weleens om heel lang te blijven liggen als hij er was, maar nu ga ik meestal na een tijdje maar gewoon mijn bed uit om alvast wat dingen te doen. Twee uur naar het plafond staren is ook zo wat, haha.

 7. Ilona Wielinga 4 februari 2020 op 8:37 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel met goede tips! De tijd nemen s ochtends maakt voor mij ook echt een verschil. Ik sta dan zoveel relaxter op en begin de dag direct een stuk beter dan wanneer ik me onwijs moet haasten.

 8. Audrey 4 februari 2020 op 8:50 am - Beantwoord

  Ik heb een hekel aan vroeg opstaan! Ik bereid meestal zo’n beetje alles voor de avond van tevoren, zodat ik zo lang mogelijk in bed kan blijven liggen. Dan merk ik wel dat ik nog echt half suf in de auto zit… Dus jouw strategie is waarschijnlijk een betere, gewoon toch de tijd nemen dan.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:05 pm - Beantwoord

   Logisch dat je graag zo lang mogelijk blijft liggen als je niet zo’n ochtendmens bent. Juist dan is een goede voorbereiding natuurlijk het halve werk 🙂

 9. Giovanna Jansen 4 februari 2020 op 9:14 am - Beantwoord

  Ik was vroeger een avondmens, maar de laatste jaren ben ik steeds meer veranderd in een vroege vogel. 🙂 Zo heerlijk om vroeg op te staan en dan voor de lunch al een berg werk verzet te hebben!

  • Romy 16 februari 2020 op 10:06 pm - Beantwoord

   Precies, dat gevoel van al voor de lunch heel veel hebben gedaan is héérlijk.

 10. Jessica J. 4 februari 2020 op 9:16 am - Beantwoord

  Dankzij / door de kat kunnen wij nooit meer uitslapen, haha. Om 7 uur krijgt ze eten en dat laat ze merken door vanaf 6.45 ongeveer zachtjes te miauwen en te komen checken of we al wakker zijn. Zodra ze de wekker om 7 uur hoort afgaan, gebruikt ze ons als springkasteel en loopt ze enthousiast voor ons uit richting haar voerbak, haha. Op zich best een prima ritueel, vind ik. Helpt echt wel om iedere dag op hetzelfde uur op te staan. Enkel in het weekend, als we uit zijn geweest, is het best lastig. Ach, dan geven we haar om 7 uur eten en kruipen we nog even terug onder de wol.
  Het enige dat ik nog moet leren, is m’n lunch de avond van tevoren klaar te maken. Dat slaatje in elkaar flansen om 7.15 ’s ochtends doe ik zooo tegen m’n zin!

  • Romy 16 februari 2020 op 10:10 pm - Beantwoord

   Haha, de struggles van een kattenbaasje 😉 Ik moest hardop lachen om de schattige taferelen van jullie kat. Wat kunnen het toch heerlijk eigenwijze beesten zijn die vooral graag alles zien gebeuren zoals zij willen. Overigens is het voor mij ook altijd een uitdaging om ’s ochtends vroeg naar de wc te gaan en daarna weer te gaan slapen. Pippa is dan vaak flink teleurgesteld als ik niet eerst even langs de kast met kattenvoer ga.

 11. Anna 4 februari 2020 op 10:03 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik ben zelf wel een redelijk ochtend mens maar die van de lichten ga ik zeker uitproberen! Ik wil stiekem ook een Philips wake up light precies om die reden haha! Lijkt me zo fijn! Liefs

  • Romy 16 februari 2020 op 10:11 pm - Beantwoord

   Oh ja, naar zo’n wake-up light ben ik ook wel heel benieuwd. Ik heb er zelfs eentje in mijn kast liggen, maar moet hem nog steeds een keer proberen. Dat lijkt me zo fijn wakker worden!

 12. Rosanne 4 februari 2020 op 10:38 am - Beantwoord

  Oh ik vind het zo fijn als ik de avond van tevoren alles al heb klaargelegd. Zo begin ik mijn dag zoveel relaxer ipv dat ik alles nog moet doen.

 13. Els 4 februari 2020 op 11:43 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik ga graag op tijd naar bed, al lig ik wel wat nog wakker. Opstaan vind ik niet zo vervelend, alleen mijn warme bed verlaten ;-). Ik vind het heerlijk om vroeg wakker te zijn.

  • Romy 16 februari 2020 op 10:12 pm - Beantwoord

   Haha, uit bed komen is inderdaad altijd een wat grotere uitdaging als het buiten koud is en je bed extra lekker ligt.

 14. Josephine 4 februari 2020 op 1:09 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen, Romy! Ik lees je blogs nog steeds trouw maar het reageren schiet er soms bij in. Ik heb gemerkt dat het balanceren van een ontbijtbord, tablet en kopje thee in de hand een recept is voor een knoeiboel, dus kan ik beter achter de pc gaan zitten. 😉 Maar je blog blijft een leuke ‘ochtendkrant’!
  Mijn routine lijkt eigenlijk erg op die van jou, behalve dat ik juist wel alle lichten aandoe! Zo wordt ik lekker snel wakker en kan ik mijn ochtendleesvoer beter zien. Maar ik ben sowieso iemand die meer baat heeft bij grote lichtbakken dan bij sfeerlicht. 😛

  • Romy 16 februari 2020 op 10:15 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te lezen dat je mijn blog nog steeds leest! Jouw blog maakt andersom ook deel uit van mijn ochtendroutine 🙂
   Grappig trouwens dat iedereen zulke andere voorkeuren heeft qua licht. Mijn vader mopperde in mijn oude slaapkamer ook vaak dat hij met mijn sfeerlicht bijna niks kon zien 😉

 15. Tamara 4 februari 2020 op 3:31 pm - Beantwoord

  Voorbereiden ben ik echt een held in als avondpersoon, de andere punten op je lijstje heb ik iets meer moeite mee. Vroeg opstaan is gewoon echt niet mijn ding, niet om 6 uur maar ook om 8 uur eigenlijk nog niet haha.

 16. Evelyne 4 februari 2020 op 7:50 pm - Beantwoord

  Ik ben een vrij moeilijke en absoluut geen vroege vogel. Doch ik voor mijn werk vroeg uit de veren moet lijkt me dat best goed te lukken eigenlijk. Ik heb nu ook een soort van ritueel ontwikkelt en dat helpt wel. En om het ritme niet kwijt te raken probeer ik niet te laat op te staan tijdens vrije dagen. En op tijd gaan slapen is echt een must voor mij. En zeggen dat ik vroeger een avondbeest was.. ik moest dan ook nog zo vroeg niet uit de veren 😉

  • Romy 16 februari 2020 op 10:18 pm - Beantwoord

   Toch een hele prestatie dat je tegenwoordig best goed vroeg uit bed kunt komen, ondanks dat je niet echt een ochtendmens bent. Een vast ritme qua opstaantijd helpt wel inderdaad. Het is alsof je lichaam dan wat meer aan de nieuwe tijden gaat wennen of zoiets.

 17. Nikita 4 februari 2020 op 9:17 pm - Beantwoord

  Ie artikel kon op geen toepasselijkere dag online komen voor mij. Ik heb een vast uurrooster op mijn werk en op dinsdag heb ik de vroege shift. Dat betekent om 5u opstaan. Ik ben al wat gewend, voor school kwam ik er elke dag om 6u uit. Het voordeel is wel dat ik om 13u klaar ben op dinsdag. Op maandag ben ik altijd laat thuis, waardoor ik mijn dagboek altijd opschuif naar dinsdagochtend. Ik heb namelijk altijd nog zeker een halfuurtje tijd en dan vul ik mijn dagboek van maandag in. Een fijne manier om de dag te starten en ook om hem met een rustig hoofd te starten. Want ik krijg altijd rust in mijn hoofd van schrijven. Dat doe ik met de hand, wat heel therapeutisch werkt. Daarnaast heb ik mijn trucjes al ontwikkeld in de middelbare. Toen maakte ik me in een halfuurtje klaar, maar nu neem ik meer tijd in de ochtend. Maar in de middelbare had ik een lange busrit om tot rust te komen. Die heb ik nu niet meer. Maar dingen zoals kleding klaarleggen, ‘s avonds douchen en mijn tas op voorhand inpakken zijn inderdaad lifesavers. Het helpt natuurlijk ook dat ik mijn job heel graag doe en fijne collega’s heb. En als ik er geen zin ik heb trek ik me op aan het feit dat het 13u is voor ik het weet. Daarnaast helpt het mij -dit gaat heel gek klinken- ook om K3 te luisteren. Voornamelijk de nieuwe K3 kan me vaak een boost geven of een duwtje in de rug. Vraag me niet waarom, ook al ben ik 22. Ik ben gestopt met me ervoor te schamen. Dit is wie ik ben, en zo moeten mensen me maar accepteren. En anders kijk je gewoon de andere kant op 😉

  • Romy 16 februari 2020 op 10:27 pm - Beantwoord

   Wauw, om 5 uur opstaan is wel echt héél erg vroeg. Ik vind kwart over zes al een nogal vroeg tijdstip – laat staan vijf uur. Echt heel knap dat je daar zo je ritme in hebt gevonden! Het helpt inderdaad wel als je met plezier opstaat met frisse zin in een nieuwe werkdag. Mooi om te lezen dat je je werk zo graag doet.
   En niets mis met K3 toch?! 🙂 Ik vond hun nummers jaren geleden als klein meisje geweldig en kan stiekem nog steeds wel een beetje genieten als ik een van die nummers weer eens op de radio hoor.

 18. Saskia 7 februari 2020 op 8:05 am - Beantwoord

  Ik heb de tips niet nodig, aangezien ik echt een ochtend mens ben. Ik sta elke ochtend vroeg op, zo heb ik ’s ochtends nog even tijd voor mezelf om te ontbijten, blogs te lezen en een theetje te doen voordat Noa wakker wordt.

  • Romy 16 februari 2020 op 11:09 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk om de dag op die manier te beginnen! Ik denk dat het zeker als moeder wel fijn is om ’s ochtends nog een klein beetje tijd voor jezelf te hebben 🙂

 19. Anna 10 februari 2020 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik ben echt geen ochtendmens en ik vrees dat ik dat ook nooit zal worden. Het lijkt me heerlijk om uit mezelf zo vroeg wakker te zijn, haha, dan krijg je echt zoveel gedaan! Mijn biologische klok loopt helaas heel anders. In een ideale wereld zonder wekkers zou ik ongeveer van 01.00 tot 10.00 slapen, haha. De keren dat ik voor 23.00 in bed lag zijn op één hand te tellen, met uitzondering van de dagen dat ik brak of ziek ben. Ik merk wel dat ik vaak gemakkelijker opsta als ik net iets te weinig slaap heb gehad, omdat ik dan niet diep slaap. Dus meestal slaap ik zo’n 5 tot 7 uur per nacht als ik vroeg op moet. Op dagen dat ik langer kan blijven liggen slaap ik al gauw een uur of 10 – 11, omdat mijn lichaam het wel moet inhalen. Heel erg lastig vind ik dat, die schommelingen. Ik kijk ’s ochtends wel heel erg uit naar mijn ontbijt, dat is echt een goede tip trouwens! Ook leuk om een keer met iets speciaals te ontbijten. Overigens ontbijt ik pas op kantoor als ik moet werken haha, super slecht. Als ik thuiswerk neem ik wel lekker de tijd voor mijn ontbijt, maar dan op mijn tempo ;-).

  • Romy 17 februari 2020 op 12:03 am - Beantwoord

   Wat grappig dat jij op een dag dat je vroeg moet opstaan juist bewust wat minder slaap pakt. Grappig hoe we zo allemaal onze eigen ritmes kunnen hebben!
   Het ideale aan deels vanuit huis werken is wel dat je soms lekker je eigen ritme kunt bepalen. Ik vind het in ieder geval heerlijk om op thuiswerkdagen net een half uurtje langer te kunnen blijven liggen. Ik merk dat ik dan echt een stuk uitgeruster ben.

Recente blogs

Grenzen stellen is broodnodig – hoe doe je het? (9 tips)

27 februari 2024|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Van géén grenzen stellen wordt niemand leuker. Je dendert daarmee af op een volle agenda, een lege energietank en veel irritatie. En je gaat jezelf er misschien ook nog kleiner door voelen. Dat is zonde. Voor jezelf, maar ook voor alle mensen om je heen. Grenzen stellen klinkt misschien alsof je je kickbokshandschoenen erbij moet pakken en je meest lage stem moet opzetten voor een flinke schreeuwpartij. Maar nee hoor, grenzen stellen is zo groots nog niet. Maak het makkelijker door het op jóuw manier te doen. Met veel valpartijen, opkrabbelacties en boeken lezen over dit onderwerp word ik er zelf steeds ietsje handiger mee. Tijd om de grenzen-stellen-tips te delen die voor mij veel verschil maakten.

19 leuke uitjes in de lente (gewoon in eigen land!)

6 april 2019|Op reis, Lifestyle|

Doe mij maar het hele jaar door lente! Wat ben ik gek op dit seizoen met de lekker lange lichte dagen, de lammetjes in de wei, de bloemen in bloei en alle andere vrolijke lenteclichés! Waar je mij in de winter kunt uittekenen in een dikke badjas met een kop thee op de bank, ga ik er in de lente graag op uit. Genoeg te doen én te zien! Dit zijn 19 leuke uitjes in de lente die misschien ook wel een plekje op jouw lente-bucketlist verdienen.