Volwassen worden staat enerzijds voor vrijheid. Zo kun je eindelijk zelf bepalen of je voor je ontbijt de pindakaas van het huismerk koopt of toch voor het allerduurste, maar o-zo-lekkere A-merk gaat. Maar volwassen worden betekent ook dat je, naast je boterham met dure pindakaas, steeds meer volwassen zaken op je bordje krijgt. Je bent immers niet zomaar eigenaar van een koophuis en zal ook zelf iets met je zorgverzekering en belasting moeten doen. Ook ik heb mijn weg moeten vinden in de wondere wereld van volwassen kwesties. Dit zijn 7 van die volwassen kwesties die ook bij mij “opeens” een rol zijn gaan spelen.

volwassen kwesties
 1. Een koophuis krijg je niet zomaar. Als kind dacht ik dat iedereen wel ergens in zijn twintigerjaren een koophuis in zijn schoot geworpen krijgt. Ik geloofde dat een eigen huis net zo logisch was als dat je als kind naar school gaat. Wist ik veel dat daar notarissen, hypotheekadviseurs en makelaars aan te pas komen! Ik had als kind dan ook nooit verwacht dat ik nu opeens kan meepraten over hypotheekrenteaftrek en huizenprijzen.
 2. Je verdiepen in zorgverzekeringen loont. Op jonge leeftijd vond ik zorgverzekeringen maar saai grote-mensengedoe. Nog steeds is me verdiepen in mijn zorgverzekering niet een van mijn hobby’s, maar nuttig is het wel om dit aan het eind van het jaar te doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond, die jou volledig eerlijk advies geeft over welke zorgverzekering bij jouw wensen en behoeften past. Wel zo handig om jezelf veel uitzoekwerk te besparen.
 3. Vakanties vergen véél voorbereiding. Als kind betekende op vakantie gaan voor mij in een propvolle auto stappen en maar zien waar die zou uitkomen. Papa wist de weg wel en ik hoefde er alleen maar voor te zorgen dat ik me tijdens een ellenlange autorit zou vermaken (hallo, waarom bestond er toen nog geen Netflix?!). Inmiddels besef ik dat er aan een vakantie heel wat regelwerk voorafgaat. Een hotel boeken, een gunstige reis uitzoeken, de route bepalen en misschien ook wel een visum regelen. Ik verbaas me er altijd weer over hoeveel tijd daar in gaat zitten.
 4. Met je pensioen moet je ook nog iets doen. Pensioen, dat is toch iets voor over een jaar of 45?! Voorlopig heb ik nog geen uitzicht op een plekje achter de geraniums, maar toch bleek het wel handig om al iets van mijn pensioen af te weten. Ik voelde me namelijk een grote nitwit toen ik op mijn vorige werk een verplicht gesprek met een pensioenadviseur had. Met zijn opmerking “Wat als je doodgaat en je kinderen achterlaat zonder het financieel goed geregeld te hebben?!” liep hij misschien een klein beetje op de zaken vooruit, maar sindsdien check ik wel vaker mijn online pensioenoverzicht.
 5. Belastingaangifte – niet leuk, wel nodig! Toen ik jong was, raapte ik weleens blauwe enveloppen van de deurmat op voor mijn ouders. Saai, alweer geen Tina of Donald Duck bij de post! Inmiddels heb ik wel ontdekt dat je met blauwe enveloppen (autobelasting, kwartaalaangiftes!) vaak iets moet doen. Ook besef ik nu dat de Belastingdienst het misschien wel makkelijker wil maken, maar dat aangiftes vooral een vervelend maar belangrijk klusje zijn om te doen. En je verdiepen in bepaalde regelingen (dank voor de tips, pap!) blijkt ook verrassend nuttig!
 6. Leven kost soms verbazingwekkend veel geld. Oké, dat die A-merk-pindakaas met karamel en zeezout zó duur was, had ik als kind niet verwacht. Maar überhaupt blijkt leven als volwassene een stuk duurder te zijn dan je je realiseert als je nog van €1,00 zakgeld per week leeft. Wist ik als kind veel dat mooie auto’s een vermogen kosten en dat er ook aan saaie apparaten als wasmachines een prijskaartje hangt. Dat merk je eigenlijk pas wanneer je als volwassene zelf dat soort bedragen moet ophoesten.
 7. Je moet het zelf doen. Hoe volwassener je wordt, hoe meer je “opeens” zelf moet gaan doen. Er is niet iemand die je lunchpakketje maakt (of je moet je partner lief aankijken!), die je agenda beheert en die ‘nee’ voor jou zegt. Je zult zelf je boterham van pindakaas moeten voorzien, je wekker moeten zetten en het moeten aangeven als het je te veel is.

En weet je wat het bijzondere is? Eigenlijk vind ik het juist leuk om me bezig te houden met dit volwassen gedoe. Want wat voelt het volwassen als ik zelf mijn zorgverzekering heb uitgezocht, mijn eigen autoverzekering regel of bij een financieel adviseur een buitengewoon serieus gesprek aanga. Ik had nooit verwacht dit te zeggen, maar ik kan van die volwassen kwesties oprecht genieten.

Wat vind jij het leukst aan volwassen worden (of zijn)?

De alinea over zorgverzekeringen is geschreven in samenwerking met de Consumentenbond.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 30 oktober 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Ik vind het heel fijn om zelf mijn beslissingen te mogen en kunnen nemen en dingen uit te zoeken. Geeft een goed gevoel!

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:38 pm - Beantwoord

   Absoluut! Zo sta ik er ook in. Het is fijn om de vrijheid te hebben om je eigen beslissingen te nemen. En eigenlijk is het ook wel fijn om mede door dit soort volwassen kwesties te ontdekken dat je soms meer kunt dan je denkt 🙂

 2. chucky1012 30 oktober 2018 op 7:09 am - Beantwoord

  Zo fijn en heel goed.
  Het geeft een gevoel van trots te kunnen op wat jij kan doen om iets moois van het leven te kunnen maken en ook heel gerust te kunnen zijn…..

  Een fijne dag ?

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:38 pm - Beantwoord

   Absoluut! Soms ben ik stiekem wel een beetje trots op dit soort volwassen dingen 🙂
   Fijne avond!

 3. Marije 30 oktober 2018 op 7:10 am - Beantwoord

  Ik ben al een hele tijd volwassen maar ik verbaas mij soms ook nog steeds over bepaalde zaken waarvan ik vroeger dacht dat ze vanzelf geregeld werden. Maar het blijft leuk om zelf dingen uit te zoeken en op te lossen.

 4. Anouk 30 oktober 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Dat lunchpakketje maak ik al sinds ik naar school ga zelf, dus ik weet niet beter. En ook mijn wekker wou ik zelluf doen toen ik een jaar of 8 was. Maar voor nu ben ik heel blij dat ik slechts 20 ben en student en dat ik pensioenen en koopwoningen nog even vooruit kan schuiven.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:39 pm - Beantwoord

   Gelukkig ben ik niet de enige die over sommige volwassen dingen in eerste instantie een beetje verbaasd was 😉 Maar het heeft inderdaad ook wel zo zijn leuke kanten om zelf dit soort kwesties uit te zoeken.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:41 pm - Beantwoord

   Haha, de tijd waarin mijn lunchpakketjes werden klaargemaakt, ligt bij mij ook al een tijdje achter me 😉
   Geniet nog even lekker van je studententijd! Met pensioenen en koopwoningen kun je je daarna nog je hele leven bezighouden, hihi 😉

 5. Lianne 30 oktober 2018 op 8:01 am - Beantwoord

  Toen ik op mezelf ging wonen werd ik ineens met al deze punten geconfronteerd. Nou ja, zorgverzekering betaalde ik al zelf en ik ging allang niet meer met mijn ouders op vakantie, maar toen werd het ineens wel heel erg serieus. Overigens vind ik het meeste ‘volwassen’ gedoe nog steeds maar saai. Ik vergelijk ook nooit zorgverzekeraars, maar blijf altijd in die oude hangen omdat ik het zo veel gedoe vind. Heel slecht eigenlijk. En ik zou eerlijk gezegd nog steeds niet weten wat een notaris of een belastingadviseur nou precies doet. Allemaal saaie, degelijke en volwassen banen. Sommige dingen laat ik lekker aan mijn vriend over!

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat sommige van dit soort volwassen kwesties nu niet bepaald heel leuk zijn om je mee bezig te houden. Zoiets als verzekeringen regelen is ook zeker niet mijn hobby.
   Op zich vind ik het wel interessant om me erin te verdiepen als dat veel voordeel oplevert. Je zorgverzekering vergelijken is sowieso wel een aanrader. Ik kijk elk jaar goed wat past bij de zorg die ik nodig heb en switch ook weleens van aanvullend naar basis of iets ertussenin. Dat kan soms wel een paar honderd euro per jaar schelen 🙂 Het is even een uitzoekwerkje, maar achteraf ben ik dan vaak wel helemaal trots als ik me erin heb verdiept en dat resultaat oplevert 🙂

 6. evelien 30 oktober 2018 op 8:30 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, aan de ene kant vind ik het leuk om zelf te doen, maar aan de andere kant was het kind zijn ook heerlijk .
  Zo weinig dingen om over na te denken!
  Liefs,
  Evelien

 7. Meaghan 30 oktober 2018 op 9:11 am - Beantwoord

  De punten die jij benoemt zijn heel herkenbaar. Vooral het kopen van een huis en op vakantie gaan heb ik als kind zwaar onderschat. Daarnaast vond ik het feit dat je opeens, op een bepaalde leeftijd, van alles zelf moet doen ook wel lastig soms! Vroeger deden mijn ouders alles voor me, maar op een gegeven moment treed je de volwassenwereld in en moet je het zelf doen.
  Het leukste aan volwassen zijn vind ik dat ik zelf mijn leven kan invullen! Je ouders geven je toch een bepaalde opvoeding en als kind heb je structuur nodig over wat wel of niet mag. Ik vind het heerlijk om zelf logisch na te denken en mijn eigen beslissingen te maken! Ook heb hebben van een rijbewijs vind ik fijn, dat is natuurlijk ook een dingetje voor volwassenen. Ik vind het heerlijk dat ik de vrijheid heb om overal heen te rijden, zonder dat mijn ouders daarvoor taxichauffeur moeten spelen, wat vroeger nogal vaak gebeurde!

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:45 pm - Beantwoord

   Precies! Soms is die onbezorgde kindertijd toch ook wel echt een luxe 🙂

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:48 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens dat een rijbewijs al veel verschil kan maken. Ik ben ook zo blij dat ik dankzij mijn rijbewijs en eigen auto kan gaan en staan waar ik wil en daarvoor niet afhankelijk ben van mijn ouders. Maar ook met andere volwassen keuzes die ik zelf kan maken, ben ik zeker erg blij. Zoals jij zelf ook al zegt, op een gegeven moment ben je er klaar voor om je met volwassen zaken bezig te houden en dat is eigenlijk wel een mooi besef 🙂

 8. Lizzy 30 oktober 2018 op 9:19 am - Beantwoord

  Oei, dat huis kopen is inderdaad een dingetje. Wij zijn net in ons nieuwe (gekochte) appartementje gaan wonen en hebben dus alle bureaucratie overleeft. Echter hebben we ons van te voren helemaal niet ingelezen in huizen opknappen. Dus nu worden we flink in het diepe gegooid en proberen we zo snel mogelijk het appartement ‘woonklaar’ te maken. Ik vind het uitzoeken van een keuken eerlijk gezegd nog veel moeilijker dan praten met makelaars of notarissen, haha.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:50 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me voorstellen dat klussen aan een huis en keukens uitzoeken ook wel een heel volwassen ding is. Daar heb ik me nog nooit aan gewaagd, maar ik kan me zo voorstellen dat het wel wat voeten in de aarde heeft 😉 Hopelijk is de mooie keuken die jullie uiteindelijk waarschijnlijk krijgen, alle moeite toch meer dan waard 😉

 9. Mariska 30 oktober 2018 op 9:32 am - Beantwoord

  Ik weet nog dat een vriendin van mij een scooter kreeg op haar 16e en dat die verzekerd moest worden. Toen dacht ik: ho ff, ik ben ook bijna 16 en ga ook een scooter kopen. Hoe werkt zoiets allemaal? Vond het maar eng en raar om te regelen. Ach, nu weet ik niet beter haha!

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:51 pm - Beantwoord

   Precies! Langzaamaan wen je wel aan dat soort kwesties. Ik vond een autoverzekering eerst ook wel even een uitzoekwerkje, maar inmiddels voel ik me er helemaal prima bij om zoiets zelf te regelen.

 10. Johanne 30 oktober 2018 op 10:18 am - Beantwoord

  Oh, dat van het huizen kopen had ik ook! Lange tijd dacht ik dat als ik eenmaal volwassen was, een koophuis zo geregeld was. Not. En vooral niet in de tijd waarin wij leven met die gekke huizenmarkt, studieschuld en constante wijzigingen in de wet- en regelgeving. Ik heb me eigenlijk nog nul komma nul bezig gehouden met het kopen van een huis, gewoon omdat we er nog niet aan toe zijn gekomen. Tegenwoordig brengt zelfs het huren van een huis al dikke administratieve rompslomp met zich mee!

  Belastingaangifte doe ik al jaren, maar echt leuk zal ik het nooit vinden. En toen ik afgelopen april mijn eerste echte ondernemersaangifte moest doen leed ik plots aan aanstelleritus en uitstelleritus. HELP! En dat zal volgende jaar ongetwijfeld precies hetzelfde zijn. Volwassen worden heeft zo zijn voordelen, maar soms vind ik het nog steeds doodeng.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:56 pm - Beantwoord

   Een woning kopen heeft inderdaad zó veel voeten in de aarde. Daar sta je als kind niet zomaar bij stil, maar helaas is het volwassen leven soms iets ingewikkelder dan je je als kind voorstelt, haha. Ik kan me overigens voorstellen dat ook huren al heel wat gedoe met zich meebrengt. Jammer dat dat niet zo makkelijk te regelen is allemaal!
   De jaaraangifte als ondernemer lijkt me ook zeker geen feestje. Ik snap je uitstelleritus wel. Er zijn zó veel leukere dingen om te doen als ondernemer dan je belasting en inkomsten aangeven. Dan hadden we het als kind met een paar euro zakgeld, een spaarpot, een pennyrekening en verder niets spannends toch wel wat makkelijker 😉

 11. Villasappho 30 oktober 2018 op 10:20 am - Beantwoord

  Wat me als jongvolwassene vooral opviel is hoeveel reclame er eigenlijk gemaakt wordt voor van alles. Niet alleen die enorme pakketten in de brievenbus maar ook op tv was het jaren geleden al veel. Nu is het verdubbelt alleen de folderpakketten komen niet meer binnen hier.
  Die volwassen dingen moet je ook allemaal zelf uitzoeken, inschrijven voor een huurwoning bijvoorbeeld. Dat leer je niet op school en eigenlijk is dat best jammer.

 12. Els 30 oktober 2018 op 12:33 pm - Beantwoord

  Ja, we moeten maar veel ;-). Ik ben blij om volwassen te zijn. Lekker mijn eigen gang en beslissingen nemen. Ook gewoon de afwas laten staan ;-).

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:57 pm - Beantwoord

   Klopt! Eigenlijk zou het zo’n slecht idee nog niet zijn om op school ook les te geven over dit soort praktische zaken. Wie weet zou dat al helpen.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:57 pm - Beantwoord

   Haha, dat soort punten als de afwas die je kunt laten staan, zijn inderdaad wel leuk aan het volwassen leven. Ik ben ook blij dat ik nu mijn eigen keuzes kan maken op allerlei gebieden.

 13. Anne 30 oktober 2018 op 4:12 pm - Beantwoord

  Ik kwam vroeger rond van 20 euro zakgeld per maand. Als ik daar nu aan denk dan denk ik: HOE DAN? Ik hield zelfs nog over! Maar echt, hoe deed ik dat? Alles kost zo veel geld, met al die volwassen zaken als hypotheken, abonnementen, enz. enz. Grappig om te zien dat ik gelukkig niet de enige ben die dat denkt hahahaa.

  • Romy 30 oktober 2018 op 11:59 pm - Beantwoord

   Haha, echt hè?! Als kind leven we toch wel heel zuinig en lijken we niet eens iets te missen. Maar ja, als kind heb je ook geen kosten als hypotheken, verzekeringen en abonnementen. Toch jammer dat het volwassen leven die kosten ook met zich meebrengt 😉

 14. Merel 30 oktober 2018 op 4:26 pm - Beantwoord

  Ik heb vorige week een printer gekocht. Ik voelde mij zo volwassen en excited haha. En dat ding helemaal zelf geïnstalleerd voelde ook heel volwassen aan. En natuurlijk de baan waar ik voor geleerd heb afgelopen jaren te mogen uitoefenen voelt ook heel volwassen aan (voor mij is dat verpleegkundige zijn!). Maar ik moet zeggen dat ik dit wel echt de leukste fase van mijn leven tot nu toe vind haha.

  • Romy 31 oktober 2018 op 12:00 am - Beantwoord

   Best knap hoor dat je de printer zelf hebt geïnstalleerd! Met technische dingen ben ik nog altijd een beetje een nitwit, haha.
   Wat mooi om te horen dat je zo veel plezier beleeft aan deze levensfase! Het is ook wel echt heel fijn om na jarenlang op school zitten nu een baan uit te oefenen waar je blij van wordt en waarvoor je al die jaren in de school- en collegebanken hebt gezeten 🙂

 15. Daenelia 30 oktober 2018 op 6:00 pm - Beantwoord

  Mag ik dit met een korreltje zout nemen, of ben je écht zo beschermd opgevoed? XD Nee, ik wist best wel heel goed dat ik met mijn euro zakgeld geen grote uitgaven kon doen. Dat mijn 25 euro kleedgeld in de week ook niet oneindig kon worden uitgegeven. Dat een bod doen op een huis ook niet iets is waar je zomaar een bedrag bij opnoemt.
  Maar het is goed dat je je daar nu in ieder geval wle van bewust bent (overigens denk ik dat je je niet rijk moet rekenen met de renteaftrek: die gaat echt nog wel op de schop voor je je eerste huis koopt, denk ik).
  Gelukkig heeft het volwassen leven ook hele fijne kanten! Ik kan nu lekker zelf bepalen wat ik eet ’s avonds, en of ik extra geld uitgeef aan een leuke nieuwe jas als dat kan en hoef ik niet per se te wachten op mijn verjaardag voor ik mezelf een leuk kadootje geef! 😀

  • Romy 30 oktober 2018 op 9:00 pm - Beantwoord

   Haha, nee hoor, je moet dit artikel vooral met een korreltje zout nemen. De gedachte dat een huis vanzelf wel komt, stamt uit mijn basisschooltijd. Ik ben alleen maar dankbaar dat ik op die leeftijd nog zo kon denken en me nog niet druk maakte over dingen als huizenprijzen 😉 Maar ook ik heb altijd geleerd goed met geld om te gaan en weet gelukkig al wel langere tijd dan “opeens” wat de waarde van geld is. Alleen sommige dingen zijn nu pas relevant, zoals een autoverzekering, mijn eigen kwartaalaangifte en dieper ingaan op hypotheekmaterie.
   Ik ben het overigens helemaal met je eens dat het volwassen leven veel fijne kanten heeft. Ik ben ook juist blij dat ik nu veel vrijheid heb en inderdaad volledig zelf kan bepalen waar ik mijn geld aan besteed.

 16. Dinja 30 oktober 2018 op 8:33 pm - Beantwoord

  Eerlijk gezegd, vind ik het soms 3x niks. Had ik maar lekker ouders die het voor me regelden… Maar m’n ouders zijn echt niet gek en laten me mijn eigen zaakjes regelen.
  Oeh ik wilde dat ik een koophuis kón krijgen! Dat gaat niet makkelijk, zelfs het zoeken naar een (sociale) huurwoning is al een drama.

  • Romy 31 oktober 2018 op 12:03 am - Beantwoord

   Balen hè dat het met het vinden van (huur- of koop)huizen best lastig is. Voor mij is een koophuis helaas ook niet heel vanzelfsprekend, omdat ik een tijdelijk contract heb en banken daar moeilijk over doen. Het scheelt dat ik jarenlang heb kunnen sparen en daardoor spaargeld kan inbrengen, maar anders had ik ook onmogelijk iets kunnen kopen.
   Hopelijk komt een sociale huurwoning er voor jou ook snel van! Ik ga hard voor je duimen dat er iets moois op je pad komt 🙂

 17. Saskia 30 oktober 2018 op 9:26 pm - Beantwoord

  Ik hou ook wel van dat volwassen gedoe. Zelf je boontjes doppen en ons eigen huisje waar we hard voor werken<3 Super fijn!

 18. Larissa 31 oktober 2018 op 7:35 am - Beantwoord

  Ik vond het vroeger gek als mijn ouders zeiden dat een auto altijd geld kost. Als je dat ding eenmaal hebt gekocht is hij van jou toch? Jammer dat ik ineens keihard met mijn neus op de feiten werd gedrukt toen ik mijn lieve schattige auto naar de garage bracht. Oei… Het leven van een volwassene is echt heel duur. 😉

  • Romy 1 november 2018 op 12:13 am - Beantwoord

   Toch wel een tegenvaller hè, de kosten die bijvoorbeeld een auto met zich meebrengt?! Was het maar zo dat je met de aanschaf van een auto klaar was, haha. Gelukkig is de vrijheid die mijn auto me geeft ook wel veel waard 🙂

 19. Jacqueline 31 oktober 2018 op 9:25 am - Beantwoord

  Grappig, ik heb er nooit zo bij stil gestaan wat het volwassen zijn leuk of bijzonder maakt. Vind het overigens wel fijn om alles uit te pluizen, zodat ik op alles goed voorbereid ben. Wil daarin niet afhankelijk zijn van een ander. Aan de andere kant zou ik daar best eens wat meer van mogen delen met mijn man…

  • Romy 1 november 2018 op 12:17 am - Beantwoord

   Ik herken wel wat je zegt over onafhankelijk willen zijn. Ik vind het zelf ook fijn om dingen als verzekeringen en belastingaangiftes zelf uit te pluizen. Het voelt toch fijn dat ik weet waar ik mijn geld aan besteed. Gelukkig sta ik het wel toe dat mijn vader me soms wegwijs maakt in de wondere wereld die belastingen heet, zodat ik daarna gemakkelijker zelf aan de slag kan.

 20. Nikita 1 november 2018 op 8:46 am - Beantwoord

  Sommige dingen zijn nog ver van mijn bed doordat ik thuiswonende student ben. Maar doordat ik werk leer ik wel met geld omgaan. Natuurlijk hoef ik nog geen eigen huishouden te runnen, maar eens mijn loon op is, is het ook op. Gelukkig werk ik wel met veel plezier. Doordat ik aan de hoge school zit maak ik ook zelfstandigere beslissingen. Want alles is anders, ze helpen je niet meer met plannen en je schema maken. In het middelbaar ook niet, maar daar kreeg je makkelijk toetsen en werd je leerstof vaker herhaald. Terwijl er nu wordt verwacht dat je die leerstof zelfstandig herhaalt en plant wanneer je wat doet. Die planning gaat me wel goed af. Een leuk iets is wel dat als ik nu ergens naartoe wil, ik niet perse toestemming nodig heb. Als ik iets vraag aan mama of papa, is hun antwoord vaak dat ik dat zelf moet bepalen.

  Trouwens, over volwassen worden gesproken, ik ben alle administratie en rompslomp rond mijn kapotte laptop helemaal zelf aan het regelen. Als een volwassene 😉

  • Romy 1 november 2018 op 5:58 pm - Beantwoord

   Goed bezig met de administratie voor je laptop! Zoiets is vaak toch nog best wel een uitzoekwerkje. Maar als je het eenmaal gedaan hebt, kan zoiets ook wel weer voldoening geven.
   Ik herken wel wat je beschrijft van de hogeschool trouwens. Een hogeschool of universiteit vraagt toch wel wat meer zelfstandigheid dan de middelbare. Maar zo te horen komt dat bij jou helemaal goed ?

Recente blogs