tijd voor nemen

7x waar ik mezelf nu eindelijk wél de tijd voor gun

 • 4 november 2020
 • 10 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Tijd hebben is één ding. Jezelf ergens ook echt de tijd voor gunnen is een tweede. Sinds een paar maanden (mede met dank aan corona!) neem ik vaker de tijd voor iets waar ik van ontspan. Geen excuses meer, niet meer vele vrije uren aan mijn telefoon vastgeplakt zitten, maar gewoon het moment pakken. Omdat ik daar behoefte aan heb en omdat ik mezelf precies de dingen die ik fijn vind graag wil gunnen. Dit zijn 7 dingen waar ik nu eindelijk tijd voor neem (en enorm van geniet).

1. Tv- en serietijd

Ik ben zo’n typische tweede-scherm-kijker, die bijna altijd tijdens het series kijken iets anders doet. Een bingewatcher die met gemak vijf afleveringen achter elkaar draait, zal ik nooit worden. Maar ik ben het mezelf wel gaan gunnen om echt voor één aflevering te gaan zitten. Ook heb ik mezelf getrakteerd op een abonnement op zowel NLZIET als Netflix. Ik vond dat tot een paar jaar geleden altijd maar geldverspilling. Er wordt toch maandelijks twee keer een tientje voor van je rekening afgeschreven. Nu zie ik die twee abonnementen als een cadeautje aan mezelf. Al is het maar als stok achter de deur om dat Netflix- of NLZIET-moment ook echt te pakken.

Trouwens een tip voor andere Netflix-gebruikers: wist je dat je met een NordVPN-verbinding in Nederland ook toegang kunt krijgen tot het serieaanbod in Amerika (via een anoniem Amerikaans IP-adres). Ideaal als je niet kunt wachten op die ene serie die nog niet in Nederland uit is! In dit artikel over NordVPN Netflix lees je hoe dit precies werkt.

2. Podcasts luisteren

Iets anders waar ik sinds een paar weken intens van geniet, is podcasts luisteren. Ik moet toegeven dat ik er niet uitgebreid voor ga zitten, maar dat ik vaak een podcast opzet tijdens het autorijden of schoonmaken. Dan kan ik mijn aandacht er juist helemaal bij houden. Sinds ik met de podcasts ben gestart, voelt een autorit oprecht als een me-time-moment in plaats van als een verplicht nummertje om van A naar B te komen (de muziek hard aanzetten is een goede tweede om dat voor elkaar te krijgen trouwens).

Mijn favoriete podcasts zijn die van Celine Charlotte over o.a. ondernemen, persoonlijke ontwikkeling en introvert zijn. Verder vind ik de podcasts van Damn, Honey over feminisme heel inspirerend. En de laatste tip: Universiteit van Nederland. In die podcast geven wetenschappers antwoord op prangende vragen in een mini-college. Vindt de nerd in mij razend interessant!

waar ik de tijd voor neem

3. Lezen, lezen, lezen

Als je de stapel boeken in mijn boekenkast ziet liggen, zou je denken dat ik elke maand op z’n minst een paar boeken verslind. Tja, wat zal ik zeggen? Veel boeken liggen daar al een jaar of twee ongelezen te verstoffen. Maar ik heb mijn leven gebeterd en gun mezelf de laatste tijd weer bewuste leesmomenten. Meestal trek ik er een kwartiertje voor het slapengaan voor uit. Ik heb mezelf laatst ook op een paar nieuwe boeken getrakteerd en merk hoeveel fijner het is om met een boek in je hand in plaats van met een oplichtend telefoonscherm voor je neus de dag af te sluiten. Dat had ik veel en veel eerder moeten doen. Het gekke is dat ik altijd riep “Geen tijd!”, terwijl die tijd gewoon voor het oprapen lag. Tja, zo belangrijk was dat kwartiertje scrollen door Instagram in bed nou ook weer niet.

4. Kokkerellen, soep maken & bakken

Toen ik hier net kwam wonen, vond ik koken helemaal niet zo’n leuke bezigheid. Ik kocht standaard diepvrieszakken met roerbakgroenten en vond het al heel wat als ik de tijd nam om een verse broccoli in stukken te hakken. Inmiddels eet ik bijna nooit meer standaard roerbaxmixen uit de vriezer en vind ik het oprecht heel leuk om zelf iets creatievers te bedenken. Soms een uur uittrekken voor een echt lekkere maaltijd vind ik geen probleem meer, ik gebruik mijn oven meer dan ooit (en dan te bedenken dat ik dat ding in de eerste 6 maanden dat ik hier woonde nooit heb aangezet) en ook het soepjes maken heb ik helemaal ontdekt.

Overigens ben ik wel van het efficiënte koken. Dus als ik één keer een uur in de keuken sta, dan maak ik meteen voor twee dagen, zodat ik de volgende dag wel lekker lui een al klaargemaakt prakkie kan eten.

5. Maskertjes, crèmes en verwennerij

Niet alleen mijn stapel boeken is aardig groot; hetzelfde geldt voor mijn voorraad maskertjes. Gekregen, gekocht en in de afgelopen jaren verzameld om een keer gebruikt te worden. En dat laatste doe ik nu eindelijk ook echt. Ik neem meestal in het weekend één ochtend de tijd om daar even voor te gaan zitten. Dan haal ik van alles en nog wat uit de kast. Van lekkere crèmes tot foute maskertjes in pandavorm. Ik noem het mijn verwenkwartier en vind het oprecht een verwennerij na een douchebeurt om mezelf flink in te smeren. Kost maar 15 minuten, maar is heerlijk!

waar ik de tijd voor neem

6. Gewoon internetten

Ik weet dat offline het nieuwe online is en dat er allerlei retraites bestaan om je schermtijd juist drastisch te minderen. Maar om eerlijk te zijn is gewoon even internetten voor mij soms ook een rustmomentje. Dan struin ik bijvoorbeeld rond op Pinterest, gluur ik ongegeneerd bij dorpsgenoten naar binnen via Funda, lees ik andere blogs of vermaak ik me met online windowshoppen bij de zoveelste woonwebwinkel. Met een kop thee erbij en een muziekje of vlog aan vind ik het heerlijk om daar de tijd voor te nemen. Het online leven is zeker niet alles, maar ik ben toch blij dat ik voor inspiratie en nieuwsgierige taferelen altijd het wereldwijde web op kan.

Tip voor veilig internetten: ik heb laatst een boek gelezen (ik zei toch dat ik aan het lezen geslagen ben!) over online privacy en vooral het gebrek daaraan. Sindsdien ben ik wat terughoudender met onder andere automatisch inloggen op sites via Facebook en wachtwoorden laten aanvullen. Ik schrok er best wel van hoeveel websites als Facebook van je weten. Sindsdien overweeg ik om een VPN-verbinding aan te schaffen: een Virtual Private Network. Dat zorgt er onder andere voor dat je privé gegevens beter beschermd zijn. Vind ik een fijn idee! Op de website VPN Expert kun je meer lezen over waar je de beste VPN vindt. De site vergelijkt zowel gratis als betaalde virtuele privénetwerken.

7. Yoga, pilates en oefeningen

Als nuchtere meid heb ik heel lang geroepen dat yoga, pilates, meditatie en alles wat daarmee te maken heeft niets voor mij zou zijn. Had ik me daar toch een partijtje ongelijk! Voordat corona het dagelijks leven veranderde, volgde ik een paar pilateslessen in de sportschool. Ik was direct om. Sinds corona heb ik de groepslessen pilates verruild voor online lessen via YouTube of improviseer ik zelf wat op mijn yogamat. Minstens zo fijn en ontspannend! Ik probeer er de laatste tijd weer één keer per week tijd voor vrij te maken. Kost soms wat moeite, maar achteraf zijn mijn lijf en ikzelf me altijd dankbaar dat ik het toch heb gedaan.

Waar gun jij jezelf nu meer de tijd voor dan “vroeger”?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 november 2020 op 7:59 am - Beantwoord

  Herkenbaar, soms ga je maar door maar het is zo belangrijk om te omtspannen en hele andere dingen te doen. Ik lees nu ook voor het slapengaan en heb al een tijd Netflix maar het komt wel eens voor dat ik weken niet kijk 🙂 Ik gun mijzelf meer me time dan ik vroeger deed en dat bevalt prima.

 2. Lianne 4 november 2020 op 8:08 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd mag ik mezelf deze dingen ook wat meer gunnen. Een boek lezen probeer ik wel standaard elke avond te doen, maar de rest (hoe graag ik het ook wil) komt er maar niet van, wat eigenlijk zonde en geen excuus is. Goed artikel, geeft weer een stok achter de deur!

 3. Meaghan 4 november 2020 op 9:19 am - Beantwoord

  Al die dingen die hier staan doe ik ook sinds Corona maar! Yoga doe ik al jaren dagelijks, maar ik heb ook meer tijd genomen om te koken, om eens per week een maskertje op te doen en ik heb een abonnement op Videoland en mijn vriend op Netflix, dus daarmee komen we onze tijd ook zeker wel door! Ik zou wel nog vaker willen lezen. Ik lees nu eens per twee maanden een boek uit, maar ik zou dat maandelijks wel willen!

 4. Audrey 4 november 2020 op 9:26 am - Beantwoord

  Ik gun mezelf ook meer de tijd om lekker te lezen, maar ook gewoon wat te doodelen of handletteren. En ik probeer ook regelmatig even helemaal niks te doen – hoogstens een hond aaien, haha, maar verder probeer ik dan echt even alleen met mijn gedachten te zijn.

 5. Anna 4 november 2020 op 11:18 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen! Wat goed dat je meer tijd neemt voor de bovenstaande dingen. Een bingewatcher ben ik ook niet, ik moet mezelf vaak ook dwingen om even een uurtje wat te gaan kijken. Het liefst kijk ik zelfs iets van een halfuur, zodat ik daarna weer ‘door’ kan :p. Lezen is iets waar ik in het najaar graag meer tijd voor maak. En even een uurtje ‘internetten’ ook, die benaming klopt eigenlijk precies ;-). Ik kan echt genieten van het lezen van Facebook-reacties in bepaalde groepen waar ik in zit, haha. In plaats van dat ik daar gedurende de dag steeds door wordt afgeleid, mag ik er van mezelf ’s avonds even voor gaan zitten. Hetzelfde geldt voor Instagram en het beantwoorden van appjes.

 6. Anouk 4 november 2020 op 11:40 am - Beantwoord

  Lezen maak ik meer tijd voor dan vroeger, vooral doordat ik mijn telefoon uit de slaapkamer heb verbannen. Ik slaap zoveel beter als ik even lees voor het slapengaan!

 7. Katrien 4 november 2020 op 3:39 pm - Beantwoord

  Ik maakte deze voormiddag tijd vrij om een half uurtje in de zon een boek te lezen. Heerlijk de herfstlucht opsnuiven. Ultiem ontspannen vind ik dat.

 8. Naomi 4 november 2020 op 6:12 pm - Beantwoord

  Stuk voor stuk mooie dingen waar je jezelf nu de tijd voor gunt. Ik was ook zo’n typische tweede-scherm-kijker. Het kostte me wat oefening, maar af en toe ga ik er nu ook voor zitten en eigenlijk is het best lekker;).

 9. Saskia 5 november 2020 op 1:31 pm - Beantwoord

  Ik lees ook meer, neem meer en meer offline tijd en geniet zo erg van deze momentjes. Morgen als Noa op bed ligt wil ik weer lekker serie kijken. Met een mok thee en een stukje Tony’s. Ja daar kijk ik zeker wel naar uit!

 10. Giovanna Jansen 6 november 2020 op 11:20 am - Beantwoord

  Fijn lijstje met dingen om jezelf de tijd voor te gunnen. Goeie reminder! Merk dat die tijd er de afgelopen weken weer een beteje bij inschiet…

Recente blogs

Interieur | Een inkijkje in mijn roze slaapkamer

16 mei 2019|Interieur|

Niet veel mensen krijgen een inkijkje in mijn slaapkamer, maar voor jou als lieve bloglezer maak ik graag een uitzondering. Mijn slaapkamer is misschien wel een van de kamers waar ik het meest trots op ben. Het is geen gigantische master bed room, maar voor mij voelt hij alsnog geweldig mooi en groots. Dankzij een oudroze muur, een stapel fleurige kussens, een heel fijn kleed en een héérlijk matras kan het haast niet anders dan dat ik hier vele uren heerlijk slapend zal doorbrengen. Ik laat je dan ook graag meegenieten van het interieur in mijn (subtiel) roze slaapkamer. En van het mooie gevlochten kleed van Sukhi dat op deze kamer ligt te pronken.

Eindelijk, ik heb wandelschoenen! (+ meer inspiratie voor mooie wandelschoenen)

14 december 2022|Outfits|

Het heeft even geduurd. Bart heeft zeker een keer of tien tegen me gezegd dat ik eens wandelschoenen moet kopen. Of we nu een dagje de stad in gaan, een blokje om maken of een uitgebreide bergwandeling maken, ik draag altijd dezelfde sneakers. Ziet er heel leuk uit, maar wandelend Nederland zal het er vast over eens zijn dat ze niet volledig wandelbestendig zijn. Maar ja, wandelschoenen zijn zo saai, kleurloos en niet-sexy... Dacht ik. Totdat ik met een ultieme happy face mijn nieuwe blauwe wandelschoenen uit de verpakking haalde. Nu ga ik eindelijk mijn leven beteren. En mocht jij nog denken dat wandelschoenen saai zijn, ik deel nog 9 paar mooie wandelschoenen die het tegendeel bewijzen.

9 dingen die niet-bloggers vast niet altijd begrijpen

8 oktober 2019|Persoonlijk|

In mijn driejarige bestaan als blogger heb ik me al aan heel wat bloggersclichés schuldig gemaakt. Niet altijd begrijpen buitenstaanders alles van en over bloggen. Logisch natuurlijk! Ik kan me net zo goed weinig voorstellen van mensen die bijvoorbeeld vissen of bungeejumpen als grote hobby hebben. Regelmatig leidt dat tot grappige, gênante of gewoonweg leuke situaties. Dit zijn 10 dingen die vast niet elke eerste de beste buitenstaander begrijpt van mij als blogger.