50mm8 1 2

7x Waarom zelfvertrouwen je leven leuker maakt?

 • 13 januari 2019
 • 20 Reacties

Zelfvertrouwen is iets waar ik de afgelopen jaren hard aan heb gewerkt. Hoewel ik niet zal beweren dat ik nu zonder enige onzekerheid elke spannende uitdaging aanga, durf ik wel te zeggen dat mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Stap voor stap en met vallen en opstaan, maar het is gegroeid. Dat beetje extra zelfvertrouwen heeft mijn leven absoluut leuker gemaakt en dat gun ik jou ook. Mocht jij nu ook worstelen met je zelfvertrouwen, dan geef ik je graag een duwtje in de goede richting om hard te vechten voor meer vertrouwen in jezelf. Dit zijn namelijk 7 redenen waarom zelfvertrouwen jouw leven leuker kan maken.

waarom zelfvertrouwen je leven leuker maakt

Waarom zelfvertrouwen je leven leuker maakt?

 • Het helpt om je eigen keuzes te dúrven maken. Het belangrijkste is dat je met een extra portie zelfvertrouwen op zak meer jouw eigen pad durft uit te stippelen. Natuurlijk zijn mensen het niet altijd met je keuzes eens. Ongetwijfeld krijg je ook weleens gratis ongewenste adviezen naar je hoofd geslingerd. Maar op jezelf vertrouwen helpt je wel om te geloven dat jouw keuze de juiste is én om daaraan vast te houden. Wat andere mensen ook vinden!
 • Het helpt om voor jezelf op te komen. Allemaal belanden we weleens in situaties die erom vragen voor jezelf op te komen. Zelfvertrouwen zal je helpen om in die situaties uit te spreken wat je ervan vindt of je grens aan te geven. Ik durf bijvoorbeeld beter op een vriendelijke manier iets te zeggen van opmerkingen die mij raken. In plaats van dat ik lange tijd in stilte gefrustreerd blijf over dat soort opmerkingen, probeer ik mijn gevoelens vaker uit te spreken. Wat dat me heeft opgeleverd? Een opgeruimder hoofd en minder frustratie. Oftewel, meer ruimte voor wat wél leuk is.
 • Het helpt om eerlijk en kritisch te durven zijn. Zelfvertrouwen heeft mij vooral in werksituaties heel erg geholpen. Ik vind het nu bijvoorbeeld niet lastig meer om op werk eerlijke feedback te gevenn. Natuurlijk hangt het af van de situatie en van hoe je het zegt. Maar over het algemeen kan een kritische blik soms heel welkom zijn in professionele studie- en werksituaties. Werkgevers, docenten en studiegenoten waarderen het vaak juist als jij vanuit jouw expertise iets hebt toe te voegen (en dat op een opbouwende manier brengt). Je bent immers niet aangenomen om alleen maar ja te knikken.
 • Als je zelfvertrouwen hebt, straal je dat ook uit! Hoe gemeen dit ook mag klinken, het is bewezen dat andere mensen vaak eerder op je afstappen als je zelfvertrouwen uitstraalt. Oké, niet op het arrogante af natuurlijk! Maar je snapt wat ik bedoel. Als je uitstraalt dat je oké bent met jezelf (op een gezonde manier), trekt dat vaak eerder leuke contacten aan. Of dat nu vriendschappen, zakelijke contacten of liefdesrelaties zijn.
waarom zelfvertrouwen je leven leuker maakt
 • Het betekent soms meer respect van andere mensen. Wat ik zelf heb gemerkt, is dat ik me meer gerespecteerd voel door andere mensen sinds ik aan mijn zelfvertrouwen heb gewerkt. Eigenlijk is het een wisselwerking. Als jij bijvoorbeeld niet altijd ‘ja’ zegt en weleens voor jezelf opkomt, sta je ook niet bekend als iemand die alles voor een ander zal doen. En dat zorgt er dan weer voor dat een ander minder snel over je grenzen heen zal gaan. Een soort positieve vicieuze cirkel?!
 • Zelfvertrouwen betekent blijer zijn met jezelf. Sinds ik aan mijn zelfvertrouwen heb gewerkt, kan ik – vrij logisch – mezelf ook iets meer waarderen. En ja, natuurlijk word ik nog regelmatig gek van mezelf en heb ik weleens baaldagen, maar ik zit over het algemeen beter in mijn vel. Dat beetje extra zelfvertrouwen heeft me geholpen om óók te zien wat wél goed of mooi aan mezelf is. Ik kan meer focussen op successen en kan bij een blik in de spiegel vaker blij zijn met bijvoorbeeld mijn haarkleur of mijn ogen. Veel beter dan gefrustreerd te blijven staren naar mijn niet al te mooie knieën of me te blijven druk maken over de zoveelste klungelige actie.
 • Met zelfvertrouwen kun je beter spannende dingen aangaan. Ten slotte helpt zelfvertrouwen je om je aan nieuwe uitdagingen te wagen. Zo had ik een paar jaar geleden nooit een stap in een zumbales durven zetten met mijn bijzonder achtergebleven gevoel voor ritme. Dat ritmegevoel is niet verbeterd, maar een klein beetje extra zelfvertrouwen heeft me wel hét zetje gegeven om me toch voor een cursus op te geven. Bij dat soort uitdagingen pak ik graag mijn reversible bucketlist erbij: een lijst met (kleine en grote) dingen die ik heb bereikt. Daardoor durf ik op zo’n moment te geloven “Als X me is gelukt, dan gaat Y vast ook wel goed!”.

Meer zelfvertrouwen? Een lange weg, maar veel waard!

Natuurlijk heb ook ik nog de nodige stappen te zetten qua zelfvertrouwen. Er zijn zeker nog punten waar ik aan wil werken. Maar het feit dat ik niet meer vol onzekerheid door het leven ga, heeft mijn leven wel vele malen leuker gemaakt. Die weg naar vertrouwen op jezelf is alle moeite meer dan waard!

Lees ook:
Meer zelfvertrouwen? 7 niet-helpende gedachten om te laten varen
Meer zelfvertrouwen? Fluister jezelf deze 7 wijze woorden in
6 simpele tips voor iets meer zelfvertrouwen

Kun jij een situatie noemen die jou zelfvertrouwen heeft gegeven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 13 januari 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Zelfvertrouwen doet heel veel met je uitstraling heb ik gemerkt na mijn operaties. Maar het is elke dag weer hard werken.

  • Romy 13 januari 2019 op 6:07 pm - Beantwoord

   Zelfvertrouwen is inderdaad helaas niet iets wat je komt aanwaaien. Wel heel mooi om te horen dat je zelfvertrouwen is toegenomen na je operaties. Je mag hartstikke trots zijn op jezelf!

 2. Shirley 13 januari 2019 op 10:27 am - Beantwoord

  Zelfs via je blog kan ik merken dat je de afgelopen jaren enorm gegroeid bent (ook op andere vlakken dan zelfvertrouwen). Superleuk om te zien. Ik heb zelf het idee dat puur en alleen ouder worden helpt bij het krijgen van meer zelfvertrouwen, haha. Het wordt gewoon makkelijker om je eigen pad te volgen, misschien omdat je jezelf beter leert kennen met de jaren.

 3. Anna 13 januari 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Zelfvertrouwen is inderdaad heel belangrijk! Ik deed het altijd eerst als “fake it till you make it” Maar begin nu te denken dat ik het tegenwoordig best wel “zelf” kan! Over straat zonder make up, PERFECT. Presenteren zonder zenuwen, niet helemaal, maar ik sta niet meer te shaken 😉 Ben best wel trots op mezelf als ik er zo over nadenk! Je artikelen geven echt inspiratie Romy! Goede tips en altijd een positieve vibe! You go girl! Liefs

  • Romy 13 januari 2019 op 7:07 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je je nu realiseert dat je het zelfvertrouwen ook uit jezelf al hebt. Ik heb eigenlijk dezelfde weg afgelegd: eerst doen alsof je zelfvertrouwen hebt om later tot de ontdekking te komen dat je het inmiddels écht hebt gekregen 🙂 Volledig zonder zenuwen presenteren staat ook nog op mijn wish list 😉
   Je mag absoluut heel erg trots zijn op jezelf op de weg die je hebt afgelegd. You go girl, geldt absoluut ook voor jou 🙂

 4. Mariska 13 januari 2019 op 11:55 am - Beantwoord

  Het is lastig zelfvertrouwen te krijgen, maar ik snap wel wat je bedoelt dat je het uitstraalt en mensen op je af komen. Dat heb ik de laatste tijd ook wel gemerkt nu ik veel beter in mijn vel zit.

 5. Darina 13 januari 2019 op 1:44 pm - Beantwoord

  Met de jaren en de vele levenlesse is mijn zelfvertrouwen echt wel gegroeid ook al zijn er nog altijd die lastige momenten. Mooi artikel Romy!

  • Romy 13 januari 2019 op 7:08 pm - Beantwoord

   Zelfvertrouwen is inderdaad niet iets wat je zomaar komt aanwaaien. Helaas! Wat fijn om te horen dat je nu beter in je vel zit en dat dat ook positieve invloed heeft gehad op wat je uitstraalt 🙂

  • Romy 13 januari 2019 op 7:10 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi om dat te horen! Natuurlijk blijven er lastige momenten en betekent wat extra zelfvertrouwen niet dat je nergens meer onzeker over bent. Maar het al heel mooi dat je in sommige opzichten flinke stappen hebt gezet qua zelfvertrouwen 🙂

 6. missynicolekatje 13 januari 2019 op 2:16 pm - Beantwoord

  Een goeden dag ik heb jou genomineerd in mijn nieuwe categorie Missynicolekatjes blog links lees tips op mijn website en jou header is super gaaf geworden.

  • Romy 13 januari 2019 op 7:11 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk en lief, zeg! Dankjewel! Ik ga meteen een kijkje nemen 🙂

 7. Zo simpel is dan geluk 13 januari 2019 op 2:29 pm - Beantwoord

  Mijn zelfvertrouwen is in de loop der jaren ook wel gegroeid. Binnen vriendschappen ben ik alleen nog wel snel onzeker door dingen die in eerdere vriendschappen zijn voorgevallen. Zeker nog werk aan de winkel dus.

 8. Evelien 13 januari 2019 op 8:18 pm - Beantwoord

  Heerlijk artikel, kan niet anders zeggen dan AMEN! Ik heb ook zeker zelfvertrouwen gekregen vanwege bepaalde omstandigheden en ik kan eindelijk zeggen dat ik gewoon tevreden ben nu met mezelf. Gewoon puur door dat kleine beetje zelfvertrouwen. Natuurlijk herken ik die baaldagen wel.. maar ook die horen erbij, ze zijn juist cruciaal om te doen beseffen hoe belangrijk en waardevol de wél goede dagen zijn!

  • Romy 15 januari 2019 op 12:06 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je meer zelfvertrouwen hebt gekregen in de loop der tijd en dat je daardoor ook blijer bent met jezelf <3 En je hebt helemaal gelijk wat betreft die baaldagen. Juist dat soort dagen helpen je om te waarderen hoe fijn het is als je je wél goed voelt 🙂

 9. Anna 14 januari 2019 op 11:35 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik merk bij mezelf vooral dat het zelfvertrouwen er wel is, maar dat het er niet altijd uitkomt. Bij mensen of situaties die ik nog niet goed ken, bijvoorbeeld. Zo voelde ik me eerst ook helemaal niet zo zelfverzekerd bij mijn nieuwe baan, al weet ik van mezelf dat ik het goed kan verbloemen :p. Al voelt het vanbinnen juist helemaal niet zo, dus dat ik nog weleens lastig. Gelukkig komt zelfvertrouwen met de tijd en zie ik ook wel een heel duidelijk verschil tussen mijzelf nu en toen ik bijvoorbeeld 16 was (gelukkig maar ;P).

  • Romy 15 januari 2019 op 12:23 am - Beantwoord

   Dat soort nieuwe situaties zijn ook gewoon lastig. Ik kan me voorstellen dat je je dan niet meteen enorm zelfverzekerd voelt. Dat heb ik zelf ook nog wel als echte kat-uit-de-boom-kijker 😉 Het zelfvertrouwen komt vast vanzelf wat meer naarmate je langer op deze plek werkt. En al een heel goed teken dat je zo veel verschil merkt qua zelfvertrouwen ten opzichte van een paar jaar geleden 🙂

 10. Nikita 16 januari 2019 op 8:27 pm - Beantwoord

  Zelfvertrouwen. Een woordje waar ik nog heel vaak mee in ruzie zal komen in mijn leven. Maar dat is oke. Mijn therapie slaat prima aan, ik merk het. Ik trek me domme opmerkingen niet langer aan en ik merk hoe gemakkelijk ik voor mezelf begin te kiezen. Ik vond de opmerking van mijn zusje afgelopen week wel heel tof, omdat dat betekent dat het zichtbaar is. Ze zei dat ze het merkt omdat ik meer nee zeg als ze iets vraagt. Als zij hulp vraagt bij iets en ik ben te moe en wil eigenlijk gaan slapen, geef ik dat nu ook aan. EN ze zei dat haar dat opviel. Dat vond ik heel fijn om te horen natuurlijk! Ik heb ook geleerd dat zelfvertrouwen en zelfliefde hand in hand gaan. Sinds ik meer zelfvertrouwen heb, heb ik meer zelfliefde en omgekeerd. Zo vind ik het nu prima om mezelf te verwennen. Vooral de laatste dagen (met mijn dipjes en paniekaanvallen) is dat echt wel heel erg nodig. Verwennen is niet meteen het woord, ik zorg voor mezelf. Op veel gebieden gaat mijn zelfvertrouwen & zelfliefde de lucht in, op sommige niet. Maar er is mij inmiddels al veel duidelijk geworden, waaraan dat ligt. Maar ook daarover ga ik het hebben met mijn therapeut voor ik beslissingen neem. Zelfvertrouwen is iets waar je moet aan werken, en aan moet willen werken. Ik ben er ook nog niet, ik heb ook nog een lange tocht te gaan.

  • Romy 16 januari 2019 op 9:58 pm - Beantwoord

   Wat een ontzettend mooi compliment van je zusje! En ook een heel goed teken natuurlijk dat je echt goede stappen vooruit zet, mede dankzij je therapie. Natuurlijk kun je niet op ieder vlak tegelijk flinke stappen zetten. Zulke dingen gaan langzaamaan, op jouw tempo, met soms een keer vallen en dan weer opstaan, en met de nodige hulp van anderen. Maar je bent al zo goed op weg. De wil is er en de eerste stappen zijn gezet. Alleen daar mag je al ontzettend trots op zijn 🙂

Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #8: schommelen en "Oh ja"-momenten

15 mei 2017|Persoonlijk|

Yay! Het is weer tijd voor een nieuwe editie van Vaker Vrolijkheid met mijn blijmakers van de afgelopen weken. Ik merkte dat er wat overlap is tussen mijn maandoverzichten en Vaker Vrolijkheid. Daarom probeer ik vanaf nu om ook kleinere blijmakers in Vaker Vrolijkheid te bespreken. Geluk zit immers soms in een klein hoekje. Deze maand werd ik onder andere blij van een schommel op hele grote hoogte, van mijn eigen stuntelige acties en van onverwachte kortingen. Lees je mee?

10 dingen die ik doe op een vrije dag

21 april 2017|Persoonlijk, Lifestyle|

De laatste tijd probeer ik wat meer tijd voor mezelf vrij te maken. Vooral in het weekend probeer ik ervoor te zorgen dat ik ook leuke dingen doe of gewoon een beetje me-time plan. Gelukkig ben ik niet iemand die zichzelf snel verveelt, dus ook op een vrije dag weet ik altijd wel genoeg dingen om te doen. Nog op zoek naar inspiratie voor jouw vrije dag? Dit zijn 10 dingen die ik zoal doe als ik een dag zonder verplichtingen ben.

Jezelf veroordelen? Stop! (en wel om deze 5 redenen)

16 december 2017|Persoonlijke groei|

Heb jij weleens last van een vervelend stemmetje in je hoofd? Misschien omdat je een foutje hebt gemaakt of omdat je je ellenlang to do list niet af hebt gekregen. In het verleden heb ik ook regelmatig mezelf veroordeeld. Of ik nu een blooper beging, een niet zo handige opmerking maakte of mezelf betrapte op een flinke spelfout, ik vond dat ik het niet goed deed of baalde van mezelf. Nog steeds kan ik wel over zoiets inzitten, maar gelukkig ben ik over het algemeen iets milder voor mezelf. En dat gun ik jou ook! Tijd voor stap 1: overtuiging! Dit zijn 5 redenen waarom jezelf veroordelen écht nergens voor nodig is.